Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Prawie tani prad.

DK-Tadeusz - 2017-12-17, 22:10
Temat postu: Prawie tani prad.
Witam. Mam "Trumatic SL 3002" . Dostal kompletnie nowy palnik i fajnie.
Ale ja jestem jekis zawsze nie zadowolony; Bo: dlaczego toto nie produkuje pradu ?

Zakupilem kupe 20-? tego patentu, ale jakos nie moge wypalic i zainstalowac. Wystarczy wyfrezowac 12x12 cm w Trumie i sie ma generator pradu. Kompletnie cihy. A 24 godin på 5Watt to ca. 120 W.
No ale tu jest generator TEG; https://www.ebay.com/itm/...872.m2749.l2649

Co myslicie ?

Tadeusz.

onionskin - 2017-12-17, 22:16

Poczytaj posty Kodera- było wszystko z fizyczną dokładnością podane na tacy o ogniwach Poltiera
janusz - 2017-12-17, 22:23

DK-Tadeusz napisał/a:
Co myslicie ?

Myślimy, że to spam jest.

koder - 2017-12-18, 07:37

onionskin napisał/a:
Poczytaj posty Kodera- było wszystko z fizyczną dokładnością podane na tacy o ogniwach Poltiera

To nie jest tak, że technologia stoi w miejscu. Co jakiś czas warto zajrzeć, czy przypadkiem rzeczy drogie i nieopłacalne nie stały się już opłacalne. Generatory termoelektryczne oglądałem ostatnio niecały miesiąc temu. TL;DR: Nadal się nie opłaca.

Pojedyncze ogniwo TEG w warunkach możliwych od biedy do uzyskania w kamperze zrobi 0.5-1W (ΔT=50°C). To daje $2 do $4 na W (zakładając cenę z linku, jest dobra), a to jest dość drogo. Na baterię 100W trzeba by wydać $200-$400 na same materiały, no i jest to dość duża instalacja.

Osiągnięcie różnicy temperatur 50°C też nie jest specjalnie proste. Trzeba stronę chłodną TEG ochłodzić o te 50°C, co w praktyce do wykonania jest tylko przy chłodzeniu cieczą - radiator raczej nie da rady obniżyć o tyle temperatury, a chłodzenie aktywne pochłonie większość energii wyprodukowanej przez TEG.

Co można zrobić, to założyć na taki TEG radiator z wentylatorem i zasilać ten wentylator właśnie z TEG. To działa i do tego się TEG z powodzeniem wykorzystuje, a pozwala to na znacznie szybsze rozprowadzenie ciepła.

MisioKRAK - 2017-12-18, 08:15

Też mi się wydaje że to "autoreklama"

Ale do rzeczy:
W takiej Trumie wentylator pracuje w zakresie 0,2-1A
Czy takiego wentylatora dało by się zasilić z pieca??
Piec ma spokojnie powyżej 70stopni a na zewnątrz powiedzmy 3-10 tylko jak tą energię przetransportować?

Bronek - 2017-12-18, 08:21

Perpetuum mobile w fazie po starcie.
Po osiągnięciu sprawności /wydjności pozwalającej na wytworzenie odpowieniego prądu automaycznie by się przełączało.
Ciekawe :idea:

koder - 2017-12-18, 08:28

MisioKRAK napisał/a:
W takiej Trumie wentylator pracuje w zakresie 0,2-1A
Czy takiego wentylatora dało by się zasilić z pieca??

Na gotowym piecu to będzie raczej trudno. Ogniwo trzeba by zamontować pod radiatorem, a to jest raczej jeden blok.

MisioKRAK - 2017-12-18, 08:37

Nie do końca kumam - ale rozumiem że po prostu niezbyt się da i już ;)

A może by się dało uzyskać taką konstrukcję na "lodówce" pracującej na gazie :) mamy dostęp do palnika i ciepłych rurek no i bliziutko do kratek gdzie zimny wiatr sam hula... a może to tylko kolejne pobożne życzenia :D

koder - 2017-12-18, 09:15

A masz tam gdzieś płaski kawałek blachy, tak 6x6cm, który jest stale gorący? Kluczowe jest to "płaski", bo trzeba tam przykleić TEG całą powierzchnią, i na nim zamontować radiator.

Bronek - 2017-12-18, 09:32

Może na kominie ? ale tam rura w rurze . Ale może by się udało wyodębnić za piecem lub zrobić " puszke , gdzie trzy ściany to dalej komin dwuścienny , a jedna ścianka pod ogniwo ??? tylko wew powierzchnia

Idea słuszna , raczej jako nie marnowanie już wytworzonej energii

koder - 2017-12-18, 09:38

Bronek napisał/a:
Idea słuszna , raczej jako nie marnowanie już wytworzonej energii

Słuszna, dlatego sprawdzałem. Na razie raczej nieuzasadniona ekonomicznie.

Bronek - 2017-12-18, 09:41

Lubie takie myślenie i kombinacje . :mrgreen: Tym bardziej ,że tyle energii idzie w komin
MisioKRAK - 2017-12-18, 09:42

Szkoda :(
koder - 2017-12-18, 10:19

Trzeba by komin takim czymś obłożyć:

Teoretycznie się da. W praktyce, to raczej budując coś nowego, bo raczej nie będzie miejsca na odpowiednie instalacje przy kominie. Jeśli was interesuje, to mam chyba w domu jedno luzem, mogę zrobić eksperyment, ile faktycznie można z niego prądu wyciągnąć.

Bronek - 2017-12-18, 11:16

Takie poszerzenie pewnego odcinka .
Nawet to by było wskazane aby dolotowe chłodne było czerpane przez te radiatory !!!!
Idealne wręcz rozwiązanie .
U mnie w poprzednim kamperze spokojnie było miejsce . Rura komina kilkadziesiąt cm przebiegała swobodnie w boksie pieca

DK-Tadeusz - 2017-12-18, 12:26

U mnie kalkulator liczy ze 1 tydzien w SE to ok. 2500,- zl. I tu koszt 100-200 zl na TEG jest obojetny, a frajda spora. Kilkanascie TEG, arduino, pompa, nylon, woda, aluminium + troche roboty i patent powinien dzialac. Przypadkowo wszystko te czesci sa w domu. A roboty i rezultatu brak.
Bronek - 2017-12-18, 12:30

Jakbyś przestał grypsować, to było by miło :mrgreen:
Zrób, sprawdź, udostępnij do testów lub same testy i moższesz wtedy sprzedawać

DK-Tadeusz - 2017-12-18, 12:32

Co znaczy "grypsowac" ?
koder - 2017-12-18, 12:44

DK-Tadeusz napisał/a:
I tu koszt 100-200 zl na TEG jest obojetny, a frajda spora.

Jak liczyłem ile by trzeba na sensowny TEG wydać, to wychodziło raczej 4000zł.

DK-Tadeusz - 2017-12-18, 12:58

O nieporozumienie latwo. Mi chodzi tylko o prad do oszczednego oswietlenia tzn. 5-10 WattH. Nie jade do Szwecji by ogladac TV. Lubie cisze, a to w naszych czsach kosztuje. Z wyciaganiem energi z komina; to bardzo niebezpieczne bo ta temperatura to jest "silnikiem" komina.
MisioKRAK - 2017-12-18, 15:26

Kombinujcie koledzy :)
Mi by wystarczyło jakieś 1-2A bym był zadowolony :mrgreen:
Chociaż droga - komin pieca jakoś mnie ciut niepokoi...

DK-Tadeusz - 2017-12-18, 16:33

Misio; te 1-4 Amper dziala kiedy spisz, jest noc, albo totalnie ochydna pogoda. Bo cieplo masz. Inna alternatywa to jest silnik Stirlinger. Ale to jest inna pulka. Mam, zrobilem, dziala. NO-GOOD.
MisioKRAK - 2017-12-18, 16:43

Wiem że działa kiedy śpię...ale właśnie o to chodzi że gdy śpię nie ma słoneczka które napędzi wentylatorek pieca...
Bronek - 2017-12-22, 21:28

Odp Ci w innym wątku
DK-Tadeusz - 2017-12-31, 08:40

Test.

https://www.camperteam.pl...php?pic_id=2544

Orginal: 450 Kb. Zmienilem na 74Kb. Wstavilem do mojej galeri. Ale cos male. Co robie zle?
https://www.camperteam.pl...php?pic_id=2545

Bronek - 2017-12-31, 10:09

może rozmiar?

Powiększyłem jedym kliknięciem resiserze Twój obrazek oczywiście z orginału bym zmiejszył bez straty jakości

ten m{j ma 800x600 zrobiony z mniejszego. :spoko

DK-Tadeusz - 2017-12-31, 10:35

Jak chowam w "album" to wychodzi 2,Kb i jest nieczytelne. Widze ze inni chowaja w "Files" ale jak ?

Zdjecia przedstawiaja rozbudowe Trumy.

https://www.camperteam.pl...php?pic_id=2546

https://www.camperteam.pl...php?pic_id=2545

koder - 2017-12-31, 11:45

Po prostu załącz bezpośrednio do posta, tak będzie najprościej.
DK-Tadeusz - 2017-12-31, 12:10

No i prawie jest ! ;)
Konstrukcja;

Miejsce w Trumatic;
Z tylu jeszcze jeden tez sie zmiesci.

I miejsce w domowej kozie, a ta tez ma miejsce na 2.

krzlac - 2017-12-31, 12:19

Alan napisał/a:
Czy jest tutaj wskaźnik motogodzin?

JEST. Lampa kontrolna zasilania (zielona) posiada uproszczoną funkcję licznika motogodzin.
Gdy uruchomisz silnik lampa zacznie mrugać w zależności od przepracowanych motogodzin (łącznie) w następujący sposób:

lampka nie mruga 0-100 motogodzin
1 mrugnięcie 100-200 godzin
2 mrugnięcia 200-300 godzin
3 mrugnięcia 300-400 godzin
4 mrugnięcia 400-500 godzin
5 mrugnięć 500 godzin i więcej

Ja też kupiłem używkę 10 EU z angielskim gniazdem. Lampka nie mrugała. Wymiana gniazda to 15 zł i minuta roboty. Zapewniam, warto było.

DK-Tadeusz - 2017-12-31, 17:31

Bardzo dziwne; Bez zalogowania nie ma zdjec. Po sa, OK. ?????

Czy ktos widzi moje zdjecia ?

mischka - 2017-12-31, 17:40

nie
DK-Tadeusz - 2017-12-31, 17:55

Hmmm... Zdjecia wstawilem do albumu prywatnego, ale to ma byc publiczne?

Komentarz do zdjec kturych nie widzicie; Te dwie plyty alu posmarowalem takim termo klistrem i skrecilem razem. Teraz brakuje przyciac listvy od firanek , plexi po zimnej stronie + skleic silikonem aby bylo szczelne.

Planowalem 2x10 ogniw TEG Seebeck, ale, wyszlo tylko 18-19. Mam chyba 25, ALE z tego tylko 19 ma 3,6mm reszta 4mm. Niby nie wiele ale tego nie lubie. Zamuvilem 20 zobacze.

Widok 36 vystajacych kabli to istne ptasie gniazdo. Plan jest taki ze zrobie szyne z Weroboard.

Potem bedem sie zastanawial jag to razem zlutowac. Bo tu jest pod gorke; Mam viele Atmega, Mosfety lipo + viecej.

Szkoda ze zdjec nie widac.

Bronek - 2017-12-31, 19:15

Zdjęcia wstaeiaj z dodaj plik w pidglądzie pistu.
Przygotuj wcześniej zmniejszając zgodnie z tym co forum przyjmuje 800x600 są ok

To plik bez znacznik{w img inaczej niż jak dajesz link do galerii

A jeśli z galeri, to otwórz tam zdjęcie i skopiuj adres i wtedy w img /img w kwadratowych naeiasach

DK-Tadeusz - 2017-12-31, 20:12

Ja tak robilem. Jak klikam na link to : "nie masz przywilejow" albo cos takiego.
No, ale zdjecia robie z tego apparatus i pracuje dalej bo w moim tempie to nawet do nowego roku nie skoncze !!

Z tego co wnioskuje to; zaloze nowy temat o TEG Seebeck elements, i moze jakies doswiatczenie bede mial.

Teraz mam nie istniejacy dylemat; czy zimna strona ma miec dodatkove rzeberka dla chlodzenia czy nie. Chyba vkleje rurki na silicon albo glasfiberowa szfachle do aut.

Szkoda ze zdjechami; Lopatologiczne; Mam Ubuntu, + 2 skreen + 2 x keyboard. Kontrol "c" na jednej keyboard dziala "kontrol V" na drugiej. Tu jest jakis problem.

DK-Tadeusz - 2018-01-01, 13:37

Tu zdjecie z skladania;

https://www.camperteam.pl...php?pic_id=2551

Ale czy ta pajeczyna bedzie dzialac ?
https://www.camperteam.pl...php?pic_id=2550

krzlac - 2018-01-01, 13:44

Po prostu "wybierz plik" i "dodaj załącznik".
DK-Tadeusz - 2018-01-01, 13:53

OK.

Aaaaaaaaaaaaaaa.................Dziala........

Dzieki.. :)

Ja dodawalem zdjecia... a nie zalacznik.. He..He...

Dzisiaj zrobie zimna strone na wode tego patentu. Tego plexi nie lubie ale mam polycarbonat, po polsku chyba polywenglan 1,5 mm.

Do konstrukcji mialem proste alu 45 x 23. przecialem na 10 + 13 ale te 10cm jest 4mm krzywe. ? Badz tu madry.
No ale jest jurz skrecone.

Gapiac sie na to co zrobilem, to 5mm alu to raczej do czolgow jest a nie do campera. Macam 2mm alu, ale to nie teraz.

robba - 2018-01-01, 15:55

DK-Tadeusz napisał/a:
....Ja dodawalem zdjecia... a nie zalacznik.. He..He...

a ta puszka na tych zdjęciach to z piwem czy po piwie?
Jaką pełni funkcję? Musi być jakiejś konkretnej marki? ;)

DK-Tadeusz napisał/a:
... 5mm alu to raczej do czolgow jest a nie do campera. Macam 2mm alu, ale to nie teraz.

grube to dobre, lepiej rozprowadzi cieplo i wszystkie moduły
będą miały zblizone warunki

DK-Tadeusz - 2018-01-01, 19:09

To nie jest puszka z pivem, ale zbiornik paliwa/energi dla mojej osoby. Bedac w Szwecji zachchalo mi sie szybko pojechac dalej i droge wzkazal GPS. Raptem naokolo ludzie mowili po Norsk przez moze 10Km. Kupilem troszke ih sera z owc, i dalej. Dopiero po powrocie zrozumialem ze do Norvegi volno tylko wiesc 6 piv. A ja mialem 100 puszek. Kary makabryczne i wiezienie. Ale nic sie nie stalo.

Dzisiaj to pewnie te granice sa obstawione reniferami aby powstrzymac dunczykow, i Holendrow, i inne inwazje a tego sporo.

DK-Tadeusz - 2018-01-07, 12:34

Cos mnie skusilo i polorzylem ogniwo TEG na goracej kozie, Po kilku minutach dym, alarm pozarowy i ;

Tu klei sie komora na wode. Sklejona silikonem.

Teraz filozofuje jaki system nie elektryczny wybrac jako zabezpieczenie przed przegrzaniem. Widze jakis termostat bimetal, albo "cynowy" topnik np. 140 stopni C.

DK-Tadeusz - 2018-01-08, 18:09

Komora wodna przylepiona. W srodku jest pusta tzn. bez zawirowaczy.

Rurki maja gwint m10x1 ale to w 2mm alu wymaga wzmocnien.
Teraz sprawa elektryki. Najpierw kabelki odizoluje glasfiberem i katownikiem od ciepla.

Plytki wero beda do eksperymentowania z polanczeniami. Cos mi lazi po glowie aby najpierw ladowac lipo 1S 10Ah, tzn. 4Volty i potem przez Step-up do celowego 12v accu.

Zamowilem rekawy glasfiberowe + teflonowe aby usunac izolacje kabelkow.

DK-Tadeusz - 2018-01-09, 16:54

Cos zaczyna w trawie piszczec, ale bez wody nic z tego. Troszke mam dylemat, bo pomiar laserem jest tu bardzo niepraktyczny i nie prawidlowy, a to co mam to elementy LM35 i DS18B20. To sie prosi o Arduino (wymaga). Ale najpierw voda.
DK-Tadeusz - 2018-01-10, 15:42
Temat postu: Refleksje
Zanim bede robil kabelki i sterowanie to czas na refleksje. Te ogniwa TEG co mam kosztuja ok. 1$ za Watt. Alternatywa lepszej jakosci (temperatury) to 150(stopiedziesiac)$ za Watt. Ale;

Wierzac ze efektywnosc jest 5%; to znaczy ze aby uzyskac 5Watt el. to trzeba dac 100Watt ciepla. 100 - 5 = 95 Watt cieplej wody ktura trzeba ochlodzic. Wiem ze cieplo mierzy sie w Calorjach.

Dla mnie ogrzewanie podlogi to oczywiste bo to robilem ponad 20 lat temu w domu. Tu jest wiele do przemyslenia.

Tak na chlopski rozum to dziala tak; Cieplo przedzierajac sie przez ogniwa TEG produkuje prad.

Pozdrowienia.

VirMan - 2018-01-12, 11:18

Witaj, jakby co to możemy pogadać trochę , bo ja takie układy budowałem, inspirując się peltierami w porshe. mogę ci podpoowiedzieć kilka rzeczy co i jak zrobic żeby to rzeczywiście coś dało - choć z praktyki lepiej działa alternator/bateria słoneczna. Chyba że masz za dużo ciepła i np reaktor atomowy - to rób nawet styrlinga XD
DK-Tadeusz - 2018-01-12, 11:33

Tak dla pewnosci o czym jest mowa, zalaczam zdjecie.

Z lewej jest TEC=Peltier elements are heat pumps which transfer heat from one side to the other, depending on the direction of the electrical current.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_cooling

a z prawej TEG=Seebeck. Thermoelectric power generator
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_generator

Wszyskie podpowiedzi sa bardzo mile widziane !

DK-Tadeusz - 2018-01-12, 12:43

Od myslenia o rurkach, blachach, cenach, i podlodze to mnie glowa rozbolala. Przypomnialo mi sie ze przez 20 lat przestawiam "Przyda sie" bardzo lekka plytke z plastiku 4mm z kata w kat. Znalazlem, polozylem na betonie i pochodilem po niej.
I co? I nic.
Polorzylem na dywanie i poskakalem.
I co? i nic.
Postawilem krzeslo, usiadlem.
I co? i nic.
Dopiero jak polozyle na betonie i przyp......... mlotkiem to malenkie zarysowania powstaly.

Plyta to polykarbonat kanalowy, 4mm, vaga na metr 0,8 kg. Zawartosc wody na metr 3,6 kg. Cena ca. 50.-Zl za metr.

Przyczepa ma 10m2, wiec; 44 kg, 500,-Zl + kleje, rurki itp., = cirka 1000.- Zl za 3,6mm wody wszedzie.

Edit;

Gdzie jest napisane ze wszystkie kanaly musza byc wypelnione woda? Bo gdyby tylko co 2-gi 3-ci to raptem redukcja wagi, a komfort ten sam.

koder - 2018-01-12, 12:48

DK-Tadeusz napisał/a:
polykarbonat kanalowy,

Po polsku jednak stosuje się nazwę "poliwęglan komorowy". Dobry materiał.

DK-Tadeusz - 2018-01-12, 12:57

A niech bedzie komorowy. ;)
Plyty sa nawet 2 x 6 metrow.
Prawda, niesamowicie silny material.

DK-Tadeusz - 2018-01-16, 16:55
Temat postu: ryz
Dziszejsza pruba.

Tu zdjecie srodka spalonego ogniwa.

DK-Tadeusz - 2018-01-16, 19:35

Wiec dzisiaj byla pruba z woda,
Nastepne zdjecie to silniczek.
I dioda Led.

Wszystko jest na 4 x TEG z 18 dostepnych.

wirefree - 2018-01-16, 19:44

No super tylko jak na moj gust to brak izolacji pomiedzy warstwami, jaki prad i napiecie udaje sie uzyskac z tego co masz?
DK-Tadeusz - 2018-01-16, 20:02

Kiedys bawiac sie solarem 130W zwrucilem uwage, ze odrobina cieniu albo ciasteczko z przelatujacej mewy, na pojedyncz ogniwo strasznie redukuje prad. Chyba gdzies o tym czytalem. Docelowo zakupilem garsc Mos-Fet-uw aby byc w stanie zrobic spiecie na danym elemencie. W tedy reszta pracuje normalnie z troche mniejszym napieciem.
Ale narazie nic nie zrobilem.

Wczoraj czytalem o kims co podziela moje przekonanie o ladowaniu najpierw ni-hm albo li-po, 1s evt 1 ogniwo z kwasiaka. Tzn. cos okolo 2-4 volt i dopiero potem z dc-dc step-up na 12V.
Laczac wszystkie TEG w szereg uzyska sie spore napiecie ale pradu malo bo te ogniwa maja wysoki wewneczny opor ok. 3 Ohm. 3 x 18 = 54, a to amperow nie daje.

DK-Tadeusz - 2018-01-16, 20:20

@ wirefree.
O jakiej izolacji piszesz? Tu ma byc maksymum przewodu termicznego.
Tu jest opis; https://pl.wikipedia.org/wiki/Pasta_termoprzewodz%C4%85ca

Teoretycznie 18 x 2Watt. 36. Ale z 20 bedzie git.

DK-Tadeusz - 2018-01-19, 17:26

Kilka zdjec. Z 18 TEG-uw zostawilem 8 i polaczylem 1+1 x 4. Te osiem dawalo ponad 20 Volt w szeregu. Te 10 wyjetych powolodowalo straszne spiecie termiczne. Teraz 8 daje pravie 5 Watt. Ale tylko jesli temp. jest 90C. Tego ni jak nie osiagne w Trumie. Planuje zmiane cieplej plyty na wieksza i zamontuje zeberka. Oczywiscie bardzo kusi aby przerobic czesc Trumy na wode. No ale wazne ze to zaczyna dialac.
DK-Tadeusz - 2018-01-19, 21:36

Wedlug specyfikacji to powinno dzialac tak;

Model: SP1848-27145
Color : White
Lead Length: about 300mm
Size: 40mm x 40mm x 3.4mm
20 Degree Temperature Difference: Open-circuit Voltage 0.97V, Generated Current: 225MA
40 Degree Temperature Difference: Open Circuit Voltage 1.8V, Generated Current: 368MA
60 Degree Temperature Difference: Open Circuit Voltage 2.4V, Generated Current: 469MA
80 Degree Temperature Difference: Open Circuit Voltage 3.6V, Generated Current: 558MA
100 Degree Temperature Difference: Open Circuit Voltage 4.8V, Generated Current: 669MA

The above values are for reference only, the wiring in actual use, and the step-up board, there will be loss of current.

EDIT;
Zaczyna mi czerwona zarowka migac w glowie; te parametry to sa absolutne tzn. ALBO 4,8V ALBO 0,669A ale nigdy razem! Tak samo jak tranzystor 100V 15A. To napewno nie 1500W a moze tylko 150Watt lub 15.

No ale takie 4Watt z jednej plyty alu to x 4 bedzie 16. A na to miejsce jest. Tu jest tylko kvestia pociecia plyt alu. Koszt tez znikomy, bo place 10,-zl za kilo.

zbiegusek - 2018-01-20, 09:05

MegaAmper? No. no... :)
DK-Tadeusz - 2018-01-20, 09:26

:wyszczerzony: Tak podaja Chinczycy, ale wszystko co pisza trza czytac po swojemu. ! 8-)

Jedno jest taki blad jak tu, alle problem jest wielki ze zrozumieniem pojec "ilosc energi" Watth i efekt Watt. To jest niestety dzienne na portalu dla inzynierow ing.dk Walkowane 10 lat temu, dzisiaj i napewno za 10 lat. :-/

pasza - 2018-01-20, 09:49

to raczej nie zadziała w tym sensie aby odzyskiwało traconą energie, przecież sprawność takiej trumy na gaz jest bardzo wysoka ~97% więc co ten układ ma odzyskać https://polskicaravaning.pl/pl/artykul/2208/gaz-gaz-i-dlugo-nic

Zadziała i owszem ale wtedy zużycie gazu będzie wyższe aby ogrzać kampera do tej samej temperatury myślę że już wstawienie mini kotła parowego i turbiny parowej :) było by efektywniejsze od tych ogniw Peltiera bawiłem się tym ogniwem dawno dawno temu w kompie do schładzania CPU przy podkręcaniu i wyleciało z kompa.

Taki bojler truma to już niemal kocioł parowy i w prosty można zrobić aby w zimę generował i prąd i ciepło myślę że tu są możliwości raczej?

edit.
To by się sprawdziło ale jako chłodzenie silnika spalinowego kampera bo jego sprawność jest niska rzędu ~30% i tu można by było choćby najprościej i mało efektywnie z rury wydechowej kupę energii odzyskać.

DK-Tadeusz - 2018-01-20, 09:58

@ pasza.
Zurzycie nie wzrosnie absolutnie wcale. Energia nie znika, tak czy siak caly ten prad zmieni sie w cieplo predzej czy pozniej. Te 5 % pradu to tylko inna droga ciepla. No chyba ze accu jest na zewnatrz albo chlodzi sie wode na zewnatrz by uzyskac wiecej pradu.

DK-Tadeusz - 2018-01-20, 10:47

pasza napisał/a:

edit.
To by się sprawdziło ale jako chłodzenie silnika spalinowego kampera bo jego sprawność jest niska rzędu ~30% i tu można by było choćby najprościej i mało efektywnie z rury wydechowej kupę energii odzyskać.

Dla zabawy jak najbardziej jest potencjal. Nawet z wody chlodnicy. Wczoraj sie zastanawialem ile strat idzie do chlodnicy a ile na wydech. Ale jeszcze nie wiem.

Mimo to zamowilem 25 ogniw, dla zabawy.

robba - 2018-01-20, 11:32

DK-Tadeusz napisał/a:
@ pasza.
Zurzycie nie wzrosnie absolutnie wcale. Energia nie znika,.....

Ależ oczywiście że będą dodatkowe straty ciepła...
przecież musisz te ogniwa z jednej strony chłodzić a
z drugiej doprowadzasz ciepło z trumy. Wobec tego
z trumypoprzez peltiery odprowadzasz część ciepła
(i to dość znaczną), a dodatkowo tego ciepła
do niczego nie wykorzystasz, bo musisz mieć
dość dużą różnicę temperatur na peltierze,
żeby cokolwiek generował sensownego.
Więc albo zużyje więcej gazu żeby dogrzać kamperka,
albo będzie w nim po prostu zimniej...

DK-Tadeusz - 2018-01-20, 11:45

Na pewno nie bedzie zimniej. Jesli cos to bedzie cieplej ! Jak ? Wiec chlodzac Trume do 30 C do podlogowki to szybko obnirzysz zuzycie gazu bo nogi i ich temperatura to termostat czlowieka. Zamiast 30 przy suficie bedzie tylko 25. I o wiele wiekszy komfort. Tu nigdzie nie ma strat energi, jest tylko zmiana temperatur.
Bronek - 2018-01-20, 13:32

Dlatego, wentylatory podsufitowe mają też odwrotny "bieg zimowy".
W wysokich pomieszczeniach czynią podobnie, zrzucając ciepłe powietrze w dół (... można zrzucać... do góry? :mrgreen: )

kierują :spoko

DK-Tadeusz - 2018-01-20, 13:53

Tak mialem w poprzedniej kozie. "Dzieki" konwekcji tzn. samo cyrkulacji powietrza, to gorace powietrze wisialo przy suficie, a w nogi zimno. Teraz mam z szyba wiec promieniowanie + 4 wentylatory co wciskaja te zimne dolne powietrze i o wiele obnizaja temperature sufitu. Zamiast 12 volt daje im 6-8 i nic nie slychac.
DK-Tadeusz - 2018-01-21, 17:15

Tu zaczolem robic zeberka do nowej tylnej plyty. Docelowy odstep miedzy nimi to 8mm. Jest ich 38 po 15cm, wiec bedzie prawie 6 metrow ciecia. Jeszcze nie zdecydowalem czy robic gvinty czy pop-nity.

Drugie zdjecie to jak kazde zeberko ma wygladac.

Pi x oko to da 8 razy wieksza powierzchnie odbioru ciepla tzn. prawie 0,5 m2.