Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - WC stacjonarne czy przenośne?

pionier01 - 2017-12-27, 22:58
Temat postu: WC stacjonarne czy przenośne?
Właśnie remontuję WC mojego kampera i chciałbym wymienić na nowe WC i szafki ze zlewem. Obecnie mam WC Thetford C3 i tak sobie myślę, że jeśli wyremontuję łazienkę i wsadzę tam stare sprzęty mogą one odmówić posłuszeństwa i na nowo będę to rozbierał. Dlatego pytanie do Szanownych Panów i Pań czy sprawdzi się w kamperze nowy model przenośnej WC firmy Thetford z 21 litrowym zbiornikiem na fekalia i 15 litrowym zbiornikiem na wodę do spłukiwania + opcja podstawka do przykręcenia do ziemi z łatwym wypinaniem pojemnika na fekalia?

Wygląda ładnie a spłukiwanie ma elektrycznie lub ręcznie. W spłuczce kasetka na baterie AA.

Model: Porta Potti Excellence

Cena nowej stacjonarnej WC Thetford C400 to jakieś 2.500 zł
Cena nowej Porta Potti Excellence z podstawką to jakieś 600 zł

Co Państwo o tym myślicie?

CORONAVIRUS - 2017-12-27, 23:17

chłopie ...nie kalecz kampera , nie kalecz rzemiosła , nie kalecz następnego właściciela tego już "kampera" :gwm
izola - 2017-12-27, 23:20

Cytat:
Cena nowej stacjonarnej WC Thetford C400 to jakieś 2.500 zł
Cena nowej Porta Potti Excellence z podstawką to jakieś 600 zł

Co Państwo o tym myślicie?

... myślę- drogie "sranko" ;) :haha:
Używam też Porta Potti ...ale bez nazwy "Excellence"- może dlatego dużo taniej :mikolaj ...ale innego wyboru nie mam i nie chcę :dupa

pionier01 - 2017-12-28, 00:23

BIORCA napisał/a:
chłopie ...nie kalecz kampera , nie kalecz rzemiosła , nie kalecz następnego właściciela tego już "kampera" :gwm

Kto pyta nie błądzi! Warto zadać pytanie jeśli jest się nowicjuszem w branży. Ceny WC stacjonarnych są kosmiczne. Nie chcę kaleczyć ale odnowić. Nie podoba mi się stare WC choć jeszcze z niego nie zrezygnowałem. Stoi wyczyszczone i czeka na moją decyzję.

Może jakieś za lub przeciw?

MAWI - 2017-12-28, 09:36

Jestem podobnego zdania co Adaś .Ja bym założył . nowoczesny stacjonarny. Plus to np.
- nie fruwa po kamperze podczas jazdy ,( ale można go na różne sposoby przywiązać)
-Nie paradujesz z dolną puszką ,tylko ciągniesz zbiornik na kółkach wyciągając ją z zewnątrz .
Ale widziałem kampery ze zwykłymi domowymi kuchenkami gazowymi ( takie Potrójne białe)
Ja nigdy ( mając miejsce )nie kalał bym kampera przenośnym kiblem z przyczyn etycznych .
U kogoś widziałem też wiadro z pokrywką.

kimtop - 2017-12-28, 09:49

Zrób przegląd starego kibelka,napraw co jest do naprawienia ,kup nową deskę i tyle.
Bazyli - 2017-12-28, 09:57

kimtop napisał/a:
Zrób przegląd starego kibelka,napraw co jest do naprawienia ,kup nową deskę i tyle.

Z ust, znaczy spod klawiatury mi to wyjąłeś.

Masz wygodnie wyjmowaną kasetkę a myślisz o zamianie na ładnie wyglądające wiadro które pełne gowna będziesz tachał przez drzwi zasmradzając budę, o ile któregoś razu po :pifko2 to i owo Ci się nie rozleje a ktoś inny w to nie wdepnie.

Stary, wyczyszczony kibelek z nową deską po moich łazienkowych odnowach :spoko

Andrzej 73 - 2017-12-28, 10:07

Jak są duże przebarwienia czy rysy , to weź papier 2500 i wyczyść kibelek w środku , następnie pastą polerską wypoleruj i będzie jak nowy.
Tak jak pisał Kimtop założysz nową deskę i tyle w temacie reanimacji kibla.
:spoko

pionier01 - 2017-12-28, 10:23

Bazyli napisał/a:
kimtop napisał/a:

Z ust, znaczy spod klawiatury mi to wyjąłeś.

Masz wygodnie wyjmowaną kasetkę a myślisz o zamianie na ładnie wyglądające wiadro które pełne gowna będziesz tachał przez drzwi zasmradzając budę, o ile któregoś razu po :pifko2 to i owo Ci się nie rozleje a ktoś inny w to nie wdepnie.

Stary, wyczyszczony kibelek z nową deską po moich łazienkowych odnowach :spoko

Na podłodze masz panele? Jak więc kąpiesz się?

mischka - 2017-12-28, 10:28

pionier01 napisał/a:

pewnie ma osobny prysznic

mischka - 2017-12-28, 10:32

tutaj przykład nowego zestawu:

https://www.campingplus.d...nks-Raeder.html

pionier01 - 2017-12-28, 10:35

kimtop napisał/a:

Zestaw naprawczy do mojego Thetforda C3 kosztuje 500zł. Składa się na niego nowa deska oraz kaseta. Chyba mnie przekonaliście gdyż nie wiem jak długo będę nim jeździł nim wymienię na nowszego. Kolejny właściciel będzie miał odremontowany sprzęt.

Więc moje WC czeka na ponowny montaż. Pozdrawiam.

Bazyli - 2017-12-28, 11:37

mischka napisał/a:
pionier01 napisał/a:

pewnie ma osobny prysznic

Mam osobny prysznic. Co do paneli - jakbym wpadł na pomysł ich montażu w łazience kampera zapewne zamontowałbym także żeliwny brodzik i umywalkę ceramiczną na metalowym stelażu :haha:

pionier01 napisał/a:
Więc moje WC czeka na ponowny montaż.

:bigok :bigok :bigok