| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - cieknące krany
bartxt1 - 2018-04-03, 17:00 Temat postu: cieknące krany Witam Szanownych.
Na ostatnim wyjeździe po wcześniejszym zimowym uzupełnieniu instalacji ciekną mi krany mimo dokładnego domnknięcia. Muszę wyłaczać pompę na panelu bo czesto sie włącza przy utracie cisnienia. Mam pytanie czy te krany sa naprawialne w sensie wymiany uszczelek???
Poniżej zamieszczam fotki
Z góry dziękuję za informację
KECZER - 2018-04-03, 19:40
Miałem krany może innej konstrukcji
ale problem ten sam.
Wymieniłem krany na nowe i po problemie
Tego samego życzę
marekoliva - 2018-04-03, 20:00
Miałem kiedyś podobnie, wymieniałem oringi bez skutku, powodem było małe pęknięcie w głowicy. Wymiana całej baterii najszybciej rozwiązuje problem.
maga - 2018-04-03, 20:04
W zeszłym roku po zimie miałem to samo,wymiana kranu na nowy rozwiązał problem
lepciak - 2018-04-08, 07:45 Temat postu: Re: cieknące krany
| bartxt1 napisał/a: | Witam Szanownych.
Na ostatnim wyjeździe po wcześniejszym zimowym uzupełnieniu instalacji ciekną mi krany mimo dokładnego domknnięcia. Muszę wyłączać pompę na panelu bo często się włącza przy utracie ciśnienia. Mam pytanie czy te krany są naprawialne w sensie wymiany uszczelek???
Z góry dziękuję za informację | Na zimę spuszcza się wodę z całego układu oraz pozostawia wszystkie zawory otwarte. W domkniętych zaworach mróz powoduje zniekształcenie elastycznych uszczelek które przy temperaturze bliskiej zeru i poniżej stają się twarde i łatwo pękają. Mój kamper jest ze mną ponad 10 lat i żadnej uszczelki do wymiany. Wodę w rurach spustowych też trzeba spuścić a najlepiej cały układ przedmuchać powietrzem. Wystarczy ciśnienie na wylocie z odkurzacza. W niektórych istnieje możliwość podłączenia tam rury ssącej pracującej wtedy jako wydech.
emeryl - 2018-04-12, 07:10
Miałem podobny problem,wymieniłem oringi 4szt. na głowicy i jest ok.
|
|