ale dzięki za linki bo dużo fajnych rzeczy w jednym miejscu.rosomak - 2018-01-21, 10:44 ...Marcin, materiał b. ciekawy, nareszcie będzie można polecać naszym kamperowcom Twój temat i po sprawie. Pozdrawiam.Bajaga - 2018-01-22, 13:37 Temat postu: Re: Górny Śląsk
martini44 napisał/a:
Polecam i zapraszam na Górny Śląsk
Dla mnie nazwa województwa "Górny Śląsk" to jest temat mocno naciągany. Mieszkałem tam kiedyś pół roku, mam tam rodzinę, wiem co to Brynica oraz jak "istotne" są róznice między Śląskiem a Zagłębiem. Więc jak na przeciętnego mieszkańca RP to chyba wiem sporo. Ale nie wiem co wspólnego może mieć Żywiec z Chorzowem albo Koniaków z Jaworznem?? Łączy ich tylko litera S w tablicy rej.
Ps. Jestem też fanem kuchni śląskiej Karczmy pod Młynem przy Dytrycha (klasycznie, zraz z modro kapustą) ale naprawdę nie wiem jakie związki mogą łączyć Sosnowiec z Istebną Flag - 2018-01-22, 14:43 Temat postu: Re: Górny Śląsk
Bajaga napisał/a:
martini44 napisał/a:
Dla mnie nazwa województwa "Górny Śląsk" to jest temat mocno naciągany. Mieszkałem tam kiedyś pół roku, mam tam rodzinę, wiem co to Brynica oraz jak "istotne" są róznice między Śląskiem a Zagłębiem. Więc jak na przeciętnego mieszkańca RP to chyba wiem sporo. Ale nie wiem co wspólnego może mieć Żywiec z Chorzowem albo Koniaków z Jaworznem?? Łączy ich tylko litera S w tablicy rej.
Ps. Jestem też fanem kuchni śląskiej Karczmy pod Młynem przy Dytrycha (klasycznie, zraz z modro kapustą) ale naprawdę nie wiem jakie związki mogą łączyć Sosnowiec z Istebną
Calkowicie się z Tobą zgadzam ale potem zobaczylem ze to akcja wojewody, a wojewoda ma obowiazek promowac cle wojewodztwo sląskie, nawet te z niemiami doszywanymi
Z tego cyrku z obszarem wojewodztwa slaskiego to keidys byla akcja ze szkola podstawowa w Czestochowie chciala prowadzic nauczanie w jezyku regionalnym - sląskim ale w pore zakumali ze dla nich slaski to tak samo regionalny jak kaszubski MILUŚ - 2018-01-22, 19:42 Temat postu: Re: Górny Śląsk
Bajaga napisał/a:
martini44 napisał/a:
Ps. Jestem też fanem kuchni śląskiej Karczmy pod Młynem przy Dytrycha (klasycznie, zraz z modro kapustą) ale naprawdę nie wiem jakie związki mogą łączyć Sosnowiec z Istebną
Nas też uwiera ,że Sosnowiec choć jest za granicą /Brynicą / należy do śląskiego ; nie wspomnę o medalikach spod Jasnej Góry Flag - 2018-01-22, 21:41 ale trzeba przyznać że kwestia granic na śląsku nigdy nie bya łatwa, od wieków ktoś sztucznie dzielił śląsk a ludzie jakoś to przetrwali.MILUŚ - 2018-01-22, 21:51 wielu tego nie przeżyło ..........Bajaga - 2018-01-22, 21:57
Flag napisał/a:
ale trzeba przyznać że kwestia granic na śląsku nigdy nie bya łatwa, od wieków ktoś sztucznie dzielił śląsk a ludzie jakoś to przetrwali.
Co do przeróżnych podziałów granicami to akurat cała Polska może być w tym zakresie "specjalistką". Natomiast współcześnie w kwestii województw/regionów nie widzę bardziej sztucznego tworu niż górnośląskie.Flag - 2018-01-22, 22:05
Bajaga napisał/a:
Flag napisał/a:
ale trzeba przyznać że kwestia granic na śląsku nigdy nie bya łatwa, od wieków ktoś sztucznie dzielił śląsk a ludzie jakoś to przetrwali.
Co do przeróżnych podziałów granicami to akurat cała Polska może być w tym zakresie "specjalistką". Natomiast współcześnie w kwestii województw/regionów nie widzę bardziej sztucznego tworu niż górnośląskie.
Sląskie, nie górnoslaskie ale zgaadzam sie ze to jakas geograficzna abstrakcja, moim zdaniem trzeba by odciac z pólnocy, wschodu, troche z poludnia i przyłaczyć opolskie z zachoduOMEGA - 2018-01-22, 22:52 koledzy Flag i Bajaga , bardzo proszę uzupełnijcie swoje Awatery i napiszcie gdzie mieszkacie , tak piszecie o Śląsku , Górnym Śląski , czy wy znacie historię tej ziemi ????
czy przeczytaliście chociaż jedną książkę o tej ziemi , o jej historii ???
o walkach ludności o niepodległość, przelaną krew.
jeden pisze że mieszkał pół roku nie pisze w jakim mieście ,
inny że zna tą ziemie z "przejazdu jak jedzie na wakacie "
Co wy wiecie o śląsku ,??? granice wyznaczyła warszawa , my też byśmy się chętnie pozbyli kilku regonów bez uszczerbku dla lokalnego budżetu.MILUŚ - 2018-01-22, 23:18
OMEGA napisał/a:
..........
Co wy wiecie o śląsku ,??? granice wyznaczyła warszawa , my też byśmy się chętnie pozbyli kilku regonów bez uszczerbku dla lokalnego budżetu.
A w ogóle i szczególe żądamy dostepu do morza Flag - 2018-01-22, 23:30
OMEGA napisał/a:
koledzy Flag i Bajaga , bardzo proszę uzupełnijcie swoje Awatery i napiszcie gdzie mieszkacie , tak piszecie o Śląsku , Górnym Śląski , czy wy znacie historię tej ziemi ????
czy przeczytaliście chociaż jedną książkę o tej ziemi , o jej historii ???
o walkach ludności o niepodległość, przelaną krew.
jeden pisze że mieszkał pół roku nie pisze w jakim mieście ,
inny że zna tą ziemie z "przejazdu jak jedzie na wakacie "
Co wy wiecie o śląsku ,??? granice wyznaczyła warszawa , my też byśmy się chętnie pozbyli kilku regonów bez uszczerbku dla lokalnego budżetu.
cale życie na Górnym śląsku książek to by sie regał nazbierał
Nikt nie pisze ze śląsk sam sobie wyznaczał granice, te wszystkie geograficzne problemy bardzo wplywały na historie rodziny.MILUŚ - 2018-01-23, 13:07
OMEGA napisał/a:
...............
Co wy wiecie o śląsku ,??? ..........
Coś mi się zdaje OMEGA żeś trafił kulą w płot bo kolega Flag kojarzy mi się z Gliwicami ......przynajmniej rejestracja jego kampera Flag - 2018-01-23, 14:27
MILUŚ napisał/a:
OMEGA napisał/a:
...............
Co wy wiecie o śląsku ,??? ..........
Coś mi się zdaje OMEGA żeś trafił kulą w płot bo kolega Flag kojarzy mi się z Gliwicami ......przynajmniej rejestracja jego kampera
od urodzenia w Gliwicach, ale ostatnio mnie wywiało do Wrocka:)darol - 2018-01-23, 16:00
MILUŚ napisał/a:
Nas też uwiera ,że Sosnowiec choć jest za granicą /Brynicą / należy do śląskiego
No toś se Mario nagrabił
A prawda jest rzeczywiście taka, że mamy tyle wspólnego ze Śląskiem co rydzyk z ubóstwem. Raz już próbowaliśmy utworzyć Republikę Zagłębiowską ale nas ruscy spacyfikowali. No i tak męczymy się w tym śląskim.... MILUŚ - 2018-01-23, 20:48