|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pad³o ³adowanie (elektroblok '89)
KASART - 2008-09-15, 21:28 Temat postu: Pad³o ³adowanie (elektroblok '89) Pomocy, przeczyta³em ca³y dzia³ lecz pomocy nie znalaz³em.
Jestem kompletnym laikiem w temacie elektryki.
Wiêc jest tak, jak pod³±czê 220 to nic nie ³adujem urz±dzenia na 220 chodz±, jak w³±czê silnik to elektroblok za³±cza ³adowanie akumulatorów i jest ok, wska¼niki pokazuj± ³adowanie na akumulatory powy¿ej 14 v. Jak wy³±czê silnik i pod³±czê 220 ponownie to nie ¶wieci siê dioda ³adowania.
Pr±d 220 na 100% dochodzi do elektrobloku sprawdza³em próbnikiem na kablu wtykowym. Wczoraj jeszcze wszystko by³o ok, chocia¿ dioda zapali³a siê tylko na chwilkê i zaraz zgas³a. Dzisiaj ju¿ nic siê nie ¶wieci, nawet na sekundeczkê siê nie zapali.
Co robiæ
KASART
prezesuu - 2008-09-15, 21:40
Najprawdopodobniej pad³ uk³ad prostowniczy w energobloku. Dlatego brak ³adowania przy pod³±czeniu 230V. Je¿eli podrzucisz jakie¶ fotki p³ytki z obu stron to spróbujemy co¶ zaradziæ.
KASART - 2008-09-16, 05:01
tzn mam rozkrêciæ to to pud³o czerwone? Przez kratki widze w ¶rodku du¿± p³ytkê i na ka¿dym boku jakie¶ mniejsze. Zrobiê zdjêcia ca³o¶ci i zobaczymy. Dzisiaj jestem w Wawie na delegacji wiêc fotek nie pstryknê, mo¿e jutro.
Mirekmat - 2008-09-16, 16:49
wi8tam.
Panie Kolego mo¿e nie tak szturmem.Proponujê przed rozkrêcaniem posprawdzaæ po kolei wszystkie bezpieczniki oraz ewentualne przeka¿niki."Padniête" platyny siê zdarzaj± ale jak nie by³o jakiego¶ ekstra zwarcia to mo¿e jedznak bezpieczniki.Proponujê przyjazd na zlot tam bêdzie du¿o ludzi którzy pomog± Mirek
KASART - 2008-09-16, 20:07
Chêtnie na zlot bym zalecia³, lecz drogi kolego domek jest w powa¿nym remoncie i ruszaæ go nie mogê jak na razie. St±d o pomoc z daleka proszê. Oczywi¶cie posprawdzam bezpieczniki, tylko gdzie s± i jak sprawdziæ styczniki czy sa ok lub nie ?
Mirekmat - 2008-09-16, 22:44
proszê podaæ dok³adnie typ monobloku,dane producenta ,byæ mo¿e ³atwiej bêdzie mo¿na co¶ poradziæ.Jakie jest dok³adnie auto,rocznik.mi³ego wieczoru Mirek
KASART - 2008-09-17, 13:03
Typ monobloku podam jak najszybciej siê da, za to auto jest z 89 r Fiat Ducato zabudowa niska Dethleffs. Jakie¶ bezpieczniki znalaz³em po stronie pasazera w schowku, pod spodem jest elektroblok. Bezpieczniki w schowku s± ok, ze stycznikami to nie wiem. Mo¿e s± gdzie¶ jeszcze dodatkowe bezpieczniki? Panie Mirku, dziekujê za zainteresowanie tematem.
gino - 2008-09-17, 13:49
A MASZ W ''SZAFCE '' POD ELEKTROBLOKIEM DWA DODATKOWE BEZPIECZNIKI...??
moze tam cos siadlo..?
a moze podczas rozkladania auteczka odlaczyles jakies kable ktore dochodza do aku?
KASART - 2008-09-17, 14:06
Hej Gino
W jakiej szafce, elektroblok jest pod desk± rozdzielcz± po stronie pasa¿era. Czy te bezpieczniki na jakis kablach wisz±. Kabli nie poroz³acza³em bo w zabudowe nie mam akumulatorów tylko pod mask± a tam nic jeszcze (he he) nie rozbiera³em. Od³±czy³em jak do tejk pory tylko lodówkê , wszystkie inne kable te od kranów itp sa zaizolowane.
gino - 2008-09-17, 14:09
a...widzisz..myslalem ze masz to wszytsko spakowane jak u mnie..na gorze, nad jedna z szafek..
i u mnie pod ta konsola sa dodatkowe bezpieczniki..
kiedys zwarlem + z - ...stad teraz wiem...ze mam te dodatkowe bezpieczniczki.. :-D :-D
ale..tez strachu sie najadlem, ze mi caly ''system'' siadl..;-))
medard - 2008-09-17, 18:18
witaj kasard tu na forum opislaem i dalem fotki gdzie sa bezpieczniki mysle ze masz podobne urzadzenie do mojego i tez mam z tym problem ale mam dobrego fachowca ktory naprawi mnie to urzadzenie , bezpieczniki mam dobre pozdrawiam
KASART - 2008-09-18, 08:18
medard dzieki, zlokalizowa³em padniety bezpiecznik, wymieni³em i ³aduje wzrorowo.
Teraz ju¿ nie ma problemów
gino - 2008-09-18, 08:28
czyli ..moja sugestia sie przydala..;-))
to super...
jak cos..pytaj dalej..na pewno kazdy chetnie pomoze..;-))
|
|