Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Mikroskopijne dziurki w dachu

pionier01 - 2018-01-05, 12:22
Temat postu: Mikroskopijne dziurki w dachu
U mnie niestety wczoraj zauważyłem mikroskopijne dziurki w tylnym poszyciu dachu. Dokładnie nad tylną listwą górną. Czyli tylna ściana ale jeszcze dach. Nie mam zamiaru wymieniać poszycia dachu więc od środka zastosuję jakąś technologię usunięcia dziur - może cyna lub sikaflex, butyl a od zewnątrz nakleję naklejkę.

W nocy w środku zaświeciłem mocnym światłem na rozebraną tylną ścianę i wyszedłem na zewnątrz. Dziur nie musiałem szukać. Świeciły jak miniaturowe LEDY.

andi at - 2018-01-05, 15:33

Jeżeli Alu to po ptokach ( korozja i masz papier z Alu )Ściany jak z Alu to masz to samo na ścianach .Jeżeli tak jest to trochę na wiosnę będziesz miał pracy
CORONAVIRUS - 2018-01-05, 15:33

Ważniejsze od zaklejenia to zahamowanie procesu utleniania tej blachy bo jak tylko zakleisz to wyjdą inne obok i poszycie się rozleci :(
MisioKRAK - 2018-01-05, 15:59

Niestety ciężko to widzę - ale trzymam kciuki że ktoś coś ciekawego podpowie...
Spax - 2018-01-05, 16:43

Ciekawy artykuł o utlenianiu się aluminium. Żadna rada niestety. :(
»»» http://forumaluminium.pl/pl/forum/9/topic=41

andi at - 2018-01-05, 19:56

Pościągać okna drzwi narożniki i na blachę nakleić płytę plastikową .Ile ona ma z 2 mm
Albo zerwać zewnętrzna blachę i naprawić uszkodzoną konstrukcje i na to płyta plastik

Kuba75 - 2018-01-05, 20:05

Witam,

Ja swoją podziurkowaną blachę polaminowałem żywicą. Teraz już wiem (z tego forum:)), ze powinienem epoksydową, a nie poliestrową zawierającą styren.
Nic lepszego nie przyszło mi do głowy.

Z zewnątrz spróbuję chyba w przyszłości nałożyć jakąś szpachlówkę, żeby wyrównać blachę + lakier, a może naklejka?

pionier01 - 2018-01-05, 21:55

U mnie te dziurki występują tylko w tylnej części. Od środka w tym miejscu stała woda i prawdopodobnie to ona spowodowała korozję aluminium. Nie widzę innych miejsc. Jeszcze ściągnę styropian z WC i znowu od środka podświetlę mocnym światłem i w nocy wyjdę na zewnątrz sprawdzić.

Może faktycznie plastykowa ściana. Przecież niektóre nowe kampery nie mają blachy aluminiowej.

MisioKRAK - 2018-01-05, 22:17

Styropian nie jest zintegrowany ze ścianą? Sklejką, blachą?
pionier01 - 2018-01-05, 22:33

MisioKRAK napisał/a:
Styropian nie jest zintegrowany ze ścianą? Sklejką, blachą?

Jest więc muszę go zedrzeć i dojść do gołej blachy. Jest przyklejony do poszycia zewnętrznego.

Ściągnę tylną blachę i wstawię to:

LAMINAT POLIESTROWY

Wojciechu - 2018-01-05, 22:34

Trzeba odnaleźć w zasobach CT. Któryś z naszych kolegów - chyba z Małopolski - pokrył dach zielonego , stylizowanego na wojskowy , (matowy zielony) VW, jakimś impregnatem gumowanym. To mogłoby pomóc. ;) :spoko
MisioKRAK - 2018-01-05, 22:50

Byle by się nie okazało że rozbebeszysz ściany i... już tego się nie będzie dało poskładać...
pionier01 - 2018-01-05, 23:21

MisioKRAK napisał/a:
Byle by się nie okazało że rozbebeszysz ściany i... już tego się nie będzie dało poskładać...

Nie o to chodzi. Ścian nie będę ruszał. Tylna ściana jest do wymiany. Właśnie ją chciałbym wymienić na laminat. Poczekam jeszcze na opinię innych bo skoro w izotermach i kamperach nowszych stosują laminaty do dlaczego by nie użyć laminatu tylko do tylnej ściany.

MisioKRAK - 2018-01-05, 23:51

Laminat bardzo fajna sprawa ale wykonać tylną ścianę...to już ciut trudniej...
WINNICZKI - 2018-01-06, 01:43

W takim przypadku wydaje mi sie najprostszym rozwiązaniem zdemontować wszystkie listwy i okno z tylnej ściany i nakleić na kleju butylo podobnym nowy arkusz blachy,aluminiowej. Nie ruszać środka,nie rwać styropianu. Najwyżej wymienić zbutwiałe listwy,i całość wy ozonować celem usunięcia pleśni i zarodników grzybów.Osuszyć wnętrze. I w jak najprostszy sposób przywrócić stan i kształt ściany do oryginału. Jak to mówią z kiszonego ogórka świeżego nie zrobisz. Ściana ma być szczelna i wysuszona,będzie spełniać swoją funkcję jeszcze przez lata :spoko
WINNICZKI - 2018-01-06, 01:49

Ścjana z plastiku ,choć by nie wiem jak pięknie zrobiona będzie widoczna ,że ktoś naprawiał i zrobił jnaczej niż w oryginale. Blacha o takiej samej fakturze powinna zamaskować uszkodzenie . Jednakowa faktura na całości bardziej będzie estetyczna, :spoko
Skwarek - 2018-01-06, 10:31

Miałem taką przygodę z dziurkami w ścianie bocznej w łuskowatej blasze. Dziurki były wzdłuż zamokniętej listwy. Zdemontowałem od wewnątrz kawałek ściany, odkrytą blachę oczyściłem z tlenków (szykowały się następne dziurki) i na to położyłem od wewnątrz laminat epoksydowy, żywica i dwie warstwy cienkiego welonu. Potem naprawiłem ścianę zwyczajnie od wewnątrz. Z zewnątrz pojawiły się w dziurkach blachy związane kropelki żywicy które łatwo zeszlifować papierem ściernym. Blachę pomalowałem farbą dobraną na mieszalni i nie ma śladu po naprawie. Blacha jeszcze długo wytrzyma.

:spoko