|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Zakup Kampera po wypadku
Budynn - 2018-02-27, 19:34 Temat postu: Zakup Kampera po wypadku Witam wszystkich,
Prosze o porade
Mam okazje kupic Kampera po wypadku integra z rozbitym przodem. Do wymiany na pewno jest maska, lampy, szyba przednia i dwie boczne przednie oraz jak to nazwac blotniki przednie lewy i prawy. Sprzedawca twierdzi ze po placu jezdzi ten Carthago C-Tourer i 143. No i na pewno beda do wymiany chlodnice wszystkie. I teraz pytanie do was fachowcow czy jest sens sie pchac w takie cos czy dac spokuj. Poniewaz nie posiadalem do tej pory swojego Kampera jeszcze tylko wypozyczalismy od czasu do czasu tak ze jestem w tym zielony. Chodzi mi tez o to czy znacie jakies warsztaty ktore sie specjalizuja w naprawach powypadkowych Kamperow jak rowniez wyglada sytuacja z czesciami do Kamperow. Za wszystkie rady z gory dziekuje.
DC - 2018-02-27, 19:46
Powiem Ci szczerze że jeśli piszesz że jesteś zielony to na twoim miejscu bym sobie odpuścił. Temat kamperów jest mi znany od kilkunastu lat, uszkodzone, rozbite, różne cuda się oglądało i robiło, znam ludzi i warsztaty i wierz mi że w takie rozbitki pchają się często właśnie laicy bo nie znają realiów związanych z kosztami napraw. Zawodowcy chłodno kalkulują i za kilkuletniego rozbita nie dadzą więcej niż 10 tyś. eu .
Bazyli - 2018-02-27, 19:46
Ja osobiście bym odpuścił - z tego co piszesz dostał dość mocno - pytanie czy nie odbiło się to konstrukcji. Dedykowane do integry plastiki i szyba (szczególnie do tej klasy) kosztują krocie. Najlepiej pokaż fotki - są tu fachowcy to się wypowiedzą.
Bajaga - 2018-02-27, 19:53 Temat postu: Re: Zakup Kampera po wypadku
Budynn napisał/a: | Za wszystkie rady z gory dziekuje. |
Wszystko zależy za ile.
Carthago to marka premium. Popatrz ile kosztują takie nie uszkodzone. Jeżeli po naprawie wartej nie mniej niż10 tys euro auto wyjdzie ci taniej o 30% od cen nieuszkodzonych to można brać (o ile układ i cała reszta pasuje). Jak nie to bez sensu.
Budynn - 2018-02-27, 20:38
Mysle ze dobrze mi podpowiadacie bo sie moge na dobre wkopac z tym autem.
Kamper tani nie jest mysle ze za 25 tys/€ bym go zabral. Rok 2013 najechane 38 tys.
Tu jest link do niego:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=258087712&categories=Alcoves&categories=Integrated&categories=MobileHome&categories=MotorHomesAndOther&categories=MotorHomesAndPickup&categories=PartlyIntegrated&categories=VanMotorhome&damageUnrepaired=ONLY_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&minPrice=10000&pageNumber=3&scopeId=MH&searchId=843d49d5-c0ef-9947-cfd4-c808f0e730a9
Comsio - 2018-02-27, 21:19
Lukni dokładnie środek,jak jest i przód przedloznicę,
Teraz zadaj se pytanko, czy mi ta zabawa pasi,jak tak to to bierz.
Rozejzy się za warsztatem,klamoty są ceny cut większe.
Jak wyszykujesz go,to będzie pani pan zadowolony.
Ela i Andrzej - 2018-02-27, 21:38
Ja zajmuję się takimi " beznadziejnymi,, przypadkami .tel 501 872 341 .Pozdrawiam kolarz i żona kolarza. email. makowscy1@onet.eu.
Socale - 2018-02-27, 21:43
Bardzo ryzykowny zakup.
Oprócz elementów zewnętrznych, będzie jeszcze trochę ukrytych. Belka przednia jest już wbita, zatem siłą była spora, poduchy sprytnie zasłonięte walorami. Koła się poskładały i na bank nie mają geometrii.
W ciemno typuję ponadrywane tekturowe (serio) meble od ścian/sufitu lub wobec siebie.
CORONAVIRUS - 2018-02-27, 21:50
lekkie puknięcie ale zabawy z tym trochę , ja bym brał i naprawiał , pojeździł ze 2-3 lata i sprzedał za tyle ile zainwestowałem , przy nowszych kamperach nie tracić to gra warta świeczki , wpadniesz w taki rytm, że następnego też kupisz po dzwonku by znowu nic nie tracić tylko używać ...
Budynn - 2018-02-27, 21:57
Dzieki za podpowiedzi. Cos mnie kreci w tym kierunku mysle zeby zaryzykowac i go kupic poniewaz taki w calosci kosztuje w granicach 60 tys/€ tak ze jakies widelki cenowo sa.
Musze sie z tym przespac.
pasza - 2018-02-27, 22:06
Żeby on miał choć szybę całą przednią to bym wziął ,a tak kupisz nową nie pasuje bo cały pokrzywiony i cztery ślady za sobą zostawia.
Pokleił bym go nieudolnie jakąś watą szklaną pomalował sprajem i bym jeździł , było by bezpieczniej (taki kamuflaż na złomka) bo takim nówką to bardzo upierdliwe/uciążliwe/stresujące raczej tylko na kempingi.
Na koniec jak już by się znudził podpicowanie i i sprzedaż jako glanc nówka nie bita nie śmigana prosto od szkopa.
CORONAVIRUS - 2018-02-27, 22:11
pasza - napisałeś same pierdoły
pasza - 2018-02-27, 22:11
Budynn napisał/a: | Dzieki za podpowiedzi. Cos mnie kreci w tym kierunku mysle zeby zaryzykowac i go kupic poniewaz taki w calosci kosztuje w granicach 60 tys/€ . |
60 tys to tylko cena wywoławcza a ile realnie 45-50tys transakcja ,odejmij 30% za takiego dzwona ile zostaje ?
A teraz kto ci to zrobi? w Polsce nawet takiej szyby nie wstawią bo ją upierd. i powiedzą z rozbrajającą szczerością że to nie ich wina, cztery ślady będzie za sobą zostawiał.
CORONAVIRUS - 2018-02-27, 22:12
pasza napisał/a: | Budynn napisał/a: | Dzieki za podpowiedzi. Cos mnie kreci w tym kierunku mysle zeby zaryzykowac i go kupic poniewaz taki w calosci kosztuje w granicach 60 tys/€ . |
60 tys to tylko cena wywoławcza a ile realnie 45-50tys transakcja ,odejmij 30% za taniego dzwona ile zostaje ?
A teraz kto ci to zrobi? w Polsce nawet takiej szyby nie wstawią bo ją upierd. i powiedzą z rozbrajającą szczerością że to nie ich wina, cztery ślady będzie za sobą zostawiał. |
ponownie pierdoły piszesz , ogarnij się .
Budynn - 2018-02-27, 22:15
Tak to nie chce robic, musze miec to zrobione dobrze. Przecierz mam zamiar tym jezdzic i to bezpiecznie. A jak to ma zostawiac cztery slady to od razu podziekuje, mam tym pewnie jechac a nie sie martwic mowiac przyslowiowo z sercem na ramieniu. Ale nie bede polemizowal bo ktos mi zaraz napisze to po co kupuje takiego po wypadku.
ZEUS - 2018-02-27, 22:16
BIORCA napisał/a: | ponownie pierdoły piszesz , ogarnij się |
może sam chce go "łyknąć" i dlatego zniechęca...
pasza - 2018-02-27, 22:17
BIORCA napisał/a: | pasza - napisałeś same pierdoły |
tak bym właśnie zrobił takie moje zdanie, że to pierdoły to twe zdanie
Ja na tym zarobić nie chcę wy czujecie zwierzynę, gdzie leży prawda?
WINNICZKI - 2018-02-27, 22:28
Prawie 40 000E to spora różnica.Mam kolegów w Niemczech od 20 lat naprawiaja takie przypadki. Można by zadzwonić niech wycenią, są to Polacy więc zawsze troche taniej zrobią niż serwis autoryzowany.Utrzymuja sie z tego już sporo lat więc muszą robić to wedle standardów niemieckich.Jak chcesz napisz na PW.Mnie sie wydaje że gra warta świeczki,tylko musi sie zająć tym koś kto ma doświadczenie w branży.
Bronek - 2018-02-27, 22:52
A tak w ogóle to pasuje Ci ten układ wnętrza, bo to ważne jeśli ma być dla Ciebie.
Chyba, że na handel, tak jak tu jeden pisze jako nie bity i tylko używany na wyjazdy do kościoła przez starszą kobietę.
Budynn - 2018-02-27, 23:13
Myśle ze ten układ jak na pierwszego własnego kampera jest Ok.
Ale to chyba na ta chwile ma najmniejsze znaczenie bo bije się z myślami czy go kupić czy nie. To jest jak się mówi ryzyk/fizyk a tego chciał bym uniknąć. Chciał bym być pewny żeby się na mine nie wdepnę.
Bronek - 2018-02-27, 23:21
23000 Euro plus opłaty i do tego robota części. Jesteś kwotowo bliski cen kamperów w całości z średniej półki.
A na pierwszego kampera branie pierwszego z brzegu bo tanio. Nasuwa pytanie : Po co w ogóle ?
To tak jakbym kupił sobie stanik, gdyż był w promocji
Socale - 2018-02-27, 23:43
Budynn napisał/a: | ...Chciał bym być pewny żeby się na mine nie wdepnę. | To jest mina, ale dobry doświadczony saper min się nie boi, wie których nie dotykać i omijać z daleka.
.
Do tych zdjęć dodaję tuzin poważniejszych usterek i dwa tuziny drobiazgów.
NIe będzie lekko ani tanio ale i nikt nie mówi że nie jest możliwa rzetelna naprawa.
Będę kibicował, gratulował odwagi i świętował Twój triumf.
zbyszekwoj - 2018-02-28, 09:22
To jest auto lekko tracone. Jak po polsku wyjdzie na gotowo 200 000zł to sie opłaci, a tyle nie wyjdzie.
Budynn - 2018-02-28, 10:06
Dzieki za opinnie.
Jak ma wyniesci na gotowo 200 tys/zl to sie wcale nie oplaca.
Bo za te pieniadze kupie nie uszkodzonego moze troche niszowej marki ale kupie.
kaimar - 2018-02-28, 10:09
Na zdjęciach wyraźnie widać że dostał w prawe zawieszenie. Jeżeli jest przetrącona podłużnica i nadkole z prawej strony to spróbuj znaleźć warsztat który będzie w stanie zapiąć kampera integrę na płytę i pociągnąć - nie będzie to łatwe.
andi at - 2018-02-28, 10:18
Jest do wzięcia ale musisz tam pojechać z mechanikiem i zobaczyc wszystko na miejscu .
Piwniczka jest
Spanie prawo ,lewo
Oddzielne dodatkowe spanie
Bardzo dobra marka
Same +
wirefree - 2018-02-28, 12:38
Budynn napisał/a: | Dzieki za podpowiedzi. Cos mnie kreci w tym kierunku mysle zeby zaryzykowac i go kupic poniewaz taki w calosci kosztuje w granicach 60 tys/€ tak ze jakies widelki cenowo sa.
Musze sie z tym przespac. |
Moze on i tyle kosztuje ale w niemczech bezwypadkowy i z pierwszej reki, w polsce nigdy nie wezmiesz za niego wiecej niz 150 tysiecy chyba ze znajdziesz jelenia. A za 150 tysiecy to kupisz cos rocznikowo nowszego i juz na gotowo. Sama naprawa tak na moje oko to 10 tysiecy EURo cie wyniesie bo to Integra i czesci kosztuja kosmiczne pieniadze.
izola - 2018-02-28, 13:01
jak musi byc taki model, to może za 49.900€ by się lepiej bez "dzwona "opłacił? ( był wypożyczany)
tu jest taki : LINK
andi at - 2018-02-28, 14:38
Nowy ale macie cenę
https://www.willhaben.at/...-143-181864030/
zbyszekwoj - 2018-02-28, 15:16
To widzisz Andrzeju jakie maja pojecie.
Jak chcecie bez problemu w Polsce to jest Na CT z 2009r za 230000 ?( okazja)
Budynn - 2018-02-28, 17:27
Dzisiaj wyślę zapytanie do Firmy o koszt części do kampera i będzie to decydująca chwila.
Jak się okaże ze koszt części nie zwali mnie z nóg to zaryzykuje kupić tego Kampera.
A jeszcze mam pytanie do was czy jakieś używane części jak np: lampy, zderzaki, maska silnika do kamperow można nabyć na eBay, Allegro itp.
papamila - 2018-02-28, 17:45
Cytat: | czy jakieś używane części jak np: lampy, zderzaki, maska silnika do kamperow można nabyć na eBay, Allegro itp. |
Zapomnij o używkach
Szanse mniejsze niż w totolotka
CORONAVIRUS - 2018-02-28, 18:24
papamila napisał/a: | Cytat: | czy jakieś używane części jak np: lampy, zderzaki, maska silnika do kamperow można nabyć na eBay, Allegro itp. |
Zapomnij o używkach
Szanse mniejsze niż w totolotka |
niekoniecznie Jarek , są okazje , są
Budynn - 2018-02-28, 18:43
To tak ze zostały tylko nowe części do wyboru. Bo to jak w życiu bywa chcesz kupić niema nie trzeba to są
Poczekam na wycenę części. To się okaże
wirefree - 2018-02-28, 20:10
Duzo taniej kupisz w wielkiej brytani jedyny problem to ze kierownica w prawej strony. Ale np teraz patrze na licytacje i 2013 FIAT ROLLERTEAM alkowa stoi 21 000EUR i pewnie max pojdzie za 25 tysiecy. Lekko uszkodzona alkowa , a integry tez w tej cenie mozna kupic i to nowsze tak ze ten twoj to nie dosc ze drogo to mina. W niemczech nie warto uszkodzonych kupowac bo drogo a naprawa bedzie cie kosztowac dokladnie tyle co sprawny dlatego lepiej kupic sprawny .
CORONAVIRUS - 2018-02-28, 20:34
wirefree napisał/a: | W niemczech nie warto uszkodzonych kupowac bo drogo a naprawa bedzie cie kosztowac dokladnie tyle co sprawny dlatego lepiej kupic sprawny . |
dlatego wszystkie uszkodzone auta przyjechały z Niemiec, Francji , z Włoch i jeszcze kilku "państewek".
mischka - 2018-02-28, 20:50
wirefree napisał/a: | W niemczech nie warto uszkodzonych kupowac bo drogo |
BIORCA napisał/a: | dlatego wszystkie uszkodzone auta przyjechały z Niemiec, Francji , z Włoch i jeszcze kilku "państewek".
|
ten się zna i bzdur nie pisze
Budynn - 2018-02-28, 21:18
W Niemczech dobre czasy się już dawno skończyły z autami, pisze o osobowych bo ten temat znam. Znam tez już sporo przypadków ze z Niemiec jeżdżą do polski i zpowrotem auta ściagają do DE by je powtórnie sprzedać. A wiadomo jakie auta się do PL ściąga rozbite, km najechane no i w jakiś sposob uszkodzone. I chcąc czy nie chcąc prawie wszysc w PL jeździ takimi autami nie ma co się oszukiwać. Tak ze jak ja tez chce kupić kampera żeby było taniej i to tez musi być auto po przejściach. Bo tu nikt nie odda auta za pół ceny, wiadomo. Jak ktoś wcześniej napisał ze to drogo bo w PL taniej ale on był może bardziej rozwalony jak ten co ja chce kupić .
LukF - 2018-02-28, 21:32
Ludzie...
Jak się nie znacie bo cebulą handlujecie to nie piszcie!!!
Bo dotychczas to większość wypowiadających się: nie znam się ale piszę....
Szyba do integry kosztuje krocie... 4 czy 6 tyś PLN to krocie??? A ile ma kosztować? Tyle co do Poloneza?
Szkoda nerwów jak się takich znawców słyszy
mrsulki - 2018-02-28, 21:37
LukF napisał/a: | Ludzie...
Szyba do integry kosztuje krocie... 4 czy 6 tyś PLN to krocie??? A ile ma kosztować? Tyle co do Poloneza?
Szkoda nerwów jak się takich znawców słyszy |
No i po co Wam to było... Dopiero prawdziwy fahofiec Was naprostował. Ale on terminował u Gumiaka z FB to i się zna
pasza - 2018-02-28, 21:48
A ile szyba do poloneza kosztuje i dlaczego tak drogo?
Ja jak oddawałem fiata bravo i brałem nowego scenica to wyliczyli mi szybę w brawo na 600Eu stwierdziłem że drogo, kupiłem w Włoszech nówkę za 30Eu a znajomy w Słoweni mi wymienił za 20Eu.
Sam żeś cebulak z klapkami na ślepiach.
CORONAVIRUS - 2018-03-01, 01:12
Budynn napisał/a: | W Niemczech dobre czasy się już dawno skończyły z autami, pisze o osobowych bo ten temat znam. |
ja tez ten temat znam i nie potwierdzam , można kupić tanio fajnie tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak szukać ... albo inaczej , na układy nie ma rady a bez nich to fart a nie profesja .
DC - 2018-03-01, 07:02
Dokładnie, tak jak Adam pisze, profesjonaliści opierają się na swoich kontaktach z firmami i fachowcami.
Pracowaliśmy na to latami aby móc z tego korzystać no i na tym zarabiać, a hobbysta może liczyć tylko na uprzejmość znajomych/kolegów i próbować . Jeśli chodzi o przysłowiową szybę do Poloneza to problemu raczej nie będzie, ale jeśli ktoś będzie potrzebował stopiędziesiąt części do auta którego wyprodukowano w danej wersji może w tysiącu egzemplarzy, no to życzę powodzenia i cierpliwości.
zbyszekwoj - 2018-03-01, 07:14
No to policzmy mniej więcej : szyby- 15000zl. plastiki- 15000( w polsce odtworzą za20% tej sumy} pozostale niech 10000. Razemcześci 40 tys + rozbite auto z akyza 120 + robocizna( tu niewiem ale moze 20Tys .Razem na orąglo 180 tys zł. I masz kampera wartości conajmniej 260.
No ciekawa dyskusja.Bo jeszcze ta kasę trzeba mieć.
oli - 2018-03-01, 07:15
4-6 tys to szyba kosztuje ale do starej integry no i klopot ją załatwic i potem założyc ,bo to wielka jak diabli i strach aby nie pękła.Raz miałem przyjemnosc kupić taką szybe do integry autostara .Placiłem 3300zł sprowadziła ją firma bodajże z pod Żnina .Podczas placenia zagaiłem ze to chyba bardzo droga szyba .powiedzieli mi że ta to tania ,bo szyby do np Nissman ,lub carthago dochodzą do 30 -40 tys zlotych ,tak że między innymi dlatego wyleczylem sie już z integry .Poza tym ceny wszystkiego do integry śą bardzo drogie ,niewyobrażalnie drogie .Integra uszkodzona jak w tym przypadku dosc poważnie to żaden interes . Mozna kupic auto uszkodzone ,mam na mysli auto uszkodzone ,a nie mielone ,ale takie które jest zbudowane na typowym samochodzie ciężarowym.Nie mamy wówczas problemu z częsciami i w wiekszosci można kupic używki .lub nawet nowe jak np szyba przednia do nowszego Ducato kosztuje okolo 400zł z zalożeniem .Z resztą intratne auta uszkodzone znikają od razu z ogłoszenia ,a miny pozostają .Ale to jest moje zdanie i nie musice sie z nim zgodzic .Pozdrawiam Piotr
grzegorz_wol - 2018-03-01, 08:20
Podziwiam wszystkich którzy na podstawie zdjęć potrafią oszacować z grubsza koszty napraw. Wiadomo jak wygląda konstrukcja nośna podwozia?
Udar działający na poszczególne elementy w trakcie wypadku jest przeważnie krytyczny. Praktycznie nawet konstruktorzy autka nie byli by w stanie dokładnie określić jaki element auta przeniósł obciążenie wielokrotnie przewyższające te na które był liczony. A Wy to widzicie z tych fotek?
W aucie mojego brata śruba mocująca poduszkę silnika ścięła się pewnie z rok po bardzo bardzo lekko wyglądającym uderzeniu( patrząc na efekt na samochodzie). Wyglądało lekko bo udar wypadku czołowo przejęło drugie auto (skasowane) a brata wpadło w ruch wirowy stopniowo wytracając energię.
Mnie ciekawi tylko co powoduje Autorem wątku że chce wydać tyle kasy na taki samochód mając w zasięgu auta bezwypadkowe?
Ja z tych od cebuli więc nic nie twierdzę tylko się pytam
wirefree - 2018-03-01, 08:30
zbyszekwoj napisał/a: | No to policzmy mniej więcej : szyby- 15000zl. plastiki- 15000( w polsce odtworzą za20% tej sumy} pozostale niech 10000. Razemcześci 40 tys + rozbite auto z akyza 120 + robocizna( tu niewiem ale moze 20Tys .Razem na orąglo 180 tys zł. I masz kampera wartości conajmniej 260.
No ciekawa dyskusja.Bo jeszcze ta kasę trzeba mieć. |
Tylko ze to auto po przejsciach nie jest warte tyle co takie samo bez przejsc, badzmy realistami.
CORONAVIRUS - 2018-03-01, 08:41
HALOOO , Wy tu chcecie Ameryke odkrywać ?
"Mnie ciekawi tylko co powoduje Autorem wątku że chce wydać tyle kasy na taki samochód mając w zasięgu auta bezwypadkowe? "
"Tylko ze to auto po przejsciach nie jest warte tyle co takie samo bez przejsc, badzmy realistami."
przykład :
Mercedes kosztujący 200 tyś po wypadku kosztuje 50 tyś a naprawa 70 tyś - różnica to zysk .
oczywiście za te 120 tyś można kupić też mercedesa bezwypadkowego ale dwie klasy niższego .
Auto po przejściach z DOBRZE wymienionymi elementami jest NIE DO ROZPOZNANIA jako powypadkowe . Co więcej , każdy producent przewiduje i opracował procedurę naprawy tak by gwarancja dalej obowiązywała .
W przypadku integry gdzie wszystko plastykowe nawet pomiar grubości lakieru jest praktycznie nie do odczytania .
Pytania z serii dlaczego ludzie kupuja powypadkowe zadają ludzie z choinki zerwani
wirefree - 2018-03-01, 08:58
Jest cos takiego jak historia pojazdu. Autor watku pewnie liczy na to ze poklepie wszystko mlotkiem poklei silikonem i kupi czesci za 5zl bo chyba nie liczy na to ze to auto po naprawie magicznie nabierze wartosci auta bezwypadkowego w idealnym stanie. Ale w sumie jak dla siebie to zawsze wyjdzie te kilka tysiecy taniej.
CORONAVIRUS - 2018-03-01, 09:03
wirefree napisał/a: | Autor watku pewnie liczy na to ze poklepie wszystko mlotkiem poklei silikonem i kupi czesci za 5zl. |
nigdzie tak nie napisał , fantazjujesz .
Socale - 2018-03-01, 11:07
zbyszekwoj napisał/a: |
...
Razem na orąglo 180 tys zł. I masz kampera wartości conajmniej 260.
... |
Edit: Post out.
Powieliłem to co koledzy już napisali.
LukF - 2018-03-01, 11:51
mrsulki mnie zacytował:
"No i po co Wam to było... Dopiero prawdziwy fahofiec Was naprostował. Ale on terminował u Gumiaka z FB to i się zna [/quote] "
Odpowiadam:
On nie terminował u Gumiaka tylko jest w 3 pokoleniu z rodziny samochodowej.
A Ty na którym targu cebulę sprzedajesz ?
Biorca coś wie na ten temat to Wam pisze, wystarczy posłuchać, poczytać i się w ten sposób poduczyć.
A autor wątku zrobi jak będzie chciał. Co z tego, że za kasę wydaną na to Carthago i remont można mieć innego kampera bez przeszłości? Chyba widzicie różnicę między kamperem klasy Premium a włoszczyzną czy francuskimi??? I bez urazy mi tu
wirefree - 2018-03-01, 13:11
Zwlaszcza te mebelki z plyty wiorowej z kronopolu to sa premium.
Ja bym bardziej byl sklonny takie mebelki nazwac premium:
https://www.youtube.com/watch?v=yMRkAAEZdQQ
LukF - 2018-03-01, 13:52
A autor wątku myśli nad zakupem mebli... jakoś się zgubiłem gdzie o tym pisał?
W BMW i Mercedesie plastiki we wnętrzu też są z plastiku a gumy z gumy. I nadal są to marki premium a nie Polonez
Analogicznie masz z Carthago, Hymerem... Trudno to zrozumieć? Gdyby znaczek nie miał żadnego znaczenia to tak wielu ludzi by za niego nie dopłacało.
Ja nie mówię, że jak mnie nie stać to muszę mieć kompleksy. W namiocie tez można zwiedzać. Tak własnie zaczynałem. Ale jak z czasem kogoś stać to czemu nie?
Budynn - 2018-03-01, 14:06
No i marzenia prysly o tym kamperze.
Dostalem wlasnie wycene czesci do Carthago. Cena powala z nog tylko powieszchowne czesci takie jak: Zdezak, lampy, szyba itd kosztuja bagatela 20 tys/€ a gdzie jeszcze robocizna
Tak ze z powypadkowymi Kamperami dalem se juz spokuj i bede je omijal z daleka. Dzieki wam za opinie i rady bo naprawde sie nie spodziewalem ze czesci do Kamperow sa az tak drogie (ceny zaporowe).
Bajaga - 2018-03-01, 15:48
Budynn napisał/a: | No i marzenia prysly o tym kamperze.
Dostalem wlasnie wycene czesci do Carthago. Cena powala z nog tylko powieszchowne czesci takie jak: Zdezak, lampy, szyba itd kosztuja bagatela 20 tys/€ a gdzie jeszcze robocizna
Tak ze z powypadkowymi Kamperami dalem se juz spokuj i bede je omijal z daleka. Dzieki wam za opinie i rady bo naprawde sie nie spodziewalem ze czesci do Kamperow sa az tak drogie (ceny zaporowe). |
No tak, poniżej 100 tys zł naprawa nierealna.
Ale nie zniechęcaj się tak łatwo. Bo jeżeli to nie musi być integra to możesz kupić coś uszkodzonego i naprawić bez takich kwot. Jakby byl stuknięty przodem to części blacharsko-mechaniczne do np Ducato są tanie i dostępne łatwo do tego jakaś nieduża naprawa zabudowy i jest miło. I wiesz co masz. Inne używane też mogły być walone a nie wiesz co masz do końca...
izola - 2018-03-01, 16:25
Tak ze z powypadkowymi Kamperami dalem se juz spokuj i bede je omijal z daleka. Dzieki wam za opinie i rady bo naprawde sie nie spodziewalem ze czesci do Kamperow sa az tak drogie (ceny zaporowe). |
e, co tam ...i tak nie pasujesz swoim dynamicznym wiekiem do tego "kloca u nogi "
wspomnisz izoli słowa jak coś "żywszego" znajziesz ....to nawet się nie zastanowisz, tylko kupisz
CORONAVIRUS - 2018-03-01, 16:32
teraz to mnie rozwaliłeś wychodzi na to,że sądziłeś ,że części oryginalne + robota dadzą jeszcze jakiś zysk by się pakować w powypadkowy ??? Jak nie zysk to choć na zero ?
Powiedz mi w takim razie jakim to fenomenem jest zarabianie na powypadkowych autach z zachodu ???
oli - 2018-03-01, 18:13
Musisz dodac częsci do kamperów typu integra ,bo te kamperki które buzie mają takie same jak auta dostawcze ,czy ciężarowe to ceny mają normalne .
Budynn - 2018-03-01, 18:18
Liczylem na to powiem szczerze ze za okolo 25 tys/€ kupie go + naprawa w granicach 15tys/€ i wyjdzie mnie ok. 40tys/€.
I takie bylo moje przekonanie ale sie mylilem i to bardzo. Ale jak na poczatku pisalem jestem zielony w Kamperach i nie wiedzialem ze czesci uzywane takie jak (Maska silnika, zdarzak, lampy) sa praktycznie nie do osiagniecia jak w przeciwienstwie do osobowych aut. Tak jak to sie teraz robi w osobowkach kupuja cwiartke auta wspawuja i nawet nie wiesz ze bylo cos robine przy aucie. Czlowiek sie uczy cale zycie i dzieki wam juz jestem madrzejszy
wirefree - 2018-03-01, 18:25
Jesli to jest polintegra albo alkowa to nie ma problemu z czesciami do czesci samochodowej ale do Integry sam sie przekonales . Integra to sa auta budowane w ilosciach 100-500sztuk a czesto wyposazenie jest robione pod indywidualnego klienta dlatego jest tak drogo. Dlatego moim skromnym zdaniem Integry kupuja bogaci bo ich stac na wymiane przedniej szyby po uderzeniu kamolem za 1000-2000EUR
Budynn - 2018-03-01, 19:08
Cena szyby przedniej 2230 € bez wymiany do Ferrari mniej kostuje
Bronek - 2018-03-01, 19:18
Nie tak źle.
Reszta to tworzywo. wszystko można zrobić o ile dzwon był kosmetyczny tz. po wierzchu
Na takie coś, to może sobie pozwolić ktoś, kto ma pojęcie, zna warsztaty, co gdzie itp.. i ma kasę, ale chce przyoszczędzić, bo chytry lub cwany.
To robota artystyczna. Ale Polak potrafi, chłopaki swego czasu owiewki do motcykli robili lepsze niż orginały, tylko po latach doświadczeń i ciężkiej pracy.
No i wtedy gdy kamper jest na handel..
Dla siebie, to ryzyko.
Na samym początku, to podniecające ale niesympatyczne.
papamila - 2018-03-01, 19:34
Budynn napisał/a: | Cena szyby przedniej 2230 € bez wymiany |
to i tak tanio
Dandis do Pilote wystawil mi fakture na 14.000 czyli ok 3.350€
gwoli scisłości, jak kupowalem u nich nowe auto to zarzekali się że wszystkie Piloty mają takie same szyby
i kosztują 500€ + 100-150€ transport
Budynn - 2018-03-01, 19:53
Zadne hobby nie jest tanie
Budynn - 2018-03-01, 20:04
A tak na marginesie ma ktos doswiadczenie w takich Kamperach jak: bürstner elegance i 890 g .
Czy tym sie da wszedzie pojechac mi chodzi o jazde, parkowanie, manewrowanie na kampingach no ogolnie o takich duzych Kamperach. W Polsce na pewno Wiatol trzeba.
grzegorz_wol - 2018-03-01, 20:10
Tutaj :
http://yadda.icm.edu.pl/y...c/Galdynski.pdf
znalazłem ciekawe naukowe opracowanie technologi naprawy nadwozi stosowane w warsztatach.
Autorzy podają wady i zalety różnych metod i użytych narzędzi i wpływ na obniżenie bezpieczeństwa biernego samochodu.
Ktoś kto kupuje w miarę nowe auto dla siebie za taką kasę i ma zamiar wozić siebie i rodzinę może niech wpierw poczyta.
Nie twierdzę że auta po wypadku nie da się odbudować. Tyle, że jeśli ma być tak samo bezpieczne jak przed wypadkiem to będzie to nie opłacalne.
stander - 2018-03-01, 20:18
Budynn napisał/a: | A tak na marginesie ma ktos doswiadczenie w takich Kamperach jak: bürstner elegance i 890 g .
Czy tym sie da wszedzie pojechac mi chodzi o jazde, parkowanie, manewrowanie na kampingach no ogolnie o takich duzych Kamperach. W Polsce na pewno Wiatol trzeba. |
Masz kolego fantazję Ale niech tam albo grubo albo wcale
Powodzenia
izola - 2018-03-01, 20:30
...pojedziesz w Pl na wieś i będziesz królem - to jest pewne
Budynn - 2018-03-01, 20:31
Tak myślałem ze mi ktoś coś.
Czemu fantazje? Chciałem się coś dowiedzieć o takich Kamperach. Bo jest taki do kupienia i nie rozbity. Dlatego pytam.
izola - 2018-03-01, 20:34
a jakie masz prawo jazdy?
Budynn - 2018-03-01, 20:38
Mam CE
Socale - 2018-03-01, 20:48
Lekko OT.
Nie chcę wywoływać dyskusji wyższości I od A czy Pi.
Mam alkowę już trzecią, najbardziej mi pasuje, mam łóżko ogromne nad kabiną, unoszone podnoszone, obniżane, opuszczane i nawet jak opuszczone do dojście do kierownicy czy obróconego fotela bezkolizyjne/doskonałe jest.
Integra też ma łóżko tam gdzie alkowa ale bywa gorzej/wcale aby wejść do kabiny jak łóżko opuszczone. O co kaman
A jeszcze niech jakieś małe pierdut... No bo nie mogę tego wykluczyć bo się zdarzy na złość i jak swym piznę to zderzak Deth 1000eu ale od bidy oryginał od Ducato za 5 stów pln założę i gitarra, jazda do jesieni dalej możliwa.
Chyba już nie mam kompleksów...
wirefree - 2018-03-01, 21:07
Budynn napisał/a: | Tak myślałem ze mi ktoś coś.
Czemu fantazje? Chciałem się coś dowiedzieć o takich Kamperach. Bo jest taki do kupienia i nie rozbity. Dlatego pytam. |
Ty sprawdz dobrze jego historie bo jak on jest tanio do kupienia to kto wie jak wygladal wczesniej
moze i tak znajac fantazje polkich mechanikow.
http://www.bykegro.pl/sam...legance-i-890-g
:)
Bronek - 2018-03-01, 21:14
Dla mnie Alkowa w środku, Integra na zwenątrz, to jest to.
Półintegra, to rozsądek i kompromis między szpetotą alkowy z zewnątrz a integrą.
A wewnątrz i to najgorsze rozwiązanie . Ale najlepiej jeździ. Itd. Potem kasa i warunki rodzinne......
Blaszaków nie porównuję, bo je z kamperami łączy tylko kibel.
Hotele też bywają niebezpieczne, to może na wczasy w bunkrze?
Budynn - 2018-03-01, 21:18
Jestem już na to uczulony. To jest od pierwszego właściciela i nie od handlarza.
Tak ze jest większa szansa ze był cały. A Kampera po Nr VIN tez idzie sprawdzić jak był servisovany, nie,
Komplecik - 2018-03-01, 21:46
https://www.mobile.de/pl/.../248886394.html
Są piękne alkowy
https://www.mobile.de/pl/.../256389616.html
izola - 2018-03-01, 21:48
a dla mnie to cepka była to non plus ultra , jak było stacjonarnie ,tylko była dziebko upierdliwa w podróży.
Nie wszędzie staniesz zaprzęgiem , miałam ją postawioną wiele lat na kampingu...w górach( wodnik w górach)
Przygotowanie do trasy to było ! , wiele pierdółek musiało zostać w przybudówce ...po powrocie była odwrotna kolejność.
Kamping zimowy....czasami mi go brak w tym wydaniu.
Planowanie tras jazdy też było inne niż terazniejszym, powiem zmniejszenie gabarytów ogranicza dziebko w wygodzie ale udostępnia więcej swobody i spontana.
Tyle na temat macie doświadczenia w kampingach i manewrowaniu i parkowaniu
Cytat: | Budynn napisał/a:
A tak na marginesie ma ktos doswiadczenie w takich Kamperach jak: bürstner elegance i 890 g .
Czy tym sie da wszedzie pojechac mi chodzi o jazde, parkowanie, manewrowanie na kampingach no ogolnie o takich duzych Kamperach. W Polsce na pewno Wiatol trzeba. |
Andrzej 73 - 2018-03-01, 21:52
Przeczytałem cały temat i tak się usmiałem jakbym się trawą ujarał.
Każdy chwali swoje i trzyma się swoich racji choćby nie wiem co. Tak tu jest na naszym forum.
Więc nie będę indywidualistą i napiszę jak większosć.
Kolgo Budynn, widzę , że ciągnie Ciebie w dużą integrę. Zadaj sobie pytanie czy na pewno takiego potrzebujesz.
Zauważyłem , że przerażony jestes ceną szyb do integry. Przemysl sobie temat na spokojnie i rozważ zakup dużej półintegry.
Budynn - 2018-03-01, 22:15
Dzięki. Właśnie chodziło mi o wasze opnie. Duże auta lubię bo mam takie i w takich najlepiej się czuje. Myśl moja była pierwsza by kupić na początek coś mniejszego ale właśnie zobaczyłem tego rozbitka i tak jak to Polak myśl była kupić zrobić i rok dwa pojeździć i sprzedać. A przez ten czas bym sprawdził co oczekuje od Kampera, rozstaw w środku itd. A po tym co zobaczyłem ile to wszystko kosztuje ( chodzi mi o części ) to się zszokowalem. A co do pólintergry nie jestem przekonany bo wypożyczałem pare razy i nam czyli mojej pani nie bardzo leży. Chodzi o otwarta przestrzeń z przodu. A chciał bym już w tym roku coś kupić ale napewno nie na szybko.
stander - 2018-03-01, 22:31
Budynn napisał/a: | wypożyczałem pare razy i nam czyli mojej pani nie bardzo leży. Chodzi o otwarta przestrzeń z przodu. |
Mamy Cię Myślałem że jesteś nie zdecydowany a tu Pani wie
To tak żartem ,a poważnie jeżeli priorytetem jest przestrzeń do codziennego życia to nic ponad integrę .Na niemieckim czy holenderskim rynku kupisz spokojnie coś ciekawego .I nie pchaj się w takie długaśne bo to kłopotliwe przy manewrowaniu .Krótsze też może być piękne
mrsulki - 2018-03-01, 22:35
LukF napisał/a: | mrsulki mnie zacytował:
"No i po co Wam to było... Dopiero prawdziwy fahofiec Was naprostował. Ale on terminował u Gumiaka z FB to i się zna "
Odpowiadam:
Biorca coś wie na ten temat to Wam pisze, wystarczy posłuchać, poczytać i się w ten sposób poduczyć.
A autor wątku zrobi jak będzie chciał. Co z tego, że za kasę wydaną na to Carthago i remont można mieć innego kampera bez przeszłości? Chyba widzicie różnicę między kamperem klasy Premium a włoszczyzną czy francuskimi??? I bez urazy mi tu |
Coś to trzecie pokolenie samochodowej rodziny nie ma za bardzo pojęcia o kamperach i cenach części. Okazuje się że handlarze cebulą posiadają większą wiedzę w temacie.
Trochę pokory i więcej szacunku do innych Koledze życzę.
Budynn - 2018-03-01, 22:37
Chyba takiego dużego Kampera ciężko sprzedać ?
Andrzej 73 - 2018-03-01, 22:39
Etam , nie lubię krótkich.
A co do przestrzeni dziennej to w naszej Laice jest taka sama jak w integrze.
Tu masz stronę francuską https://m.annonces-caravaning.com
Może tam coś znajdziesz dla siebie.
izola - 2018-03-01, 22:49
Budynn, przemyśl też przed zakupem auta , by wybrać takie - by i Twoja partnerka chętnie tym jezdziła- bywają sytuacje w drodze gdzie to jest więcej jak konieczne - ...ADAC pomoże ale lepiej mieć kierowcę zapasowego na pokładzie.
Bronek - 2018-03-01, 23:09
Budynn napisał/a: | Chyba takiego dużego Kampera ciężko sprzedać ? |
Jeszcze nie kupiłeś
Miałem koleżankę, co prezent ślubny w postaci Skody zarejestrowała na siebie szhbko przed ślubem, bo stwierdziła, iż gdyby się rozwiedzie to nie chce się dzielić z byłym mężem.
Smutne... Pies tylko rasowy, a najlepiej suczka, bo....
Bez urazy ale jeszcze nie masz a już interesy chcesz robić
izola - 2018-03-01, 23:16
Cytat: | Smutne... Pies tylko rasowy, a najlepiej suczka, bo.... |
no to wdepłam w... moja rasowa suczka odbiega od normy...nie poszłam do adwokata ...ale zje...handlarkę- już nie widać jej szczeniąt w necie.
ale kofam moje - to stworzenie ponad wszystko
Bronek - 2018-03-01, 23:22
E tam... jeden znajomek nie chciał mieć dzieci, to żonie parkę maltańczyków kupił.
Tu nie potrzeby finansowe były powodem tego , a zaspokojenie instynktu macierzyńskiego młodej żony
Taka to nasza natura., wszystko musi się opłacać. I to jest smutne.
Polecam kolejny raz od początku lub od tego miejsca.
Po ok 2 min od tego miejsca z linku poniżej, cytuje Prof Bartoszewskiego... jedno zdanie, co się opłaca a co do warto....
https://youtu.be/ktjMz7c3ke4?t=660
izola - 2018-03-01, 23:33
Cytat: | Taka to nasza natura., wszystko musi się opłacać. I to jest smutne. |
ludzie zapomnieli się cieszyć...małymi rzeczami
Bajaga - 2018-03-02, 00:10
Budynn napisał/a: | A tak na marginesie ma ktos doswiadczenie w takich Kamperach jak: bürstner elegance i 890 g .
Duuży kamper to duży komfort ale w Polsce (a pewnie i w EU) dużo kłopotów. W Polsce na co najmniej połowę miejsc w których byłem (albo raczej nawet więcej ) na kempingach bym autkiem xxxl nie wjechał.
A jak wakacjować to wolę na kempingu niż na Orlenie (bo tam się akurat zmieszczę).
No chyba że nie jeździmy jak wściekli po Europie tylko jedziemy grzać kości stacjonarnie w zimę np. w Maroko. Wtedy ma być xxxl. Albo xxxxxxxl Ale do turystyki Wielki się nie nadaje w Europie.
wirefree - 2018-03-02, 07:45
Budynn napisał/a: | Dzięki. Właśnie chodziło mi o wasze opnie. Duże auta lubię bo mam takie i w takich najlepiej się czuje. Myśl moja była pierwsza by kupić na początek coś mniejszego ale właśnie zobaczyłem tego rozbitka i tak jak to Polak myśl była kupić zrobić i rok dwa pojeździć i sprzedać. A przez ten czas bym sprawdził co oczekuje od Kampera, rozstaw w środku itd. A po tym co zobaczyłem ile to wszystko kosztuje ( chodzi mi o części ) to się zszokowalem. A co do pólintergry nie jestem przekonany bo wypożyczałem pare razy i nam czyli mojej pani nie bardzo leży. Chodzi o otwarta przestrzeń z przodu. A chciał bym już w tym roku coś kupić ale napewno nie na szybko. |
Ale te otwarta przestrzen mozesz zmiejszyc wszelkiej masci zaslonami czy tez zaluzjami. Od integry to sie raczej nie rozni bo tam tez masz zaluzje i zaslony w przedniej czesci.
andi at - 2018-03-02, 08:42
Szukaj takiego rozmieszczenia jak ma ta Integra bo ma wszystko ładnie rozmieszczone no i ładną piwniczkę i 7 m dł . Nie pisałeś ile chcesz wydać manymany
To jest moje rozmieszczenie i coś takiego szukam ,ale kamperka mam to nie ma ciśnienia na już już
zbyszekwoj - 2018-03-02, 10:07
Kolega świeżak chciałby tańszym kosztem zacząć od górnej półki, ale on mieszka w Niemczech gdzie nie ogarnie się tego tanio. Każdy zabrał głos ze swojego ,różnego punktu widzenia.Np taki Biorca ,wierzę że zrobił by sobie z tego cacuszko małym kosztem. Na naszym forum sa integry ,które buły prawie w połowie złamane a wyglądają jak bezwypadkowe z niefabrycznymi plastikami z przodu. Są i też carthago i jeżdżą od wielu lat. Ale tak jest u hobbystów i zrobione w polskich warunkach i z naszymi zdolnościami..
andi at - 2018-03-02, 14:26
Masz racje Zbyszek ,dlatego pisałem że kolega mechanik i jazda zobaczyć to cudo co i jak .
Przy okazji jeszcze utargować co nieco
Budynn - 2018-03-02, 15:07
Temat powoli ogarnę bo nie będę się spieszył. Myślałem na początku ze to będzie łatwizna ale jednak nie. Już wiem na czym stoję coś nie coś już wiem na ten temat. Bo z Kamperami to nie tak jak z osobowkami nie podoba się to sprzedaje z dnia na dzień. Myśle już ze do tego zakupu trzeba się przygotować chodzi mi o model, gabaryty, wykończenie w środku i rozstaw mebelków itd.
Człowiek uczy się całe życie a życie to brutal !!!
Tak ze dzięki wam za wasze uwagi i spostrzeżenia.
Ale tez nie dokuczajcie bo każdy z was tez miał ten swój pierwszy raz
LukF - 2018-03-02, 16:05
mrsulki napisał/a: | LukF napisał/a: | mrsulki mnie zacytował:
"No i po co Wam to było... Dopiero prawdziwy fahofiec Was naprostował. Ale on terminował u Gumiaka z FB to i się zna "
Odpowiadam:
A autor wątku zrobi jak będzie chciał. Co z tego, że za kasę wydaną na to Carthago i remont można mieć innego kampera bez przeszłości? Chyba widzicie różnicę między kamperem klasy Premium a włoszczyzną czy francuskimi??? I bez urazy mi tu |
Coś to trzecie pokolenie samochodowej rodziny nie ma za bardzo pojęcia o kamperach i cenach części. Okazuje się że handlarze cebulą posiadają większą wiedzę w temacie.
Trochę pokory i więcej szacunku do innych Koledze życzę. |
Znowu zaczynasz? Ja przynajmniej w trzecim pokoleniu potrafię czytać że zrozumieniem Widać, że tym z cebulą jest trudniej... Gdzie niby napisałem, że do TEGO Carthago szyba przednia kosztuje 4 czy 6tyś.PLN? Odniosłem się do tego iż takie pieniądze to nie kosmos przy tym hobby. A co do pokory i szacunku to dzięki za upomnienie. Będę nadal nad tym pracował. Kolega również?
mischka - 2018-03-02, 17:10
zbyszekwoj napisał/a: | Kolega świeżak chciałby tańszym kosztem zacząć od górnej półki | a to źle?
zbyszekwoj - 2018-03-02, 17:21
mischka napisał/a: | a to źle? |
Tego nie powiedziałm.
izola - 2018-03-02, 17:39
Budynn - 2018-03-02, 22:14
Kolegi, Kolegi!!! Sorry ale mi jest przykro ze po moim jakimś wpisie macie się kłócić !!!! to mega przepraszam.
CORONAVIRUS - 2018-03-02, 22:43
Budynn napisał/a: | Kolegi, Kolegi!!! Sorry ale mi jest przykro ze po moim jakimś wpisie macie się kłócić !!!! to mega przepraszam. |
nowy czy co ?
jak k....wy nie lecą w postach to nie ma mowy o kłótni , to takie zimowe pierdu pierdu .
mrsulki - 2018-03-02, 22:53
BIORCA napisał/a: |
Budynn napisał/a:
Kolegi, Kolegi!!! Sorry ale mi jest przykro ze po moim jakimś wpisie macie się kłócić !!!! to mega przepraszam.
nowy czy co ?
jak k....wy nie lecą w postach to nie ma mowy o kłótni , to takie zimowe pierdu pierdu . |
Ot i mądrego miło poczytać. Adam jak zwykle w sedno.
Tak se po prostu licznik kręcę bo mi trochę do Kombatanta brakuje i zima doskwiera.LukF, nic się nie przejmuj akurat padło na Twój temat
CORONAVIRUS - 2018-03-02, 23:00
mrsulki napisał/a: |
Tak se po prostu licznik kręcę bo mi trochę do Kombatanta brakuje i zima doskwiera.LukF, nic się nie przejmuj akurat padło na Twój temat |
po co Ci ten kombatant ? oddam swojego chętnie bo czasami uwiera
Budynn - 2018-03-02, 23:08
A nowicjusz napisze,
Kuzwa znacie się wszyscy ( tak myśle) a se do gardeł skaczecie.
Dajcie se spokój , ja myśleć zapytam ziomków jak mogę , gdzie i tanio a wy jak .... każdy się domyśli.
Nie.... będę się rozpisywał dalej bo jestem nowicjusz na Forum !!!
WINNICZKI - 2018-03-03, 01:09
Wszyscy sie znaja i ujadają jak sfora psów.A karawana jedzie dalej. Nie przejmuj sie ,coś z nudów trza pisać.Pogoda taka ,że psa na zewnątrz nie wygonisz.Większość zamiast dłubać w kamperach została przyspawana do klawiatury. A mróz nie puszcza.Każdy coś tam napisał, moze ktoś podał namiary do warsztatu,celem orientacji co i za ile. Nie przepraszaj bo nie ma kogo ,jak najwyżej to co niektórzy powinni Ciebie ,za zbytnią pobudliwość.Ale powody już przytoczyłem. To do następnego razu hej.
mischka - 2018-03-03, 02:23
Budynn, teraz dopiero zauważyłem że ty dalszy sąsiad. Jak będziesz kiedy w okolicy to zapraszam na małe bezalkoholowe
LukF - 2018-03-03, 15:46
Też sobie napiszę by nabić więcej postów. Ale miałem pisać tylko merytorycznie? Więc sorry
Budynn - 2018-03-03, 18:50
Kuzwa musze sie pochwalic.
Bylem dzisiaj pierwszy raz w moim krotkim zyciu na Targach Kamperow (Messe w Nürnberg) prawie caly dzien tam przelazilem. I teraz wiem co bym chcial mniej wiecej (chodzi o rozstaw)mebli itd. Do tego zobaczylem rozne marki Kamperow a i przy tym jakosc wykonania i uzytych materialow. No i bez wnikliwych ogledzin mozna odrazu powieszchownie stwierdzic jakie marki sa Premium a jakie bardziej niszowe. Choc ceny i tak powalaja na kolana ale co sie nie robi by HOBBY miec a mam juz inne. Tak ze trzeba bedzie od jutra na djete przejsc lodowke z domu wystawic i oszczedzac na Kampera
A na dodatek nie widzialem ze tyle ludzi sie tym (sportem) interesuje. na Targach bylo tysiace ludzi. Szok
piotr.sto - 2018-03-03, 18:56
Budynn napisał/a: | No i bez wnikliwych ogledzin mozna odrazu powieszchownie stwierdzic jakie marki sa Premium a jakie bardziej niszowe. |
I jak byś sklasyfikował poszczególne marki? Jestem bardzo ciekaw Twojej opinii, jako osoby "nie skażonej" forum
Budynn - 2018-03-03, 19:22
Nie chce bardzo na ten temat tutaj sie wypowiadac bo zaraz ktos mnie zruga.
I napisze: co ty wiesz w nogach spisz
Ale mysle ze Premium marki to:
Carthago, Hymer, Knaus, Büstner, Pössl
Srednie marki to:
Challenger, Dethleffs, Itineo, Laika, Pilote
A niszowe marki:
Sunlight, Ahorn, Eura Mobil, Forster
To jest moja opinnia. Ale nie wiem jak te marki od strony technicznej wygladaja jak wiadomo w osobowych mniej albo wiecej awaryjne.
Ale powtarzam to jest tylko moja opinia!!!
mrsulki - 2018-03-03, 20:52
Budynn napisał/a: | Ale mysle ze Premium marki to:
Carthago, Hymer, Knaus, Büstner, Pössl
Srednie marki to:
Challenger, Dethleffs, Itineo, Laika, Pilote
A niszowe marki:
Sunlight, Ahorn, Eura Mobil, Forster
|
Trafiłeś w 10. Tak właśnie jest też moim zdaniem.
Andrzej 73 - 2018-03-03, 21:06
Knaus to marka niżej niż Laika.
Gdzieś po drodze zgubiłeś Hobby.
Socale - 2018-03-03, 21:18
Na k.pl wobec przyczep, Hobby idzie w księgowość od dawna, Knaus niewiele lepiej ale bynajmniej do millenium były to solidne produkty.
.
Podium marek... O czym mowa? O jakości i materiałach czy wrażeniu?
Pokazać Wam mój marmurowy stół z... tektury?
Nie ma dzisiaj wyżyn, jest fantazja projektorów.
LukF - 2018-03-03, 21:25
Również zgadzam się z zestawieniem Budynn
I do tego wiem czemu się zgadzam
MILUŚ - 2018-03-04, 00:49
Bo ja wiem.......Burstner ....premium ?
zbyszekwoj - 2018-03-04, 09:17
Całkiem pomieszane. Possl-blaszanka premium?
Concord- to rozumiem
SlawekEwa - 2018-03-04, 09:20
zbyszekwoj napisał/a: | Possl-blaszanka premium?
Concord- to rozumiem |
W blaszce mogą być materiały i rozwiązania, że Concord się chowa
mischka - 2018-03-04, 09:42
Andrzej 73 napisał/a: | Knaus to marka niżej niż Laika.
Gdzieś po drodze zgubiłeś Hobby. |
Laika za mną łazi już od dwóch lat, niestety wszystko co by mi pasowało ma ponad 3,5tony
Jak dzieci jeszcze trochę podrosną, trzeba będzie zrobić odpowiedni ruch
Co do Hobby to prawdopodobnie w Norymbergi się nie wystawiali. To nie były targi typowo karawaningowe tylko turystyczne z kamperowym akcentem.
Bronek - 2018-03-04, 11:11
Zgadzam się niemal w całości z Socale ..do 3,5tony dla mnie liczy się układ i ładowność. Drogie materiały , okucia ,w szafkach tzw.cargo np . ceramika itd , to inna waga kampera.
Układ , dł. wyposażenie , reszta dla mnie to nalepki .
To dotyczy szczególnie nowych kamperów , nie zachwyciły mnie np meble , tapicerka itd. w wybranym przez ze mnie. Ale wybór podyktowało to co wyżej napisałem - układ itp .
Reszta we własnym zakresie, albo przywyknąć trza będzie
Andrzej 73 - 2018-03-04, 11:28
Potwierdzają się moje obserwacje.
Wielu na forum nie ma wiedzy jak ocenić dobrą jakość kmpera.
Rozumiem to , nie każdy ma na co dzień do czynienia z meblarstwem czy budowa kamperow..
Niestety , aby miarodajne ocenić jakość budowy kampera trzeba trochę w tym robić.
t
zbyszekwoj - 2018-03-04, 11:29
Bronek napisał/a: | nie zachwyciły mnie np meble , tapicerka itd. w wybranym przez ze mnie. |
Może nie wchodziłeś do tych papierzaków?
Budynn - 2018-03-04, 11:34
Rozwin bardziej: Jakich papierzakow?
Socale - 2018-03-04, 11:40
Andrzej 73 napisał/a: | Potwierdzają się moje obserwacje.
Wielu na forum nie ma wiedzy jak ocenić dobrą jakość kmpera.
... |
Na wielu działa po prostu zauroczenie. Nie powiem, też jest ważne, ale rzeczywistość jest taka, że stara solidniejsza technologia już nie wróci.
Mój BYŁy, miał bardzo dużo użytego litego drewna bukowego. Ciężkie i twarde jak to buk.
W niektórych miejscach nawet nieuzasadnione, niepotrzebnie, ale było.
Jak kupiłem i zdemolowałem Burstnera, to wyzywałem inżynierków od idiotów,
np tutaj: https://www.camperteam.pl...&highlight=nowo
Dziś w porównaniu z Dethem, honorowo bym ich przeprosił.
Andrzej 73 - 2018-03-04, 11:56
Wojtek , jest prawdą że producenci kamperow idą z duchem czasu i wkładają w auta co raz więcej udogodnień i gadżetów co za tym idzie zwiększa się waga pojazdu.
Aby zmieścić się w jak najmniejszym DMC trzeba wykonać ruch , zabrać kilogramy z czego się da by dołożyć gadżet lub urządzenie.
To wszystko nie zmienia faktu jakości samego wykonania.
zbyszekwoj - 2018-03-04, 12:06
Budynn napisał/a: | Rozwin bardziej: Jakich papierzakow? |
Tak nazywamy meble które wyglądają jak pokryte tandetną papierową tapetą.
zbyszekwoj - 2018-03-04, 12:13
Powiem tak ,piłem kawę u Mirka Kalinina z ekspresu w Knausie oraz z tego samego ekspresu i ta samą kawę z Carthago i ta druga bardziej mi smakowała.
Drink wypity w Mobilvietcie u Zuchwałego tez lepiej smakował niz w moim Euramobil.
Do kibla kazdego kupkę robi sie jednakowo, ale spytajcie żony, która lepiej sie sprząta, plastikową czy porcelanową. To drobiazgi które świadcza o komforcie.
Bronek - 2018-03-04, 12:14
zbyszekwoj napisał/a: | Bronek napisał/a: | nie zachwyciły mnie np meble , tapicerka itd. w wybranym przez ze mnie. |
Może nie wchodziłeś do tych papierzaków? |
Miałem MCLouis a i niby paździoch , ale byłem zadowolony . Wszystko grało i co cały czas. A lekki był 2710 kg. Mebelki niezłe. Widziałem z bliska Rollerteam a i jak segment goleniowski .
Ten Twój to piękny , mój już tylko szafki i boacik , a ze względu na DMC reszta po lekkości niby taka jakaś zwykła .
Wykończenie łazienek na biało (niby by jasno było), a chodzi o ucieczkę przed nadwagą. A jak wali się lodówę prawie 160l itd
Dlatego się nie czepiam , robił bym to w kategorii 4250 i wyższej .
Tu podtrzymuję swoje zdanie, Układ i przestrzeń/wiekość, to sukces i zadowolenie a nie zawiasy czy klameczki.
A to już każdy wybiera po swojemu....
zbyszekwoj - 2018-03-04, 12:31
Bronek napisał/a: | u podtrzymuję swoje zdanie, Układ i przestrzeń/wiekość, to sukces i zadowolenie a nie zawiasy czy klameczki.
A to już każdy wybiera po sw |
Ciekawe czy Twoja zonka to zdanie podziela, sądząc po stylowym urządzeniu mieszkania.
Socale - 2018-03-04, 12:32
Andrzej 73 napisał/a: | ...
To wszystko nie zmienia faktu jakości samego wykonania.
|
Sama racja i nic więcej. Cokolwiek zrobione, ma być zrobione perfekcyjnie.
Co do tej kwestii u siebie nie mam zastrzeżeń, wszystko niezwykle precyzyjne, ale to nie dziwi w dobie postępu. Nawet ja sam skracając stół, zrobiłem to tak, że laik nie rozpozna tak poważnej ingerencji. To za sprawą dostępnych materiałów i sposobu ich stosowania. Tylko świadomość że tam gdzie chciałbym wkręcić śrubkę tam jest karton, choć wszystko wygląda masywnie.
Andrzej 73 - 2018-03-04, 12:56
W mojej branży krąży slogan "plaster miodu to przyszłość meblarstwa" - mnie osobiście to rozwala.
Nie nauczony robić tandety , dlatego tego tekstu nie podzielam.
mrsulki - 2018-03-04, 13:35
Tak naprawdę to wszystkie nowe to dykta, tektura i trochę błysku dla oka. Meble kanciate jakby poskręcane z formatek zamawianych w Castoramie. Fotele powleczone psełdo skórą z plastikowej świni. Cóż może to znak czasu że teraz liczy się taniość w produkcji a nie jakość. Starczy porównać kampera tej samej marki i klasy z lat 90 i współczesnego - niebo a ziemia.
LukF - 2018-03-04, 14:46
No i tym sposobem od zakupu uszkodzonego Carthago doszliśmy do szafek, mebelków itp. współczesnych kamperow które okazują się niewiele warte A przynajmniej nie tyle warte ile wołają producenci
Chyba tak samo wyglądają rozmowy pokityczne w TV. Pytanie takie a odpowiedź jak na naszym forum.
Ale bardzo dobrze. Jest co czytać w te mroźne dni. A tak bym musiał oglądać TV. ZGADZACIE się z tą tezą ? To proszę piwa bo mam dopiero jedno
Bronek - 2018-03-04, 15:04
Bo chyba te szafki przysłoniły np szybę itp .
Ad mebelki , słusznie kewlar lub balsa ...
Panowie broniący klasy materiałów...W pewnym lekko kartonowym 5lat nic się nie wypaczyło , żadna klamka nie odpadła , także reguły nie ma. A kable miał fabrycznie położone jakby ktoś po pijaku to robił
Druga sprawa, naprawy serwisowe nawet duperele ilu z Was poprawiali w tych lepszych niby markach .
Ze względu na NIEDZIELĘ nie wymienię ....
Poprawiacie sobie samopoczucie tylko Ego nadszarpnięte MORELO , Carthago itp
To jak paskudna torebka od Prady a ładniejsza torebka z LIDLA .
Wszystko to gówno .... oprócz moczu
mrsulki - 2018-03-04, 16:08
LukF napisał/a: | To proszę piwa bo mam dopiero jedno |
Komplecik - 2018-03-04, 19:14
Bronek napisał/a: | Widziałem z bliska Rollerteam a i jak segment goleniowski .
.... |
Jak mam to odebrać, śmiejesz się z rollerow czy chwalisz ?
.
Bronek - 2018-03-04, 19:21
Komplecik napisał/a: | Bronek napisał/a: | Widziałem z bliska Rollerteam a i jak segment goleniowski .
.... |
Jak mam to odebrać, śmiejesz się z rollerow czy chwalisz ?
.
|
Ani się nie śmieję ani tym bardziej nie chwalę., Z przykrością zauważam fakt , jeden naoczny , drugi tu opisywany szeroko https://www.camperteam.pl...ght=roller+team
Ale to zgodnie z tym co pisałem, do ogarnięcia . Dostawczak ze styropianem i plastikiem ...każdy niemal Układ Reszta to dla picu , Chłop PiP,Ka to ogarnie
Budynn - 2018-03-04, 19:26
Po tych waszych wywodach to ja sie troche poduczylem ni mniej ni wiecej z czego jest zbudowany Kamper.
izola - 2018-03-04, 19:33
Budynn ale we wszystkie wywody nie wierz, każdy ma swoje instynktey, upodobania i zdanie , poczytaj i decyduj wg. swoich widzimisię
jak ja bym zaczęła to masz tylko o MarcoPolo hymny !
a to żaden kamper bo ma tylko kasetę Porta Potti i prysznica nie mam
Budynn - 2018-03-04, 20:01
Kazda kwestie biore po uwage ale kazdy ma swoj rozum, Wiadomo.
A kupie co mi bedzie odpowiadalo. Cieszy mnie ze tu trafilem (na Forum) do was bo jestescie bardzo aktywni moze to przez pogode Zaczyna mnie to troche wkrecac.
CORONAVIRUS - 2018-03-04, 21:44
Budynn napisał/a: | . Cieszy mnie ze tu trafilem (na Forum) do was bo jestescie bardzo aktywni moze to przez pogode Zaczyna mnie to troche wkrecac. |
kijek ma dwa końce , spróbuj kogoś wq...ć to dopiero będzie aktywność aż di wyłączenia światła przez jakiegoś prezesa
lepiej sie nie wkręcaj bo to strata nerwów i czasu
Bronek - 2018-03-04, 21:52
Wszelkie Fora wymagają rozdwojenia jaźni.
Druga rada : Im mniej poznasz ludzi w realu tym Forum Ci sprawi więcej radości
Przebiłem tym Adama (Biorcę)
zbyszekwoj - 2018-03-05, 09:58
Bronek napisał/a: | Przebiłem tym Adama (Biorcę) |
Kiedy on w realu cichutki.
CORONAVIRUS - 2018-03-05, 10:15
aż tak ?
Bronek - 2018-03-05, 10:38
Ja tylko chciałem powiedzieć ,żeby unikać jak ognia ludzi z CT .
Tylko waham się , czy to z powodu zagrożenia toksyczną miłością , czy chęcią mordu
Budynn - 2018-03-05, 16:44
Mam sie bac
Bronek - 2018-03-05, 18:22
Tak jak samochodów na polskich drogach. Wiesz co po nich jeździ ...
Budynn - 2018-03-05, 18:57
Dobre
Budynn - 2018-05-01, 21:18
Witam wszystkich, nie bede zakladal nowego tematu ale juz nie moglem wytrzymac by sie pochwalic. Kupilem kampera mego pierwszego Kampera jest to Integra Eura Mobil IL 720 qb. Tak ze w koncu jest teraz tylko doposazyc go i w trase.
silny - 2018-05-02, 07:24
Integre czy pół , bo wygoglać nie potrafię
mischka - 2018-05-02, 08:43
Budynn napisał/a: | jest to Integra Eura Mobil IL 720 qb. |
silny napisał/a: | Integre czy pół , bo wygoglać nie potrafię |
MILUŚ - 2018-05-02, 18:55
mischka napisał/a: | Budynn napisał/a: | jest to Integra Eura Mobil IL 720 qb. |
silny napisał/a: | Integre czy pół , bo wygoglać nie potrafię |
|
Ale Silny pyta czy całego czy pół
andi at - 2018-05-03, 02:07
Prawdopodobnie to https://www.youtube.com/watch?v=Qig0TAhe5ME
silny - 2018-05-03, 06:57
Fajny , pytanie czy z tyłu ma łóżka osobne czy królewskie na środku, ale super
Budynn - 2018-05-03, 08:01
Tak. ma królewskie na środku jak w oznaczeniu QB Queen Bett.
|
|