Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - układ hamulcowy

Lutek - 2018-03-27, 16:40
Temat postu: układ hamulcowy
Witam, mam pytanie? podczas remontu przy silniku 2,5D musiałem wypiąć ten wężyk który idzie z pompy podciśnienia na serwo po ponownym założeniu hamulec teraz jest twardy praktycznie brak hamulców. Może ktoś wie co się stało i co należy zrobić by hamulce były sprawne. z góry dzękuję za pomoc
amples - 2018-03-27, 16:54

Lutek napisał/a:
jest twardy praktycznie brak hamulców.
Brak podciśnienia , sprawdź gdzie drugi koniec tego wężyka wpięty.
Lutek - 2018-03-27, 17:11

wpięty jest do serwa tak jak poprzednio ja zdjąłem tylko na jakiś czas od strony pompy podciśnienia
amples - 2018-03-27, 17:22

Lutek napisał/a:
od strony pompy podciśnienia

A vacum pompa daje ? przewód drożny-szczelny ?.
Prawie każdy jeśli narzeka to , na miękki pedał a on sobie wymyślił twardy. :diabelski_usmiech

Lutek - 2018-03-27, 17:43

chodzi mi o to czy podczas wyjęcia tego wężyka rozszczelnił się uklad
amples - 2018-03-27, 18:06

Lutek napisał/a:
rozszczelnił się uklad
Tam normalnie masz powietrze dopiero vacum podczas pracy silnika je wysysa robiąc podciśnienie .
SlawekEwa - 2018-03-27, 19:20

Lutek napisał/a:
po ponownym założeniu hamulec teraz jest twardy praktycznie brak hamulców

Hamulce są tak jak były tylko wspomaganie uciekło.

grzegorz_wol - 2018-04-16, 12:04

Czy to możliwe by w ducato II 1998 silnik 2,5TDI pod zabudową Knaus przewody hamulcowe były inaczej prowadzone niż w ducato - nie kamperze?
Miałem je już w kiepskim stanie i dałem do wymiany a serwis powiedział że standardowe nie pasowały i musieli wszystko dorabiać. Jeszcze nie widziałem autka ale podobno wymienili wszystkie przewody hamulcowe, gumowe przy kołach i jeden jakiś siłownik czy coś. Faktura wyszła spora ( 3tys., 19 roboczogodzin ) raczej mam do nich zaufanie ale jak by ktoś upewnił mnie że to tyle powinno kosztować to byłbym wdzięczny.

tom-cio - 2018-04-16, 17:21

No to Cie skrobneli spoooooro.Ja ostatnio wymienialem sam,przewody miekkie 2 szt po 70 zl na kolo,reperaturka zacisku jakies 7 dych,przewody miedziane podwojne na przod prawa i lewa strona jakas 100,wymiana 2 godzinki i to dlatego ze podczas odtwarzania podluznic dostalem wkur..wu i wyrwalem wszystko w diably pomagajac sobie flexem,klocki 100.Roboczogodzin przy doginaniu nowych przewodow jakies 2,czyli walneli Cie na jakies 1500- 2000 zl.No chyba ze gieli przewody ze stalowych ,to pelen szacun dla nich,ale jeszcze nie spotkalem mechanika,coby nowe stalowe wyginal.
Donat - 2018-04-17, 07:45

Za trzy kola to ja bym Ci zrobił z nierdzewki z pozlacanymi nakretkami ;-)
McGali - 2018-04-17, 08:05

Donat napisał/a:
Za trzy kola to ja bym Ci zrobił z nierdzewki z pozlacanymi nakretkami ;-)

Nie dołujcie kolegi w myśl zasady "nic tak nie cieszy jak krzywda innych". Robota wykonana, przewody wymienione, hamulce pewnie żyleta a to w serwisie musi kosztować!

grzegorz_wol - 2018-04-17, 08:20

Na zleceniu to wygląda tak :

Wymiana przewodów hamulcowych stalowych i elastycznych 8h
wymiana pompy hamulcowej 2,5h
odpowietrzenie układu ham. 0,5h
dorobienie stalowych przewodów hamulcowych 8h

cena za roboczogodzinę 100.00(netto dla stałych klientów) wychodzi że robocizna 1900,00 netto
części 600 netto. I wyszło dwa razy tyle ile się spodziewałem.

grzegorz_wol - 2018-04-17, 08:28

Co do warsztatu to w Pile niewiele jest warsztatów gdzie jest kanał i wysoka brama więc wybór mocno ograniczony. Dokładając nieciekawe opinie o tych co zostają to wychodzi że lepiej dać do serwisu.

Niestety pierwszy raz przestrzeliłem się w szacunkach o 100%

mrsulki - 2018-04-17, 17:12

grzegorz_wol napisał/a:
dorobienie stalowych przewodów hamulcowych 8h

No to Cię powieźli dorobienie przewodów to góra 1,5h i to z przerwą śniadaniową.
grzegorz_wol napisał/a:
Wymiana przewodów hamulcowych stalowych i elastycznych 8h

Pewnie coś ze 4h przy tym było roboty.
Ale cóż zadziałało myślenie: "stać go na kampera to zapłaci tera".

MirekKliny - 2018-04-17, 20:36

Tak szczerze to delikatnie mówiąc trochę cie naciągnęli tak jak sam napisałeś max to polowa tej kasy być powinna.

Było się skosić na te złote nakrętki kolegi :)

Niestety jak to poprzednik napisał jak niektórzy widza kampera to cena czesci i robocizny *2 lub 3 w gore

MirekKliny - 2018-04-17, 20:37

Lutek napisał/a:

wygląda na to ze tak, chodzi o wspomaganie hamulców
bo tak jak napisał Sławek same hamulce masz bez zmian tylko wspomaganie siły działania znikło

darek 61 - 2018-04-17, 21:31

MirekKliny napisał/a:
Lutek napisał/a:

wygląda na to ze tak, chodzi o wspomaganie hamulców
bo tak jak napisał Sławek same hamulce masz bez zmian tylko wspomaganie siły działania znikło

Nic nie powinno się stać,wymień wąż na nowy.Mogło walnąć wakum.

Skorpion - 2018-04-17, 22:05

FIAT DUCATO mam w domu książki Frane Dimensions,Diesel Data,Radeinstelldaten,Regelupunten Autodata
Skorpion - 2018-04-17, 23:46

FIAT DUCATO mam w domu książki Frane Dimensions,Diesel Data,Radeinstelldaten,Regelupunten Autodata
Skorpion - 2018-04-17, 23:51