Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Izolacja nowej podłogi w WC

pionier01 - 2018-04-09, 21:50
Temat postu: Izolacja nowej podłogi w WC
Jestem na etapie generalnego remontu WC. Tylna ścian za chwilkę zostanie wymieniona. Podłoga WC częściowo wycięta. Stelaż tylnej ściany rozebrany (częściowo próchno) i przygotowany nowy. Zakładam go w przyszłym tygodniu. Sklejka 4 mm na podłogę WC przygotowana.

TERAZ PYTANIE:
- Jak najlepiej wykonać izolację podłogi WC przed założeniem toalety, brodzika i mebli łazienkowych? Za chwilkę będę miał na podłodze nową sklejkę.

- Czy nie bawić się w izolację i zgodnie z oryginałem przykleić brodzik do podłogi?

andi at - 2018-04-09, 23:35

Jaka 4 na podłogę ,przynajmniej 1 cm
Wszystko zrób tak jak ma być ,a na koniec pomaluj to gumą w płynie . Taką co to robią pod płytki w natrysku :spoko

pionier01 - 2018-04-10, 07:35

andi at napisał/a:
Jaka 4 na podłogę ,przynajmniej 1 cm
Wszystko zrób tak jak ma być ,a na koniec pomaluj to gumą w płynie . Taką co to robią pod płytki w natrysku :spoko

W oryginale był sandwitch. Czyli stelaż o grubości 6 cm a pomiędzy deskowaniem styropian. Z dołu skleja 4 mm i z góry sklejka 4 mm. Jeśli mam zachować oryginał to tylko tak.
Właśnie mam podłogę w części wyciętą i widzę jak to było fabrycznie. Jeśli LMC tak to zaprojektowało choćby ze względu ma masę to po co wzmacniać i obciążać dodatkowo?

andi at - 2018-04-10, 09:58

Nie wiem co gdzie masz (nie ma zdjęcia ),ale ja pisałem o podłodze .To jest około 1 na 1 m :spoko
pionier01 - 2018-04-10, 10:25

andi at napisał/a:
Nie wiem co gdzie masz (nie ma zdjęcia ),ale ja pisałem o podłodze .To jest około 1 na 1 m :spoko

W przekroju podłoga mojego LMC wygląda jak na rysunku.

wlodo - 2018-04-10, 10:42

A potem brodziki pękają :-P
Zależy jak gęsto masz listwy, powinny by w miejscach potrzebnych do montażu i w miejscach gdzie chodzisz na tyle gęsto żeby sklejka nie pracowała. Styropian ani styrodur nic nie podepsze, on tylko izoluje. Daj 8 mm albo 10 mm będzie o wiele lepiej, tam jednak wciąż depczesz w tym samym miejscu, a podłoga pracuje.

mrsulki - 2018-04-10, 11:17

Zalecał bym pod brodzik cieńsze listwy stelaża i grubszą sklejkę.
pionier01 - 2018-04-10, 12:35

Najpierw położę sklejkę 4 mm w miejsca wycięte. Czyli tak jak było wcześniej. Na koniec na całą powierzchnię WC położę kolejną sklejkę 4 mm (czyli w sumie będzie 8 mm) a od dołu i tak zamierzałem wstawić poprzeczkę dla wzmocnienia. Fabrycznie pod spodem jest taka więc dołożę drugą. I powinno wytrzymać.