|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Toskania w ferie zimowe
Zbynek - 2017-12-31, 16:16 Temat postu: Toskania w ferie zimowe Cześć,
Ferie zimowe zbliżają się wielkimi krokami, więc czas najwyższy zaplanować jakiś wyjazd. Jako że na nartach nie jeździmy, i generalnie jesteśmy ciepłolubni, chcemy złapać trochę słońca na przełomie stycznia i lutego (ferie w Podlaskim). W związku z tym, że to tylko 2 tygodnie, bardzo dalekie wyprawy odpadają. W wakacje chcieliśmy pojechać do Toskanii, ale lenistwo w Cavallino zwyciężyło Więc może teraz się uda? Co sądzicie o takim pomyśle? Upału nie będzie, ale jeśli z -10 stopni w Polsce trafimy do +10 we Włoszech to i tak będzie dużo przyjemniej Plażowanie oczywiście odpada, więc nastawiamy się na zwiedzanie (poza sezonem nie będzie to takie męczące jak w lato, poza tym nastawiamy się na to, że będzie dużo mniej turystów niż w sezonie).
Ktoś tu polecał kemping http://www.campingacquadolce.com/index.php?lang=en ze strony wygląda świetnie, wydaje się być dobrą bazą wypadową do CinqueTerre i okolicy.
Znacie może całoroczne kempingi w okolicy Pizy/Lukki do stacjonowania przy zwiedzaniu tamtych rejonów?
Jako że jedziemy z prawie 6-latkiem, jakiekolwiek informacje na temat atrakcji dla dzieci są na wagę złota
Poza tym wszelkie informacje mile widziane
No i oczywiście wszytskiego najlepszego i wielu udanych wypraw w 2018 roku
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-31, 17:19
Właśnie od Levanto do Cinqe Terre.Pieknie,Piza jak będziesz ranom 0 8,30 to kolo bramy będzie jeszcze miejsce ale płatne.Dalej na płd.masz kempingi i plaże koło Vada,bylismy tam w kwietniu na dziko.Potem w dół gorace źródla Toscani.Barbra
slawwoj - 2017-12-31, 17:59
1800 km zimą przez dwa dni przejechać to wyzwanie. Jedziesz z 6 latkiem. Jemu wsio rawno czy jest w Supraslu czy w Genui. Moim
zdaniem lepiej pojechać np do Tropical Islands albo coś w tym stylu np. Hajduszoboszlo.
A tak wymeczysz rodzinę nie zechcą więcej jechać.
Toskania nie ucieknie.
Zbynek - 2017-12-31, 18:07
slawwoj napisał/a: | 1800 km zimą przez dwa dni przejechać to wyzwanie. Jedziesz z 6 latkiem. Jemu wsio rawno czy jest w Supraslu czy w Genui. Moim
zdaniem lepiej pojechać np do Tropical Islands albo coś w tym stylu np. Hajduszoboszlo.
Toskania nie ucieknie. |
A skąd pomysł że chcę tam dojechać w 2 dni?
Tropical Island jest dobry na 2 dni, a nie na całe ferie.
Inne, cieplejsze rejony też wchodzą w grę.
andi at - 2017-12-31, 18:19
Za Livorno masz całoroczny Miramare od 40-50 e
https://www.google.pl/map...0.3329849?hl=pl
https://www.google.pl/map...05677,10z?hl=pl
slawwoj - 2017-12-31, 18:26
Zbynek napisał/a: | slawwoj napisał/a: | 1800 km zimą przez dwa dni przejechać to wyzwanie. Jedziesz z 6 latkiem. Jemu wsio rawno czy jest w Supraslu czy w Genui. Moim
Toskania nie ucieknie. |
A skąd pomysł że chcę tam dojechać w 2 dni?
Tropical Island jest dobry na 2 dni, a nie na całe ferie.
Inne, cieplejsze rejony też wchodzą w grę. |
No pewnie że nie na dwa tygodnie.
Po dwóch dniach ruszyć dalej.
Zbynek - 2017-12-31, 19:18
No pewnie że nie na dwa tygodnie.
Po dwóch dniach ruszyć dalej.[/quote]
Plan na dojazd już mam, szukam teraz miejsc wypadowych do zwiedzania. W ostateczności będzie objazdówka
mischka - 2017-12-31, 19:48
nie wiem jakie masz preferencje ale oprócz topowych atrakcji regionu warto poświecić trochę czasu na:
https://www.google.pl/map...41!4d11.1550659
Andrzej 73 - 2018-01-01, 10:02
My również planujemy wyjazd w ferie.
Sławku , zima itd. Wszystko jasne... Jednak wiele zależy od pogody , jeśli drogi do Włoch będą w dobrym stanie to spokojnie dojadą w dwa dni.
slawwoj - 2018-01-01, 10:22
Zawsze miałem argument że mam daleko. Ale Zbynek ma tak samo.
Żeby tak zliczyć ile osób jeździ zimą - 10% ?
grzegorz_wol - 2018-01-01, 15:59
Czynny powinien być też ten:
http://www.campeggioitalia.com/tariffe.php
Zbynek - 2018-01-02, 10:07
Andrzej 73 napisał/a: | My również planujemy wyjazd w ferie.
Sławku , zima itd. Wszystko jasne... Jednak wiele zależy od pogody , jeśli drogi do Włoch będą w dobrym stanie to spokojnie dojadą w dwa dni.
|
Ale ja nie mam zamiaru dojechać do Włoch w 2 dni, to ma być odpoczynek, mogę jechać i 4 dni na spokojnie
Zbynek - 2018-01-02, 10:13
slawwoj napisał/a: | Zawsze miałem argument że mam daleko. Ale Zbynek ma tak samo.
|
Niestety, musimy pogodzić się z tym, że mamy dodatkowe 500km do przejechania przy kierunkach południowych/zachodnich. My nauczeni poprzednimi wakacjami (2 tygodnie Chorwacja w lipcu i 2 tygodnie Włochy w sierpniu) doszliśmy do wniosku że szkoda czasu na przejazdy i w tym roku planujemy jeden wyjazd na cały sierpień
Zbynek - 2018-01-02, 10:15
Dzięki, przyda się.
zbyszekwoj - 2018-01-02, 12:25
Zbynek napisał/a: | slawwoj napisał/a: | Zawsze miałem argument że mam daleko. Ale Zbynek ma tak samo.
|
Niestety, musimy pogodzić się z tym, że mamy dodatkowe 500km do przejechania przy kierunkach południowych/zachodnich. My nauczeni poprzednimi wakacjami (2 tygodnie Chorwacja w lipcu i 2 tygodnie Włochy w sierpniu) doszliśmy do wniosku że szkoda czasu na przejazdy i w tym roku planujemy jeden wyjazd na cały sierpień |
To może od razu we Włoszech na prom i wracać Grecją ale to trzeba 2 miesiące.
Zbynek - 2018-01-02, 13:45
zbyszekwoj napisał/a: | Zbynek napisał/a: | slawwoj napisał/a: | Zawsze miałem argument że mam daleko. Ale Zbynek ma tak samo.
|
Niestety, musimy pogodzić się z tym, że mamy dodatkowe 500km do przejechania przy kierunkach południowych/zachodnich. My nauczeni poprzednimi wakacjami (2 tygodnie Chorwacja w lipcu i 2 tygodnie Włochy w sierpniu) doszliśmy do wniosku że szkoda czasu na przejazdy i w tym roku planujemy jeden wyjazd na cały sierpień |
To może od razu we Włoszech na prom i wracać Grecją ale to trzeba 2 miesiące. |
Do wakacji jest jeszcze trochę czasu, więc jeszcze myślimy nad kierunkiem. Na pewno połączymy zwiedzanie z wypoczynkiem i atrakcjami dla dziecka.
Teraz na tapecie mamy wyjazd w ferie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-02, 16:02
Na początek jedź szybko by dojechać do ciepełka.w Toscani w lutym powinny już kwitnąc mimozy,a trochę dalej np.my lubimy duża lache piachu w Sperlonga,to tam winny być cytryny i pomarancze.Niezapomniany widok.My w 2017 wyjechaliśmy kierunek Hiszpanii,juz za Norymbergą było zielono.Spróbuj dojecahać do gorących term,zaczynaja się za Sieną, Bagno di Petriolo aż do Viterbo.
slawwoj - 2018-01-02, 16:15
O i dla takich porad warto zaglądać na forum.
Ale żeby mieć taka wiedzę jak Barbara to trzeba mieć staż !
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-02, 16:28
Cytat: | Ale żeby mieć taka wiedzę jak Barbara to trzeba mieć staż ! | dzięki...staż też,ale czytać i pisać na forum też,a nie jak niektórzy jada z kims na gotowca
mischka - 2018-01-03, 00:03
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Spróbuj dojecahać do gorących term,zaczynaja się za Sieną, Bagno di Petriolo aż do Viterbo. |
pozwolę sobie wkleić linka:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28778
marcinPK - 2018-01-19, 13:29
my startujemy na włochy w poniedziałek 22-go... docelowo Rzym, potem Bari... poprzez Florencję Pizę, Sienę... coś takiego do niedzieli...
Zbynek - 2018-01-22, 22:45
marcinPK napisał/a: | my startujemy na włochy w poniedziałek 22-go... docelowo Rzym, potem Bari... poprzez Florencję Pizę, Sienę... coś takiego do niedzieli... |
Życzę udanej wyprawy. Z naszej nic nie wyszło (dziecko zachorowało) i zostajemy na miejscu
D@rek - 2018-01-23, 16:46
hejka, wróciliśmy 10 stycznia start 26 grudzień. Jeżdżę do Italii od kilku lat o tej porze ale kamperowo to był pierwszy raz. Trasa z Piotrkowa ósemką na Wrocław dalej prosto kilkaset km Wyjazd turystyczno nurkowy. Ulubiona pora roku ze względu na panujące doskonałe warunki we włoskich jaskiniach. Początek to Garda ze swoimi odmętami dalej Rzym dwa dni, sylwester na Amalfi z widokiem na Wezuwiusza, potem Pompeje i nurkowanie w zatopionym mieście w zatoce neapolitańskiej. Powolny powrót na północ i ulubione jaskinie Veneto. Pora fajna choć trochę dzień za krótki, uroczo jest być w znanych miejscach bez turystów.
ZEUS - 2018-01-23, 23:55
Chyba pomyliłaś miejsca
mischka - 2018-01-24, 12:51
kolejna reklama
D@rek - 2018-01-24, 13:28
czemu pomyliłem miejsca. Byliśmy wróciliśmy było super.
ZEUS - 2018-01-24, 16:00
D@rek napisał/a: | czemu pomyliłem miejsca. Byliśmy wróciliśmy było super. |
wrzuć trochę zdjęć, jakiś opis trasy, kempingu itp. będziesz bardziej wiarygodny...
bo trąca spamem/reklamą
D@rek - 2018-01-24, 16:42
sporo zdjęć i opis jest https://www.facebook.com/darek.zaduminski nie chce mi się jeszcze raz opisywać.
Kamper to dla mnie narzędzie cele są inne
ZEUS - 2018-01-24, 18:03
dziwnym trafem zniknął z Twojego pierwszego posta adres strony jednego z biur podróży i to było powodem mojego i domyślam się, że również kol. mischki podejrzenia o reklamę...
D@rek napisał/a: | sporo zdjęć i opis jest |
oczywiście nie ma obowiązku zamieszczania czegokolwiek na Forum ale nie każdy ma konto na facebooku a widziałem Twoje fajne zdjęcia ... może warto i tutaj je zaprezentować...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-24, 18:47
ZEUS napisał/a: | D@rek napisał/a: sporo zdjęć i opis jest | ,nie można ogladac bez rejestracji.próbowalam nie taraz to nie pomaga,tak jak pisze Zeus ja nie chce faceboka
mischka - 2018-01-24, 19:38
Barbara i Zbigniew Muzyk, nie jesteś sama, ja też nie obejrzę
Andrzej 73 - 2018-01-24, 19:48
I ja.
Spax - 2018-01-24, 20:18
D@rek napisał/a: | Kamper to dla mnie narzędzie cele są inne |
Przez pięć lat 12 postów, hmm - może forum jednak nieodpowiednie.
Co do zdjęć z facebooka - nie ma się czym za bardzo przejmować, nie różnią się zbytnio od tych z jego strony »»» http://glon.pl/galerie/
SlawekEwa - 2018-01-24, 20:35
ZEUS napisał/a: | Chyba pomyliłaś miejsca |
Kolego ZEUS zanim na kogoś naskoczysz to looknij dobrze o kogo atakujesz
Ten post z reklamą był autorstwa usera o nicku rozowaroza a nie tego do kogo masz pretensje
ZEUS - 2018-01-24, 22:01
SlawekEwa napisał/a: | zanim na kogoś naskoczysz |
chyba trochę z ostrością sformułowania przesadzasz...
- po pierwsze nie naskoczyłem tylko delikatnie zasugerowałem (nikogo "imiennie" nie wskazując) o niewłaściwości tego miejsca do umieszczania reklam - a taka reklama w poście do którego się odniosłem była zawarta,
- po drugie post usera o nicku rozowaroza został międzyczasie usunięty i autor zbanowany a na mój post zareagował kol. D@rek, zapewne nie widział już usuniętego i odebrał to do siebie, wszystko wyszło niezręcznie czego nie zauważyłem wysyłając post ze smartfona, zarazem wyrażając swoje zdziwienie że coś jest nie tak
- jeżeli uważasz inaczej to wskaż ten moment naskoczenia-ataku bo ja takowego nie widzę odnoszę wrażenie, że teraz Ty na mnie "naskoczyłeś" stawiając taki zarzut ...
SlawekEwa - 2018-01-24, 22:33
ZEUS napisał/a: | D@rek napisał/a: | czemu pomyliłem miejsca. Byliśmy wróciliśmy było super. |
wrzuć trochę zdjęć, jakiś opis trasy, kempingu itp. będziesz bardziej wiarygodny...
bo trąca spamem/reklamą |
Co Ci tu "trąca"
ZEUS - 2018-01-24, 23:04
przeczytaj uważnie ostatni post... i spróbuj zrozumieć zawarte w nim wyjaśnienie jak doszło do pomyłki...
SlawekEwa - 2018-01-24, 23:14
Zarzuciłeś D@rkowi spam, reklamę i tylko tyle
ZEUS - 2018-01-24, 23:29
tak to rzeczywiście wyszło a to tylko dlatego, że kol. D@rek zareagował na post nie do niego adresowany a ja się odniosłem do postu międzyczasie usuniętego*
chyba nietrudno to zrozumieć
a kol. D@rka za pomyłkę przepraszam chociaż sformułowania jakich użyłem nie zakwalifikowałbym jako atak...
sądzę, że to wyczerpuje i zamyka temat...
ad. *
może lepiej byłoby gdyby admin/moderator zamiast usuwać cały post usuwał tylko jego treść wówczas nie powstawałyby "luki" w postach i nie dochodziłoby do takich sytuacji...
Andrzej 73 - 2018-01-24, 23:35
Jak widać zima Wam doskwiera , choć sroga nie jest. Może czas pomyśleć o jakimś wyjeździe?
mischka - 2018-01-24, 23:37
Andrzej 73 napisał/a: | Może czas pomyśleć o jakimś wyjeździe?
|
Najlepiej na Toskanię
SlawekEwa - 2018-01-25, 07:54
Cytat: |
Jak widać zima Wam doskwiera , choć sroga nie jest. |
W naszym regionie zimniej niż u Was
ZEUS
KACPERKI 2 - 2018-01-25, 08:00
ZEUS napisał/a: | a kol. D@rka za pomyłkę przepraszam chociaż sformułowania jakich użyłem nie zakwalifikowałbym jako atak... |
SlawekEwa napisał/a: | ZEUS |
ZEUS napisał/a: | sądzę, że to wyczerpuje i zamyka temat...
|
Dokładnie i to w dodatku w jaki fajny i ( niestety ) nieczęsto spotykany sposób... A szkoda
Qrde normalnie aż się uśmiechnąłem że można się tak "publicznie przeprosić" i nikomu z głowy korona nie spadła.
Chyba pójdę do sypialni... Jeszcze śpi ale trudno... obudzę i za coś tam przeproszę. Zrobi sie milej tak jak tu.
Pozdrawiam. Naprawdę.
zbyszekwoj - 2018-01-25, 09:28
To jest tak jak się pisze po 23.00 zamiast spać. Rano wszystko wydaje się inne.
|
|