Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Pułapka na Mokabe

wizjoner - 2018-02-17, 17:34
Temat postu: Pułapka na Mokabe
Z racji zeszłorocznej kradzieży na śpiocha postanowiłem zrobić taki alarm który będę montował w kamperze a właściwie na zewnątrz kampera tak ok 30 cm od każde przekroczenie lini podczerwieni będzie skutkowało trąbieniem klaksona także mokabe nie ma szans okraść
wizjoner - 2018-02-17, 17:35
Temat postu: alarm
alarm
zbyszekwoj - 2018-02-17, 17:47

Juz widzę jak się wyśpisz. :diabelski_usmiech
Mirekl61 - 2018-02-17, 17:58

Alarm samochodowy ma odstraszać dodatkowo miganiem leda w kabinie.
janusz - 2018-02-17, 18:03

wizjoner, Ale to myślisz 4 takie komplety czy jakieś lusterka wykorzystać na rogach?
wizjoner - 2018-02-17, 18:06

dwa komplety byle boki były zabezpieczone znam ich technike działania tzn złodzieji
yahoda - 2018-02-17, 18:41

A jak czuły będzie ten alarm? Czy pies, ptak, spadający liść lub owad nawet nie będzie go uruchamiał? Może zamiast wycia klaksonu niech lampę na zewnątrz włącza?
grzegorz_wol - 2018-02-17, 19:22

Wizjoner a mógłbyś tak precyzyjniej opisać zasadę działania wyłapywania ruchu ale tak by było to zrozumiałe dla laika?

Rozumiem że chodzi o to że jak coś zbliży się na tą odległość ( np ręka z wiertarką) to ten pierdalnik ją wykryje. Jak to działa? W lini prostej ( i zabezpieczasz szyby ma pewnej wysokości ) coś jak laser w banku na filmach czy to coś zabezpiecza całą płaszczyznę boku kampera?

wizjoner - 2018-02-17, 19:43

To jest zwykła czujka z bram przesuwnych jak coś przez tą JEDNĄ linie przejdzie to załącza co zechcesz w moim przypadku klakson który ma takie jeb.. ze ma jeszcze funkcje odstraszającą z podskokiem, wiem że może to włączyć kot czy też liść spadający ale dam to po przekątnej środka tyłu po przedni zderzak, także małe szanse że kot to uruchomi ewentualnie duży pies, to będzie wysuwane (cieńsza rurka w większej), zabezpieczone zawleczką rozsuwane ręcznie tylko na postoju. w tygodniu dołożę zdjęcia z instalacji na aucie, wyjeżdżam w piątek także niedługo wstawie
janusz - 2018-02-17, 19:48

grzegorz_wol napisał/a:
ale tak by było to zrozumiałe dla laika

To jest bariera podczerwieni taka jak przy bramach automatycznych. Dosyć proste urządzenie. Nadajnik z diodą LED najczęściej na podczerwień jak w pilocie od telewizora oświetla diodę światłoczułą lub fototranzystor w odbiorniku. Do czasu gdy dioda odbiorcza jest oświetlana nic nie dzieje się. Jeśli wiązka podczerwieni zostanie przerwana przełącza się przekaźnik i włącza alarm.
Urządzenie to ma pewną wadę. Można go zablokować oświetlając inną diodą. Oczywiście trzeba wiedzieć, że takie zabezpieczeni jest i ma się ze sobą odpowiedni przyrząd do oświetlenia. Złodziej musiałby bardzo przygotować się do napadu.

grzegorz_wol - 2018-02-17, 20:07

Kurcze sprytne. Wizjoner ty chyba faktycznie .... jesteś wizjoner. Zdjęć i testów też ciekaw jestem. :spoko
marekoliva - 2018-02-17, 20:36

Z ciekawością czekam na następne zdjęcia, nie bardzo widzę sposób zamontowania.
Mirekl61 - 2018-02-17, 21:44

Jak zastosujesz lusterka to do okoła będzie chroniony :)
zbychu - 2018-02-17, 22:14

Można to tanio kupić https://pl.aliexpress.com/item/PIR-beam-detector-waterproof-outdoor-IR-Sensor-Dual-Beam-infrared-barrier-Detector-for-home-alarm-system/32830802478.html?spm=a2g17.search0104.3.16.eVqqc9&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152
janusz - 2018-02-17, 22:19

Cytat:
Jak zastosujesz lusterka to do okoła będzie chroniony :)

Tak miał Kamperfan zrobione w swoim aucie.

janusz - 2018-02-17, 22:30

zbychu napisał/a:
Można to tanio kupić

Jest też takie coś https://pl.aliexpress.com/item/10-pcs-Mini-IR-Pyroelectric-Infrared-PIR-Motion-Human-Sensor-Automatic-Detector-Module-AM312-Sensor-DC/32831139174.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.8vOiOt
To jest czujnik ruchu, zasilanie od 3 do 12V. To jest maleńki czujnik ruchu, średnica tego kapturka/oczka 10 mm. Może symulować zaślepkę do wkręta. Na wyjściu pojawia się 5V po wykryciu człowieka. Myślę, że prostsze i uniwersalniejsze od podczerwieni.

rakro1 - 2018-02-17, 22:38

Mam taki zestaw kupiony za parę złotych na allegro.Dwa czujniki o zasięgu chyba 8metrów.Bezprzewodowe.I sygnalizator z syreną przy łóżku.Zakładam je wieczorem nocując w "trudnych"miejscach.Gdzie - to chyba byłoby już za dużo jak na otwarte forum ale zasięg/długość auuta - można wymyślić,gdzie jest fajne,niewidoczne miejsce na przyczepienie czujników.To, plus poprzeczka łącząca przednie drzwi i rozmontowane zamki boczne i tylne.I oczywiste,że to może nie wystarczyć.Niemniej jednak nawet krytykanci zabezpieczeń zamykają chyba domy czy auta wychodząc z nich chociaż to i tak nie zabezpieczy przed wszystkim.Na Forum dominuje raczej potrzeba posiadania dobrego ubezpieczenia niż zabezpieczeń.Najważniejsze to chyba z głową wybierać miejsca noclegu.
Comsio - 2018-02-18, 08:35

Za wyje,trąmbi, za szczeka. :mikolaj
Zawsze to da intruzówi do myślenia, czy warto w to wchodzić. :kawka:
A sąsiad się spojzy :?:

rakro1 - 2018-02-18, 10:55

Comsio napisał/a:
Za wyje,trąmbi, za szczeka. :mikolaj
Zawsze to da intruzówi do myślenia, czy warto w to wchodzić. :kawka:
A sąsiad się spojzy :?:
- pobudzaniu myślenia u złodzieja służą choćby atrapy kamer czy naklejki z nazwą lokalnej firmy ochroniarskiej.Również duże kłódki,łańcuchy czy migające diody.A może trzeba stawać obok droższych,wyglądających bogaciej - wtedy może nas ominą.Ja mam jakieś minimum zabezpieczeń ale generalnie ew.straty materialne nie paraliżują mnie i nie zniechęcają do wyjazdów.Czyli chyba pieniądze w banku dają komfort i są najlepszym zabezpieczeniem.
mischka - 2018-02-18, 11:13

Ja zabieram ze sobą stare sprzęty, pieniądze w banku. Ogólnie większe straty materialne zrobi złodziej otwierając "nieprofesjonalnie" kampera.
wizjoner - 2018-02-24, 15:47
Temat postu: Alarm na Ahmeda
Już gotowe teraz pozostał tylko montaż :)
silny - 2018-02-24, 16:04

rozumiem że te przekażniki jakoś ogarniesz :lol:
wizjoner - 2018-02-24, 16:08

zaleje to klejem na ciepło i obwinę taśmą powinno wystarczyć
Argo - 2018-02-24, 21:25

Nie lepiej zastosować czujki cofania, np. włączające dodatkowe oświetlenie zewnętrzne, światła awaryjne itp. Takie rozwiązanie miał Mirek Kalinin w Knausie.
wizjoner - 2018-02-25, 19:05

może być to dobre rozwiązanie jednak nie wiem czy nie za bardzo czułe