| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Pierwszy Raz Trasa Pytanie
Rastafari - 2018-04-02, 09:22 Temat postu: Pierwszy Raz Trasa Pytanie Witajcie Kamperowicze! Piszę tutaj by się was poradzić w kwestii trasy. W maju wybieram się pierwszy raz kamperem do Włoch. Mam na to przeznaczone 17 dni. Trase mniej więcej rozplanowałem w taki sposob:
1. Wroclaw-Wenecja-Crociara
2 Z Crociary - San Marino (3 godzinki na zwiedzanie) - Asyż i gdzies w okolicach nocleg.
3.Asyż - Bari, Monopoli, Alberobello
4. Alberobello- Villa San Gioanni - Taormina
5 Katania- Etna
6. Wyjazd z Katani do Enny pozniej Agrigento przejazd w okoloce San Vito Lo Capo
7. Palermo wieczorem przejazd do Mesyny na prom i postoj w okolicach Tropea
8. Tropea- Pompeje- Vesuvio
9. Rzym
10. Z Rzymy - Siena- San Gimignano - Volterra nocleg gdzies w okolicy
11.Florencja - Lukka - Piza
12. Cinque Terre
13. Mediolan Bergamo
14.Sirmione Werona
15. Park Puez Odle.
Jak widzicie mam rozplanowanych 15 dni 2 w zapasie mozecie napisac czy taka trasa jest do zrobienia w takim czasie? Moze warto cos odjąć? Coś dodac? Trasa wychodzi ok. 6tys km. Moze tez sie ktos orientuje ile zaplace za autostrady? Jakiej kwoty mozna sie spodziewac na koszta benzyny? Bardzo prosze Was o wszelkie informacje! Pozdrawiam!
jacek stec - 2018-04-02, 10:20
Cinque Terra nie wjeżdżaj kamperem,ja próbowałem,bo jeszcze wtedy nie wiedziałem,że to bez sensu
KACPERKI 2 - 2018-04-02, 10:42
Twoja trasa - na pierwszy raz - kamperem - ilość kilometrów i miejsc = katastrofa.
Jeśli nie zrazisz siebie i rodziny tym co planujesz i kiedyś kupisz sobie swojego kampera...
... i za kilka lat tu na forum przeczytasz pytanie podobne do tego co sam dziś napisałeś...
.... odpowiesz podobnie do mnie
Nie mniej jednak da się zrobić to co planujesz - tylko nie wiem po co?
Koszty paliwa? Najprościej policz ok. 15 eur na 100 km a to wyjdzie Ci ok. 900 Eur. Może 800 jak będzie dobrze...
Ile za autostrady? No właśnie... Po co kamperem po autostradzie? Ale jak chcesz taki program zrobić to musisz autostradami...
Generalnie ten program to masakra ale... Twoja wola i pieniążki . Każdy lubi co innego
Rastafari - 2018-04-02, 10:53
Hej! Jedziemy 6 osobowym kamperem w 5 osób. Nie rodzinnie. Grupka znajomych. Chodzi nam przede wszystkim o zobaczenie ładnych widoków. Nie chcemy zwiedzać muzeów katedr.
Ale chciałbym się dowiedzieć czemu piszesz ze trasa katastrofa?
KACPERKI 2 - 2018-04-02, 10:56
Ciężko to opisać osobie która jeszcze nie kamperowała ( i nie mam tu na myśli złośliwości że n. nie zrozumiesz - raczej to że ciężko opisywać emocje i doznania )
Sam mam niewielki staż bo dopiero 3 lata ale już coś niecoś tam wiem czego oczekuję od kaperowania.
Z całą pewnością czegoś innego niż 6-10 godzin jazdy CODZIENNIE i to po autostradach. Kamper służy do czegoś zupełnie innego.
Ładne widoki z autostrad? Szczególnie we Włoszech? Hmmm
Rastafari - 2018-04-02, 10:57
jacek stec nie chce wjeżdzać prawdopodobnie zostawimy go w La Spezia i stamtąd pociągiem do Cinque.
Rastafari - 2018-04-02, 11:03
Agat rozumiem i dziękuję za odpowiedź może rzeczywiście za dużo tego wszystkiego. Plan w trakcie robienia jest, grupa raczej bardziej aktywna niż do leniuchowania. Tak czy siak dzięki za odpowiedz
bmalu - 2018-04-02, 11:20
Dwa lata temu zrobiłem trasę tylko trochę podobną nie jadąc tak daleko na południe, a zaliczając większość z Twoich miejscowości w zasadzie w Toscani w czasie dwu tygodni. Bez autostrad. Całość opisana w https://www.camperteam.pl...pic.php?t=22615
Wydaje mi się że planujesz trochę za dużo. Zawsze można skręcić kierownicą i zacząć powrót mając już pojęcie ile co zajmuje czasu. A poza tym w kolejnym roku można zwiedzić tylko to co ominąłeś. Toskania jest piękna.
Powodzenia
stander - 2018-04-02, 12:11
| Rastafari napisał/a: | | Hej! Jedziemy 6 osobowym kamperem w 5 osób. Nie rodzinnie. Grupka znajomych. Chodzi nam przede wszystkim o zobaczenie ładnych widoków. Nie chcemy zwiedzać muzeów katedr. |
No da radę Widzę że planujesz tylko trzy postoje w tym dwa noclegi to da radę
stander - 2018-04-02, 12:12
A to wszystko z okazji dnia dzisiejszego Co wszystko tłumaczy
mich007 - 2018-04-02, 12:39
Ja bym tą trase podzialił na 2 wyjazdy, pólnocne Włochy a potem południowe. Jeżeli oczekujecie widoków to warto więcej pokręcić się po północnych terenach, Dolomity, Alpy Julijskie, okolice Gardy...
zibikruk - 2018-04-02, 13:08
Wyjeżdżam 26 kwietnia do Włoch ze zwiedzaniem Sycylii. Planuję zwiedzanie i odpoczynek przez 5 tygodni, później promem do Grecji na 1 miesiąc. Nie będę zwiedzał pn Włoch i Toskanii, które zwiedziłem 2 lata temu.
Uważam, że planujesz zbyt dużo, większość czasu będziecie spędzali w kamperze.
Rzeczywiście lepiej byłoby rozbić taki wyjazd na dwa razy, np. Florencję zwiedzałem przez 2 dni, czuję niedosyt. Asyż to prawie dzień zwiedzania. Toskania tak wspaniała, ale wymaga spokojnego zwiedzania tych wszystkich wspaniałych miasteczek.
LukF - 2018-04-02, 13:42
Za dużo miejsc. Za mało czasu. Proszę się nie obrazić, ale tak trasa się układa każdemu kto pierwszy raz dorwie kampera... Trzeba za niego zapłacić (znaczy za wypożyczenie sporo) to zwiedzamy wszystko by zdążyć. Efekt: następnym razem tylko hotel, basen i all excluziw... Przepraszam, to ostatnie było trochę złośliwe
zibikruk - 2018-04-02, 13:58
Dostęp do informacji o autostradzie masz tutaj
mich007 - 2018-04-02, 14:33
Bez sensu poruszac sie autostradami we Wloszech, raz ze trzeba zapłacić słono za przejazd to jeszcze paliwo absurdalnie drogie na autostradzie...na prowincji ok.1,3euro, na autostradzie ok.1,7euro. A kamperem i tak dużo się nie pogoni autostradą...my w zeszłym roku unikaliśmy autostrady jak ognia i dobrze na tym wyszliśmy finansowo i zobaczyliśmy o wiele więcej!
Rastafari - 2018-04-02, 15:40
LukF hehe rozumiem się nie obrazam masz duzo racji zwłaszcza z tym dorwaniem się do kampera pierwszy raz malo czasu chcialoby sie zwiedzić jak najwięcej. Macie racje bede musiał pomyśleć jak skrocic trase na pewno chciałbym zobaczyc Sycylie (Toskanie zwiedziłem w zeszłym roku)
KACPERKI 2 - 2018-04-02, 15:51
To jak już się upierasz na Sycylię to może rozważ taki program podróży aby:
1. dojechać na Sycylię na 1 strzał ( nawet jeśli zajmie to dwa dni ) bez żadnego zwiedzania po drodze. ŻADNEGO.
2. Zwiedzaj Sycylię ile Ci wyjdzie bez sztywnego planu.
3. Po zwiedzeniu wyspy wracaj w kierunku domu nadal bez planu opracowując go codziennie wieczorem i tylko na następny dzień.
4. Jak zorientujesz się że Ci się urlop kończy to dzida do domu znowu na jeden strzał...
Uważam że to jedyny sensowny plan.
Chyba 99 % kamperowców potwierdzi że najlepszym planem jest brak planu. Oczywiście określa się zawsze kierunek i czas trwania wyjazdu ale reszta to już generalnie jak wyjdzie. Dlaczego? A to dlatego że jest wiele czynników nie do przewidzenia które mogą rozwalić ustalony uprzednio plan. Jeśli się chcesz trzymać planu to zaczynają się hocki. Jakie zmienne? Pogoda, usterka, a nawet kac gigant po wczorajszej imprezce która była tak fajna że wymknęła się spod kontroli...
Moja rada?
Powiedz załodze że cały plan to wyjazd i "witaj przygodo! " Wtedy będziecie zadowoleni z każdego dnia bez ryzyka że jak coś nie wyjdzie to będzie kwas...
Rastafari - 2018-04-03, 15:12
Dzięki Agat najsensowniejsze rozwiazanie i chyba stanie na tym ze tak właśnie zrobimy! Lub wogole oblecimy tylko północne Włochy. A możesz mi powiedzieć czy Twoim zdaniem przy ok 6tys km na benzyne i autostrady starczy 4500zl? Czy trzeba liczyc wiecej?
Rastafari - 2018-04-03, 15:19
Albo może bardziej bedzie się to opłacać przepłynąć promem np. Z Genui lub Livorno? Moze ktos ma jakies informacje ile kosztowalby taki prom?
andrzej627 - 2018-04-03, 15:53
Tu masz odpowiedź na wszystkie pytania: AFerry.pl.
KACPERKI 2 - 2018-04-03, 18:10
| Rastafari napisał/a: | | czy Twoim zdaniem przy ok 6tys km na benzyne i autostrady starczy 4500zl? Czy trzeba liczyc wiecej? |
Domyślam się że chodzi Ci o ON choć Pb w europie jest w podobnej cenie. Jeśli faktycznie jedziecie kamperem z silnikiem benzynowym to jednak chyba trzeba liczyć sporo więcej kasy bo według mojej wiedzy taki pojazd na benzynie spali znacznie więcej na 100 km niż na ON. Ale to już wynika ze specyfiki silników itp.
Zakładam jednak że masz diesla.
Jak już pisałem powinieneś przyjąć że spalisz 11-12 L na 100 km. Jeśli mniej to będzie przyjemna niespodzianka ale do kalkulacji przyjmij tak.
Można przyjąć że w całej europie zatankujesz ON w cenie max do 1,4EUR / ltr. Poza autostradami oczywiście sporo taniej. Zatem w zaokrągleniu uważam że możesz przyjąć że do 6 zł / ltr.
6000 km to będzie cyrka 700 litrów ON.
700 litrów ON po 6 zł to wychodzi ok. 4200 zł
Zatem uważam że na paliwko możecie przyjąć 4 - 4,5 tyś zł. Jestem niemal pewien że to jest z górką ale na taki wyjazd lepiej przeszacować niż niż niedoszacować...
Co do tuneli i autostrad - to bardzo indywidualna sprawa i zależy od trasy itp. Najczęściej tunel to 6-12 Eur. Z mojego doświadczenia i bardzo ogólnej wiedzy wynika, że jak zabierzesz ze sobą dodatkowe 300 EUR to Ci wystarczy ale sprawdź to sobie.
Promy - ja bladego pojęcia nie mam więc nie będę Ci tu gdybał ... ale Andrzej627 Ci tu podlinkował.
Sporo kolegów ma taka wiedzę w małym palcu więc pewnie podpowiedzą.
tolo61 - 2018-04-03, 18:44
Hej
Jezli jada w 5 osob 6 osobowym kamperem to spalanie rzedu 11,12 l bedzie wartoscia niewystarczajaca no chyba ze z predkoscia do 90km,h pisze o autostradach
|
|