Zagraniczne - Rejestrator Video - w których krajach nielegalny?
toscaner - 2017-12-21, 23:45 Temat postu: Rejestrator Video - w których krajach nielegalny?Coraz więcej ludzi korzysta również w kamperach z rejestratorów video. Niektórzy mają system CCTV. Np. ja. No nie skończyłem instalować wszystkich kamer, ale do wyjazdu to zrobię.
Przyznam, że mi się już przydał kilka razy. Nie tylko w osobówkach, bo używam od jakiś ok 6 lat, ale i w kamperze w ostatnie wakacje. Próba wyłudzenia po zajechaniu drogi. Pokazałem palcem na kamerę i tuba zmiękła. Na pytanie czy dzwonimy po Policję okazało się, że nie. Akurat u mnie nic, ale u gościa trochę się stało.
Nie znalazłem takiego tematu, w którym w jednym miejscu byłaby lista krajów, w których korzystając z typowego rejestratora Video czy mając zamontowany system CCTV możemy mieć problemy. Jeśli ktoś coś wie, to dodaje, a ja co jakiś czas zrobię edycję pierwszego posta, aby był od razu po kliknięciu w miarę aktualny.
Na mojej liście mam na razie te kraje:
- Austria
- Belgia
- Niemcy
- Szwajcaria
- USA
Przeczesałem jakieś tam fora zagraniczne itp. i wychodzi, że w sumie tylko w tych krajach są restrykcje, ale nie wgłębiałem się dalej co grozi itd. ale po to temat, żeby i inni napisali gdy coś wiedzą.
Myślę, że warto mieć na uwadze i takie zakazy podczas naszych wojaży.
A przy okazji ankieta Donat - 2017-12-21, 23:56 ChorwacjaAndrzej 73 - 2017-12-21, 23:56 W Hiszpanii można rejestrować , ale nie można publikować.
Natomiast we Francji trzeba rejestrator zamontować w taki sposób by nie ograniczał widoczności.
W Szwecji powinno być zezwolenie - taką mam informację.
W Luksemburgu jest kara za używanie rejestratora.
A tu znalazłem taką informację.
Czyli różne piszą informacje CORONAVIRUS - 2017-12-22, 00:04 chcesz powiedzić,że w Austrii żaden TIRowiec nie używa CB radia ? bo się boi tak ?
prosze Was , nie siejta paniki i z tymi kamerkami tez, wszędzie mam i miałem kamerkę na szybie , Niemcy , Chorwacja też, celnicy , policja widzieli i nic , mają to w tyłku .toscaner - 2017-12-22, 00:16 Adam nie chodzi o sianie paniki. Po prostu to jak ze znakami. Jest ograniczenie do 90 i jedziemy 100 albo 120. Każdy niech zdecyduje. Znaki widać, jeśli się na nie patrzy, a ja chciałem zebrać taką bazę gdzie legalnie, gdzie nielegalnie, a gdzie akceptują.
Sam zawsze przez Austrię śmigałem z batem na dachu i miałem gdzieś. Właśnie po to jest temat, żeby obgadać to. Andrzej 73 - 2017-12-22, 00:30 W tym roku wszędzie jeździłem z kamerką i mandatu nie zapłaciłem jednak jak piszą jest to nie do końca legalne. toscaner - 2017-12-22, 00:54 Kamerka to kamerka, która jest za szybą i w sumie jej nie widać, zwłaszcza patrząc z zewnątrz w jasny dzień gdy w szybie odbijają się chmury. Kamery zamontowane na zewnątrz z reguły bardziej widać. Ja generalnie nie lubię naginać przepisów czy ich łamać. Stąd też ten temat. Gdyby teoretycznie w jakimś kraju groziły kary, np. Luksemburg, to po prostu je wolę zdemontować albo ominąć taki głupi kraj. Np. wspomniany Luksemburg. Po cholerę mam tam jechać. No tanie paliwo. Ale co mi tam. Oszczędzę 10 euro i stracę godzinę na odkręcanie kamer.
W kolejnym zrobię jakieś bardziej ukryte i będzie spokój. onionskin - 2017-12-22, 07:33 Tylko o kamerkach?
Bo jeśli nie- sygnalizacja położenia foto/radarów też jest zabroniona przykładowo w De i Fr.SlawekEwa - 2017-12-22, 07:46
toscaner napisał/a:
Nie znalazłem takiego tematu, w którym w jednym miejscu byłaby lista krajów,
tu szukałeś https://www.camperteam.pl...ghlight=#688708MAWI - 2017-12-22, 08:18 Temat odnowiony ale ok. Co do przestrzegania przepisów .To wiadomo jest różnie. Jeden policjant puści ,drugi jednak ukaże .Lepiej nie prowokować . Brat jest kierowcą TIRa kamerkę ma zawsze . ALE UKRYTĄ. Jeżdzi po całej europie. Tak jak pisze Toskaner .Jemu dwa razy dupę uratowała.
Mojej w kamperze też nie zobaczysz a jest.
W całej europie są "uśpione " przepisy . Nikt ich w zasadzie nie przestrzega ,ale nikt ich nie unieważnił .
Np. Konieczność namalowania na tylnej burcie wywrotki ,prawie w całej europie . Nikt nie przestrzega ,ale nadal obowiązuje . I znam takich kozaków ,co to podczas prowadzenia nowej "łódki " z Wieltona ,do policjanta powiedział ,że jedzie nowym zestawem i że tamten może go cmoknąć .I go cmoknął. 200 zł Bo namalowane nie było krzlac - 2017-12-22, 08:41
Andrzej 73 napisał/a:
W Hiszpanii można rejestrować , ale nie można publikować.
U nas też nie można publikować, a w zasadzie to i nagrywać bez uprzedzenia (za zgodą) nagrywanego. To jest "ochrona danych".J.Leboski - 2017-12-22, 08:47 http://www.auto-swiat.pl/...tys-euro/cvgcppzbyszekwoj - 2017-12-22, 11:13 A kamera cofania też pod to podpada?kimtop - 2017-12-22, 12:01 A w Grecji zabroniona jest jazda na światłach dziennych.jedrek49 - 2017-12-22, 12:08 Witam
bylem juz chyba 6 razy w Grecji i zawsze na swiatlach dziennych ,a wiekszosc Grekow jezdzi bez swiatem w dzien
,jezli jest taki zakaz to od kiedy obowiazuje? W przyszlym roku wybieram sie do Grecji i chce wiedziec
dziekujekimtop - 2017-12-22, 12:23 Za Wikipedią
cyt."Grecja - Zakaz jazdy w dzień z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej w przypadkach normalnych warunków widoczności; używanie tych świateł dozwolone jest tylko w przypadku widoczności ograniczonej, np. warunkami atmosferycznymi."mischka - 2017-12-22, 13:25 Videorejestrator w Niemczech nie jest ani dozwolony ani zakazany. To taki dziwny twór który jeszcze nie doczekał się precyzyjnego rozwiązania prawnego.
Wszystko zależy w jakim celu nagrywamy. Jeżeli jest to nagranie typowo rodzinne (urlop itp.) wtedy jest legalnie. Trochę to skomplikowane
Videorejestrator w Niemczech nie jest ani dozwolony ani zakazany.
Tak samo w Polsce .
Co nie jest zabronione to jest dozwolone .Andrzej 73 - 2017-12-22, 15:34 A kiedy ktoś ma światła do jazdy dziennej automatyczne po przekręceniu stacyjki, to co wtedy? Mam tak w kamperze.
Bajaga - 2017-12-22, 16:02
Andrzej 73 napisał/a:
A kiedy ktoś ma światła do jazdy dziennej automatyczne po przekręceniu stacyjki, to co wtedy? Mam tak w kamperze.
I masz dobrze. No przynajmniej zgodnie z naszym prawem tak powinny działać światła do jazdy dziennej. W poprzednim kamperze zażyczyłem sobie wyłącznik dziennych to mi to elektryk zrobił uprzedzając że jakby co to nie on A zrobiłem wyłącznik bo np manewrując nocą na kempingu mi te światła nie potrzebne a innych wkurzają.SlawekEwa - 2017-12-22, 17:36
Bajaga napisał/a:
A zrobiłem wyłącznik bo np manewrując nocą na kempingu mi te światła nie potrzebne a innych wkurzają.
A zrobiłem wyłącznik bo np manewrując nocą na kempingu mi te światła nie potrzebne a innych wkurzają.
Wystarczyło włączyć "pozycyjne"
to by czerwonym tyłem wkurzał SlawekEwa - 2017-12-22, 17:53
MAWI napisał/a:
Temat odnowiony ale ok. Co do przestrzegania przepisów .To wiadomo jest różnie. Jeden policjant puści ,drugi jednak ukaże .Lepiej nie prowokować . Brat jest kierowcą TIRa kamerkę ma zawsze . ALE UKRYTĄ. Jeżdzi po całej europie. Tak jak pisze Toskaner .Jemu dwa razy dupę uratowała.
Mojej w kamperze też nie zobaczysz a jest.
Mojej teżizola - 2017-12-22, 19:22 NO RISK NO FUN, czyli spoko...reszta opisana w paragrafach Mavv - 2017-12-28, 18:08 Ciekawy temat. Dzięki Toscaner za ten wątek.
Aktualnie nie mam rejestratora, ale szukam jakiegoś fajnego, niedrogiego (powiedzmy max 100e). Może Wy coś doradzicie
Moje założenia:
- cena max 100e
- duży kąt zapisu
- czas pracy na baterii powiedzmy 2 godz
- zapis lokalizacji byłby atutem
- opcja wyświetlenia prędkości
- zapis w nocy
- nieduży
Oglądałem ostatnio w jakimś drogim sklepie elektronicznym rejestrator chyba Cobra 835. Mały, zgrabny, zapis w pętli max 1h30 minut (zależy od karty pamięci). Ale czas pracy baterii to max 30 minut... Do tego uchwyt na szybę też nieduży. No i nie ma gps-a. Był to jeden, który narazie "pomacałem". cena 85eamples - 2017-12-28, 18:43
Mavv napisał/a:
Aktualnie nie mam rejestratora,
Wszystkie rejestratory samochodowe mają symboliczną baterię (do 5 min) lub kondensator ,do pracy potrzebują zasilania ,
Mavv napisał/a:
czas pracy na baterii powiedzmy 2 godz
W tym przypadku to sportowa ale jakość w nocy nie dorówna rejestratorom samochodowym i bez gps a wiec bez pozostałych punktów.
Mavv napisał/a:
zapis lokalizacji byłby atutem
- cena max 100e
- duży kąt zapisu
- opcja wyświetlenia prędkości
- zapis w nocy
- nieduży
Okolo 100E to tylko VIOFO A119 z gps.(nie mylić , nie ma navi )kisielak - 2017-12-28, 18:44 ja chyba zmienię na tenże:
- czyli Mio C330. Zachęca mnie GPS-em i ceną => 399 złtoscaner - 2017-12-29, 00:21 Ja poza cctv też rozważam zdublowanie takim rejestratorem. Ten mój pada, skrzypi, i się rozpada, ale ma już z 6 lat. W sumie tylko z uwagi na ten GPS mam chęć kupić nowy i niech nagrywa.
No i jak mrozy puszczą to montuje zewnętrzne kamery, bo nadal w pudle. Obawiam się, że sikaflex na mrozie nie złapie i kamery odpadną. Bronek - 2017-12-29, 08:47 Na przepisy zakazu, można postawić tablet, smarfon z nawigacją i i aplikacją zrobić sobie rejestrator.
Yanosik np ma ale on za granicą nie bardzo
Wystarczy wpisać w Sklep DVR lub rejestrator jazdy i ...
Używałem Daily Roads Voyager i polecam
Gdy chcemy jeszcze szerszy kąt niż mają nasze sprzęty, to klipsem nakładamy obietyw "rybie oko" za parę groszy i jest 180°
tu stary benchmark http://m.benchmark.pl/tes...a-androida.htmlMavv - 2017-12-29, 18:03 W tej chwili większość nawigacji (o ile nie wszystkie) mają POI informujące o radarach. A np we Francji jest zabronione posiadanie urządzenia ostrzegającego o kontroli prędkości. Raz miałem dziwną kontrolę we Francji, gdzie mi mundurowi wyskoczyli przed maskę i wypytywali się, gdzie jedziemy i chcieli zobaczyć nawigację. Zobaczyli, że jest ustawiona trasa do Calais i dali spokój. Do tej pory nie znam prawdziwej przyczyny kontroli, bo oni po angielsku gadali tyle, co my po francusku onionskin - 2017-12-29, 19:18 Dlatego dla iGO Primo jest wtyczka która wykrywa że auto stoi nieruchomo i wówczas ukrywa wszystko co wiąże się z fotoradarami
Mogą sobie sprawdzać , a na przejażdżkę to policjant się nie wybierze chyba
Dlatego twierdzę: iGO jest The BestBronek - 2017-12-29, 19:35 Smarfon z Bluetooth em. z ciemnym ekranem na półeczce z antyradarem Koyote, waze itd....
A nawigacja na czymś innym. Wozimy tego badziewia tyle.
Ja czasem jadę na trzech. np Automapa, yanosi i Gogle.
Dla jaj... każda inaczej prowadzi.
W obcym rejonie zawsze dwie.bwie - 2017-12-29, 20:06 Tu jest fajny mały i poręczny wynalazek bez wyświetlacza, przez wifi łączy się z telefonem, tabletem, etc. i tam można przeglądać nagrania i sterować urządzeniem.
Ale jakość nagrań odbiega od topowych w tym przedziale cenowym .mario91 - 2018-02-19, 21:08 Witam was odświeżę może taka wideo-nawigacja.
https://www.youtube.com/watch?v=LpCrqPbNpL8
Dla mnie to coś wspaniałego, ale nie widziałem na alledrgo.? Bronek - 2018-02-19, 21:14 Stare dzieje Data filmu... : listopad 2009r. No ale my to som takie z lekka zacofane
Miałem takiego Blaupunkta lub podobnego. Do dupy, mi nie pasował. Gadżet zabawka, ale to tak dawno było.. że nie pamiętam.
Teraz rejestrator można nawet w Yanosku uruchomić..