Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Pierwszy kamper 2+2 - co polecacie?

plupicki - 2018-02-14, 22:13
Temat postu: Pierwszy kamper 2+2 - co polecacie?
Dzień dobry,

Szukamy pierwszego kampera. Dzieci na razie małe (1-2lata) ale pewnie urosną, fajnie jakby prysznic ze zrozumiałych względów był osobno.. Budżet 70k. Raczej jakaś półintegra. Ktokolwiek widział ktokolwiek wie!

Z góry dzięki!

Bim - 2018-02-14, 22:30

Dzień dobry

Zarejestrowany w 2010 roku
druga wizyta dzisiaj :?:
może byś rozwinął temat , bo się okaże że w tym czasie przejechałeś Europę i.......

CORONAVIRUS - 2018-02-14, 22:41
Temat postu: Re: Pierwszy kamper 2+2 - co polecacie?
plupicki napisał/a:
Dzieci na razie małe (1-2lata) ale pewnie urosną,!

odkrywczo :) jak masz pewność ,że jesteś ojcem i masz wzrost normalny to jest szansa . :idea:

DC - 2018-02-14, 22:49

Powodzenia w poszukiwaniach :wyszczerzony: Z takim kapitałem na pewno znajdziesz coś fajnego :lol:
marcincin - 2018-02-14, 23:14

Alkowa bardzo dobrze sprawdza się przy składzie 2+2. Używamy kamera alkowę (rodzina 2+2) od pięciu lat i doskonale spełnia nasze oczekiwania jeżeli chodzi o rodzinne kamerowanie. Mamy 6 miejsc do spania i tyle samo do podróżowania (kierowca, pasażer, ławka za kabiną (pozycja tyłem do kierunku jazdy), stolik, ławka za stolikiem - pozycja przodem do kierunku jazdy. Miejsca do spania to podwójne łóżko w alkowie, podwójne (ale nie za długie) spanie po konwersji stolika i ławek, dwa pojedyncze łóżka piętrowe na tyle, nad garażem. Córki mogą wybierać, czy chcą spać na łóżkach pojedynczych osobno, czy razem na "stoliku". Jak łóżka na tyle są wykorzystywane, to nie ma potrzeby chowania stolika - cały czas jest rozłożony. Jak dziewczyny śpią "na stoliku" razem to łóżka piętrowe służą nam jako garderoba stawiamy tam pojemniki z ubraniami (kontenery z ikei). W okresie letnim demontuję dolne łóżko piętrowe i wtedy mam bardzo wysoki garaż (mogę w nim chodzić prawie na stojąco). Prysznic osobno (tzn w przestrzeni łazienki, ale ze szklanymi drzwiami - podłoga w toalecie nie jest zalewana podczas brania prysznica - to uważam jest bardzo ważne przy kamperowaniu z dziećmi (bez dzieci także). W zimę kabina prysznicowa służy nam także jako suszarka na stroje narciarskie. W zimę (o ile planujesz takie wyjazdy) w alkowie przy takim układzie jak mój można zasłonić całą kabinę grubym materiałem - straty ciepła są nieporównywalnie mniejsze. To tyle na temat alkowy. W następnej kolejności rozpatrywałbym integrę z rozkładanym z przodu pełnowymiarowym łóżkiem. Półintegry to wg mnie najgorszy wybór dla rodziny. W półintegrach często przy rozłożonym łóżku nie ma możliwości korzystania ze stolika, a niekiedy nawet takie łóżko zachodzi na drzwi wejściowe do zabudowy. Pod względem funkcjonalnym to najgorsze rozwiązanie - wg mnie oczywiście.
plupicki - 2018-02-14, 23:40

Ale ten czas leci.. 8 lat i wreszcie dojrzałem do tematu. Czy alkowa czy półintegra - temat zostawiam otwarty. Myślę o maksymalnej mobilności. W tym momencie moje dzieci mają foteliki z isofix z którymi nie chciałbym się narazie rozstawać. Spotkaliście się może z kamperami z mocowaniem isofix?

Szukam kampera na 4 osoby - 2 dzieci mi na razie wystarczy - wiec coś małego, ale z możliwie funkcjonalną łazienką. Zależy mi na czymś na kilka lat w dobrym stanie i z pewnego źródła. Bylem u Wadowskich pod Krakowem, ale 250tys. to trochę dużo jak dla mnie :/ wiec szukam jakiegoś kompromisowego rozwiązania.

Pozdrawiam

Macher - 2018-02-15, 01:32

Skorzystaj z faktu, że jest poza sezonem i wypożycz kampera na 2-3 weekendy. Szybko się dowiesz co Ci wstępnie odpowiada. Marcin chwali alkowe. Dla mnie auto 6 osobowe dla 4 osòb to nieporozumienie. 3 lata skałdałem stolik do spania, teraz będę schylał się pod opuszczonym łòżkiem wychodzac. Bardziej jednak cenie możliwość przemieszczania się pół integralem z dużą prędkością i przy akceptowalnym spalaniu. Zaraz pewnie odezwie się zwolennik pełnej integry, którą pewnie sam bym zakupił gdyby nie fakt, że wolałem nową pół integrę od używanej integry. Jak widzisz każdy swoje chwali wiec cieżko skroić wymarzone auto z porad. I tak pewnie po kilku latach, po 2 lub 3 zmianach kampera dopiero trafisz na to czego naprawdę szukasz. Jak większość z nas. Powodzenia. :ok

A co do isofix to to był temat na forum. Seryjnie nie słyszałem ale któryś z kolegów dorabiał mocowania do stalaża pasów bezpieczeństwa.

LukF - 2018-02-15, 13:06

Macher dobrze radzi. Wypożyczenie otwiera oczy, niekiedy szeroooko :wyszczerzony:
Mam tak jak Macher: w pierwszym kamperze półintegralu zakładałem stolik a obecnie mam wielkie drugie łóżko opuszczanie z sufitu i nie widzę problemu z pochylenie się by pod nim przejść do wyjścia. Kiedy chcemy siedzieć przy stole a dziecko w tym czasie zasypia to robi to na naszym tylnym łóżku francuskim. A potem go sru :-P na jego górne łóżko kiedy my idziemy spać.
Też nie widzę sensu alkowy dla 4, spalanie i prowadzenie jest trochę inne .... Ale jak napisał mój przedmówca każdy swoje chwali. Mam oddzielny prysznic gdzie w zimie suszymy ubrania i oddzielne WC, piękne rozwiązanie ale kamper ma 7.4 m. Uprzedzam pytania: prowadzi się świetnie, trasę Transfogarską i Transalpinę przejechałem z dużą przyjemnością :spoko
A może za wspomniany budżet blaszanka? Będzie ciaśniej ale nowszy pojazd... Kompromis to słowo klucz :kwiatki:

Andrzej 73 - 2018-02-15, 17:55

Osobiscie polecam alkowe. Rodzina 2+2 przy czym dwójka dzieci to parka , to musowo łóżka piętrowe , aby stolika nie składać na noc.
Wstajecie rano , kiedy dzieci śpią , robicie kawę i zasiadacie przy stoliku.
Jest to duże ułatwienie kiedy nie ma możliwości wyjść przed kampera , bo np. pada deszcz.
Wiem co mówię byłem przez wiele lat posiadaczem alkowy , a obecnie dużej pół integry.
:spoko

silny - 2018-02-15, 19:14

a co jest w alkowie czego nie ma w integrze :roll:

mam , miałem i nie zamienię. punkt widzenia - punkt siedzenia , wiem ale w integralu jest lepsza widoczność z drugiego rzędu i dzieciaki lubią sobie jechać i obserwować :!: co i alkowie to jest dość ograniczone

mischka - 2018-02-15, 20:17

silny napisał/a:

jest alkowa

Mi też się marzy integra ale puki jeździmy we czwórkę to alkowa wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Bajaga - 2018-02-16, 14:43

silny napisał/a:

Jest alkowa, czyli miejsce w którym można mieć Masę rzeczy no i pościel ofkors. Integra jest super ale raczej w opcji że opuszczanego łóżka się nie używa/używa sporadycznie. Dla pełnowymiarowej rodziny bardziej praktyczna jest alkowa.

Horte - 2018-02-16, 17:26

Jak nasza rodzinka (2+2) szukała kampera, to głównie szkukaliśmy alkowy, co nie oznacza, że nie oglądaliśmy również półintegry. Wygrała filozofia dużego kampera z alkową gdzie nie ma potrzeby codziennego walczenia ze składaniem łóżek. Mając alkowę, łóżko małżeńskie i stolik z siedzeniami po obu stronach spokojne można w środku wypić kawę czy coś zjeść bez względu na to czy któryś z domowników właśnie zalicza odpoczynek.
Półintegra i integra z pewnością są bardziej ekonomiczne w spalaniu i wygodniejsze w prowadzeniu no ale coś za coś. Spalanie w alkowie większe ale jak powszechnie wiadomo nasze hobby tanie nie jest.
Ameryki swoją wypowiedzią nie odkryłem no ale ......

oli - 2018-02-16, 18:29

Tez uważam ze alkowa jest naibardziej praktczna dla rodziny ,poniewąż zawiera w sobie najwiecej miejsca .zarówno do siedzenia,spania .a nawet przewożenia różnych bagąży .Natomiast dla dwóch osób wg mnie naibardziej praktyczna jest półintegra z łózkiem tzw francuskim z tyłu lub dwoma oddzielnie
Co do integry to mam troche inne zdanie Dla małej rodziny może jest i praktyczna ,ale kamper to nie telewizor który wisi na scianie i raczej nic mu się może przydarzyc .Nie chodzi mi o jakies poważne zdarzenia ale jakies małe stłuczki,zbite lusterko , sptkania ze zwierzetami ,czy odprysk kamienaia na szybie Wszystkie te okolicznosci mogą spowodowac ze zamiast dalej w podróz możemy ją zkonczyć poniewaz czas oczekiwania na częsci typu lampa ,zderzak ,czy szyba to tak srednio miesiąc czasu ,pomijajac cenę jaką musimy zaplacic .Ale to jest tylko moje zdanie i nie musicie sie z nim zgadzać.Pozdrawiam wszystkich zakręconych Oli

zbyszekwoj - 2018-02-16, 20:30

Horte napisał/a:
Spalanie w alkowie większe

To akurat nieprawda, wszystko zalezy od rocznika auta. Starsze paliły mniej.

Bronek - 2018-02-16, 21:02

Mogę powiedzieć, że najgorsza jest półintegra jako kamper rodzinny.

I jej zalety, tania szyba, lepsze prowadzenie... nie są w stanie przewyższyć zalet alkowy czy integry dla np. czterech osób.

Natomiast dla :bigok normalnych :bigok kamperowców czyli pary 50+, z psami, może być :lol:

Horte - 2018-02-16, 21:11

W pełni się zgadzam. Wygoda przy pełnym pokładzie jest zdecydowańie większa w kamperze z alkową.
Comsio - 2018-02-16, 21:22

Można wybierać miejscówki odnośnie sxu :mikolaj .

Mowa o Alkowej :mikolaj

Bronek - 2018-02-16, 21:24

Comsio napisał/a:
A jak barwnie i miejscowo można wybierać miejscowi odnośnie sxu :mikolaj

Przetłumacz, bo Gogle sobie nie radzi. :mrgreen:

DC - 2018-02-16, 21:28

Alkowa to taki dodatkowy pokoik, a że jeszcze po drabince, dzieciaki uwielbiają takie zakamarki. Zdecydowanie jak z dziećmi to alkowa :mrgreen:
Andrzej 73 - 2018-02-16, 22:07

Cytat:
, że najgorsza jest półintegra jako kamper rodzinny.
:chytry
No to pojechałeś mi po rajstopach. :-P
Nasza jest 6- osobowa , ale w układzie 2+2 też sprawdza się dobrze.
Ale to Laika :-P :diabelski_usmiech
:spoko

Bronek - 2018-02-16, 22:19

Pojechałem a co? :mrgreen:
Jeśli ma wyrko zjeżdzane tak by się dało posiedzieć pod nim i wyjść z kampera, to ujdzie.

Ale, to i tak najmniej praktyczne rozwiązanie. Zresztą alkowa, bez obracanych foteli, to też zmarnowana przestrzeń. Waściwie może to być graciarnia.

Planując zakup kampera do 3, 5 tony trzeba sobie podwiązać nasieniowody po pierwszym dziecku, albo nawet przed..

Andrzej 73 - 2018-02-16, 22:23

Bronek napisał/a:
Jeśli ma wyrko zjeżdzane tak by się dało posiedzieć pod nim i wyjść z kampera, to ujdzie.

Tak jest , można posiedzieć i wypić kawę przy stoliku kiedy łóżko jest opuszczone.
Bronek napisał/a:
Planując zakup kampera do 3, 5 tony trzeba sobie podwiązać nasieniowody po pierwszym dziecku, albo nawet przed..

A tego nie planowałem przed spłodzeniem dwójki dzieci. :-P

Bronek - 2018-02-16, 22:28

W sumie, to może nie mieć znaczenia. O ile listonosz sobie tego też nie zrobi, lub sąsiad, kolega itd...
Szkoda fatygi.
Potem wozimy w ciasnocie, jak swoje. :gwm

Ps. Ja się wycwaniłem i dopiero po pozbyciu się w sposób naturalny tego balastu zakupiłem pierwszy kamper.

ZEUS - 2018-02-16, 22:32

Bronek napisał/a:
Potem wozimy w ciasnocie

niekoniecznie... wystarczy mieć alkowę... :diabelski_usmiech

Bronek - 2018-02-16, 22:34

No... Albo na badania genetyczne oddać jak w Monty Pythonie
Drako - 2018-02-16, 23:14

Wracajac do pytania. Mysle ze podstawowym parametrem musi byc dostepnosc do dobrego egzemplarza campera. 70 tys to bardzo duzo pieniedzy ale tez tp bardzo niewdzieczny budzet na zakup czegos sensownego. Za duzo na starego osiolka za malo na swieza i np polintegre. Pol roku szukalem campera w niewiele wiekszy m budzecie... porazka. To co sprzedaja w PL oraz to co mozna znalesc za granica ( liczac budzet z akcyzja itd) to jakis ponury koszmar. Nie sadzilem ze ten rynek jest taki zepsuty smieciuchami. Dlatego podstawowym parametrem przy takim budzecz jest ... stan techniczny. Ja dzukale. Polintegry a kypilem wielka alkowe....
Bajaga - 2018-02-16, 23:17

Comsio napisał/a:

Wiesiek, w alkowie to Ty uważaj. Tak wysoko jak jest akcja to... to to się cholernie buja wszystko :mrgreen: Zejdź na parter z robotą :wyszczerzony:

zbyszekwoj - 2018-02-17, 08:07

Bajaga napisał/a:
Comsio napisał/a:

Wiesiek, w alkowie to Ty uważaj. Tak wysoko jak jest akcja to... to to się cholernie buja wszystko :mrgreen: Zejdź na parter z robotą :wyszczerzony:

No i trza miec szczupłą partnerkę bo dach może odfrunąć. :haha:

krimar - 2018-02-17, 10:24

albo guza sobie (lub jej) nabić
oli - 2018-02-18, 20:19

Drako napisał/a:
Wracajac do pytania. Mysle ze podstawowym parametrem musi byc dostepnosc do dobrego egzemplarza campera. 70 tys to bardzo duzo pieniedzy ale tez tp bardzo niewdzieczny budzet na zakup czegos sensownego. Za duzo na starego osiolka za malo na swieza i np polintegre. Pol roku szukalem campera w niewiele wiekszy m budzecie... porazka. To co sprzedaja w PL oraz to co mozna znalesc za granica ( liczac budzet z akcyzja itd) to jakis ponury koszmar. Nie sadzilem ze ten rynek jest taki zepsuty smieciuchami. Dlatego podstawowym parametrem przy takim budzecz jest ... stan techniczny. Ja dzukale. Polintegry a kypilem wielka alkowe....

Jest za duży popyt na kampery dlatego są one tak drogie i coraz bardziej drożeją szczególnie te używane . Stały sie bardzo modne .Kiedys kupowali niemcy,francuzi.,troche holendrzy,włośi.Teraz kupują kamperki ludzie w całej europie ,nawet te oferowane na polskinm rynku wędrują z powrotem za granice np do Holandii,Bułgarii,czechosłowacji ,Ukraine -kiedys nie do pomyślenia.Myslę że okazje można trafic wszędzie .Jest to zasługa internetu .Dawniej aby sprzedac auto często własciciel oferował auto handlarzowi ,a ten płacił ile mu pasowało .Taraz ludzie sami dają ogłoszenie do interneu ,i wartosc auta reguluje rynek ,inaczej mówiac kto pierwszy ten lepszy ,Fakt ze dużo sprzedających to zwyczajni oszusci ,ale niestety takie czasy i należy pod tym względem bardzo uważać .Reasumujac kamper to nie osobówka stojąca na każdym kroku do sprzedania .,Mozna kupic ale trzeba wiele poswięcić czasu ,no i miec troche szczęscia ,zresztą jak we wzystkim .Ale to jest moje zdanie i nie koniecznie musicie sie z nim zgodzic .Pozdrawiam wszyskich serdecznie Oli

rigg - 2018-02-18, 22:35

Dorzuć parę złotych i masz na klika lat auto idealne dla 2+2 bez dokładania kasy (akumulatory i opony nowe)
W poście nie napisałem, a edytować nie można, że przy 43t silnik był wymieniony we fiacie na nowy.
Na wszystko mam papiery.
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=29465

Andrzej 73 - 2018-02-18, 23:20

oli napisał/a:
czechosłowacji

To to państwo jeszcze istnieje? A myślałem , że wiele lat temu się podziało.
Ceny nowych idą do góry to ceny używki również. Normalka.

oli - 2018-02-19, 07:49

Masz rację Czechosłowacja już nie istnieje .Miałem na mysli republike czeską a dokladnie Prage skąd klienci przyjechali kupić kamperka własnie zarejestrwanego w polsce ..Ceny nowych ,może ktos mógłby porównać ceny dzisjejszych z tymi z przed np. 10-sięciu lat .Wg mnie prawo rynku czyli podaż i popyt decyduje o wartosci towaru ,ale moze sie mylę.pozdrawiam OLi
Ern - 2018-02-20, 15:18

Cześć,
Podepnę się pod post kolegi bo wymagania podobne :)
Poszukuję kamperka dla 2+2 osobowej rodziny - dzieci już trochę podrosły = 9 i 12 :)
Ma być wygodnie ze spaniem - więc raczej alkowa + dwa pojedyncze łóżka - takim byliśmy parę lat temu we Włoszech i było OK.
Budżet - 80-100 tyś - jakby coś było naprawdę warto to mogę ciut przekroczyć.
Takie coś mam na oku:
http://allegro.pl/fiat-du...11.html#thumb/1

Tu mam jeszcze dwa które przekraczają budżet, ale podobają się żonie (jak żyć?) :)
http://allegro.pl/kamper-...59.html#thumb/2
i półintegra:
http://allegro.pl/kamper-...7153632941.html

Może ktoś zna ten egzemplarze?
DMC max 3,5t na kat B.

Wszelkie uwagi i propozycje mile widziane

Dziękuję i pozdrawiam,
Michał

drzevo - 2018-02-20, 15:22

Ten egzemplarz może być godny obejrzenia.
Stoi u Wojtka Boernera (Campermajster) w Falentach. Oglądałem go pobieżnie z zewnątrz - wygląda naprawdę fajnie. Będę jutro u nich, mogę porobić dodatkowe zdjęcia.

Klik

Ern - 2018-02-20, 15:36

Dzięki drzevo - jak możesz to bardzo poproszę.
Ern - 2018-02-21, 11:18

A może ktoś oglądał lub wie coś na temat tego egzemplarze z Jeleniej Góry?
http://allegro.pl/camper-...2.html#thumb/10

drzevo - 2018-02-21, 15:10

Ern napisał/a:
Dzięki drzevo - jak możesz to bardzo poproszę.

Nie dałem rady - Wojtek był poza firmą, a auto mocno zastawione innymi samochodami.
Może będę u nich w piątek, to wypytam jeszcze o auto i cyknę kilka zdjęć.

Ern napisał/a:

A może ktoś oglądał lub wie coś na temat tego egzemplarze z Jeleniej Góry?
http://allegro.pl/camper-...2.html#thumb/10

Lewa ściana pofalowana ponoć od auta, które spłonęło obok.
Znajomy twierdzi, ze właściciel mieszka "za płotem" i często śmiga tym kamperem.
Mnie osobiście ta ściana zniechęca, ale auta nie przekreśla...

Ewka B - 2018-02-21, 16:27

drzevo napisał/a:
Ten egzemplarz może być godny obejrzenia.
Stoi u Wojtka Boernera (Campermajster) w Falentach. Oglądałem go pobieżnie z zewnątrz - wygląda naprawdę fajnie. Będę jutro u nich, mogę porobić dodatkowe zdjęcia.

Klik

Całkiem fajny ale ta kuchnia gazowa to chyba dla karsnoludków. Żeby postawić większy garnek czy patelnię z jajecznicą dla 2 osób trzeba by odkręcić pokrywę i otworzyć okno

drzevo - 2018-02-21, 20:38

Ewka B napisał/a:

Całkiem fajny ale ta kuchnia gazowa to chyba dla karsnoludków. Żeby postawić większy garnek czy patelnię z jajecznicą dla 2 osób trzeba by odkręcić pokrywę i otworzyć okno

Kamper idealny nie istnieje. Jeżeli to jedyna wada, to brałbym w ciemno i przerobił kuchnię ;)