Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zawias drzwi lodówki

Krzysztof M - 2017-10-16, 16:39

Koledzy.
Ja mam trochę inny problem z lodówką. A mianowicie ułamał mi się uchwyt do otwierania drzwi.
Żeby go wymienić to trzeba go odkręcić z wewnętrznej strony zabudowy.
Pytanie moje dotyczy tego jak zdjąć obudowę drzwi lodówki żeby się dostać do wkrętów mocujących uchwyt.

McGali - 2018-01-01, 16:58

Krzysztof M napisał/a:
Koledzy.
Ja mam trochę inny problem z lodówką. A mianowicie ułamał mi się uchwyt do otwierania drzwi.
Żeby go wymienić to trzeba go odkręcić z wewnętrznej strony zabudowy.
Pytanie moje dotyczy tego jak zdjąć obudowę drzwi lodówki żeby się dostać do wkrętów mocujących uchwyt.

Jak zdejmiesz drzwi i je przekręcisz do "góry nogami" to życie stanie się prostsze :roll:

Skwarek - 2018-01-03, 08:30

Właśnie na tapecie miałem naprawę drzwi lodówki Elektrolux. Wyłamał się jeden języczek blokady drzwi i można było wyjąć ten szpindel co powodowało jego wieczne poszukiwania. Oczywiście nową blokadę nawet nie wartą kosztów przesyłki można nabyć za blisko 100zł. Niby niewiele ale zdzierstwo.

Co spowodowało wyłamanie - opadnięte drzwi na górnym wyrobionym zawiasie powodowały napór poprzeczny na blokadę i jej uszkodzenie. Wykonałem więc mosiężną tulejkę górnego zawiasu, osadziłem prawidłowo na klej i drzwi wróciły na swoje miejsce.
Postanowiłem również naprawić blokadę, dorobiłem z aluminium wyłamany fragment i wkleiłem na miejsce. Blokada działa wyśmienicie.

Mogłem też obrócić drzwi wówczas nie musiałbym naprawiać zawiasu ale były by to lewe drzwi co mi nie odpowiada.

:spoko