Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Statystyczny kamper CTeamu - Roczny przebieg kamperem

Zaradek - 2008-09-09, 17:46
Temat postu: Roczny przebieg kamperem
W związku z tym , że cały czas się rozglądam za tym pierwszym kamperem, chciałbym się dowiedzieć ile w ciągu roku przejeżdżacie, tak aby po wieku można było określić +/- jaki powinien mieć przebieg.
DAKOTA - 2008-09-09, 17:55
Temat postu: Re: Roczny przebieg kamperem
Zaradek napisał/a:
W związku z tym , że cały czas się rozglądam za tym pierwszym kamperem, chciałbym się dowiedzieć ile w ciągu roku przejeżdżacie, tak aby po wieku można było określić +/- jaki powinien mieć przebieg.

witam

to jest pytanie laika

podam ci jako pierwszy od 2.04.2008 do dzisiaj 14.000 km i dodaj jeszcze urlop na nastepne 3 tygodnie Sycylia okolo 6 tys wiec polroczny bedzie 20.000 km

rogacek - 2008-09-09, 17:57

a ja smigam kamperem często do pracy albo na wycieczki za miasto. prócz wakacji wykorzystuję go jako auto rodzinne. wszyscy się mieszczą :mikolaj
StasioiJola - 2008-09-09, 18:03

Będzie to bardzo trudno określić, ponieważ jedni korzystają z kamperka na codzień a inni od święta /coby się nie przepracował i na dłużej starczył/ :-P
Tadeusz - 2008-09-09, 18:04

Dakota.
Kliknij w ankiecie odpowiednie kółeczko, to pomożesz koledze bardziej niż nazywając go laikiem. :-D

pilocik - 2008-09-09, 18:06

Witam .Jest to sprawa indywidualna . Według mnie średni przebieg kamperka to 10000 km rocznie ,potwierdzają to przebiegi wieloletnie .Mój po 20-latach ma 215000km.Pozdrawiam. :spoko
Zaradek - 2008-09-09, 18:18
Temat postu: Re: Roczny przebieg kamperem
DAKOTA napisał/a:

to jest pytanie laika

Trudno się z tym nie zgodzić skoro nigdy nie miałem kampera, którego to raczej nie używa się na codzień więc i przebieg trudno określić.
Przeglądając różne oferty przebiegi w nich mało prawdopodobne (patrząc z punktu normalnego używania samochodu osobowego). Samochód ok 20-letni powinien mieć przejechane powyżej 200 000 km jednak większość jest poniżej tej granicy w niektórych przypadkach dużo poniżej.
Stąd moje pytanie do Was jako użytkowników i ekspertów.

janusz - 2008-09-09, 18:23

Trochę odpowiedź skomplikowana. Starym do 10 000, nowym ponad 20. Trochę związane z obawą o niezawodność auta. Starym niektórzy z naszej załogi bali się jechać.
No i tamten jeździł wolniej. :haha:

rafalcho - 2008-09-10, 12:19

Ja kupiłem swojego w lutym 2008 i miał przejechane 118.800 km

1-sza rejestracja - 09.1995

Przejechałem nim w pół roku troszkę ponad 15.000.

Co prawda poprzedni właściciel - Niemiec spod Hamburga urodził się w 1933 roku (mam to napisane w niemieckim Brief`ie).

Pozdrawiam

:spoko

AUTOJUR - 2008-09-10, 12:29

Bardzo podobnie jak mój
janusz - 2008-09-10, 12:36

Obskoczyć same zloty to pewnie z 5 tyś kilometrów :haha:
medard - 2008-09-10, 16:08

tak czytam te srednia i prawie sie zgadza no prawie do czasu kiedy moj byl w niemieckim posiadaniu teraz kiedy ja nim jezdze to nie napisze bo wstyd mnie ze sie tak rozhulalem i psuje i to znacznie te statystyki :)
stefan - 2008-09-10, 16:25

Witam! Z tymi "rocznymi przebiegami" to moze byc bardzo roznie.W Holandi spotkalismy emerytow ktorzy w domu sa dwa razy do roku.Reszta to caly czas podroz po 200-300 km dziennie.Auto zmieniaja co dwa trzy lata.Trwa to juz podobno 15 lat!Wracajac do tematu to sadze ze 2 tysiace miesiecznie to tak zeby baterie podladowac i rdze wypedzic. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Zaradek - 2008-09-10, 16:44

stefan, Są też tacy ( szczególnie w USA ) którzy wogóle nie zawijają do domów bo mieszkają non stop w przyczepach, ale w Europie takie przypadki, jak opisałeś, nie są zbyt częste. Natomiast 2000 km miesięcznie (jak twierdzisz na wypędzenie rdzy i podładowanie akumulatorów) to dość sporo. Może miałeś na myśli rocznie ? Bo jak narazie niktnie zaznaczył opcji powyżej 20 000 km choć medard, jak twierdzi, mógłby.
Dziękuję za dotychczasowe głosy, a odwiedzających zachęcam do głosowania.

Adampio - 2008-09-10, 16:49

stefan napisał/a:
Wracajac do tematu to sadze ze 2 tysiace miesiecznie to tak zeby baterie podladowac i rdze wypedzic.

czyli 24 kkm rocznie :shock:
Do czego Stefanie uzywasz swojego kampera? Sporo jak na czlowieka pracujacego wlocze sie po swiecie, co prawda osobowkami i typowy moj przebieg np. 2 tygodniowych wakacji to 3000-5000 km. No ale poza tym to trzeba kiedys popracowac wiec na caly weekend moge wyjechac maks. co 2 tygodnie i to jak jest ladna pogoda.
Czytam przebiegi podawane tym watku i zastanawiam sie czy kamperami jezdza tylko emeryci i bezrobotni? :)

stefan - 2008-09-10, 17:24

Witam! Ja tak szczesliwie mieszkam ze do Paryza 480 km,Amsterdam stopare Bruksela stopare....Czym kolege trzeba by bylo przykotwiczyc? Jak mamy dwa dni wolnego(a czesto bywa wiecej) "w kupie" to juz jest powod zeby nas nie bylo w domu!Do tej pory powstrzymywaly nas nie zawsze najlepsze warunki w hotelach.A teraz?!Zawsze SWOJE LOZKO I LAZIENKA!To juz nas nic nie powstrzymuje! :ok Pozdrawiam.Stefan.
eler1 - 2008-09-10, 17:30

na przebieg kamperka mają wpływ też i drogi bo jak masz możliwość wyskoczyć do jakiejś normalnej nie dziurawej drodze szybkiego ruchu to kilometry moment uciekają .
Adampio napisał/a:
np. 2 tygodniowych wakacji to 3000-5000 km. No ale poza tym to trzeba kiedys popracowac wiec na caly weekend moge wyjechac maks. co 2 tygodnie i to jak jest ladna pogoda.
Czytam przebiegi podawane tym watku i zastanawiam sie czy kamperami jezdza tylko emeryci i bezrobotni? :)
jak do tego doliczysz dwa weekendy miesięcznie np. od marca do listopda po 700km każdy "-" urlop 1miesiąc to razem wychodzi 11200 plus urlop 5000 to już mamy 16200 to tak te między 10-15tys to luzik :spoko
a biorąc warunki niemieckie to spokojnie 20-30 tys. rocznie na luzaka a większość kosi 30-40tys wystarczy poszukać w ogłoszeniach

medard - 2008-09-10, 19:40

zaradek to nie za ja twierdze tylko niedawno bylem w kazachstanie i jadac przez krym czeczenie abchazje az jad jezioro balchasz przejechalem 17 tys km jesli dodadasz do tego wyjazd do chorwacji i bosni/jezdze przewaznie 2-3 x w roku/ nastepnie do czarnogory i albani a przed wyjazdem do kazachstanu do grecji nie licze drobnych wyjazdow po polsce czy okolicznych krajach sasiedzkich to napewno znacznie przekraczam srednia ale chyba cos mnie sie z zycia nalezy za kilkadziesiat lat solidnej pracy tym bardziej ze tp bardzo mnie odpowiada i lubie :) pozdrawiam i zycze tobie tez jak najwiecej zobaczenia swiata ps zalaczam kilka fotek z ostaniego wypadu
Zaradek - 2008-09-10, 20:26

medard, Nie to , że Ci nie wierzę tylko poprostu niewziąłeś udziału w ankiecie ( nie było wtedy żadngo głosu poweż 20 tyś km) A czytając forum dowiedziałem się też o Twoich wyprawach. Dla mnie super. Gratuluję
Cyryl - 2016-11-27, 19:21

ponieważ teraz przy rejestracji podaje się licznik, a robię to zawsze w tej samej stacji w sobotę przed wyjazdem zrobiłem przegląd rejestracyjny i z ciekawości sprawdziłem ile przejechałem w roku. aż się zdziwiłem - 23 719km.