| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Jugosławia* - Z Sarajewa do Tirany
JacekL - 2018-01-07, 19:41 Temat postu: Z Sarajewa do Tirany Witam,
Koledzy planuję wyjazd na przełomie kwietnia i maja przez Węgry, BiH, Czanogórę do Albanii, w związku z tym mam pytanie do szanownego grona czy ktoś z Was jechał tą trasą: https://goo.gl/maps/MhaKQ85ff4P2
Interesują mnie miejsca na nocleg i jakość dróg, na planowanej przeze mnie trasie. Również każda informacja o atrakcjach turystycznych będzie mile widziana
koko - 2018-01-07, 20:07
poszukaj troszeczke a znajdziesz
xbartman - 2018-01-07, 20:35
Drogi całkiem niezłe. W BiH pojechałbym przez Mostar bo warto go zobaczyć. Poza tym na tej trasie w BiH jest kilka ciekawych miejsc do zobaczenia.
Miejscówki noclegowe interesują Cię na dziko czy kempingi?
Zobacz mój temat Bałkany z minionego lata https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28510 . Możesz też zajrzeć na moją stronę, jest tam opis naszego zwiedzania Albanii, są też inne części Bałkanów. Adres stronki w podpisie.
Jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało
andi at - 2018-01-07, 20:45
Pytasz i masz a resztę co cie interesuje to poszukaj sam
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g294450-Activities-Sarajevo_Sarajevo_Canton.html
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g2319359-Activities-Trnovo_Republika_Srpska.html
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g2548620-Activities-Siroki_Brijeg_West_Herzegovina_Canton.html#MAPVIEW
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g2558196-Activities-Budva_Municipality.html
I tak możesz sobie szukać ,do lata masz czas
A fajna tez jest mapa
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g318866-Activities-Durres_Durres_County.html#MAPVIEW
JacekL - 2018-01-07, 21:52
Dziękuję za sugestie i podpowiedzi.
Zwiedzałem BiH w 2016r. ale nie byłem w Sarajewie. Szczególnie jestem ciekaw tej drogi z Sarajewa w kierunku Czarnogóry (do Plużine) wzdłuż rzeki Drina.
MER-lin - 2018-01-07, 22:14
Starówka w Sarajewie jest bardzo ładna, warto zobaczyć. Jednak nocowanie kamperem w Sarajewie odradzam. Dwukrotnie stawałem na noc w tym mieście i jest to związane z dużym ryzykiem. Koledzy z forum też pisali o niemiłych przygodach w Sarajewie. Trasa wzdłuż Driny jest bardzo malownicza.
JacekL - 2018-01-07, 22:21
Nocowałem w centrum Banja Luki (parking Zenit) i w Mostarze 300 metrów od mostu i nic się nie działo niepokojącego - wszędzie pełno milicji.
MER-lin jeżeli odradzasz mi nocowanie w Sarajewie to gdzie można stanąć na noc w pobliżu?
MER-lin - 2018-01-08, 09:26
W BiH, tak jak wszędzie, stałem w nocy zawsze na dziko. Nigdy nie było problemów. Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, ponieważ stałem w centrum - parę metrów od wjazdu na parking strzeżony oraz na parkingu przed pięknym dużym bankiem. W obu przypadkach było to złudne poczucie bezpieczeństwa. Najlepiej zwiedzać miasto w dzień, a na noc ewakuować się na prowincję.
Roberto - 2018-01-08, 10:47
| MER-lin napisał/a: | | Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, ponieważ stałem w centrum - parę metrów od wjazdu na parking strzeżony oraz na parkingu przed pięknym dużym bankiem. W obu przypadkach było to złudne poczucie bezpieczeństwa. |
Tak z ciekawości, na przyszłość
Możesz coś bliżej Co konkretnie masz na myśli pisząc: "...W obu przypadkach było to złudne poczucie bezpieczeństwa."
Napadli Was
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-08, 12:11
Sarajewo spaliśmy 2 razy,w uliczkach.jeden raz narty w Jaworinie.Tyle naszych podróży za 9 lat kamperowania,stwierdzam problem -Hiszpania nie piszesz jak od góry,ja polecam ci od Banja Luki do Mostaru,przez Jajce,przełomem wzdłuż rzeki Vrbas. Od Mostaru, wodospady Kravica,Pcitieli,odbicie na Blagaj,wcześniej odbicie na Sarajewo.Tak jak pisza koledzy nie spac w Sarajewie.Nasz/ przypomniałam sobie/ bezpieczny nocleg to koło basenów Termalna rivieraw Sarajewie.Nasze relacje na forum ,ale pod tematami Grecji lub Bałkany,nie ma sama BiH.takiego koloru wody w rzece Vrbas i Neretva nie ma nigdzie indziej.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-08, 12:20
Mysle,że Foca tam cos kiepsko,ale piękne Pivskie jezioro,Monastyr Pivski,z boku Durmitor,ale bardzo ciekawy monastyr Ostrog,rowniez Moracza i przełom rzeki moracza.Od Podgoricy nowa droga do Skoder w Albanii.
JacekL - 2018-01-08, 12:22
| MER-lin napisał/a: | | Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, |
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | od Banja Luki do Mostaru,przez Jajce,przełomem wzdłuż rzeki Vrbas. Od Mostaru, wodospady Kravica, |
Szkoda, że nie warto tam nocować, a jeden dzień wystarczy żeby zwiedzić Sarajewo (starówka)?
Basi dziękuję za podpowiedź ale jechałem już trasą z Banja Luki przez Jajce, byłem również na wodospadach Kravica
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-08, 12:26
Można w Bośni na Trebinje i wjazd na samo Kupariw Horwacji, /najpiekniejsza plaża Żupy Dubrowackiej/potem morzem przez Monulat,do Montenegro.Przed Budvą Jazzspanie na nieczynnym campingu,piekna plaza.Budva,brak miejsca do parkowania.sa bramki,ale brak stawki dla kampera.Reszta jak pisze Koko-poczytaj relacje z Bałkan o grecji przez Bałkany,ja poświęcam dużo czasu na przygotowanie Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-08, 12:43
Dlaczego nie można nocować,stan sobie pod Termami ,rampa,baseny całkiem ciekawe,przeczytaj w necie w któres dni od 22 do 2 w nocy tance na basenie przy muzyce w wodzie. Potem jedź blisko centrum koło starego miasra płatne parkingi,sobota,niedziela gratis Popatrz w maps me na platny parking może jest jakiś ogrodzony :My musimy w jesieni tam zajechać bo ostatnio byliśmy na Wielkanoc ale 3-4 lata temu
piotrul - 2018-01-08, 14:36
| JacekL napisał/a: | | MER-lin napisał/a: | | Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, |
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | od Banja Luki do Mostaru,przez Jajce,przełomem wzdłuż rzeki Vrbas. Od Mostaru, wodospady Kravica, |
Szkoda, że nie warto tam nocować, a jeden dzień wystarczy żeby zwiedzić Sarajewo (starówka)?
|
Na kampingu możesz się zatrzymać.
JacekL - 2018-01-08, 20:14
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | .Przed Budvą Jazzspanie na nieczynnym campingu,piekna plaza. |
Basiu dlaczego napisałaś, że kemping Jaz jest nieczynny? Z informacji w sieci wynika, że działa, ale raczej warunki spartańskie.
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | poczytaj relacje z Bałkan o grecji przez Bałkany | - Czytam Wasze relacje i już nie raz korzystałem z Waszych wskazówek,
A co do Sarajewa to rzeczywiście można stanąć na campie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-09, 00:14
| JacekL napisał/a: |
Basiu dlaczego napisałaś, że kemping Jaz jest nieczynny? Z informacji w sieci wynika, że działa, ale raczej warunki spartańskie. | byliśmy tam 2 razy,teraz nie pamiętam kiedy,ale wszędzie było pusto spaliśmy tam myslę ,ze nie jedna noc.Drugi raz tez tam byliśmy i pojechaliśmy do góry asfaltem,jakies osiedle domkow druga plaża,i dalej jazda ,ale ja kazałam zawrócić bo było jeszcze pod gorę, a my mamy duże auto i nieraz bywało,że nie mogliśmy zawrócić.Poszukam fot może znajde, a pewnie i sa na forum?ale to było ze 3-4 lata temu,bo teraz nocujemy tylko za lub przed Dubrownikiem na ulubionej Kupari
Jest z 2o011 plaza w Jazz
JacekL - 2018-01-10, 21:56
Dzięki
Fajne zdjęcia, skoro padła informacją, że nocujecie w Kupari, to powiedzcie proszę w którym miejscu. Może tam gdzie strzałka?
Niestety nie załączyła mi się mapka, chodzi mi o to czy stajecie przy głównej zatoce czy gdzieś na uboczu
JacekL - 2018-01-10, 22:09
Jednak się udało
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-11, 12:33
Mapka za mała.stajemy w centralnej części na resztkach kafelkow,blisko Grand Palas. Można spacerować do milinni,oraz w druga strone do jednostki wojskowej.Podaje1:Grecja-Kreta 2014 str,3 Grecja w podróżach camperteamu,w relacji strona 35. Masz fotki z naszego powrotu przez Horwacje,kupari,Jazz i inne.
2.Grecja 2015 we wszystkich rel.str3 a w relacji str1.Masz trase o która pytaleś- z Bosni przez Montenegro.Musisz trochę poczytać
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-11, 12:40
Musze pomyslec nad tym by w tytule relacji wymienić wszystkie miejsca,ale jak to się zmieści. My byliśmy już na Bałkanach i w Grecji z 10 razy. Staram się stale zmieniać trasy,np.prosi się nam jazda przez Serbie,Albanie ,bo ostatnie 2 lata jeździmyprzez Rumunia,Bułgaria. W tym roku przerwa do późnej jesieni.Barbara
xbartman - 2018-01-11, 17:07
Kupari: 42.619589, 18.191335
Generalnie stanąć można wszędzie. My staliśmy przed samym Grand Hotelem a w zasadzie przed tym co z niego pozostało.
Jak mocno wieje od morza i wiatr sypie piachem to można schować się trochę głębiej w krzakach.
Jak my byliśmy to stała grupa młodzieży z Polski i imprezowali przy swoich VW busikach. Chyba byli trochę zbyt głośni bo jak podjechała Policja to kazali im odjechać, mówiąc że tu nie wolno spać i że kemping jest po drugiej stronie ulicy. Do nas i jeszcze jednego busa z Austrii nawet nie podeszli. A młodzież przeniosła się 100m dalej jak policjanci przyjechali jeszcze raz to powiedzieli im że nie mogą jechać bo wszyscy pili alkohol i nie mają trzeźwych kierowców. Po tym dali im spokój. Generalnie Policja przyjeżdża, sprawdza czy jest spokój i odjeżdża nie niepokojąc nikogo kto zachowuje się cicho i spokojnie
JacekL - 2018-01-11, 20:03
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | .Musisz trochę poczytać |
Czytam czytam, ale czyż nie miło jest trochę pogawędzić i powspominać?
| xbartman napisał/a: | Kupari: 42.619589, 18.191335
Generalnie stanąć można wszędzie. My staliśmy przed samym Grand Hotelem |
Dzięki za koordynaty - na pewno skorzystam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-01-11, 22:25
| JacekL napisał/a: | | Czytam czytam, ale czyż nie miło jest trochę pogawędzić i powspominać? | ja tez czytam recje, festiwal kasztana,Sycylia.Mam zaleglą relacje z Hiszpanii musze się zabrać trochę trzeba czasu,ale po trochu w moich Grecjach masz wszelkiego rodzaju dojazdy i powroty pozdrawiam barbara
znalazłam maj 2016 dużo fot z Kupari
jutro ci wkleje ,już je zmniejszyłam.Jest fota jak się tam wjeżdża
janek50 - 2018-02-19, 20:55
zależy którędy chcesz przekraczać granice z Czarnogórą, jeżeli Szczepan Polje to od strony BiH masz przed samą granicą jakieś 30 km troszkę hardkorowej drogi, wąska i częściowo szuter jeden pas, zaczynają ją poszerzać ale daleko do końca, w nocy trzeba uważać na krowy ,kozy i owce lubią sobie przebywać na środku drogi.Po przekroczeniu granicy droga cały czas idzie pod górkę jakieś 60 km , zresztą w całej Czarnogórze tylko pod górkę i z górki jak i całe Bałkany . Podobna sytuacja z przejściem Vracenovici, delusa, po stronie czarnogóry poszerzają drogę i też probllemy bo jeżdża nią TIRy i czasem jest problem z minięciem się i jakość drogi na 15 km nie za ciekawa. Kolejny kawałek drogi to droga nr R427 ze Stolac do Bileca, od strony Stolac bardzo długi podjazd o nachyleniu 10 stopni, i w paru miejscach wąsko. Przejście Klobuk Ilino brdo, wspinaczka wysokogórska ,
Johny_Walker - 2018-02-20, 21:47
Jechaliśmy tamtą drogą. Cały czas ze strachem czy się nie zamieni w jeszcze gorszą. Ale w sumie nie było źle. W miarę równa, ale wąska i pełna zakrętów. Za to bardzo ładna.
Polecam Albanię i Czarnogórę. Na pewno tam wrócimy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-02-20, 22:33
Całe Bałkany sa górzyste,raz lepsze drogi,raz gorsze,serpentyny niesamowite,ale to cały urok tego regionu. Jaka piekna jest droga "Milena "do Kotoru.Pamietajcie tylko nie jechać obljezakiem,czyli objazdem to dopiero makabra,gorsza jak droga do Piwskiego jeziora od gnanicy.
JacekL - 2018-02-21, 18:40
| janek50 napisał/a: | | zresztą w całej Czarnogórze tylko pod górkę i z górki jak i całe Bałkany . |
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | Całe Bałkany sa górzyste,raz lepsze drogi,raz gorsze,serpentyny niesamowite,ale to cały urok tego regionu |
Tak, dziękuję za wszystkie informacje.
Po powrocie z zeszłorocznych wakacji w Grecji od razu pojechałem do zaprzyjaźnionego elektronika który zmodyfikował mi oprogramowanie w moim Fiacie i ze 130 KM wycisnął prawie 170.
Będzie mi łatwiej następnym razem na Bałkanach i w górzystej Grecji ciągnąć te prawie 4 tony
|
|