Porady dla kupujących kampera - Fiat Granduca 1.9TD
hektor - 2018-03-12, 18:54 Temat postu: Fiat Granduca 1.9TDKoledzy, przeglądam tematy związane z zakupami kamperków, i zauważyłem że macie świetne "oko" i po zdjęciach jesteście w stanie sporo wypatrzeć. Ja niestety jestem laikiem:( rzucicie okiem na tego Fiacika? mam do niego 300km. Wszelkie sugestie mile widziane;)
https://www.marktplaats.n...previousPage=lr
Pozdrawiam
Marcinpasza - 2018-03-12, 19:37 Temat postu: Re: Fiat Granduca 1.9TDw takich starszych wszystko zmieniane ,trzeba samemu macać.
brak markizy odpadła czy nie miała się czego trzymać i odkręcili, ciekawe czy dziury po niej zabezpieczyli?mrsulki - 2018-03-12, 19:38 Sufit się wali stąd ta decha dołożona nad panelem sterującym elektrobloku zdjęcie 8 i 18hektor - 2018-03-12, 19:58
mrsulki napisał/a:
Sufit się wali stąd ta decha dołożona nad panelem sterującym elektrobloku zdjęcie 8 i 18
Co weteran, to weteran;)
Dzięki za zwrócenie uwagi na ten "detal" przynajmniej wiadomo skąd ten kątownik, dopytam sprzedającego czy jest ich więcej;)wlodo - 2018-03-12, 20:11 Dostał strzał w tylny lewy górny narożnik to go poskręcali, stopień też ciekawy, aż dziw, że go jeszcze nie urwało mrsulki - 2018-03-12, 20:42
wlodo napisał/a:
strzał w tylny lewy górny narożnik
Stąd pewnie to pęknięcie ściany przy umywalce (15 zdjęcie) i te dziwne "kratki wwentylacyjne" wokół okna łazienkowego (zdjęcie 4)DC - 2018-03-12, 20:42 Pamiętaj tylko o jednym, jeśli szukasz kampera w tym przedziale cenowym to zarezerwuj sobie następną taką kwotę na naprawy, remonty, uruchomienie i diagnostykę sprzętów i dokupienie brakującego wyposażenia turystycznego pasza - 2018-03-12, 20:54
mrsulki napisał/a:
te dziwne "kratki wwentylacyjne"
Kratki zauważyłem też ale to podparcie sufitu tego bym się nie spodziewał takie coś widzę pierwszy raz.
Lepiej takiego kampera odpuścić choć z drugiej strony one są coraz droższe kiedyś takiego za 500eu można było dostać ,zalepić wszystkie dziury sylikonem i jeździć, on jak mu nie będzie nic ciekło to i taki spróchniały i z 10 lat pojeździ.
Choć ten silnik 1,9t i aż 260km hmm trzeba go też przetestować choć może jest ok bo ten kamper leciutki/malutki a te motory do długowiecznych się nie zaliczają jak te z rodziny SOFIM.pasza - 2018-03-12, 21:01 Kampera z tak zgniłym sufitem widziałem kilka dni temu koło Wenecji tylko że w ogłoszeniu pisało że ma tam przeciek dał foto miejsca, nie był podparty deską (sufit sam się dzielnie trzymał ) miał markizę ,był pełnowymiarowy i uwaga przebieg prawie 4 x niższy bo 74tys w dodatku o wiele lepszy silnik 2,5d i cena 1500Eu anie 3000Eu a ten jeszcze pisze w ogłoszeniu że wart 6k eu.forhend - 2018-03-12, 21:19 Wcale nie jest powiedziane ,że sufit zgniły ,nie słuchaj takich bzdur,to jakbyś z fusów wróżył.Moim zdaniem ,może byc tak,że ktoś chciał zrobic plafonierę na srodku i żeby nie dziurawic sufitu ani żeby nie było widac kabli założył jakby maskownice(to moja opinia).Co do estetyki mogło byc lepiej,ale nie wszyscy są tacy zdolni jak co niektórzy na tym forum
Acha ,a stopien jest nie do konca zamknięty,osobiscie podjechałbym go obejrzec na Twoim miejscu ,fajne autko.mrsulki - 2018-03-12, 21:33
forhend napisał/a:
chciał zrobic plafonierę na srodku i żeby nie dziurawic sufitu ani żeby nie było widac kabli założył jakby maskownice
a "kratki wentylacyjne" na lewej ścianie to dla polepszenia aerodynamiki zaburzonej oknem łazienki forhend, skoro taki jesteś pewny (swojej opinii) to zapewne będziesz gotów zrekompensować koszty wycieczki koledze jak okaże się zgniłek ???
Wszak inni to na forum to wróżbici więc faktycznie:
forhend napisał/a:
nie słuchaj takich bzdur,to jakbyś z fusów wróżył
Bo tylko ON potrafi przewidzieć na podstawie zdjęć czyjeś intencje:
forhend napisał/a:
Moim zdaniem ,może byc tak,że ktoś chciał zrobic plafonierę na srodku i żeby nie dziurawic sufitu ani żeby nie było widac kabli
Normalnie ręce opadają pasza - 2018-03-12, 21:35
forhend napisał/a:
Fatycznie na pierwszy rzut oka wyglądał dobrze i niech jedzie zobaczyć a nóż widelec jest jak piszesz.
Ale brak markizy i to podparcie sufitu moim zdaniem się łączy w jedną całość, sufit jest zgnity i markiza nie miała się czego trzymać więc ją usunęli co często się to widuje z zgniłkach bo ona samej blachy alu 1,5mm czy 1mm nie będzie się trzymać.hektor - 2018-03-12, 22:03 Dzięki Koledzy za garść KONKRETNYCH wskazówek, trochę ostudziliście mi zapał (i bardzo dobrze). Jak ogłoszenie się utrzyma do soboty to podjadę zobaczyć.
Kolega wlodo słusznie zauważył, że coś miał z lewym rogiem. zd 4,6 nad ostatnim szczeblem drabinki pęknięcie/wgniota. Łazienka też jak tak dłużej nad zdjęciami siedzę to nie wydaje się pewna, nierówna szczelina pomiędzy ścianami zd 14
Macie oczy do takich detali
Pozdrawiam
Marcinpasza - 2018-03-12, 22:10 Taki sam mikrus o epokę młodszy z prawie 3x niższym przebiegiem z tym samym nędznym silnikiem i w stanie 10x lepszym już z 7 miesięcy się sprzedaje i sprzedać nie może
4,5-5tys do wyrwania a w porównaniu do tego z tematu to wart od niego z 3x więcej
https://www.subito.it/car...5073.htm?last=1forhend - 2018-03-12, 22:16 Markizę odsprzedał,albo założył do kampera ,którego zakupił bo w nim jej nie było.Co do kratek ,trzeba do niego zadzwonic i zapytac po co one są ,tylko on wie po co nie Wy panowie hehe.
Widocznie potrzebował w kiblu lepszej wentylacji .
To ,że nie jest orginalny ,nie znaczy ,że jest zgniłek,każdy z nas cos dokłada i modyfikuje w swoim sprzęcie,a już 25 letnie auta tym bardziej.pasza - 2018-03-12, 22:26
forhend napisał/a:
Markizę odsprzedał,albo założył do kampera ,którego zakupił bo w nim jej nie było..
dobra ja odpuszczam bo wiem że to lewe konto i sobie jajca robisz aby forum rozruszać ale w sumie rozbawiłeś mnie już to widzę oczyma wyobraźni jak do NOWEGO (bo tylko nowe nie mają markizy czasami i zgniłki) montują starą 25 letnią markizę czarno/zieloną z glonów i porwaną Bazyli - 2018-03-12, 22:46
DC napisał/a:
Pamiętaj tylko o jednym, jeśli szukasz kampera w tym przedziale cenowym to zarezerwuj sobie następną taką kwotę na naprawy, remonty, uruchomienie i diagnostykę sprzętów i dokupienie brakującego wyposażenia turystycznego
100% racji.hektor - 2018-03-14, 19:21 Dzięki Koledzy za odzew i zainteresowanie. Serio zwróciliście na takie elementy uwagę, na które ja (do teraz) nie zwracałem:). Ogłoszenie tak jak myślałem nie dotrwało weekendu .
Zapytałem się sprzedającego o te elementy na które zwróciliście uwagę, tj belka dodatkowe kratki wentylacyjne, brak markizy i ten stopień. Odpowiedział lakonicznie "nie kupuj" . Później z niego wyciągnąłem kilka informacji. Twierdził że markizę zdjął poprzedni właściciel, wilgoci brak. Do belki i kratek się nie odniósł.
Myślę, że dobrze się stało że go nie kupiłem.
Szukam dalej:)
Co do kwoty na kampera, jestem w 100% świadom, że zakup to dopiero gdzieś połowa wydatków.
Pozdrawiam
Marcinandream - 2018-03-14, 19:50 Mam pytanko do fachowcow , oglądałem ostatnio camperka 1.9l z 1998r , cos mi nie pasuje praca silnika jak go zapaliłem to posłuchajcie , tyk..tyk..tyk..tyk..dodałem trochę gazu to dalej już cyk..cyk..cyk..cyk..jak zdjąłem noge z gazu to znow tyk..tyk..tyk..tyk.. czy to normalne przy tych silnikach?forhend - 2018-03-14, 19:54 Dobre pytanie do fachowców wróżących z fusów
Może sie wypowiedzą kimtop - 2018-03-14, 21:09 A jak schodził z obrotów to robił pyk...pyk...pyk?lwojtek - 2018-03-14, 21:30
andream napisał/a:
Mam pytanko .jak zdjąłem noge z gazu to znow tyk..tyk..tyk..tyk.. czy to normalne przy tych silnikach?
W zasadzie powinno być słychać odgłos podobny do tryk tryk - tryk tryk - trýyyyyýyk.DC - 2018-03-14, 21:37 Syn mi podpowiada, że jak mieliśmy poprzedniego kampera właśnie 1.9TD to robił brum......brum.....brum......bruummm mrsulki - 2018-03-14, 21:38 1,9 to raczej przypomina wiadro śrub w betoniarceBazyli - 2018-03-14, 22:01
andream napisał/a:
Mam pytanko do fachowcow , oglądałem ostatnio camperka 1.9l z 1998r , cos mi nie pasuje praca silnika jak go zapaliłem to posłuchajcie , tyk..tyk..tyk..tyk..dodałem trochę gazu to dalej już cyk..cyk..cyk..cyk..jak zdjąłem noge z gazu to znow tyk..tyk..tyk..tyk.. czy to normalne przy tych silnikach?
Powiedz nam lepiej czy nic nie tłukło ?
drzevo - 2018-03-15, 03:34 Drwicie z kolegi, a on przecież zastosował fachowe onomatopeje, dzięki którym wiadomo, że silnik miał przedmuch na kolektorze wydechowym.andream - 2018-03-15, 13:38 [quote="drzevo"]Drwicie z kolegi, a on przecież zastosował fachowe onomatopeje, dzięki którym wiadomo, że silnik miał przedmuch na kolektorze wydechowym. Dzieki .hektor - 2018-03-16, 10:11 andream, Chyle czola, za piekny trolling
znacie tego ducata?
https://www.otomoto.pl/of...=olx#xtor=SEC-8
ew fordziaka
https://sprzedajemy.pl/samochod-kempingowy-kamper-ford-jedlicze-2-6bea9f-nr54838082drzevo - 2018-03-16, 10:13
Ten ulep stoi już dość długo. Myślę że za tą kwotę znajdziesz coś lepszego.
(przypomniało mi się takie powiedzenie: z przodu liceum, z tyłu muzeum)
Ciekawe czemu sprzedawca nie dopisał "Bezwypadkowy, pierwszy właściciel, igła"
Jak znajdziesz coś LBN dawaj znać to rzucę okiem Bazyli - 2018-03-16, 10:57 zbyszekwoj - 2018-03-16, 13:13
Bazyli napisał/a:
z przodu liceum, z tyłu muzeum)
Chciał zaparkowac na parkingu dla osobowych. wirefree - 2018-03-16, 13:59
forhend napisał/a:
Wcale nie jest powiedziane ,że sufit zgniły ,nie słuchaj takich bzdur,to jakbyś z fusów wróżył.Moim zdaniem ,może byc tak,że ktoś chciał zrobic plafonierę na srodku i żeby nie dziurawic sufitu ani żeby nie było widac kabli założył jakby maskownice(to moja opinia).Co do estetyki mogło byc lepiej,ale nie wszyscy są tacy zdolni jak co niektórzy na tym forum
Acha ,a stopien jest nie do konca zamknięty,osobiscie podjechałbym go obejrzec na Twoim miejscu ,fajne autko.
Odkad wystawilem swojego kamperta na sprzedaz to juz sie nasluchalem wszelkiej masci specjalistow. To sie w glowie nie miesci co ludzie sa w stanie wymyslic, panie ta lazienka to on byl tluczony bo wszystko malowane i pewnie tez z sufitu woda leciala. Jak pokazalem zdjecia ze to ja robilem remont i ze naprawde brodfziki byly wymieniane to szczena opadla i facet zawinal kite. Jak sie samemu nie pomaca dokladnie i to tak przez kilka dobrych minut to zaden pseudospec prawdy nie powie.kubanski - 2018-03-16, 14:39 Może by kity nie zawinął gdyby brodfziki były faktycznie wymieniane,a nie kitowane.No i reszta kitu i drobiazgów.Tu można trochę wymagać (58tys.),czy nie wypada?.Ale szukać "dziury" przy 3tys.euro.No śmiech na sali.wirefree - 2018-03-16, 14:56 Hmm uwazasz ze polozenie na calej powierzchni brodzikow zywicy i wlokna szklanego oraz pomalowanie mozna nazwac kitowaniem? Obraziles mnie i kilka innych osob z forum ktore tez ta metoda odnowilo swoje lazienki poniewaz kupno identycznych nowych brodzikow niestety ale graniczy z cudem. Ja wiem ze byle handlarz stosuje te metode i zeruje na ludzkiej naiwnosci i niewiedzy.kubanski - 2018-03-16, 15:26
wirefree napisał/a:
Obraziles mnie i kilka innych osob z forum
Mało mnie to interesuje.
Tak naprawiony brodzik to nietrwała rzeźba i nazywam to po imieniu.
To nie temat o twoim aucie ale sam zacząłeś.
Jak kiedyś ktoś zapyta "czy znacie ten samochód",jak myślisz ludziska nie zauważą,bo nie wypada czy wytkną WSZYSTKIE wady.wirefree - 2018-03-16, 15:32 Temat nie o moim aucie ale wnioski wyciagasz podobne .forhend - 2018-03-16, 18:09 Najlepsze jest to ,że mimo tego calego "klejenia"czy "dłutowania"kamper sprzedał sie błyskwicznie ,mimo ,że był taki nieciekawy dla niektórych.forhend - 2018-03-16, 18:14
kubanski napisał/a:
Ale szukać "dziury" przy 3tys.euro.No śmiech na sali.
Nie dla wszystkich smiech na sali,niektórzy żeby wyłożyc taką kase na kampera muszą odkładać i to czasami długo.Nie wszyscy rzucają tysiącami ,ale oni też chcą korzystać z tego hobby jakim jest kamperowanie.gino - 2018-03-16, 18:50
kubanski napisał/a:
wirefree napisał/a:
Obraziles mnie i kilka innych osob z forum
Mało mnie to interesuje.
a powinno kubanski - 2018-03-16, 19:00
Cytat:
a powinno
Wydaj ci się.
Mogą autorzy rzeźb czuć się urażeni.Nie interesuje nie to.
Jak zrobi brodzik z laminatu jak trzeba,nie będzie się obrażał.jawi13 - 2018-03-16, 19:46 A co z tym brodzikiem kolegi Wirefree jest nie tak.Może się nie znam ale mnie się podoba.SZEJK - 2018-03-16, 19:53 Prawidłowa naprawa brodzika wygląda tak gino - 2018-03-16, 20:02
kubanski napisał/a:
Jak zrobi
ale...nikogo tu Twoja opinia nie interesuje..
każdy sobie robi jak chce... i wara innym od tego..
takie posty jak Twoje, poza psuciem stosunków między kolegami z forum....nic nie wnoszą....kubanski - 2018-03-16, 20:24
ale...nikogo tu Twoja opinia nie interesuje..
każdy sobie robi jak chce... i wara innym od tego..
Podoba mi się i tego się trzymajmy kubanski - 2018-03-20, 12:00 Nie wiem czy zrozumiałeś o jaki rodzaj "twórczości" chodzi.
Jeżeli tak ochoczo przyklaskujesz,to wara ci m.in.od tego:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28885hektor - 2018-03-24, 10:19 Wiem, że tanio ale może...
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDnq5js.html
Na zdjęciach wygląda fajnie, jednak samemu cykam się sprawdzać go. Lektura działu niepolecane dała mi pogląd ile trzeba sprawdzić przed zakupem
Na szczęście widzę, że rynek coś drgnął i teraz jest coraz więcej nowych ogłoszeń;)
Jest nadzieja, że znajdę coś na południu:Dmrsulki - 2018-03-24, 21:21 6 osób to może do jazdy, do mieszkania max 2+2 optymalnie 2 (spanie w alkowie a na dole miejsce do życia)drzevo - 2018-04-03, 08:07
hektor napisał/a:
Wiem, że tanio ale może...
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDnq5js.html
Na zdjęciach wygląda fajnie, jednak samemu cykam się sprawdzać go. Lektura działu niepolecane dała mi pogląd ile trzeba sprawdzić przed zakupem
Na szczęście widzę, że rynek coś drgnął i teraz jest coraz więcej nowych ogłoszeń;)
Jest nadzieja, że znajdę coś na południu:D
To auto pojawia się w ogłoszeniach i znika od kilku miesięcy...
Model mogę szczerze polecić, bo sam taki użytkuję - mały, ale przemyślany i solidnie zbudowany.
Największe znane mi wady tego egzemplarza, to silnik wolnossący 1.9 oraz nieznany stan urządzeń hotelowych - obecny właściciel niczego nie serwisował.
Rozmawiałem z nim jakoś na przełomie 2017/2018 roku... był gotów oddać auto sporo poniżej 30 tysięcy - ot tak rzuciłem propozycję 25 tysięcy, zgodził się na 28. W takich pieniądzach to bardzo ciekawa propozycja.... tylko silnik... trzeba by pomyśleć o swapie