Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Pierwsza rejestracja w kraju - liczba pasażerów

saffal - 2017-12-22, 23:44
Temat postu: Pierwsza rejestracja w kraju - liczba pasażerów
Tym razem pytanie od strony prawnej, kupiłem kampera z Holandii. Z tyłu jest zamontowany dodatkowo jeden fotel z pasami. Z racji, że auto jest z Holandii w dokumentach nie ma nic na temat ilości miejsc :( Domyślam się, że diagnosta wpisze maksymalną liczbę pasażerów na podstawie tego co widzi, czyli 3 miejsc z pasami. Ja natomiast chce zarejestrować pojazd na minimum 4 osoby, w jaki sposób się do tego zabrać? Proszę pomóżcie bo sprawa dosyć pilna z racji, że bez polskich tablic kamper za dużo nie pojeździ :mikolaj
tolo61 - 2017-12-23, 00:14

Jak nic nie ma to...
Dołóż 4 i....na przegląd
Tam się okaże
Ja bym dołożył /jak są możliwości jeszcze 2 , zawsze to wygodniej przy sprzedaży /
:spoko

CORONAVIRUS - 2017-12-23, 01:05

Jeśli nie ma w dokumentach to przy pierwszej rejestracji w PL diagnosta stwierdza ile jest miejsc siedzących z pasami a jest ich tyle ile zawieziesz na przegląd ... proste ?

więcej ... nawet jak jest w dokumentach mniej niż w realu to dalej diagnosta wpisuje tyle ile widzi czyli dokładnie tyle ile ...zawieziesz na przegląd :)

powodzenia

saffal - 2017-12-23, 01:30

Myślicie że jakieś pasy na szybko zamontowane przy "kanapach" przejdą? Czy muszą być w specjalnych miejscach montażowych bo się przyczepią? Oczywiście pomijam tutaj kwestie bezpieczeństwa bo i tak w planach mam delikatną przeróbke środka i szkoda marnować czasu na dobrze zrobione pasy jak i tak będą do poprawienia
CORONAVIRUS - 2017-12-23, 01:54

... powtórzę :) diagnosta wpisze tyle ile jest . dalej juz nie brnij , nie warto :)
wirefree - 2017-12-23, 10:44

To gdzie wy te przeglady robicie ze takie cuda przechodza w meksyku? Normalnie diagnosta nie wpisze ci wiecej niz masz w papierach i to i tak musza byc fabrycznie montowane bo to sprawdza a dodatkowe to musisz miec homologoacje od tego zalezy ludzkie zycie.
CORONAVIRUS - 2017-12-23, 11:11

wirefree napisał/a:
To gdzie wy te przeglady robicie ze takie cuda przechodza w meksyku? Normalnie diagnosta nie wpisze ci wiecej niz masz w papierach i to i tak musza byc fabrycznie montowane bo to sprawdza a dodatkowe to musisz miec homologoacje od tego zalezy ludzkie zycie.

BYŁEŚ KIEDYŚ NA PIERWSZYM PRZEGLADZIE ?????

wirefree - 2017-12-23, 14:00

Niestety ale byłem i to kilka razy w tym kamperem obskoczylem 5 stacji zanim przeszedl przeglad bo byl podobny problem z siedzeniami i tabliczkami.
CORONAVIRUS - 2017-12-23, 15:14

tabliczka ma być jedna , pod maską i wystarczy ... niektórzy diagności chca być swiętszymi od Papieża :) u mnie nie mam takich problemów , u nas wszystko w normie :)
Ahmed - 2017-12-23, 15:55

BIORCA napisał/a:
tabliczka ma być jedna , pod maską i wystarczy ...

Adaś bzdur nie pisz bo się kompromitujesz :-/

Etapy homologacji i do tego odpowiednie tabliczki :spoko

CORONAVIRUS - 2017-12-23, 18:51

Ja czasami się zastanawiam czy aby faktycznie na jakiejś zielonej wyspie nie mieszkam i nie otaczają mnie normalni ...

Przechodze pierwsze rejestracje kamperów z Niemiec , Francji , Włoch , pierwsze po przeróbkach i nie mam problemów o których tu piszecie , być może mam farta ale jeśli to sobie gratuluję .

wirefree - 2017-12-23, 18:57

A ile dajesz w łape? Wiesz ja nie mam nic przeciwko ale jak pozniej widze ze facet sprzedaje carrado 447 jako ciezarowke ktora sam przerobil na kampera to sie zastanawiam czy to sen czy jawa. Ale Polska to coraz bardziej wydaje sie ze to sen wariata.
CORONAVIRUS - 2017-12-23, 19:01

nie bądź bezczelny i nie mierz wszystkich swoja miarą ok ?
Ahmed - 2017-12-23, 19:17

BIORCA napisał/a:
, być może mam farta

Nie , na bardzo cienkich diagnostów trafiłeś , sam jestem cienki bo już po 15 latach w zawodzie poprostu mi się nie chce , to jak z babą , dobra powinna sama odejść po 10 latach i dać szanse młodszej :spoko

CORONAVIRUS - 2017-12-23, 20:00

Nie sądzę , czterech w jednej firmie , patrzą sobie na łapy , ciagle szkolenia i rycie w przepisach ... wpadek nie zaliczają czyli jest ok . Niech tak będzie dalej ...
mischka - 2017-12-23, 21:20

saffal napisał/a:
Z racji, że auto jest z Holandii w dokumentach nie ma nic na temat ilości miejsc :(

wirefree napisał/a:
Normalnie diagnosta nie wpisze ci wiecej niz masz w papierach

wirefree napisał/a:
coraz bardziej wydaje sie ze to sen wariata.

:niewiemm

Ahmed - 2017-12-23, 23:20

BIORCA napisał/a:
niektórzy diagności chca być swiętszymi od Papieża :) )

Tak mi się wydaje , może tylko wydaje , że Ty chciałbyś te pieczątki :bajer

Nic na przeszkodzie nie stoi , rób uprawnienia i klep ile wlezie :haha:

tolo61 - 2017-12-24, 00:50

Hejka
Sorki, u nas pierwszy przegląd w kraju, podobnie jak u Biorcy...

Ahmed - 2017-12-24, 09:56

tolo61 napisał/a:
Hejka
Sorki, u nas pierwszy przegląd w kraju, podobnie jak u Biorcy...

Czyli jak ? Też wpisują dane z ,, jednej tabliczki pod maską '' ?

Czyli z pierwszego etapu homologacji ,, widelca '' :bajer

Rawic - 2017-12-24, 11:08
Temat postu: Re: Pierwsza rejestracja w kraju - liczba pasażerów
saffal napisał/a:
Tym razem pytanie od strony prawnej, kupiłem kampera z Holandii. :mikolaj
czy to jest kamper budowany na widelcu?, czy kamper na busie (blaszanka)? bo może ta sprzeczka o tabliczki i diagnostów jest bezzasadna? :spoko
tom-cio - 2017-12-24, 14:10

A tam macie sie o co kłócic :mrgreen: Mnie sie wlasnie tabliczka z pod maski zgubila :wyszczerzony: tzn zgubila sie wczesniej chyba przy wymianie silnika,ale teraz sie skaplem,bo przeglad...Jest szansa jaks zastepcza na szybko?
CORONAVIRUS - 2017-12-24, 15:28

tom-cio napisał/a:
A tam macie sie o co kłócic :mrgreen: Mnie sie wlasnie tabliczka z pod maski zgubila :wyszczerzony: tzn zgubila sie wczesniej chyba przy wymianie silnika,ale teraz sie skaplem,bo przeglad...Jest szansa jaks zastepcza na szybko?

a jaką sobie zyczysz i tak szybko jak tylko kurier dostarczy :)

http://allegro.pl/tablicz...6874163224.html

tom-cio - 2017-12-24, 20:35

Dzieki,Adas,a na takiej legalnie przeglad przejade? :pifko )
SlawekEwa - 2017-12-24, 20:45

tom-cio napisał/a:
na takiej legalnie przeglad przejade

Tak tylko kto się pod nią podpisze :chytry

CORONAVIRUS - 2017-12-24, 20:50

tom-cio napisał/a:
Dzieki,Adas,a na takiej legalnie przeglad przejade? :pifko )

QUIZ TAKI : kto i kiedy widział by diagnosta sprawdzał legalność tabliczki ????? nie rozśmieszajcie mnie tylko historiami ,że tacy w Polsce się trafili :) Tabliczka ma być , być ma przytwierdzona nawet nie nitami , naklejona może byc albo i na plastykowych klipach , ma być czytelna i zgadzac się z dokumentami , koniec historii o tabliczkach , nic więcej nikt nie wymyśli :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

SlawekEwa - 2017-12-24, 20:53

BIORCA napisał/a:
kto i kiedy widział by diagnosta sprawdzał legalność tabliczki

Legalność legalnej nie, ale "zastępczej" :bajer

CORONAVIRUS - 2017-12-24, 21:00

SlawekEwa napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Sławek błagam ... dziś tylko zwierzaki maja gadać , to jedyny przewidywany cud w tym roku , reszta to bajki :)

amples - 2017-12-24, 21:05

BIORCA napisał/a:
Tabliczka ma być....... naklejona może byc
Tabliczka nie musi być, równie dobrze może być naklejka z danymi ,jak w niektórych markach
Ahmed - 2017-12-24, 21:08

SlawekEwa napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Adaś nie doceniasz nowego CEPIK-u 2.0

Wszystko tam sprawdzę jeśli chcę :bajer

SlawekEwa - 2017-12-24, 21:08

BIORCA napisał/a:
Sławek błagam

Tak jest "wszechwiedzący"
Wszystkiego naj...... imieninowo :pifko

CORONAVIRUS - 2017-12-24, 21:26

dzięki :pifko :pifko :pifko

...jak kiedyś ktos gdzieś przyczepi sie do tabliczki to Was poinformuję , do tej pory jedynym problemem był jej brak , problemem krótkoterminowym :) na mojej zielonej wyspie ludzie ludziom nie robia pod górkę :)

ferguson - 2017-12-24, 22:14

Ahmed napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Adaś nie doceniasz nowego CEPIK-u 2.0

Wszystko tam sprawdzę jeśli chcę :bajer

Jak będę swojego pierwszy raz rejestrował w kraju, to CEPIK się wywróci. Tabliczka po japońsku, nr VIN krótki i jeszcze takie tam inne kwiatki. :diabelski_usmiech

Ahmed - 2017-12-24, 22:27

ferguson napisał/a:

Jak będę swojego pierwszy raz rejestrował w kraju, to CEPIK się wywróci. Tabliczka po japońsku, nr VIN krótki i jeszcze takie tam inne kwiatki. :diabelski_usmiech

Cep nawet nie beknie , bo tego pojazdu w nim nie ma :spoko

Ahmed - 2017-12-24, 22:58

BIORCA napisał/a:
na mojej zielonej wyspie ludzie ludziom nie robia pod górkę :)

Co nie znaczy że na innej wyspie swoimi radami o Allegro nie wpędzisz kolegi w kłopoty :bajer

Teraz w Cepiku wszystko widać , nr dowodu , nr nalepek legalizacyjnych , czy był wydany wtórnik tablicy rejestracyjnej , czy VIN jest orygimalny czy nadany przez WK , dane techniczne itp.

I nie pisz że ktoś komuś pod górkę robi , przez 15 lat nie odebrałem nikomu dowodu rej. a negatywy mozna policzyć na palcach , w 99 % na własne życzenie :bajer

A tak poza tematem wszystkiego najlepszego
:pifko

Ps. był już drugi raz :bajer

CORONAVIRUS - 2017-12-24, 23:56

:pifko ponownie dziekuję :)

ale w cepie nie ma nic o tabliczkach zastepczych przed 2014 a potem tez sporadycznie ... tak więc tabliczka z allegro jest potrzebna dla oka diagnosty by jego sumienie było czyste , po przegladzie tabliczka może być w sejfie :) moze się zgubić , schowac się może albo pójsć na piwo .

nie ciagnijmy tego tematu , kto potrzebuje znajdzie rozwiazanie przecież ... zawsze może isć do WK i poprosić , kupic zezwolenie na nabicie zastępczej , droga otwarta dla każdego łobywatela :)

Ahmed - 2017-12-25, 00:06

BIORCA napisał/a:
:

nie ciagnijmy tego tematu , kto potrzebuje znajdzie rozwiazanie przecież ... zawsze może isć do WK i poprosić , kupic zezwolenie na nabicie zastępczej , droga otwarta dla każdego łobywatela :)

Koszt 36 zł dodam , jak Biorca napisał , mamy wolny wybór :spoko

tolo61 - 2017-12-25, 02:14

Hejka
15 miałem przegląd swojego....
SPRAWDZAŁ tabliczke bo w cepie czegoś nie było
Niestety na tabliczce tez nie...
Zdarzyło mi się to PIERWSZY raz...
:-/

dziwaczek - 2017-12-25, 15:39

To ja swoje dołożę do świątecznego pieca.
Odnośnie tabliczki zastępczej to tak jak Ahmed napisał - to jedyna LEGALNA forma na podmiankę z oryginalnej (zniszczonej). Tabliczka zastępcza wydana przez stację diagnostyczną jest LEGALNA.
Tabliczkę znamionową polskie prawo traktuje jak dokument którego podrabianie, przerabianie jest prawnie zabronione i zagrożone karą - dlatego zamawianie i naklejanie "kopii" tabliczek tych z Allegro jest nielegalne. Można zamówić wtórnik tabliczki u producenta (dilera) pojazdu, czasem jest potrzebne zdjęcie tej zniszczonej, czasem jej fragmenty ale zawsze wymagane jest prawo własności pojazdu np. dowód rejestracyjny. Uzyskujemy stosowane dokumenty.
Tabliczki znamionowe z naszych pojazdach posiadają zabezpieczenia (min. mikrodruk) specjalne cechy które pozwalają stwierdzić, że są oryginalne - stwierdzeniem ich oryginalności wykonania zajmują się biegli (Laboratoria Kryminalistyczne). A te z Allegro odbiegają sposobem wykonania od stosowanego przez producenta.
Numer VIN i tabliczka znamionowa pojazdu są wymagane przez polskie prawo w samochodzie i ich fałszowanie, przerabianie, przekładanie i "wspawywanie" jest nielegalne podpada to pod paserstwo bo najczęściej wiąże się legalizacja pojazdów pochodzących z kradzieży.

SlawekEwa - 2017-12-25, 17:37

dziwaczek napisał/a:

To ja też jedną szczypkę - po co komu np to ? http://allegro.pl/niemiec...b4-c7582675cb36

dziwaczek - 2017-12-25, 18:48

SlawekEwa napisał/a:
dziwaczek napisał/a:

To ja też jedną szczypkę - po co komu np to ? http://allegro.pl/niemiec...b4-c7582675cb36

Jak to po co - przecież to produkt "kolekcjonerski" :gwm

piosaw - 2018-04-17, 21:59

Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące problemu liczby miejsc. Przymierzam się do zakupu kampera w Niemczech. Kamper z fabryki wyszedł jako kamper (Eura Mobil). Z tego co wiem, w dowodzie rejestracyjnym wpisane jest 6 osób. Czy w Polsce powinno nastąpić proste przepisanie tych informacji do naszego dowodu, czy podczas przeglądu diagnosta będzie to weryfikował. Samochód ma niemiecki przegląd ważny do 08/2018. Układ miejsc rejestrowanych chyba klasyczny - dwa w kabinie kierowcy, dwa w części mieszkalnej przodem do kierunku jazdy, z pasami trzypunktowymi, i dwa tyłem do kierunku jazdy, bez pasów (najwyżej biodrowe). A czy DMC samochodu ponad 3500 będzie miało tu jakieś znaczenie?
Na logikę to chyba w obrębie UE nie powinno być problemu z uznaniem ilości miejsc samochodu bez przeróbek, ale obawiam się, że w zderzeniu z wolą urzędnika logika bywa słabym argumentem.