Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Lublin II na kampera? Czy ktoś motał?

dvjcodec - 2017-12-14, 16:58
Temat postu: Lublin II na kampera? Czy ktoś motał?
Za rok planuję budowę kampera, bo żona z córką jakiś czas temu podłapały temat i drążą :) Miałem okazję pojeździć Lublinem II blaszakiem i gdyby nie to że diesel wył jak cholera na trasie, to całkiem fajne auto, niedrogie i z dużą paką do zabudowy. Wybór wstępnie padł na wersję benzynową. Nie planuję w środku jakiejś mega zabudowy, ale podstawę do spania, siedzenia, zjedzenia.
Czy ktoś brał takie auto pod uwagę? Jakieś Za i Przeciw?

CORONAVIRUS - 2017-12-14, 17:16
Temat postu: Re: Lublin II na kampera? Czy ktoś motał?
dvjcodec napisał/a:
gdyby nie to że diesel wył jak cholera na trasie, to całkiem fajne auto,

To Ty mało słyszałeś jeszcze ... przejedź się ducato I albo LT .... Dojdziesz do innych wniosków .

krimar - 2017-12-14, 18:34

a były Lubliny II benzynowe?
CORONAVIRUS - 2017-12-14, 18:43

krimar napisał/a:
a były Lubliny II benzynowe?

wikipedia

tolo61 - 2017-12-14, 18:49

Hej
Temat był już poruszany...
Dobry temat ...dawaj będę kibicował , też w pewnym momencie o tym myślałem dla syna.
Ale na razie odpuścił. Myślę że jak znajdę odpowiednią, niedrogą bazę, to wrócę do tematu.
Ale diesel... i wersja najdłuższa podwyższana .
Super silnik trochę słaba blacha ale..... trojaczki mają gorszą
Z nami w Złombolu 2016 bezawaryjnie pojechał na Sycylię i wrócił też praktycznie bez problemu
Tylny napęd, części tanie i ...rodzima produkcja :wyszczerzony:
:spoko

dvjcodec - 2017-12-14, 19:03

Niestety ten diesel to katorga dla uszu na trasie przy 80-90km/h :( Miałem tą NIEprzyjemność doświadczyć jadąc z musu z Darłowa do Słupska (56km) i w drogę powrotną. Ta krótka trasa uświadomiła mnie w przekonaniu że jeśli Lublin II to nie diesel :)
Chcę czerpać przyjemność z jazdy takim autem na trasie a nie jeździć bo muszę się przemieścić. Wprawdzie mógłbym jakikolwiek swap silnika robić, ale to dodatkowe koszty i dodatkowa praca, której przy budowie i tak będzie sporo.

CORONAVIRUS - 2017-12-14, 19:17

dvjcodec napisał/a:
Niestety ten diesel to katorga dla uszu na trasie przy 80-90km/h.

nie zgadzam się z taka opinią , ,musisz mieć bardzo wyczulony słuch lub ten konkretny egzemplarz nie był w pełni sprawny technicznie / byc może uchylona grodź między kabiną i silnikiem / .
Lublin przy 100 km/h z andorią pod maską ma bardzo przyzwoita pracę .

dvjcodec - 2017-12-14, 19:23

Silnik w tym egzemplarzu brzmi ogólnie na medal. Pod maską właśnie Andoria. Codziennie go słyszę, bo ma go mój ojciec, który mieszka w domu obok ;) Może jestem przewrażliwiony, ale jakoś mi nie leży praca tego zestawu, za to samo auto jak najbardziej.
CORONAVIRUS - 2017-12-14, 19:47

to była reklama :)

dvjcodec - 2017-12-14, 20:59

Wozidełko całkiem miłe w reklamie :)
DC - 2017-12-14, 22:01

Były wersje benzynowe najczęściej w zabudowie karetka z silnikiem Peugota 2.0. Ostatnio takiego lublinka zezłomowali na Stoczni Gdańskiej, została po nim tylko oryginalna instrukcja obsługi :-/
Fajna wersja wykończona paka laminatem ale to cudo na pusto ważyło ponad 3t. a i tak rozpędzał się na obwodnicy do 140km/h. :wyszczerzony:

Brodacz77 - 2017-12-14, 22:27

A ja TYM konkretnym egzemplarzem jeździłem w 1996/1997. Trzy lata temu na wakacjach odwiedziłem znajome okolice i kopara opadła, że jeszcze jest. Polonezy na żyletki poszły, lublinek jeszcze jeździ.

Nawet za Kwaśniewskim w obstawie jeździłem. Jak na 96/97 to lekarze z ZOZ przychodzili podziwiać wyposażenie - defibrylatory itp.

Wojciechu - 2017-12-14, 22:43

Mój znajomy kupił takiego - longa - osobowego, od lubelskiej kurii. Lublinek był w idealnej kondycji. Jeździł przez wiele lat na urlopy latem, w pozostałe dni jesienne i wiosenne na ryby. Samochód naprawdę mu służył. Jestem przekonany, że przy skromnych środkach finansowych, to jest doskonałe rozwiązanie. ;) :spoko
dvjcodec - 2017-12-15, 07:19

No to podnieśliście mnie na duchu ze jest to jednak słuszny wybór. Dzięki wielkie.
zbiegusek - 2017-12-15, 08:00

Słuszny, słuszny. Do wyboru masz dwie wersje długości w zależności od DMC. W mniejszym furgonie 2,9t długość przestrzeni bagażowej to 2,6m. Cięższy 3,5t jest dłuższy o OIDP 60cm.
Podwyższane wersje (laminatowy dach) częściej występują w 3,5t.
Ciekawostką (pożyteczną) jest to, że sporo było tzw. towosów czyli niby normalny furgon a zarejestrowany na 6 albo i 9 osób - mniej zabawy w zmianę liczby miejsc.
Hałas mógł ci dokuczać w pustym furgonie - jak się go załaduje i dopakuje, to się robi znośnie. Wygłuszenie podłogi i grodzi silnikowej też pewnie sporo pomoże - jak wykleiłem dach gąbką i wepchnąłem nad silnik kawał wełny niemoralnej w kocu pożarniczym, to zrobiło się przyzwoicie i słychać teraz, że szumi z miejsc nieizolowanych kabiny.
No i - skoro jesteś taki dłubek praktyk (bo ja tylko teoretyk), to warto poszukać multiplikatora celem wstawienia szeregowo za skrzynią biegów. Obniżenie obrotów silnika też sporo by pomogło. Obecnie zielony zakres kończy się przy ~85km/h.
Jakbyś znalazł jakiś overdrive w krześcijańskich pieniądzach, to ja bym chętnie się do ciebie wybrał. :)

erikson - 2017-12-15, 08:46

i niektóre wersje maja klime https://www.otomoto.pl/of...k-ID6yOCnw.html
CORONAVIRUS - 2017-12-15, 10:21

erikson napisał/a:

jeśli ta klima jest jak to "DEWASTO" :haha: :haha: :haha: to może być ciekawie :)

Flag - 2017-12-15, 11:48

BIORCA napisał/a:
erikson napisał/a:

jeśli ta klima jest jak to "DEWASTO" :haha: :haha: :haha: to może być ciekawie :)

o co chodzi z tym "dewasto" - czesto sie ta nazwa pojawia :)

amples - 2017-12-15, 11:58

Flag napisał/a:
o chodzi z tym "dewasto"

Niektórzy mówią dewasto na Webasto.

CORONAVIRUS - 2017-12-15, 12:03

amples napisał/a:
Flag napisał/a:
o chodzi z tym "dewasto"

niełuki jedne :mrgreen:

janusz - 2017-12-15, 12:11

Może to chodzi oto, że klima jest zdewastowana? :haha:
A z tym Webasto to tak jak z Delco jest. :bajer

erikson - 2017-12-15, 13:08

kiedys jak pisali dewasto oznaczało ze -suche,dzis to juz kogiel mogiel
eler1 - 2017-12-15, 17:52

zbiegusek napisał/a:
Ciekawostką (pożyteczną) jest to, że sporo było tzw. towosów czyli niby normalny furgon a zarejestrowany na 6 albo i 9 osób - mniej zabawy w zmianę liczby miejsc.

Ale w wersji długiej 3.5 z podwyższanym dachem towos fabrycznie nie był robiony . Chyba że ktoś przerobił do przewozu osób.
Jedna wada tych silników z Turbiną że można było je przegrzać i wtedy potrafiło wypalić dziurę w tłoku ale nie tak od razu u mnie ponad 20tys. coś stukało na wolnych obrotach może wtrysk lub zawory wszystko było ok aż w końcu przestał jechać .

SlawekEwa - 2017-12-15, 19:10

amples napisał/a:

Niektórzy mówią tak na Ebera- jak Adidasy na Pymy czyt Tigera :haha:

Bronek - 2017-12-15, 19:14

Amelinium to pies czy jakoś tak?
zbiegusek - 2017-12-15, 20:00

Tłumnik na tłumik, karnister na kanister i antrapa na atrapę. I mnóstwo innych przykładów. A fabrycznie była montowana klima jako opcja - tak wynika z serwisówki.
Podlinkowany pojazd, to jakiś szczep - ciekawe, czym był w poprzednim wcieleniu? Prawie pełna tapicerka w przestrzeni bagażowej i wentylator dachowy w połączeniu z klimatyzacją. No, no... Na kampera/wycieczkówkę jak znalazł. :)
I faktycznie, że te podwyższane 3,5t raczej nie były więcej niż 3 osobowe.

dvjcodec - 2017-12-17, 11:45

Fajna ta pomarańczówka, aczkolwiek za dużo kilometrów z Darłowa :(
Bajaga - 2017-12-17, 21:11

dvjcodec napisał/a:
Fajna ta pomarańczówka, aczkolwiek za dużo kilometrów z Darłowa :(

Wg mnie głównym minusem Lublina-kampera jest brak części do tego auta za granicą. No chyba, że kamperowanie ma być po Polsce. Ale w leciwym aucie (każdej marki) zawsze może paść jakiś wahacz, łożysko, półoś, alternator itp itd. I co wtedy robimy np. w Hiszpanii? A do np. trojaczków wszystko ma cała Europa i okolice.

dvjcodec - 2017-12-18, 12:24

To prawda, aczkolwiek sam nie zamierzam jeździć poza granicami naszego kraju.
wizjoner - 2017-12-18, 17:53

Jestem posiadaczem Lublina 3 model towos 9-cio osobowe, choć już od roku autko stoi nie jeżdżone, (coś się zepsuło w silniku i tak już stoi), byłem naprawdę zadowolony z tego auta choć świst turbiny że nadjeżdżam było słychać z kilku kilometrów :) Silnik 2,4 TD Andoria 90 KM z górki z obwodnicy 3miasta leciałem nim 150 km/h (w tym czasie kierunkowskaz oderwał się) spalanie od 8 do 14 litrów. Autko wdzięczne wydaje mi się ze nie długo będzie wręcz szpanerskie odpowiednio odpicowane. Dobrą rzeczą w tym Lublinie jest wbudowany nadmuch do tylnej kabiny z osobnym sterowaniem ciepło/zimno. W środku jest głośno, kiedyś nim jechałem 300 km i uwierzcie mi nie chciałem już do tego auta więcej wsiadać. Ale na krótkie trasy jest ok. Myślę że do sporadycznego kamperowania też będzie dobry. Ma tanie części ale jeśli stoi nie używany to potem są problemy z ukł kierowniczym. A naprawa również nie będzie tania bo wszystko wymaga dużego młota i siły.
dvjcodec - 2017-12-18, 20:35

Czyli jednak odczucia zbyt dużego hałasu w kabinie podczas jazdy to nie moje chore uszy :)
zbiegusek - 2017-12-18, 22:19

W pierwszą dłuższą podróż autostradową zabrałem dla siebie i pasażerki 2 pary nauszników ochronnych. Było rewelacyjnie. :) A drodze powrotnej, gdy już groszek był zapakowany, to nauszniki poszły w kąt, bo było ciszej. Więc rozumiem, że może ci być za głośno a;e najpierw naprawdę warto sprawdzić, czy wszystko jest sprawne. Później warto popracować nad wytłumieniem wnętrza. No i na koniec coś najważniejszego i najtrudniejszego: Obniżyć obroty silnika przy prędkości przelotowej. Jako, że w języku lingłidż słabo mi idzie, to i szczegółów nie poznałem, choć je przeczuwam. Na przykład:
https://www.ford-trucks.c...n-my-f-2-a.htmlhttps://www.ford-trucks.c...n-my-f-2-a.html
Skoro przedpiśca pisał o towosie 9 osobowym, to pewnie miał słabe wygłuszenie przestrzeni ładunkowej (słabe = wcale). Ni dziwota, że po 300kaemach miał ochotę nie wracać. Sam tak miałem. :)
No i wciąż nie chce mi się wierzyć w 150km/h Lublinem z Andorią 90KM. Ani w przelotową ~100km/h przy spalaniu 10l/100km :)

CORONAVIRUS - 2017-12-18, 22:45

dokładnie przy 100km/h pali dyszkę , sprawdzone na dystansie złombolowym sycylijskim :)
zbiegusek - 2017-12-19, 08:12

No właśnie twoje deklaracje są dla mnie nie do pojęcia. :)
Serwisówka podaje zdecydowanie wyższe wartości, a i własne obserwacje nie pozwalają na tak optymistyczny ogląd. I nie zarzucam ci konfabulacji a jedynie szukam przyczyny obiektywnej. Może pomiar prędkości był niewiarygodny? To byłoby najprostsze wytłumaczenie. :)

CORONAVIRUS - 2017-12-19, 08:31

pomiar prędkości był akurat w tym przypadku potwierdzany na 3 nawigacjach , sześciu nas tam było ... tyle w tej sprawie :)
pasza - 2017-12-19, 11:16

zbiegusek napisał/a:

Serwisówka podaje zdecydowanie wyższe wartości

Mi auto osobowe średnio paliło 5,22l , choć w.g książki powinno 6 a ludziom w realu pali 7-8.
Sprawdzone zaraz po dotarciu, jeździłem przez prawie 3 mies. zrobiłem 3500km w bagażniku kartka długopis i zapisywane każde tankowanie i kilometry(komputerowi nie ufałem), dziś jak nie sprawdzam to jest już więcej ale da się dużo mniej spalać.
Benzynę tankowałem 100 oktan w Słowenii może to miało jakiś tam minimalny wpływ?

zbiegusek - 2017-12-19, 21:28

Hmm... No to już nie mam się czego przyczepić. W sensie podważać wiarygodności zeznań. Teraz trza się zastanowić, dlaczego taki wynik. :) Jaki tam silnik mieliście? Z którą pompą? Opony chyba według rozmiaru producenta, bo nie pamiętam, żebyście coś zmieniali na większe?
erikson - 2017-12-30, 11:50

gotowiec http://allegro.pl/samocho...0.html#thumb/10
erikson - 2018-01-01, 09:43

tu ktoś przyszalał https://www.otomoto.pl/of...w-ID6zqAWc.html
Świstak - 2018-01-01, 12:47

Ten wydaje się baaaardzo ciekawy.

https://www.otomoto.pl/of...g-ID6zoX3y.html

kaimar - 2018-01-02, 13:05

Świstak napisał/a:
Ten wydaje się baaaardzo ciekawy.

https://www.otomoto.pl/of...g-ID6zoX3y.html

Już jest mój :spoko

CORONAVIRUS - 2018-01-26, 02:07

dla niezdecydowanych prelekcja , szczególne II część przyda się kamperowcom walczącym z przeciążeniami :)