|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Naczepa (nadbudówka) campingowa do pickup'apa lub innych aut
janniko - 2008-09-21, 11:00 Temat postu: Naczepa (nadbudówka) campingowa do pickup'apa lub innych aut Witam
Na wstępie chcę nadmienić, że przejrzałem opcję "szukaj" i znalazłem tylko kilka zdań na ten temat w wątku "Campery w Kanadzie", więc pozwalam sobie założyć nowy wątek.
Czy ktoś z Was posiada naczepę (nadbudówkę) campingową na pickup'a lub inny samochód?
Od dawna marzy nam się autko, które łączyłoby w sobie cechy auta "do użytku codziennego" oraz campera.
W tym roku, będąc w Chorwacji, miałem okazję przyjrzenia się z bliska naczepie (nadbudówce) campingowej przymontowanej do Mitsubishi L-200. Rewelacja! Właśnie o coś takiego nam chodziło. Naczepę łatwo i szybko się odczepia i ustawia się na specjalnych nóżkach-podpórkach, a autkiem można spokojnie zwiedzić okolicę lub pojechać do sklepiku.
Wygląda to tak:
Zagadnąłem właściciela, Niemca, i trochę się go popytałem, ale mój ang. jest kiepski i niestety nie udało mi się zdobyć zbyt wielu info. Nie wypadało mi też było mi prosić faceta, by pokazał mi wnętrze.
Jeśli ktoś z Was posiada takie urządzenie lub ma więcej info (np. gdzie w Polsce można coś takiego kupić lub zamówić.. na Allegro nie znalazłem) to proszę o info.
PS
Obecnie posiadamy Toyotę Previę, którą trochę "ucamperoviłem" .. no, ale to jeszcze nie to.. :-|
Tutaj można obejrzeć mój "wynalazek":
Łóżeczko w Previi
Moja "przybudówka"
Mój wynalazek w akcji
stefan - 2008-09-21, 11:32
Witam! To co ja tu czasami widuje ma raczej solidnie zamocowana "nadbudowke" do reszty.Czasami takie cos sie pojawia ale zbyt wielu amatorow (male!) na to nie ma.Raczej to dla amatorow bezdrozy.W komisie niedaleko mnie stoi takie cos wlasnie juz prawie rok.Moze dzisiaj nawet zdjecia zrobie.Pozdrawiam.Stefan.
janniko - 2008-09-21, 12:54
stefan napisał/a: | ...W komisie niedaleko mnie stoi takie cos wlasnie juz prawie rok.Moze dzisiaj nawet zdjecia zrobie.Pozdrawiam.Stefan. |
Stefan!
Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcie.
A w jakim mieście (widzę w opisie, że mieszkasz w Niemczech) ten komis się mieści?
Jeśli ci nie sprawi to większej trudności, to zobacz w jakim to "coś" jest stanie, do jakich samochodów pasuje i, co ważniejsze, za ile jest wystawione (ile kosztuje?).
Każda info będzie dla mnie b. cenna.
Najlepiej napisz mi na maila, żeby nie zaśmiecać forum. Ale może być też na prive.
mój e-mail:
megaomega(małpa)tlen.pl
pozdrawiam serdecznie
Jan N.
48a-ELANKO - 2008-09-21, 13:00
Nas też interesują tego typu konstrukcje! Pokazujcie to na forum.
stefan - 2008-09-21, 13:29
Witam! Wlasnie wrocilismy z komisu.Niestety auto zostalo w koncu sprzedane.Kupil podobno mysliwy.Stalo (z rozmowy z panem) ponad rok!.Jezeli tu gdzies w mojej okolicy cos takiego jeszcze sie pojawi to pojade zrobic zdjecia. Pozdrawiam.Stefan.
gino - 2008-09-21, 14:00
TO JEST CIEKAWE ROZWIAZANIE..;-)
http://www.saabhistory.co...o-toppola-tent/
stefan - 2008-09-21, 14:30
Witam! Jezeli koledzy dalej zainteresowani to mam pare zdjec wraz z cennikiem. Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-09-21, 23:08
Nadbudówka, tylko na dostawczaka (skrzyniowca) stoi w komisie w Częstochowie, na ulicy Sw Barbary. Nadbudówka jest z alkową i ma jeszcze podnoszony dach. 91 rok. Z wierzchu taka jak samochody w takim wieku, nie bardzo się błyszczy ale jest cała. Sti na nogach tylko wjechać pod nią. Zaglądałem do środka i jest w bardzo dobrym stanie. Nadawały by się albo tak jak jest stawiana na "pace" samochodu, lub zrobić z niej całego kampera. Wyceniona jest na 16 000 zł. W czwartek jeszcze stała.
Adampio - 2008-09-22, 00:32
gino napisał/a: | http://www.saabhistory.com/2006/11/30/saab-camping-saabo-toppola-tent/ |
Tu nawet mają swoją strone:www.toppola.com
Poniewaz mam (ostanio nieuzywanego) Poloneza w bardzo dobrym stanie to zapalilem sie zeby cos takiego sobie wystrugac. Czy ktos widzial z bliska tego typu nadstawke na hatchbacka? Jak to sie laczy z autem, czy tylne fotel sie wywala itp.itd.
[
matro - 2008-09-22, 12:19
Kampering niszowy :-> ... wątpie żebyś znalazł kogoś kto wiedziałby "z czym to się je"...do póki sam nie obadasz, nie dotkniesz,pomierzysz orginału to nie będziesz wiedział co i jak...pozostaną tylko domysły i wynazczość;)
martes - 2008-09-22, 14:24
Warto by pozaglądać na strony Amerykańskie ... jest to u nich bardzo popularne , widziałem tego wiele i różne , nowe i używane
Dollar tani .... tylko tam
janniko - 2008-09-22, 17:48
Dzięki, niezły patent, choć za małe jak na moje potrzeby.
No i podejrzewam, że SAAB ceny ma raczej "konkretne"... :->
Poza tym nam bardziej chodzi o coś, co można, będąc na campie, odczepić i pośmigać po okolicy, a z takim "klunkrem" to raczej daleko nie śmigniesz.
No i na szosie, a szczególnie tam, gdzie my lubimy jeździć (Bałkany), to na zakręcie bym zwalniał do 20km/h... no bo strach by się coś takiego nie przewróciło..
Zdecydowanie bardziej podoba mi się wariant, który podali mi koledzy na forum "Karawaning": http://www.bimobil.com/
Na razie się "rozglądamy"..
pozdro
eler1 - 2008-09-22, 18:03
janniko napisał/a: | Zdecydowanie bardziej podoba mi się wariant, który podali mi koledzy na forum "Karawaning": http://www.bimobil.com/
| tylko za takie pieniądze to już lepiej kupić prawdziwego kampera
janniko - 2008-09-22, 23:31
eler1 napisał/a: | janniko napisał/a: | Zdecydowanie bardziej podoba mi się wariant, który podali mi koledzy na forum "Karawaning": http://www.bimobil.com/
| tylko za takie pieniądze to już lepiej kupić prawdziwego kampera |
Być może, ale tak jak opisałem to wyżej, chcemy mieć autko, które łączyło by w sobie cechy autka "na codzień" i campera, a czymś takim właśnie jest ten BIMOBIL..
No i do tego jest bardziej zwinny i radzi sobie lepiej w terenie, a lubimy na wakacjach nie być ograniczeni asfaltem, bo najfajniejsze miejsca często kryją się na końcu jakiejś bitej szutrowej drogi.. :-D
Dembomen - 2008-09-23, 08:42
Hej!
janniko napisał/a: | najfajniejsze miejsca często kryją się na końcu jakiejś bitej szutrowej drogi.. |
Jadąc polną drogą zerwałem kominek o pastuch, który był za nisko nad nią, znajomi osobówkami gubili części podwozia, co nie stanęło na przeszkodzie odwiedzenia urokliwego zakątka.
Hej!
janniko - 2008-09-23, 08:53
Dembomen napisał/a: | Jadąc polną drogą zerwałem kominek o pastuch, który był za nisko nad nią, znajomi osobówkami gubili części podwozia ... |
Dlatego też marzy nam się terenówka z nadbudówką campingową
matro - 2008-09-23, 10:32
...osobiście z letnich wyjazdów pamiętam taki obrazek... kamper ciągnie maluśką przyczepo/lawetę...na lawecie stał smart... może takie połączenie byłoby dobrą sprawą? ... zamiast smarta można ciągnąć samuraja;)
...stajesz nad wodą , ściągasz samuraja i hejjjaa w teren
janniko - 2008-09-23, 10:39
sys napisał/a: | ...osobiście z letnich wyjazdów pamiętam taki obrazek... kamper ciągnie maluśką przyczepo/lawetę...na lawecie stał smart... może takie połączenie byłoby dobrą sprawą? ... zamiast smarta można ciągnąć samuraja;)
...stajesz nad wodą , ściągasz samuraja i hejjjaa w teren |
Pomysł zarąbisty
Problem tylko w tym, że nie znosimy przyczep... :-|
Ale jakby tak Samuraja na dach . . to można poważnie rozważyć..
Ech.. Samuraj.. to kolejne takie moje malutkie marzenie. Co prawda dupsko boli nawet po krótkiej jeździe tym uroczym łazikiem, ale za to jakie samurajskie przeżycia.
Sepuku pomieszane z kamikadze!
matro - 2008-09-23, 13:04
janniko napisał/a: |
Pomysł zarąbisty
Problem tylko w tym, że nie znosimy przyczep... :-|
|
ale chyba tych kampingowych, czy wogóle
piszę tylko o takiej możliwości co zauważylem... można mieć na przyczepce Quada
Salonjarek - 2008-09-27, 13:16
Mnie też interesuje połączenie samochodu użytkowego z może nie stricto kaprem ale samochodem który wjedzie prawie wszędzie i chciałbym żeby był niewidoczny z zewnątrz na camping
takie samochody są łakomym kąskiem dla złodziei zawsze sadzą ze można z niego coś wynieść może koledzy pomogą mi stworzyć założenia co taki samochód powinien mieć na pokładzie i jakimi cechami powinien się charakteryzować
papamila - 2008-09-27, 14:46
Salonjarek napisał/a: | chciałbym żeby był niewidoczny z zewnątrz na camping |
nie wiem czy się uda:
markiza?
okna otwierane?
klapa od WC?
spust wody?
bagaznik rowerowy?
janniko - 2008-09-28, 17:28
Szczerze powiedziawszy to my też mamy trochę inne zapotrzebowania niż "clasic'zny" camperowóz.
Ma to być taka koncepcja "południowo-upalna", więc i priorytety inne.
Sam sobie coś takiego projektuję (na razie w fazie pomysłów wynaszanych w głowie).
Szukam możliwości zakupienia samej skrzyni mieszkalnej, hm .. jakby to wytłumaczyć?
Powiedzmy taka pusta nadbudówka na pickupa lub na dostawczaka, ale bez bez żadnego wyposażenia (sam sobie chciałbym wszystko urządzić, bo obawiam się, że na robione na zamówienie wnętrze w cholerę by kosztowało!)
Dla nas najważniejsze, żeby było wygodnie spanie na 3 osoby (łojciec, matka i 12 letni wkurzający typek )
Spanie może być składane na dzień acz nie koniecznie.
Na pewno nie chcemy spania w tym "naleśniku" nad dachem kabiny ... dopada nas klaustrofobia!
Więc spanie raczej na dale np. na skrzyniach z klapami.
Tu winna powstać koncepcja na wielofunkcyjne pomieszczenie.
Poza tym muszą być jakieś skrzynie lub szafki na rzeczy (to chyba wiadomo)
Absolutnie nie potrzebna jest nam kuchnia w środku ani żaden kibel czy łazienka.
W planach podróży camperowych mamy wyłącznie ciepłe kraje i noclegi na campingach, gdzie sanitaria są na miejscu.
A w drodze na spanie zatrzymujemy się na stacjach benzynowych.
Czasem śpimy "w polu" i wtedy przydałoby się jakieś urządzenie do "małego mycia" (zęby, gęba itp.)
Mogłoby być na zewnątrz. Np. jakiś wysuwany pojemniczek z wodą i zlewik.
Gotować w autku nie mamy zamiaru.
Najlepiej jakby kuchenka mogła być przymontowana jakoś tak, żeby dostęp do niej był z zewnątrz. Np. otwierana z boku z zewnątrz klapa i wysuwana półka z kuchenką ? coś w tym stylu.
Ważne jest natomiast (obowiązkowo!) żeby były dwie markizy: z boku i z tyłu (tak jak na tym zdjęciu co przedstawiłem w 1-szym poście tego topiku w L-200).
No na razie to tyle.
Hm.. to co już widziałem tu na forum, to najbardziej "podchodziłby" nam Ford Tranzit z pustą tylną częścią.. taki jak dostawczy podwyższony.
Ale Ford nie wzbudza mojego zaufania i raczej bym się bał wyruszać nim w 3 lub 5 tysięczną trasę..
Może jakaś dostawcza nadbudówka, ale odpowiednio wielkie to widziałem tylko do Poldka... hm... Polonez też chyba odpada.
Na razie poszukuję firmy lub majstra, którzy podjęli by się przeróbki jakiejś starej camperowej naczepy (oczywiście w rozsądnej cenie). Taką starą naczepę można czasem nie drogo zakupić w Niemczech lub Belgii lub gdzieś tam..
pozdro
No, ale te wszystkie półeczki z kuchenką i zlewikiem to trudno będzie zrobić samemu.
AUTOJUR - 2008-09-28, 17:39
Transit to wół roboczy mam już chyba 5 w różnych wersjach i żaden jeszcze mnie nie zawiódł Obecnym Camperem 4200km z czego około 3000 km po Karpatach w Rumuni.Ford g.....word a Fiat jego brat. Moge coś powiedzieć na temat tych samochodów bo miałem kilka odmian Mustang,Capri,Granada,Taunus,Windstar,Mondeo,
4x4camper - 2008-10-05, 17:33
Cześć.
Żeby temat szybko nie upadł postanowiłem wygrzebać w swoich archiwach kilka fotek "jak to się robi, Stachu".
Myślę, że oglądając te zdjęcia nabierzecie przekonania że nie święci garnki lepią a campery budują ludzie. Z moich wstępnych wyliczeń wynika, że nakładka budowana tą technologią powinna się zamknąć w kosztach na poziomie 12-15 tyś. zł. goła. W kosztach uwzględniona jest szacunkowa robocizna wykonawcy, ale nie uwzględnione są okna.
Żeby taka nadbudówka mogła długo służyć właścicielowi powinna być zbudowana w następujący sposób:
- stelaż stalowy z profili (jak na zdjęciach) obłożony styrodurem i oblaminowany "Epoksydem" z tkaniną szklaną. wewnętrzne przestrzenie między stelażem wypełnione są miekkim styropianem wyłożone wewnątrz sklejka ewentualnie unilanem itp. Strukturę takiej konstrukcji przedstawiam na jednym z załączonym plików.
Tak przyjęta koncepcja oblaminowania całej konstrukcji epoksydem a nie dziadowskim poliestrem powoduje, że praktycznie nie ma linni umożliwiającej przecieków wody np. łączenia płyt itp.itd. Stosując ewentualnie okna i metody żeglarskie można być spokojnym o szczelność tych połączeń.
Osobiście ciekaw jestem jakie było by zapotrzebowanie na tego typu nadbudówkę ( czystego kita ) bo odnoszenie tego do standardów zachodnich będzie nie obiektywne.
Korzystając ze swojego doświadczenia życiowego wiem że utrzymanie zabytków kosztuje ( zakup starego campera itp. itd.) więc postanowiłem zrobić jak na wstępie.
pozdrawiam Was serdecznie
Tolek
eler1 - 2008-10-05, 18:45
a jak to w kilogramach wychodzi
janusz - 2008-10-05, 20:53
Rozumiem, że ta konstrukcja metalowa to jest wykonana, nie remontowana (odzyskana ze starego kampera.?
I drugie pytanie, Nadbudówka powstała z laminowania na szkielecie i pokryciu ze styroduru. Jakby od wierzchu nie w formie?
matro - 2008-10-05, 23:18
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C6538421
post czysto informacyjny
4x4camper - 2008-10-06, 07:54
Witam
Konstrukcja jest wzorowana na bimobilu budowana od podstaw z nowych materiałów
Goła buda to około 250-280kg z systemem podnoszenia.
Waga nie uwzględnia przebudowy podwozia autka
Spawana konstrukcja jest oklejana styrodurem i oblaminowana na zewnątrz laminatem epoksydowym- ten sposób pozwala na budowe camperów na miarę
poz
Tolek
Asterix - 2008-11-19, 23:52 Temat postu: Dopiero w powijakach Witam wszystkich. Przez przypadek wpadłem na to forum, nie wiedziałem, ze campery maja tylu zwolenników. Ja tez do nich należę, ale jestem na etapie poszukiwań. Znalazłem ogrzewanie postojowe, klimę i lodówkę. No i dotarłem do tego, co jest moim marzeniem, czyli campera mieszkalnego. Pokazywano mi oferty z 3-4 miejscami do spania. Opcji wyposażenia mnóstwo, zależy od naszej zasobności. A trzeba się trzymać za kieszeń, ale chyba warto. Przymiarki jeszcze nie robiłem na mojej Navarze. Przez te super campery spać nie mogę. Myślałem tez o samej budzie i wyposażeniu, ale chyba rodzina musiałaby znosić mi jakieś stare graty, żeby się opłacało. Mogę wam podać namiar na firmę, która się tym zajmuje. Za parę dni będą u nich na stronie, ale mnie przesłali pełno zdjęć z cenami na maila. Postaram się dorzucić jeszcze coś jutro.
www.pickupdiablo.pl
Maja tez pełno akcesoriów i gadżetów do pickupów poza tym, a ceny przyzwoite. Babka sympatyczna i konkretna.
MirekM - 2008-11-20, 00:04
Reklama dźwignią handlu.
ARCADARKA - 2008-11-20, 09:12 Temat postu: ARCADARKA witam
tak przeglądam ten dział, może kolegom pomogę
http://www.pickup-camper.pl/
takisobie - 2008-12-08, 21:58 Temat postu: Re: Naczepa (nadbudówka) campingowa do pickup'apa lub innych [quote="janniko"]Witam
Na wstępie chcę nadmienić, że przejrzałem opcję "szukaj" i znalazłem tylko kilka zdań na ten temat w wątku "Campery w Kanadzie", więc pozwalam sobie założyć nowy wątek.
Czy ktoś z Was posiada naczepę (nadbudówkę) campingową na pickup'a lub inny samochód?
Od dawna marzy nam się autko, które łączyłoby w sobie cechy auta "do użytku codziennego" oraz campera.
W tym roku, będąc w Chorwacji, miałem okazję przyjrzenia się z bliska naczepie (nadbudówce) campingowej przymontowanej do Mitsubishi L-200. Rewelacja! Właśnie o coś takiego nam chodziło. Naczepę łatwo i szybko się odczepia i ustawia się na specjalnych nóżkach-podpórkach, a autkiem można spokojnie zwiedzić okolicę lub pojechać do sklepiku.
Witam rowniez,
w Niemczech przed laty mozna bylo spotkac Opla Kadeta Coupe z taka kabina na malutkich koleczkach, sprzegana z autem w miejsce po usunieciu tylnej klapy bagaznika. To "zjawisko" pojawilo sie i szybko zniknelo. Sama kabina wyposazona byla w
minilazienke, minikuchenke i spanie dla 2-3 osob w minialkowie nad dachem Kadeta.
Powodem bylo mysle, brak zainteresowania. Widzialem kiedys to "dziwadlo" uzywane wkomisie.
My sami mielismy kiedys VW Caddy z kabina Tischer. Kiedy nasz syn byl jeszcze maly,
wydawalo nam sie, ze to bedzie w sam raz: w czasie urlopu pelna mobilnosci
a poza urlopem, kabine odstawiam i auto przeznaczam do codziennego uzytku,
tak sobie myslalem...
To wszystko brzmi zachecajaco, lecz w praktyce okazalo sie ze ani to auto-ani kamper!
Kazdy podmuch bocznego wiatru wywolywal kolysanie, brak mozliwosci przechodzenia
z kabiny do pojazdu, zapas wody: 20 litrow ( wywoluje pewnie lekki usmiech?)
Duze ryzyko przeladowania itd. itp. O miejscu na sprzet kampingowy juz nie wspomne!
Nie chce pisac wiele negatywnych uwag, mozliwe ze dla kogos bedzie to dobre
rozwiazanie?
Prosilbym tylko przemyslec dobrze , czy koszty zakupu beda staly w dobrej
proporcji do uzytecznosci takiego rozwiazania?
Ja bede obstawal przy wygodzie i bezpieczenstwie.
janniko - 2009-02-11, 21:22
he he..
no i w końcu kupiliśmy (na razie) Toyotę Avensis Verso
oczywiście pzrzysposobię ją do campingowania..
ale w przyszłości będzie na pewno pickup z nadbudówką..
pozdrawiam
Bim - 2009-03-23, 21:30
Adi
ogłądałem tą nabdudówkę w Krakowie na targach nie powaliła mnie ta skorupka na kolana przez cenę gołej wydmuszki wyłożonej wykładziną od wewnątrz coś ala nadbudówka sypialnia dla zmęczonego Tirowca to jest oferta dla nowobogackich Rosjan których jest stać na doposażenie
Takim doposażonym samochodem to można wybrać się na ryby przynajmniej nie złapie człowieka lumbago bo większość czasu przebywa poza nim a dojedzie tam gdzie kamperkiem nie
ten link to jakby ukryta reklama tego co jest w dziale Spam
sum - 2009-03-26, 21:07
Bim nie zgadzam się z Tobą że to jest sprzęt dla bogatych Rosjan. Oni kupują Weinsberga Lev lub Unimoga Labradora .To jest sprzęt dla ubogich offroaderów którzy chcą odrobinę wygodniej spędzać czas bez względu na narodowość dla których od szpanowania i celebrowania karawaningu na zlotach ważniejsza jest jazda po bezdrożach z jak najmniejszymi ograniczeniami, noclegi na dzikich plażach czy w górach, nie tylko w Europie. Wiem bo mam takiego a nie jestem ani Rosjaninem a tym bardziej bogatym.
Bim - 2009-03-26, 22:25
Sum
masz rację zgalopowaełm się z tymi bogatymi Rosjanami oni by nawet nie zaglądneli do tego luksusu
"To jest sprzęt dla ubogich offroaderów"
też chciałbym być tak ubogi
ale o hobby nie dyskutuje się przez pryzmat kto ile ma
Wstaw proszę troszkę kilka fotek z twoich wypraw po bezdrożach napewno zarazisz więcej ludzi taką formą spędznia wolnego czasu
gino - 2009-03-26, 22:34
Bim napisał/a: | Sum
Wstaw proszę troszkę kilka fotek z twoich wypraw po bezdrożach napewno zarazisz więcej ludzi taką formą spędznia wolnego czasu |
i uzuplenij AVATAREK...bo..nic o Tobie nie wiemy...
Pawcio - 2009-04-02, 23:36
A ja tak się zastanawiam, czy zamiast takiej budki (wydaje mi się, że nawet brzydkiej) nie lepiej zaczepić z tyłu niewiadówkę?
W środku więcej miejsca, wyposażenie bogatsze, czas jej zakładania jest krótszy, a niewiadówkę autkiem wciągniecie w to samo miejsce, co z tą budką się wturlacie. W tej nadbudówce nie ma połączenia z szoferką i chyba trudno przebywać tam w czasie jazdy.
sum - 2009-04-03, 07:43
zastanawiaj się dalej, wkrótce dojdziesz do wniosku, że od niewiadówki lepszy jest kamperek a następnie, ze zamiast jeździć kamperkiem taniej i wygodniej jest pojechać z Orbisem do hotelu, zamiast wozić swoje odchody po europie lepiej polecieć samolotem do Tajlandii a zamiast bawić się w woziwodę czy szambonurka lepiej poddać swoje ciało masażowi drobnych paluszków na Bali. Następnie zrozumiesz że prawdziwe życie i fun zaczyna się tam gdzie kończy się asfalt i gdzie nie ma już wypasionych campingów i zaczniesz myśleć o lepszym lub gorszym pojeździe offroad. A tak poważnie to najlepiej jest mieć i przyczepkę i kabinę ekspedycyjną i zwiedzać świat samolotem. Piszę bo wiem i znam to z praktyki.
sum - 2009-04-03, 09:13
Adi, nie pisz tak wiecej bo nie wolno mi się wzruszać
Zeby było jasne, to ja nie mam nic przeciwko hobbistom wożącym co tydzień na działkę lub zlot szafę gdańską z prysznicem. Wręcz przeciwnie bardzo Was lubię i szanuję bo przekonałem się na 2 zlotach na których byłem, że jesteście bardzo otwarci i sympatyczni
Bim - 2009-04-03, 14:07
Adi napisał/a: | A tak na marginesie - Ty w Twojej super budce też za bardzo nie możesz przemieszczać sie w czasie jazdy, masz pasy i pasażerowie musza siedziec w określonych miejscach - a wiec to samo |
Od każdej reguły są wyjątki kierowca napewno nie będzie sie przemieszczać podczas jazdy, ale z pasażerami to już nie jest to norma
Arturo - 2009-04-03, 14:48
Ale do nadbudówki możesz chyba wejść tylko z zewnątrz i nie ma tam miejsc siedzących z pasami (popraw mnie jeśli się mylę), a w kamperze możesz na hasło UWAGA POLICJA zestawić czajnik z gazu, usiąść przy stoliku i zapiąć pasy. Zanim pan mundurowy zbliży się do pojazdu to stan prawny pasażerów będzie zgodny z paragrafem.
Bim - 2009-04-03, 15:33
Adi napisał/a: | Czy forum camperteam to tylko campery? Bo wg mnie nie. |
jest to forum gdzie ludzie lubią się włóczyć po różnych zakątkach świata nie ważne czym ,gro ludzi to kamperowcy są też i inni nie piszemy tu po to żeby pokazywać wyższośc jednej formy spedzania czasu nad drugą.
Nie ma idealnego środka do włóczenia się ,każdy wybiera taką formę na jaką go stać
Moim marzeniem byłoby posiadanie Pickapa z budką i rasowego kamperka ,ale to już nie w tym życiu
Arturo - 2009-04-03, 15:49
Adi napisał/a: | nasze porównania kabiny z camperem przypominają mi odwieczne porównania campera z przyczpeą | nie nie; po prostu dyskusja delikatnie zboczyła (to i tak nieźle bo zazwyczaj zbacza całkowicie) na temat co możesz robić w czasie jazdy drogą utwardzoną w obu domkach
Oczywiście że najfajniej było by mieć oba typy domków. A zamiast nadbudówki najlepiej auto ekspedycyjne, ale to już zupełnie inna kategoria cenowa zarówno przy zakupie jak i w trakcie eksploatacji. I następujący scenariusz: 5 miesięcy podróżujemy po Europie kamperkiem a potem na 5 miesięcy do Azji autem ekspedycyjnym a potem na 2 miesiące do pracy
janusz - 2009-04-03, 18:34
Adi napisał/a: | no dobra 2 miesiące moga być |
Postuluję by rozdzielone były na dwa po miesiącu pomiędzy sezonami.
4x4camper - 2009-04-03, 19:23
Jak się robi nadbudówkę na 4x4
http://thesupercamper.blo...bsides-and.html
polecam i poz
Tolek
pickupcamper - 2009-04-04, 18:35 Temat postu: Moja opinia
Witam wszystkich, to miłe, że macie coś do powiedzenia na temat kabin mieszkalnych. Ja również chciałbym dodać coś od siebie.
1. Oczywiście, że w camperze jest mniej miejsca niż w normalnym samochodzie campingowym czy przyczepie campingowej.
Ale wszędzie tam gdzie taki samochód campingowy czy przyczepa utkną, poradzi sobie pickup 4x4 z camperem i zawsze dojedziesz do celu.
2. W kabinie mieszkalnej na pickupa nie możesz przebywać w momencie jazdy.
Tak, ale z iloma ludźmi będziesz podróżować? Do pickupa wejdzie swobodnie 5 osób to wystarczające dla campera.
3. Nowy camper jest droższy od przyczepy campingowej.
Tak, ale płacisz mniej na miejscach campingowych, nie potrzebujesz rejestracji, ubezpieczenia i przeglądów technicznych.
4. Żeby mieć kabina mieszkalna musisz koniecznie mieć pickupa, a to drogie auto.
Tak, musisz mieć pickupa. Ale takie auto jest bardzo wszechstronne i może być używane cały rok do pracy. Możesz sprzedać swoją osobówkę i przesiąść się na codzień do pickupa.
Jeśli kupisz samochód campingowy, nie będziesz przecież nim jeździł codziennie do pracy czy na zakupy, więc będziesz potrzebował drugiego auta.
Tak więc jest to o wiele droższe wyjście niż kupno pickupa, który będzie spełniał codziennie nie jedno zadanie.
5. Na przyczepę campingową powyżej 750 kg potrzebujesz dodatkową kategorię prawa jazdy, na pickup-camper nie ( jeśli całkowita masa nie przekracza 3500 kg ).
Tak, to prawda.
6. Dojście do campera jest tylko od zewnątrz.
Tak, jak przy każdej innej przyczepie campingowej otwarta może być ona tylko od zewnątrz i nie ma do niej dojścia z auta.
W samochodzie campingowym jest inaczej możesz przesiąść się z szoferki do kuchni, ale jeśli jesteś z nim na campingu i chcesz raptem jechać do miasta niestety zajmuje to dużo czasu byś był gotowy z nim do drogi.Camper na pickupa dosłownie w kilka minut zdejmiesz z auta i swobodnie pozostawisz na campingu, a pickup będzie gotowy do drogi.
Ze wszystkim na tym świecie jest tak, że ma swoje plusy i minusy.
Nasza firma sprzedała w Niemczech na dzień dzisiejszy więcej niż 200 używanych camperów, a ubiegłych latach także wiele fabrycznie nowych. Wszyscy klienci mieli wiele powodów by kupić campera.
Lubią podróżować tam gdzie nie ma normalych dróg.
Lubią docierać do miejsc, gdzie właściciele przyczep mogą tylko dojść piechotą.
Zabierają ze sobą swoje quady i łodzie na dodatkowych lawetach.
Mają pickupy w swoich firmach, a camper jest niewielkim kosztem do odliczenia.
Powodów do kupna campera na pickupa jest wiele, wiele również przeciw.
Tak naprawdę tylko właściciele dużych aut campingowych nie powinni mówić źle o camperach na pickupy. Mamy wielu klientów, którzy podróżują do północnej Szwecji, na Islandię, w góry do Hiszpanii, czy na afrykańskie pustynie. Ci właśnie ludzie w klika minut znajdą wiele powdów, dla których warto mieć kabina mieszkalna, znajdą ich też mnóstwo by nie mieć wielkiego samochodu campingowego, czy przyczepy campingowej.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do naszego salonu blisko Dortmundu w Niemczech by obejrzeć campery marki Six-Pac i Four-Wheel. Obecnie mamy dziesięć nowych camperów do obejrzenia, dla zainteresowanch, którzy chcieliby obejrzeć camper w Polsce, zapraszam pod Koszalin, mamy do obejrzenia nowiutki Six-Pac.
Od 11.06 do 14.06 2009r. będziemy wsytawiać nasze campery na największych europejskich targach offroadowych"Abenteuer & Allrad" w Bad Kissingen/Niemcy.
Tam właśnie można będzie dokładnie przyjrzeć się camperom m.in. takich marek jak Six-Pac, Four-Wheel, Nordstar, Tischer i Bimobil.
Zapraszam na te targi, będziecie mogli dokładnie obejrzeć jakie możliwości ma taki camper i jak ładnie wygląda..
Do wszystkich "złotych rączek" i konstruktorów typu " zrobię to sam najlepiej". Nie jest łatwo zbudować dobrą kabinę mieszkalną. Musi być on z jednej strony lekki, z drugiej zaś bardzo stabilny, by wytrzymać wiele lat, szczególnie na trasach ze złymi drogami. ( Pomyślcie, że będziecie z nim w bardzo trudnych terenach - to musi być bezpieczne )
Six-Pac i Four-Wheel mają ponad 30 lat doświadczenia w budowaniu camperów. Umieją budować właśnie wystarczająco lekkie, ale bardzo stabilne konstrukcje, przy niskich kosztach, m.in. dlatego, że produkuja ponad 500 sztuk rocznie.
Widzieliśmy wiele camperów budowanych przez amatorów. Prawie wszystkie z nich były za ciężkie i nieładnie wykończone.
Wiele po krótkim nawet użytkowaniu miało zacieki, były przemoczone i sprawiały same problemy. Do sprzedania raczej się nie nadawały, bo klienci chcą mieć towar fabryczny.
Więc jeśli ktoś myśli, że zaoszczędzi na budowie to samo, albo więcej włoży w naprawy.Bo wyłozonych na budowę pieniędzy nie odzyska sprzedając taki camper. Dlaczego nie są budowane samodzielnie przyczepy campingowe???Przede wszystkim dlatego, że byłoby to za drogie przedsięwzięcie o wygladzie nie wspomnę. A żeby zbudowanie campera jest o wiele kosztowniejsze i bardziej skomplikowane.
Kup, nie próbuj zbudować samodzielnie.
To moja opinia na ten temat.
Pozdrowienia
Jens
www.pickup-camper.pl
Bim - 2009-04-04, 18:50
Bardzo fajna ta twoja opinia tylko u nas żeby coś zareklamować należy się przedstawić
Mam wrazenie ze widzę jedną osobę w trzech postaciach
Czy ja tylko tak ma taką schize ?
pickupcamper - 2009-04-04, 18:59
To chyba lekką jednak masz...
Ja wyraziłem swoją opinię, bo mam do czynienia z camperami na codzień.
Nie chcę się reklamować, po prostu chciałem podzielić się swoją wiedzą, jeśli to komuś nie odpowiada, może ją zignorować, jeśli kogoś uraziłem z góry wielkie sorry.
Poza tym ja nie pisałem tylko o markach, które sam sprzedaję, ale również o innych Nordstar, Bimobil, także o targach, na których będą wystawiane inne kabiny nie tylko moje.
Zresztą gdybym tylko chciał się zareklamować na tym forum, wkleiłbym swoje likni pod innym profilem.
Pozdrawiam
Jens
zibi - 2009-04-04, 19:05
Też Cię witam - bu u nas taki zwyczaj,że każdy na początku zaczyna od powitania tu:
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26
Skorpion - 2009-04-04, 19:07
chodzi o to abys sie przedstawil i wypelnil swoj avatar abysmy mogli wiedzieic z kim mamy przyjemnosc
Bim - 2009-04-04, 19:12
pickupcamper napisał/a: | To chyba lekką jednak masz... |
Przyjąlem do wiadomości poczekam jeszcze na więcej potwierdzeń pickupcamper napisał/a: | Nie chcę się reklamować, po prostu chciałem podzielić się swoją wiedzą, |
mam inną opinie ale to moja opinia link do stronki jest jednak reklamą pickupcamper napisał/a: | Zresztą gdybym chciał się zareklamować na tym forum, wkleiłbym swoje likni pod innym profilem. |
no coment
Mimo to pozdrawiam Cię serdecznie
sum - 2009-04-09, 09:43
Zrobiłem właśnie sondażową wycieczkę ze swoją kabinką i poznałem trochę jej wad ale bardzo sie cieszyliśmy z jej zalet. Do usuwania wad zaraz się biorę tak aby bez przeszkód cieszyć się jej zaletami. Czytam zapisy w tym temacie i rozumiem zaniepokojenie forumowych guru i autorytetów. Przyszli jacyś nowi wygladaja na jakąś sektę ( jeden w trzech osobach czy odwrotnie), nie wiadomo o czym mówią i czy ta turystyka jest koszerna czy nie. Śmieszne porady typu "weźmij niewiadówek na hol i jedź na Kaukaz albo Saharę", nie tylko lekceważą ale nawet ośmielają się krytykować. Proponuję, żeby przed wyrażeniem opinii lub udzielaniem porad, trochę poczekać aż przezwyciężymy wrodzoną nieśmiałość i przedstawimy swoje sprzęty, filozofię i siebie w tym wątku.
Bardzo dobrym pomysłem , nie tylko na zorientowanie się o czym jest mowa jest właśnie wycieczka do Bad Kissingen gdzie odbywa się co roku obok targów, zlot podróżników zmotoryzowanych ( największy jaki znam). Spotkać tam można podróżników od motocyklistów po kierowców ciężarówek 8x8 poprzez przyczepki kampery i kabiny ekspedycyjne. Przyjeżdzają tam samochody ciężarowe w których ludzie śpią pod plandeką oraz takie które na pace mają domek z piernika z tarasem i kominkiem. Można tam skorzystać także z basenów termalnych z zespołem interesujących saun i pozwiedzać okolicę np Bamberg. Wieczorem w gronie innych podróżników posiedzieć przy ognisku, poznać innych podróżników, pomarzyć albo tylko rozszerzyć swoje horyzonty
sum - 2009-04-13, 13:09
Szkoda byłoby nas 2
Pawcio - 2009-04-13, 18:23
sum napisał/a: | Przyszli jacyś nowi wygladaja na jakąś sektę ( jeden w trzech osobach czy odwrotnie), nie wiadomo o czym mówią i czy ta turystyka jest koszerna czy nie. Śmieszne porady typu "weźmij niewiadówek na hol i jedź na Kaukaz albo Saharę", nie tylko lekceważą ale nawet ośmielają się krytykować. |
Jeśli naprawdę tak myślisz, to wiedz, że w błędzie jesteś.
Też jestem posiadaczem pickupa i potrafię dostrzec zarówno jego wady i zalety.
tolo61 - 2009-05-22, 02:57
Witam
nie wiem dlaczego ale dopiero teraz przeczytalem strony o tzw Wochnkabinach
jestem posiadaczem takiego wynalazku od zeszlego roku
w tej chwili rozpoczynam remont tego cuda
jest to produkcja USA pod nazwa coachmen
mocowana na samochodach typu picup
przerabiam miedzy innymi dolna plaszczyzne aby mozna ja umieszczac na wszelkiego rodzaju autach ze skrzynia ladunkowa / u mnie na VWT4 / w przypadku mocowania na picupie szerokosc dolu uwzglednia nadkola i jest przez to wezsza / ja to zmieniam /
nie bede omawial ani plusow ani minusow bo jest to cos co laczy kampera z przyczepa campingowa i przez to jest czyms zupelnie innym w swoim rodzaju ;-)
jak ktos bedzie chcial zobaczyc to moge wyslac zdjecia na maila chyba ze sie naucze to wkleje tutaj
pozdrawiam
Pawcio - 2009-05-22, 07:40
Dawaj fotki - to łatwe.
W dolnym panelu podczas pisania postu masz opcję 'załącz plik'. Wskaż plik, który chcesz załączyć i po ptokach!
AUTOJUR - 2009-05-22, 11:16
Tolo61 zdjęcia
tolo61 - 2009-05-22, 23:39
Witam
wstawilem je wlasnie w poscie na temat budowy kampera
tolo61 - 2009-05-22, 23:43
na tym mercedesie to w momencie zakupu i transportu do Polski
nie bylo auta ktore by nie zwalnialo przy wyprzedzaniu a i fotki robili
kino za darmo zreszta sami ocencie
Polak potrafi.....
darek 61 - 2009-05-23, 08:10
zobacz temat WAŻENIE CAMPERA
tolo61 - 2009-05-23, 23:14
Witam
ladownosc VWT4 mojego to 5-6 osob i 902kg
a kabina mieszkalna przed remontem wazyla 540kg po remoncie ok 100-150kg wiecej
tak ze zalanie woda zbiornika to nastepne 150kg i matematycznie pozostaje w najgorszym wypadku 62kg do wykorzystania
pozdrawiam
TomekW - 2009-05-24, 12:02
tolo61 napisał/a: | zalanie woda zbiornika to nastepne 150kg i matematycznie pozostaje w najgorszym wypadku 62kg do wykorzystania |
A w razie przeładowania można szybko, bezpiecznie i bez strat materialnych pozbyć się 150 kg balastu
tolo61 - 2009-06-01, 23:28
Witam
dokladnie tak
moze nie tak szybko no mozna
tylko toto ma jak dla mnie za duzo rzeczy do otwierania
jakies drzwiczki do tego zalozyc jakas rure na zawor otworzyc zawor i....poszlo
w poprzednim / LT28 zabudowany/
to wysiadalem otwieralem zawor i ........poszlo
pozdrawiam
Asaf - 2009-06-01, 23:36
Pozdrawiam posiadacza wspaniałego wynalazku.
Ja jestem bardzo zadowolony ale borykam się z nadmiarem wagi. Sam pomysł jednak jest świetny.
eler1 - 2009-06-17, 18:00
Adi napisał/a: | Same poduszki tylko osłabiają ramę. | możesz uzasadnić
eler1 - 2009-06-18, 08:22
Adi napisał/a: | W takich kabinach łazienki są z tyłu, a więc daleko za ramą jest spory ciężar. Dodatkowe podparcie powoduje, że koniec ramy (który jest tam już i tak najsłabszy) pracuje sam a nie w całości. | a ja myślałem że taka zabudowa to monolit i obciążenia są przenoszone przez całą nadbudówkę czyli na dł.ok.1,5. Dobrze że niema na końcu lodówki
sum - 2009-06-25, 17:19
Adi nie słuchaj handlarzy bo zawsze Ci wcisna jakiś kit aby coś sprzedać albo ukryć swoją niewiedzę. Poduszki poziomująco wzmacniające są stosowane od wielu lat w samochodach o większych obciążeniach niż nasze pojazdy z pozytywnym skutkiem.
Ja mam zamontowane 2 potrójne miechy (ponieważ zależało mi na nie zmniejszaniu wykrzyżu i denerwować się aby miecha nie rozerwać) każdy o nośności 500 kg przy 3,5 atm. Poduszki te tylko zmniejszają obciążenie resorów a siłę przeniszą na ramę przy pomocy wspornika nad środkiem resora więc o zadnych dodatkowych momentach nie może być mowy. Zrobiłem już z tymi podyszkami ok 15000 km w tym ostatnio trasę z Chamonix do St Tropez przez Alpy trasami off-roadowymi potem powrót przez Mt Ventoux i La Salette. Jestem z nich bardzo zadowolony ponieważ mam możliwość regulacji w zależności od dróg i obciążenia (0,5 do 1 atm), przechyły są minimalne i auto prowadzi się świetnie. Uważam że w naszej sytuacji założenie kompletnego zawieszenia Ohme czy innego nie ma sensu bo jest przeznaczone do czego innego ( zwiększanie prześwitu w samochodach przeprawowych na czym nam specjalnie nie zależy)
bartolo - 2009-06-27, 23:21
czesc:)
przedstawie sie pewnie kiedys w miejscu do tego przeznaczonym, ale poki co przedstawie swoja koncepcje na bude do pickupa.
http://asitis.pl/pickup ©®
nie dajcie sie marudom i dilerom, jak macie ochote cos zmajstrowac to to robcie:)
mnie sie udalo w wynajetym garazu bez pradu i wody (jak wynajmowalem to jeszcze byl), z doskoku.
pozdrawiam serdecznie zapalencow!!!!
b:)
http://asitis.pl
sum - 2009-06-29, 16:11
Adi: Ile kosztuje to zawieszenie? Mnie poduchy Dunlopa z wyprowadzeniem króćców do pompowania na zderzak kosztowały 1600 zł. Po obciążeniu bez problemu mogę podnieść tył o 2 cale. Co rozumiesz przez kompletne zawieszenie? Jak ono uwzględnia fakt że nam zależy tylko na wmocnieniu tyłu aby samochód nie wygladał jak motorówka? Ja nie podnosiłem auta gdyż w podróży czy długiej czy krótkiej,dobrej drogi jest ok 80 % a podniesienie srodka ciężkości auta bardzo ogranicza prędkość i bezpieczeństwo i zmienia jazdę w stresujące "szukanie czarnego"
Dodam jeszcze że kiedyś pytałem w Adrii i Hobby dlaczego nie montują kamperów na podwoziach 4x4. Uzyskałem odpowiedź że były próby ale auta te w związku z wysoko podniesionym środkiem ciężkości nie przechodziły prób i nie mogły uzyskać homologacji.
Wiem że wyższy samochód wygląda bardziej bojowo ale ma też parę minusów które warto uwzględnić przed podjęciem decyzji.
Miałeś z Teściem rację co do niepewnego mocowania mojej kabiny. Po teście na czołgówce w Drawsku musiałem je bardzo wzmocnić
sum - 2009-07-02, 18:44
No to gratuluję. Napisz proszę jak to rozwiązanie się sprawdza w praktyce
bartolo - 2009-07-11, 22:51 Temat postu: poduchy zawieszenia sum, zastanawiam sie nad zalozeniem u siebie miechow jak u Ciebie. przedstaw lopatologicznie: masz po trzy miechy wzdluz kazdego resora? w jakich odstepach? osobno pompowane? kazdy z manometrem? napisz jak najwiecej o tym rozwiazaniu; powies moze jakis link do katalogu czy prezentracji, zeby sobie zaoszczedzic czasu; a najlepiej fotke wlasnego rozwiazania... tak sie zastanawiam nad wzmocnieniem resorow przez... ich wymiane, ale to "utwardziloby" pickupika jeszcze bardziej, a tego chyba moi pasazerowie by nie zniesli
sum - 2009-07-12, 08:10
Dzięki Adi za pomoc w udzieleniu odpowiedzi. U mnie miechy umieszczone są obok resora i przenoszą część jego obciążenia. składają się z trzech poduszek aby nie zmniejszać zakresu pracy resora.Głowną zaletą tego rozwiązania jest to że ciśnieniem poduszek możesz regulować to jaką cześć obciążenia przenoszą poduszki a jaką resor. Poduszka też ma zmienną charakterystyką bo w miarę ściskania rośnie w niej ciśnienie więc się utwardza.Zdjęcia moich poduszek i całego auta znajdziesz w ukazujących się właśnie Wyprawach4x4 a poduszki montowałem w firmie Automan
sum - 2009-07-12, 08:19
Adi gratuluję zakupu wygląda imponująco ale mam wrażenie że tył auta jest niżej niż przód i zestaw wygląda trochę jak motorówka w pędzie. U mnie nawet przy maksymalnym załadowaniu próg z tyłu jest o 2 cm wyżej niż z przodu i to dzięki miechom pneumatycznym na które nie dałeś się namówić. Te 2 centymetry są niwelowane gdy wchodzimy do środka kabiny i wtedy progi sa poziome a jak jest u ciebie?
sum - 2009-07-13, 09:14
Głupio mi o tym pisać jako że wszystko mi można zarzucić ale nie bezinteresowność a nie mam udziałów w firmach związanych z miechami. Pickup ładnie wygląda gdy dupkę ma trochę wyżej niż nos a i jazda w terenie jest wtedy bardziej skuteczna i przyjemna. Dlatego namawiam Cię na drobny już w porównaniu z dotychczas poniesionymi wydatek i zamontowanie miechów takich jak moje 2x 500kg. U mnie są trochę z nadmiarem i nie pompuję ich nawet do połowy ciśnienia max ale u Ciebie byłyby w sam raz pracując na 70 %.
sum - 2009-07-13, 09:54
Przy okazji tego co powiedział ten pan przy odbiorze, przypomniał mi się dowcip: Żona wpada z pretensją do męza : podobnież opowiadasz wszystkim że ożeniłeś się ze mną dla pieniędzy? A ten odpowiada pytaniem: A co mam mówić?
W nawiązaniu do Tuv który obejmuje kazda z części z osobna ale czy obejmuje takze funkcjonalność całości np czy podłoga i łózko (mnie Żona robi awanturę jak różnica wprzechyleniu łóżka w którąkolwiek ze stron przekracza 1 cm) sa poziome gdy w kabinie są np 2 osoby?
Czy woda ze zlewu i brodzika spływa w całości do odpływu? Jeśli tak to ok a jeśli nie to warto zapytać pana jak rozwiązać ten problem.Po za tym samochód w którym tył ciagnie się niżej od przodu budzi podejrzenie że jest przeładowany, bo tak wyglada i prowokuje odpowiednie słuzby do zaproszenia na wagę.
bartolo - 2009-07-18, 19:52 Temat postu: antymotorowka IRONMAN wciaz chodzi mi po glowie jak wzmocnic nasze resory, bo mimo ze po wjezdzie na wage uspokoilem sie nieco (pokazala 2420 z butla gazowa 11 itd..) to nie chce jezdzic motorowka a terenowka.
i trafilem na cos takiego: LOAD PLUS firmy IRONMAN
http://www.ironman4x4.com/suspensionloadplus.html
a tu jak dziala:
http://www.dailymotion.pl...plus-video_auto
ciekawem co Wy na to??
eler1 - 2009-07-18, 21:40
to już lepiej dobre poduchy założyć pierwszy argument za płynna regulacja twardości nie zależnie od obciążenia
pickup-camper - 2009-07-19, 09:28
Cześć,
dobre dyskusje na temat zawieszenia. My chcieliśmy kupić też poduszki od Goldschmidtda, ale na targach w Bad Kissingen znaleźliśmy system Roadmaster. Ten system jest o wiele tańszy niż Goldschmidt i jest bardzo prosty. Zamontowaliśmy Roadmaster w naszym Isuzu D-Max z 2009 r.Teraz przejechaliśmy już 15.000 KM z różnymi kabinami i na pusto i ten system się sprawdził jesteśmy bardzo zadowoleni. System można zamontować u producenta w Berlinie, jest tam kilka osób móiących po polsku.
Mamy fantastyczny nowy camper na polskie pickupy: Travel Lite Europa Deluxe
Najlepsza jakość i rewelacyjna cena! Sprawdź na naszej stronie i zobacz szczegóły.
Pozdrowenia,
Jens
bartolo - 2009-07-19, 14:33
dzieki za kolejny ciekawy trop w kwestii zawieszenia
dla scislosci firma nazywa sie goldschmitt i poduchy, o ktorych piszesz ma tu: http://www.goldschmitt.de...usatzluftfedern
ciekawem jakie to sa koszty w porownaniu do poduch, zmiany resorow na +400 czy dodatkowego piora...
... Twa druga propozycja rozwiazania problemu nie zmiesci mi sie ani pod autem ani w kieszeni
pozdrawiam b:)
pickup-camper - 2009-07-20, 19:39
@ Adi: zapomniałeś o pickupie Polonezie FSO !
Piękny, co?
@ Bartolo i Adi: System Roadmaster nie utwardzi bardziej zawieszenia na pusto. Same poduchy nie stabilizują pickupa, więc na zakrętach może być problem, system Roadmaster dzięki specjalnym sprężyną utrzymuje auto i zapobiega przeciążeniom na zakrętach. Oba systemy były testowane w Niemczech na dużym Fordzie Transit Camper i lepszy okazał się Roadmaster przed poduszkami, bo zapobiegł przechyłom.
Pozdrowienia,
Jens
pickup-camper - 2009-07-20, 20:26
Dzięki,
szkoda, że się spóźniłem. Bo jak widzę Ty już nabyłeś Tischer 215. Travel Lite Europa Deluxe też pasuje na Twoje L200 z podwójną kabiną, bo waży tylko 560 kg ( bez wody i gazu).
Tak przy okazji jaką masz teraz wagę z kabina na tylnym moście???
Czy jest ogranizowany w Polsce jakiś zlot posiadaczy takich kabin???
Pozdrawiam, Jens.
bartolo - 2009-07-21, 23:00
wiem o jeszcze jednej budzie, hybrydzie aluminiowo-namiotowej. kiedys byla opisywana gdzies w internecie, ale teraz nie umiem jej juz znalesc aluminium ocieplane styropianem. jesli dobrze pamietam to pojechali z synem na wyprawe gdzies za wschodnia granice.
a mojemu nieco twardemu, niskiemu zawieszeniu pomoglo dzis... klepanie resorow pomykalem juz zachwycony po okolicy, zobaczymy na jak dlugo i gdy zjade na dluzej z asfaltu... macalem juz poduszki w automanie, namierzylem sprezyny roadmaster ale jeszcze sie troche wstrzymam z postawieniem ktoremus z Was piwa gdyz moja buda wazy na sucho ok 450kg i resorowiec twierdzi, ze nic mu nie bedzie trzeba wtedy jemu postawie piwo
aha i dla porzadku i do archiwum: na forum nie znalazlem wzmianki o kabinach exkab http://www.exkab.de/ , ktore mnie sie wydaly najblizsze
sum- naciagnales mnie na 10pln kupilem wyprawy 4x4 z Twoja prezentacja, warto bylo choc dalej nie widze do czego u gory przylepione sa poduchy...
bartolo - 2009-07-23, 12:32
gdyby jeszcze kogos trapil temat wzmocnienia tylnego zawieszenia to na bratnim forum temat byl wnikliwie omawiany:
http://www.wohnkabinen-ma...8a777f81aebf1a1
licze na Wasz niemiecki
poduszki gora, ale oba mechaniczne systemy: roadmaster i load plus tez spelniaja swe zadania
sum - 2009-07-23, 23:26
Tego faceta co ma podobna kabinę z aluminium na L200 i jeździł z synem na wschód znajdziesz na stronie www.kilometr tam też jest opis auta .Ma na imię Tomek ale nie jestem pewien.
Górnym oparciem dla poduch jest u mnie wspornik przykrecony do ramy przy pomocy 4 śrub (nad i pod ramą)Jest to ważne aby poduchy nie znajdowały się w między resorem a ramą bo ogranicza sie wtedy skok koła. Przy dostawczakach to jest bez znaczenia bo jeżdżą po płaskim ale w terenówce byłoby niekorzystne.
Jutro jadę na piknik TLC i będą tam co najmniej 3 kabiny więc rośniemy w siłę
pickup-camper - 2009-08-31, 19:57
Pozdrawiam,
Jens
www.pickup-camper.pl
maszakow - 2009-09-04, 00:46
Znalazłem zwolennika w Gdańsku...
geocamper - 2009-09-07, 00:45
znalazlem interesujaca informacje odnosnie zestawu PU + kabina mieszkalna.
1. L200 z poduszkami pneumatycznymi, zalozonymi przez dealera, w zestawie z kabina Nordstar 6L. Po roku eksploatacji zostala skrecona rama. Facet ma sprawe przecziw dealerowi w sadzie od 2006 roku.
Na http://www.kommst-du-mit-zu-bishi.de opisano dokladnie.
2. L200 mial zlomana rame w pierwszym rajdu w Islandii.
W roku 1997 , kiedy Firma Knaus wyszla na rynek z kabina Traveller dla L200, Mitsubishi Motors Deutschland oficialne powiadomil dealerow ze L200 nie jest przeznaczony dla transportu takiej kabiny bo ona jest za ciezka.
Na http://www.explorermagazi...xp/pickup01.htm sa podsumowania doswiadczonych, ktore jezdza z kabinami od 15 lat:
1. Dla kombinacji "Pickup+Kabina mieszkalna" dla bezpiecznej jazdy (tym bardzej offroadowej) maksymalna masa kabiny ma byc nie wyzej 500 kg, a sama kabina ma byc krotka t.j. bez tylnego zwiasu. Wszystko powyzej 500 kg jest niebezpecznie przeladowanie samochoda.
pirat666 - 2009-09-07, 09:59
Fotki faktycznie nie zachęcają do takiego zestawu
Adi a ty wzmocniłeś ramę ? bo nie pamiętam - wiem że zmieniałeś zawieszenie ale czy ramę ci w wzmocnili ?
eler1 - 2009-09-07, 10:41
geocamper napisał/a: | 1. L200 z poduszkami pneumatycznymi, zalozonymi przez dealera, w zestawie z kabina Nordstar 6L. Po roku eksploatacji zostala skrecona rama. | te ramy są za słabe i to jest ból . Kiedyś widziałem wypadek jak osobówka uderzyła w tył pikapa patrola to paka poszła do góry na kabinę. Poszło jak masło i nie było to przy bardzo dużej prędkości.
geocamper - 2009-09-07, 11:24
byl u mnie wlascieciel strony www.explorermagazin.de i posiadacz kabiny Explorer firmy Aeroplast. Ma ta kabine powyzej 10 lat. Sam jezdzie teraz Fordem Rangerem, mowi ze rama nowego L200 jest slabsze od starszego modelu. Nestety.... Trzeba uwazac i tylko.
pirat666 - 2009-09-07, 13:39
No ten ostatni to daje czadu z kabinką
pickup-camper - 2009-09-07, 21:24
Witam offroadcamper.ru, witam całe forum!
Co do wypowiedzi o złamnych ramach w pickupach pod kabinami mam coś do powiedzenia:
Otóż sprzedaliśmy już ok. 250 camperów na pickupy w przez ostatnie cztery lata. Większość ze sprzedanych była z drugiej ręki, czyli już wcześniej używana. Żaden, ale to żaden z naszych klientów nie miał złamanej ramy pod naszymi kabinami. Nie sprzedajemy do L200 z 130 cm paką kabiny z długościa podstawy kabiny 240 cm.
Zawsze informujemy, co pasuje na dany samochód. Jesteśmy już wyspecjalizowani i z naszym doświadczeniem wiemy co sprzedawać.
Z interenetu osobiście wiem, o ok. 7 złamanych ramach w ostatnich 10 latach. A w samych tylko Niemczech pickupów z kabinami będzie już ok.1000.
To byłoby 0,7 % takich przypadków licząc tylko Niemcy.
Problemem jest to, że większość posiada pickupa z podwójną kabiną i krótkim bagażnikiem, ale chcą mieć wielki camper, z ciężkim wyposażeniem, a nawet łazienką. To fizycznie niemożliwe, ale jak się ktoś uprze, później może mieć problem.
Jeśli posiadacz takiego zezstawu poruszałby się tylko po dobrych drogach, nie ma większego zagrożenia nawet z takim obciążeniem i kabina i pickup posłużyłyby kilka dobrych lat. Jednak na offroad z tak załadowanym camperem ( jak na Islandii ) można nawet nie dojechać z wakacji do domu.
Nie wiem też skąd offroadcamper ma wiedzę na temat odpowiedniego ciężaru kabiny ( max. 500 kg. ), ale jest to nieprawda. Dużo zależy od prawidłowego umieszczenia środka ciążkości kabiny na pickupie, również od umiejętności kierowcy oraz trudności trasy offroadowej.
Ekstra zawieszeni, czy poduszki powietrzne zmieniają tylko wygląd zewnętrzy takiego zestawu i stabilizują auto przy już samej jeździe. Na ramę i tak będzie ten sam nacisk ciężaru. Ważne jest więc poprawne umieszcvzenie kabiny i nie kupowanie zbyt dużej jak na swoje możliwości.
Zresztą i tak wielu zainteresowanych zawsze pyta, która kabina będzie pasowała i czy przypadkiem nie będzie za ciężka, niewiedza szkodzi, więc warto pytać.
Więc bez paniki, wszystko będzie dobrze inaczej dawno zaprzestano by produkcji kabin mieszkalnych, gdyby takie przypadki zdarzały się za często. Amerykańskie pickupy jeżdżą z kabinami od ponad 50 lat.
Pozdrawiam
Jens
www.pickup-camper.pl
pickup-camper - 2009-09-07, 21:55
geocamper napisał/a: |
2. L200 mial zlomana rame w pierwszym rajdu w Islandii. |
To nie jest stare Nissan Navara?
geocamper - 2009-09-08, 00:47
bardzo przyjemnie poznac Pana. Calkiem zgadzam sie ze
zwykly kabiny slabo pasuja do off-roadu z roznych punktow widzenia, dla tego sa na rynku kabiny expedycyjne, producentow ktorych jest krotnie mniej.
"500 kg i przy krotkiej kabine" - to cytowalem ze strony miesiecznika internetowego explorermagazin.de - czlowiek ma doswiadczenie z kabinami expedycyjnymi kilkanascie lat.
gino - 2009-09-08, 08:10
pirat666 napisał/a: | No ten ostatni to daje czadu z kabinką |
no daje..
tylko...
po co ?
pirat666 - 2009-09-08, 10:15
Też tak myślę, że prezentuje możliwości zestawu - niestety nie wiemy co ma w kabince he he - być może jest puściutka bo po takich podskokach to niewiele by zostało w środku
więc czyżby marketing ?
Cytat: | Nie sprzedajemy do L200 z 130 cm paką kabiny z długościa podstawy kabiny 240 cm. |
Z fotki wygląda na to że ktoś właśnie zrobił coś na siłę.
Ale z drugiej strony nie ma się co bać na wyrost bo tak na prawdę wszystko można połamać jak się przesadzi.
geocamper - 2009-09-08, 12:03
Adi napisał/a: | geocamper, że tak lekko zmienię temat, czy user geocamper to znany mi Pan Pavel .....? Jeśli tak to bardzo mi miło i witamy na naszym forum.
Adam |
tak, witam Pana serdecznie.
sum - 2009-09-10, 22:26
Zabudowa kempingowa na pickupa to jak twierdza handlowcy, bardzo fajna sprawa. Ale niestety nie wszyscy tak postępują jak Pickup-camper, dobierając zabudowę do samochodu i informując o ograniczeniach. Dlatego takich procesów z połamanymi ramami spodziewam sie coraz wiecej. Handlowcy namawiajac klientów na zakup uzywaja skutecznych choć nieprawdziwych argumentów np
1.Nadstawki na pickupy sa stosowane w USA od kilkudziesieciu lat i sie sprawdzaja
Handlowcy udaja że nie wiedza lub nie wiedzą że pickupy amerykańskie są znacznie wieksze i maja wieksza ładowność od sprzedawanych w Europie.
2.że na 1000 sprzedanych nadstawek tylko 7 połamało ramy więc wadliwość tylko jednego elementu na poziomie 0,7 % wydaje sie im niewielka.
Ja to widzę inaczej. Z samochodów terenowych i 4x4 sprzedawanych na zachodzie Europy nie więcej jak 1% zjeżdża z dróg asfaltowych. Nie mam podstaw twierdzić że inaczej jest z pickupami obciążonymi kabinami więc jak wynika z tej statystryki 70% aut które pojechało w teren wróciło ze złamaną ramą a to już nie są zarty.
3.Te filmy reklamowe świadcza tylko o umiejętnościach kierowcy i nie są żadnym testem dla zestawu. Dobrym testem byłoby przejechanie arabatskiej striełki albo 300 km "tarki" na hamadzie.
Cieszę się , że handlowcy którzy dobrali Adiemu kabinę do samochodu, następnie dobrali do tego kompletne zawieszenie i wypuścili zestaw z firmy nie wypoziomowany z"dupą " kabiny ciagnąca się po asfalcie są niemcami a nie japończykami bo musieliby popełnić sepuku. c.d.n.
sum - 2009-09-10, 22:42
Nie uważam że Adi kupił zły sprzęt, a nawet wręcz przewciwnie trochę mu zazdroszczę. Nie podoba mi się tylko że sprzedawcy sprzętu i usług nie przyznają się do swojego małego doświadczenia, nie potrafią przyznać sie do błędu a swoją ignorancję zasłaniaja zaświadczeniem TUV. Obiecali Adamowi wzmocnienie ramy aby uspokoić jego i własne sumienie bo od razu widzieli że coś w tym zestawie nie gra. A co będzie jak Adam postanowi już w pierwszym roku pojechać na Syberię albo do Burkina Faso z nie wzmocnioną ramą?
Sądzę że sprzedawca powinien powiedzieć że zestaw taki jest wspaniałym rozwiazaniem do tego aby wyskoczyć kilka kilometrów na ryby, zjechać na łąkę i nie bać się zakopania na kempingu podczas manewrów, ale do niczego więcej. Ci klienci którzy połamali ramy nie byli o tym poinformowani i słusznie że się teraz procesują.
sum - 2009-09-11, 08:39
Gratuluję fajnej wyprawy i ładnie zrobionego filmu.Przekonałeś mnie że zestaw potrafi więcej niż myślałem
maszakow - 2009-09-12, 23:23
Cytat: | Aaaaa i jeszcze jedno. Co do amerykańskich, nie wiem jakie mają ładowności, ale raz w mieście do mnie taki SMOK amerykański podjechał zafascynawany budą i ........ okazało się on ma tylko niecałe 600 kg ładowności. Więc one może i wielkie są ale tylko z wyglądu |
Panowie nie porównujmy aut amerykańskich i innych budowanych na rynek europejski. To tak jak stawiać obok siebie amerykańskie campery klasy A i typowe zabudowy na Fiacie Ducato.
Dodge Ram 1500 jest autem rozmiarami porównywalnym z naszymi furgonami albo raczej dokami. Ford F150- F250 - troszkę tylko krótszy.
600k ładowności bierze się z różnicy mas - Adi twoje autko ważyło pewnie 1,5 tony natomiast Amerykanin poniżej 2t nie schodzi a jak wóz waży 2,5 tony to nie ma co się dziwić że łądowność ma ograniczoną. SPrawdźcie jaka jest ładowność Hummera H2 jak sam wóz waży 3 tony ...
TYlko że w USA te pojazdy robią wszystko i wożą wszystko ale po drogach i terenach nieporównywalnie gorszych niż nasze szosy. Ramy - to jak przysłowiowe szyny kolejowe. Ktoś wcześniej stwierdził ze z obecnych w kraju terenówek tylko 1% zjeżdża w teren podzielam ten pogląd choć o procenty bym się kłócił. w USA normą dla tych pojazdów jest jazda po polnych drogach.
DOdam jeszcze jedną rzecz zasłyszaną od matki która w Stanach spędziła trochę czasu - auta na rynek amerykański są inne - specjalnie wzmacniane. Amerykanie mają znacznie ostrzejsze wymagania dla aut na swoich drogach.
Dlatego na L200 włożysz to co włożysz i musisz wzmacniać samochód - natomiast na RAM-a włożysz nawet więcej bez specjalnych modyfikacji.
pickup-camper - 2009-09-17, 22:40
sum napisał/a: | Zabudowa kempingowa na pickupa to jak twierdza handlowcy, bardzo fajna sprawa. Ale niestety nie wszyscy tak postępują jak Pickup-camper, dobierając zabudowę do samochodu i informując o ograniczeniach. Dlatego takich procesów z połamanymi ramami spodziewam sie coraz wiecej. Handlowcy namawiajac klientów na zakup uzywaja skutecznych choć nieprawdziwych argumentów np |
Miłe z Twojej strony, że zauważyłeś naszą sumienność. Dla nas jest ważne by każdy nasz klient wyjechał na wakacje zadowolony i nie miał niepotrzebnych kłopotów związanych z kabiną.
sum napisał/a: | 1.Nadstawki na pickupy sa stosowane w USA od kilkudziesieciu lat i sie sprawdzaja
Handlowcy udaja że nie wiedza lub nie wiedzą że pickupy amerykańskie są znacznie wieksze i maja wieksza ładowność od sprzedawanych w Europie. |
W Stanach rzeczywiście mają większe pickupy, ale też mają i większe kabiny mieszkalne. Są to kabiny nawet do 1800 kg, przy czym europejskie 700 kg jest już ciężarem. Jednak właśnie to jest ważne dla pickupów w stanach są rozmiarowo większe kabiny, na nasz europejski rynek produkowane są specjalne o mniejszej wadze i gabarytach.
sum napisał/a: | 2.że na 1000 sprzedanych nadstawek tylko 7 połamało ramy więc wadliwość tylko jednego elementu na poziomie 0,7 % wydaje sie im niewielka.
Ja to widzę inaczej. Z samochodów terenowych i 4x4 sprzedawanych na zachodzie Europy nie więcej jak 1% zjeżdża z dróg asfaltowych. Nie mam podstaw twierdzić że inaczej jest z pickupami obciążonymi kabinami więc jak wynika z tej statystryki 70% aut które pojechało w teren wróciło ze złamaną ramą a to już nie są zarty. |
Z naszych klientów w Niemczech ( ok. 250 ) mniej więcej połowa wybierze się lub wybrała na wakacje gdzieś gdzie będzie niezbędny napęd 4x4 ( przynajmniej tak deklarowali ).
sum napisał/a: | 3.Te filmy reklamowe świadcza tylko o umiejętnościach kierowcy i nie są żadnym testem dla zestawu. Dobrym testem byłoby przejechanie arabatskiej striełki albo 300 km "tarki" na hamadzie. |
Jest jeden taki film na youtube, gdzie używają taki zestaw na ostrym offroadzie, ten film jest od producenta kabin. Później gdy paru klientów po lekkim offroadzie z tą kabiną zgłosiło się do producenta, że kabina przecieka, powiedział tylko, że ona nie jest do użytkowania na offroad. Nie będę wymieniał nazwisk, ale w Niemczech ten temat jest bardzo znany.
Więc masz rację z tymi filmami, najlepsze jest to, że nie pokazują już takiego pickupa dwa lata później, po takim wyczynie.
sum napisał/a: |
Cieszę się , że handlowcy którzy dobrali Adiemu kabinę do samochodu, następnie dobrali do tego kompletne zawieszenie i wypuścili zestaw z firmy nie wypoziomowany z"dupą " kabiny ciagnąca się po asfalcie są niemcami a nie japończykami bo musieliby popełnić sepuku. c.d.n. |
Ja miałem kontakt z Adim, zanim kupił swój Tischer 215, pewnie potwierdzi. Mieliśmy wtedy podobną kabinę na sprzedaż ( Six-Pac Favorite SL ), ale na jego L200 jeszcze z podwójną kabiną i ekstremalnie krótkim bagażnikiem (132cm), chciałem mu sprzedać nie tak ciężki camper. Zaproponowałem mu kabinę nie cięższą niż 500 kg, o długości podstawy max. 200 cm.
Umocnienie zawieszenia nie ma nic wspólnego z późniejszymi problemami z ramą. Ciężar na ramie i praca mechaniczna na ramie zostanie taka sama, nawet przy wzmocnionym zawieszeniu.
Myślę jednak i życzę Adiemu jak najlepiej z tym ładnym zestawem.
@maszakow:
Są w Stanach różne typy pickupów. Dla przykładu Dodge Ram 1500, Ford F150 czy Nissan Titan są to tzw. "half ton trucks", co znaczy, że można na nie załadować jedynie pół tony ładuknu. Nie są one technicznicnie przygotowane do cięższych ładunków. Mieliśmy nie jednego dumnego właściciela Ram 1500, który był bardzo zdziwiony, gdy po załadowaniu kabiny ( 650 kg ), tył pickupa prawie się uginał na asfalt.
Z drugiej strony sam byłem właścicielem pickupa ( właściwie ciężarówki ) Forda F350, który bez problemu dzwigał 1.5 tony, ale zarejestrowany był jako auto do 3,5 tony. Sam jednak pickup ważył 3.200 kg, więc ładowność praktyczna była duża, ale legalna tylko 300 kg.
Ładowność zależy od pickupa i jego rejestracji. Samo to, że wyglada na duży i silny to jednak za mało.
@do wszystkich
Fajnie jest czytać i pisać na tym forum, jednak czasami muszę czekać kilka dni, na to aż ktoś mi pomoże w pisaniu. Mówienie po polsku jest ok., ale pisanie wciąż jest dla mnie wielkim wyzwaniem.
Pozdrawiam,
Jens
gino - 2009-09-17, 22:52
a ja myslalem o zbudowaniu na swoim pikapku czegos w rodzaju namiotu..
rozkladanego na postoju.. ktory..bylby jednoczesnie plandeka na pace..
nawet zrobilem sobie szkic, stelaz...i w glowie pare pomyslow..ale..chyba temat poczeka do wiosny..generalnie..prosta do zrobienia sprawa..
bartolo - 2009-09-25, 20:15
hustawka emocjonalna po przeczytaniu tych waszych rozwazan o polamanych ramach siega zenitu
zlamie mi sie <-> nie zlamie mi sie
mysle, ze na statystyki trza patrzec z przymruzeniem oka, nie wiemy przeciez o wszystkim... ja na przyklad nikomu nie zglaszalem peknietej sruby napinajacej drazek skretny, przy zjezdzie stroma gorska koleina, bez paliwa= bez wspomagania czegokolwiek itp
do sum, geocamper, pickup-camper .... zupelnie z innej beczki: mam dla Was pytanie, ktore mi nasunelo sie dopiero teraz po przejechaniu z buda ok 20.000km
czy latwo u Was zmienic zarowke w tylnym swietle zespolonym na trasie? mnie sie to na szczescie jeszcze nie trafilo ale zeby sie dobrac do swiatel bede kiedys musial zrobic jakies otwory technologiczne , zeby wsadzic srubokret od srodka, bez sciagania budy
jesienne pozdrowienia
b:)
geocamper - 2009-09-25, 22:56
"czy latwo u Was zmienic zarowke w tylnym swietle zespolonym na trasie?" ) - nawet o tym nie myslalem
sum - 2009-09-27, 08:40
U mnie z otwarciem tylnej lampy zespolonej nie ma problemu ponieważ jest ona przykręcona 2 śrubami z łbem sześciokątnym i wystarczy je ruszyć kluczem płaskim a potem odkręcić palcami.
Zrobiłem z kabiną ponad 20000 km ale trudno mi coś powiedzieć o tym czy wytrzyma czy nie ponieważ dotychczas jeździłem w niezbyt ciężkich warunkach ( nawet trasa od Chamonix do Cap Feret po górach nie jest wystarczającym testem ponieważ musiałem jechać wolno i ostrożnie) ale w listopadzie jadę do Wielkiej Piaskownicy i wtedy będę wiedział co zestaw jest wart
bartolo - 2009-09-27, 21:44
sum napisał/a: | 2 śrubami z łbem sześciokątnym i wystarczy je ruszyć kluczem płaskim a potem odkręcić palcami |
hmmm tjaaa a klucz plaski masz wygiety w U i paluszki plastelinowe
mam na mysli zmiane zarowki na trasie, czyli gdy te dwie srubki M8 masz zakryte zablocona buda, 1600km od znanej Ci rampy, gdzie te bude mozesz odstawic
jeszcze raz: czy macie dostep OD SRODKA BUDY do tych dwoch magicznych srub bez sciagania budy z paki? czy projektant jednak skopal sprawe... jak w moim przypadku
sum - 2009-09-28, 09:25
Szkoda że moja rada okazała się nie przydatna pewnie dlatego że Twój zestaw jest jak socjalizm który walczy z problemami nie występujacymi w innych ustrojach
U mnie śruby są osiągalne z zewnątrz ponieważ są zlokalizowane we wnęce klapy prostopadle do osi wzdłużnej auta. Głębokość wnęki umożliwia bezproblemowe wykręcenie śrub.
bartolo - 2009-09-28, 14:39
sum napisał/a: | Twój zestaw jest jak socjalizm który walczy z problemami nie występujacymi w innych ustrojach
U mnie śruby są osiągalne |
a w nissanie sruby te sa pod katem 45st, glebiej we wnece i szpare mam mniejsza (te powyzej drewnianych klockow u Ciebie- spogladam na zdjecia z gazety )
problem projektowy jest uniwersalny dla wszystkich ustrojow, i rozwiazan tych detali u Was jestem jako projektant ciekaw. dzieki za wyjasnienie
bartolo - 2009-09-28, 15:32
bylem ciekaw jak sobie poradzili projektanci przeroznych "bud" z tematem dostepu do swiatel zespolonych w przeroznych pickupach. np u Ciebie Adi dali dodatkowe swiatla i po klopocie ale tam gdzie swiatla samochodowe dalej pelnia swa role jest istotny dostep do swiatel przy zalozonej na pace budzie; sruby mocujace swiatla zwykle sa ukryte od strony paki a nie przy kloszach a buda ten dostep utrudnia, w moim nissanie i zalozonej budzie jest tak maly przeswit, ze dostep niemozliwy z zewnatrz, musze zrobic otwory od srodka budy; a w zestawie lepszej toyoty dostep jest latwiejszy i nie ma problemu jak czytam... inni projektanci nawet sie nie zastanawiali temat bud na pickupach jest na tyle nowy, ze nie wszystkie szlaki przetarte... ciekawem wiec rozwiazan
bartolo - 2009-11-05, 17:03
Adi napisał/a: | Wg mnie temat dla projektantów samochodów a nie bud. |
racja Adi: patrzylem w nowej Nawarze tez sruby od swiatel osiagalne bez sciagania budy; widac moj nissan ma jeszcze stare rozwiazanie- ot wyjasnienie.
co do wzmocnienia zawieszenia: bardzo dziekuje za wsparcie swa wiedza Sumowi, obejrzalem poduchy w automan, obejrzalem z kolega mechanikiem podwozie i na tym poprzestalem, niestety chyba...
wybralem trop sugerowany przez pickup-camper jako tanszy i sciagnalem z niemiec sprezyny roadmaster o przebiegu 30tys. zalozylem samodzielnie poprawiajac przy tym robote speca od resorow (ale o tym w innym watku)
i rzeczywiscie nieco lepiej, nie dobija tak jak przed klepaniem resorow i zalozeniem sprezyn. wrocilem wlasnie z trasy po grecji itd (kilka fotek w linku ponizej) i wlasciwie mogloby tak zostac, gdyby nie swiadomosc polowicznosci tego rozwiazania; polowicznosci doslownie: mianowicie resor "usmiecha sie tylko jednym kacikiem swych ust", swa tulna plowa, jego przednia czesc pozostala smutna (nieco dobita obciazeniem). niech zostanie jak jest do nastepnych rozwazan
w kazdym razie wszystkim dziekuje za wsparcie
maszakow - 2009-11-06, 23:28
@ pickup-camper - Jens, Dobrze że chce ci się mówić i pisać po polsku, niektórzy Polacy tak nie potrafią , Miło powitac fachowca w naszym gronie - chłopaki od pickupów będą zachwyceni mogąc liczyć na twoje rzeczowe wypowiedzi.
Miałem okazję raz prowadzic klasycznego amerykanina (Chevy Starcraft) i to było niezapomniane przeżycie. ten niskoobrotowy 6litrowy silnik ..uuhh... miodzio.
co do pickupów - w pełni się zgadzam. chyba nawet wiem dlaczego. te większe wozy są potężne ale ich główne wykorzystanie ogranicza się do farm. Jeżdżąc po terenie po własnych polnych drogach gość może wrzucić co chce i ile chce, nikt mu na polu masy nie będzie sprawdzał więc i pewnie 2 tony też wejdą.
Ale co do wyjazdu na drogi publiczne już raczej rzadko kiedy potrzebuje większej ładowności. Jak już to pewnie wezwie większą ciężarówkę albo traktor.
Myślę że w tych poworach bardziej chodzi o właściwości jezdne i trakcyjne aniżeli o samą ładowność. im bardziej zależy by wszędzie i w miarę możliwości sprawnie dojechać.
pickup-camper - 2009-11-26, 18:12
@bartolo: Na tym zdjeciu sa widoczne podluski, ktore zrobilem na ramia od pickupa. Cala moc kumuluje sie w takim punkcie, o ktorym konstruktorzy nie pomysleli. Nad mostem normalnie nic dotyka ramy. I tam beda montowane podluski pompowane z 5 barami??? Moim zdaniem nie najlepszy pomysl.
My mamy juz nowy system od Roadmaster przetestowany. Taki Pickup jak Twoj, 4 drzwiowy z kabina mieszkalna, 3 osoby i wykorzystany w terenie potrzebuje chyba cos mocniejszego. Obecnie testujemy druga czesc Roadmaster, ktora jet montowana przed mostem. Teraz mamy jeszcze lepsza ladownosc i jezdzi sie o wiele lepiej, ale na pusto nasz D-Max jest bardziej twardy i nie tak komfortowy jak byl. Chyba taki cos jest dobre dla Ciebie i Twoje potrzeby. U nas wystarczy normalny system Roadmaster, ale nasz Isuzu jest w 99% uzywany na Niemieckich drogach i nie byl ani razu w terenie.
@maszakow: Masz racje - takie 7.3 litrowe V8 Diesel jest miodzio. Moj stary Ford byl z 1.500 KG na pace nie za mocno obciazony, ale ja mialem caly czas problemy z tym organiczeniem. Masa na pusto byla 3.200 KG - legalna ladownosc tylko 300KG. Wszystko ma dwie strony...
Pozdrawiam,
Jens
sum - 2009-11-28, 08:42
Jens, zabiłeś mi klina z tą informacją o niebezpieczeństwie jakie niesie podparcie ramy nad osią pojazdu. Powinniśmy chyba zawiadomić o tym konstruktorów którzy coraz częściej zamieniają resory na sprężyny i montują je właśnie w tym miejscu. Wtedy całą siłę przekazuje spręzyna w tym niebezpiecznym Twoim zdaniem miejscu ramy.
Przy okazji przekazuję link do wyprawy na pustynię gdzie testowałem swoją zabudowę.
www.youtube.com/watch?v=OB7DvNdRgrV
maszakow - 2009-11-28, 19:50
FAAAAjne ....gratuluję i hmm nie ma co zazdroszczę nieco przygody.
A ten z tą czaszką na grillu nadal jeździ po Europie czy już ją zdjął ?
sum - 2009-11-29, 09:17
Dzięki za słowa mile łechczące duszę szwendały.
Na trasie spotkaliśmy grupę francuskich kamperowców którzy przez 7 dni nie wyjeżdżali z pustyni. Prowadzeni byli przez właściciela firmy robiącej zabudowy dla offroaderów ceniących sobie wygodę kampera www..psi-azalai.com. Pan Bernard organizuje wyprawy w różne fajne miejsca dla klientów którzy stali się jego przyjaciółmi. Spędziliśmy z nimi 2 dni i jedną noc i po szkoleniu które przeszliśmy znacznie swobodniej czuliśmy się w terenie
pickup-camper - 2009-11-30, 22:10
@sum: Super video i naprawde super wakacje.
Jesli konstruktorów w producij samochodow zamieniają resory na sprężyny i montują je właśnie w tym miejscu, oni cheba od rasu tez mocujum rama w tym miescu, lub rama jest calkiem inaczej konstrowany. Jesli to jest fabriczny zrobione wzystko jest ok.
Jesli Pickup jest za duzy wladowany na pake, rama w tym momencje muszy czymaj wiecej jak konstruktor planowal. Jesli wlaszczyciel pompuje w tym moment 5 lub 6 bar na podluski ten Pickup stoj prosto. I teraz mysli od kepski droga i tego podluski jest jak beton miendzej most i rama.
Kaszde moge uzywacz co on hchce, ale ja nie lubie tego podluski.
Pozdrawiam,
Jens
PS: Przeprazam, ale jestem sam dzieszaj i me jest bardzo czezko pisac po Polsku.
Skorpion - 2009-11-30, 22:12
pickup-camper napisał/a: | Przeprazam, ale jestem sam dzieszaj i me jest bardzo czezko pisac po Polsku. |
Niemasz za co przepraszac i tak ladnie piszesz po polsku
pawel-m - 2009-12-01, 21:22
jak wczesniej jezdzilismy hiluxem tez mielismy problem ze stabilnoscia po dwoch latach zdecydowalismy sie na zamontowanie poduszek i to byla kucha,poduszki goltdschmitha z kompresorem .pozbyt duzym napompowaniu zmienia sie pnkt podparcia ramy a ciezar campera masz za osia .u nas byly juz widoczne odpekniecia farby na ramie.porada kolegi-nie montuj poduszek postaw na wzmocnienia resorow .teraz w landku tez nie mam poduszek tylko sprezyny HD.
pickup-camper - 2009-12-03, 18:28
Witam, dzieszaj dostalem zdjecie od Roadmaster, co podluski zrobilem na stanowisko testowy. Na prostem rama leze proste kontownik. Sobac co jest na koncu proste!
1. Podluska bez cziesznenia
2. Podluska z 1.5 bar
3. Wydok jak rama pracuje (na koncu 7mm !!!)
Ten zestaw "rama" ma inny wymare niz originalne rama z pickow, dlatego tam tylko 1.5 cien pompowane. I teraz mysle od kepski drogi lub terain...
Pozdrawiam,
Jens
eler1 - 2009-12-03, 18:54
fajny zestaw pokazowy (reklamowy)
a jak kamper stoi na poduszkach sztywnych (odbojach fabrycznych gdzie będą w przyszłości poduszki) to też rama się wygina .W przypadku kilku kilogramów obciążenia poduszka pracuje płynnie (ugina się) a na odbojach gumowych to raczej rama pracuje na naszych dziurach na sztywno.
W przypadku pikapów to te ramy powinny być dwa razy grubsze do takiego obciążenia tylnego zawieszenia .
sum - 2009-12-03, 19:31
Pickup camper, Twój model ma niewiele wspólnego z prawidłowo zamontowanymi poduszkami a zastosowanego kształtownika nie można porównać z ramą która jest konstrukcją przestrzenną w dodatku w miejscu nad poduszką jest mocowana skrzynia więc ciężar jest przekazywany ze środka skrzyni na poduszkę. Prawidłowo zamontowane poduszki są zlokalizowane nie w płaszczyźnie resoru a obok. Zakres ich pracy dobrany jest tak aby nie zastępowały resoru a tylko go odciążały. Ciśnienie początkowe w poduszkach powinno być tak dobrane aby resor pracował w pełnym zakresie fabrycznym (ale nie więcej i żeby nie był zastępowany przez poduszkę przez przejęcie całego obciążenia). Po za tym przed zademonstrowaną przez Ciebie sytuacją zabezpiecza nas amortyzator który ogranicza jej rozciągnięcie powodujące odciążenie całkowite resoru i wygięcie ramy.
pickup-camper - 2009-12-05, 18:01
@sum: Tak, ten model nie jest orginal, tego ja pisalem wprszesznie. I model nie jest moj, tego jest od Roadmaster w Berlinie. On me tylko wyslaw zdjecie. Rama tam jest slaby. Ale w pickupie masz kilkacet kilogram wiecej waze na podluskie i rama, i cheba pary bar wiecej cziesniene. Ja swyszalem od ludzi w Niemczech kogo zawsze pompowalem do ten punkt, w tym Pickup stal prosto. I jesli to bylo 4 lub 5 bar - oni dalem.
Podluski obok ja nie wydzalem. Tylko jak pokazane w modelu.
Jesli posluski sa montowany bez zmocznienie rama, me wydaje to nie bedzie dobry na dlugie czas.
Ja nie jestem advokatem od Roadmaster, ja nie jestem ingenierem i ja tylko pisze co ja myszle. Po Niemecku lob Angielsku dla mie bylo nie tak czeszko, ale po Polsku me brakujum tyle slowy. Dla tego ja od moja strona hche zkoncziesz pisanie na tym tematcje. Jesli kogo ma wiecej pytani, prosze zadzwon do mie. To bedzie lepie.
Tu jest video na temat ramy od pickapow:
Ford F-150 - The Truth About Trucks Part 2 - Rama
Ford F-150 - The Truth About Trucks - testowanie zawyszenia
Tam jest wydoczny jak moge pracuja ramy jesli wszystko jest jak w fabryce...
Pozdrawiam,
Jens
( Reklama: Zamowialem Flip-Pac do Navara D40 4-drzwiowy, bedzie gotowy do odbioru w Niemczech w 03/2010. Cena bedzie 5.750 Euro, w tym 19% VAT)
gino - 2009-12-06, 06:25
pickup-camper napisał/a: | ale po Polsku me brakujum tyle slowy |
dobrze sobie radzisz...
sum - 2009-12-06, 10:10
Jens, jesteś dobrym handlowcem, o czym mogłem się przekonać podczas spotkania w Bad Kissingen i dlatego potrafisz "do ostatniej kropli krwi" bronić rozwiązania które masz na półce.
Z poduszkami wzmacniająco - stabilizującymi jest tak jak z lekarstwem które niewłaściwie zastosowane może być trucizną lub z nożem do krojenia chleba który niewłaściwie zastosowany może nawet zabić.
Jak piszesz, nigdy nie widziałeś prawidłowo zamontowanych poduszek a tylko takie jak na modelu który pokazałeś. W związku z tym jako inżynier na dodatek konstruktor z całą odpowiedzialnością, radzę : Jeśli znasz kogoś kto ma tak właśnie zamontowane poduszki doradź aby je natychmiast zdemontował gdyż taki montaż jest błędny i na pewno nie podpisze się pod nim żadem inżynier ani technik a został zrobiony przez pana Kazia na zlecenie jakiegoś handlowca.
To rozwiązanie jest szkodliwe ponieważ:
Ogranicza zakres pracy zawieszenia a w samochodach terenowych jest ono szczególnie ważne. Wystarczy dodać że w nowoczesnych samochodach stosuje się nawet rozłączenie drążków stabilizatora dla zwiększenia skoku zawieszenia
Tak zamontowana poduszka po napompowaniu faktycznie działa jak kamień włożony pomiędzy ramę i resor.i Wzmocnienie ramy nic nie da bo jeżeli nie pęknie rama to zniszczy się poduszka.
Jak powinny być zamontowane poduszki i jak działać pisałem wcześniej. PODUSZKI POSIADAJĄ TAKŻE WADY które poznałem podczas ich eksploatacji i które staram się wyeliminować. Ma rację Adi że w przypadku gdy zabudowa jest na zawsze związana z autem lepszym rozwiązaniem wydaje się wzmocnienie resorów choć pozbawia nas możliwości przystosowania auta do obciązenia które w zależności od celu czasu wyprawy może się różnić o kilkaset kilogramów. Teraz mam problem gdyż przygotowuję się do wyprawy do Libii gdzie organizator stawia warunek aby auto przejechało 1200 km w cięzkim terenie bez wizyty na stacji benzynowej.Plus zwiększony zapas wody co ze zbiornikami daje ok 400 kg
pickup-camper - 2009-12-06, 13:57
@gino: Dziekuje bardzo!
@sum: Ja znam twojego Hiluxa. Z kabina, sprzet i dodatkowe 400KG w zbiornikach, to jest masa! Cheba masz miesce to tego zbionika w kabinie pickupa. W tede masz waze w szrotku mostach, i nie wszystko na pake.
Co te bedzies zrobisz z twoje zawieszenie? Lub masz juz wszystko gotowe?
Earthroamer ma podluski ladnie montowany, ale cena jest kosmiczny. Sobacz:
Ale taki dobry przerobka ja w Europie nie widzalem na Pickupow. I Ford F550 posiada rama od tym mozna zrobic 3 do 4 ramy do nasze Europeskich pickupow...
Pozdrawiam,
Jens
Wysalech zwiat z Mikolai...
maszakow - 2009-12-06, 21:15
To wam się spodoba
sum - 2009-12-06, 22:25
Jens nie chciałbym wprowadzać paliwa do kabiny bo uniknięcie jego "zapachu" zwłaszcza przy tak zmiennych temperaturach jest prawie niemożliwe. Myślę o jakiejż konstrukcji z tyłu samochodu i wykorzystaniu wolnych przestrzeni pod skrzynią ładunkową.
Co do poduch w samochodzie który pokazałeś to są one zamontowane na wspornikach z boku ramy czyli prawidłowo. i podobnie są montowane poduszki w kamperach omawianych na tym forum w dziale podwozia i tam są też fotki prawidłowo zamontowanych pneumatycznych systemów wzmacniająco poziomujących. Jak zrobię fotkę mojego zawieszenia to Ci prześlę. W lipcowym wydaniu "Wypraw 4x4" są fotki mojego auta w tym także zawieszenia z poduszkami.
Co do zawieszenia to jeśli obecny układ nie będzie wystarczający dla wymaganego obciążenia to dołożę po jednym piórze do resorów.
Maszakow te pojazdy są bardzo podobne do six- paca i four wheel campera sprzedawanych przez Jensa więc znamy ich wady i zalety
pickup-camper - 2009-12-07, 08:07
@maszakow: Ja bylem w 2008 rok w fabryce od marki Northstar. Camper sa ladne, ale me decidowalem na marki Travel-Lite. Ja bylem w kilka fabriki, Palomino, Outfitter, Lite-Craft, Sun-Lite & Apache, Phoenix Campers, Six-Pac i Four-Wheel Camper.
Six-Pac i Four-Wheel Camper z California bylem nasze piersze marki i od 2009 rok mamy tez Travel-Lite i Flip-Pac . Kaszde inny marki w liste mial cosz, co nas nie podobala lub co nie bebylo dobry dla nasze klienci.
Od 03/2010 bedzie od Travel-Lite nowy model Travel-Lite Europa Deluxe HD. Tego bedzie z podnieszonym dachem, jak tego Northstar TC700.
Ale tutaj jest Foum i nie strefa reklamowa, dlatego ja nie piesze wiecej od temat marki.
@sum: Czekam na zdjeciach! Ale ja wiem, jesli sum cosz zrobie, to on zrobie tego dokladnie i dobry. Z temat zapach masz racje. Mialem G-Klasa z dodatkowym zbiornik w kabinie. Zapach bylo cale czas. Hiluxa bedzie mial mocny rama, jak kazde Toyota. Nie kazde, Toyota Tundra na tym video od Forda bylo zlaby. Ale to cheba tylko Tundra.
Pozdrawiam,
Jens
pickup-camper - 2009-12-09, 14:16
Quicksilver zdjecie - Klicknij tutaj!
Taki cos bedzie dostepne od 03/2010.
Pozdrawiam,
Jens
Gajowy Marucha - 2010-01-09, 22:34
Witam!
Bardzo ciekawy temat.
Jak sprawuja sie nadstawki?
Czy ktos z Panstwa / Was zna producenta budki montowanej zamiast skrzyni w PU?
Cos jak EarthRoamer.
pozdraw,
Adam
Gajowy Marucha - 2010-01-09, 22:42
PU - pick up
(tak zeby bylo bezposrednio na ramie)
Gajowy Marucha - 2010-01-09, 22:56
Podziekowal!
Gajowy Marucha - 2010-01-09, 23:05
Ale ale ale gdzie ona na ramie???
Gajowy Marucha - 2010-01-09, 23:10
A jest. Pardon
pickup-camper - 2010-01-11, 13:57
Witam,
Ja remontowalem strona www, cheba kilka linki sa uzkodzony. Przepraszam.
Pozdrawiam,
Jens
janniko - 2010-01-31, 10:40
Witaj Jens.
No i to mi się b. podoba.
Właśnie o czymś takim myśleliśmy na przyszłość. Nam głównie zależy na tym, by móc przespać się w miarę wygodnie gdzieś w drodze, tam, gdzie nas noc zastanie...
Mam tylko nadzieję, że cena nie będzie aż tak "rewelacyjna" jak w przypadku twojej poprzedniej propozycji, za "jedyne" 15.990 euro!?
Jaką cenę przywidujesz?
PS
Dawno tu nie zaglądałem.
Fajnie się rozwinął temat.
łoś - 2010-03-21, 01:48
Trafiłem na taką Astrę
Gajowy Marucha - 2010-04-24, 23:59
Zloty srodek?
www.azalai.co.uk
ptasznik - 2010-06-14, 15:41
sum, piszesz o doborze pickupa do kabiny i odwrotnie. Ja to widzę tak:
- Nowy model Mitsubishi L200 DC z większym łóżkiem (150 cm), wzmocnienie ramy + zmiana zawieszenia (choć Tischer namawia mnie na Navarę -podobno mocniejsza rama)
- kabina: serce dyktuje Tischer 215, a rozum Tischer 200. Nie wiem na co się zdecyduje, bo ten wewnętrzny prysznic nie daje mi spokoju. Poza tym nie ukrywam używać też takiego zestawu do tradycyjnego kamperowania w miastach i miasteczkach, a tu łazienka jest bardzo istotna.
Siedzę w necie godzinami i szukam. I coraz więcej niewiadomych. Znalazłem foty dealera Tischera na Holandię i na Navarę 1,5 kabiny założony jest Tischer 200!!!
http://picasaweb.google.c...ssanBoxIjsland#
Jaki z tego wniosek?
PS. Jedyne co mnie pociesza to fakt, że kolega Frenk ze Słowenii na DC założony ma Tischer 230
sum - 2010-06-14, 16:46
Jeśli chcesz mieć kampera z napędem na 4 koła aby podróżować po asfalcie i czasem zjechać gdzież na plażę czy przejechać górską trasę ale głównie poruszać się w cywilizacji to zabudowa Tischera bardzo dobra a wybór samochodu to rzecz gustu każdy z nich ma trochę zalet i trochę wad ale są bardzo podobne choć Toyota jest najlepsza
Tischery, Nordstary, Bimobile są dosyć ciężkie i luksusowe. Sprawdzają się na Europejskich trasach. Natomiast jeżeli kosztem luksusu chcesz zwiększyć skuteczność na bezdrożach zastanów się nad kabiną ekspedycyjną, lżejszą np Nomadevasion, fourwheelcamper, geocamper lub jakaś zabudowa z namiotem dachowym.
Najlepiej przed podjęciem decyzji warto pojechać na jakiś zlot np. AMR Globetrotter-Treffen albo Buschtaksi treffen bo na Bad Kissingen już za późno. Tam jak zobaczysz kilkadziesiesiąt koncepcjii i kilkaset różnych rozwiazań to przy którymś serce mocniej zabije albo Małżonka zapiszczy z zachwytu i wtedy podjęcie decyzji będzie łatwiejsze.
ptasznik - 2010-06-14, 17:39
sum napisał/a: | eśli chcesz mieć kampera z napędem na 4 koła aby podróżować po asfalcie i czasem zjechać gdzież na plażę czy przejechać górską trasę ale głównie poruszać się w cywilizacji to zabudowa Tischera bardzo dobra |
sum, jeśli mam jeździć po asfalcie i czasem gdzieś zjechać to już wolę lecieć samolotem i czasem pożyczyć osobówkę czy offroada i też zjadę na plażę.
Jestem początkującym ofroaderem (moje umiejętności są równe zeru) i na początek nie pojadę do Wielkiej Piaskownicy czy na Kaukaz tylko na Islandię...
A do miasta czasem trzeba wjechać i coś zobaczyć a to przy kabinie wyprawowej równa się korzystaniu z campingu. A ja nie lubię campingów bo wolę na dziko. Tak rozumiem wolność.
Ciągle czyta się o zakazach i ograniczeniach kamperowania, napadach kradzieżach, więc już wolę głuszę bo bezpieczniej i jak przyjemnie
sum napisał/a: | serce mocniej zabije albo Małżonka zapiszczy z zachwytu |
Żonka piszczy na Tischer 215 a ja nie ukrywam, że mi też cholernie się podoba.
A jak by Tischer 215 wsadzić na Land Rovera Defendera Single Cab?
sum - 2010-06-14, 19:06
Jeśli naprawdę wolisz na dziko to toaleta w środku nie potrzebna. Ja zrezygnowałem z niej na korzyść powiększonej szafy na ubrania, płetwy, maski, kaski, buty a kapiel na zewnątrz pod prysznicem albo w morzu czy jeziorze znacznie przyjemniejsza.Tischer 215 na Defenderze to fajna idea i pod względem dzielności w terenie trudna do pobicia ale bierz pod uwagę że prędkość 100 km (wg GPS) z zabudową trudna do utrzymania a przy dalszych wypadach ma to kapitalne znaczenie. Jeśli mechanika , naprawy i regulacje nie są Ci obce to będziesz zadowolony. Nie byłem na Islandii a z opowiadań wiem że po drogach to można pojechać nawet osobówką ale jeżeli chce się pobrykać bokami to bardziej potrzebny jest samochód terenowy z lekką zabudową.
Zauważyłem że te samochody wyprawowe które spotykam w podróży po Afryce czy Azji, na zlotach podróżników i trasach europejskich stanowią niewielki ułamek .
ptasznik - 2010-06-16, 14:32
sum napisał/a: | z opowiadań wiem że po drogach to można pojechać nawet osobówką |
Na Islandii nie byłem ale chyba osobówka to tylko w zimie bo od kwietnia zaczyna się półroczna pora deszczowa i ciężko niskim samochodem przejechać przez brody.
sum, Jaki pickup oprócz popularnych u nas jest dobry pod ciężką budę taka jak np. Tischer?
sum - 2010-06-17, 06:40
Dodge, Mercedes Gelenda, Ford 150 lub większy, Toyota tundra
pawel-m - 2010-06-18, 18:22
na defa wsadzisz kabine tylko zbudowana pod ten wlasnie woz, wszystkie budy zrobione pod japonca nazwijmy to ,,standard" wymagaja zrobienia podbudowy pod kabine ze wzgledu na wys .miedzy paka a dachem ,ktora w ,,standardach" wynosi ok.100cm a w defie 123cm.znam te tematy b.dobrze ,a jedna podbudowka jeszcze mi zostala,zawsze sprawdzaj dlugosci podlogi paki i budy bo trzeba to dobrze zegrac.jak bedziesz chcial zestawic toczygnojka z jakas buda a bedziesz mial jakies watpliwosci bez krepacji dzwon to cipowiem co wiem z autopsji
pickup-camper - 2010-07-19, 14:54
Witam,
dlugo nie bylem w tym form, ale latem jest cale czas cos do zrobenia.
Mamy nowy model z Travel-Lite: http://www.pickupcamper.d...padeluxehd.html
Teraz mam kabina na pickupa i jestem prawie co weekend na drodze:
Na tym F150 ja mam kabina z 533KG. Montowalem Roadmaster i teraz jest wzystko dobry. Bez Roadmastera dla mnie bylem te reosrach za slaby. Do czeskie kabiny bedla dobry Ford F250 lub f350 lub innych amerikanskich aut z 2500 do 3500. Problem tam jest, samochod sam jest tak czesko, tam nie sostaja duzo wladosnosc. Mialem Pickup Ford F350, sam pickup mial 3.200KG. Plus 550KG kabina, plus 150KG zona, sin i ja, plus 100KG bagaz, not to bylo problem. 500KG za duzo, na normalnie prawojazdy clasa B.
Jeseli kogo hche kupic taki czeskie kabina, bardzo wasny jest: JAZDA PRUBNA Z KABINA NA SWOIJEM SAMOCHODEM. Niktury kliencie od nas w Niemczech prubowalem z Tischerem i z Nordstara, i decidowalem na naszy kabiny.
Ja teraz jechalem z tym sestawiem: http://picasaweb.google.c...uropeanCruiser#
To bylo dla mnie inny swiat. Normalny mamy na tego D-Maxa (z Roadmasterem) kabiny od Travel-Lite. Krutki i lekko. Z tej krowa "European Cruiser" na D-Max jest calkiem inny jechania. Mozna, bez problemu. Ale samochod czeskie prazuje, nie reaguje tak dobry na kironica jak z lezesza kabina i dla mnie brakuje duzo od komfortu jazda.
Tego European Cruiser jest do sprzedania, kosztuje 5.500 Euro. Ale taki kabina jest TYLKO na aspahltowy drocgach, i NIE PASUJE na Double-Cab.
Pozdrawiam,
Jens
Pozdrawiam,
Jens
ptasznik - 2010-07-19, 15:32
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica między kabiną Travel Lite Europa Deluxe HD a "zwykłym" Deluxem?
Waga, mniejszy opór powietrza? To, że wiatr targa brezentem na plaży czy w górach to nie trudno się domyśleć
fajna stronka, polecam!
http://www.wojtektravel.pl/
Gdzieś czytałem, że gość jeździł kiedyś z Bimobilem ale teraz przesiadł się (wrócił) do namiotu dachowego. Daje do myślenia...
pickup-camper - 2010-07-19, 16:24
Ja pierzy raz widzalem taki "ublikacje". Cheba tam jest jakich zazwlona. Dobry jest, jesli szedzies tam na stol, kabina wyglonda duzy i otwarty. Ale sziedzies na kiblu, i wzystkich patrza na ciebie - to nie moja...
Co myslies od nowem modelu Travel-Lite Europa Deluxe z podnieszonym dachem?
Pozdrawiam,
Jens
kaimar - 2010-08-22, 23:28 Temat postu: Ciekawostka a może dobry pomysł? Znalazłem w sieci coś takiego. Ciekawa koncepcja, w sumie do zrobienia, tylko jak do tego mają się przepisy?
jury - 2010-08-23, 00:43
To już bardziej mi się podoba taka w stylu amerykańskim naczepa na pickupa gdzie mocuje sie hak z kulką na środku skrzyni ładunkowej. Jedynie pytanie czy u nas dopuszczą takie cosik do ruchu.
Widziałem taką w USA od środka ale tam są inne kempingi bo maja zaplecze dla każdej przyczepy. Ta którą widziałem nie miała kompletnie żadnych zbiorników bo wszystko było podłączane do odpowiednich przyłączy na kęmpingu.
Wykonana była na wysoki połysk, miała wannę a krany były jak złote.
Fux - 2010-08-23, 07:18
Zdarzają sie w Polsce takie konstrukcje.
spotkalem kilka towarowych zestawow i jeden kampingowy kilka lat temu na czeskich tablicach. Z jakimś cyrkiem się przemieszczal.
ptasznik - 2010-09-02, 19:03
Mamy polskiego producenta kabin z Limanowej.
http://moto.allegro.pl/ka...1206518324.html
Ogólnie to bardzo mi się podoba tylko te palemki trochę ją szpecą
radwan07 - 2010-09-03, 12:27
Niedawno stałem obok czegoś takiego. Auto do holowania naczepy to Dodge Ram (pickup z kulą zamocowaną na pace) a cały zestaw potężny i robi wrażenie.
jury - 2010-09-03, 14:06
O czymś takim pisałem stronę temu.
ptasznik - 2010-09-28, 21:49
Najtańszy pickup na rynku, który w promocyjnej cenie kosztuje 28,000 PLN Brutto doczekał się kabiny (zabudowy) mieszkalnej. Ciekawa propozycja...
ptasznik - 2010-09-28, 22:40
Dacia Logan pickup - 28,000 PLN
+
Kabina Geocamper - 8,000 EUR
=
Najtańszy nowy camper na rynku - około 61,000 PLN
pickup-camper - 2010-10-04, 14:34
Witam,
mysli kogo tez od hamulce, silnik i skrzenia biegow od tego bierdny Dacia? To "Pickup" do transportu od czasu do czasu material budlowany lub taki zecze. Na staly z takim kamperem? Cziesko zyc dla Dacika...
I jechac z samochodem co jest zwaszy wladowany do maximalny mosliwosci - to tez jest nie tak.
Infomacja (Reklamowa):
Pickup-Camper.pl bedzie na targie "MOBILEXPO 2010" w Krakowie, 09.10. i 10.10.2010. Pokazujemy tam Ford F-150 i kabina mieszkalna Travel-Lite Europa Deluxe. Tez na naszym stanowisko: www.roadmaster.de - w mojem zdaniem najlepszy mocnienia zawieszenia do samochody i kampery z resorami!
Pozdrawiam,
Jens
piotr1 - 2010-10-05, 21:46
Witam... Ja mam forda rangera 4x4 długa kabina czy ktoś już robił na tym aucie ???
piotr1 - 2010-10-05, 23:02
Adi napisał/a: | piotr1 napisał/a: | Witam... Ja mam forda rangera 4x4 długa kabina czy ktoś już robił na tym aucie ??? |
Ja raz |
Ale nie o to mi chodziło
piotr1 - 2010-10-05, 23:03
Chodziło o zabudowę
pickup-camper - 2010-10-06, 21:30
Piotr,
tej kabine co jest na mojem Ford F-150 jest normalnie produkowany na male Pickupach, jak Ford Ranger, Toyo Hilux i Nissan Navara. Sobac tutaj:
Six-Pac Favorite FD (rozmiar jest identyczny z Travel-Lite Europa Deluxe)
Travel-Lite Europa Deluxe
Travel-Lite Europa Deluxe HD
Tuj znajdziesz pary zdjecie od kilka kabiny, co my sprzedalem w ostanie trzy lata: Wohnkabinencenter - Gallerie
Pozdrawiam,
Jens
piotr1 - 2010-10-06, 21:43
Dziękuje bardzo za info pozdrawiam piotr
ptasznik - 2010-10-07, 14:11
Co Szanowni Forumowicze sądzicie o nowym VW AMAROK jako bazie pod kabinę?
- ładowność 1147 kg,
- skrzynia ładunkowa: dł. 1555 mm, szer. 1620 mm, między nadkolami – 1222 mm,
- spalanie średnie 7,8 l (w trasie 6,3 l )
- stały napęd 4x4 lub dołączany z reduktorem,
maszakow - 2010-10-08, 11:13
Dobra panowie - po co wam duże pickupy ? Dacia logan poszła - a teraz perełka:)
roger - 2010-10-08, 11:17
To nie ma prawa jechać stabilnie .... on sam w sobie jest huśtaweczką a z takim plecaczkiem ...... to ja tez bym w to nie wsiadł
ptasznik - 2010-10-14, 15:33
Film reklamowy firmy Tischer z 1994 r. Miłego oglądania!
http://www.tischer.ch/chd/media/werbefilm1994.html
ptasznik - 2010-10-21, 13:57
http://www.stauber-motorhomes.com/4x4.html
bbvp - 2010-11-25, 01:54
Byłem, widzialem super kabina !
Co wedł mnie istotne ta listwa na rogach kabiny ( nie wiem jak to się fachowo nazywa ) jest metalowa!! ( kto jezdzi w terenie to doceni ten fakt i to bardzo )
Zreszta nie tylko nadbudowy na campery tam powstają ... sprinter 4x4 z zabudową jest obłędny!
dokladnie ten:
http://moto.allegro.pl/sp...1316447660.html sam samochod faktycznie wyglada jak nowy , swietny silnik , kola od gelendy na zywca jest naprawde super
ps przypadkiem wpadłem na taka strone ze spisem stron w tematyce ... jka bylo to sory
http://www.pickuperos.com...er-para-pickup/
pickup-camper - 2010-12-30, 19:11
Dla mnie, jakosc kabiny to nie tylko listwa. Jakosc jest widoczna jesli producent moze pokazac kabine, ktora byla uzywana przez kilka lat i wciaz jest w dobrym stanie. Taka jakosc ja widzie w Nordstar, Travel-Lite, Northstar, Four-Wheel-Camper lub Camp-Lite.
Kazda firma musi miec szanse na rynku, ale ja nie chce byc testerem kabin, firm ktore produkuja kabiny po raz pierwszy, ktorzy tez nie zrobili testow na mi 50.000 km. To moze za duzo mnie kosztowac, jesli jest jakis blad w konstrukcji, albo kiepski material. Niktore szkody na kabinie sa nie do naprawienia.
Firmy jak Travel-Lite w Stanach produkuja ponad 500 camperow rocznie. To jest 5.000 kabin w 10 lat. Oni maja doswiaczenie.
Jesli kogo ma jakich pytanie na temat kabin mieszkalnych na pickapow, prosze zadzwon.
Pozdrawiam,
Jens
P.S: Wzystkiego dobrego na Nowy Rok!
Barta - 2019-05-05, 17:45
Polecam zapoznać się z ofertą ciekawego kampera na pickup dla AZAR4, kto szuka dla siebie mobilnego domu. https://azar4.pl/ Polski producent i fajny design.
|
|