Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - nielogiczne znaki - 8 czy 3,5 T?

Flag - 2018-03-14, 16:48
Temat postu: nielogiczne znaki - 8 czy 3,5 T?
Prawie pod moim domem zamkneli glowna ulice na 3 miesiace, objazd jest wąską uliczką. W dniu zamknięcia postawiono obok siebie dwa znaki.

Moim zdaniem ze znaków wyniki że objazdem mogą jechac samochody do 3,5T i nie mogą powyżej 8T. Co z tymi od 3,5T do 8t ? może ja to źle czytam?

RadekNet - 2018-03-14, 20:58

Hmmm... jakbym jechał "dużym" to pojechałbym prosto oczekując, że za chwilę będzie podobna tablica (Objazd dla..) dla pozostałych pojazdów.

Zgaduję, że jakbym tak zrobił, to bym władował się w tą zamkniętą drogę? ;) Kurcze, parę krajów już cieżarówkami "zwiedziłem", ale takiego bałaganu jak w Polsce to nie widziałem :(

Socale - 2018-03-14, 21:27

Ja to bym wjechał tirem na te podwórko a nie do apteki, zgodnie ze strzałkami.
:mrgreen:

RadekNet - 2018-03-14, 21:40

Tam jest jeszcze trzeci znak - zakaz dla ciżżarówek prosto.

Czyli (z perspektywy "dużego"):
- wpierw mamy info o zamkniętej drodze i objeździe 8 ton - jest wcześniej jakiś znak dający szansę wyboru innej drogi??
- potem info, gdzie mają jechać "małe" - w domyśle "duże" prosto
- i wpadamy na zakaz dla "dużych"

Ktoś się postarał ;)

Flag - 2018-03-14, 21:54

wczesniejszy objazd jest kilka kilkanascie kilometrow wczesniej i jest oznaczony ze dla samochodow powyzej 3,5T.
amples - 2018-03-14, 22:44

F-8 objazd w związku z zamknięciem drogi wskazuje wyznaczony objazd; jeżeli na znaku F-8 umieszczono znak zakazujący wjazdu określonych pojazdów, oznacza to, że objazd dotyczy pojazdów wskazanych na znaku zakazu.
A ta druga tablica z 3.5t co to w-ogóle jest.