Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Z cyklu głupie pomysły: pianka PUR na podwozie?

413wdhiz - 2018-04-20, 23:20
Temat postu: Z cyklu głupie pomysły: pianka PUR na podwozie?
Gdzieś w wątkach o izolacji (w szczególności pianką) przewinął się delikatnie pomysł potraktowania nią podwozia i nadkoli. Czy ktoś może rozwinąć (albo zwinąć) ideę?
Mam VW T3. W paru miejscach pojawiła się delikatna powierzchniowa rdza i warto byłoby z nią zawalczyć.

KASZUB - 2018-04-21, 06:12

Z rdza pod podwoziem powalcz piaskowaniem a potem konserwacja. Najpierw podkład i jakaś farba. Jak dasz z 3-4 warstwy będzie trzymać lata. Warunek to musi być bdb wypiaskowane i malowane w suchym pomieszczeniu. Nie ma nic lepszego.

Pianka zakryje rdzę i za parę lat nic podspodem nie zostanie z blachy. Tak jak i pod raportem np. Niby super rzecz ale... Możesz prysnac ale podspodem będzie gnić jak blacha kiepska.

413wdhiz - 2018-04-21, 18:25

Oczywiście nie zamierzałem kłaść pianki na rdzę. Wcześniej oczyszczenie. Ogólnie to rdza jest raczej punktowo (ale zaglądałem pod spód na jesieni).
Kumpel ostatnio oddawał skodę Octavię do piaskowania i baranka. Nie jest do końca zadowolony z usługi.

KASZUB - 2018-04-21, 18:29

Warsztat miał kiepski pewnie. Ja jakbym mu zrobił Skoda by odzyla! :chytry
amples - 2018-04-21, 19:39

413wdhiz napisał/a:
piaskowania i baranka.
Baranek nie zabezpiecza przed rdzą tylko przed mechanicznym uszkodzeniem powłoki lakierniczej .
Na gołą blachę podkład epoksydowy a później reszta.