|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Pierwszy wypad kamperem, pierwszy wypad na Jurę!
necak - 2018-03-22, 17:52 Temat postu: Pierwszy wypad kamperem, pierwszy wypad na Jurę! Witam,
To mój pierwszy posta, pierwszy wypad własnym leciwym kamperem, pierwszy wypad na Jurę!
Sprawa ma się tak, planuję 27 kwietnia zawitać do Olsztyna i zacząć zwiedzanie Jury.
Czytałem jakieś przewodniki ale chciałbym się też od Was dowiedzieć co koniecznie trzeba zobaczyć, jaką trasą jechać (Może ktoś już zwiedzał jurę kamperem i ma jakieś mapy "gdzie jechać, co tam zobaczyć i gdzie przenocować").
Ważne dla mnie jest to aby dzień, dwa dni pojeździć po jurze rowerem. No i teraz skąd ruszyć, co oglądać i gdzie jechać.
Liczę na Waszą każdą pomoc i z góry dziękuje za tą każdą pomoc :D
MILUŚ - 2018-03-22, 18:13
Zobacz tutaj :
http://jurapolska.com/rowery-mtb.php
rjas - 2018-03-23, 11:18
Co prawda nie spałem w Olsztynie, ale robiłem rekonesans osobówką. Z tyłu zamku masz duży teren zielony i w miarę płasko. W nocy chyba nie ma tam oświetlenia, ale pierwsze z tych miejsc jest koło domów, więc powinno być OK.
1. 50.747079, 19.275935
2. 50.748326, 19.278992
Jeszcze jedna opcja - 50.750602, 19.270952 - to jest parking płatny u podnóża zamku, ta część zielona. Nie wjeżdżałem, ale widać było z ulicy że też da radę.
bmalu - 2018-03-23, 11:53
Objechałem szlak Orlich gniazd dość dawno, ale nie zapisywałem współrzędnych, może więc powtórzę ten objazd w maju. W zasadzie koło każdego zamku jest parking i nie ma problemu z nocowaniem. Jest też kilka parkingów leśnych (np. za Rabsztynem jadąc od Olkusza w stronę Wolbromia). Wykaz zamków masz na: http://www.orlegniazda.pl/.
Pamiętam że jest miejscówka (nocowałem) za Kostkowicami w okolicach jeziora Dzibice w towarzystwie wędkarzy - jedyna niedogodność to blisko przebiegająca linia kolejowa (szeroki tor więc za dużo pociągów nie jeździ). Pomysł na zwiedzanie Jury K-Cz świetny. Polecam zabrać rowery, można objechać miejsca wspinaczkowe do których autem nie dojedziesz.
Powodzenia
lwojtek - 2018-03-23, 13:59
Zwiedzając Jurę 2 lata temu stałem na parkingu Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego i Kulturowego Jury w Podlesicach gm.Kroczyce. http://www.podlesice.org.pl/
Wieś położona jest w ok. połowie Jury. Niezwykle malownicze Podlesice znajdują się na obszarze Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd, przebiegają tędy najważniejsze jurajskie szlaki: czerwony Szlak Orlich Gniazd, niebieski Szlak Warowni Jurajskich, Jurajski Szlak Rowerowy Orlich Gniazd. Ponadto Atrakcje w Podlesicach:
- Góra Zborów w Podlesicach - wapienny masyw skalny należący do Skał Kroczyckich i Podlesickich, stanowi rezerwat, a zarazem centrum wspinaczkowe,
- Jaskinia Głęboka - udostępniona do zwiedzania jaskinia w Górze Zborów,
- Lapidarium w Podlesicach - koło Jaskini Głębokiej powstało lapidarium, gdzie poznasz najpopularniejsze skały budujące Jurę,
- Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego i Kulturowego Jury, Podlesice 83 - rozbudowany punkt Informacji Turystycznej, gdzie można również zakupić bilety do Jaskini Głębokiej.
Kamil Cz - 2018-03-23, 20:33
W Olsztynie na wlocie od Ostródy jest fajny oświetlony parking .
Fajne położenie blisko jeziora i plaży miejskiej . W wzdłuż plaży ścieżka rowerowa ,knajpki, toalety...
Dobre miejsce na nocleg.
jawi13 - 2018-03-23, 20:46
Kamil Cz napisał/a: | W Olsztynie na wlocie od Ostródy jest fajny oświetlony parking | Tylko ten Olsztyn o którym Ty piszesz to trochę daleko od Jury.Tutaj jest mowa o Olsztynie koło Częstochowy.
Kamil Cz - 2018-03-24, 07:20
Ok.
Nie doczytałem wątku.
Może przy innej okozji.
Mandus - 2018-03-26, 15:41
Fajny pomysł - ja mam tu rzut kamieniem, często śmigam po Jurze motocyklem, bo tu są fajne drogi, ale podjedźcie na pstrąga w Złotym Potoku (Pstrągarnia w Złotym Potoku). I nie odpuszczajcie żadnych zamków, bo wszystkie są fajne, a na Ojców poświęćcie więcej czasu - są inne atrakcje oprócz zamku w Pieskowej Skale, jak Grota Łokietka czy maczuga Herkulesa, a i jest w Ojcowie kamping - choć można i na dziko wszędzie stać, to na serwis kamperowy jak znalazł
MILUŚ - 2018-03-26, 19:04
Mandus napisał/a: | a na Ojców poświęćcie więcej czasu ...... |
A remont zamku to juz sie skończył ;że zapraszasz
Mandus - 2018-03-27, 13:09
Czepiasz się
Chodziło mi o cały Ojców, że jest co tam robić, a nie o sam zamek
|
|