|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Regulator napięcia PWM
MER-lin - 2018-02-21, 18:12 Temat postu: Regulator napięcia PWM Mam w kamperku regulator PWM do solara. Niby wszystko działa poprawnie. Prąd z dachu trafia do akumulatora, odbiorniki działają. Diody sygnalizacyjne solara i akumulatora świecą na zielono, według instrukcji brak awarii. Ale... Dioda będąca wskaźnikiem obciążenia ( podłączonych do regulatora odbiorników zewnętrznych ) stale świeci się na czerwono. Według instrukcji wskazuje to na zwarcie lub przeciążenie. Problem w tym, że żądne odbiorniki nie są podłączone. Regulator powinien sam wrócić do stanu równowagi, ale nie wraca. Przycisk kasujący pomaga na chwilę, potem znowu się świeci LOAD. Ma ktoś może jakiś pomysł, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
SlawekEwa - 2018-02-21, 18:22
Marku miałem taki sam w Fendzie, ta czerwona świeciła się po wciśnięciu pomarańczowego przycisku.
grzegorzalex - 2018-02-21, 18:53
Wymień na nowy regulator
Może mu się już żywot skończył?
OldPiernik - 2018-02-21, 19:00
A jaka jest kondycja akumulatora? Mierzyłeś napięcia na wyjściu z regulatora?
chemik - 2018-02-21, 19:20
gdyby Cie to interesowałoby, mam taki sam ( 20A), całkowicie sprawny,wymontowany z naszego kampera, bo był za mały. Oddam za symboliczną kwotę (20 zł) + koszt przesyłki
MER-lin - 2018-02-21, 19:37
SlawekEwa napisał/a: | Marku miałem taki sam w Fendzie, ta czerwona świeciła się po wciśnięciu pomarańczowego przycisku. |
A jak ją gasiłeś?
MER-lin - 2018-02-21, 19:40
Do badania kondycji akumulatora jest pierwsza z prawej zielona dioda. Ta czerwona nie ma z aku nic wspólnego, tak przynajmniej wynika z instrukcji, która wygrzebałem w internecie.
SlawekEwa - 2018-02-21, 19:45
MER-lin napisał/a: | A jak ją gasiłeś? |
Naciśnij ten pomarańczowy krótko.
grzegorzalex - 2018-02-21, 19:47
MER-lin napisał/a: | Do badania kondycji akumulatora jest pierwsza z prawej zielona dioda. Ta czerwona nie ma z aku nic wspólnego, tak przynajmniej wynika z instrukcji, która wygrzebałem w internecie. |
To chińska produkcja mogła nawalić
Chyba ,że faktycznie wcisnąłeś coś i dlatego tak jest
Wojciechu - 2018-02-21, 21:49
MER-lin napisał/a: | Problem w tym, że żądne odbiorniki nie są podłączone. |
Miałem taki regulator we Frankii. Może właśnie przyczyna jest po stronie braku podłączenia. Jeśli mnie pamięć nie myli, to tym pomarańczowym przyciskiem wybierało się rodzaj akumulatora.
MER-lin - 2018-02-21, 22:18
Dziękuję wszystkim za pomoc. Podjadę na zimowisko kamperka i pobawię się tym wyłącznikiem. Z instrukcji wynika, że rzeczywiście ważna jest długość jego przytrzymania, aby włączyć lub wyłączyć różne funkcje.
|
|