Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Brodzik do kampera

pionier01 - 2017-12-28, 17:01
Temat postu: Brodzik do kampera
Dziś niestety demontując łazienkę uszkodziłem brodzik. Był tak dobrze przyklejony. WIEM DAŁEM CIAŁA! Poszukuję więc brodzika do LMC Liberty 1997 lub (znowu pewnie poruszę drażliwy temat) pozostanie mi stalowe takie coś.
izola - 2017-12-28, 17:56

a mówiłam , daj se spokój z niepotrzebnymi pracami ;)
wirefree - 2017-12-28, 17:57

To stalowe cos to jest najlepsze wyjscie z sytuacji, ja swoj brodzik kleiłem żywica i wloknem i niestety po roku w niektorych miejscach plastik odchodzi od zywicy i pojawiaja sie znow pekniecia. Na szczescie bedzie szczelny poniewaz pod plastikiem dałem gruba warstwe wlokna na calej powierzchni ale wizualnie widac pekniecia. Dzis zrobilbym cos w tym metalowym stylu na lata.

https://www.camperteam.pl...ghlight=brodzik

ferguson - 2017-12-28, 17:58

Zrób negatyw z laminatu (masz jeszcze wzór popękany) i potem zrób mając negatyw brodzik z laminatu, albo daj komuś, co zajmuje się takimi rzeczami. Będzie na pewno lepszy niż oryginalny i cenowo podobnie.
MER-lin - 2017-12-28, 18:38

Dorobienie brodzika możliwe jest tylko samodzielnie. Kiedyś pytałem w różnych firmach i nikt nie chciał się w to bawić. Głównie dlatego, że pracy dużo, a efektem miała być 1 sztuka. Temat jest więc bardzo ciężki. Spróbuj może dobrać coś fabrycznego, cywilnego i podocinać brzegi. Powodzenia :spoko
Donat - 2017-12-28, 21:09

Ja w obu swoich kampiórkach mam ze stali nierdzewnej . Łatwiej szybciej i znacznie taniej. A efekt gwarantowany i na pewno nigdy Ci się nie pokruszy ani nie połamie. Ja użyłem do tego celu cienką, delikatnie ryflowaną (drobniutka kratka) blachę z odzysku (obudowa maszyny medycznej kupiona na złomie za 15 zł, a starczy na co najmniej jeszcze trzy brodziki). Na takiej powierzchni nie widać zacieków ani delikatnych zarysowań a utrzymanie w czystości nie sprawia żadnych problemów.
ferguson - 2017-12-29, 09:34

Jak zrobisz sam negatyw, to każdy warsztat co naprawia np. łodzie, lub inne elementy laminatowe posiadający żelkot zrobi bez marudzenia. Nie jest to żadna filozofia, gdy ma się formę (negatyw).
westa76 - 2017-12-29, 10:06

Donat napisał/a:
Ja w obu swoich kampiórkach mam ze stali nierdzewnej . Łatwiej szybciej i znacznie taniej. A efekt gwarantowany i na pewno nigdy Ci się nie pokruszy ani nie połamie. Ja użyłem do tego celu cienką, delikatnie ryflowaną (drobniutka kratka) blachę z odzysku (obudowa maszyny medycznej kupiona na złomie za 15 zł, a starczy na co najmniej jeszcze trzy brodziki). Na takiej powierzchni nie widać zacieków ani delikatnych zarysowań a utrzymanie w czystości nie sprawia żadnych problemów.

A jak sprawa temperatury takiego brodzika jak wchodzisz pod prysznic nie koniecznie latem, najpierw woda żeby nagrzać, czy dygotka i stąpanie z nogi na nogę żeby nie przymarznąć? :)

Bronek - 2017-12-29, 11:29

Już w wiekach ciemnych wkłqdy do brodzika wymyślono o matach itp. nie wspomnę

Też tak mam, że lubię szukać problemu :lol:

Donat - 2017-12-29, 16:20

westa76 napisał/a:

A jak sprawa temperatury takiego brodzika jak wchodzisz pod prysznic nie koniecznie latem, najpierw woda żeby nagrzać, czy dygotka i stąpanie z nogi na nogę żeby nie przymarznąć? :)

Ja mam na bogato: drewniane gretingi z egzotycznego drzewa :-)

Nemo72 - 2017-12-29, 16:49

Jeśli chcesz brodzik naprawić to pisz do mnie na priv
Robię naprawy laminatu. :spoko

pionier01 - 2017-12-30, 14:29

Nemo72 napisał/a:
Jeśli chcesz brodzik naprawić to pisz do mnie na priv
Robię naprawy laminatu. :spoko

Ale jeśli mój brodzik przestał istnieć gdyż zerwałem go po tym jak strzelił kiedy próbowałem go delikatnie odkleić to już chyba po imprezie?

ferguson - 2017-12-30, 16:33

Jak masz wszystkie części, to jeszcze da się zrobić negatyw.
pionier01 - 2017-12-30, 22:15

ferguson napisał/a:
Jak masz wszystkie części, to jeszcze da się zrobić negatyw.

Niestety nie mam. Jeden kawałek nadal przylega do podłogi i nie sposób go oderwać. Próbowałem podważać itp ale anie nie drgnie.

A czy robisz może ze stali nierdzewnej pod wymiar?

ferguson - 2017-12-31, 00:20

To go od podłogi odetnij brzeszczotem, lub drutem do wycinania szyb samochodowych. Do zrobienia negatywu, potrzebna jest powierzchnia wewnętrzna. Z zewnątrz można prowizorycznie kawałki kleić taśmą.
wirefree - 2017-12-31, 10:07

Pewnie jest przyklejony na sikaflex , ja swoj wycinalem dlugim nożem.
pionier01 - 2017-12-31, 15:28

ferguson napisał/a:
To go od podłogi odetnij brzeszczotem, lub drutem do wycinania szyb samochodowych. Do zrobienia negatywu, potrzebna jest powierzchnia wewnętrzna. Z zewnątrz można prowizorycznie kawałki kleić taśmą.

OK. Spróbuję to poskładać i odezwę się.

ferguson - 2017-12-31, 18:15

Mam tu W Bielsku-Białej świetnego fachowca od takich napraw. Robi laminaty do replik itp.
Darecki_77 - 2018-01-02, 22:17

Jak będziesz miał problem z laminatem, to daj znać.
Uzupełnij brakujące wymiary to sprawdzę jak to wyjdzie z kwasówki.

pionier01 - 2018-01-03, 21:11

ferguson napisał/a:

Przesyłam zdjęcia tego co udało mi się odzyskać. Reszta jest jeszcze w WC i czeka na wycięcie. Za kilka dni będę miał narzędzie wielofunkcyjne wtedy wytnę środek.

Jak myślicie! Da się z tego zrobić nowy brodzik?

ferguson - 2018-01-03, 21:59

Z tego możesz tylko zrobić formę do negatywu, a nie brodzik. Negatyw też będzie wymagał dopracowania (szpachlowanie i szlifowanie), aby posłużył na formę do zrobienia laminatowego brodzika.
Ja mam (o ile jeszcze mam - powinien być u znajomego) taki brodzik z Fendta i półkę z lampą stojącą na tym uciętym narożu brodzika.

pionier01 - 2018-01-03, 23:03

Mój brodzik na inny kształt.
Horte - 2018-01-04, 10:30

A gdyby tak zastosować tradycyjny, ogólnie dostępny brodzik w wymiarze 60x60 ?!

http://allegro.pl/brodzik...7082597609.html

Przestrzeń wokół brodzika jakoś fajnie wykończyć.

wirefree - 2018-01-04, 11:01

Lepsza blacha, brodziki do kamperow nie wiem c
dlaczego sa produkowane z jakiegos dziadowskiego PVc i nie dosyc ze toto zolknie to jeszcze po kilku latach tez popeka . Z metalu bedziesz mial do konca zycia, podobnie jak z zywicy.

Rumburak - 2018-01-04, 13:11

pionier01 Z Twoich puzli formy nie zrobisz i nikt kto zajmuje się tym profesjonalnie tego nie wykona... oczywiście po rozsądnych kosztach. Tak jak radzą koledzy albo metalowy, albo dopasujesz inny brodzik.
Ale... gdybyś chciał trochę pogrzebać w laminatach to powiem Tobie, że wcale to nie jest trudne i kosztowne. Zapewne efekt będzie mizerny - chodzi o wygląd. Cechy użytkowe będą dobre. Mizerny, bo formy gładkiej jak lustro nie zrobisz. Każda rysa z formy będzie widoczna na brodziku.
Jakie materiały? Do rozdzielania zamiast drogich środków można z powodzeniem zastosować pasty do pomników za parę złotych. Żelkot, zywicę, matę kupujesz na allegro od jednego sprzedawcy. Żywica do napraw samochodowych nie nadaje się - jest za "szybka"
Zużycie materiałów: na 1m2 zużyjemy 0,5kg żelkotu, 1mm laminatu o powierzchni 1m2 waży około 1,5 kg (0,5kg maty szklanej +1kg żywicy)
Koszty: 1m2 laminatu o grubości 3mm to koszt około 90zł, po cenach hurtowych mniej. U Ciebie razy dwa, bo musisz zrobić formę.
Wykonanie: Smarujesz pastą brodzik i polerujesz. Powtarzasz tą czynność jeszcze raz. Potem duzym pędzlem nakładach żelkot - musi być grubo na 0,5mm. Czekasz aż żelkot zacznie twardnieć (zależy od temperatury jak szybko). Na to wylewasz zywicę i rozkładasz na nią przyciętą matę, znowu wylewasz i znowu mata. Gdy uzyskasz juz odpowiednią grubość na koniec usuwa się pęcherzyki powietrza metalowym wałkiem lub tepując krótkościętym pędzlem. To tak w skrócie.
Do rozprowadzania żywicy służy wałek z futerkiem, taki do malowania. Trzeba wcześniej sprawdzić, czy nie rozpuszcza się w żywicy.

pionier01 - 2018-01-04, 15:11

A czy można formę zrobić ze styropianu lub styroduru? Mój znajomy ma frezarkę numeryczną KIMLA. Tak sobie myślę że jeśli zrobiłbym projekt w SolidWorks lub innym programie 3D to przesłanie danych na frezarkę nie będzie problemem. W ten sposób miałbym formę ze styroduru więc zabawa byłaby prostsza a uzyskany efekt perfekcyjny.

Co wy na to? Da się tak?

Horte - 2018-01-04, 15:28

Teoretycznie żywica nie powinna zniszczyć styropianu. Ewentualnie formę ze styropianu można pokryć gipsem lub klejem i dopiero na to nakładać żywicę.
SZEJK - 2018-01-04, 15:34

pionier01 - pokryj powierzchnię takim środkiem by żywica nie rozpuściła styroduru,
pomysł bardzo dobry.
Śledzę Twój wątek bo czeka mnie ten sam problem brodzik z blachy czy z żywicy??

pionier01 - 2018-01-04, 16:06

Musze przeliczyć koszty, gdyż sam styrodur jest drogi więc forma wyjdzie mnie jakieś 200-300 zł. Za usługę tez coś będę musiał zapłacić. Pozostaje jeszcze wykonanie brodzika z żywicy. Jeszcze nie wiem czy to nie będzie za drogo. Muszę to przeliczyć. Jeśli ktoś zrobi mi brodzik z nierdzewki za 500 zł i oddam go do malowania na biało za około 200 zł to razem 700 zł.
Skwarek - 2018-01-04, 16:08

Żywica poliestrowa rozpuszcza styropian, epoksydowa nie i nią się laminuje styropian Np: deski do pływania.

A jak ja to zrobiłem to tu https://www.camperteam.pl...hlight=brodzik.
Formę jeszcze mam
:spoko

Rumburak - 2018-01-04, 16:09

Żywica poliestrowa rozpuszcza styropian! Na model z styroduru musisz położyć laminat epoksydowy (dobry będzie epidian 6011 + utwardzacz z1 lub IDA lub ET i tkanina szklana - nie mata szklana!). Później szpachla raczej epoksydowa. ( Można zrobić samemu dodając do żywicy mikrobalonów) później szlifowanie, szpachlowania, szlifowanie.....lakierowanie, polerowanie. I dopiero wtedy na tej formie możesz z poliestru robić brodzik. Pamiętaj każda rysa, niedoskonałość będzie 2 razy bardziej widoczna na brodziku niż w formie.
Nie wiem jak ty traktujesz takie prace? Dla niektórych to będzie męka, dla innych nowe ciekawe doświadczenie, które jeszcze niejeden raz zaprocentuje.

pionier01 - 2018-01-04, 16:15

Skwarek napisał/a:
Żywica poliestrowa rozpuszcza styropian, epoksydowa nie i nią się laminuje styropian Np: deski do pływania.

A jak ja to zrobiłem to tu https://www.camperteam.pl...hlight=brodzik.
Formę jeszcze mam

Nie widać w całości wyglądu brodzika. Masz może inne zdjęcie? W pierwszym poście pokazałem zdjęcie i wymiary mojego brodzika.

Skwarek - 2018-01-04, 17:32

pionier01 napisał/a:

Nie widać w całości wyglądu brodzika. Masz może inne zdjęcie? W pierwszym poście pokazałem zdjęcie i wymiary mojego brodzika.

No wiec zmierzyłem, mój jest trochę mniejszy. Też ma metr szerokości, ale wymiar 70 jest u mnie 60cm a Twój wymiar 66 to u mnie 60cm, nie podejdzie.

ferguson - 2018-01-04, 18:26

Jak zrobisz negatyw ze styroduru, to możesz go polakierować natryskowo lakierem wodnym i to żywica poliestrowa już nie ruszy.