|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - Podpora pod bagażnik rowerowy
Wojciechu - 2018-01-11, 23:04 Temat postu: Podpora pod bagażnik rowerowy Mam pomysł na innowacje w moim kamperze. Mam w kamperze hak holowniczy z którego nie korzystam . Pomyślałem , że mógłbym osadzić na tym haku dwa zespawane pręty - profile w kształcie V i przykręcić je od spodu do do bagażnika z trzema rowerami. Normalnie obciążony bagażnik robi wrażenie jakby miał za chwilę runąć, z tymi rowerami i całą tylną ścianą. Jednak, pewnie to moje przewrażliwienie - bo przecież ktoś to wszystko zrobił zgodnie z sztuką technologiczną i jakoś nie słychać by ludkowie mieli oberwane bagażniki. Podobne rozwiązanie, z prętów zbrojeniowych widziałem u DAROLA. I co Wy na to. Może ktoś ma własne doświadczenia - przemyślenia.
andi at - 2018-01-12, 09:55
Wywal ten hak bo to waży i to hohohoho
Pozostań na ścianie z rowerami
https://www.google.at/sea...m1Rb0Xd_SYL_eM:
Wojciechu - 2018-01-12, 10:20
Wygląda jak brat bliżniak
zbyszekwoj - 2018-01-12, 12:18
Albo sprzedaj bagaznik na rowery i kup na haka. Łatwo zdejmiesz kiedy nie potrzebny i łatwiej rowery na niego zakładać.
andi at - 2018-01-12, 13:36
Zbyszek ale on ma długi zwis i tam trochę tego żelaza jest
martini44 - 2018-01-12, 16:16
dawno dawno temu zrobiłem to w starym kamperku wykorzystując belkę z haka....
https://www.camperteam.pl...ght=zastrza%B3y
Wojciechu - 2018-01-12, 17:16
martini44 - to własnie, te klimaty, tylko u mnie bagażnik wyżej zawieszony. Chyba się pokuszę, tym bardziej, że bagażnik oryginalnie na dwa rowery + dołożona rynienka na trzeci - wnuczka.
martini44 - 2018-01-12, 17:32
przypilnuj tylko aby zastrzały były równiutkie bo inaczej ciężar powykrzywia Ci rurki pionowe bagażnika, zwróć uwagę aby rurki nie zasłaniały tablicy rejestracyjnej bo z policją różnie bywa
Wojciechu - 2018-01-12, 17:51
martini44 napisał/a: | zwróć uwagę aby rurki nie zasłaniały tablicy rejestracyjnej bo z policją różnie bywa |
A o tym nie pomyślałem i będę miał zagwozdkę - chciałem wyprowadzić podpory w literę V bezpośrednio z nakładki na kulę haka.
martini44 - 2018-01-12, 18:29
Również o tym V myślałem ale wydaje mi się że równoległe są bardziej stabilniejsze a wektor sił równomiernie się rozłoży na belce
Obecnie mam przerobiony bagażnik z 3 rowerowego na 4 rowerowy ale zastrzałów nie robiłem, objechane 3 sezony bez strat tak że nie wiem czy ma sens bawienie się w takie podpory... technolodzy tworząc bagażniki chyba wiedzą co robią i nie trzeba ich poprawiać.....
|
|