Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Podgrzewanie przednich foteli Fiat Ducato

Andrzej 73 - 2018-01-15, 23:02
Temat postu: Podgrzewanie przednich foteli Fiat Ducato
Zimno się zrobiło więc mnie naszła taka refleksja.
Przyszło mi do głowy aby zmodernizować fotele - kierowcy i pasażera.
Nasz kamper pomimo bardzo dobrego wyposażenia nie posiada podgrzewanych foteli.
Cz ktos z Was taki temat przerabiał?
Wiem , że to kamper i taka pierdółka nie wiele znaczy i pewnie wiele załóg zimą nie podróżuje , ale... przydałby się taki bajer w naszej Laice.
Co o tym sądzicie?
:spoko

MisioKRAK - 2018-01-15, 23:06

Zrób zrób !!
Zaraz podstawię i mój fotel (pasażera) ;)
Trzymam kciuki za realizację

OMEGA - 2018-01-15, 23:10

Andrzej 73 napisał/a:
kamper pomimo bardzo dobrego wyposażenia nie posiada podgrzewanych foteli.

Ja chętnie bym schładzał fotele w zimie auto odpoczywa i czeka na letnie upały. :spoko

Andrzej 73 - 2018-01-15, 23:11

Właściwie to tylko dla Tychy co jeżdżą w zimie.
Moje oryginalne fotele Laiki/Fiata wkurzają mnie. Nie oczekuję cudów , ale to co oni robią to lipa.
Tak czy owak muszę wykonać modyfikacje , a przy okazji zrobię podgrzewanie.

janusz - 2018-01-15, 23:16

Wymień na elektrycznie sterowane i podgrzewane z jakiegoś innego auta, jest wiele do wyboru. Ja mam z Chrysler 200.
Andrzej 73 - 2018-01-15, 23:18

janusz napisał/a:
Wymień na elektrycznie sterowane i podgrzewane z jakiegoś innego auta, jest wiele do wyboru. Ja mam z Chrysler 200.

Za dużo roboty szybciej wkonam przeróbkę czytaj zmodyfikuje aby były bardziej wygodne.

Flag - 2018-01-15, 23:26

nie wiem ile masz lat ale pamiętaj że grzane fotele nie są zdrowe na "korzeń" :)
janusz - 2018-01-15, 23:28

Flag napisał/a:
grzane fotele nie są zdrowe na "korzeń" :)

Myślę, że gdyby tak było to korzenie nosiło by się w przewiewnym miejscu a nie ciepłych gatkach. :haha:

MAWI - 2018-01-15, 23:34

Andrzej 73 napisał/a:
Za dużo roboty szybciej wkonam przeróbkę

W którymś z poprzednich .Miałem zamontowane od jakiejś wypasionej renówki . Skóra grzanie ,elektryczne sterowanie . montaż to jeden dzień obydwa . Wygoda ,że ojra ojra.

Andrzej 73 - 2018-01-15, 23:36

Flag napisał/a:
nie wiem ile masz lat ale pamiętaj że grzane fotele nie są zdrowe na "korzeń" :)

Dobre :szeroki_usmiech możesz szybko policzyć. :-P
Lat przybywa więc zależy mi bardziej na ciepłe.

Flag - 2018-01-15, 23:46

info - klik - dla jednych to wada dla innych zaleta :)
MAWI - 2018-01-15, 23:54

Andrzej . Po przeczytaniu powyżej .Ja bym nie grzał. :diabelski_usmiech
HENRYCZEK - 2018-01-16, 00:48

http://allegro.pl/duza-ma...7120152724.html

https://www.youtube.com/watch?v=grKi4DIf-nA

All Inclusive :mrgreen:

www.youtube.com/watch?v=REG3_MZX7Mk

Andrzej 73 - 2018-01-16, 07:35

Dzięki za filmiki , ale fotele to ja trochę robię więc chyba dam radę. ;)
Gość zamontował matę na taśmę dwustronna ja przykleił bym po całości klejem.

Bronek - 2018-01-16, 07:44

Uwaga na tanie maty!
Robiłem choremu kotu kiedyś domek t takim ogrzewaniem na "orginalnych" matach samochodowych z Allegro. z czujnikami itp.
Jedna się sfajczyła lekko zapalając tą fizelinkę. 12, 2 v było, bo sprawdziłem.

Wstawił bym jakiś ogranicznik napięcia tak z 10 v. Albo normalnie zwykłe , może nie eleganckie zew grzanie w nakładanych matach, bo to działa tak samo i widać co i jak

Albo sprawdź przed montażem, czy równo grzeje, czy nie ma gdzieś miejsca gdzie się przegrzewa. Bo tu najprawdopodobniej padnie.

Andrzej 73 - 2018-01-16, 07:55

Flag napisał/a:
info - klik - dla jednych to wada dla innych zaleta :)

W tym artykule pisze o bezpłodności , więc temat nie ważny jak dla mnie. :haha:

Zastanawiam się nad wentylacja. Powinno być to powietrze pobrane z klimy.
Wężyk z otworami powinien załatwić sprawę z rozprowadzeniem po fotelach..
Będę przerabiał niebawem fotele Fiata to się temu przyjrzeć.

janusz - 2018-01-16, 08:57

Bronek napisał/a:
Uwaga na tanie maty!
Robiłem choremu kotu kiedyś domek t takim ogrzewaniem na "orginalnych" matach samochodowych z Allegro. z czujnikami itp.
Jedna się sfajczyła lekko zapalając tą fizelinkę. 12, 2 v było, bo sprawdziłem.

Bo to chyba tak jest, że mata musi być włożona między odpowiednie materiały odprowadzające ciepło. Wtedy temperatura jest ustabilizowana, to tak jakby grzałkę do wody włączyć bez wody.
Kot raczej do tego nie nadaje się gdyż ma swoją ciepłotę (szczególnie chory ma podwyższoną) i futro.

Andrzej 73 napisał/a:
W tym artykule pisze o bezpłodności

Ale nie będziesz mógł w przyszłości udostępnić samochodu na przykład zięciowi na wakacje. Co mu powiesz, nie pożyczę bo auto jest bezpłodne? :haha: :haha: :haha:

Andrzej 73 - 2018-01-16, 11:23

janusz napisał/a:
Ale nie będziesz mógł w przyszłości udostępnić samochodu na przykład zięciowi na wakacje. Co mu powiesz, nie pożyczę bo auto jest bezpłodne?

Po pierwsze kampera nie pożyczam - nikomu.
Po drugie będzie włącznik z potencjometrem. :terefere

janusz - 2018-01-16, 11:33

Andrzej 73 napisał/a:

Bardzo to fajnie zabrzmiało, potencjometr do regulacji płodności. :chytry

Flag - 2018-01-16, 12:58

janusz napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:

Bardzo to fajnie zabrzmiało, potencjometr do regulacji płodności. :chytry

zapomniał gumek na wyjazd to pokrętło na max :)

Andrzej 73 - 2018-01-16, 14:20

janusz napisał/a:
Bardzo to fajnie zabrzmiało, potencjometr do regulacji płodności.

Może fotele okażą się lecznicze :roll: jednak nas leczyć nie trzeba. Więcej dzieci nie chcemy mieć. Może jakieś seanse odpłatnie i przy :pifko :haha:

WINNICZKI - 2018-01-16, 15:51

Jak fotele nie są ze skóry ,to grzanie jest problematyczne..Już lepiej za pare złotych kupić matę podgrzewającą i używać dwa razy w roku. Natomiast fotel wentylowany z wbudowaną matą masującą mięśnie grzbietu, to było by moje marzenie. Długie odcinki jazdy w lecie bez przylepionej koszulki do pleców i obolałych mieśni.Wykonanie takiego fotela miało by sens.Jeszcze zrobić mu podstawę pneumatyczną ,żeby fotel nie przenosił drgań z drogi. :spoko
Janwil - 2018-01-16, 18:03

Andrzej 73 napisał/a:
Flag napisał/a:

Dobre :szeroki_usmiech możesz szybko policzyć. :-P
Lat przybywa więc zależy mi bardziej na ciepłe.

Andrzej Ty młodzian i już oddajesz walkowerem...?
Co się porobiło z tym młodym pokoleniem. Komputer i ciepełko?

Andrzej 73 - 2018-01-16, 18:34

Janwil napisał/a:
Komputer i ciepełko?

Ciepełko tak , komputer to nie moja bajka. Ja na komputerach nie wychowany. :bajer
Janusz nie pisz , że lubisz marznąć lub lubiałes jak byłes młody. Człowiek woli ciepełko , bo ciepełko to komfort , a szczególnie podgrzewane fotele w zimie.
Pierwsze co robię po odpaleniu auta w zimie ustawiam podgrzewanie foteli oczywiscie tyczy się to osobówek.
Taki mam zamysł i to wykonam. Teraz szukam dobrej maty grzewczej.

xbartman - 2018-01-16, 20:07

Andrzej 73 napisał/a:
Janwil napisał/a:
Komputer i ciepełko?

Ciepełko tak , komputer to nie moja bajka. Ja na komputerach nie wychowany. :bajer
Janusz nie pisz , że lubisz marznąć lub lubiałes jak byłes młody. Człowiek woli ciepełko , bo ciepełko to komfort , a szczególnie podgrzewane fotele w zimie.
Pierwsze co robię po odpaleniu auta w zimie ustawiam podgrzewanie foteli oczywiscie tyczy się to osobówek.
Taki mam zamysł i to wykonam. Teraz szukam dobrej maty grzewczej.

Ciepły tyłek to czysta przyjemność :shock: jakkolwiek by to nie brzmiało :haha: . Też dokonałem takiej modyfikacji w swoim. Z tym, że ja zmieniałem całe fotele na obrotowe, to od razu wyszukałem sobie takie z podgrzewaniem. Dokupiłem regulatory, doprowadziłem przewody i gotowe. Szczególnie doceniam to w ostatnich dniach, kiedy zrobiło się trochę zimniej. Polecam wszystkim.

zbyszekwoj - 2018-01-16, 22:27

Ja mimo że mam skórzane w osobówce to na zimę wkładam szmaciane pokrowce a z podgrzewania prawie nie korzystam. Podgrzejesz się , wyjdziesz na mróz i "doopa zimna". :zimno
Socale - 2018-01-16, 22:53
Temat postu: Re: Podgrzewanie przednich foteli Fiat Ducato
Andrzej 73 napisał/a:

...
Cz ktos z Was taki temat przerabiał?
...
Co o tym sądzicie?

Tak, ja taki temat przerabiałem 2 razy.
1 raz to wstawiłem do BYŁego fotele od Mondeo z grzaniem.
2 raz to również z Mondeo na szrocie wydobyłem maty grzewcze i wstawiłem do Mercedesa - mojego roboczowozu. Po prostu wyjąłem fotel, zdjąłem tapicerkę i wsunąłem matę tak jak była w macierzystym fotelu tuż pod welurem. I to jest lux sprawa. Bywa że tak jak dzisiaj jaja podczas pracy zmarzną jak diabli i żeby się odlać to trza szukać po gaciach jakiegoś mikrona...
Po pracy taki fotel w drodze powrotnej nie rzadko dosyć długiej jest zbawienny, błyskawicznie odzyskuje się komfort.
Dlaczego Mondeo?
Otóż w innych pojazdach, fabryka wstawiając maty w fotele, nagrzewa je przez sterownik impulsowo np tak jak kierunkowskaz pyk jest-pyk nie ma i w ten oszczędnościowy sposób gromadzi ciepło o powolnym narastaniu i realizuje się grzanie.
Maty w Mondeo dostają 12V z włącznika cały czas bo mają wbudowany wyłącznik bimetaliczny, jak jajowe białko zacznie się ścinać to rozłącza :)
Mam jeszcze jedną w zapasie mogę foto zrobić. Kawałek szmatki z drutkami.
.
Edit: W obu przypadkach tapicerki szmaciane, lubię skórę, mam w cywilnym Ewy, też z grzaniem i wodotryskami a najlepsze jest "zaciskanie pośladków" :)

Andrzej 73 - 2018-01-16, 23:32

Jest tego trochę rodzai...

http://allegro.pl/mata-gr...e9-1c01fa36c9b2

http://allegro.pl/mata-gr...6247686134.html

http://allegro.pl/mata-gr...6879054513.html

http://allegro.pl/mata-gr...15.html#thumb/3

Janwil - 2018-01-16, 23:39
Temat postu: Re: Podgrzewanie przednich foteli Fiat Ducato
Andrzej 73"]
a najlepsze jest "zaciskanie pośladków" :) [/quote]

???

Socale - 2018-01-16, 23:49

Aha, Andrzeju, jeśli nie czujesz potrzeby to nie grzej oparć lub zrób możliwość wyłączania grzania ich bo nawet zimą plecy będą mokre. Pod tyłkiem to nie grozi.
Muminek - 2018-01-18, 14:25

Przełożenie fotela z innego samochodu wydaje się lepsze. Oczywiście samoróbkę można zrobić perfekcyjnie ale trzeba umieć i poświęcić na to trochę czasu.
Andrzej 73 - 2018-01-18, 15:20

Muminek napisał/a:
Przełożenie fotela z innego samochodu wydaje się lepsze.

Też musiałbym go przerobić , więc odpada.
Wolę przerobić obecne.
Muminek napisał/a:
Oczywiście samoróbkę można zrobić perfekcyjnie ale trzeba umieć i poświęcić na to trochę czasu.

Nie ma takiej potrzeby baza jest , trzeba poprawić fabrykę która wykonuje fotele dla Fiata. Nie takie rzeczy w życiu przerabiałem. Tapicerka samochodowa to prymityw , meblówka trudniejsza.

Bronek - 2018-01-18, 16:20

Cytat:
abrykę która wykonuje fotele dla Fiata. Nie takie rzeczy w życiu przerabiałem

Opisz co? I dlaczego?

Ja cały czas myślę by wywalić lub przerobić pasażera.
A na pewno, powinien móc bardziej- gdy jest odwrócony, cafać się w kierunku szyby przedniej - do tyłu
I jeszcze w bok. w kierunku drzwi kabiny.

silny - 2018-01-18, 16:26

weż mnie skrytykuj jeśli przesadziłem ale po co ci /komuś tyle miejsca :shock:

przytyło się wspołmałżonce :idea :aniolek czy bernardyna kupiliście :kwiatki:

Bronek - 2018-01-18, 16:43

Fotele Fiata, to fotele do jazdy a nie fotele domowe. W ogóle nazwa "fotel" w przypadku dostawczaka i samochodu to nadużycie.

A te ławki z poduszkami, czyli reszta siedzisk w kamperach to II klasa PKP.

Porobią przeszycia, logo i lamówki, a oparcia pod kątem prostym jak w tramwaju.

Albo. to chata na kołach albo autokuszetka. :mrgreen:

Ja mam marzenie zamarzenie, mieć fotel z funkcją relaks. I tu z Andrzejem czeka mnie konferencja na szczycie. 8-)

janusz - 2018-01-18, 17:56

Bronek napisał/a:

A żona to czasami czyta forum? Co rozumiesz pod pojęciem "przerobić pasażera" Wywalić, rozumiem. :haha:

Bronek napisał/a:
cafać się w kierunku szyby przedniej - do tyłu

Trzeba byłoby przerobić nieco obrotnicę, Przesunąć jej oś. Przesunięcie jej w bok o 5 cm spowoduje przesunięcie odwróconego fotela o 10 cm.

Bronek - 2018-01-18, 18:08

O to mi chodzi.. Wtedy przejście między fotelami będzie szersze, to nawet jest istone przy sprzątaniu, czy grzebaniu w akumulatirze itd.. Ja nie daję rady się wcisnąc ramionami między te fotele, brakuje kilku cm. Wku... mnie to.

Do tego aż się prosi by fotel cofną się te okn15 cm.
To są niby niewielkie różnice ale wg mnie poprawiające komfort.

Żona nie cżyta, bo wystarczy jeden w rodzinie co pisze. Albo rybka albo pipka.

Kto by to zrobił?

Andrzej 73 - 2018-01-18, 19:41

Bronek napisał/a:
Opisz co? I dlaczego?

Co mam opisać? Bo nie jarze :shock:
Przerobie według indywidualnych potrzeb i tyle w temacie. No może nie wyleję nowej formatki z pianki , ale przytnę , dotnę i wyprofiluję. :ok

A wracając do foteli Fiata , to koszmar. Oni przewidują , że siedzisz na nich max. jedną godzinę dziennie.
W poprzednim kampie miałem fotele lotnicze dobrze wyprofilowane. Zagłówek również wyprofilowany tak by głowa nie przesuwała się na boki.

Bronek - 2018-01-18, 20:04

No dobra to opisz pod jaką :dupa ę :mrgreen:

Będziesz poszrzał itp.

Jestem zaiteresowany oczywiście normalnie jak kient ewentualny.
Bo zgadzam się z Tobą w 100%.

Andrzej 73 - 2018-01-18, 20:43

Nie zamierzam poszerzać , a wyprofilować siedzenie i oparcie z zagłówkiem. :-P

Socale - 2018-01-18, 21:49

Bronek napisał/a:

...
A na pewno, powinien móc bardziej- gdy jest odwrócony, cafać się w kierunku szyby przedniej - do tyłu

Myślisz by to zrobić czy jak to zrobić?
By to zrobić to słusznie i koniecznie, natomiast jak, tego nie ogarniesz samą wyobraźnią.
Robiłem ten temat rok temu z obrotnicą, z założeniem że pod szybę i pod drzwi. Trudno było osiągnąć kompromis gdyż fabryczny przesuw foteli na szynach to zaledwie kilka cm. Trzeba było przesunąć oś obrotu a to zmienia całkowicie geometrię mocowań na śruby.
Ostatecznie zrobiłem tak, by fotel obracał się około 270 stopni i dobrze że nie wyszło i nie kręci się w kółko bo ukręciłbym kable od pirotechniki.
Zatem obracać trzeba tylko w możliwym kierunku wte i wewte ale nie w kółko.
Po obróceniu tyłem do jazdy, za bardzo na szybę go nie wycofasz bo oparcie zaprze się o schowek.
Ale wymodzisz coś bo da się, a jak da się, to wymodzisz.
I tyle.
I Andrzeja temat klasycznie zmienił kierunek.

Andrzej 73 - 2018-01-18, 22:03

Po co dalej cofać fotel jak nie można bardziej pochylić oparcia.
Generalnie wiele zależy od siedziska. Ten oryginał jest płaski jak stół i trzeba podwyzszyc przód.

Socale - 2018-01-18, 22:15

U mnie podnoszenie siedziska jest regulowane fabrycznie można przód pod udami unieść.
To zależy jak kto lubi. Suw fotela po szynie ogranicza wachlarz do jazdy jak i po obrocie.
To wynika z "busowatości" konstrukcji, za fotelami jest często ściana grodziowa, nikt pod kampera specjalnie tego nie zmienia.
Ja jestem duży więc mierzyłem wobec swoich oczekiwań.
Marzeniem byłoby go jeszcze obniżyć (aku pod spodem) i móc cofnąć do jazdy tak by wyprostować nóżki (wychodzi ponad połowę zza skrzyni pod nim).

Bronek - 2018-01-18, 22:24

A w bok ? Jak ten temat.

Każdy ma swoje. Skąd pomysł o kręceniu w kółko ?

10 cm w tył, tylko dłuższe lub odblokowane prowadnice i w bok auta ale tylko na postoju z 5-10 cm.
I tyle.

Nie pytam po co, tylko jak? Po co wiem, bo chcę :mrgreen:
Cytat:
ogranicza wachlarz do jazdy jak i po obrocie
Mógłbyś zgodnie ze swoją stopką postu ,, zrozumiale? Bo nie łapię :kwiatki:

Andrzej chce grzanie tyłka i to dla zimowej jazdy fajne.

Ale jak sporadycznie, to np ja bym kupił matę grzewczą i tyle. Wyglad paskudny ale działa.
Ale na bogato, to nie jest.
Ale jeżeli przerabia się fotele to czemu nie wykorzystać chwili?

eler1 - 2018-01-18, 22:26

Bronek napisał/a:
Są obrotnice asymetryczne które odsuwają fotele od siebie miałem kiedyś takie w fordzie
Socale - 2018-01-18, 22:35

W tył i w bok, to przesunięcie osi obrotu wobec 2 symetrii.
Jest warunek, obrotnica do jazdy fotel może ustawić tylko wyżej ale dokładnie nad. Inaczej trefna homologacja. Takiej obrotnicy dedykowanej trzeba szukać znając wymiary odchyleń od środka obrotu, albo rzeźbić.
Ja to drugie przeważnie, lubię trudności pokonywać.

Bronek - 2018-01-18, 22:42

W integrze jest ten numer, że nie ma drzwi po prawej i robota nieciekawa..
Socale - 2018-01-18, 23:19

Bronek napisał/a:
W integrze jest ten numer, że nie ma drzwi po prawej
...

Ale czy nie zyskujesz na szerokości?
Kabina to zazwyczaj po 10-20cm na stronę, węższa od budy jest. Integra ściany ma w linii od zderzaka do zderzaka.

Bronek - 2018-01-18, 23:24

Jest półka, schowek a niżej boks z butlami gazu, otwierany z zew. Czyli niewiele i chyba tak samo jest jakby były drzwi.
Bajaga - 2018-01-19, 02:07

Andrzej 73 napisał/a:
[
Zastanawiam się nad wentylacja. Powinno być to powietrze pobrane z klimy.
Wężyk z otworami powinien załatwić sprawę z rozprowadzeniem po fotelach..

Ogrzewanie foteli jak dla mnie to mało potrzebne w kamperze ale wentylacja to już milsza sprawa. Sądzę, że nie potrzeba brać wężykami powietrza z klimy bo będzie po prostu za zimno. Jak włączysz klimę to i tak jak wiadomo zimne powietrze idzie w dół. Więc koło podłogi najchłodniej. Czyli starczą jakieś wiatraczki w fotelach + przewiewny materiał/konstrukcja fotela by było baaardzo miło.

Bronek - 2018-01-19, 07:23

A tak dla przykładu, bo tego trochę można znaleźć i wykorzystać koncepcje lub materiały
http://galicja-eltal.com....wcza-p-242.html

opis tego np zestawu
Cytat:
By cieszyć się większym komfortem podczas jazdy samochodem proponujemy Państwu system wentylowania foteli samochodowych połączony z wysokiej jakości matą grzewczą.

Charakterystyka zestawu: wentylacja / maty grzewcze

1> nagrzewa się w ciągu kilku sekund
2> Może być zainstalowany w każdym pojeździe*
3> Grzanie / Chłodzenie / wyłącznik
4> standard OEM

Zawartość zestawu na jeden fotel:

- 2 maty grzewcze (siedzisko i oparcie fotela) o wym: 10.3"×18", 11 "× 18"

- 5 wentylatorów

- wiązki elektryczne

- przełącznik Heat/Cool/Off

- 2szt. usztywnione siatki przepuszczalne (1szt. na oparcie; 1szt. na siedzisko);

- 2szt. gąbki z otworami (1szt. na oparcie; 1szt. na siedzisko)

Podwójny system kontroli temperatury

- Elektroniczny termostat (wbudowany w każdy pad) reguluje temperaturę
- W wiązce przewodów jest przekaźnik, który steruje zasilaniem

lub gotowce a widziałem fajne z kanałami wentylacyjnymi i td... tu przykład http://allegro.pl/mata-ch...6824720267.html

Na drugim zdjęciu Vaeco

Bronek - 2018-01-19, 07:51

Tu na Amazonie https://www.amazon.de/s/r...dzenie+grzewcza

Tu taka pasująca bez kombinacji
https://www.amazon.de/MIA...dzenie+grzewcza

Lub tu
https://www.amazon.de/Hei...dzenie+grzewcza

Gdyby mnie tak przyszło grzać sobie lub wentylować jajka , to
Albo wymiana całych gotowych foteli z tymi funkcjami albo brałbym takie lub podobne maty i je dostosowywał

Andrzej 73 - 2018-01-19, 08:28

Gdzie ja to wszystko zmieszczę w ten fotel? :haha:

Trzeba brać gotowce , ale nie nakładane bo będą mi szpecić wystrój kampera.

Ten chyba byłby najlepszy , ma pięć wiatraczków.
http://galicja-eltal.com....wcza-p-242.html

Bronek - 2018-01-19, 08:43

Można rozpruć i wykorzystać.. To już każdy po swojemu.

I powiem tak..... czasem te fabryczne niby profesjonalne są do... tego czego są, czyli do :dupa y

W Mercu były fajne, w Chevrolecie za mocno., w Jeppie za późno itd...
Najlepsze z wentylacją w Cooperze,

A i mile byłem zaskoczony zwykłą z hypermarkieta, co prawda pikna nie była sle szybka i odpowiednio grzała.

To co Janusz pisał, ważne środowisko w jakim mata jest, tak by ciepło szybko i skutecznie się rozchdziło.

Ja jadę Jeepem to dopiero po ok 1 km czuję swąd jajek, tak to marzną bidulki. :mrgreen:

Andrzej 73 - 2018-01-19, 08:49

Bronek napisał/a:
Ja jadę Jeepem to dopiero po ok 1 km czuję swąd jajek, tak to marzną bidulki.

Nie zamierzam swoich smażyć. :gwm :haha:

W tej ofercie własnie mnie to martwi , że nie ma stopniowania mocy grzania. :-P :szeroki_usmiech

Comsio - 2018-01-19, 09:01

:kawka: Andrzejku o termoforze na pewno słyszałeś, ja bym takie coś zastosował. :mikolaj

Słyszałem że twoją aglomeracje zasypało.

Bronek - 2018-01-19, 09:12

Andrzej 73 napisał/a:

W tej ofercie własnie mnie to martwi , że nie ma stopniowania mocy grzania. :-P :szeroki_usmiech

To kup dodatkową zwykłą z nastawami 6/12 v, upierdd l kabelek i przerób. :mrgreen:

Lub wstaw moduł 12v reg mocy, jest tego od groma .

Podaję przykład, o parametrach gadaj z lepszymi...
http://allegro.pl/regulat...6932202810.html

Andrzej 73 - 2018-01-19, 09:48

Dareczku za doradztwo w temacie :pifko wiem nie pijesz , zamień to na kawę. :kawka:

Andrzej 73 - 2018-01-19, 09:51

Ten potencjometr musi być ładniejszy z oznaczeniem foteli.
Badziewia nie wstawię do naszej Laiki. :mrgreen:

Bronek - 2018-01-19, 09:55

Dzięki, potencjometr możesz wstawić kulturalnie pod plasik fotela a gałeczkę jego inkrustować diamentamin :mrgreen:
Andrzej 73 - 2018-01-19, 10:00

Czekam na odpowiedź z firmy odnośnie ceny. Jak będzie normalna to zamawiam dwa zestawy.
Pierwszy fotel będę robił pasażera co by uczyć się nie na moim. :haha:
Pasażer jajek nie ma. :haha: :haha: :haha:

Comsio - 2018-01-19, 10:20

Termofor termoforem :mikolaj jeszcze prowadzę :mikolaj :kawka:
Te maty Galicyja ,to chyba se zapodam. :ok

Socale - 2018-01-19, 10:41

Andrzej 73 napisał/a:
...

W tej ofercie własnie mnie to martwi , że nie ma stopniowania mocy grzania.

Mogę ci zrobić sterownik z płynną regulacją napięcia=grzania. Żaden problem ale będziesz musiał gdzieś ulokować małe pudełko i gdzieś zamontować potencjometr.
.
Bronek napisał/a:
...
Lub wstaw moduł 12v reg mocy, jest tego od groma .
...

O to to to właśnie...
.
.
.
Edit. Ja to się budzę...
Odpisuję/dopisuję od ostatniego nieczytanego posta nie czytając tematu do końca i musztarda po. Wy tu już ze szczegółami nawet :)
Eee tam.

Bronek - 2018-01-19, 11:01

Ja jestem czujny jak ważka.
Można kombinować.

Ad jajka. Jaka nie lubią wysokich temperatur itd.... dlatego natura je wywaliła na zewnątrz.

Jajniki zaś uwielbiają ciepełko i dlatego zostały w okolicach tętnic biodrowych, bo tam grzeje.

A oba te czyli cztery organy pochdzą od tego samego ..... tzw listka zarodkowego, nie od Adama czy Ewy jak opowiadają w pewnej instytucji.

Jajo przegrzane to jajo zmarnowane, ale kogo to obchodzi, jak jajka nie uczestniczą.... ponoć 8-) ale... zresztą co mnie obchodzą cudze :bigok

zbyszekwoj - 2018-01-19, 11:32

Kiedyś wstawiłem fotel od Espasa bo tak chwalili, miał podwyższenie pod udami. Po pierwszej jeździe wywaliłem tak mi na uda cisnęło. Andrzej pisze ze chce zagłówek żeby mu głowa na boki nie latała. To on chce spać podczas jazdy? :roll:
Bronek - 2018-01-19, 11:46

Nie on już sypia jak jedzie , tylko głupio wygląda...... Jakby spał, a nie chce by ktoś wiedział i żona się bała. :bigok I Go budziła.
Jak dojedzie, to jest niewyspany przez to budzenie.

Socale - 2018-01-19, 13:59

zbyszekwoj napisał/a:

...
Andrzej pisze ze chce zagłówek
...

Kombinuje i nic nie zdradza a ja wiem.
Stereo chce wstawić.
W sumie...

Andrzej 73 - 2018-01-19, 16:45

Znam cenę za zestaw do jednego fotele. Jak myslicie ile takie cos może kosztować?

janusz - 2018-01-19, 17:45

Bronek napisał/a:
Ad jajka. Jaka nie lubią wysokich temperatur itd

Może od takich foteli elektrycznych rodzą się chore dzieci. Badał to ktoś?

Bronek - 2018-01-19, 17:58

Ad Andrzej, drogo na Alibabie AliExpress... 10x taniej
Pewnie drogo?

Kupiłbym same maty, pstryczek moduł i dał z 200 za jeden fotel..

Andrzej siatka do G Merca 2600 pod tylko :dupa ę, to byś nie cierpiał :lol:

Albo matę np. z Lidla za 7 dych, wypruł i wsadził.

Problem w tych delikatnych, to, że je szlag trafia szybko. Chyba najlepiej ze szrotu? z org. fotela najlepiej tylnego lub pasażera.

Ad Jajka. Ojciec mój nie miał grzanych foteli, ja po okresie rozrodu. Dzieci me nie mają grzanych foteli, bo gupie som " a przecież ja nie grzałem jajek, to dlaczego nie mają :shock: Kwadratura... :(

Chyba jednak głupota pochodzi z czegoś innego.? Ot tak z głupoty.

Janwil - 2018-01-19, 21:44

Socale napisał/a:
Bronek napisał/a:

...

Myślisz by to zrobić czy jak to zrobić?
By to zrobić to słusznie i koniecznie, natomiast jak, tego nie ogarniesz samą wyobraźnią.
Robiłem ten temat rok temu z obrotnicą, z założeniem że pod szybę i pod drzwi. Trudno było osiągnąć kompromis gdyż fabryczny przesuw foteli na szynach to zaledwie kilka cm. Trzeba było przesunąć oś obrotu a to zmienia całkowicie geometrię mocowań na śruby.
Ostatecznie zrobiłem tak, by fotel obracał się około 270 stopni i dobrze że nie wyszło i nie kręci się w kółko bo ukręciłbym kable od pirotechniki.
Zatem obracać trzeba tylko w możliwym kierunku wte i wewte ale nie w kółko.
Po obróceniu tyłem do jazdy, za bardzo na szybę go nie wycofasz bo oparcie zaprze się o schowek.
Ale wymodzisz coś bo da się, a jak da się, to wymodzisz.
I tyle.
I Andrzeja temat klasycznie zmienił kierunek.

...widzę na tym forum wybitnych specjalistów od obrotnic więc przepraszam że wtrącę swój problem. Od ponad roku poszukuję używanej obrotnicy do mojego Transita 2007r. Używanej bo nowa to ca 300 Euro. Są do Ducato, Merca, Renault, a Transita kompletny brak .Tylko ,,kowal" z Głowienki /Bieszczady/ proponuje ,,hand made" na Allegro. Jeśli Ktoś z Was ma to ,,cudo" to obiecuję że nie będę się targował.

P.s. w zeszłym roku otrzymałem od firmy Duni obrotnicę w cenie 250 zł/szt. Pan Wojciech Talent z Falent próbował je zamontować i nic z tego nie wyszło. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i że tu wtargnąłem przepraszam jeszcze raz, ale na moim forum ,,cichutko" i bez skutku.
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28544

Bronek - 2018-01-19, 22:03

Ja nie myślę zmieniać obrotnicy, ale jak gdyby zwiększyć przesuw w tył i może dodać "warstwę" (płytę, szyny itp) do suwu w bok.
Nie tam jakieś asymetryczne itd bo ich nie widzę, lub nie umiem szukać.

Dobry np. ślusarz z głową otwartą i się da.

Na razie nie mam bazy, a potem też będzie jakiś czas na inny "tuning"

Andrzej 73 - 2018-01-19, 22:11

Widzę , że nie ma chętnych na podanie ceny za w/w system chłodząco -grzewczy jajka. :diabelski_usmiech
Janwil - 2018-01-19, 22:14

Andrzej 73 napisał/a:
Widzę , że nie ma chętnych na podanie ceny za w/w system chłodząco -grzewczy jajka. :diabelski_usmiech

Jak nie ma chętnych to Andrzeju pomyśl o mojej obrotnicy /patrz 3 posty powyżej/

Andrzej 73 - 2018-01-19, 22:17

Nie posiadam takowej , a ślusarzem nie jestem. Gdybyś się kiedyś zdecydował na wymianę tapicerki to nie ma problemu. :spoko
Bronek - 2018-01-19, 22:21

:mrgreen:
Andrzej... :gwm , Ty pomyśl o stelażu z funkcją relaks, tak by zwęzić cały interes do ok 60 cm, żeby był to patent tzw przyścienny i by można to ustrojstwo wstawić np skrzynię po ławce w kamperze.
Ufff.
No dawaj..tą "price" za ten szajs :mrgreen:

Andrzej 73 - 2018-01-19, 22:30

800 zł na jeden fotel. Czy to dużo czy mało nie wiem.

Zastanawia mnie czy takie same wentylatorki sa w fotelach oryginalnie wentylowanych?

Bronek - 2018-01-19, 22:36

W Twoim przypadku, gdy robisz resztę sam, to średnio drogo

Kurcze, trzeba by szrota od super limuzyny znaleźć z bajerami by zobaczyć jak to jest zrobione

widzuałem gdzieś taką produkcję to specjalne kanały z plastiku rozprowadzające były itd.... Perforacje.

Chyba nawiew lepiej odpuścić? Albo drugiego szrota fiatowskiego dla eksperymentów kupić?

tu masz zestaw https://www.amazon.co.uk/...s/dp/B00WSMCM6I

Andrzej 73 - 2018-01-19, 22:40

Może być do tego użyta mala pompka elektryczna plus wężyki z otworami.
Wypale w siedzisku rowki pod wężyk i powinno być równie sprawne co wiatraczki.

Bronek - 2018-01-19, 22:48

Jes trochę filmików ale rób po swojemu. Polak potrafi :mrgreen:
Janwil - 2018-01-19, 22:49

Andrzej 73 napisał/a:
Nie posiadam takowej , a ślusarzem nie jestem. Gdybyś się kiedyś zdecydował na wymianę tapicerki to nie ma problemu. :spoko

O mojej tapicerce do poprawki już rozmawialiśmy w zeszłym roku na Jasnej Górze. Dziękuję że pamiętasz. Wkrótce uzgodnimy termin. Pozdrawiam

maszakow - 2018-01-19, 23:27

PAnowie - STARZEJECIE SIĘ W ZABÓJCZYM TEMIPIE. Temat miał być o matach - a więcej wypowiedzi jest o nabiale. :haha: Ci co już nie mogą to gadaniem nadrabiają... i to jakim intensywnym... 6 stron w 4 dni... bicie piany aż miło :D

Zwracam uwagę ze maty to spore obciążenie prądowe dla samochodu - nie wiem jak w waszym przypadku ale ja spotkałem się z matami 150W i 200W a więc prądy dość znaczące. Ktoś powie ok niewiele - ale jak zapomni pomnożyć x 2 fotele to raptem wychodzi połowa mocy alternatora w tych starszych przypadkach.

Bronek - 2018-01-19, 23:43

Co Ty opowiadasz..
Czytałeś od początku czy tylko stronkę o jajkach.
Masę linków, propozycji itd...

Oprócz dostawczaka zwanego kamperem wszystkie auta mam i większość miałem z grzanymi fotelami.
Jak zwykle.... :wyszczerzony: Masz grzane fotele ? i co auto nie jedzie? :mrgreen:

Jakie bicie piany, Andrzej to szpec od tapicerki i sobie chce zrobić dobrze, bo pewnie planuje zimowe jazdy? . Nikt nie chce grzać na postoju, Durne gniazdo orginalne na desce w Ducato ma chyba 270 wat.

Starsze przypadki nas nie obchodzą... jeśli chodzi nawet o kobiety :wyszczerzony:

Kwestia jedna czy z wentylacją czy bez. Same grzanie to pikuś. :spoko

Andrzej 73 - 2018-01-20, 08:42

Maćku , Maty mają max 36-46 Wat. Ta która mnie interesowała to miała ta niższą wartość.
A co do białka , no cóż żartować też trochę trzeba.

Bronek ma rację samo grzanie to pryszcz chodzi wentylowane.
Problem polega na tym , że w tych ofertach mat grzewczych nie ma otworów więc nie nadają się do systemu z wentylacją.

Socale - 2018-01-20, 10:30

Andrzej, maty grzewcze są "przeźroczyste" dla powietrza, szmata jak gęsta wata którą wypełniasz tapicerki na miękko.
.
Miałem kiedyś 211kę i defekt który zmusił mnie do rozebrania fotela. Tam było grzanie i wentylowanie. Dla wentylacji na powierzchni siedziska i oparcia była wyłożona mata grubości kilku mm, cała jej powierzchnia to tysiące "filarów" dźwigających tyłek. Mata układała się ale nie zgniatała przepływu powietrza, gąbka przejmowała nacisk.
Na szrocie zniszczony fotel za 2 dychy kupisz, mata jest raczej niezniszczalna bo jest z nylonu.
Wyjmiesz i masz.
Chcesz? Zapytam gdzie trzeba, może zdobędę.
Natomiast wentylatory miały w gąbce tunel na drugą stronę powierzchni.
Tu robiłem artykuł, 4 zdjęcie, jest to oparcie od tyłu.
http://w211.eu/viewtopic....37&p=8986#p8957
Siedzisko identycznie.
Wentylatory chyba 60mm, bardzo cichutkie, nie takie jak w przetwornicach.

Andrzej 73 - 2018-01-20, 11:40

Wojtek , popatrz na ten system co zamiescił Bronek.
W macie są spore otwory. W innych matach tego nie ma.
Powietrze musi przejsć przez kilka warstw więc to trochę zmniejszy sprawnosć.
Grzanie i wentylowanie wykonam w po zrzuceniu tapicerki Fiata.
Na końcu mam nakładany pokrowiec Laiki. :gwm
Może uda mi się przerobić na pokrycie własciwe to zmieniło by postać rzeczy.
Pewnie trochę braknie bodnami siedzeń , są puszczone na luźno. Musiałbym doszyć cos z obcego.

Bronek - 2018-01-20, 11:47

Jak, wyżej.... znajdź jakiś stary fotel z grzaniem i wentylacją. Jest kilka typów rozwiązań

Trochę linków
https://www.youtube.com/watch?v=kh5LW5UYCFs

https://youtu.be/DthbgsxUTDg

:!: Ten..... fajny :!: https://youtu.be/66JSqDfw46w

Andrzej 73 - 2018-01-20, 12:06

Pier...le stare. Stare są dobre obrazy , skrzypce i wino , a nie ...takie maty.
Trochę się tych foteli na przerabiałem i wiem jak potrafią robaki z nich uciekać. :zastrzelic

Pamiętasz te fotele? Było tego tyle , że gonilismy "to" po szwalni. :haha:

Bronek - 2018-01-20, 12:16

Odwagi :bigok
Bajaga - 2018-01-20, 17:05

Andrzej 73 napisał/a:

Pamiętasz te fotele? Było tego tyle , że gonilismy "to" po szwalni. :haha:

Widziałem te fotele u Ciebie jeszcze w stanie agonalnym, znaczy z żywym inwentarzem wewnątrz :mrgreen: Dobra robota :kciukgora

Andrzej 73 - 2018-01-20, 17:23

Dokładnie, ale nie widziałeś jak robaczki uciekały :haha:

Socale - 2018-01-20, 23:42

Andrzej 73 napisał/a:
...
Pamiętasz te fotele?
...

Jjjjjaciepierdziu... takie mi się marzą, orgazmu dostaję, już kiedyś temat zakupu założyłem.
Takie hammerykanske.
Dla Ewy, żeby jak królowa, bo to moja Królowa jest pukim ja Królem za sterami jest.
.
Jeśli takie cuda robisz... no to szacun.

Andrzej 73 - 2018-01-21, 09:45

Fotele z fotki , zostały całkowicie zrobione od nowa. Kamper ma ponad 40 lat. Oryginalne pianki się rozsypały , nie było z czego odtworzyć wzoru więc zabawy było trochę aby zachować oryginał.
Klient miał warunek , aby kierownica jego kampera Merca ocierała mu jajka. :haha: :spoko

Socale - 2018-01-21, 10:50

Podkręciliście mnie z Bronkiem. Jakieś zaraźliwe to jest.
Kupię se 1 fotel z D3, wydłubię stelaż i będę eksperymentował.
Dla Ewy mojej.
Mam sporo jasnej ekri (czy jak to się pisze) skóry tylko nie bardzo będzie się komponować z wnętrzem, ale jak się uda to i wnętrze przyozdobię.

Bronek - 2018-01-25, 21:48

I sobie wytapicerują, fajnie., ale ja się nie znam..

O tak sobie robią

Socale - 2018-01-25, 23:30

Oni tylko zmienili "skórę" na niezmienionych formach. Doopa nadal z kręgosłupem będzie boleć, a ja se porzeźbię, pokombinuję, efekt puchu np :)