Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Wstawianie okien w ścianę.

Socale - 2018-02-12, 22:03
Temat postu: Wstawianie okien w ścianę.
Vitaycie.
Teoretycznie okna już mam, dziś kupione.
Nie chciałbym spieprzyć sprawy więc napiszę co zamierzam. Jak kto ma młotek gumowy niech mi durne pomysły ze łba wybije.
Może ktoś z kolegów natknął się na "oszkieletowanie" Dethleffsa pod blachą?
<please>
Okna są 69cm szerokie i 55cm wysokie.
Otwór odpowiednio powiedzmy 59 x 45cm
Ja zamierzam wyciąć 59 x 30 cm aby tylko klamki dolne i boczne wlazły. Otworu wyżej nie potrzebuję a i dla konstrukcji myślę będzie lepiej. Liczę też na to, że uda mi się wyciąć w styropianie nie ruszając listew szkieletu. Może naiwnie sądzę że poziome (zielone) mają przebieg na wysokości górnej krawędzi okna tylnej ściany i na tym samym poziomie jest listwa w ścianie, i podobnie na poziomie listwy z mocowaniem bagażnika rowerów.
.
Od wewnątrz zamierzam wyznaczyć obszar podlegający wycięciu i od jego środka co 2 cm w górę nawiercać małym 2mm wiertłem i szukać poziomu listew. Podobnie po szerokości szukać pionowych. (czerwone kropki)
Jak znajdę pierwszą np górną listwę, to od jej krawędzi w dół odmierzę ile mi trzeba, np 30cm. Podobnie od lewa do prawa, od listwy 49cm. W ten sposób wyznaczę umiejscowienie cięcia/wycięcia (niebieska ramka)
Czy mój mózg jeszcze się nadaje do takich przemyśleń czy już powinien być OFF?
Rysunki niech pomogą zrozumieć moje bazgroły, proszę o uwagi/wskazówki.

Aran-70 - 2018-02-12, 22:14

A z drugiej strony nie masz okna?
Arek

izola - 2018-02-12, 22:16

a ja chcę wiedzieć po co te okno ma być dobre ;)
CORONAVIRUS - 2018-02-12, 22:22

ta belka jest tam gdzie czerwona krecha :)
Aran-70 - 2018-02-12, 22:34

Idąc dalej Twoim tokiem myślenia to listwa pod oknem wychodzi w drzwiach, a nie nad nimi
izola - 2018-02-12, 22:36

logika
CORONAVIRUS - 2018-02-12, 22:37

nad nimi ...przeciągnij do końca linię

pod oknem nie ma belki , jest jeszcze w obrębie okna , otwór okienny jest mniejszy niż okno .

Socale - 2018-02-12, 22:39

Aran-70 napisał/a:
A z drugiej strony nie masz okna?
Arek

No właśnie nie ma, ale będzie też, identyczne. Kupiłem dwa.
Fabryka dała tylko na tylnej ścianie.

izola napisał/a:

Bo tam jest jak w trumnie, nie czas mi się przyzyczajać jeszcze. Chyba ;)
Widoczne w garażu łóżko, jest zdemontowane, a górne piętrowe jest obniżone do poziomu górnej krawędzi drzwi garażu, z możliwością powrotu do stanu fabrycznego.

BIORCA napisał/a:
ta belka jest tam gdzie czerwona krecha :)

Mmmmmm.... faktycznie i logicznie. Zatem dziura będzie w górę tylko do niej (czerwonej), choćby 20-25cm aby od niej w dół. Trochę światła i tlen.
Łóżko mam równo z dziurą garażu, z materacem jakieś 15cm. Widzę że wlezie między czerwoną a brązową /przedłużoną krechą.

CORONAVIRUS - 2018-02-12, 22:44

wstaw okno gdzie chcesz i wygodnie , nawet w belce , i tak robisz ramę dookoła , sklej to i będzie git , sztywno i jak trzeba , lepiej od fabryki .
izola - 2018-02-12, 22:46

Cytat:
izola napisał/a:

Bo tam jest jak w trumnie, nie czas mi się przyzyczajać jeszcze. Chyba ;)
Widoczne w garażu łóżko, jest zdemontowane, a górne piętrowe jest obniżone do poziomu górnej krawędzi drzwi garażu, z możliwością powrotu do stanu fabrycznego.

...dozwolone , możesz ciąć dziury w aucie , ino daj pozor na poprzeczki/ konstrukcje :spoko

Socale - 2018-02-12, 22:47

Edytowałem posta, wlezie okno wg zamiarów.
izola - 2018-02-12, 22:54

Socale napisał/a:
Edytowałem posta, wlezie okno wg zamiarów.
zaraz zaplanuj " zaciągaczki"/ firanki bo cię przy bzyk bzyk będą podglądali ;)
Socale - 2018-02-12, 22:58

Będą rolety z moskitierami :)
A pobzęczeć to my na dolnym łóżku, wygodniejsze.
.
No dobra, szkielet już rozkminiliście w try miga.
Teraz jak/czym wycinać?

Andrzej 73 - 2018-02-12, 23:06

Socale napisał/a:
Teraz jak/czym wycinać?

Jak najszybciej... :haha:
Wyrzynarka plus brzeszczot z drobnymi ząbkami.
Przyda się do tej roboty kątownik , tasma malarska , wiertarka itp. , ale co ja będę uczył fachowca. :-P
:spoko

Bronek - 2018-02-12, 23:13

No i w rogach, pierwej dziurki warto sobie nawiercić., takie lekko większe od brzeszczotu

Dobry patent, to po przecięciu boku złapać taśmami przeciętą powierzchnię. Nie wpdanie nagle itd..

Tu masz ładną wycinkę w dachu https://youtu.be/6Hv5lUK9WBc?list=PLYxaK8FOz11qiKc4Jcvb52H-bE8QrRoVh&t=111

Socale - 2018-02-12, 23:19

Jaki tam ze mnie fachowiec, nigdy tego nie robiłem. Pierwszy raz pamięta się na zawsze :)
Mam wyrzynarki z regulacjami obrotów ale nie są one zbyt szybkie.
Próbkę zrobię, mam gdzieś kawałek ściany.
Okleję nawiercę i zobaczymy co popsuję.

Andrzej 73 - 2018-02-12, 23:26

Dobrze gdyby ta wyrzynarka nie była tania z marketu , bo te tanie przeważnie wycinają po skosie. :evil:
izola - 2018-02-12, 23:29

Tym - moja ulubiona maszyna , by bylo proste cięcie wszystko okleić , eventualnie listwy/prowadnice nakleić ...i jazda :)
andi at - 2018-02-12, 23:35

Na niby wzmocnienia nie zwracaj uwagi ,bo wstawisz listwy.
Okno jak wstawisz bez listew tez ci usztywni . Po narysowaniu gdzie ma być okno w rogach przewiercić na wylot wiertłem .Do wycięcia proponuje mały fleks

izola - 2018-02-12, 23:48

"mały fleks" jest też ok przy spokojnej ręce, często ale robi się skoki w trasie cięcia...ale gdzie obojętne? jest ok
Socale - 2018-02-13, 00:16

Rękę mam zegarmistrzowską z flexem, trenuję to zawodowo. Ale tym narzędziem nie wytnę zaokrągleń w narożnikach.
Spokojnie, coś wymyślę, nigdy nie podejmuję ryzyka bez 100% pewności prawidłowości techniki w różnych pracach a podpowiedzi zawsze się przydają.

Socale - 2018-02-13, 00:24

andi at napisał/a:
Na niby wzmocnienia nie zwracaj uwagi ,bo wstawisz listwy.
Okno jak wstawisz bez listew tez ci usztywni
...

Listwy muszą być, wstawiam okna bezramowe.
M/w takie coś.

Andrzej 73 - 2018-02-13, 07:26

Cytat:
Ale tym narzędziem nie wytnę zaokrągleń w narożnikach.

Od czego jest otwornice. Dobierz odpowiednią średnicę i wykonaj nawierty w rogach. Choć ja wyciąłbym wyrzynarka.
Jest jeszcze jedna opcja frezowania ręczną gornowrzecionowka.

Bronek - 2018-02-13, 07:32

Da radę. Zacznij testowo, by zobaczyć czy brzeszczot masz odpowiedni w środku pola do wycięcia..
Jak idzie i nie strzępi to wio...

Ad otwornica, to raz z jednej i po przewierceniu i przecięciu warstwy wierzchniej, jedziemy z drugiej strony. Otwór prowadzący musi być prostopadły.
Nie na wylot jednym wierceniem bo może zrobić ale nie musi bałagan!

O czym my piszemy :oops:

kaimar - 2018-02-13, 08:57

Jedna uwaga przy cięciu wyrzynarką. Ściana jest stosunkowo gruba - 28-30 mm. Ze względu na blachę z zewnątrz powinieneś użyć brzeszczotu do metalu. Ale te zazwyczaj są krótsze od brzeszczotów do drewna. Efekt może być taki że przy suwie do maszyny wystający brzeszczot będzie krótszy od grubości ściany. Pół biedy jak nie przetniesz - gorzej jak narobisz szkód. Szczególnie w blasze. W oknach które montujesz jedyną maskownicą wyciętego otworu jest brzeg uszczelki. Jak zdeformujesz blachę na brzegu otworu będziesz miał problemy ze szczelnością otworu. A woda w nieszczelności w kamperach wcale nie wchodzi od góry.
bert - 2018-02-13, 09:31

Socale napisał/a:
Rękę mam zegarmistrzowską z flexem, trenuję to zawodowo. Ale tym narzędziem nie wytnę zaokrągleń w narożnikach.
Spokojnie, coś wymyślę, nigdy nie podejmuję ryzyka bez 100% pewności prawidłowości techniki w różnych pracach a podpowiedzi zawsze się przydają.

najpierw wytnij łuki wyrzynarka, potem proste odcinki cieniutka tarcza na fleksie

Socale - 2018-02-13, 11:13

Mądrzejszych dobrze posłuchać. Z otwornicą się boję że mi alu postrzępi.
Stawiam na wysokoobrotową wyrzynarkę. Kupię jak będzie trzeba nawet nową wybraną z najwyższymi obrotami.
.
Jak już będę miał wyznaczony fragment do wycięcia, to w jego środku poeksperymentuję se, wszak i tak na wycięcie.
Nie wiem jeszcze kiedy to będę robił, muszę wyczarować jeszcze profil/listwę/szynę zawiasową na górze mocowaną na których zawiesza/wsuwa się profil z szybą.
Nową uszczelkę gumową to drobiazg, no i klej żeby listwy drewniane przyczłapać do blachy.

Bronek - 2018-02-13, 11:19

Socale napisał/a:
........... Z otwornicą się boję że mi alu postrzępi.
St.............................

Drobno ząbkowa z wyczuciem nacisku z wiertarka nie bijącą na boki .. Spokojnie . Wierciłem w łusce przyczepy . Jak masz czucie w rekach da rade !!!

Ja bym zrobił tak :

1.rogi otwornicą z obu stron każdy róg , jeśli łuki dobierzesz . Inaczej wyżynarka po nawierceniu . Ale otwornica to miodzio .

2,potem aluminium przeciął kątówką

3 Dokończył bym wyżynarką

Socale - 2018-02-13, 11:32

Edytowałem.
Jak już będę robił podejście to ofotopstrykam zamiary i efekty.
Artykuł zrobię w nowym temacie albo tutaj dodam, coby błędy potomnym wykluczyć.

Socale - 2018-02-18, 15:04

Odświeżam bez edycji.
Mam już prawie nowiuśkie okienka. Brakuje mi jedynie listew na których się je zawiesza.
Może ma ktoś z Was ma na półce lub chociaż namiary na zakup?
Czy Hobby to muszą być Hobby czy są kompatybilne z innych firm?

MisioKRAK - 2018-02-18, 21:23

A ja powiem...chcibym zamorowac 2 okna...
Jedno zostanie, ale będzie zaklejone a drugie do pełnej likwidacji...
Jeszcze jest urządzenie zwane dremel czy cis takiego... ogólnie na spokojnie i da się wszystko zrobić :)

Socale - 2018-02-18, 21:36

MisioKRAK napisał/a:
...
Jeszcze jest urządzenie zwane dremel...

Mam coś takiego Celma z płynną regulacją obrotów, ale to do malitkich zabiegów, chyba że masz na myśli tylko przecięcie poszycia, a styro i drewno to już pikuś.
Tak, rozważałem też ten sposób i nie wykluczam go.

Bronek - 2018-02-18, 21:46

Za delikatne. Kątówka , cienka tarcza... Dobry chwyt i jazda. Reszta wyrzynarka, bez pośpiechu. z. drobnym brzeszczotem, najlepiej długim.

Jak wyżynakra nie ma podej#cia, to jest tzw "lisi ogon" albo inaczej "piła szablasta". Tylko tu ostrożnie. Należy poćwiczyć..

Ja jestem "zabiegowiec" , to mnie te gadżety cieszą. :mrgreen:

MisioKRAK - 2018-02-18, 21:58

Ja mówiłem o takim urządzeniu...

zdjęcie zapożyczone z netu

SlawekEwa - 2018-02-18, 21:59

To jest właśnie dremel
Bronek - 2018-02-18, 22:03

MisioKRAK napisał/a:
Obrazek
zdjęcie zapożyczone z netu

To nie typowy "dremel" jaki znamy
A raczej :mrgreen: 'vibrator męski" owszem Firmy Dremel :)

Przydatny ale uwaga... potrafi odskoczyć. Na takiej długo#ci można si~ zesr... do aluminium nie polecam.

dremel klasyczny

Socale - 2018-02-18, 22:10

Bronek napisał/a:
... Kątówka , cienka tarcza...

Jest dla mnie jak wziernik dla Ciebie. Umiem ujarzmiać, nawet rzeźbić, ale na kamperze nie chcę eksperymentować.
Pochlastam se w obszarze odpadowym, potrenuję.

MisioKRAK napisał/a:

Uj, źle skojarzyłem z takim:

MisioKRAK - 2018-02-18, 22:12

Z tego co mi wiadomo to jest Dremel multi czy jakoś tak...
Ja nim wycinałem i nie miałem z tym problemu (zarówno rzeczy w ścianach...budynkach - nawet przy cienkich konstrukcjach stalowych, jak i w kamperze...). Wszelkie "szlifierki" najczęściej za dużo mi "brudziły" - rozpylały "wióry"...
Ale chyba więcej było wycinania klasycznymi wyrzynarkami...

Socale - 2018-02-18, 22:16

Na pewno jakiś sposób zastosuję. Do treningu mam 2x 35x55cm co najmniej.
Bronek - 2018-02-18, 22:24

Dremel jak Elektrolux Rover i Maluch i każda ternówka to Jeep... .. potocznie to to co na Twoim zdjęciu. Firma nie ważna...
Narzędzie wielofunkcyjne fajne jest, ale "przy strarcie" na śliskiej blasze... oojjjj ostrożnie bo potrafi kopnąć. Tym bardziej że długi tnący brzeszczot " drga i bije" na boki.

zaleta ewidentna to mnie syfu... :spoko

Socale - 2018-02-21, 21:11

Przyjechała listwa/profil/zawias od znanych braci.
Od razu ukroiłem. Pasuje lux.

Przygotowałem sobie szablon z kartonu dla wizualizacji położenia dziury, szyba jest fabrycznie po 7,5cm na każdą stronę większa.
Na szerokość dziura musi grać z klamkami, ale w górę wcale nie muszę wycinać tyle ile mogę.
Ostatecznie dziura będzie miała 54x30 cm. w górę będę mógł w każdej chwili dowyciąć.
ale... Popatrzcie na fotki i zwróćcie uwagę, jak fajnie komponuje się szyba i dziura wobec napisu Dethleffs.
Może ledy niebieskie :diabelski_usmiech
dla bajeru czemu nie. Po otwarciu okna napis byłby widoczny i nie uszkodzony.
Jeden mały minus (nie dla mnie, mi to wisi) tego rozmieszczenia: Od wewnątrz, dziura nie będzie symetrycznie wobec środka łóżka - patrz na poduszkę "leży" po środku szerokości materaca.
Olać to czy koniecznie zachować symetrię od wewnątrz, kosztem niekorzystnej geometrii na zewnątrz - ucierpi napis i optyczne zachwianie proporcji/odległości wobec krawędzi tylnej.
Zerknijcie.

Bronek - 2018-02-21, 21:41

Uwaga, nie moja ale boję się powiedzueć czyja, żeby głowy nie opierać o okno, rolety itp.
Nie poczytacie w łóżku z oknem pod głową.
A może i dobrze?

Za to sobie popatrzycie leżąc na brzuszkach. :mrgreen:

Andrzej 73 - 2018-02-21, 21:55

Proponuję odsunąć okno od ściany. Wystarczy kilka cm.
Socale - 2018-02-21, 23:22

Ewa na pięterku ma okienko na poziomie materaca i tego jej zazdroszczę. W innych kamperach też tak często jest przy łóżkach stałych. Ja będę miał ciut wyżej, nie grozi kontakt skalpu z szybą, a popatrzeć, istotnie z brzuszka będzie wygodnie.
.
Dziura nie wychodzi przy samej ścianie (zielonej) będę miał tam jakieś 4-5cm, jeszcze nie mierzyłem od wewnątrz, jedynie na czuja spod łóżka w garażu. Krawędź szyby pokrywa się m/w ze ścianą ale to nie stanowi niczego złego.
Tak przemyślałem se, w doopie mam symetrię wewnątrz, Ewa z cyrklem nie lata. To jest sypialnia.
Kamper ma wyglądać rzeczowo a nie partacko. Na kamperze i w oknach mam taką grafikę jak poniżej, więc przy nowych oknach grafiki też wykonam by harmonizowały.
Tu widać okno nad garażem ma daleko do tylnego narożnika, mi podobnie to wyszło.

Bronek - 2018-02-21, 23:35

Zrobisz jak Ci pasuje. Ale fakt jest taki - co mi uświadomił jeden kolega- mnie to przeszkadzało. Tym bardziej, że miałem roletę a ta nie lubi wygniatania. Zawsze musiałem uważać. Przyzwyczaiłem się, Ale....

Wszystko zależy. od preferencji. Ja czytam i piszę w wyrku i łeb opieram no ... no właśnie. O co?

W nowym okno w nogach i na suficie.

Socale - 2018-02-22, 00:14

Bronek napisał/a:
...
miałem roletę a ta nie lubi wygniatania. Zawsze musiałem uważać.
...

Ach o to chodzi. Spokojnie, mam patent jeszcze z poprzedniego kampera, tam podnosiłem łóżko do poziomu okien z 3 stron.
Musiałem coś wymyślić, mogłem osłonić nawet wyżej bo dojście do klameczek było doskonałe.
Ok ten temat ogarnięty, patrz foto.
.
Inna sprawa mnie nurtuje.
Wytnę dziurę i będę miał styropolipropyledur... q... coś tam :gwm
Jak to niebieskie z między blachą a sklejką wyciąć żeby listwy ramy wstawić?

Bronek - 2018-02-22, 06:47

Styropian wydłubywałem i paluchem uciskałem, potem klej do styropianu i ramka.

Tu bym dłubał, dluto, nóż , Ciekawe czy się kurczy od ciepła? Lut kolba? niebezpiecznie....
Ale w to dachowe np wstawiają bez ramek.

Może zrób framugę z aluminium zewnętrzną, bo i tak jej nie będzie widać.
Czyli np. dwa kątowniki a w środku płaskownik.

I! wtedy rogi mogą być proste?
Z zew nie będzie widać. Nie wiem czemu się utarło, że musi być zaokrąglone? Syf w rogach, woda?

MisioKRAK - 2018-02-22, 09:14

Z wyczuciem opalarka...
Socale - 2018-02-22, 11:03

W moim Dethcie, jak i w poprzednim (foto wyżej) są okna bez ramowe, znaczy się szyba <> uszczelka. I właśnie układanie gumowej uszczelki wymusza zaokrąglenie narożników.
W BYŁym miałem ramowe i tam narożniki na ostro były.
.
Jest myśl :idea !!!
Spróbuję temperaturką. Widziałem jak styropian docina się drutem oporowym jak struna. Perfekcyjnie równiutko. Spróbuję coś urwać z tego pomysłu.
Lutownicą transformatorową ukształtuję grot tak, aby mógł wycinać na głębokości 3cm o szerokości 3cm. Grot najwyższą temperaturę będzie osiągał po środku, a że z miedzi będzie to równomiernie na boki i też odetnie.
Kiedyś kwadratowe scalaki tak wylutowywałem i to działało extra.
Cieniutka warstwa styroterotego czegoś zapewne zostanie więc klej do styrodrewna powinien związać fest
Ciekawe czy takie coś szybko pójdzie:

Bronek - 2018-02-22, 11:51

no... :idea
zbyszekwoj - 2018-02-22, 12:22

W Portugalii przez to okienko złodziej w nocy złapał naszą koleżankę za głowę. Miała szczęście że odwrotnie nie spała. :diabelski_usmiech Wolałbym bez okna.
Socale - 2018-02-22, 13:18

zbyszekwoj napisał/a:
W Portugalii przez to okienko złodziej w nocy złapał naszą koleżankę za głowę. Miała szczęście że odwrotnie nie spała. :diabelski_usmiech Wolałbym bez okna.

Wychodząc z takiego założenia Zbyszek cza by zamknąć się czołgu :diabelski_usmiech
Nie wariujmy.

Socale - 2018-04-15, 11:25

Chłopaki, odświeżam temat bo muszę.
Zerknijcie na zdjęcia i kliknijcie w ankiecie: https://www.camperteam.pl...p=716799#716799

W dupie mi się poprzewracało i teraz mam wybór=dylemat a to dzięki straconemu okienkowi w Częstochowie.
Mam 2 rodzaje okien. Pierwsze obce i... ładniejsze(?) Hobby, drugie oryginalne kształtem takie jak fabryczne z identycznym zawiasem mocującym.
Wieczorem po zakończeniu ankiety napiszę parę słów i zapodam zdjęcia. Tymczasem proszę Was o nie prowadzenie rozmów w temacie z ankietą tylko tutaj, dobrze?
Miluśkiej Niedzieli.

MILUŚ - 2018-04-15, 11:34

Socale napisał/a:
............

W dupie mi się poprzewracało i teraz mam wybór=dylemat a to dzięki straconemu okienkowi w Częstochowie.
...

Zamiast dewastować kolejny raz kampera zainwestuj w tabletki na pamięć lub dupna naklejkę na kokpit przed nosem kierowcy o konieczności zamknięcia okien przed odjazdem :diabelski_usmiech

Wojciechu - 2018-04-15, 12:03

Kiedyś w Bałtowie, rano na zlocie, widziałem połamane krzesło w zgliszczach ogniska. Teraz Ty , dewastator na Jasnej Górze. Oj, zloty bywają niebezpieczne - i nie ważne czy podczas śpiewu przy ognisku, czy pokornej modlitwy. ;)
Jednak też są plusy - będziesz miał nowe okienka i zajęcie, co byś się nie nudził - a może ty tak specjalnie :szeroki_usmiech

Andrzej 73 - 2018-04-15, 16:07

Postawiłem na oryginał plus grafika. :spoko
Socale - 2018-04-15, 19:26

No i za Waszym głosem zamontuję oryginał. :idea
Teraz małe streszczenie.
Zamiar wstawienia okien był przed założeniem tego tematu. W Częstochowie straciłem okno z alkowy i zostały mi tylko klameczki z listwą, więc motywacja osiągnęła zenit i wziąłem się za robotę.
Zrobiłem sobie próbkę na oryginalnej tafli PMMA. Lepiłem jak z plasteliny, przy 160stC cuda można tworzyć. Zrobiłem próbkę grafiki i już widziałem światełko w tunelu. Już mnie ta robota kręciła. Te zmagania widzieliście tutaj:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=30094

Potem dookoła szyby białej prawie oryginalnej tą sama techniką zrobiłem grafikę upodobnioną do oryginalnej i popatrzcie, prawie różnic nie ma.
Ostatecznie zrobiłem na max jakości i wyszło to przyzwoicie, jak ktoś nie zostanie o tym uprzedzony to różnicy nie zauważy. Idąc za ciosem wziąłem się za wstawienie okna również w mojej sypialni.
Tak jak radziliście (chwała Wam), wysokoobrotowa wyrzynarka, nowy brzeszczot i cięcie jak skalpelem. Perfekcyjnie.
Dziurę wyznaczyłem i wyciąłem z zapasem nad poduszką by nie niszczyć roletki.
Na całe moje wielkie szczęście wycinając nie trafiłem na żadną listwę, tylko stropian w którym specjalnie uformowanym kształtem grotu lutownicy idealnie wyciąłem wnęki na listwy 30mm.
Wstawiłem je na spec klej z obu stron, utworzyłem ramę a elementy dodatkowo skręciłem wkrętami i kształtkami z blachy nierdzewnej. Jak już było z górki pojawił się dylemat które okno wybrać. Nie ukrywam że te od Hobby bardzo mi się podobają, ale Ewa, syn mój i Wy w ankiecie - postawiliście na oryginalny kształt, więc takie będzie zawieszone. Jest ono identyczne jak te które już wisi w alkowie na miejscu utraconego.
Brakuje mi tylko podnośników ale nie są one konieczne na tym etapie prac. W tygodniu gdzieś kupię.
No i to by było na tyle, patrzcie, podziwiajcie, kopiujcie :mrgreen:

Gotowe okno i grafikę zaprezentuję po zakończeniu prac.

Socale - 2018-04-15, 19:37

Eh... chłopaki, stres był na tyle silny że w pamięci kontrolowanie okien na stałe włączone teraz będzie. Ewa wzięła winy na siebie bo ona tam śpi i nie zamknęła, ale to ja jestem gospodarzem tej chaty, nie wykonałem podstawowego obowiązku kierowcy. Zatem wina jest moja.
.
Poniżej prezentuję Wam efekt mojej pracy ze wstawionym już okienkiem w alkowie.
Było trochę zabawy ale warto było podjąć się tego, okno wygląda jak oryginał.

Socale - 2018-05-18, 00:13

Odświeżam.
Qrde, fajtłapa ze mnie. Poprzedni post i zdjęcia, tak jak napisałem, to nowe okno w alkowie po stracie. Upodobnione do oryginału i żadnych uchybień.
Do tej pory nie zamieściłem efektu swojego dzieła, czyli prezentacji tytułowego okna pod które wycinałem dziurę.
Oto one, dzieło ukończone - notabene z grafiką wg Waszej sugestii.
Odbicia ceglanych trochę łamie kolorystyką, nasłonecznione. Starałem się zadbać o detale, ślady po oryginalnych naklejkach wypolerowałem i już ich nie ma.
Czy widzicie cokolwiek co zdradza że nie zrobiła tego fabryka?
Pisajcie, poprawię do perfekcji.

MisioKRAK - 2018-05-20, 09:25

Extra to wyszło!
Brawo TY :bigok

dziwaczek - 2018-05-20, 10:13

Ślicznie :spoko