|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Akumulator. Który lepszy?
Agostini - 2018-01-09, 21:26 Temat postu: Akumulator. Który lepszy? Wkrótce będę potrzebował nabyć drogą zakupu akumulator do zabudowy.
Myślę, że powinien mieć ok. 100 Ah i być typu AGM.
Wyselekcjonowałem sobie dwie takie sztuki:
https://akumulatoryexpert.pl/pl/p/Akumulator-AGM-Megalight-Power-115-Ah-/324
https://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-92ah-850a-exide-dual-agm-ep800-p-1828.html
Niestety, tu też utknąłem.
I teraz szperam i szperami i nic nie mogę wyszperać co by mi coś wyraźnie wskazywało na faworyta. Sprzedawcy też nie pomagają, bo słysząc coś o kamperze, to żelowy jest dla nich „the best”.
Pierwszy, to cykliczna pojemnościówka głębokiego rozładowania, którą podobno bardzo sobie chwalą posiadacze łódek z elektrycznym silnikiem. To bułgarska produkcja. Firmy nie znam, ale pamiętam z przed lat bułgarskie wózki elektryczne, które cieszyły się dobrą opinią.
Za drugim, przemawia mocniejsza jednostka z prądem rozruchowym, która lepiej zniesie potraktowanie od czasu do czasu przetwornicą 1000-1500W. Będzie też o kilka (5-7) kg. lżejszy.
Pierwszy jest o 22 Ah pojemnością większy, ale o 4 cm wyższy i będzie trochę ciężko go upchnąć z tymi wszystkimi kablami w przeznaczonym i mocno ograniczonym dla niego miejscu. To może zbędna większa masa i ciągła obawa o szkodliwość rozładowywania dużym prądem?
Drugi, to zwarta mocna jednostka o wadze 26 kg, która będzie wspierana 150W solarem, w razie potrzeby agregatem a może nawet i Efoy’em?
Sam już nie wiem. Jak mi nie pomożecie, to chyba zdecyduję się na tego megalighta... Bo i nalepki ma fajne. Takie kolorowe.
A może jednak exide? Ta podwójna funkcja mnie kusi.
Jak żona będzie przedłużała suszenie włosów, nie będę na nią patrzył i myślał jak mi się w tym czasie z bólu wyginają płyty w akumulatorze.
Co robić, Panie, co robić?
Bronek - 2018-01-09, 21:39
I tak po 3rzech latach do wymiany.
Nie słuchałem i brałem drogie AGM i 3 lata i do widzenia.
100Ah dla mnie było mało. Jak nowy OK za 2 lata już niekoniecznie. Miałem 134AH
Z Efoyem, mam nadzieję, że OK? , bo noc nie będzie tylko do ubytku energi ale do podładowywania.
Zaczynam od Banera (taki mi dadzą 100AH} ake solarem i efoy.
Gdy ta pojemnośc wystarczy, to lifepo4 90ah , bo to inna bajka jeśli chodzi o wykorzystanie realnej pojemności.
Brałbym o większej pojemności,
Skorpion - 2018-01-09, 21:40
Akumulator VARTA
Akumulator
VA930075065
Kup za: 590.42 PLN
Akumulator VARTA
Akumulator 75Ah/650A PROFESSIONAL DUAL PURPOSE
(P+ Biegun standardowy) 278x175x190
B13 - stopka o wysokości 10,5 mm (EFB/Rozruchowo-zasilający)
Dodatkowe informacje katalogowe
Wykonanie strefy podłogowej: B13
Pojemność 5-godzinna akumulatora [Ah]51
Napięcie [V]12
Prąd zimnego rozruchu wg EN [A]: 560
Szerokość [mm]: 175
Pojemność akumulatora [Ah]: 60
Położenie biegunów: 0
Rodzaj bieguna 1Długość [mm]: 242
Wysokość [mm]: 190
InterCars
Infolinia: 801 802 020
Dodatkowe informacje katalogowe:
Zastosowanie: Generatory elektryczne
Zastosowanie: Jachty żaglowe
Zastosowanie: Kampery
Zastosowanie: Maszyny sprzątające
Zastosowanie: Osobowe
Zastosowanie: Przyczepy kempingowe
Zastosowanie: Wózki golfowe
Zastosowanie: Łodzie elektryczne
Zastosowanie: Łodzie motorowe
Pojemność akumulatora: 75 [Ah]
Prąd rozruchu akumulatora: 650 [A]
Typ akumulatora: EFB
Typ akumulatora: Rozruchowo-zasilający
Biegunowość akumulatora: P+
Model akumulatora: PROFESSIONAL DUAL PURPOSE
Obsługowość: Bezobsługowy
Rodzaj: Uruchomiony
Producent akumulatora: VARTA
Długość: 278 [mm]
Szerokość: 175 [mm]
Wysokość: 190 [mm]
Rodzaj bieguna: Biegun standardowy
Typ mocowania akumulatora: B13 - stopka o wysokości 10,5 mm
Waga akumulatora: 18,9 [kg]
Napięcie znamionowe akumulatora: 12 [V]
Mniej zaawansowane łodzie czy samochody kempingowe nadal wymagają odpowiedniego akumulatora, by mogły pracować na najwyższych obrotach. Dlatego właśnie stworzyliśmy akumulator VARTA Professional Dual Purpose. Długa żywotność i całkowita bezobsługowość sprawiają, że jest on idealny do użytku sezonowego.
Kluczowe zalety
- Zaprojektowane dla starszych przyczep i samochodów kempingowych oraz łodzi
- Długa żywotność: wytrzymałość cykliczna aż dwukrotnie wyższa niż w konwencjonalnych akumulatorach kwasowych (aż do 200 cykli przy głębokości rozładowania 50%)
- Minimalne samorozładowanie sprawia, że jest on idealny do użytku sezonowego
- Idealny do pracy w podwójnym trybie (może być stosowany zarówno do rozruchu jak i ogólnego zasilania).
Akumulator
VARTA - Akumulator 75Ah/650A PROFESSIONAL DUAL PURPOSE (P+ Biegun standardowy) 278x175x190 B13 - stopka o wysokości 10,5 mm (EFB/Rozruchowo-zasilający)
Mogę pożyczyć mój numer za 25% w InteCars
mrsulki - 2018-01-09, 22:00
Nie kupuj AGM albo żelu zysk żaden, cena wysoka, delikatne - łatwo uszkodzić. Tylko kwasiaki albo tanie i po 2-3 latach do wymiany albo coś droższego. Ja używam taki:
https://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-100ah-banner-energy-bull-95751-dc-p-275.html
lwojtek - 2018-01-09, 22:06
Nie wiem który lepszy, w zabudowie mam taki:
http://sklep.batcar.pl/pr...agm-12v-100ah-p
I po 2 sezonach nic się nie dzieje. Wielkość akumulatora standardowa dla tej pojemności. U mnie mieści się bez problemu w miejscu na akumulator przewidzianym przez producenta domku.
Agostini - 2018-01-09, 22:21
Też skłaniam się za większą pojemnością. Dylemat mam czy zniesie używanie np. ekspresu 1350W.
Exidowi nie zaszkodzi bo może obsługiwać windy i wciągarki samochodowe.
75 Ah to za mało. Miejsce przewidziane jest dla dwóch setek, ale nie chcę drugiego. Miałem dwie Varty ale obie utraciły swoją skuteczność przed trzecim rokiem użytkowania. Fakt, ze dwa razy każdego rozładowałem tak, że nawet kontrolki się nie zaświeciły.
Chcę mieć akumulator szczelny, bezobsługowy, potencjalne wyziewy mają dostęp do części mieszkalnej.
W tej chwili chodzi mi głównie o to czy ten megalight, bez większej dla siebie szkody będzie radził sobie z przetwornicą 1000-1500W.
lwojtek, wiem, że jest setka, ale wydaje się, że da się upchnąć tego 115 Ah. Zawsze, co by go nie ładowało, to ciut więcej pojemności. Używasz dużej przetwornicy?
PS.
Jak oblicza się Wh (watogodziny) akumulatora? W ten sposób można wyliczyć dzienne zapotrzebowanie na energię. Exide jako jedyny podaję tę wartość.
Bronek - 2018-01-09, 22:31
Bardziej chodzi o pojemność im więcej tym lepszq tolerancja poboru.
U mnie 134 ah AGM przy poborze około 1000 wat napięcie spadało do 11v po kilku minutach w trzecim roku użytkowania.
Jak był nowy to OK.
1450? daje radę przetwornica 1500?
Obniżył bym moc grzałki, na Allegro za kilka groszy są moduły.
Agostini - 2018-01-09, 22:36
Ekspres do kawy 1350 W na nowym Banerze 95 Ah AGM, bez problemu daje radę. Jedna za drugą. Nie wiem jak będzie starszy.
Andrzej 73 - 2018-01-09, 22:43
Mam 2x 100 Ah. Układ przewidziany pod dwa aku.
Z racji tego ,że w nowym kamperze miałem jeden aku dokupiłem drugi identyczny taki jak w linku... Jak na razie sprawdza się doskonale.
https://www.ebaterie.pl/-p-905148.html
MisioKRAK - 2018-01-09, 22:47
Tylko że agma masz niżej rozładowalnego (przez co realna większa pojemność), więcej cykli i w 100% szczelny...
Ja wybrałem Varte AGM 95Ah...ale ze względu na okazjonalną cenę - inaczej bym brał 105Ah (u mnie większego bym nie wcisnął w to miejsce gdzie mam aktualnie aku...a dopiero za 2 lata będę przebudowywał miejsca na akumulator i wówczas pewnie będą 2x 75Ah lub 2x105Ah a czy wówczas będzie też kwasowo czy AGM to nie wiem...)
W bardzo dużym uproszczeniu W to jest V*A czyli 12V*np 95Ah daje nam to 1140Wh
lwojtek - 2018-01-09, 22:56
Nie nie używam. Ekspres w domu a w kampusiu Bialetti, staromodnie.
BOGI - 2018-01-09, 22:57 Temat postu: akumulator do kampera Witaj
Temat przerabiałem w poprzednim aucie. Po 7 latach użytkowania auta po zakupie w Niemczech, a miał wtedy 1,5 roku, zacząłem myśleć o wymianie akumulatorów. Powodem było, że w osobowym moim padła bateria po 5 latach od nowości. Akumulator, silnika nie wiem jaki był, interioru to niemiecki coć tam "Tech..." CaCa, 74Ah, zacząłem się denerwować, że oba cały czas nawet po staniu miesięcznym zimą są sprawne. Nie wytrzymałem i wymieniłem ten wewnętrzny, bo było łatwiej, a w razie czego to miał posłużyć do odpalenia silnika, takie było założenie. Nabyłem zatem aku 80Ah z Piastowa, nazwa Marina Schneider, na nalepce: głębokiego rozładowania i do łodzi oraz kamperów. Super. Oryginał stary dałem koledze do przyczepy, ponoć służy do dziś, a ma już obecnie przeszło 11 latek ! I co, Marina padła po jednym sezonie, owszem moja wina, bo zostawiłem na 12V lodówkę, myśląc naiwnie, że skoro wyłączyłem prąd a aucie, to i lodówka jest rozłączona. Normalnie, jeśli silnik nie chodził, nie świeciła się kontrolka zasilania z 12V (Dometic na 12V, 230V i gaz, jaki typ już nie pamiętam, ale ta z produkcji 2005 rok). Następne kombinowanie, co w zamian, nie mogłem prosić kolegi o zwrot, bo kto oddaje i zabiera. Zatem wybór padł na Jenoxa, też niby głębokiego rozładowania 80Ah do kamperów i łodzi. Tu już wiedząc o lodówce, aku działał i chyba działa dotąd, auto w innych rękach. Jaka moja rada zatem. Najpierw zacznij od tego, jaki był fabryczny akumulator, bo jak dasz większej niż około 5% pojemności, to padnie alternator, chyba, że wymienisz na inny, mocniejszy. Zatem przyjmuję, że musisz kupić akumulator 80Ah. I teraz jaki, żelowy AGM, głębokiego rozładowania, czy normalny. Kupuj jaki chcesz, ale wiedz, że do żelowego, musisz mieć inny prostownik, zatem ingerować w instalację auta, oraz koszt jest znaczny i prostownika i akumulatora. Ja radzę głębokiego rozładowania, ma bardziej segregowane płyty i inną trochę konstrukcję. Ale pamiętaj, że prąd rozruchu jest minimalny, czyli nie może służyć do odpalenia silnika, jak naiwnie pierwotnie kombinowałem. Ten typ ma dawać słaby prąd, ale przez długi czas, czyli pracuje na niewielkim amperażu. No i zwykły, ma na ogół właśnie duży prąd rozruchowy, niepotrzebny do interioru, reszta podobnie jak głębokiego rozładowania. Pamiętaj, że między bajki możesz włożyć, że można takowy rozładowywać głęboko, prawie do zera i nic mu się nie stanie. Stanie się to samo co w normalnym rozruchowym, tylko nie przy rozładowaniu dajmy na to 50%, ale 60%, bo inna konstrukcja mocowania płyt, nie pozwoli im się wcześniej wygiąć. I jeszcze jedno jak chcesz mieć mały upływ prądu, to bierz CaCa, wapniowy. Sprawdziłem, ten fabryczny był taki i po staniu miesięcznym w zimie, bez ładowania, napięcie było zawsze powyżej 12V.
Tyle moich praktycznych rad. Gdybym miał kupić teraz akumulator do silnika brałbym CaCa z dużym prądem rozruchu, a do wnętrza głębokiego rozładowania też CaCa. Ale zawsze sprawdzić trzeba moc alternatora, czy podoła naładować te akumulatory, no i czy nie spali się z tego przemęczenia. Czyli taki jak był, może o oczko większy. Dla mnie ważne, aby był solar, bo on właśnie będzie utrzymywał akumulator, może oba w odpowiednim stanie naładowania, a przynajmniej nie dopuści do takiego rozładowania, że akumulator zostanie uszkodzony. A czy to Bosch, VARTA, Schneider, Piastów, Jenox, Banner czy inne tam patenty chińskie, chyba już nie ma takiego znaczenia. Na YouTube jest film gościa, fachury, o akumulatorach, jak jest naprawdę i oszukiwaniu na pojemnościach, nie mam linku, ale możesz poszukać, bardzo pouczający.
Przed zakupem, warto pojechać do elektryka, aby sprawdził instalację, czy jest ok, czy nie pa upływu prądu i zwarć. Szkoda kasy na nowy akumulator i nerwów w podróżach.
PS.
Nie jestem elektrykiem, tylko użytkownikiem i dlatego pisałem jak jest w praktyce, bo w teorii może być różnie.
Powodzenia.
Agostini - 2018-01-09, 23:05
MisioKRAK napisał/a: | W bardzo dużym uproszczeniu W to jest V*A czyli 12V*np 95Ah daje nam to 1140Wh |
Exide 12V 92AH i 800Wh,
inny 12V 140Ah i 1200Wh.
Nie potwierdza się. O co chodzi?
Skorpion - 2018-01-09, 23:18
Akumulator VARTA
MisioKRAK - 2018-01-09, 23:30
Agostini napisał/a: | MisioKRAK napisał/a: | W bardzo dużym uproszczeniu W to jest V*A czyli 12V*np 95Ah daje nam to 1140Wh |
Exide 12V 92AH i 800Wh,
inny 12V 140Ah i 1200Wh.
Nie potwierdza się. O co chodzi? |
Tu jeszcze dochodzi sprawność i głębokość rozładowania...
Jak to nie AGM to wygląda na to że prawda bo klasyczny kwasowy ma straty (nie można go tak do końca rozładować) około 20-30% czyli by się to tam jakoś wpisywało...
Ale może też jakiś elektryk to potwierdzi/zaprzeczy - ja to w tej kwestii bardziej znam temat iż coś gdzieś przeczytałem, od kogoś usłyszałem... i troszku z małej praktyki... ale są tu znacznie mądrzejsi odemnie.
Skorpion - 2018-01-10, 12:06
Akumulator EXIDE
Skorpion - 2018-01-10, 12:10
Akumulator OPTIMA
Skorpion - 2018-01-10, 12:13
Akumulator AGM Megalight Power 100 Ah
Skorpion - 2018-01-10, 12:16
Akumulator BOSCH
Skorpion - 2018-01-10, 12:19
Akumulator Banner
Skorpion - 2018-01-10, 12:22
Akumulator Jenox classic truck 12v
Skorpion - 2018-01-10, 12:24
Akumulator Centra
Skorpion - 2018-01-10, 12:29
Akumulator ZAP
lepciak - 2018-01-10, 12:43
Gdzie te czasy kiedy akumulator w przeźroczystej (to się wtedy liczyło) obudowie wytrzymywał w samochodzie NSU Prinz 1200 pełne 12 lat a do 13 roku zabrakło mu 3 tygodni? Pięcioletnie akumulatory japońskie Yuasa zwożone ze złomowców w Finlandii chodziły u nas bezawaryjnie jeszcze 3 lata. Ojcu czteroletni akumulator w maluchu po odsiarczeniu (za komuny to normalny zabieg w PRL) śmigał jeszcze 2 lata z hakiem.
StasioiJola - 2018-01-10, 14:46
Krzysiu - polecam bardzo dobre akumulatory Ca/Ca firmy Topla..Sprzedawałem kilka lat -zero reklamacji. Oczywiscie pisze o aku rozruchowych ale mieli swego czasu tez aku głębokiego rozładowania.
J.Leboski - 2018-01-10, 17:40
lepciak napisał/a: | Gdzie te czasy kiedy akumulator w przeźroczystej (to się wtedy liczyło) obudowie wytrzymywał w samochodzie NSU Prinz 1200 pełne 12 lat a do 13 roku zabrakło mu 3 tygodni? Pięcioletnie akumulatory japońskie Yuasa zwożone ze złomowców w Finlandii chodziły u nas bezawaryjnie jeszcze 3 lata. Ojcu czteroletni akumulator w maluchu po odsiarczeniu (za komuny to normalny zabieg w PRL) śmigał jeszcze 2 lata z hakiem. |
Już gdzieś pisałem na tym forum...własnie wymontowałem 12 letni, nie sprawiający mi żadnych problemów, a jedynie po sprawdzeniu przez pana akumulatorowca i werdykcie ze jest w iluś tam procentach niezbyt sprawny i ze względy na jego wiek, przezornie wymieniłem go...akumulator rozruchowy firmy Magneti Marelli (nie wiem czy są w sprzedaży) pierwszego montażu, przebieg ponad 150 tyś wraz z kamperem...a AGM nadal z pierwszego montażu pan akumulatorowiec orzekł ze jest OK.
MisioKRAK - 2018-01-10, 18:10
Dodam że z tego co wiem to AGM jest akumulatorem który działa, działa, działa a jak coś mu się stanie to nie działa...a rozruchówki najczęściej tracą swój prąd maksymalny i pojemność z wiekiem...
J.Leboski - 2018-01-10, 19:09
No własnie martwi mnie ten AGM, bo niby działa a lata ma, trzeba będzie znaleźć inne mu zajęcie, a wstawić jakiegoś młodzieńca.
kimtop - 2018-01-10, 20:14
We wrześniu wymieniłem akumulator pokładowy założony na pierwszy montaż 12 lat temu.
Nigdy mi nie zabrakło prądu i poza tym idealnie pasuje pod siedzenie pasażera.
Kupiłem taki sam
drwoy - 2018-01-10, 21:15
W grudniu zakupiłem Exide-a 80 Ah żel i wymieniłem w moim aucie oryginalny z roku 2008 tej samej firmy.
Wynik oceniam jako niezły.
Fakt, że w ostatnim roku było już cieniej z prądem ale jakoś dał radę. Teraz na wyjezdzie narciarskim ostatecznie się zbuntował (praca dmuchawy ogrzewania - non stop), dałem jednak radę wspomagając się awaryjnie agregatem.
Przy zakupie sprzedawcy nie potrafili rozszyfrować daty produkcji (sic!).
Dopiero telefon do Centra-Exide w Poznaniu pozwolił ustalić - XI/2017. Czyli dobrze.
Akumulator trzyma prąd bez strat.
Zastanawiałem się nad Bannerem nawet 100 Ah (w tych samych gabarytach), ale jest on "otwarty", a poza tym skoro producent dał taki a nie inny to nie chciałem poprawiać.
Agostini - 2018-01-10, 22:24
Nie chodzi mi o poznawanie nowych marek czy katalogi produktów. Nie jest również moim celem tworzenie rankingu akumulatorów. Pewnie nie da się takiego rzetelnie przeprowadzić, bo ilu użytkowników, tyle opinii i własnych doświadczeń. Ja swoje też mam. I niech tak pozostanie.
Jeśli źle zostałem zrozumiany, to prośbę ponowię jeszcze raz...
Wiemy, w jak w trudnych i specyficznych warunkach pracuje akumulator zabudowy kampera. Często na mrozie i w upale (bo nie każdy jest umieszczony izolowanym wnętrzu), często rozładowywany nierównym i dużym prądem i do granic jego możliwości, a później ładowany z różnych i zmiennych źródeł.
Mając to wszystko na uwadze nie mam pewności, który z przedstawionych przeze mnie akumulatorów będzie lepiej spisywał się w kamerze.
I teraz...
Czy, wydaje się, że dedykowana, pewnie delikatniejsza ale z większą o 23 Ah pojemnością jednostka (115 Ah)?
Czy gabarytowo i wagowo mniejszy akumulator (92 Ah), ale mocniejszy w swojej budowie i przystosowany do rozładowywania większym prądem.
Oba są szczelnie zamknięte i bezobsługowe AGM.
Chcę poznać Waszą opinię.
Który akumulator Waszym zdaniem będzie lepiej służył w zabudowie kampera?
https://akumulatoryexpert.pl/pl/p/Akumulator-AGM-Megalight-Power-115-Ah-/324
https://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-92ah-850a-exide-dual-agm-ep800-p-1828.html
MisioKRAK - 2018-01-10, 22:41
Wydaje mi się że jak ja bym miał miejsce na taką 115 to bym ją wybrał i już
Bronek - 2018-01-10, 22:43
pisałem jw też.
xbartman - 2018-01-11, 17:19
Jeśli jedną sztukę to też wybrałbym ten większy.
Agostini - 2018-01-11, 18:36
Ale tylko dlatego, że większy? No bo to dość oczywiste, że większy jest lepszy od mniejszego.
Widzicie jakieś inne zalety?
Pojemnościówka będzie sprawniejsza, lepiej regenerująca się po rozładowaniu, przez co przydatniejsza? Czy taki ze zdolnością rozruchową, gdzie piszą o 50-cioprocentowym krótszym czasie ładowania?
Nie chcę jakiejś krowy czy dwóch akumulatorów. Będzie agregat a może i coś lepszego.
Bronek - 2018-01-11, 18:59
Lekko, leciutko marudzisz. Kilka postów chciałeś konkretną odpowiedź ale akurat ta Ci nie pasuje
Masz dwa akumulatory o innych nie chcesz słyszeć..
Pewnie zaraz ktoś napisze, że brał by mniejszy, bo jest mniejszy i ma większy prąd... To wiesz,, przecież
I tak można bez końca
Czekaj zaraz się zgłoszą zwolennicy mniejszego
Moim zdaniem.... lepiej się sprawdzi ten o większej pojemności. A jak będziesz miał fart to z cztery lata jako tako pochodzi.
grzegorzalex - 2018-01-11, 20:23
Alan napisał/a: | A ja jutro kupuje tego Banner 100ah, cena 514 pln
Spinam go też z bannerem 80Ah. Ciekawe jaka będzie pojemność? Czy da się to jakoś zmierzyć? Kiedyś były aerometry ale przy nowych, gdy są nierozbieralne?
[url= |
Aby spiąć aku razem musisz mieć oba takie same
grzegorzalex - 2018-01-11, 20:28
Alan napisał/a: | grzegorzalex napisał/a: | by spiąć aku razem musisz mieć oba takie same |
?? Gdzieś wyczytałem, że można, radzili tylko aby była ta sama marka. Jesteś pewny? Bo ja się wcale nie znam na tym |
Jestem pewny
Chodzi o ładowanie
Bronek - 2018-01-11, 20:50
Można, ale by były sprawne. Najlepiej jednak.... wiadomo
Wiele pisano... np.
https://www.akumulatoryze...kumulatorow.php
i tu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic954609.html
xbartman - 2018-01-11, 20:55
Generalnie powinno się łączyć akumulatory o takiej samej pojemności i podobnym stopniu zużycia. W Twoim przypadku najlepiej kupić dwa nowe. Marka moim zdaniem ma drugorzędne znaczenie przy łączeniu. Raczej takie, że bardziej prawdopodobne jest iż dwa aku o tej samej pojemności jednej marki będą faktycznie tej samej pojemności.
lepciak - 2018-01-12, 08:13
grzegorzalex napisał/a: | Alan napisał/a: | grzegorzalex napisał/a: | by spiąć aku razem musisz mieć oba takie same |
?? Gdzieś wyczytałem, że można, radzili tylko aby była ta sama marka. Jesteś pewny? Bo ja się wcale nie znam na tym |
Jestem pewny
Chodzi o ładowanie | Oraz o prąd wyrównawczy już po naładowaniu.
krzlac - 2018-01-12, 09:07
Alan napisał/a: | Ciekawe jaka będzie pojemność? Czy da się to jakoś zmierzyć? Kiedyś były aerometry ale przy nowych, gdy są nierozbieralne? |
A aerometrem to się mierzyło pojemność akumulatora czy gęstość elektrolitu?
MisioKRAK - 2018-01-12, 09:51
Alan napisał/a: | No to insza inszosc.
Musze brać nowe 2x 80Ah. Pod jeden fotel mieści mi się tylko 80Ah. |
Też polecał bym 2 takie same (w tej samej kondycji)
Popatrz jeszcze po wymiarach (jak Ci potrzeba większej pojemności) często akumulatory o pojemności 92-95 są w takiej samej obudowie jak 80...
Bronek - 2018-01-12, 09:52
W czasach gdy były w użyciu permanentnie, to trzeba był pofatygować się do Biblioteki
Teraz wystarczy w kiblu sobie kliknąć
Racja, że gęstość i z tego stan naładowania można wywnioskować ale nie pojemność bezwzględną! Ta jest określana fabrycznie.
http://www.auto-swiat.pl/...umulatora/mmg2l
DK-Tadeusz - 2018-01-12, 10:19
Zalaczam zdjecie li-po. 5 x 2,1 Ah 12v. To jest 10Ah przy pradzie max rozladowania 25 C daje 250A 12 Volt. Powinno krecic rozrusznikiem 2Kw przez 2 minuty.
Ale z tego co wiem to to rozrusznik po minucie krecenia eksploduje.
Nie nie prubowalem tego. Moze kiedys te kable polacze.
Aha waga to 5 x 0,2Kg = 1Kg.
lepciak - 2018-01-12, 11:03
DK-Tadeusz napisał/a: | Załączam zdjęcie li-po. 5 x 2,1 Ah 12v. To jest 10Ah przy prądzie max rozładowania 25 C daje 250A 12 Volt. Powinno kręcić rozrusznikiem 2Kw przez 2 minuty.
Ale z tego co wiem to to rozrusznik po minucie kręcenia eksploduje.
Nie nie próbowałem tego. Może kiedyś te kable połączę.
Aha waga to 5 x 0,2Kg = 1Kg. | Zapewniam, że Twoja wiedza jest zbyt mała aby uruchomiła najprostszy rozrusznik na prezentowanym układzie. Radzę podciągnąć się w elektrotechnice i oczywiście w języku polskim bo w obu tych dziedzinach prymusem na pewno nie jesteś.
DK-Tadeusz - 2018-01-12, 11:57
lepciak napisał/a: | DK-Tadeusz napisał/a: | Załączam zdjęcie li-po. 5 x 2,1 Ah 12v. To jest 10Ah przy prądzie max rozładowania 25 C daje 250A 12 Volt. Powinno kręcić rozrusznikiem 2Kw przez 2 minuty.
Ale z tego co wiem to to rozrusznik po minucie kręcenia eksploduje.
Nie nie próbowałem tego. Może kiedyś te kable połączę.
Aha waga to 5 x 0,2Kg = 1Kg. | Zapewniam, że Twoja wiedza jest zbyt mała aby uruchomiła najprostszy rozrusznik na prezentowanym układzie. Radzę podciągnąć się w elektrotechnice i oczywiście w języku polskim bo w obu tych dziedzinach prymusem na pewno nie jesteś. |
@ Lepciak.
Tu pierwszy z brzegu; http://www.tmart.com/U9-P...BSABEgIw3PD_BwE
Ale te kabelki do 500A he he.
Z Polski wyjechalem 45 lat temu. Cos rozjasnia ?
MisioKRAK - 2018-01-12, 12:22
Alan napisał/a: | Cytat: | eż polecał bym 2 takie same (w tej samej kondycji)
Popatrz jeszcze po wymiarach (jak Ci potrzeba większej pojemności) często akumulatory o pojemności 92-95 są w takiej samej obudowie jak 80... |
Super, dzięki za pomysł. Jeszcze dokładnie pomierzę. Acha, jeszcze jedno: czy alternator da radę zasilić te dwa aku? Czy trzeba na coś zważać w tej relacji alternator-aku (a będą 2 aku zabudowy)? |
Masz dość młode auto - nie powinno być większych problemów
Co najwyżej znacznie szybciej będą się szczotki kończyły - ale to efekt wydajnej pracy.
lepciak - 2018-01-12, 18:11
DK-Tadeusz napisał/a: | Z Polski wyjechalem 45 lat temu. Cos rozjasnia ? | Kiedy w Anglii na poczcie 27 lat temu poprosiłem o kartkę pocztową to urzędniczka w okienku stwierdziła, że powinienem przyjeżdżać do ich kraju z lepiej opanowanym językiem bo ona mnie kompletnie nie zrozumiała chociaż kartkę ze znaczkiem podała. Więc pilnuję języka ojczystego a przy angielskim wspomagam się tłumaczem z komórki.
MisioKRAK - 2018-01-12, 23:29
Całkiem sensownie to wygląda - a 200Ah w kamperku to bardzo fajny zapas
amples - 2018-01-13, 17:24
Na taki podpis usera
Alan napisał/a: | Zdecyd. przeciwnik KOD-u, lewactwa i tym podobnych!
Po ujawnieniu faktu iż camperteam.pl jest w rekach kodziarzy i lewactwa, wdaniu się w polemikę o Polsce, UE i powiedzeniu wprost kim są - BLOKADA. Dz. polit - poziom rynsztoku! Hardcopy posiadam. | widoczny w działach ogólnych powinna być odpowiednia reakcja modów
Agostini - 2018-01-13, 17:47
To się tu narobiło...
Przez to moje niezdecydowanie.
Bronek napisał/a: | Lekko, leciutko marudzisz... |
Wiem, że to tylko akumulator. Kolejny. I na Księżyc z nim nie polecę.
To tylko tak... Żeby poemocjonować się trochę nowym nabytkiem.
No i może dlatego, że ciągle tu miałem/mam (nie skarżę się!) z gatunku: -„dobrze ci radzimy, zrób jak chcesz".
Bronek - 2018-01-13, 18:02
Tu czasem każdemu "odbija" vide kilka poistów wyżej.
To problem pojemności oraz marki akumulatorów, przy zasobach inteletu jest niczym.
Nawet zimy nie ma,
No i mamy tym samym jeszcze wolny wybór.
Twoje zimowe rozterki to pikuś, obejdzie się bez leków, wyżej jest gorzej
Ahmed - 2018-01-13, 18:19
Bronek napisał/a: |
Twoje zimowe rozterki to pikuś, obejdzie się bez leków, | ;
Wystarczy herbatki się napić
mischka - 2018-01-13, 18:22
Ahmed napisał/a: | Wystarczy herbatki się napić |
w sumie masz rację, na drowie wszystkim
J.Leboski - 2018-01-13, 18:31
amples napisał/a: | Na taki podpis usera
Alan napisał/a: | Zdecyd. przeciwnik KOD-u, lewactwa i tym podobnych!
Po ujawnieniu faktu iż camperteam.pl jest w rekach kodziarzy i lewactwa, wdaniu się w polemikę o Polsce, UE i powiedzeniu wprost kim są - BLOKADA. Dz. polit - poziom rynsztoku! Hardcopy posiadam. | widoczny w działach ogólnych powinna być odpowiednia reakcja modów |
Prawdy sie nie bójmy, nie idźmy ta droga...wiadomo że na tym forum jedna z opcji politycznych moze wiecej. Pomijam fakt że moderacja pozwala w działach technicznych wtracac uwagi polityczne prowadzące do nieuchronnych konfliktów, są od tego jezeli nie mozna bez tego żyć inne działy które mozna olać... a opcja "ignoruj" takich pip! zniekształca przekaz tematu.
MisioKRAK - 2018-01-13, 18:47
Agostini napisał/a: | To się tu narobiło...
Przez to moje niezdecydowanie. |
No wszystko Twoja wina i promieniowania z Marsa
Ahmed - 2018-01-13, 19:32
J.Leboski napisał/a: |
Prawdy sie nie bójmy. |
Oni wszyscy mają fioła z tą prawdą
mischka - 2018-01-13, 19:43
Ahmed napisał/a: | Oni wszyscy mają fioła z tą prawdą |
ale nie znają się na akumulatorach, to chyba prawda
Ahmed - 2018-01-13, 19:48
mischka napisał/a: |
ale nie znają się na akumulatorach, |
Na niczym się nie znają
MisioKRAK - 2018-01-14, 01:14
Za to wszystkich znają
Nawet jak ktoś się do nich nie przyznaje
Skorpion - 2018-01-14, 14:05 Temat postu: Akumulator Sunlight AccuForce 12V-120Ah Akumulator Sunlight AccuForce
sławek w. - 2018-02-04, 21:57
Jak w temacie - który akumulator lepszy, to po obejrzeniu tego filmiku właściwie nie wiadomo co się kupuje: https://www.youtube.com/watch?v=-wXyyGBwhLo
amples - 2018-02-04, 22:14
sławek w. napisał/a: | właściwie nie wiadomo co się kupuje |
To nie wiedziałeś że wszystkie NO NAME to tylko naklejki a produkt naprawdę nie wiadomo skąd .
Jeśli producent nie jest na rynku minimum kilka lat i nie ma swej sieci to w większości oznacza że upycha nie wiadomo co ,
kupując u takiego to loteria.
sławek w. - 2018-02-05, 09:50
amples napisał/a: | To nie wiedziałeś że wszystkie NO NAME |
Czy Trojan, Varta, Centra, Moll to wg. Ciebie marki NO NAME?. Przecież to uznane marki będące na rynku nie tylko naszym od wielu lat. W tym filmie jest raczej pokazane jak niektórzy nieuczciwi sprzedawcy "podrasowują" akumulatory. Problem jest w tym jak tego uniknąć i nie dać się naciąć.
amples - 2018-02-05, 12:23
sławek w. napisał/a: | uniknąć i nie dać się nacią |
Kupować w firmowych sklepach-magazynach.
|
|