Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Czy mozna zmienic obroty przełącznikiem

eMKa - 2018-02-08, 20:26
Temat postu: Czy mozna zmienic obroty przełącznikiem
Mam silnik elektryczny 230V
Można zmieniać obroty silnika ale przez zmiane mostków na przyłączu.
Pokazałem schemat przyłącza w specjalistycznym sklepi i gostek sprzedał włącznik ŁK15-2.8330
Będzie Pan zadowolony

No i dupka
Próbuje i nic mi nie pasi
1. Czy jest możliwość zmiany obrotów kupionym przełącznikiem lub innym?
2. Czy dostałem odpowiedni przełącznik, jak nie to do czegoś się przyda, tylko co kupić :roll:

lepciak - 2018-02-08, 20:42

Jest taka możliwość i to bardzo prosta. Sprawdzę układ styków w katalogach i coś odpowiedniego narysuję.
amples - 2018-02-08, 20:51

eMKa napisał/a:
Czy jest możliwość zmiany obrotów

Tutaj masz to samo https://www.elektroda.pl/...pic3234633.html

janusz - 2018-02-08, 21:30

Można by tak chyba.
eMKa - 2018-02-08, 21:52

Jutro będę próbował :roll:

jakby m się nie odzywał :aniolek ...
to...
bardzo Was kocham :papa

janusz - 2018-02-08, 21:56

Jaki duży to jest silnik? Ile kW albo W?
kimtop - 2018-02-08, 22:39

Krzysiu :rip
janusz - 2018-02-08, 22:44

kimtop napisał/a:
Krzysiu :rip

To to małe piwo, gorzej gdy caly Kalisz zostanie pozbawiony prądu.
Ciemność widzę.
Mówiło sie: "Ciemno jak w d.. u murzyna" a teraz będzie Ciemno jak w Kaliszu. :hide:

zbyszekwoj - 2018-02-09, 16:04

Czarno to widzę. :diabelski_usmiech
SlawekEwa - 2018-02-09, 16:08

A tam w Krzysia wierzę :puchar
janusz - 2018-02-09, 19:05

SlawekEwa napisał/a:
A tam w Krzysia wierzę :puchar

Ale nie pokazał się jeszcze na forum. :(

lepciak - 2018-02-09, 19:38

eMKa napisał/a:
Jutro będę próbował :roll:
jak bym się nie odzywał :aniolek ...
to...
bardzo Was kocham :papa
Zero kontaktu z Kaliszaninem od rana jasno wskazuje na to, że eMKa rozpoczął prace nad wdrożeniem pomysłu podrzuconego mu przez OD. I to jest jedyna jasność tej sytuacji. OD dobrze wiedział co podrzuca bo od razu stwierdził, że: "Ciemność widzę". Na to mówią: niedźwiedzia przysługa.
eMKa - 2018-02-09, 21:07

Jestem, :spoko jestem
Nie dałem dzisiaj rady, poza tym chciałem wysłuchać tradycyjnie listy przebojów. :)
Wystąpił jeszcze jeden problem, notariuszka dopiero teraz zażądała wypisu rejestru gruntów, małpa jakiś niedouczona. Przepisuje majatek, powaga :ok
Wszystko się opóźnia.
Poza tym jutro jestem zaproszony na “60”, trochę szkoda

Panowie to jest temat bez OFA :dziadek:

Robię w niedziele od rana, nie będe bał ;)

janusz - 2018-02-10, 19:25

Czy przejeżdżał ktoś dzisiaj przez Kalisz? Może widział czy w Kliszu mają prąd jeszcze. :hide:
maszakow - 2018-02-10, 23:09

JAnusz ... chyba zarobiłeś na szlaban w Kaliszu jeśli to miasto w ogóle jeszcze stoi :P
lepciak - 2018-02-11, 09:30

eMKa napisał/a:
Jestem, :spoko jestem
Nie dałem dzisiaj rady, poza tym chciałem wysłuchać tradycyjnie listy przebojów. :) Przepisuje majatek, powaga :ok
Wszystko się opóźnia.
Robię w niedziele od rana, nie będe bał ;)
Może zacznij już po przepisaniu majątku. Nie chcemy aby Marcin lub Igor mieli nam za złe, że przez nas nie zdążyłeś przepisać.
Aran-70 - 2018-02-12, 22:22

Moja druga połowa dziś przejeżdżała przez Kalisz - światło jest, czyli jest jeszcze nadzieja
Arek

McGali - 2018-02-13, 20:09

Aran-70 napisał/a:
Moja druga połowa dziś przejeżdżała przez Kalisz - światło jest, czyli jest jeszcze nadzieja
Arek

Może należałoby sprawdzić czy w Kaliszu nie jest wystawiony kamper na sprzedaż z instalacją do poprawki?

eMKa - 2018-02-14, 21:51

Już jestem :ok Mam bardzo dynamiczną sytuacje w domu, stąd opóźnienia
W niedziele walczyłem i dupka, błyskało się jak po letnim upale :haha: Wypróbowałem kilka zapodanych wersji. W poniedziałek to samo. Doszedłem do wniosku że cos z włącznikiem nie halo, nie wiem czy przez moje eksperymenty , czy taki egzemplarz. We wtorek zajechałem do sprzedawcy (hurtownia, bo przecież normalnych sklepów już nie ma) i zareklamowałem takowy. Oczywiście uśmieszki że niedouczony elektryk i inne podśmihójki :chytry bo "włącznik prosze Szanownego Pana na 100% dobry.
Poszliśmy na układ, przywiozę silnik, panowie montują, jak się uda i włącznik dobry, za montaż płacę. :ok

Dziś rano zajeżdżam, a tu główki “popiołem posypane” :-P
Myślę przecież dziś – Popielec – normalka,
a tu nie. :ok
Panowie Ę i Ą, - miał pan rację, włącznik wadliwy, ale i tak się nie nadaje do tego układu.
Ale “będzie pan zadowolony” Zamontowaliśmy ŁKA25/11/S, oczywiście nic pan nie placi za montaż
I to mi się podoba :) - jestem jak najbardziej zadowolony

McGali - 2018-02-15, 13:07

eMKa napisał/a:
Już jestem :ok Mam bardzo dynamiczną sytuacje w domu, stąd opóźnienia
W niedziele walczyłem i dupka, błyskało się jak po letnim upale :haha: Wypróbowałem kilka zapodanych wersji. W poniedziałek to samo. Doszedłem do wniosku że cos z włącznikiem nie halo, nie wiem czy przez moje eksperymenty , czy taki egzemplarz. We wtorek zajechałem do sprzedawcy (hurtownia, bo przecież normalnych sklepów już nie ma) i zareklamowałem takowy. Oczywiście uśmieszki że niedouczony elektryk i inne podśmihójki :chytry bo "włącznik prosze Szanownego Pana na 100% dobry.
Poszliśmy na układ, przywiozę silnik, panowie montują, jak się uda i włącznik dobry, za montaż płacę. :ok

Dziś rano zajeżdżam, a tu główki “popiołem posypane” :-P
Myślę przecież dziś – Popielec – normalka,
a tu nie. :ok
Panowie Ę i Ą, - miał pan rację, włącznik wadliwy, ale i tak się nie nadaje do tego układu.
Ale “będzie pan zadowolony” Zamontowaliśmy ŁKA25/11/S, oczywiście nic pan nie placi za montaż
I to mi się podoba :) - jestem jak najbardziej zadowolony

Jednak można :ok :bigok

lepciak - 2018-02-15, 19:15

W poście - po wypowiedzi eMKi pisałem że sprawdzę układ styków w katalogu ale znaleźli się elektrycy lepsi i co najważniejsze - szybsi którzy takie sprawy załatwiają od ręki. :bukiet:
janusz - 2018-02-15, 19:33

lepciak napisał/a:
pisałem że sprawdzę układ styków w katalogu

I znalazłeś? :haha:

lepciak - 2018-02-16, 11:03

janusz napisał/a:
lepciak napisał/a:
pisałem że sprawdzę układ styków w katalogu

I znalazłeś? :haha:
Odpuściłem bo naraziłbym się Ojcu.
janusz - 2018-02-16, 12:09

lepciak napisał/a:

No i naraziłeś się mieszkańcom Kalisza. Krzysiek pisał o błyskach i spadku napięcia w kaliskiej energetyce. :haha:

lepciak - 2018-02-16, 17:04

janusz napisał/a:
lepciak napisał/a:

No i naraziłeś się mieszkańcom Kalisza. Krzysiek pisał o błyskach i spadku napięcia w kaliskiej energetyce. :haha:
Błyski to miał eMKa w oczach kiedy to jego urządzenie ruszyło. Zrobiłem wszystko aby spadki napięcia w Kaliszu nie odbiły się czkawką w Pajęcznie na czym mi najbardziej zależało i o dziwo udało się. Chciałbym w tym miejscu wlepić emotikona wazeliny ale nie wiem jak wygląda bo że istnieje to wiem na pewno.
SlawekEwa - 2018-02-16, 17:18

lepciak napisał/a:
Chciałbym w tym miejscu wlepić emotikona wazeliny ale

:)-

janusz - 2018-02-16, 17:54

lepciak napisał/a:
Zrobiłem wszystko aby spadki napięcia w Kaliszu nie odbiły się czkawką w Pajęcznie

O w Pajęcznie, szczególnie na mojej ulicy jest generalna rozpierducha w prądzie. Co chwile wyłączają. Przekładają wszystkie kable pod ziemię.
Zmienili nazwę ulicy na Prokreacyjną i teraz starają się wykreować nowy design adekwatny do nowej nazwy. :haha:

OMEGA - 2018-02-16, 18:49

janusz napisał/a:
Zmienili nazwę ulicy na Prokreacyjną

A jak się poprzednio nazywała ???

dominik - 2018-02-16, 18:49

Janusz schodzą do podziemia :?:
janusz - 2018-02-16, 19:52

OMEGA napisał/a:
A jak się poprzednio nazywała ???

22 lipca, dawniej E.Wedel.
Z tym Wedlem to żartują. Samo 22 lipca.

lepciak - 2018-02-18, 08:33

janusz napisał/a:
lepciak napisał/a:
Zrobiłem wszystko aby spadki napięcia w Kaliszu nie odbiły się czkawką w Pajęcznie

O w Pajęcznie, szczególnie na mojej ulicy jest generalna rozpierducha w prądzie. Co chwile wyłączają. Przekładają wszystkie kable pod ziemię.
Zmienili nazwę ulicy na Prokreacyjną i teraz starają się wykreować nowy design adekwatny do nowej nazwy. :haha:
Tak się sprawa ma kiedy gospodarz czepia się elektryków w Kaliszu a zapomina o tych na swoim podwórku. A może potrzebujesz elektryka - znam takiego jednego jak własną kieszeń.
Sławku - dziękuję za wazelinę. Jak podpowiada życie - wszystkiego trzeba spróbować.

SlawekEwa - 2018-02-18, 10:19

lepciak napisał/a:
Jak podpowiada życie - wszystkiego trzeba spróbować.

"Żeby życie miało smaczek raz dziewczynka raz chłopaczek" :bigok

janusz - 2018-02-18, 11:39

lepciak napisał/a:
a zapomina o tych na swoim podwórku.

Jestem w trochę szczęśliwej sytuacji. Mimo, że rujnują mi (ale po to żeby było ładniej) ulicę przed wejściem do domu i na niej zakopywują wszystkie kable, łącznie ze światłowodem internetowym, to mnie konkretnie elektrycznie nie dotykają.
Przebudowują ulicę tą która prowadzi z centrum nad staw. Ja mam zasilanie z bocznej ulicy i tej nie ruszają. Przerwy w prądzie były związane z likwidacją linii 15kV i wymianą stacji transformatorowych. Teraz jak przyjedziecie do Pajęczna to na zlot pojedziecie piękną aleją Prokreacyjną a nie zwykłą ulica 22 lipca. :haha:

Tak wyglądało to jeszcze dwa tygodnie temu, a teraz już tej linii nie ma.
https://www.google.pl/map...12!8i6656?hl=pl

zbyszekwoj - 2018-02-18, 14:40

Ze linię ŚN likwidują to popieram , ale nazwa ulicy sugeruje życie seksualne zgodne z nową doktryną "dobrej zmiany". :plem:
lepciak - 2018-02-18, 17:27

zbyszekwoj napisał/a:
Ze linię ŚN likwidują to popieram , ale nazwa ulicy sugeruje życie seksualne zgodne z nową doktryną "dobrej zmiany". :plem:
czyli z 500 plus.
SlawekEwa - 2018-02-18, 17:47

janusz napisał/a:
Przebudowują ulicę tą która prowadzi z centrum nad staw. Ja mam zasilanie z bocznej ulicy i tej nie ruszają. Przerwy w prądzie były związane z likwidacją linii 15kV i wymianą stacji transformatorowych. Teraz jak przyjedziecie do Pajęczna to na zlot pojedziecie piękną aleją Prokreacyjną a nie zwykłą ulica 22 lipca.

Janusz, że Ty jako były radny / pewnie jakieś znajomości jeszcze zostały/ nie lobbowałeś za zmianą ulicy na ZLOTOWA , a nie jakaś Rekreacyjna ? :shock: :chytry

eMKa - 2018-02-26, 22:17

Zmiana obrotów potrzebna była do tego sprzętu. :) Skonczyłem rzeżbić.
Już za niedługo próba generalna. :ok
Mieszałka cnotę straciła wcześniej, jak napęd odbywał się z ręki , tzn.na korbkę :-P

janusz - 2018-02-27, 21:20

eMKa napisał/a:
jak napęd

O widzę mój patencik przegubowo kardanowy.
Bardzo ładna maszyna. :spoko

eMKa - 2018-02-27, 23:38

Dziękuje OD :)
Zawsze podążam we wskazanym przez Ciebie kierunku :ok

Świstak - 2018-03-02, 12:44

Ale będzie piękna bimbrownia!