| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - AES Thetford N3000
TravelCamp - 2018-04-11, 18:24 Temat postu: AES Thetford N3000 Czy wie ktoś może jak podłączyć sterowanie AES z regulatora solarnego do elektrobloku Nordelettronica NE 185 , chodzi o zasymulowanie pracy alternatora , podłączenie bezpośrednio do lodówki odpada ponieważ lodówka jest sterowana z przekaznika w EBL , nie ma również portu S+ tak jak to jest w Dometicach . Przewód prowadzący z regulatora do EBL jest zabezpieczony diodą 30A żeby nie było zasilania zwrotnego podczas pracy alternatora . Czy dobrze myślę żeby wpiąć się w port JP13 pin2 ?
mrsulki - 2018-04-12, 06:54
| TravelCamp napisał/a: | | Czy dobrze myślę żeby wpiąć się w port JP13 pin2 ? | To jest D+ czyli sygnał kontrolki alternatora. Podanie na niego + spowoduje że elektroblok potraktuje to jak uruchomienie silnika i poda napięcie na lodówkę ale połączy też akumulator zabudowy z silnikowym w szereg.
TravelCamp - 2018-04-12, 07:19
Dzięki , więc po spięciu przez EBL aku zabudowy i silnika pociągnie prąd z tego i tego ale nie powinno być problemu bo solary i tak ładują zabudowę w tym czasie i rozruchowy ale tylko prądem 1 A (rozruchowy) , zrobię dzisiaj próbę i zobaczymy jak to będzie działać
krzlac - 2018-04-12, 10:01
| mrsulki napisał/a: | | połączy też akumulator zabudowy z silnikowym w szereg. |
Czy aby na pewno w szereg?
TravelCamp - 2018-04-12, 11:04
Wiem , wiem chodzi o równolegle
|
|