Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Gdzie najlepiej umieścić manometry od zawieszenia pneumatycz

Piast53 - 2018-03-01, 22:57
Temat postu: Gdzie najlepiej umieścić manometry od zawieszenia pneumatycz
Witam. Proszę o informacje (jeśli ktoś ma zawieszenie pneumatyczne, Fiat Ducato 2016r) w którym miejscu umieścić manometry od zawieszenia pneumatycznego aby było wygodnie i nie przeszkadzały. Z reguły widywałem je przy fotelach ale czy nie przeszkadzają podczas wsiadania-wysiadania. Może ma ktoś jakieś doświadczenia???? Proszę o podzielenie się takimi doświadczeniami, Pozdr. SK
CORONAVIRUS - 2018-03-01, 23:00

http://www.intrak.com.pl/...dykowany-detail
MAWI - 2018-03-01, 23:06

Popieram Adama w 100% .Sam ty mam i jeszcze watro dopłacić parę groszy i dołożyć zestaw do pompowania ( zawór i jeszcze kilka rzeczy)
Z tego co wiem to patent intraka.

wlodo - 2018-03-01, 23:32

Ja miałem taki zestaw, do takiego montażu, ale wyobraziłem sobie moje lewe kolano przy nagłym hamowaniu i zamontowałem nad radiem, tam miałem wolne miejsce.
toscaner - 2018-03-02, 00:38

Ja mam te z Adama linku, ale w starszym modelu zamontowałem w miejscu popielniczki. I tak nie palę, więc było puste miejsce. Musiałem je lekko przyciąć aby się zmieściły :-P
W niczym nie przeszkadzają.

http://toscaner.com/kampe...rak-do-kampera/

MAWI - 2018-03-02, 07:24

Tu czy tam .Nawet nie wazne kto to zakłada . Najważniejsze moim zdaniem to móc tym operować jadąc , czy manewrując . Cofałem kiedyś na wysoki parking i po oględzinach w kamerze podniosłem tył nie wychodząc z auta i całe czas obserwowałem postępy w kamerze .
Zamontój byle gdzie , czy tam gdzie intrak czy w popielniczce , nawet w 1 din .BYLE POD RĘKĄ. :spoko

SlawekEwa - 2018-03-02, 07:46

Czym się różni http://www.intrak.com.pl/...994-62-6-detail
od http://www.intrak.com.pl/...994-62-7-detail

CORONAVIRUS - 2018-03-02, 08:05

SlawekEwa napisał/a:
Czym się różni http://www.intrak.com.pl/...994-62-6-detail
od http://www.intrak.com.pl/...994-62-7-detail

ceną , poduszkami i mocowaniami

te droższe mają nośność +500 kg i miedzy bałwankami przekładkę teoretycznie uniemożliwiającą przetarcie ścianek w sytuacji gdy nie ma w układzie ciśnienia

:spoko

co do historyjek o hamowaniu i kolanie to ...lepiej z domu nie wychodzić :haha:

Piast53 - 2018-03-02, 08:12

Dziękuję za bardzo przydatne odpowiedzi - podpowiedzi bo na pewno któreś z tych rozwiązań zastosuję. Pozdr. Piast53
wlodo - 2018-03-02, 10:08

Cytat:
co do historyjek o hamowaniu i kolanie to ...lepiej z domu nie wychodzić

i siedzieć czytając tych najmądrzejszych wszystkowiedzących
Dołożyłeś swoją kolejną cegiełkę do muru niechęci do zabierania głosu na tym forum.

SlawekEwa - 2018-03-02, 16:15

BIORCA napisał/a:
te droższe mają nośność +500 kg

tzn na 3.5t czy więcej?

CORONAVIRUS - 2018-03-02, 16:45

wlodo napisał/a:
Cytat:
co do historyjek o hamowaniu i kolanie to ...lepiej z domu nie wychodzić

i siedzieć czytając tych najmądrzejszych wszystkowiedzących
Dołożyłeś swoją kolejną cegiełkę do muru niechęci do zabierania głosu na tym forum.

i nikt Ciebie nie zmusi byś coś pisał nawet jak będziesz miał super humor ... może i lepiej :diabelski_usmiech

CORONAVIRUS - 2018-03-02, 16:55

SlawekEwa napisał/a:
BIORCA napisał/a:
te droższe mają nośność +500 kg

tzn na 3.5t czy więcej?

nie ma rozgraniczenia czy do 3,5 tony , to są poduszki wspomagające zawieszenie a nie zastępujące resory , te droższe więcej potrafią od tańszych ale ile potrafią tańsze tego nie wiem jaka jest specyfikacja , ogólnie droższe są mocniejsze co lubią w dostawczakach do 3,5 , szczególnie tych wożących 6 ton węgla :)

SlawekEwa - 2018-03-02, 17:02

BIORCA napisał/a:
ogólnie droższe są mocniejsze co lubią w dostawczakach do 3,5 , szczególnie tych wożących 6 ton węgla

I wszystko jasne. Dzięki :ok

SZEJK - 2018-03-05, 13:39

Sławek - czytam w awatarze, tak se po cichu budujesz blaszaka i nic się nie chwalisz. :lol:

Ładnie to tak, chyba że jest opis to proszę linka!!!!!!!!!

rjas - 2018-03-05, 17:48

BIORCA napisał/a:
http://www.intrak.com.pl/sklep/index.php/systemy-do-dostawczych/fiat/panel-sterowania-dedykowany-detail

Mam zamontowane dokładnie te jak w linku od Biorcy (w tym miejscu jak na zdjęciu) + pompka pod siedzeniem. Działa super.
Dodatkową zaletą jest możliwość delikatnego poziomowania auta na pochyłości w czasie postoju. Co prawda kilka centymetrów różnicy cudów nie zrobi, ale zawsze to jakaś dodatkowa zaleta :spoko

CORONAVIRUS - 2018-03-05, 17:57

rjas napisał/a:
BIORCA napisał/a:
http://www.intrak.com.pl/sklep/index.php/systemy-do-dostawczych/fiat/panel-sterowania-dedykowany-detail

Mam zamontowane dokładnie te jak w linku od Biorcy (w tym miejscu jak na zdjęciu) + pompka pod siedzeniem. Działa super.
Dodatkową zaletą jest możliwość delikatnego poziomowania auta na pochyłości w czasie postoju. Co prawda kilka centymetrów różnicy cudów nie zrobi, ale zawsze to jakaś dodatkowa zaleta :spoko

nie boisz się o lewe kolano ? przecież to pułapka nad pułapki :)

rjas - 2018-03-05, 22:57

Jakoś daję radę :wyszczerzony:
Najwyżej żonka będzie całować i masować :lol:

CORONAVIRUS - 2018-03-05, 23:01

rjas napisał/a:
Jakoś daję radę :wyszczerzony:
Najwyżej żonka będzie całować i masować :lol:

jesteś BOHATEREM :spoko

wlodo - 2018-03-05, 23:22

Cytat:

Zaczepki szukasz ? nie wiem po co ? temat dawno się rozmył !!!
Dlaczego zależy Ci na ciągłym jątrzeniu na forum, ciągle kogoś opierdalasz, ciągle zwracasz komuś uwagę, ciągle twoje zdanie musi być ostatnie, ogarnij się.
Forum, to forum, połączyło ludzi ze wspólna pasją, dlaczego cały czas zależy ci na poróżnieniu jego użytkowników ? Łączy nas wszystkich to samo, a, że mamy różne charaktery, nie powinno tego zakłócać.
Nie mam zamiaru z tobą polemizować, bo i po co, ja nawet, w pewnym stopniu, cie szanuje za wkład dla forum, ale wszystko ma swoje granice. Nie nadepnąłeś mi na odcisk, bo to tylko takie igraszki słowne, ale w myśl ogólnie pojętej zdrowej atmosfery na forum, ja się z tobą przekomarzać nie zamierzam. Pisz co chcesz, ja dyskusje i przepychanki nie zamierzam kontynuować jako bardzo nie na miejscu i bez powodu.

CORONAVIRUS - 2018-03-05, 23:47

wlodo napisał/a:
Cytat:

Zaczepki szukasz ? nie wiem po co ? temat dawno się rozmył !!!
.

Ktoś z Tobą rozmawia ? Pytał o coś ? Ciebie? Opierdolił ? Puszysz się jak inni sobie gadają i jeszcze masz pretensje. Nie wolno ? a niby dlaczego ?

może dla Ciebie temat się rozmył ale słabo jeśli nie możesz wytrzymać .

zajmij się czymś pożytecznym i zwyczajnie nie wtrącaj , nie ma sensu . :kawka:

Jak ktoś nie ma poczucia humoru to zaczyna uwierać . To jest forum rozrywkowe :bajer

Bronek - 2018-03-06, 07:32

Cytat:
zależy ci na poróżnieniu jego użytkowników

Ja też tak mam , ale u mnie to nabyte z telewizji, jak patrzę na jakiej zasadzie Władza utrzymuje władzę.

Biorca chce chyba po prostu wygrać wybory. :mrgreen:
Demokratycznie ... :mrgreen:

Andrzej 73 - 2018-03-06, 08:25

Też nie bardzo rozumiem , co jest nie tak z tym umieszczeniem manometru po lewej na wysokości kolan.
Myślę , że to idealne miejsce na manometry i nie trzeba rzeźbić w konsoli dodatkowych otworów.
Z drugiej strony mnie nie przeszkadza , że kół. wlodo, umieścił sobie manometry w miejscu gdzie ja mam stacje multimedialną. Jego auto jego wybór.
:spoko

MAWI - 2018-03-06, 09:12

Andrzej 73 napisał/a:
Myślę , że to idealne miejsce na manometry i nie trzeba rzeźbić w konsoli dodatkowych otworów.

Też uważam że miejsce jest idealne. Wygląda jak fabrycznie montowane.

CORONAVIRUS - 2018-03-06, 09:18

MAWI napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:

Też uważam że miejsce jest idealne. Wygląda jak fabrycznie montowane.

Wiesiu , nie wygląda :) jak fabrycznie .... znajdź jak fabryka to montowała :) zdziwisz się .