Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Idą zmiany w przeglądach

zbyszekwoj - 2018-03-26, 19:23
Temat postu: Idą zmiany w przeglądach
Dla kamperów kłopotliwe przeglądy, Jak wyjedziesz np. za granicę na 3 miesiące a w międzyczasie masz termin przeglądu to masz przewalone.Wczasniej przed terminem tylko 1m-c. Jak się spóźnisz płacisz podwójnie, ale spóźnienie nie może byc dłuższe niz 1 m=c. Znowu PISdzielce szykują nam "ułatwienia." :gwm
wlodo - 2018-03-26, 20:47

Jest dobrze :-P jak przegląd na lipca to dwa spóźnienia i już masz przegląd po wakacjach :haha: A miało być coraz lepiej... :gwm
joko - 2018-03-26, 21:34

Cytat:
ale spóźnienie nie może byc dłuższe niz 1 m=c.

A jak spóźnienie dłuższe to co ? ...... zastrzelą :mrgreen:

Kolejny argument za tym aby na nowego wymienić , przez pięć lat tylko jeden przegląd :szeroki_usmiech ....... no i kupować i rejestrować w takim miesiącu, w którym raczej nigdy w podróż nie pojedziemy :spoko

Z drugiej flanki, to dotychczas też jak się przegląd skończył w czasie podroży to w razie jakiejś kontroli raczej słabo było.

Cytat:
Wczasniej przed terminem tylko 1m-c

Ale, że co , że nie mogę wcześniej sobie przeglądu zrobić ?
A jak mam fanaberię co miesiąc przeglądać i płacić to mi nie wolno ?

Faktycznie banda debili, nic dodać nic ująć .....

CORONAVIRUS - 2018-03-26, 21:34

Posiadam auto któremu przegląd skończył się ze 3 lata temu :) Stoi sobie , płacę za niego OC jak trzeba bo trzeba ....

"Nadal jednak żadna ze zmian nie wymusza ani terminowego wykonania badania (wielu kierowców przez lata nie jest kontrolowanych, wielu przez miesiące jak nie lata jeździ z nieważnym przeglądem i niekoniecznie samemu kontroluje pojazd), ani też nie umożliwia identyfikacji takiego pojazdu, z nieważnym przeglądem, na ulicy, jak ma to np. miejsce w Niemczech."

Okaże się ,że dalej może sobie stać bo nikt nie wie,że sobie jest ?

koko - 2018-03-26, 21:38

W Niemczech nie ma konkretnej daty przeglądu jest podany miesiąc w którym trzeba wykonać przegląd
moskit - 2018-03-26, 21:49

kamper jako pojazd specjalistyczny przegląd co rok
CORONAVIRUS - 2018-03-26, 22:01

moskit napisał/a:

specjalistyczny ? jaki ?

OMEGA - 2018-03-26, 22:04

Cytat:
BIORCA napisał/a:
moskit napisał/a:

specjalistyczny ? jaki ?

co Ty jesteś taki drobiazgowy , wiem Ty się nigdy nie mylisz :haha:

koko - 2018-03-26, 22:15

W DE pierwszy po 2 latach
CORONAVIRUS - 2018-03-26, 22:20

OMEGA napisał/a:
Cytat:
BIORCA napisał/a:
moskit napisał/a:

specjalistyczny ? jaki ?

co Ty jesteś taki drobiazgowy , wiem Ty się nigdy nie mylisz :haha:

ja jako młody uczę się od starszych , jak czegoś nie rozumiem to się pytam co niektórzy uznają za upierdliwość :) trudno , będę dalej pytał starszych i mądrzejszych , mam prawo , płacę składki na ich emerytury :hide: :hide:

CORONAVIRUS - 2018-03-26, 22:21

koko napisał/a:

wszystkie auta jakie przywiozłem z DE miały przeglądy co 2 lata .

MisioKRAK - 2018-03-26, 22:30

od kiedy te zmiany?
SZEJK - 2018-03-26, 22:38

Cytat: płacę składki na ich emerytury

o nie Adam płacisz składki na swoją emeryturę, :-/ :lol:
emeryci płacili za siebie :shock:

bmalu - 2018-03-26, 22:44

A jeżeli auto jest w większym remoncie i nie ma możliwości pojechać na przegląd w mijającym terminie, to mam być za to karany? Zawiezienie na autolawecie na przegląd i tak nic nie da bo auto niesprawne :( . Do tej pory przyjazd do stacji diagnostycznej po terminie nie interesował diagnostę. Ryzykował kierowca jadąc bez przeglądu na stację. Chyba nikt nie woził na autolawecie :)
A może trzeba wówczas auto wyrejestrować na czas remontu gdy mija termin przeglądu, a potem zabawa na nowo z rejestracją, więc i z przeglądem od początku. Kto wymyśla takie bezsensowne rozporządzenia.

Endi - 2018-03-26, 22:44
Temat postu: Re: Idą zmiany w przeglądach
zbyszekwoj napisał/a:
Dla kamperów kłopotliwe przeglądy, Jak wyjedziesz np. za granicę na 3 miesiące a w międzyczasie masz termin przeglądu to masz przewalone.Wczasniej przed terminem tylko 1m-c. Jak się spóźnisz płacisz podwójnie, ale spóźnienie nie może byc dłuższe niz 1 m=c. Znowu PISdzielce szykują nam "ułatwienia." :gwm

Nie mam z tym problemu . Mojej LaLunii to nie dotyczy ;) .

Przez 4 m-ce w roku - listopad, grudzień, styczeń , luty stoi na "kołkach" , ma nieopłacony podatek drogowy. Możemy ruszać dopiero 1 marca.

Pierwszy przegląd, po 3 latach wypadł w tym roku z ważnością do końca marca. Kolejne co 2 lata, również do końca marca.
Ale to w sumie nic szczególnego. 7go marca byłem na pierwszym przeglądzie. Cała procedura trwała około 40 min. Najważniejszy był wynik analizatora spalin, zawieszenie, układ kierowniczy itd.

Układu hamulcowego na siłowni nie sprawdzali ...spojrzeli na licznik km , grubość tarczy hamulcowych i klocki. No i to wystarczyło ... LaLunia przeszła TUV na piątke :spoko

Roberto - 2018-03-26, 23:06

Artykuł na ten temat:
https://moto.wp.pl/zmiany-w-przegladach-nie-beda-tak-drastyczne-to-dobra-wiadomosc-dla-kierowcow-6234395134150785a
Ciekawe kiedy u nas to wejdzie, skoro już wiadomo, że się spóźnią... :-P

Socale - 2018-03-26, 23:16

Och... takim słodkim marzeniem moim jest by dobra zmiana wprowadziła możliwość czasowego wyrejestrowania/wyłączenia z ruchu pojazdu którego czasowo ruszać nie będę.
Tym samym zwolnienie z przepisu (za PO wdrożonego!!!) kretyńsko-złodziejczego przymusowego opłacania OC za coś co latami stoi na kołkach. A miałem w szwagrowej stodole tatowego Poloneza z którego chciałem zrobić eksponat a przez pazerność ch...j wie kogo zrobiłem z niego to czym się teraz golicie.
Patrzymy na Europę i się oblizujemy ich mądrzejszymi/sprzyjającymi bardziej obywatelom rozwiązaniami. Naśladujmy sprzyjające.
Helmut zimą za kampera nie płaci jeśli nie jeździ. Za Passata też.

janusz - 2018-03-26, 23:24

Socale napisał/a:
Och... takim słodkim marzeniem moim jest by dobra zmiana wprowadziła możliwość czasowego wyrejestrowania/wyłączenia z ruchu pojazdu którego czasowo ruszać nie będę.

Po kiego czorta ma wprowadzać? Przecież teraz też można kampera wyrejestrować. Można na czas od 2 do 24 miesięcy zgodne z aktualnym prawem.

SlawekEwa - 2018-03-26, 23:27

Socale napisał/a:
Helmut zimą za kampera nie płaci jeśli nie jeździ.

Wojtek nie :placz kampera też możesz czasowo wyrejestrować. Część z CT już dawno tak robi.

Socale - 2018-03-26, 23:34

Uuuu chłopaki, to ja niedouk jestem.
Czy w parze z tym zwolnienie z OC też jest?

MisioKRAK - 2018-03-27, 07:12

Tak
Nie płacisz wówczas za niego OC

zbyszekwoj - 2018-03-27, 08:05

Najgorzej będa mieli ci co mają kilka samochodów. Trza przerwać wakacje bo wypada któregos rejestracja. Jak do miesiąca się spóźnisz to podwójna opłata , a jak 3 m-ce to poczwórna? :( :?:
Bronek - 2018-03-27, 08:35

Na temat czasowego wyrejestrowania była dyskusja i to w naszym polskim przypadku jest upierdliwe i raczej mało opłacalne .

Ale kilka groszy można zaoszczędzić .
Niemcy mają to bardziej normalnie rozwiązane. :!:

Ale jak czasem najdzie ochota w piękny pseudozimowy dzień pojechać na kawkę ...do :dupa

Tym bardziej ,że zawsze kamper u mnie był "pod parą ", jeno bez wody.

Gdyby jeszcze nie trzeba było tablic oddawać , to może . Wtedy przez EPUAP i Profil Zaufany , można by takie wyrejestrowanie cofnąć a tak ... Za stary jestem na pierdoły .

Akurat w Polsce to niewielkie pieniądze. Niemniej Pecunia non olet

https://www.mfind.pl/akad...anie-samochodu/

Cytat:
Jeśli chcesz wycofać swój pojazd z ruchu na określony czas, musisz udać się do wydziału komunikacji, w którym go zarejestrowałeś i złożyć stosowny wniosek. Okres wycofania z ruchu może trwać od 2 do 24 miesięcy. Po jego upływie można go przedłużyć, ale nie dłużej niż o kolejne 24 miesiące. Pamiętaj, że w urzędzie muszą stawić się wszyscy współwłaściciele pojazdu. Przepisy wymagają też, byś do wniosku dołączył:

dowód rejestracyjny
tablice rejestracyjne
kartę pojazdu (o ile była wydana)
Dokumenty te (poza kartą pojazdu) pozostaną w urzędzie jako depozyt na czas wycofania pojazdu z ruchu. Jeśli zaś przedłużasz ten okres, do swojego wniosku musisz dołączyć kartę pojazdu oraz poprzednie decyzje o wycofaniu pojazdu z ruchu.

Będąc właścicielem czasowo wycofanego z ruchu pojazdu, ciążą na Tobie pewne obowiązki. Przede wszystkim musisz zapewnić mu postój poza drogą publiczną, strefą ruchu czy strefą zamieszkania. Ponadto, Twoim obowiązkiem jest też zabezpieczenie pojazdu przed jego uruchomieniem przez osobę niepowołaną oraz zachowanie wszelkich środków ostrożności, niezbędnych do uniknięcia wypadku.

Koszty czasowego wycofania pojazdu z ruchu

Wydanie decyzji o wycofaniu pojazdu z ruchu wiąże się z kosztami. Jeżeli chcesz wycofać swój pojazd na 2 miesiące, musisz przygotować się na wydatek 80 zł. W przypadku dłuższego okresu, koszty zwiększają się z każdym miesiącem o:

4 zł – od 3 do 12 miesięcy
2 zł – od 13 do 24 miesięcy
0,25 zł – od 24 do 48 miesięcy

Czasowe wycofanie samochodu z ruchu, a polisa OC

Niestety, zmiana w przepisach nie oznacza, że po czasowym wycofaniu z ruchu naszego auta lub motocykla nie będziemy musieli płacić za OC. Dlaczego w ogóle mam płacić za polisę dla pojazdu, którym nie jeżdżę? To pytanie zadaje sobie pewnie teraz większość z Was. Otóż każdy samochód lub jednoślad czasowo wycofany z ruchu wciąż jest pojazdem zarejestrowanym. A każdy zarejestrowany w naszym kraju pojazd musi posiadać ważną polisę OC. To jednak nie wszystko.

Zgodnie z przepisem art. 34 ust. 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, za szkodę w związku z ruchem pojazdu uważa się też skutki powstałe przy np. wsiadaniu i wysiadaniu z pojazdu. Wyobraźmy sobie sytuację, w której Twój pojazd stoi w garażu przez kilka miesięcy. W tym czasie pewnie nie raz odpalisz silnik lub przejedziesz nim choćby kilka metrów, żeby zapewnić sprawność jednostki napędowej i nie odkształcić opon. Nawet podczas tak prostych czynności może dojść do wypadku.

Oczywiście masz rację mówiąc, że w czasie, gdy auto jest wycofane z ruchu ryzyko powstania szkody jest znacznie mniejsze, niż w przypadku uczestnictwa tego pojazdu w ruchu drogowym. Tak, ale wciąż jednak istnieje.

Zapłacisz mniej, ale jednak więcej?

Dlatego właśnie składka za OC jest zmniejszana, a nie całkowicie anulowana. Zgodnie z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych z 3 kwietnia 2010 roku, masz prawo zwrócić się od ubezpieczyciela o obniżenie składki za okres, w którym Twój pojazd został wycofany z ruchu. Składka ta musi zostać obniżona o minimum 95%. Jak to wygląda w praktyce?

Przyjmijmy, że składka OC na cały rok za Twój pojazd wynosi 1200 zł. Postanowiłeś go wycofać z ruchu na 6 miesięcy i złożyłeś stosowny wniosek o obniżenie kosztów polisy za te pół roku o 95% u swojego ubezpieczyciela. Z prostego rachunku wychodzi więc, że łącznie za cały rok zapłacisz 600 zł (za pół roku kiedy auto było użytkowane) + 30 zł (5% wartości polisy za pół roku, kiedy auto było wycofane z ruchu). W tym przypadku oznacza to oszczędność aż 570 zł!

Dopisek ja :MINUS opłata za wyrejestrowanie i o ile ubezpieczyciel tak będzie chciał liczyć . I to za 6 miesięcy a kto wyrejestrowuje kampera na 6 m-cy ?? To po kiego ten kamper ?? wtedy .

Gdy kiedyś to analizowałem , to na 4 miesiące wyszlo mi ok 200 zł .. m/w ,

Ahmed - 2018-03-27, 09:20

Trzeba było z koktailami mołotowa bronić Trybunału Konstytucyjnego póki był , teraz to sobie możemy najwyżej popłakać do poduszki :bajer
mischka - 2018-03-27, 09:26

koko napisał/a:

Tylko dla pojazdów powyżej 3,5tony. Po sześciu latach przegląd co rok.
Dla pojazdów do 3,5tony pierwszy przegląd po trzech latach, każdy następny po dwóch.

RadekNet - 2018-03-27, 10:59

Socale napisał/a:

Po jakiego grzyba takie utrudnienie?? Nie lepiej normalnie i prosto - nie używam na drodze publicznej = nie muszę płacić OC? W przypadku samochodów zabytkowych (np. powyżej 40 lat) działa to wyśmienicie. Czasowe wyrejestrowanie to kolejny pomysł na komplikowanie życia.

mischka - 2018-03-27, 11:43

RadekNet napisał/a:
Czasowe wyrejestrowanie to kolejny pomysł na komplikowanie życia.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ja uważam że czasowe wyrejestrowanie to super sprawa. Wszystkie motory i kabriolety które miałem meldowałem tylko na sezon co w skali roku prowadzi do sporych oszczędności. Kamper też od grudnia do lutego zimuje i wtedy nie trzeba płacić podatku drogowego i OC/AC.
Gdy mam samochód po dziadku i chcę go sobie odrestaurować za 15 lat to przez tych 15 lat muszę płacić OC??? To jest rozbój w biały dzień. Każdy powinien mieć prawo do wymeldowania swojego pojazdu kiedy mu najwygodniej...

Przepraszam za mały off-top, temat był o przeglądach.

Socale - 2018-03-27, 12:49

RadekNet napisał/a:

...
Nie lepiej normalnie i prosto - nie używam na drodze publicznej = nie muszę płacić OC? ...

.
mischka napisał/a:

...
Gdy mam samochód po dziadku i chcę go sobie odrestaurować za 15 lat to przez tych 15 lat muszę płacić OC??? To jest rozbój w biały dzień.
...

Niestety, ohydna rzeczywistość. Przepis z czasów PO grubo smarowany przez firmy ubezpieczeniowe.
Nie dostrzegam żadnego uzasadnienia w tym haraczu.

RadekNet - 2018-03-27, 14:41

mischka napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Czasowe wyrejestrowanie to kolejny pomysł na komplikowanie życia.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ja uważam że czasowe wyrejestrowanie to super sprawa. Wszystkie motory i kabriolety które miałem meldowałem tylko na sezon co w skali roku prowadzi do sporych oszczędności. Kamper też od grudnia do lutego zimuje i wtedy nie trzeba płacić podatku drogowego i OC/AC.
Gdy mam samochód po dziadku i chcę go sobie odrestaurować za 15 lat to przez tych 15 lat muszę płacić OC??? To jest rozbój w biały dzień. Każdy powinien mieć prawo do wymeldowania swojego pojazdu kiedy mu najwygodniej...

Przepraszam za mały off-top, temat był o przeglądach.

Czytałeś to na co odpisujesz? ;)

Bronek - 2018-03-27, 14:53

Cytat:
Przepis z czasów PO grubo smarowany przez firmy ubezpieczeniowe.

:shock:
Jakie PO?
Takie pie.... :gwm
To problem ustawodawcy, od dawna do teraz i dotyczy większości prawa, gdzie wali się po rogach tych co mają cokolwiek!

Teraz dopiero się zacznie, bo mamy Rząd niby biedoty z pozoru
Tak manipulujący, lepiej od poprzedników, bo z namaszczeniem.... jak za komuny.
Wtedy też po cichu , ręka rękę myła...

Nikt nie zajmie się Prawem, ułatwiającym życie, tym co odstają od obrazu Prawdziwego Polaka.

A ten wiadomo na dupie siedzi albo w kościele albo przed telewizorem, a nie w np. kamperze, samochodzie i tym bardziej gdy jest zadowolony i uśmiechnięty lub wyluzowany i. Masz być zacięty, smutny i obrażony na cały świat

A "propis" , czy widzieliście radość na twarzach miłośnie nam panujących? Takich ponuraków z bolącymi zębami w jednym miejscu trudno gdzie indziej szukać.

slawwoj - 2018-03-27, 14:53

Socale napisał/a:
. Przepis z czasów PO grubo smarowany przez firmy ubezpieczeniowe.
.

uuuuuuuuuuuuuu
mamy tu człowieka o wielkiej wiedzy - kto komu, gdzie i za co.

chyba że Socale nie wylogował się i to napisał typowy onetowiec.

slawwoj - 2018-03-27, 14:55

Bronek napisał/a:

odstają od obrazu Prawdziwego Polaka.

A ten wiadomo na dupie siedzi albo w kościele albo przed telewizorem, a nie w np. kamperze, samochodzie i tym bardziej gdy jest zadowolony i uśmiechnięty lub wyluzowany i. Masz być zacięty, smutny i obrażony na cały świat

A "propis" , czy widzieliście radość na twarzach miłośnie nam panujących? Takich ponuraków z bolącymi zębami w jednym miejscu trudno gdzie indziej szukać.

k.. Bronek niedługo mi piwa zabraknie

zbyszekwoj - 2018-03-27, 17:38

Bronek napisał/a:
Takich ponuraków z bolącymi zębami w jednym miejscu trudno gdzie indziej szukać.

O ,przepraszam Budyń czasami gębę rozwala :diabelski_usmiech

MILUŚ - 2018-03-27, 18:49

Bronek napisał/a:
.............

Ależ przeciez straSzydło już odwołane kilka miechów temu :-P

andream - 2018-03-27, 19:17

Ależ przeciez straSzydło już odwołane kilka miechów temu :-P [/quote] Proponuje zapisać się do klubu ''Farmazon.pl" siedziba w Lodzi
Socale - 2018-03-27, 21:42

slawwoj napisał/a:
Socale napisał/a:
. Przepis z czasów PO grubo smarowany przez firmy ubezpieczeniowe.
.

uuuuuuuuuuuuuu
mamy tu człowieka o wielkiej wiedzy - kto komu, gdzie i za co.

chyba że Socale nie wylogował się i to napisał typowy onetowiec.

No jak nie jak tak.
Ktoś wie kiedy nakazano bezwzględnie płacić OC za stojące za stodołą auto z tablicami? To nie było dawno, kilka lat ale nie wiem dokładnie, nawet tu na forum dyskusja była o przymusowym haraczu.

janusz - 2018-03-27, 23:21

Socale napisał/a:
Ktoś wie kiedy nakazano bezwzględnie płacić OC za stojące za stodołą auto z tablicami?
Zdaje mi się, że ta ustawa, ale nie jestem pewien.
z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiàzkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym
i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
W 2003 roku zmieniło się dużo przepisów o ruchu drogowym.
Zdaje się, że to SLD i Miller wprowadził.

Bronek - 2018-03-28, 07:55

Wcześniej w ogóle był bałagan ale zawsze powinien być samochód opłacany, tylko nikt tego nie ogarniał.
Potem często sprzedając j zgłaszając ten fakt, lepiej było trzymac kwity opłat, bo czasem po latach też dopominano się niby zaległych składek..
Zresztą za komuny to był luksus i auta się nie marnowały :mrgreen:

koko - 2018-03-28, 08:26

Do mnie komornik przyszedł na początku lat 70 za nieopłacony AVO Simson a wtedy nikt o PO nie słyszał
ale Socale tak ma najpierw pisze potem się zastanawia

Bronek - 2018-03-28, 08:36

Jak ktoś wierzy w dogmaty , to nie ma dyskusji .

I to dotyczy wszystkiego , od transfuzji krwi , poprzez dziewicze poczęcie, aż do po cudowne wybiórcze ocalenia z katastrofy ....

Z tym sie nie dyskutuje .

Dobrze Nasi :kwiatki: , niedobrze Oni :evil: .... nawet jak nasi robią niedobrze , to tez dobrze , bo to Nasi itd.... :mrgreen:

Tak działa nasze postrzeganie rzeczywistośći .

Gdy pięciu ludzi stwierdzi ,że gałąź ,to wąż na drzewie , to szósty też go zobaczy :mrgreen:

To prawo stada , lemingów itd ... zapewniało nam bezpieczeństwo gdy ludzkość żyła w jaskiniach i na drzewach .. I tak zostało .. To nie kpina , tylko fakt . :bukiet:

W grupie siła i bezpieczeństwo ..
Słabym pomaga , Silni zaś , to wykorzystują by podporządkować sobie słabych . :spoko

Prorok , Przywódca , Guru ,....itd ..

koko - 2018-03-28, 08:57

A pro po golenia płaciłem 3400pln od wynajmu teraz płacę 5000pln ile to procent podniosła mi "dobra zmiana"
zbyszekwoj - 2018-03-28, 09:11

koko napisał/a:
A pro po golenia płaciłem 3400pln od wynajmu teraz płacę 5000pln ile to procent podniosła mi "dobra zmiana"

Leci z Ciebie na troje dzieci 500+ i premie dla ministrów. Skądś trzeba było wziąć na dodatkowe wydatki. :ok

koko - 2018-03-28, 09:57

zbyszekwoj napisał/a:
koko napisał/a:

Leci z Ciebie na troje dzieci 500+ i premie dla ministrów. Skądś trzeba było wziąć na dodatkowe wydatki. :ok

przyjemności nie było a alimenty są

Bajaga - 2018-03-28, 12:14

Słyszałem niedawno jakieś nieśmiało puszczane bąki, że będzie możliwość nie płacenia OC za nie jeżdżący pojazd. Obawiam się jednak, że to nie przejdzie, PZU to zablokuje - największe jest i państwowe. A dzięki ciągłym wzrostom składki OC PZU notuje rekordowe zyski a więc jest i dywidenda....

W temacie kampera to mnie w sumie mało rusza bo nie chciałbym się dwa razy do roku chrzanić z dodatkowymi formalnościami ale... jakby tak można było mieć samochód i nie ponosić za to żadnych kosztów to bym sobie zbudował na ranczu ładną suchą "stajnię" i w niej trzymał przynajmniej z 10 albo więcej aut dla wnuków :lol: Zalane woskiem z wlanym do cylindrów olejem, na kołkach z osuszanym powietrzem wokół. Wnuki za 50 lat by dziadkowi pomnik zbudowały :mrgreen: Wtedy dźwięk silnika Mustanga v8 będzie nieznany, dźwięk mocno doładowanej benzyny ze świstem turbo także, Citroen CX, E55 AMG, Renault 5 turbo, Fiat Coupe 20vt i parę innych perełek...

Ahmed - 2018-03-28, 12:31

Bajaga napisał/a:
dziadkowi pomnik

Macie jednak jakieś kuku na muniu z budowaniem tych pomników :haha: :haha: :haha:

Bajaga - 2018-03-28, 12:34

Ahmed napisał/a:
Bajaga napisał/a:
dziadkowi pomnik

Macie jednak jakieś kuku na muniu z budowaniem tych pomników :haha: :haha: :haha:

Idiota.

Ahmed - 2018-03-28, 14:43

:spoko

http://www.radiozet.pl/Mo...y-wejda-w-zycie

RadekNet - 2018-03-28, 15:43

Bajaga napisał/a:
jakby tak można było mieć samochód i nie ponosić za to żadnych kosztów to bym sobie zbudował na ranczu ładną suchą "stajnię" i w niej trzymał przynajmniej z 10 albo więcej aut dla wnuków :lol: Zalane woskiem z wlanym do cylindrów olejem, na kołkach z osuszanym powietrzem wokół. Wnuki za 50 lat by dziadkowi pomnik zbudowały :mrgreen: Wtedy dźwięk silnika Mustanga v8 będzie nieznany, dźwięk mocno doładowanej benzyny ze świstem turbo także, Citroen CX, E55 AMG, Renault 5 turbo, Fiat Coupe 20vt i parę innych perełek...

Buduj stajnie - te auta, które wymieniłeś, już teraz możesz przechowywać bez kosztów w postaci OC czy przeglądów :)

SlawekEwa - 2018-03-28, 20:23

Bajaga napisał/a:
Idiota.

I tu bym się zgodził co do tego określenia z Bajagą, bo ileż razy można powielać tą samą wiadomość
o przeglądach :chytry

Socale - 2018-03-28, 21:34

koko napisał/a:
Do mnie komornik przyszedł na początku lat 70 za nieopłacony AVO Simson a wtedy nikt o PO nie słyszał
ale Socale tak ma najpierw pisze potem się zastanawia

Troszkę inaczej.
Mi chodzi o to, że pewnego dnia za rządów PO weszły przesmarowane przepisy że pojazd można albo sprzedać albo zezłomować a przy tej okazji wtrącono obowiązek opłacania bo wykorzystano związane ręce posiadaczy eksponata czy przedmiotu sporu rodziny o spadek itp sytuacje. Swoisty szach mat.
Wcześniej była możliwość legalnego nie płacenia OC jeśli pojazd jest w bezruchu.
Działało wtedy UFG tylko wobec przyłapanych.
Tylko o to mi chodzi a nie o czasy cudów PRLu.

koko - 2018-03-29, 13:36

Zawsze to było ubezpieczenie OBOWIĄZKOWE i PO tego nie wymyśliło. Było trochę zamięszania gdy narobiło
się towarzystw ubezpieczeniowych a nie było Funduszu Ubezpieczeniowego i zakłady rozbrajania wydawały dokumenty o wycofaniu z ruchu.
Zawsze trzeba płacić OC czy ruchany czy nie ruchany

Bronek - 2018-03-29, 14:22

Ale Tusk już był malutki, lub był jajem i plemnimiem a jego dziadek.... :-P nawet nie ma co mówić.. :mrgreen: . Takze wina wiadoma :spoko
pasza - 2018-03-29, 23:51

Socale napisał/a:

Mi chodzi o to, że pewnego dnia za rządów PO.....

A cóż to za różnica? przecie to ci sami to rewers tego samego medalu a mlaskająca gnida zawsze kłamie jak pinokio tusk.

Socale napisał/a:

Tylko o to mi chodzi a nie o czasy cudów PRLu.

? Przecie gdyby nie ten wyszydzany/poniżany PRL to byś nawet nie miał po czym jeździć bo dróg przed wojną nie było prawe wcale tylko nędza a po wojnie ii św jeno dziura wypalona czyli nic do kwadratu.

zbyszekwoj - 2018-03-30, 09:32

pasza napisał/a:
Przecie gdyby nie ten wyszydzany/poniżany PRL to byś nawet nie miał po czym jeździć bo dróg przed wojną nie było prawe wcale tylko nędza a po wojnie ii św jeno dziura wypalona czyli nic do kwadratu.

Zawsze mnie zadziwiają wypowiedzi ludzi o moim kraju, którzy nie chca w nim mieszkać.

Podzielam wszelako pogląd ,że gdyby nie było PRLu, to mielibysmy taka bidę jak np . Niemcy których ta przyjemność ominęła. :diabelski_usmiech

janusz - 2018-03-30, 11:52

zbyszekwoj napisał/a:
Podzielam wszelako pogląd ,że gdyby nie było PRLu, to mielibysmy taka bidę jak np . Niemcy których ta przyjemność ominęła. :diabelski_usmiech

A tak to mamy ni Niemcy, ni Białoruś. :haha:
Taki kompromis.

zbyszekwoj - 2018-03-30, 13:53

janusz napisał/a:
Taki kompromis.

Zawsze pocieszenie było ,że u ruskich gorzej.

Leciała taka bajka ,jak złowił rybak złotą rybkę i miał 3 zyczenia ,zeby Chińczycy przyszli do Polski. Rybka zdziwiła się " jak chińczycy 3 razy przyjda do Plski ,to wszystko nam zjedzą i bedzie bieda. Tak ,ale u nas be dą 3 razy a u Ruskich 6. :haha:

bert - 2018-03-30, 22:19

zbyszekwoj napisał/a:
pasza napisał/a:
Przecie gdyby nie ten wyszydzany/poniżany PRL to byś nawet nie miał po czym jeździć bo dróg przed wojną nie było prawe wcale tylko nędza a po wojnie ii św jeno dziura wypalona czyli nic do kwadratu.

Zawsze mnie zadziwiają wypowiedzi ludzi o moim kraju, którzy nie chca w nim mieszkać.

w tym celu musielibyśmy wojnę wywołać a potem przegrać :mrgreen:

nb czy wiesz, że Niemcy przed rozpętaniem II WŚ mieli w armii kilka milionów kierowców mechaników a my aż 800 tyś... w całym kraju