Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Zakup nowego kampera

gotek - 2018-03-05, 20:49
Temat postu: Zakup nowego kampera
Witam wszystkich :spoko

Po średnio udanym wyjeździe testowym kamperem do Włoch w ostatnie wakacje (kamper wynajmowany, popsuł się i wracaliśmy wcześniej na holu), mimo wszystko wiemy, że kamper to jest forma wypoczynku, która bardzo nam odpowiada i wiemy, że chcemy mieć swojego, bo z oczywistych względów z wypożyczania się wyleczyliśmy.

Kamperka chcemy używać kilka razy w roku, wakacje, ferie zimowe to dłuższe wyjazdy i krótsze na długie weekendy.

Rodzinka 2+3 (6, 12, 14)

W planach:

Włochy
Iberyjski
W. Brytania
Skandynawia
Grecja

Być może będziemy pożyczać rodzinie, znajomym.

Zaczęliśmy od 70 tyś., ale roczniki, przebiegi, wygląd, przy tej cenie, nie zachęcały do zakupu.

W grę na pewnym etapie wchodził jeszcze 2-3 latek, ale ponieważ sporo takich jest po wypożyczalniach, zraziłem się.

Poczytałem trochę na forum o komisach w Polsce, o oszustwach i cena rosła sobie z dnia na dzień, aż w końcu postanowiliśmy kupić nowy :lol: tak się zajaraliśmy

Plusy: nowy, kupuję takiego jakiego dokładnie potrzebuję, na bank nieuszkodzony i bezwypadkowy

Minusy: cena, łakomy kąsek dla złodziei i strach pożyczać bliskim znajomym czy rodzinie

Mój wybór padł na:

http://www.palmo.de/fahrz...eissensation-1/

Takie wnętrze nam się podoba i czujemy, że będzie nam w nim dobrze. Oczywiście będę dokupował ten zestaw za 2000 €.

Nakreśliłem sytuację a teraz kilka pytań:

1. Co sądzicie o tym modelu? Pytam o kwestie techniczne, silnik, wyposażenie, marka, osiągi, dostępność serwisu w Polsce, ja się na tym kompletnie nie znam, a już w kontekście kampera super kompletnie

2. Kwestia akcyzy 18,6% powala, czy jest jakiś sposób, żeby uniknąć jej płacenia? :gwm

3. Czy jest sens kupowania samochodu w Niemczech, może lepiej w podobnej cenie kupić w Polsce. Czy jest jakaś firma w Polsce, zajmująca się sprzedażą kamperów na zamówienie, która nie zerżnie ze mnie ostatniego grosza i jest godna polecenia?

4. Ile skroi mnie ubezpieczalnia za full wypas ubezpieczenie kampera?

5. Czy w ogóle zdarza Wam się pożyczać kamperka znajomym, rodzinie?

6. Czy nowe kampery są szczególnie narażone na kradzieże, czy raczej tych samochodów się nie kradnie?

7. Czy zakup podstawowych akcesoriów kamperowych to duża kwota?

Z góry dziękuję za porady i opinie.

DC - 2018-03-05, 21:07

Witam.
Zakup nowego kampera oczywiście jak najbardziej, u Palmowkiego wielu naszych forumowiczów kupowało i może się pochwalić swoimi wrażeniami .
Model XGO to taka budżetowa marka ale tanie to proste, silnik jak najbardziej godny polecenia i na Fiacie.
Akcyzę zapłacisz, tu już nic się nieda wykombinować, można kupić u Polskiego dealera, ale w cenie i tak masz akcyzę, a więkrzości już się wyprzedali z nowych aut na ten rok i mają już skromny wybór.
Ubezpieczenie nowego kampera na rok OC+AC+NW np. w Gdańsku ok. 12tyś. zł. na rok.
Punkt 5 i 6 po opłaceniu ubezpieczenia możesz spać spokojnie.
Doposażenie to juź ile dusza zapragnie od kilku do kilkunastu tyś. ( roleta,klima, radio, tv, anteny itd.)

Powodzenia i do dzieła :spoko

drzevo - 2018-03-05, 21:15

Widzę, że jesteś z Wawy... może rzuć okiem na tego kampera - nie zdążyłem obejrzeć go osobiście, ale rokuje dobrze... stoi w Falentach k. Janek

Na pewno na miejscu możesz liczyć na rzetelne informacje o aucie.

https://www.otomoto.pl/of...html#f365458108

gotek - 2018-03-05, 21:18

O Jezu 12 tyś. :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: no to mnie zabiłeś, 1000 zł miesięcznie :?:

Dzięki za szybką odpowiedź

Bronek - 2018-03-05, 21:33

Ad ten z linka , waga ? Ad DMC i Twoje prawko
Akcyza , można i tu było , kilka sposobów
W Polsce można , ale akcyza, nie orżną Cię , patrz wyżej , Twój wybór :bylo
Ubezpieczenie ..parę a nawet naście tyś, normalka może np m/w 3% wartości
Są nieliczni co postępują nierozsądnie i pożyczają , mają dobre serduszka ...i brzytwy ,konia , fajki ....
Kradzież..hm kradną ale mniej , raczej się włamują. Czy nowe czy stare ?
Akcesoria ? Jaki i co wg Ciebie to ma być. Klima ? Droga Stolik ? Można wydać z 30000 spoko

Komplecik - 2018-03-05, 21:40

12tyś ubezpieczenie AC to może pod wypożyczalnie, do prywatnego użytku suma ubezpieczenia 200tys powinno sie zmieścic ok.5000
Jak chcesz Alkowe ADRIA ma ładne 2.0 163KM 6biegowe citroeny akcyza 3.1%
Trzeba by pytac moze Palmowski ma 2litrowki w ofercie.

eler1 - 2018-03-05, 21:51

Na temat ubezpieczenia kampera jest na forum z dwa tematy po kilka stron , a wszystko zależy od zakresu ubezpieczenia opcja wynajmu jest dużo droższa, a np.Uniqa płacę 330zł OC i 0,5% za AC . Ja przy twojej załodzę 2+3 wybrał bym łóżka piętrowe z tyłu. Co do zabudowy bardzo niskobudżetowa marka XGO robiona przez włoskiego rimora jest to model węższy o około 10cm . Serwisu tej marki w polsce brak a rimor kiedyś wymagał co 6m-c badania szczelności zabudowy. Aby akcyza mniej bolała to tylko silnik 2.0 ale chyba już tylko ford został. Co do kradzieży to kradną jak wszystko więc trzeba trochę myśleć gdzie się kamperka zostawia w szczególnoci Rzym,Neapol i inne duże metropolie . Sprawdź dokładnie wszystkie koszty u Palmownskiego typu za co musisz dopłacić i dojdą koszty transportu i ubezpieczenie AC nie piszę o jeździe na żółtych niemieckich blachach chyba że lubisz duże ryzyko :spoko
Andrzej77 - 2018-03-05, 23:26

Też myślałem o nowym, oglądaliśmy kilka różnych, jednak po oglądaniu np Bela Easy i porównaniu do Dethelffsa, Knausa i Weinsberga doszliśmy do wniosku, że jakością wykonani, ilością półek w szafkach, działanie rolet biją one na głowę marki budzetowe. I chyba warto dopłacić do nich. Więc warto obejrzeć kilka kamperów różnych marek i porównać jakość zabudowy, ilość miejsca w szafkach, działanie rolet, moskitier itd.
Wybierzcie się do Poznania na Targi Motor Show.
Przy Weinsbergu ubezpieczenie wyliczono nam na 10 tys zł, wartość auta 275 tys, kamper był by w leasingu. W końcu przez wartość ubezpieczenia, raty płacone przez 3 lata odpuściliśmy i kupiliśmy właśnie Dethelffsa na Ducato z 2003, z takim układem wnętrza jak pokazałeś za 70 tys, przebieg 88tys km, ubezpieczenie pełen pakiet z AC, Asistans kosztowało 2 tys zł. Zobaczymy co dalej.

Socale - 2018-03-05, 23:29

5 - w życiu!
Dla spokoju trzymam przyczepę kempingową, jak ktoś wpada na genialny pomysł pożyczenia na weekend to mówię ok i p-pę wskazuję palcem.

Bajaga - 2018-03-05, 23:53

Nie ma co ukrywać a może nawet lepiej mówić to głośno, że kamper to droga zabawka. Im młodszy tym droższa. Nowy, do prywatnego użytku - cholernie droga. I tyle.
Owszem, widuję co roku ludzi, którzy usiłują twierdzić coś zupełnie przeciwnego. Czyli że to jest taniość. Kupują ku temu sporą alkowę na Ducato I, rocznik maks 1992 i potem razem ze szwagrami jadą nad morze. (ew. góry, mazury..) i są upojeni szczęściem, że 6 osób płaci tylko ze 100 zł za dobę za wczasy. Niestety są upojeni nie tylko szczęściem... Już drugiego dnia ich sąsiedztwa ja odpalam motor i zmykam.

tadeklodz - 2018-03-06, 04:40

Panowie narobiłem sobie kłopotu. Zakupiłem nowy kampervan marki Adria na Jumperze u dilera w Niemczech. Umowa jest płacę cenę netto ,On mi przysyła fakturę i papiery ,ja go rejestruję w Polsce i z tablicami przyjeżdżam po samochód. Okazało się że przysłał certyfikat na Jumpera jako bagażowy na Adrię jako osobowy. WK nie ma jak go zarejestrować jako specjalny i mam kłopot . Jak ten węzeł rozwiązać nie wiem. Jakieś sugestie? Może ktoś doradzi. Dodam że Niemiec boi się żeby Go nie oszukać
MAWI - 2018-03-06, 04:52

Zarejestruj go jako bagażowy albo osobowy jak tam będą chcieli . Ważne ,ąby był wpis ile osób możesz wozić .A potem zrób zmiany konstrukcyjne ma specjalny . Jak jutro zadzwonisz to Ci pomogę. Trochę łażenia ale się da.
Andrzej 73 - 2018-03-06, 08:01

Czegoś tu nie rozumiem. Kupiłeś samochód kempingowy z dwoma homologacjami.
Otrzymujesz dwie , ale właściwą do rejestracji jest od producenta zabudowy.
Czy pojazd był wykonany przez Adrie? Jeśli tak , to w homologacja z fabryki powinna zawierać wpis samochód specjalny kempingowy oznaczenie M1.
U mnie widnieje taki wpis -punkt 0.4. Category: M1
:spoko

kaimar - 2018-03-06, 09:05

tadeklodz napisał/a:
On mi przysyła fakturę i papiery ,ja go rejestruję w Polsce i z tablicami przyjeżdżam po samochód

I robisz sobie dalsze kłopoty. Aby coś takiego zrobić, musisz poświadczyć nieprawdę przy składaniu deklaracji akcyzowej. Za to jest konkretny paragraf w KK.

tadeklodz - 2018-03-06, 09:08

pojazd wykonany przez Adrię i mam w ich certyfikacie ten wpis M1 ale łódzki WK traktuje to jako samochód osobowy i robi problemy. Złożyłem wszystkie dokumenty ,niech myślą ale mając w pamięci jakie miałem z nimi problemy 10 lat temu jak rejestrowałem Subaru kupione i dilera na Litwie nie spodziewam się niczego dobrego.Pytanie : czy w dowodzie rejestracyjnym jest wpisane marka Adria czy Citroen / mam na myśli markę samochodu na której jest zabudowa/
Bronek - 2018-03-06, 09:37

U mnie nie było M1
Ale tylko specjalny kempingowy

Marka/Model :Fiat Ducato 2.0 MJ Mclouis McVan1

Czyli i podwozie i buda

Ubezpieczyciele różnie traktowali by było taniej najczesciej polisa miala tylko Fiat Ducato . mówie o OC .
Z AC inna bajka .

Socale - 2018-03-06, 10:18

tadeklodz napisał/a:
...
Pytanie : czy w dowodzie rejestracyjnym jest wpisane marka Adria czy Citroen / mam na myśli markę samochodu na której jest zabudowa/

To zależy od dokumentów źródłowych, na ich podstawie dokonywany jest wpis w DR o jaką markę i model chodzi.
Przykład:
Mój kamper to Dethleffs, nigdzie wzmianki ze to Fiat, choć wiadomo że to fiat.
Ponadto mam 2 inne auta z tej samej stajni, jeden to Daimler Benz, drugi to Mercedes.

andi at - 2018-03-06, 11:09

D1- Fiat
D2------
D3 Welcome WS
Rodzaj pojazdu-samochód specjalny
Przeznaczenie-kempingowy

ZEUS - 2018-03-06, 13:23

u mnie z kolei (również Chausson jak u andi at)

D.1 - CHAUSSON
D.2 - --------
D.3 - FLASH 03 M11

natomiast w drugim:

D.1 - CI
D.2 - TFCD
D.3 - ELLIOT/MARCE 84 XT

obydwa są na podwoziu Forda ale nigdzie o tym ani słowa... :-P

tadeklodz - 2018-03-06, 15:30

kolejny problem. Byłem na konsultacji u miejscowego dilera kamperów. Oświadczył mi że od czerwca 2017 na kampery nowe obowiązuje w Polsce norma euro 6 plus Z samą szóstką nie rejestrują. Narobiłem sobie kłopotu
Socale - 2018-03-06, 20:31

tadeklodz napisał/a:
kolejny problem. Byłem na konsultacji u miejscowego dilera kamperów. Oświadczył mi że od czerwca 2017 na kampery nowe obowiązuje w Polsce norma euro 6 plus Z samą szóstką nie rejestrują. Narobiłem sobie kłopotu

.
Przetraw te informacje jeszcze raz. Gość nastraszył Cię "za karę" za to że omijasz jego salon w wydawaniu złotówek, a przychodzisz w łaskę po wiedzę.
Po pierwsze, nie ma w PL czegoś takiego jak kamper. Są pojazdy specjalne.
Ostatnio najwięcej specjalnych rejestruje się śmieciarek. Również używanych z Niemiec a także bankowozów z przyspawaną kasetką w bagażniku.

Masz przekłamane/przekształcone info. Diler może obecnie sprowadzać z 6+ bo innych już nie produkują więc ma co ma, ale nie jest to wymóg Prawny w PL.
Poszperaj, może znajdziesz gdzieś ustawę o rejestracji wyłącznie 6+, ja w to nie wierzę.

arti33 - 2018-03-06, 20:36

Witam

Moja rada jeśli chcesz kupić nowy:
żadnych 2 litrowych ( pusty waży ok. 3000kg, a z ładunkiem i osobami ......)
lodówka duża ( 140 litrów, automatyczna, piszesz ,że jest was 2+3)
zimowy (latem też będzie chłodniej)
w tym co dałeś link ,nie podoba mi się ,że brodzik jest razem z toaletą, po kąpaniu masz wszystko mokre.
Ja osobiście stronie od alkowy (opór powietrza i wysokość ponad 3 metry).

Za swojego płace pełne ubezpieczenie ok. 6000 zł/rocznie.

Pozdrawiam
Arti

Komplecik - 2018-03-06, 20:49

arti33 napisał/a:
Witam

żadnych 2 litrowych
Arti

Teraz może można :) 163KM na podwojnej turbince 6biegow powinno dać rade. :)

arti33 - 2018-03-06, 21:27

Ciężarówki parę lat temu ,też kupowali o mniejszej pojemności bo taniej.
Dziś Ci sami ludzie kupują duże pojemności , bo mniej wysilony silnik, nie trzeba przeciągać na biegach jak załadowany itp.
Bi-turbo to nowość ,a fizyki nie oszukasz.

wirefree - 2018-03-06, 22:39
Temat postu: Re: Zakup nowego kampera
gotek napisał/a:
Witam wszystkich :spoko

Po średnio udanym wyjeździe testowym kamperem do Włoch w ostatnie wakacje (kamper wynajmowany, popsuł się i wracaliśmy wcześniej na holu), mimo wszystko wiemy, że kamper to jest forma wypoczynku, która bardzo nam odpowiada i wiemy, że chcemy mieć swojego, bo z oczywistych względów z wypożyczania się wyleczyliśmy.

Kamperka chcemy używać kilka razy w roku, wakacje, ferie zimowe to dłuższe wyjazdy i krótsze na długie weekendy.

Rodzinka 2+3 (6, 12, 14)

W planach:

Włochy
Iberyjski
W. Brytania
Skandynawia
Grecja

Być może będziemy pożyczać rodzinie, znajomym.

Zaczęliśmy od 70 tyś., ale roczniki, przebiegi, wygląd, przy tej cenie, nie zachęcały do zakupu.

W grę na pewnym etapie wchodził jeszcze 2-3 latek, ale ponieważ sporo takich jest po wypożyczalniach, zraziłem się.

Poczytałem trochę na forum o komisach w Polsce, o oszustwach i cena rosła sobie z dnia na dzień, aż w końcu postanowiliśmy kupić nowy :lol: tak się zajaraliśmy

Plusy: nowy, kupuję takiego jakiego dokładnie potrzebuję, na bank nieuszkodzony i bezwypadkowy

Minusy: cena, łakomy kąsek dla złodziei i strach pożyczać bliskim znajomym czy rodzinie

Mój wybór padł na:

http://www.palmo.de/fahrz...eissensation-1/

Takie wnętrze nam się podoba i czujemy, że będzie nam w nim dobrze. Oczywiście będę dokupował ten zestaw za 2000 €.

Nakreśliłem sytuację a teraz kilka pytań:

1. Co sądzicie o tym modelu? Pytam o kwestie techniczne, silnik, wyposażenie, marka, osiągi, dostępność serwisu w Polsce, ja się na tym kompletnie nie znam, a już w kontekście kampera super kompletnie

2. Kwestia akcyzy 18,6% powala, czy jest jakiś sposób, żeby uniknąć jej płacenia? :gwm

3. Czy jest sens kupowania samochodu w Niemczech, może lepiej w podobnej cenie kupić w Polsce. Czy jest jakaś firma w Polsce, zajmująca się sprzedażą kamperów na zamówienie, która nie zerżnie ze mnie ostatniego grosza i jest godna polecenia?

4. Ile skroi mnie ubezpieczalnia za full wypas ubezpieczenie kampera?

5. Czy w ogóle zdarza Wam się pożyczać kamperka znajomym, rodzinie?

6. Czy nowe kampery są szczególnie narażone na kradzieże, czy raczej tych samochodów się nie kradnie?

7. Czy zakup podstawowych akcesoriów kamperowych to duża kwota?

Z góry dziękuję za porady i opinie.

:)

drzevo - 2018-03-07, 05:23

arti33 napisał/a:
Ciężarówki parę lat temu ,też kupowali o mniejszej pojemności bo taniej.
Dziś Ci sami ludzie kupują duże pojemności , bo mniej wysilony silnik, nie trzeba przeciągać na biegach jak załadowany itp.
Bi-turbo to nowość ,a fizyki nie oszukasz.

Z całym szacunkiem, ale nie do końca wiesz, o czym piszesz... jakiś miks stereotypów i wiedzy z Auto Świata... Pojemności silników są od lat zmniejszane i z samego faktu jej zmniejszenia, nie wychodzi nic złego... kwestia udanej konstrukcji danego silnika i trwałości osprzętu ma znaczenie, a nie pojemność, czy "wysilenie". Nie ma nic złego w udanym, dwulitrowym dieslu, o odpowiedniej mocy i momencie... a zyskujesz kilka kilogramów na wadze...

Nie zmienia to faktu, że większy silnik może być mocniejszy, mieć jeszcze wyższy moment i będzie bardziej trwały... ale nie musi - ot taki 3.0D od Isuzu, montowany w Oplach, Renault, czy Saabach... dziwnym trafem mało ich zostało w ogłoszeniach, a 1.9 od Fiata wciąż klekoczą pod maskami ;)

Bronek - 2018-03-07, 08:18

A wracając do kamperów , to 2,0mj Fiata dzielnie sobie radził , z czym na początku trudno mi było się zgodzić ,ale po przejechaniu 30 paru tyś km , uważam , że dla nie przeładowanego kampera do 3,5 DMC może być, w kontekście akcyzy ! I zakupu nowego, lub za granicą.
O ile taka wersja jest jeszcze dostępna.

Dodam lekko z innej beczki, kupowanie nowego , lub prawie , tylko , że nowy i tanio , bez brania pod uwagę własnych preferencji innych niż cena , może się okazać porażką. I skończyć się szybko szukaniem następnego .
Lub co gorsza, odpuszczeniem tematu . (niezadowolenie żony, popsuje każdy urlop).

:mrgreen: U mnie odwrotnie , fajny 6m kamperek, został wymieniony na większy bo wg. mnie , nie wg. żony ,dodatkowy pies się nie mieścił :mrgreen: Niby głupie , dziwne , śmieszne ,ale szkoda mi było kundli w deszczowe dni itd ...Idiotyczne ? może, a to prawda. Jak z butami, ładne szpilki 12cm( np. Jimmy Choo )ale na krótko, bo na spacer do lasu w nich, nie pójdzie żadna kobitka . :mrgreen:

gotek - 2018-03-07, 09:44

Dziękuję za wszystkie porady.

Co to znaczy lodówka automatyczna, jak tego szukać w ogłoszeniu, czy po prostu będzie napisane lodówka automatyczna? Bo często są w ogłoszeniach jakieś skróty, które dla laika są trudne do rozszyfrowania. Ale zgadzam się, że lodówka przydałaby się duża.

2,0 ze względu na akcyzę jak najbardziej, ale jakoś trudno to znaleźć.

Alkowa, no kurczę jakiej integry czy półintegry bym nie oglądał to mi się nie podoba, za to alkowa prawie każda. Z zewnątrz integry, ale w środku tylko alkowa. Nie wiem co w tym jest, ale tak mam.

Co do kibelka to nie mam jakichś szczególnych preferencji, ot miejsce w którym załatwia się to co się załatwia i po sprawie.

Co myslicie o tym?
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDrXKMx.html

zbyszekwoj - 2018-03-07, 10:18

W nowych lodówka automat to chyba standard, oznacza się ją AES.
Bronek - 2018-03-07, 10:30

gotek napisał/a:
Co do kibelka to nie mam jakichś szczególnych preferencji, ot miejsce w którym załatwia się to co się załatwia i po sprawie.

:mrgreen: Jedno z kluczowych pomieszczeń , branych np przez nas w wyborze kampera . :!:

Dla innych to np .jest szafa . Sprawy higieniczne zalatwiają ... albo w lesie albo w publicznych toaletach . Z myciem na kempingach , albo tylko w domu i to Wielka Sobotę lub jeziorze.... :mrgreen:

Ten z linka kibel ma do przyjęcia jak dla mnie , prysznic odzielnie a razem , fajnie ujdzie . :mrgreen:

WAGA ????? 3500 co to za okreslenie ???

Socale - 2018-03-07, 10:37

gotek napisał/a:

...

Alkowa, no kurczę jakiej integry czy półintegry bym nie oglądał to mi się nie podoba, za to alkowa prawie każda.
...

To masz tak samo jak ja. Pięterko jest wewnątrz dla mnie bezcenne a jeszcze jak łózko unoszone to bajka.
A wygląd zewnętrzny? Mam głęboko w d.
Gdybym był trędowaty, ludzie mogliby mnie wytykać palcami i ośmieszać, a takich trędowatych kamperów z alkową jest co najmniej 50%. Oczy nie posiadaczy jeszcze kampera już przywykły i patrzą z nieukrywaną zazdrością usilnie wypatrując pierwszego egzemplarza dla siebie.

Horte - 2018-03-07, 10:41

A gdzie te poduszki powietrzne o których pisze właściciel? Jakiś ślepy jestem, czy co?
Bronek - 2018-03-07, 10:43

Dodam ten kamper ma prawie8 lat !! I do tematu wątku trzeba by dodać :" Zakup nowego kampera DLA MNIE "
gotek - 2018-03-07, 12:14

Wiem, ale już mam zamieszanie w głowie.

Nieuchronna akcyza 18,6%, kwestia sprowadzenia, więc jeżeli nowy to raczej zakup w kraju. Tych kamperów 2,0 l to już chyba nie ma, albo w Niemczech schodzą na pniu.

Siedzę więc i przeszukuję wszystko co mi wpadnie.

Zawsze to używany tańszy, tańsze ubezpieczenie, mniej strachu o kradzież i w ogóle mniej stresu.

Rocznik 2010 całkowicie nie był przeze mnie brany pod uwagę, ale o ile to prawda to teoretycznie rocznik 2013, z drugiej strony jak mam płacić 160 tys za mocno kilkuletni samochód to już wolę dołożyć do nowego, nawet trochę gorzej wyposażonego.

Chyba muszę na miesiąc odpocząć od tematu i zrobić na wiosnę drugie podejście.

Bronek - 2018-03-07, 12:39

Policz kasę , inne możliwości finansowania.... Odpuszczanie nic nie da, może być tylko gorzej..
Poszukaj u naszych dilerów i po wypożyczalniach, gdzie kupują nowe kampery a po roku są często do sprzedaży...

kaimar - 2018-03-07, 12:40

A może tańsza propozycja nowego kampera - taki pojazd wcale nie najgorzej wyposażony - PLA Happy 440 - na "gotowo" wychodzi z akcyzą, transportem i vatem 199999,- złotych. Mam zamówionych parę sztuk na czerwiec. Będzie też wersja dla 7 osób.
Tu go można pooglądać 360 stopni w środku.
http://www.placamper.it/en/HAPPY/440/

gotek - 2018-03-07, 12:42

Ok dzięki szukam.
gotek - 2018-03-07, 13:58

No wygląda ciekawie, a na czym polega jej taniość?
kaimar - 2018-03-07, 16:00

Taniość polega na tym że w standardzie są okna dachowe fiamma, szafka w łazience z tworzywa (w czerwcu będą lepsze szafki) , fronty mebli proste a nie wypukłe jak w wyższej linii, mniej półek w szafkach. Producent PLA został kupiony przez Rapido i w tej chwili to jest tania marka marka grupy Rapido.
Ale za to jest:
- podgrzewany zbiornik brudnej wody
- stopień wejściowy reczny
- moskitiera w drzwiach wejściowych
- duża lodówka automat
- oświetlenie led
- listwu pod materacami
- instalacja radiowa
- drzwi do bagażnika z obu strobn
- Truma Combi z panelem CP
- Citoen 130 KM
- tempomat
- esp i kontrola trakcji
- klimatyzacja manualna
- kontrola ciśnienia w opnach
- koła 16 z oponami wielosezonowymi
- lakierowane zderzaki
- światła p.mgielne

arti33 - 2018-03-07, 19:05

Kolega gotek jest chyba z W-wy.
Proponuję w ciepłą sobotę, jeszcze przed sezonem zrobić sobie wycieczkę do Janek.
Na placu u Wadows..ch stoi ok. 15 kamperów i poprosić o pokazanie paru egzemplarzy dla rodziny 2+3.
Panowie są bardzo pomocni i pokażą co w trawie piszczy.

Filip - 2018-03-07, 20:06

Kaimar kusi Twoja oferta bardzo. :lol:
Przeglądając ogłoszenia zaczynam oglądać nowe...
A połintegra z łóżkiem podwójnym nad garażem jest w ciekawej cenie?
Co będzie można obejrzeć w Poznaniu?

Budynn - 2018-03-07, 20:07

Ja choć nie mam jeszcze kampera ale swoje trzy grosze chce wsadzić. Będąc dwa tygodnie temu na Targach w Norymberdze i obejrzeniu kilkudziesięciu Kamperow stwierdziłem ze kupię urzywany nie nowy ale za to z wyższej pułki. Jakość wykonania i materiały mówią same za siebie. A Kampera kupuje by w nim trochę pomieszkać a nie tylko przemieszczac. I będę szukał tego co chce a nie co mi się trafi jak ostatnio rozbity był do kupienia. Który by się okazał totalna porażką. Tak ze wytrwałości życzę w szukaniu.
gotek - 2018-03-07, 21:09

Sądzę, że kupić coś używanego tak , żeby było idealnie dla siebie i mieściło się jeszcze w sensownym budżecie będzie bardzo trudno. Niby tego dużo (za granicą bo w kraju lipa), a jak zaczynamy zawężać nie ma z czego wybierać.

Stąd mój wybór na nowego. Oferta camperymtm rzeczywiście dobra.

Pytanie czy silnik nie kulawy, ile on będzie w stanie przejechać, przy łagodnym używaniu i pożądnym serwisie.

Bo same ceny mówią za siebie. Tam gdzie citroen 35 000€, tam gdzie ford 41 000€, a gdzie fiat 50 000€, przypadek? Nie sądzę.

A jak z serwisem i gwarancją? Mam nadzieje, że jest w Polsce?

HAPPY ALKOWA 435
http://www.camperymtm.pl/...435_alkowa.html

dla mnie prawie ideał. Gdyby z tyłu było jedno szersze 2 osobowe łóżko, żeby mieć wyższy bagażnik byłby 100% ideał

Wielka lodówka, oddzielony prysznic, 7 osób, 3 palnikowa kuchnia, prawie się zakochałem :szeroki_usmiech

wirefree - 2018-03-07, 21:40

tTeoretycznie to ducato to to samo co cytryna. To sie chyba grupa PSA nazywa i Berlingo,Ducato Boxer to jedno i to samo dziecko z innymi naklejkami. Ford to juz inna para kaloszy.
arti33 - 2018-03-07, 22:15

to jest coś dla Ciebie w moim stylu:

http://www.camperymtm.pl/...polintegra.html

228.900 netto (281.547 brutto)

Janwil - 2018-03-07, 22:32

DC 2018-03-05, 21:07 napisał:
Ubezpieczenie nowego kampera na rok OC+AC+NW np. w Gdańsku ok. 12tyś. zł. na rok.
Punkt 5 i 6 po opłaceniu ubezpieczenia możesz spać spokojnie.

...możesz spać spokojnie?
Zapytaj tych co mieli szkodę całkowitą /całkę/ ile dołożyli aby kamper był ponownie ,,w ruchu"

gotek - 2018-03-07, 23:07

:-/ ble, półintegra, cena z kosmosu, już i przy tych 200 tys. żyłuję się na maxa

no fakt to ubezpieczenie będzie boleć

Janwil - 2018-03-08, 05:31

gotek napisał/a:
:-/ ble, półintegra, cena z kosmosu, już i przy tych 200 tys. żyłuję się na maxa

no fakt to ubezpieczenie będzie boleć

...grzecznie proszę i życzliwie radzę. Pozostaw chociaż drobne 50 tys zł na czarną godzinę aby kamper jeździł. a Ty abyś się zbytnio nie stresował.
Przepraszam ze powiem prawdę. Jeśli jest tak jak piszesz że przy cenie kampera 200.000zł ,,żyłujesz się na maxa". to zejdż na ziemię, bo stać Cie na kampera za 100 do150 tys. zł. Na szczęście będzie to kamper common rail"em /cichy diesel, bez wibracji/ z prawdziwą toaletą. i mający od 5 do 10 lat. No i czy kamper nowy czy stary trzeba go doposażyć...Znam takich co potrafili wydać na to do 80 tys zł i więcej. Przy trafieniu ,,nieoszukanego" egzemplarza ,,Będzie Pan zadowolony"! Żona czy narzeczona niech Ci ,,nie truje" o integrze bo w tym targecie może być napęd głośny i wibrujący...No i nawet po cenach nowych kamperów co raz częściej widać że mamy klasę premium i standard. Prestż zaczyna i u nas działać na całego. A jakie marki w jakiej klasie są to liczę że Koledzy nam się pochwalą.

gotek - 2018-03-08, 06:56

Nie chciałem Cię urazić, ale dla mnie integra w środku to porażka, możliwość wstania rano w alkowie i zrobienie śniadanka dla rodziny bez konieczności zrywania wszystkich, bo opuszczane łóżko blokuje całego kampera, bezcenne.

Wezmę do serca co powiedziałeś o tym, że stać mnie na tańszego. Może trzeba się jeszcze wstrzymać i dozbierać ze 2 lata, żeby mieć zapas?

Znając moje szczęście, przeczytaj moja historię z wypożyczonym kamperem, kupię używany przystanek z Dortmund wyklepany na kampera. Więc wolę poczekać.

Co do dodatków, to chyba większość najważniejszych rzeczy ma, po dokupienia tego zestawu dodatkowego? Chyba że się mylę.

No wiadomo zostały takie pierdoły jak krzesła, stolik,mata itd, choć wiem że takie zmieniono automatycznie na - opowiadaj do kupy też swoje mogą kosztować. Myślę, że z czasem dodatki extra można dokupować sobie sukcesywnie.

Używanego nie kupię, już parę razy zmieniałem zdanie i apjac zaczynałem szukać, no i dochodzilem do tego samego wniosku, nie ma dla mnie używki, z 33 powodów.

drzevo - 2018-03-08, 08:10

Gotek, obejrzałeś to auto?

Masz chyba blisko, auto wygląda sensownie, cena może nie okazyjna, ale nie z kosmosu i do negocjacji. Liczę na to, że Wojtek Boerner nie wystawia jakiejś "mega miny" na sprzedaż...

Nie twierdzę, że to okazja życia, ale chyba warto coś pomacać, a nie tylko przerzucać ogłoszenia...

kaimar - 2018-03-08, 09:07

Co do podwozia Citroena to wielu producentów kamperów ma w swojej ofercie kampery na podwoziu Citroena. Ma to prawdopodobnie związek ze zbyt monopolistyczną pozycją Fiata. Jednak podwozia Citroena pojawiają się tylko w tańszych markach lub liniach. Jest to związane z tym , że Citroen nie ma w swojej ofercie automatycznej skrzyni biegów i wersji podwozia o większym DMC. Co do silników to są to stare dobre HDI stosowane od lat w Peugeotach i Citroenach. Ostatnio czytałem gdzieś artykuł , chyba na autokult.pl, że ten silnik został wybrany w plebistycie dziennikarzy motoryzacyjnych najlepszym silnkiem Diesla.
kaimar - 2018-03-08, 09:11

gotek napisał/a:

HAPPY ALKOWA 435
http://www.camperymtm.pl/...435_alkowa.html

dla mnie prawie ideał. Gdyby z tyłu było jedno szersze 2 osobowe łóżko, żeby mieć wyższy bagażnik byłby 100% ideał

Wielka lodówka, oddzielony prysznic, 7 osób, 3 palnikowa kuchnia, prawie się zakochałem :szeroki_usmiech

Ww wcześniejszym poście dałem link do modelu Happy 440 który ma z tyłu ma duże łóżko nad garażem.

papamila - 2018-03-08, 09:29

gotek,
czego się upierasz na 7-osób?
znajomym i rodzinie chcesz robić dobrze ?(o tym już kilka kart zapisano :chytry )
przez (te 7 os) to uciekją ci wszystkie fajne i praktyczne rozklady.
Nowy czy używka, alkowa czy poł to już twój wybór- co się komu podoba
Uzywany, to też kamper- tyle żeby byl z pewnego żródła i pełną historią
a nie ckliwe opowiesci handlarza- od takich to trzeba mocno uważać

gotek - 2018-03-08, 09:45

Kurczę no 7 to więcej niż 5 o 2 więc mógłbym wziąć rodziców od czasu do czasu. A tak jestem ograniczony.

Z drugiej strony chłopaki (12, 14 lat) za chwilę będą na wylocie i pewnie nie będą chcieli z nami jeździć.

Używany, tylko weź go znajdź. D

Dobre, godne polecenia, pewne, rozchodzą się w grupach zamkniętych, jak jest wystawiony i ogłoszenie wisi pół roku to co o nim sądzić :-/ ?

No i szału jeżeli chodzi o ilość ogłoszeń nie ma.

gotek - 2018-03-08, 09:51

2007, 135 tyś, 127 000 zł, ale fakt, że może czas czegoś dotknąć...

Andrzej 73 - 2018-03-08, 09:54

Cytat:

No i szału jeżeli chodzi o ilość ogłoszeń nie ma.

Z jakiego powodu ma być szal w kraju gdzie nie buduje się kamperow.
Granice otwarte , zrób sobie wolne i jedź na wycieczkę na zachód.
Wierz mi wrócisz z wymarzonym kamperem. Twój budżet na to pozwala.

Bronek - 2018-03-08, 10:48

Z kamperem jak z dziewczyną.
Możesz się radzić kumpli , ale ....no chyba ,że któremuś wyrwiesz :zastrzelic

Nie licz jak w " Chłopakach do wzięcia" , bo podobne "laseczki" znajdziesz jak tam , czyli podobne kampery do tych lasek z programu . Nic na odległość nie znajdziesz, jeśli sam nie dotkniesz i nie pogadasz . Szanse małe.
Euro w góre ceny rosną.
Mi się z tych poważnych rad tutejszych nasuwa . Nówka PLA (Kaimar) lub gadaj z Papamilą . :mrgreen:
Lub jak Andrzej 73 radzi, jedź i do cywilizacji .

Tu juz wszystko powiedziano . A kamper dla mamusi i tatusia ....plus cudowne dzieciaczki z rozpoczynającą się burza hormonalną .. ....

Z całym szacunkiem dla poczucia więzi rodzicielskiej .... Zapytam dlaczego chcesz męczyć rodziców .? :bukiet: :mrgreen:

Socale - 2018-03-08, 11:03

Gotek, czy czujesz że masz już na tyle doświadczenia by podjąć męską decyzję zakupu nowego kampera maxując się finansowo, gdzie tymczasem wyraźnie widać że jeszcze się wahasz i nie wiesz czego chcesz?
Nie myśl tak bardzo o uszczęśliwieniu wszystkich jednym wyjazdem.
Kamper tak naprawdę jest dla 2 osób i psa. Raz weźmiesz chłopaków, raz rodziców i uwierz weekend w kamperze to i tak spora dla nich dawka doznań i radości. Tydzień w pudełku może być dla nich zbyt uciążliwy - o intymność chodzi.
Z autopsji, po czym kupiłem przyczepę i czepiałem ją do kampera by moi rodzice mogli być z nami ale.. u siebie.

andi at - 2018-03-08, 11:25

Co to jest niższa pólka albo wysoka,trochę lepsze materiały jak są no i cena w górę
Propozycja Kaimara jest dobra . Masz nowe auto i na ileś tam lat spoko
Wsiadasz i jedziesz . Jak nie będziesz wydziwiać to po 2-3 wyjazdach zakochasz się w autku i stwierdzisz że nie opuszczę cię aż do śmierci :haha: :spoko

Już pisałem o tym ,ja też się rozglądam za czymś większym ,ale wiem co mam i kocham go . Odpalam kiedy chce i jade .I to się liczy .Jedz do Kajmara i pooglądaj sobie :spoko

drzevo - 2018-03-08, 15:56

gotek napisał/a:

2007, 135 tyś, 127 000 zł, ale fakt, że może czas czegoś dotknąć...

Nie przywiązuj się do cyferek...
Dziesięcioletni kamper nie musi być zniszczony, a dwuletni może być szrotem...
135 tysięcy kilometrów na diesla z dostawczaka, to naprawdę komicznie niski przebieg... Przy kwotach, o których mówisz, możesz odżałować parę tysięcy na regenerację turbo, wtrysków i przejrzenie pompy, wymianę świec żarowych i zapominasz o silniku na kilka lat...
Cena... rzecz względna i do negocjacji... Rusz w teren i obejrzyj coś...

Dołączam się do opinii, że kamper dla 7 osób to udręka. Z kumplami nad jezioro - spoko, ale z całą rodziną na wakacje w jednej budzie - raz pojedziesz i poddasz się. Kupuj dla siebie.
Powodzenia.

Janwil - 2018-03-09, 06:16

gotek napisał/a:
Nie chciałem Cię urazić, ale dla mnie integra w środku to porażka, możliwość wstania rano w alkowie i zrobienie śniadanka dla rodziny bez konieczności zrywania wszystkich, bo opuszczane łóżko blokuje całego kampera, bezcenne.

.

??? Ja mam PÓŁintegrę i poglądy m.in. z uwagi na budżet, takie jak Ty.

Janwil - 2018-03-09, 06:36

kaimar napisał/a:
Co do podwozia Citroena to wielu producentów kamperów ma w swojej ofercie kampery na podwoziu Citroena. Ma to prawdopodobnie związek ze zbyt monopolistyczną pozycją Fiata. Jednak podwozia Citroena pojawiają się tylko w tańszych markach lub liniach. Jest to związane z tym , że Citroen nie ma w swojej ofercie automatycznej skrzyni biegów i wersji podwozia o większym DMC. Co do silników to są to stare dobre HDI stosowane od lat w Peugeotach i Citroenach. Ostatnio czytałem gdzieś artykuł , chyba na autokult.pl, że ten silnik został wybrany w plebistycie dziennikarzy motoryzacyjnych najlepszym silnkiem Diesla.

...to prawdopodobnie Renault a nie Citroen?

kaimar - 2018-03-09, 09:26

Janwil napisał/a:

Mój post dotyczył pytania w temacie zakupu nowego P.L.A. Happy.

kaimar - 2018-03-10, 11:30

Komplecik napisał/a:
arti33 napisał/a:
Witam

żadnych 2 litrowych
Arti

Teraz może można :) 163KM na podwojnej turbince 6biegow powinno dać rade. :)

Daje rade. Nie demonizujmy różnicy niecałych 0,3 litra pojemności. Kiedyś śmiano się gdy Ford do oferty wprowadził w Focusie silnik 1.0. o mocy ponad 100KM. Po paru latach na rynku i wielu testach okazało się że trwałość i osiągi niczym nie ustępują większym jednostkom stosowanym w tym modelu.

andi at - 2018-03-10, 12:48

kaimar napisał/a:
Janwil napisał/a:

Mój post dotyczył pytania w temacie zakupu nowego P.L.A. Happy.

Proszę napisz czy do piwniczki wejdzie skuter 115 cm wys. i czy maja spanie prawo / lewo

papamila - 2018-03-10, 14:46

andi at napisał/a:
Proszę napisz czy do piwniczki wejdzie skuter 115 cm wys. i czy maja spanie prawo / lewo

w modelu PLA 440 wg rozpiski drzwi z prawej strony mają 114cm
ale łózko jest w poprzek

jak chcesz łózka P/L to drzwi garażowe mają 100cm

ze znanych mi modeli to Roller Team model Zefiro 284TL spełnia twoje wymagania odnosnie:
połintegra
łózka prawo/lewo
garaż o wys 115cm

Budynn - 2018-03-10, 15:46

A cos takiego. Fakt ze trzeba Akcyze zaplacic.
https://www.caraworld.de/...4-fahrzeug.html

andream - 2018-03-10, 16:15

Jaki to ma sens,skoro już jest duzy wybor z silnikami 2l 130 lub160KM z małą akcyzą .
andi at - 2018-03-10, 17:23

Papamila dzięki :spoko
Janwil - 2018-08-23, 12:42

cdn?
wirefree - 2018-08-23, 17:03

andream napisał/a:
Jaki to ma sens,skoro już jest duzy wybor z silnikami 2l 130 lub160KM z małą akcyzą .

No wybor i może jest ale to auta dla betatesterów.