Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Peugeot J5 D - gdzie tam jest czujnik poziomu cieczy chłodz.

Kazik II - 2008-09-07, 01:18
Temat postu: Peugeot J5 D - gdzie tam jest czujnik poziomu cieczy chłodz.
Ot i zagadka! Najpierw zaczęła mrygać a teraz świeci cały czas kontrolka niskiego poziomu cieczy chłodzącej. Sprawdziem wszystko od A do Z i z płynem wszystko jest w porządku, poziom właściwy, nie jest zapowietrzony. Pomyślałem że chyba czujnik coś wariuje - i tu niespodzianka, w komorze silnika ani śladu takiego czujnika :shock: . Ani na chłodnicy ani nigdzie. Jak mówią, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, więc poznałem przy okazji wszystkie czujniki związane z chłodzeniem i ich funkcje, ale tego od poziomu cieczy ani śladu! Być może poszukiwany znajduje się przy nagrzewnicy? Może ktoś wie coś na ten temat?
kimtop - 2008-09-07, 09:45

Jak z płynem wszystko w porządku ,to wyjmij żaróweczkę z lampki i po kłopocie :idea
Tadeusz - 2008-09-07, 09:53

kimtop napisał/a:
Jak z płynem wszystko w porządku ,to wyjmij żaróweczkę z lampki i po kłopocie

Albo zaczekaj aż zaczną świecić inne lampki. Będziesz miał dyskotekę! :haha: :haha: :haha:

janusz - 2008-09-07, 09:55

Kazik II napisał/a:
Najpierw zaczęła mrygać a teraz świeci cały czas kontrolka niskiego poziomu cieczy chłodzącej.

Nie chcę się mądrzyć ale w dziewięćdziesiątych latach normalne samochody (nie amerykańskie krążowniki i europejskie cuda nowoczesności) nie miały czujnika poziomu płynu chłodzącego. Takie rzeczy to w autach z komputerowym sterownikiem silnika i komputerem pokładowym. Sprawdź od czego ta lampka jest, może od poziomu innej cieczy, np płynu hamulcowego, lub wody w filtrze paliwa. Nie dam sobie głowy uciąć , ale w poziom płynu chłodzącego nie bardzo wierzę. Chyba że Peugeot lub Citroen ma taką rzadko spotykaną kontrolkę. W ducato nie ma.

medard - 2008-09-07, 10:28

i to sa te same silniki i tu i tu/ dukato i peugeot/ ale mysle choc pewien nie jestem gdyz jest za malo szczegolow wiec proponuje abyc na poczatek jak juz sprawdziles wszystkie czujniki to wylaczyl tylko ten jeden a mianowicie jest kontrolka przy filtrze paliwa wez ja po prostu wylacz /odlacz /
MILUŚ - 2008-09-07, 13:35

Witam !!!
U mnie czujnik poziomu cieczy jest w korku zbiornika wyrównawczego a kontrolka koloru czerwonego/ostrzegawcza/.Kontrolka wody w filtrze paliwa pali się na pomarańczowo/informacyjnie/Ja bym tego nie bagatelizował a na pewno nie wykręcał żarówek dla zyskania świętego spokoju !!!
PZDR>MILUŚ :spoko

januszek - 2008-09-07, 18:52

Witam! Jak już ktoś opisał najprędzej to będzie przychodziło od filtra paliwa -u mnie po wymianie filtra zgasła, ale dla sprawdzenia odłącz czujnik filtra i sprawdź czy zgaśnie- pozdrawiam
Kazik II - 2008-09-07, 21:13

kimtop napisał/a:
Jak z płynem wszystko w porządku ,to wyjmij żaróweczkę z lampki i po kłopocie

Pomyślałem sobie że poodłączam wszystkie kontrolki a nawet, co mi tam! odłączę linkę prędkościomierza, to dopiero będzie jazda na maxa :mrgreen:
Tadeusz napisał/a:
Albo zaczekaj aż zaczną świecić inne lampki. Będziesz miał dyskotekę

Mości szlachta jajca tu sobie robicie a ja jestem mocno przewrażliwiony na punkcie chłodzenia po tym jak mi wywaliło uszczelkę pod głowicą na autostradzie w Austrii - niezapomniane przeżycie!
medard napisał/a:
jak juz sprawdziles wszystkie czujniki to wylaczyl tylko ten jeden a mianowicie jest kontrolka przy filtrze paliwa wez ja po prostu wylacz /odlacz /

Dzięki, okazuje się że to rzeczywiście jest kontrolka wody w filtrze paliwa. Swoją drogą jak oni to wymyślili, w życiu bym na to nie wpadł bo ta kontrolka jako żywo wzorem rysunku kojarzy się z chłodnicą.

Salonjarek - 2008-09-25, 18:38

Ma ktoś może schemat instalacji elektrycznej fiata ducato 1993r. Bardzo pilnie poszukuje takiego
majsterus - 2008-09-25, 19:51

ktoś pisał, ze silniki J5 i ducato to te same - nie są te same - J5 ma przelotową głowicę - z przodu silnika jest rozrząd z tyłu zaś pompa wody i wspomagania. Do tego są skrzynie też są inne środki mają te same ale nie pasuje skrzynia gdyby chciec przełożyć.
Czujniki poziomu cieczy chłodzącej z powodzeniem stosowane już w latach 90-tych - mam taki z T4 z 93r.
ale a J5, C25 czy ducato nie ma takiego czujnika.

janusz - 2008-09-25, 21:22

Salonjarek napisał/a:
Ma ktoś może schemat instalacji elektrycznej fiata ducato 1993r. Bardzo pilnie poszukuje takiego

Jest w księgarniach dostępna dosyć fajna książka o naprawie i budowie Ducato, C25 i Jumpera. Opisane są praktycznie wszystkie typy. Dołączone są schematy instalacji. Miałem taką gdy miałem fiata, oddałem razem z samochodem. Poszukaj w księgarniach lub na allegro. Będziesz miał swoją.
np tutaj http://allegro.pl/item441...mper_tanio.html

gino - 2008-09-26, 09:33

majsterus napisał/a:
ktoś pisał, ze silniki J5 i ducato to te same - nie są te same - J5 ma przelotową głowicę - z przodu silnika jest rozrząd z tyłu zaś pompa wody i wspomagania. Do tego są skrzynie też są inne środki mają te same ale nie pasuje skrzynia gdyby chciec przełożyć.
Czujniki poziomu cieczy chłodzącej z powodzeniem stosowane już w latach 90-tych - mam taki z T4 z 93r.
ale a J5, C25 czy ducato nie ma takiego czujnika.

dokladnie tak..slinik PEUGEOTA i FIATA jest zupelnie inny...
CITROENA c25 I PEUGEOTA..owszem to samo...

dominik - 2008-09-26, 20:51

gino napisał/a:

....CITROENA c25 I PEUGEOTA..owszem to samo...

wiadomo koncern PSA

JaroW - 2008-10-25, 18:14

Witam
U mnie jest to samo pokazuje pomaranczową kontrolke karnisterek z wodą..
i co jakis czas gasnie , albo swieci non stop podczas jazdy .. gaszę silnik i podem odpalam i gasnie ta kontrolka..
Wyczailem ze jest to czujnik w filtrze paliwa... jak mnie to wkurza to odlaczam wtyczke od filtra i nic nie pokazuje.
ale jaka jest przyczyna , nie ma wody w filtrze... filtr wymieniony.
Pozdrawiam. :spoko

Kazik II - 2008-10-25, 18:33

JaroW napisał/a:

Tak się składa że miałem zapasową obudowę filtra, wymieniłem i przestało świecić, widocznie ten czujnik coś szwankuje.

medard - 2008-10-25, 18:42

mysle ze,to jest wiecej niz pewne ze ten czu7jnik jest uszkodzony a pokazywac ma czy jest woda w filtrze pisalem juz tu o tym ale nie mialem pewnosci ale ostatnio przed wyjazdem do osowki wymienilem filtr na nowy i po zalozeniu tego starego czujnika dalej sie swiecila kontrolka wiec odlaczylem ja i zamowilem nowy czujnik
pozdrawiam
aha czujnik u mnie jest nakrecany na filtr paliwa

JaroW - 2008-10-25, 18:50

Kazik II napisał/a:
JaroW napisał/a:

Tak się składa że miałem zapasową obudowę filtra, wymieniłem i przestało świecić, widocznie ten czujnik coś szwankuje.

ale obudowa jest dobra tylko czujnik wkrecany cos szwankuje..
albo twoj co zamieniles wraz z obudowa jest zepsuty
powinno swiecic po przekreceniu kluczyka a potem jak zapalisz silnik to gasnie..
u mnie sie tak dzieje ale nie zawsze .
Nieraz podczas jazdy sie zapala i swieci ta nieszczesna kontrolka.
Pozdrawiam.

JaroW - 2008-10-25, 18:51

medard napisał/a:
zamowilem nowy czujnik

ile dales za czujnik..??

Bo mam taki...

medard - 2008-10-25, 19:20

mam miec tak isam i to dokladnie a ile kosztuje to sei dowiem jak pojade odebrac gdyz czesci zamawiam w hurtowni i place przy odbiorze
Kazik II - 2008-10-26, 17:11

JaroW napisał/a:
ale obudowa jest dobra tylko czujnik wkrecany cos szwankuje..
albo twoj co zamieniles wraz z obudowa jest zepsuty

Ta druga obudowa była razem z czujnikiem, więc wymieniłem w zasadzie również czujnik.

JaroW - 2008-10-30, 19:15

medard napisał/a:
a ile kosztuje to sei dowiem

czekam z niecierpliwoscia bo tez musze wymienic.
Pozdrawiam ..