Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Toskania w ferie zimowe

Zbynek - 2017-12-31, 16:16
Temat postu: Toskania w ferie zimowe
Cześć,
Ferie zimowe zbliżają się wielkimi krokami, więc czas najwyższy zaplanować jakiś wyjazd. Jako że na nartach nie jeździmy, i generalnie jesteśmy ciepłolubni, chcemy złapać trochę słońca na przełomie stycznia i lutego (ferie w Podlaskim). W związku z tym, że to tylko 2 tygodnie, bardzo dalekie wyprawy odpadają. W wakacje chcieliśmy pojechać do Toskanii, ale lenistwo w Cavallino zwyciężyło :wyszczerzony: Więc może teraz się uda? Co sądzicie o takim pomyśle? Upału nie będzie, ale jeśli z -10 stopni w Polsce trafimy do +10 we Włoszech to i tak będzie dużo przyjemniej :) Plażowanie oczywiście odpada, więc nastawiamy się na zwiedzanie (poza sezonem nie będzie to takie męczące jak w lato, poza tym nastawiamy się na to, że będzie dużo mniej turystów niż w sezonie).
Ktoś tu polecał kemping http://www.campingacquadolce.com/index.php?lang=en ze strony wygląda świetnie, wydaje się być dobrą bazą wypadową do CinqueTerre i okolicy.
Znacie może całoroczne kempingi w okolicy Pizy/Lukki do stacjonowania przy zwiedzaniu tamtych rejonów?
Jako że jedziemy z prawie 6-latkiem, jakiekolwiek informacje na temat atrakcji dla dzieci są na wagę złota
Poza tym wszelkie informacje mile widziane :ok

No i oczywiście wszytskiego najlepszego i wielu udanych wypraw w 2018 roku :yay:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-31, 17:19

Właśnie od Levanto do Cinqe Terre.Pieknie,Piza jak będziesz ranom 0 8,30 to kolo bramy będzie jeszcze miejsce ale płatne.Dalej na płd.masz kempingi i plaże koło Vada,bylismy tam w kwietniu na dziko.Potem w dół gorace źródla Toscani.Barbra
slawwoj - 2017-12-31, 17:59

1800 km zimą przez dwa dni przejechać to wyzwanie. Jedziesz z 6 latkiem. Jemu wsio rawno czy jest w Supraslu czy w Genui. Moim
zdaniem lepiej pojechać np do Tropical Islands albo coś w tym stylu np. Hajduszoboszlo.
A tak wymeczysz rodzinę nie zechcą więcej jechać.

Toskania nie ucieknie.

Zbynek - 2017-12-31, 18:07

slawwoj napisał/a:
1800 km zimą przez dwa dni przejechać to wyzwanie. Jedziesz z 6 latkiem. Jemu wsio rawno czy jest w Supraslu czy w Genui. Moim
zdaniem lepiej pojechać np do Tropical Islands albo coś w tym stylu np. Hajduszoboszlo.

Toskania nie ucieknie.

A skąd pomysł że chcę tam dojechać w 2 dni?
Tropical Island jest dobry na 2 dni, a nie na całe ferie.
Inne, cieplejsze rejony też wchodzą w grę.

andi at - 2017-12-31, 18:19

Za Livorno masz całoroczny Miramare od 40-50 e
https://www.google.pl/map...0.3329849?hl=pl
https://www.google.pl/map...05677,10z?hl=pl

slawwoj - 2017-12-31, 18:26

Zbynek napisał/a:
slawwoj napisał/a:

Toskania nie ucieknie.

A skąd pomysł że chcę tam dojechać w 2 dni?
Tropical Island jest dobry na 2 dni, a nie na całe ferie.
Inne, cieplejsze rejony też wchodzą w grę.

No pewnie że nie na dwa tygodnie.

Po dwóch dniach ruszyć dalej.

Zbynek - 2017-12-31, 19:18

No pewnie że nie na dwa tygodnie.

Po dwóch dniach ruszyć dalej.[/quote]

Plan na dojazd już mam, szukam teraz miejsc wypadowych do zwiedzania. W ostateczności będzie objazdówka :ok

mischka - 2017-12-31, 19:48

nie wiem jakie masz preferencje ale oprócz topowych atrakcji regionu warto poświecić trochę czasu na:
https://www.google.pl/map...41!4d11.1550659

Andrzej 73 - 2018-01-01, 10:02

My również planujemy wyjazd w ferie.
Sławku , zima itd. Wszystko jasne... Jednak wiele zależy od pogody , jeśli drogi do Włoch będą w dobrym stanie to spokojnie dojadą w dwa dni.
:spoko

slawwoj - 2018-01-01, 10:22

Zawsze miałem argument że mam daleko. Ale Zbynek ma tak samo.

Żeby tak zliczyć ile osób jeździ zimą - 10% ?

grzegorz_wol - 2018-01-01, 15:59

Czynny powinien być też ten:

http://www.campeggioitalia.com/tariffe.php

Zbynek - 2018-01-02, 10:07

Andrzej 73 napisał/a:
My również planujemy wyjazd w ferie.
Sławku , zima itd. Wszystko jasne... Jednak wiele zależy od pogody , jeśli drogi do Włoch będą w dobrym stanie to spokojnie dojadą w dwa dni.

Ale ja nie mam zamiaru dojechać do Włoch w 2 dni, to ma być odpoczynek, mogę jechać i 4 dni na spokojnie :)

Zbynek - 2018-01-02, 10:13

slawwoj napisał/a:

Niestety, musimy pogodzić się z tym, że mamy dodatkowe 500km do przejechania przy kierunkach południowych/zachodnich. My nauczeni poprzednimi wakacjami (2 tygodnie Chorwacja w lipcu i 2 tygodnie Włochy w sierpniu) doszliśmy do wniosku że szkoda czasu na przejazdy i w tym roku planujemy jeden wyjazd na cały sierpień :yay:

Zbynek - 2018-01-02, 10:15

grzegorz_wol napisał/a:
Czynny powinien być też ten:

http://www.campeggioitalia.com/tariffe.php

Dzięki, przyda się.

zbyszekwoj - 2018-01-02, 12:25

Zbynek napisał/a:
slawwoj napisał/a:

Niestety, musimy pogodzić się z tym, że mamy dodatkowe 500km do przejechania przy kierunkach południowych/zachodnich. My nauczeni poprzednimi wakacjami (2 tygodnie Chorwacja w lipcu i 2 tygodnie Włochy w sierpniu) doszliśmy do wniosku że szkoda czasu na przejazdy i w tym roku planujemy jeden wyjazd na cały sierpień :yay:

To może od razu we Włoszech na prom i wracać Grecją ale to trzeba 2 miesiące. :roll:

Zbynek - 2018-01-02, 13:45

zbyszekwoj napisał/a:
Zbynek napisał/a:
slawwoj napisał/a:

To może od razu we Włoszech na prom i wracać Grecją ale to trzeba 2 miesiące. :roll:

Do wakacji jest jeszcze trochę czasu, więc jeszcze myślimy nad kierunkiem. Na pewno połączymy zwiedzanie z wypoczynkiem i atrakcjami dla dziecka.
Teraz na tapecie mamy wyjazd w ferie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-02, 16:02

Na początek jedź szybko :!: by dojechać do ciepełka.w Toscani w lutym powinny już kwitnąc mimozy,a trochę dalej np.my lubimy duża lache piachu w Sperlonga,to tam winny być cytryny i pomarancze.Niezapomniany widok.My w 2017 wyjechaliśmy kierunek Hiszpanii,juz za Norymbergą było zielono.Spróbuj dojecahać do gorących term,zaczynaja się za Sieną, Bagno di Petriolo aż do Viterbo. :spoko
slawwoj - 2018-01-02, 16:15

O i dla takich porad warto zaglądać na forum.

Ale żeby mieć taka wiedzę jak Barbara to trzeba mieć staż !

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-02, 16:28

Cytat:
Ale żeby mieć taka wiedzę jak Barbara to trzeba mieć staż !
dzięki...staż też,ale czytać i pisać na forum też,a nie jak niektórzy jada z kims na gotowca :haha:
mischka - 2018-01-03, 00:03

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Spróbuj dojecahać do gorących term,zaczynaja się za Sieną, Bagno di Petriolo aż do Viterbo. :spoko

pozwolę sobie wkleić linka:

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28778

marcinPK - 2018-01-19, 13:29

my startujemy na włochy w poniedziałek 22-go... docelowo Rzym, potem Bari... poprzez Florencję Pizę, Sienę... coś takiego do niedzieli...
Zbynek - 2018-01-22, 22:45

marcinPK napisał/a:
my startujemy na włochy w poniedziałek 22-go... docelowo Rzym, potem Bari... poprzez Florencję Pizę, Sienę... coś takiego do niedzieli...

Życzę udanej wyprawy. Z naszej nic nie wyszło (dziecko zachorowało) i zostajemy na miejscu :(

D@rek - 2018-01-23, 16:46

hejka, wróciliśmy 10 stycznia start 26 grudzień. Jeżdżę do Italii od kilku lat o tej porze ale kamperowo to był pierwszy raz. Trasa z Piotrkowa ósemką na Wrocław dalej prosto kilkaset km :) Wyjazd turystyczno nurkowy. Ulubiona pora roku ze względu na panujące doskonałe warunki we włoskich jaskiniach. Początek to Garda ze swoimi odmętami dalej Rzym dwa dni, sylwester na Amalfi z widokiem na Wezuwiusza, potem Pompeje i nurkowanie w zatopionym mieście w zatoce neapolitańskiej. Powolny powrót na północ i ulubione jaskinie Veneto. Pora fajna choć trochę dzień za krótki, uroczo jest być w znanych miejscach bez turystów.
ZEUS - 2018-01-23, 23:55

Chyba pomyliłaś miejsca :roll:
mischka - 2018-01-24, 12:51

kolejna reklama :roll:
D@rek - 2018-01-24, 13:28

czemu pomyliłem miejsca. Byliśmy wróciliśmy było super.
ZEUS - 2018-01-24, 16:00

D@rek napisał/a:

wrzuć trochę zdjęć, jakiś opis trasy, kempingu itp. będziesz bardziej wiarygodny...

bo trąca spamem/reklamą

D@rek - 2018-01-24, 16:42

sporo zdjęć i opis jest https://www.facebook.com/darek.zaduminski nie chce mi się jeszcze raz opisywać.
Kamper to dla mnie narzędzie cele są inne :)

ZEUS - 2018-01-24, 18:03

dziwnym trafem zniknął z Twojego pierwszego posta adres strony jednego z biur podróży i to było powodem mojego i domyślam się, że również kol. mischki podejrzenia o reklamę...

D@rek napisał/a:
sporo zdjęć i opis jest

oczywiście nie ma obowiązku zamieszczania czegokolwiek na Forum ale nie każdy ma konto na facebooku a widziałem Twoje fajne zdjęcia ... może warto i tutaj je zaprezentować... :) :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-24, 18:47

ZEUS napisał/a:
D@rek napisał/a: sporo zdjęć i opis jest
,nie można ogladac bez rejestracji.próbowalam nie taraz to nie pomaga,tak jak pisze Zeus ja nie chce faceboka :oops:
mischka - 2018-01-24, 19:38

Barbara i Zbigniew Muzyk, nie jesteś sama, ja też nie obejrzę :-/
Andrzej 73 - 2018-01-24, 19:48

I ja. :chytry
Spax - 2018-01-24, 20:18

D@rek napisał/a:
Kamper to dla mnie narzędzie cele są inne

Przez pięć lat 12 postów, hmm - może forum jednak nieodpowiednie.
Co do zdjęć z facebooka - nie ma się czym za bardzo przejmować, nie różnią się zbytnio od tych z jego strony »»» http://glon.pl/galerie/

SlawekEwa - 2018-01-24, 20:35

ZEUS napisał/a:
Chyba pomyliłaś miejsca :roll:

Kolego ZEUS zanim na kogoś naskoczysz to looknij dobrze o kogo atakujesz :chytry
Ten post z reklamą był autorstwa usera o nicku rozowaroza a nie tego do kogo masz pretensje :diabelski_usmiech

ZEUS - 2018-01-24, 22:01

SlawekEwa napisał/a:
zanim na kogoś naskoczysz

chyba trochę z ostrością sformułowania przesadzasz... :evil:
- po pierwsze nie naskoczyłem tylko delikatnie zasugerowałem (nikogo "imiennie" nie wskazując) o niewłaściwości tego miejsca do umieszczania reklam - a taka reklama w poście do którego się odniosłem była zawarta,

- po drugie post usera o nicku rozowaroza został międzyczasie usunięty i autor zbanowany a na mój post zareagował kol. D@rek, zapewne nie widział już usuniętego i odebrał to do siebie, wszystko wyszło niezręcznie czego nie zauważyłem wysyłając post ze smartfona, zarazem wyrażając swoje zdziwienie że coś jest nie tak :roll:

- jeżeli uważasz inaczej to wskaż ten moment naskoczenia-ataku bo ja takowego nie widzę :roll: odnoszę wrażenie, że teraz Ty na mnie "naskoczyłeś" :-P stawiając taki zarzut ... :spoko

SlawekEwa - 2018-01-24, 22:33

ZEUS napisał/a:
D@rek napisał/a:

wrzuć trochę zdjęć, jakiś opis trasy, kempingu itp. będziesz bardziej wiarygodny...

bo trąca spamem/reklamą

Co Ci tu "trąca" :chytry

ZEUS - 2018-01-24, 23:04

przeczytaj uważnie ostatni post... i spróbuj zrozumieć :lol: zawarte w nim wyjaśnienie jak doszło do pomyłki...
SlawekEwa - 2018-01-24, 23:14

Zarzuciłeś D@rkowi spam, reklamę i tylko tyle :spoko
ZEUS - 2018-01-24, 23:29

tak to rzeczywiście wyszło a to tylko dlatego, że kol. D@rek zareagował na post nie do niego adresowany a ja się odniosłem do postu międzyczasie usuniętego*

chyba nietrudno to zrozumieć :(

a kol. D@rka za pomyłkę przepraszam :oops: :kwiatki: chociaż sformułowania jakich użyłem nie zakwalifikowałbym jako atak...
sądzę, że to wyczerpuje i zamyka temat...

ad. *
może lepiej byłoby gdyby admin/moderator zamiast usuwać cały post usuwał tylko jego treść wówczas nie powstawałyby "luki" w postach i nie dochodziłoby do takich sytuacji... :spoko

Andrzej 73 - 2018-01-24, 23:35

Jak widać zima Wam doskwiera , choć sroga nie jest. Może czas pomyśleć o jakimś wyjeździe?

mischka - 2018-01-24, 23:37

Andrzej 73 napisał/a:
Może czas pomyśleć o jakimś wyjeździe?

Najlepiej na Toskanię :spoko

SlawekEwa - 2018-01-25, 07:54

Cytat:

Jak widać zima Wam doskwiera , choć sroga nie jest.

W naszym regionie zimniej niż u Was :zimno
ZEUS :jatez :przepraszam :trzymaj :spokojestes

KACPERKI 2 - 2018-01-25, 08:00

ZEUS napisał/a:
a kol. D@rka za pomyłkę przepraszam :oops: :kwiatki: chociaż sformułowania jakich użyłem nie zakwalifikowałbym jako atak...

SlawekEwa napisał/a:
ZEUS :jatez :przepraszam :trzymaj :spokojestes

ZEUS napisał/a:
sądzę, że to wyczerpuje i zamyka temat...

Dokładnie i to w dodatku w jaki fajny i ( niestety ) nieczęsto spotykany sposób... A szkoda

Qrde normalnie aż się uśmiechnąłem że można się tak "publicznie przeprosić" i nikomu z głowy korona nie spadła.

Chyba pójdę do sypialni... Jeszcze śpi ale trudno... obudzę i za coś tam przeproszę. Zrobi sie milej tak jak tu. :-P
Pozdrawiam. Naprawdę. :ok :spoko

zbyszekwoj - 2018-01-25, 09:28

To jest tak jak się pisze po 23.00 zamiast spać. Rano wszystko wydaje się inne. :hello