|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - wyjazd do Grecji w polowie maja
jedrek49 - 2018-05-01, 14:16 Temat postu: wyjazd do Grecji w polowie maja Witam
Planujemy wyjazd do Grecji -docelowo Peloponez ,okolo polowy maja na jakies 6-7 tygodni,narazie przygotowujemy miejsca postojowe ,miejsca do zwiedzania,Moze spotkamy sie z kims z CT podczas tego wyjazdu
jedrek49
rakro1 - 2018-05-01, 16:39
Pisałeś już wcześniej o tym wyjeździe i mam na karteczce zapisane aby się do Ciebie odezwać.My wyjeżdżamy 30.05 na miesiąc i też na Peloponez.Musimy się gdzieś spotkać,chociaż ja nie planuję trasy.Ustala się na bierząco.Odezwe się.
jedrek49 - 2018-05-01, 18:17 Temat postu: Grecja My bedziemy jechali na Peloponez z postojami na Wegrzech-baseny termalne ,Rumunia trasa Transforgarska,zatrzymamy sie w Salonikach/w sobote bazar warzywny,i dalej wolno na p[oludnie z objazdem Peloponezu ze wskazowkami zegara /od wschodu na zachod
Milo bedzie sie spotkac ,Preferujemy postoj na dziko nad morzem
jedrek49
rakro1 - 2018-05-02, 10:09
My tylko na dziko,przez Węgry,Serbię,Macedonię w kierunku na Pelion i Peloponez od wschodu na zachód.Chyba,bo może auto powiezie inaczej.Czyli ew.uda się spotkać już na południu Grecji.fajnie,ciesze się na spotkanie
rakro1 - 2018-05-02, 21:30
P.S. A czy trasa Transfogaraska będzie już otwarta,gdy pojedziecie?Wydane mi się,że otwierają ją w czerwcu,raczej w drugiej połowie,w zależności od pogody.Chociaż u nich pewno też takie upały jak u nas więc może wcześniej otworzą.
jedrek49 - 2018-05-03, 06:26 Temat postu: trasa transforgarska Witam
po przeczytaniu Twego posta zaczalem szukac od kiedy ta trasa jest czynna ,i znalazlem ze na pewno jest czynna od czerwca i czasem wczesniej w zaleznosci od pogody.Wiec nie bedziemy ryzykowac i pojedziemy bezposrednio do Grecji a w drodze powrotnej przez Rumunie i te trase
Dziekuje za sluszna uwage,tylko dolozylibysmy duzo kilometrow
Pozdrawiamy
jarek49 - 2018-05-03, 13:38 Temat postu: urlop -wyjazd majowy Pamietajcie o tym ,ze 28.05 jest dniem wolnym w Grecji--a wiec dlugi 3 dniowy weekend.
27.05--to Zielone Swiatki--Grecy masowo ruszaja na plaze i ruch na drogach zwlaszcza nad
morzem jest b.duzy. Przezylem to dwukrotnie i powiedzialem sobie -nigdy wiecej.
W ub.r bylem w tym czasie na Pelionie i popelnilem blad ,zapominajac o tym poniedzialku-
ruszylem rano z Agia Saranta i nigdzie nie bylo miejsca ani na parkinkach , a o plazy trzeba
bylo zapomniec.
Dla wszystkich majowych podroznikow -Szerokiej Drogi.
Pozdrawiam.
rakro1 - 2018-05-03, 13:55
Jarku/Pawle - też szerokiej i do zobaczenia bo,że się spotkamy gdzieś na Pelionie to oczywiste
jarek49 - 2018-05-03, 23:20 Temat postu: urlop -wyjazd majowy Dzieki, z przyjemnoscia sie z Wami spotkamy.
Zapraszam do Agia Saranta-juz o tym miejscu rozmawialismy-bedziemy tam od 31.05- jezeli
pokonacie ta trase --to smialo mozecie jechac na Peloponez wsch.--Monenvasia- Richea i dalej
lub odwrotnie--ja ta trase przejechalem w 2013r zestawem 11.5 m-bez problemu.
Bravo-ze sie zdecydowales--tu nie ma odcinkow z widokiem przepasci--tylko troche kreto i wasko
DACIE RADE !!
Pozdrawiam i nie zasmiecam juz koledze watku.
erikson - 2018-05-14, 13:28
ja ruszam 25/6 maja,ale jadę przez Rumunie i bulgarie,może ktoś tez jedzie w tym kierunku?
samotny wilk - 2018-05-15, 10:51
erikson
Ja tak będę jechał (jak Ty), jak co roku. Ale, dopiero pod koniec sierpnia lub na początku września br.
Interesują mnie miejscówki, jakie zaplanowałeś (... o ile zaplanowałeś jakieś ...) w drodze przez Rumunię i Bułgarię.
Jeżeli chodzi o Rumunię, to nie przewiduję przejazdu drogą Transfogarską. Jechałem nią w 2017 r. i nie wywarła ona na mnie większego wrażenia. Odpuszczam drogę Transalpina. Już jeździłem o wiele ciekawszymi. W zabytkowej kopalni Turda byłem, w Branie też. Nad morzem rumuńskim w minionych latach także. W Rumunii mam fajną miejscówkę (na przejazd) nad rzeczką i przy jaskini (46.933650, 22.548600 - Peștera Unguru Mare). Niedaleko drogi nr 1/E60 relacji Oradea - Kluż-Napoka. Byłem tam przejazdem na kilka dni w 2017 r. Dobrze wspominam to miejsce. Cisza i spokój. Tylko sporo lokalnych psów, ale wszystkie łagodne były.
Natomiast krucho u mnie z miejscówkami na noclegi w Bułgarii. Zazwyczaj zatrzymuję się w 1 i tym samym miejscu - koło m. Yanyovets. A Ty gdzie nocujesz w drodze w Bułgarii?
Może masz coś na oku? Coś sprawdzonego i bezpiecznego. Wtedy pojadę po Twoich śladach.
erikson - 2018-05-15, 15:45
w ciemno jadę, u nich nie gonią wiec stać pewnie można wszędzie, po powrocie dam Ci namiary.
samotny wilk - 2018-05-15, 16:17
erikson
OK, szerokości i bezpiecznego dojazdu, pobytu i powrotu.
jedrek49 - 2018-05-17, 18:22
Witam
Nareszcie przyszedł czas naszej wyprawy do Grecji.
W planie mieliśmy kąpiele w gorących basenach w Karcagu ,ale deszcze i burze przeszkodziły nam. Przenocowaliśmy na parkingu obok kampingu i ruszyliśmy w kierunku Grecji.Na granicy węgiersko -serbskiej stanie ok godziny,Wegrzy bardzo pomału odprawiają,wszystko sprawdzają .Paliwo na Wegrzech 390 Ft
.Droga przez Serbię trochę dobra ,trochę z dziurami ,ale spokojnie .Nocowaliśmy w Serbii na stacji Paliw na ok 40 km przed granicą z Macedonia,było spokojnie ,cicho,obsługa stacji nawet wskazała miejsce blisko kamer monitoringu,tankowanie wody za darmo.Rano dalsza jazda w kierunku Skopie.droga spokojna .Cena disla to cena 63 dinary. Nas sprzedawca na stacji paliw chciał oszukać : jedna karta płatnicza nie zadziałała i od razu zaczał przeliczać na Euro ale się nie zgodziłem i dałem mu
druga kartę która zadziałała, ale doliczył niby dodatkowe tankowanie 10 litrów na kwotę 10 Euro,,zapłaciłem i dopiero w samochodzie zorientowałem sięi poszedłem do niego o zwrot .zaczał mataczyć ale zwrocił za 10 litrów diesla .
Proszę dokładnie sprawdzać przy płaceniu kartą płatniczą ,czy coś nie doliczają ,tak nas już trzeci raz chcieli naciagnać że niby nie dzialajaca karta i przeliczaniu na Euro.W Skopie zaparkowalismy za darmo kolo stadionu GPS 42.005257N 21.426894E .Super miejsce .do centrum Skopie to 15 min drogi przez park i bulwarami nad rzeka Vardar. Warto pojechać i zobaczyć nowe Skopje : robi wrażenie(megalomania na każdym kroku, masę pomników, postumentów ,mostów- kosztowało to krocie ale czy warto niech każdy sam oceni).
Około południa w dalszą drogę w stronę ukochanej Grecji(do Salonik),za granicą niespodzianka autostrada czy droga szybkiego ruchu dotychczas niepłatna stała się płatna za odcinek około stu kilometrów 4,5 euro ( od tej pory opłata jest zależna od wysokości pojazdu- powyżej 2,7 metra wysokie opłaty ).
W tej chwili jesteśmy w Salonikach , przy morzu gps. 40.5974875 N 22.9481232 E. Jest to parking,obok nas stoi kilka kamperów, brak mediów.
Bim - 2018-05-17, 18:42
jedrek49 napisał/a: | Proszę dokładnie sprawdzać przy płaceniu kartą płatniczą ,czy coś nie doliczają ,tak nas już trzeci raz chcieli naciagnać że niby nie dzialajaca karta i przeliczaniu na Euro. |
Wyrobili to ich stały numer.
Przy głównej trasie tranzytowej to juz na widok turysty kamperem zaczynaja fiksowac jak ich tu skubnać.
Dla mnie Macedonia to zawsze miejsce totalnego tankowania dlatego na granicy wymieniam Eurasy na n na Ichnie i tankuje bez łaski i fochów , albo pytam przed tankowaniem jaki przelicznik mają wiadomo ze prywatna wymiana jak dobry to zostawiam 100 eu i reszte odbieram w ichniejszej walucie zawsze się przydaje jak nie na wjeździe to na powrocie
valdes - 2018-05-17, 19:00
jedrek49 napisał/a: | autostrada czy droga szybkiego ruchu dotychczas niepłatna stała się płatna za odcinek około stu kilometrów 4,5 euro ( od tej pory opłata jest zależna od wysokości pojazdu- powyżej 2,7 metra wysokie opłaty ).
. |
Jaką drogę masz na myśli? Mój dziadunio ma 3 m wysokości więc skoro są mega wysokie opłaty to jakie? Ewentualnie jaka alternatywa tej płatnej drogi?
Pozdrawiamy i pięknej pogody życzymy
jedrek49 - 2018-05-17, 19:55
witam
Pisalem o trasie E75 od granicy z Macedonia do Salonik,pobor oplat jest kolo granicy z Macedonia ,za samochody do 2,70 m oplata wynosi 1.80Eu a pow 2.70 oplata 4.50 euro tak jak za tiry i autobusy
jedrek49 - 2018-05-17, 20:03
zdjecia z podrozy
jedrek49 - 2018-05-17, 20:11
Spacer w Skopje wzdluż rzeki Vardar
BaWa - 2018-05-18, 08:28
spaliście w Skpije czy gdzieś dalej?Piwko na podróż
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-18, 12:01
jedrek49 napisał/a: | E75 od granicy z Macedonia do Salonik | Jędrek a może do Salonik płatna ja my jedziemy na Korinoslub ędesse to było niepłatne,chyba,że się zmieniło Dzieki ,że piszesz jak coś potrzebujesz to wysy laj mi sms bo na skaypie nie siedze ,za to stoje na drabinach przy czereśniach. dzieki barbara
KulkiDwie - 2018-05-18, 12:21
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | to było niepłatne,chba,że się zmieniło |
Zmieniło się, już w zeszłym roku we wrześniu ten odcinek od Evzoni zaraz za granicą macedońską zrobili płatny. My omijamy zwykłą drogą przez Evzoni i Polikastro do Gefiry
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-18, 17:24
KulkiDwie napisał/a: | Polikastro | no to pewno tak jedziemy jak Ty bo w listopadzie nie płaciliśmy i w obie strony spaliśmy w Polikastro.Ty wiesz,że ja będę miała prośbe o wszystkie miejscówki Wasze na Krecie, ale stopnie minuty sekundy setne sekundy.Czy byliście w Bali
jedrek49 - 2018-05-18, 18:26
Witaj Basiu
Jestesmy teraz w grecji /dzis na palari Korinos kolo kapliczki/ne mamy przy sobie notatek zKrety ,bedziemy w domciu ok poczatkow lipca to dam znac i napisze.Mam prosbe ,jezeli masz pod reka to podaj nam miesta w ktorych za bazaey owocowe oraz dni.szczegolnie na Peloponezie
pozdrawiamy
jedrek49
jedrek49 - 2018-05-18, 18:39
Dzień przywitał nas piękna , słoneczną pogodą. Rano po śniadaniu ruszamy dalej, naszym pierwszym celem jest Werginia - antyczne Aigai. Chcemy zwiedzić kurhan w którym pochowano Filipa II , wewnątrz kurhanu powstało muzeum z przepięknymi cennymi przedmiotami ze złota, kości słoniowej,zbroi oraz broni. Na szczególną uwagę zasługuje urna z ludzkimi szczątkami Filipa II,przykryta wiekiem ze znakiem eksplodującej gwiazdy obok urny szczerozłoty wieniec misternie wykonany.Niestety nie wolno było robić zdjęć. Udało nam się wejść za darmo bo piątek był dniem bezpłatnym. Gps parkingu:40.484493 22.322080.
jedrek49 - 2018-05-18, 18:52
Następnie pojechaliśmy na plaże znaną dobrze kamperowcom : Paralia Korinos, tutaj zostajemy do niedzieli, pogoda ładna woda jak na tą porę roku ciepła, obok nas stoją dwa kampery.gps;40.318657,22.626596
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-18, 23:02
Miejsca Laików czyli targów podam ale musze się skupić,oraz znaleźć GPS w kalendarzach.Nie wszystko mam naniesine do maps-me.
KulkiDwie - 2018-05-19, 07:52
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ty wiesz,że ja będę miała prośbe o wszystkie miejscówki Wasze na Krecie, ale stopnie minuty sekundy setne sekundy. |
Tak, wiem
Co prawda nie wiem (jeszcze) skąd i jak je wziąć, ale się mam nadzieję dowiem.
Dla wielkiego kampera zapewne nie wszystkie się nadają, ale może co niektóre?
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Czy byliście w Bali |
Tak, byliśmy w Bali.
Monastyr powyżej był zamknięty (jest czynny od rana do 12 i potem 18-20).
Miejscowość ładna... z drugiej strony zatoki zwłaszcza. Wewnątrz to taki bardziej kombinat hotelowy
Poszliśmy spacerkiem na Karavostasi, zrobiliśmy zakupy w markecie na wjeździe.
A żeby nie było że tylko zaśmiecam Autorowi Jego relację... także byliśmy w Werginie i sądzę, że jest to miejsce niezwykłe , zdecydowanie warte odwiedzenia nawet za obecnie wysoką dość cenę (12 euro), robiące wielkie wrażenie. Jedno z najciekawszych tak wg mnie miejsc archeologicznych w Grecji
valdes - 2018-05-19, 09:01
jedrek49 napisał/a: | witam
Pisalem o trasie E75 od granicy z Macedonia do Salonik,pobor oplat jest kolo granicy z Macedonia ,za samochody do 2,70 m oplata wynosi 1.80Eu a pow 2.70 oplata 4.50 euro tak jak za tiry i autobusy |
już się bałem, że jakaś zaporowa ta cena będzie,- 4,5 euro to niecałe 20zł więc tragedii nie ma 100km autostrady, w Polsce są wyższe opłaty za np kulczykowe drogi
jedrek49 - 2018-05-19, 19:03
witam
Plany to plany a życie układa nam swój plan.Wieczorem przyszla burza, duzy deszcz,pioruny.Jakoś przeżylismy,ale rano wyszedłem na spacer z psiakami i zobaczyłem pierwszy raz w życiu tyle małych żab,bylo ich tysiace na plaży kolo kapliczki ,w trawie( w łóżku na talerzu pod prysznicem): , na drogach,nie sposób było ominać bez depniecia na taka mała żabkę .
.Gdzie sie człowiek obróci wszędzie żaby,na drodze mnóstwo rozjechanych .Stwierdziliśmy,ze to nie najpiekniejszy widok ,spakowalismy sie i w droge.
.Dotarlismy do jeziorka z ciepła woda kolo Termopili. Dane tego jeziorka dala nam Basia ,za co serdecznie dziękujemy,jest tu naprawdę super,,jeziorko nie glebokie ,woda czysta ok36-38 stopni,można sie moczyć ,dodatkowo z dna wychodzą wspaniale babelki,jest dobry parking na którym planujemy nocować z druga załogą z Niemiec. GPS 38.804233 ,22.494936.Zobaczymy co przyniesie noc i poranek.
jedrek49 - 2018-05-19, 19:57
Zdjęcia jeziorka termalnego
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-20, 13:17
Andrzej cieszę się,ze jeziorko Wam się podoba.My moczylismy się 4 razy po godzinie dziennie.Jak się chce to można delikatnie popływać,poćwiczyc na linach przypiętych pod zadaszeniem.Bywalcy Greccy trafiaja się Ci sami,zaraz dają błoto do posmarowania,można pogadać nawet w jezyku migowym.stąd wiem ,że LAIKI są w Lami w piątek i w sobote .w sobote byliśmy koło torow kolejowych w mieście.Tu wykorzystujemy zabierany skuter.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-20, 14:00
Laiki Peloponez/targi rolno przemysłowe/
1.Isthimia/w drodze do Palea Epidavros/ piątek N 37°38'30.11" E 23°09'32.96"
2.Nauplion/Nafplio/ środa i sobota/w centrum przy parku i gł.ulicy gdzie jest poidło z wodą
3.Argos w centrum miasta- środa i sobota N 37°38'05.71" E 22°43'34.40"kapitalny targ i miasto też
4.Zaharo,chyba wtorek,prośba do Mirka o uzupełnienie
5.Githio-duzy plac w uliczkach blisko morza prawie w centrum,przed placem parking,mozna spac,nie mam namiarow
6.Kalamata duży targ przy hali targowej,droga na Sparte,wzdłuż muru jakiejś suchej rzeki.Sami pytaliśmy kilka razy.znalazlam na maps- me twoje wspolrzedne 37.046555 i 22.115252
to tyle reszte może jeszcze znajde.Biore kalendarz i potam w sklepach o laiki.Kalamate dopytałam się na słynnej plaży Messyna Bouka
to tyle Barbara
jedrek49 - 2018-05-20, 15:43
Basiu dziękujemy za laiki, jesteśmy teraz na Peloponezie w Korfos trochę popaduje ale jest bardzo przyjemnie.Pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-20, 16:39
to jadac ominęliście Isthimie nad samym kanałem Korynckim.Byliśmy tu w 2011 potem już nie bo trzeba nadrobić kilometrów,a nic nas nie zachwyciło.Polecam Palea Epidavros,przepiekna plażka dla kamperów z lewej strony portu.W sezonie Niemcy staja koło palm i milicja przegonila wszystkich.Wspaniałe miejsce na cypel i spacer z psami.
jedrek49 - 2018-05-20, 17:50
Dzisiaj rano ruszyliśmy przez Kanał Koryncki na Peloponez do małej miejscowości Korfos; gps. 37.757578 23.118889. Stoimy na plaży przy samym morzu niedaleko nas stoją 4 kampery. Pogoda taka sobie , przed chwilą przestał padać deszcz i wyszło słoneczko.
Misio - 2018-05-20, 19:25
Bardzo mile wspominamy piękną i uroczą miejscowość Korfos. Pięknie położona, miejscówki pod palmami, piękne widoki, mały uroczy porcik, markecik, klimacik który się długo wspomina i odpoczywa, czego i Wam życzymy.
ps. to chyba tam na brzegu morza były kamyczki z dziurką.
Mirekl61 - 2018-05-20, 21:36
Zacharo wtorek.
Mirekl61 - 2018-05-20, 21:44
Githio
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-20, 22:05
Widać ,że koleżeństwo czyta relacje z Grecji,za co dziekuje
izola - 2018-05-20, 22:14
Jasne że czytamy, i ciche plany snujemy
podziękowanie za uwizualnienie fotkami
jedrek49 - 2018-05-21, 11:40
Witam
Ślicznie dziekuję za podawanie miejsc targowych,bardzo się przydadzą,My na pewno będziemy podawać na bieżąco ciekawe informacje , zdjecia .
Mirek61 -z jakiego programu korzystasz ,podając mapkę targów
jedrek49 - 2018-05-21, 12:40
BASIA
Dzis tj w poniedzialek odwiedzili nas Twoi znajomi /Robold/ ,co im polecilas ,poznajemy sie ,Dzieki za polecenie
Pozdrowienia
Mirekl61 - 2018-05-21, 12:52
Cytat: | Mirek61 -z jakiego programu korzystasz ,podając mapkę targów |
Maps.me
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-21, 15:36
jedrek49 napisał/a: | BASIA
Dzis tj w poniedzialek odwiedzili nas Twoi znajomi /Robold/ ,co im polecilas ,poznajemy sie ,Dzieki za polecenie
Pozdrowienia | To powiedz Robertowi by tez cos napisał.zna się dobrze na elektronice.
jedrek49 - 2018-05-23, 20:25
Wczoraj byliśmy w Napflion ,zaparkowaliśmy w porcie aby zwiedzić miasteczko, pomimo wczesnej pory na parkingu sporo samochodów. Spacer promenadą, póżniej małe zakupy. Po południu pojechaliśmy na plażę i staliśmy w cieniu pini nad brzegiem morza . Morze spokojne, temperatura wody powyżej 26 stopni , gps. 37.547393 22.817220. Wieczorem przyjechała policja i niestety okazało się , że nie możemy tu zostać, ponieważ jest to teren archeologiczny i nie wolno parkować , pozwolili nam zostać tylko do następnego dnia do godziny 8 rano.
Dziś rano byliśmy na targu w Napfilionie i W Argos. Targ W Napfilion jest lepszy , warzywa i owoce dużo tańsze niż w Argos( przykładowe ceny : papryka -1,5E, ogórki - 0,6 E, pomidory- 1E, małe cukinie- 0,7E, morele-2 E, pomarańcze 0,4-0,7 E).
W tej chwili stoimy razem z Krysią i Robertem ok.12 kilometrów na południe od Napfilion nad samym morzem na pięknej kamienistej plaży po drugiej stronie zatoki widać miasteczko, jest cicho, słychać tylko szum morza.gps. 37.527639 22.731336.
Basiu dziękujemy za uwagę,faktycznie było to nie jasno napisane.
Zdjęcia z terenowym kamperem są z Korfos( nic nie umknie Twojej uwagi ) . Twoja potrawa się przyjęła jest bardzo smaczna. Pozdrawiamy całą czwórką, szkoda że Was tu nie ma.
jedrek49 - 2018-05-23, 20:41
I jeszcze kilka fotek
stivo.lodz - 2018-05-23, 22:48
Jutro ruszamy waszym śladem, tzn troszkę na około ale będziemy was "gonić"
Jedziemy z przystankiem w Tokaju i Hajduszoboszlo, następnie w Rumuni jaskinia Peștera Unguru Mare i zamek Bran do Konstancy, potem wybrzeżem w kierunku Komotni, Chalkidiki, Pilon i.... zobaczymy co dalej
Chciałbym podziękować za zamieszczane opisy i miejscówki i proszę o więcej są one bezcenne dla początkujących kamperowców jak my
erikson - 2018-05-24, 05:20
stivo.lodz napisał/a: | Jutro ruszamy waszym śladem, tzn troszkę na około ale będziemy was "gonić"
Jedziemy z przystankiem w Tokaju i Hajduszoboszlo, następnie w Rumuni jaskinia Peștera Unguru Mare i zamek Bran do Konstancy, potem wybrzeżem w kierunku Komotni, Chalkidiki, Pilon i.... zobaczymy co dalej
Chciałbym podziękować za zamieszczane opisy i miejscówki i proszę o więcej są one bezcenne dla początkujących kamperowców jak my |
A wy kiedy ruszacie?,my tez chyba tym torem tak od 30/31.05
stivo.lodz - 2018-05-24, 10:15
erikson napisał/a: | A wy kiedy ruszacie?,my tez chyba tym torem tak od 30/31.05 |
startujemy dzisiaj
valdes - 2018-05-24, 10:40
jedrek49 witam
jako, że planujemy wyjazd 30 maja a widzę, że jeździcie z dwoma psiakami słusznej wielkości - powiedz mi czy macie paszporty dla psiaków? Czy taki paszport z ważnym szczepieniem p.wściekliźnie starczy na przejazd przez te wszystkie kraje i pobyt w Grecji?
aa, i co to za rybki pływają duże takie na jednym z Waszych zdjęć?
jedrek49 - 2018-05-24, 13:23
witam
Mamy piekna pogode,29stopni fajny wiatr ,nod morza.woda 25 stopni.stoimy tu juz 2 dni ,moze postoimy wiecej ,zobaczymy jutro
Odnosnie psow-to z tymi psami jezdzimy juz piaty rok,Psy maja miedzynarodowe paszporty z wszystkimi badaniami ,szczepieniami ,wg wskazan UE.Ani razy na granicy nie zadano od nas paszportow.ale to nie dowod ,ze jakis urzednik zechce ogladnac.,Paszporty respektuja wszystkie kraje
.Te nasze psy nie sa male ,maja po okolo 55kg.nie mozna ich schowac pod siedzenie
Zyczymy wspanialych wyjazdow do Grecji,na bierzaco podajemy namiary GPS,moze sie gdzies spotkamy
pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-24, 13:29
jedrek49 napisał/a: | słychać tylko szum morza.gps. 37.527639 22.731336.
DSCN8229.JPG | patrze na maps-me współrzedne gdzieś koło Kiveri,ale nie poznaje tej plazy A co z dżemem pomarańczowym zapraszam Was na plaże Sambatiki :roll:Po teleonie okazało się że są w Kiveri,a te są z Koros.
valdes - 2018-05-24, 13:45
jedrek49 napisał/a: | witam
Mamy piekna pogode,29stopni fajny wiatr ,nod morza.woda 25 stopni.stoimy tu juz 2 dni ,moze postoimy wiecej ,zobaczymy jutro
Odnosnie psow-to z tymi psami jezdzimy juz piaty rok,Psy maja miedzynarodowe paszporty z wszystkimi badaniami ,szczepieniami ,wg wskazan UE.Ani razy na granicy nie zadano od nas paszportow.ale to nie dowod ,ze jakis urzednik zechce ogladnac.,Paszporty respektuja wszystkie kraje
.Te nasze psy nie sa male ,maja po okolo 55kg.nie mozna ich schowac pod siedzenie
Zyczymy wspanialych wyjazdow do Grecji,na bierzaco podajemy namiary GPS,moze sie gdzies spotkamy
pozdrawiamy |
Się zastanawiam jak te smoki się mieszczą oba w jednym kamperze 😎
Nasza rottweilerka ma niecałe 40kg i już jest "mały tłok" ale żaden to problem, lubimy z nią jeździć, a tacy jak Wy są kolejnym dowodem na to, że jak się psa naprawdę kocha to można wyjazd zorganizować tak żeby był z nami a nie w jakimś psim hotelu albo co gorsza i o zgrozo zostawiony gdzieś w lesie przywiązany do drzewa
Pozdrawiamy, i kto wie , możetdm zobaczenia na trasie
erikson - 2018-05-24, 13:53
valdes napisał/a: | jedrek49 witam
jako, że planujemy wyjazd 30 maja a widzę, że jeździcie z dwoma psiakami słusznej wielkości - powiedz mi czy macie paszporty dla psiaków? Czy taki paszport z ważnym szczepieniem p.wściekliźnie starczy na przejazd przez te wszystkie kraje i pobyt w Grecji?
aa, i co to za rybki pływają duże takie na jednym z Waszych zdjęć? |
my tez jedziemy w tym terminie,zabieramy dużego wilka,ma paszport-taki dokument powinieneś mieć nawet dla małego psa- każdego,musi miec aktualne szczepienie przeciw wściekliźnie, o innych mi nie wiadomo,obawiazuje na wszystkie kraje.
jedrek49 - 2018-05-24, 14:22
Kolejny dzień na plaży wyżej opisanej , pogoda trochę się zmieniła, pada deszcz.Kilka fotek ze spaceru i plaży.Basiu na targu w Nafplio kupiliśmy pomarańcze i 10 słoiczków dżemu już mamy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-24, 14:29
No i jest Kiveri Jolu poproszę o fote z plazki do kąpania.Czy już nasypali przy ławeczkach piach.Czy prysznice macie czynne.Czy sa bezpańskie psy przy plazy Ja właśnie zrobiłam 11 słoików dżemu z czereśni drelowanych Robert,czy chcesz bym się na Ciebie obraziła
valdes - 2018-05-24, 14:41
erikson napisał/a: | valdes napisał/a: | jedrek49 witam
my tez jedziemy w tym terminie,zabieramy dużego wilka,ma paszport-taki dokument powinieneś mieć nawet dla małego psa- każdego,musi miec aktualne szczepienie przeciw wściekliźnie, o innych mi nie wiadomo,obawiazuje na wszystkie kraje. |
paszport mamy już od dwóch lat, także spoko
no to może gdzieś po drodze się zobaczymy, kto wie Wy jedzieice od strony Warszawy, ja od strony Poznania, więc może gdzieś już na terenie Słowacji/Węgier albo dalej?
A czym jedziecie? Jakie blachy? My takim jak w avatarze , blachy PZ...
Przepraszam za mały offtopic, pierwszy i ostatni
Podziwiam zdjęcia i czytam cały wątek
Pozdrowionka:)
erikson - 2018-05-24, 14:53
valdes napisał/a: | erikson napisał/a: | valdes napisał/a: | jedrek49 witam
my tez jedziemy w tym terminie,zabieramy dużego wilka,ma paszport-taki dokument powinieneś mieć nawet dla małego psa- każdego,musi miec aktualne szczepienie przeciw wściekliźnie, o innych mi nie wiadomo,obawiazuje na wszystkie kraje. |
paszport mamy już od dwóch lat, także spoko
no to może gdzieś po drodze się zobaczymy, kto wie Wy jedzieice od strony Warszawy, ja od strony Poznania, więc może gdzieś już na terenie Słowacji/Węgier albo dalej?
A czym jedziecie? Jakie blachy? My takim jak w avatarze , blachy PZ...
Przepraszam za mały offtopic, pierwszy i ostatni
Podziwiam zdjęcia i czytam cały wątek
Pozdrowionka:) |
my żółtą karetka na gdyńskich blachach,lecimy na Cieszyn,potem prawdopodobnie Bratysława,przystanek nad balatonem, jakiś punkt można ustalić?
jedrek49 - 2018-05-24, 15:15
Basiu już się robi. Prysznice na plaży są jeszcze nieczynne ( ale to nie szkodzi " sól konserwuje " ), piasku przy ławeczkach nie widziałam. zdjęcia trochę nie ostre bo pada deszcz. na końcu różyczki dla Ciebie.
jedrek49 - 2018-05-24, 15:28
Psów bezpańskich nie ma, jedynie psy kamperowców, obok nas stoją Niemcy , którzy dwa lata temu zabrali ze sobą bezpańskiego psa koczującego obok ich kampera przez dwa tygodnie, teraz to ich przyjaciel i zabierają go wszędzie ze sobą.
valdes - 2018-05-24, 21:11
erikson napisał/a: |
my żółtą karetka na gdyńskich blachach,lecimy na Cieszyn,potem prawdopodobnie Bratysława,przystanek nad balatonem, jakiś punkt można ustalić? |
będę zatem wypatrywał Was Myślę, że umawiać się na trasie nie ma sensu, przynajmniej w naszym przypadku, bo mamy jak na Grecję mało czasu i w tamtą stronę będę chciał jak najszybciej dojechać, bez żadnych dłuższych postojów, noclegi gdzieś przy trasie, tam gdzie mnie zmorzy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-24, 22:07
Gratuluje,ze Wam się spodobało pisanie relacji
Jak klikacie foty-przeglądaj
ramka 2x5cm-dodaj załącznik i opis robisz w tej ramce ,przed wyślij lub można uzupełnić opis później.Dawno temu było 3-6 psów,w zeszłym roku już nie było,a naszego puszka pogryzł pies na dużej stacji benzynowej w Macedoni. za relację i moje miejscówki Barbara
jedrek49 - 2018-05-25, 19:15
Dzisiaj rano pożegnaliśmy Krysię i Roberta i ruszyliśmy w dalszą drogę na południe najpierw drogą wzdłuż wybrzeża , potem przez Leonido i Kosmas .Pod klasztor można podjechać kamperem , jest tam bezpłatny parking. W tej chwili stoimy na plaży naprzeciw Monewaisy gps miejsca postojowego:36.728166 23.026196.Do morza ok. 10 metrów, obok nas stoi tylko jeden kamper. Cichutko i brak ludzi, także psiaki mogą chodzić luzem.
jedrek49 - 2018-05-25, 19:19
Dalszy ciąg fotek
izola - 2018-05-25, 20:30
Fota DSCN8395.JPG
produkcja soku z pomarańczy
ślinotoku można dostać
za wszystkie ciekawe foty i dobrą relacje
... ech jak by nie te Węgry i Grecja by była w koszyczku.
Pordrowienia z pięknych okolic Komarom
Spax - 2018-05-25, 21:48
Ehhhh ta Grecja - tyle razy juz tam byłem i nadal nie mam dosyć. Czas najwyższy wybrać się ponownie.
Piwko poleciało, bo Wam zazdroszczę kurdele...
jedrek49 - 2018-05-26, 08:38
Kalimera wszystkim forumowiczom, a szczególnie Basi I Zbyszkowi naszym grekomaniakom, z których rad często korzystamy. Uzupełniając wczorajszą relacje, w KOsmas na tyłach kościoła jest parking i wspaniała źródlana woda, można zatankować do pełna.
Aby zatrzymać smak i zapach Grecji robimy sok i dżem pomarańczowy również na zimę. Dzisiaj pracowity dzień wyrób dżemu pomarańczowego , który uwielbiamy.
Kilka fotek z miejsca postojowego.
erikson - 2018-05-26, 12:54
valdes napisał/a: | erikson napisał/a: |
my żółtą karetka na gdyńskich blachach,lecimy na Cieszyn,potem prawdopodobnie Bratysława,przystanek nad balatonem, jakiś punkt można ustalić? |
będę zatem wypatrywał Was Myślę, że umawiać się na trasie nie ma sensu, przynajmniej w naszym przypadku, bo mamy jak na Grecję mało czasu i w tamtą stronę będę chciał jak najszybciej dojechać, bez żadnych dłuższych postojów, noclegi gdzieś przy trasie, tam gdzie mnie zmorzy |
my tez prosto ku morzu
jedrek49 - 2018-05-26, 18:35
A oto nasz dżemik pomarańczowy
jedrek49 - 2018-05-26, 18:47
Izola ,koszyczek można powiększyć, dla Grecji warto , Spax nie ma co zazdrościć szybkie pakowanie i hop do Grecji.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-26, 22:20
Dlaczego tak szybko przejechaliscie gdzie plaża Sambatiki,oraz przepiękne dzikie wschodnie wybrzeże z Fokiano,Kiparisi,Richea,Limni Geraki Jakoś nie wszyscy chcą tamtędy jechac a naprawdę warto.Kosmas w tym roku wracaliśmy do Sambatiki i Leonidio tamtędy,oraz przez Geraki.Wracająć z Richea staliśmy też na tej plaży co Wy teraz.Pozdrawiam,mój dżem czereśniowy też jest pyszny.Już dochodzą następne czeresnie.Gdzie trafiły się dobre pomarańcze,w tym rejonie jest dużo sadów.Pakistańczycy pracują w swoich długich sukniach Dzieki za wpis i informacje.Zadzwonie jutro gdzie jada Roberciki.Czekam na dalej z podpisywanymi przez Jole fotami.
Spax - 2018-05-26, 22:27
jedrek49 napisał/a: | Spax nie ma co zazdrościć szybkie pakowanie i hop do Grecji. |
Pomyślę, pomyślę. Najpierw jednak po Francji muszę odetchnąć i żonkę z Łotwy ściągnąć, bo samemu jeździć mi się nie chce. Dawajcie dalej fotki i opisy Waszych wojaży - se popatrzę chociaż
jedrek49 - 2018-05-27, 07:01
dobrego dnia życzymy
jedrek49 - 2018-05-27, 11:11
Prosimy uważajcie jak będziecie przejeżdżać przez Macedonię I Serbię,jeżeli macie pocztę w telefonie nie korzystając z niej naliczają koszty za każdy email, nas nabili na 256 za romaning. .Wyłączajcie przesył danych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzwonilem to T-mobile,to powiedzieli ze telefon jak ma wlaczony przesyl internetu ,sam sprawdza czy sa jakies wiadomosci i za to naliczaja koszty,najlepiej calkowicie wylaczyc telefon ,ktory ma internet
Spax - 2018-05-27, 18:39
Kurdele - tyle razy razem z Bronkiem ostrzegaliśmy!!! Ehh. jedrek49 napisał/a: | romaning. |
jedrek49 - 2018-05-27, 19:35
"Mądry Polak po szkodzie", nasz błąd nie czytaliśmy waszych postów.
jedrek49 - 2018-05-27, 19:39
" Kamienne stwory" bronią wybrzeża.
Bronek - 2018-05-27, 19:58
jedrek49 napisał/a: | Prosimy uważajcie jak będziecie przejeżdżać przez Macedonię I Serbię,jeżeli macie pocztę w telefonie nie korzystając z niej naliczają koszty za każdy email, nas nabili na 256 za romaning. .Wyłączajcie przesył danych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzwonilem to T-mobile,to powiedzieli ze telefon jak ma wlaczony przesyl internetu ,sam sprawdza czy sa jakies wiadomosci i za to naliczaja koszty,najlepiej calkowicie wylaczyc telefon ,ktory ma internet |
A nie mówilimmmmmmm!
Reklamuj u operatora
Tu np... pisałem. Ja stary cwaniak miałem, tylko 2g/ gsm, transfer, aktualilacje itd... wyłączone specjalnie w salonie.
G.. no to dało.
Udawałem ciemniaka, który nie wie co i jak. Miałem wcześniej info iż takie jaja się zdarzają. A ja ludziom wierzę .. itd. I dlatego chyba był zwrot bez szemrania o wiele wyższej kwoty.
https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15
I nie bardzo wtedy wierzono, bo to fakt " w pale się nie mieści" Dlatego nie lubię tych krajów pomimo ich czasem fajnej geografii i miłych wspomnień zanim zrobili to co zrobili w XXwieku, jak dzicy.
SlawekEwa napisał/a: | Track222 napisał/a: | Sławek, Bronek to ma fantazje i to wielką!! |
Ryśku Bronek w swojej fantazji widzi zagrożenie wojenne nawet w Biłgoraju |
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-27, 20:33
jedrek49 napisał/a: | "Mądry Polak po szkodzie", nasz błąd nie czytaliśmy waszych postów. | Jędrek ,ja też nie czytałam,a tak byłam zacieszona że mam maps me,i wydawało mi się,że w Macedoni i Serbii mam wszystko wyłączone i przy powrocie też wyszło ponad 200zł.
jedrek49 - 2018-05-28, 18:11
Zapraszamy chętnych kamperowiczów na spacer po Monewazji (starszym na pewno dobrze znanej ).
Samotna skała , wyrastająca z morza, była częścią Peloponezu, w IV wieku w wyniku trzęsienia ziemi oderwała się od lądu i powstało na niej bizantyjskie miasto niespotykanej urody. Słusznie przez niektórych zwana jest Gibraltarem Wschodu.
Burzliwe były losy mieszkańców Monewazji, Grecy i Turcy wyrzynali się wzajemnie. Dzisiaj w mieście królują koty i pewnie dlatego jest tam błogi spokój.
valdes - 2018-05-28, 20:33
Bronek napisał/a: |
A nie mówilimmmmmmm!
Reklamuj u operatora
Tu np... pisałem. Ja stary cwaniak miałem, tylko 2g/ gsm, transfer, aktualilacje itd... wyłączone specjalnie w salonie.
G.. no to dało.
Udawałem ciemniaka, który nie wie co i jak. Miałem wcześniej info iż takie jaja się zdarzają. A ja ludziom wierzę .. itd. I dlatego chyba był zwrot bez szemrania o wiele wyższej kwoty.
https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15
I nie bardzo wtedy wierzono, bo to fakt " w pale się nie mieści" Dlatego nie lubię tych krajów pomimo ich czasem fajnej geografii i miłych wspomnień zanim zrobili to co zrobili w XXwieku, jak dzicy.
SlawekEwa napisał/a: | Track222 napisał/a: | Sławek, Bronek to ma fantazje i to wielką!! |
Ryśku Bronek w swojej fantazji widzi zagrożenie wojenne nawet w Biłgoraju |
|
Polecam Googlowe mapy na czas przejazdu przez Macedonię i Serbię. Wcześniej, w domu, przez WIFI wejdźcie w zakładkę google maps - mapy offline - ściągnijcie na telefon interesujący Was obszar przejazdu , przed wjazdem na ich terytorium wyłączyć Dane/internet w smartfonach i gitara! Wejść sobie z powrotem w google'a, i... działa, wszystko oprócz powiadomień o korkach....
Jędrek49
piękna ta Monewazja ..
Bim - 2018-05-28, 20:48
valdes napisał/a: | Polecam Googlowe mapy na czas przejazdu przez Macedonię i Serbię. |
Po co
Przecież tam prosto się jedzie
valdes - 2018-05-28, 20:50
Bim napisał/a: | valdes napisał/a: | Polecam Googlowe mapy na czas przejazdu przez Macedonię i Serbię. |
Po co
Przecież tam prosto się jedzie |
Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie jechać bez navi
Bronek - 2018-05-28, 21:20
Dla tych co nie przepadają za tymi krajami, to chyba jedna tylko wątpliwość - Belgrad śodkiem czy bokiem?
valdes - 2018-05-28, 21:28
Bronek napisał/a: | Dla tych co nie przepadają za tymi krajami, to chyba jedna tylko wątpliwość - Belgrad śodkiem czy bokiem? |
ale w sensie którędy szybciej/lepiej czy innym?
dziś na fb campermajstrach wyczytałem, że część jeździ właśnie przez Belgrad bo niby szybciej niż obwodnicą ?
Bim - 2018-05-28, 21:53
valdes napisał/a: | dziś na fb campermajstrach wyczytałem, że część jeździ właśnie przez Belgrad bo niby szybciej niż obwodnicą ? |
Waldek ty nie byłeś jeszcze ,a juz wiesz jak byś był
nie piszmy w tym temacie po to temat Jędrka 49
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-29, 08:52
Bim napisał/a: | to temat Jędrka 49 | oczywiście ale jak się zwróci uwagę to czasami ktoś się obrazi Czasami jedzie się w ciemno i samemu potem informacje na camperteam.Pytają a pytają a potem nie do Grecji a jadą do Włoch.Tak jak pisze Andrzej 627 trzeba się przygotować.My tyle razy byliśmy na Bałkanach,a i tak czasami spotykają nas nieprzewidywane sutuacje. Oprócz neta kupuje stale nowe mapy papierowe,oraz przewodniki/Krety mam 6 różnych/.Komu się spieszy jedzie autostrada,my jedziemy zawsze różnymi drogami ,zwiedzamy,a trafiają się takie sprawy jak obljezak w Serbii/nasza relacja z fotami/. Jakiś czas temu zmieniliśmy trase jadąc przez Rumunie,ale zbaczamy na Macedonie w celu tankowania. Paliwo było po 48,potem 52 a teraz Jędrek pisze 63 dinary.To już drogo ale taniej jak w Grecji ,czy innych krajach Bałkańskich Euro też drożeje tak jak ktoś pisał,wakacje będą drogie
Bim - 2018-05-29, 10:58
Cytat: | to temat Jędrka 49
oczywiście ale jak się zwróci uwagę to czasami ktoś się obrazi Czasami jedzie się w ciemno i samemu potem informacje na camperteam.Pytają a pytają a potem nie do Grecji a jadą do Włoch |
Basiu tu chodzi o to ,że kolega pyta w różnych wątkach na temat dojazdu.
Wystarczy poczytać stare wątki o wyjazdach do Grecji .
Pisaliśmy wiele razy ceny autostrad różne alternatywy dojazdu ,a jak będziemy śmiecić w wątku z relacją na bieżąco to sama wiesz
andrzej627 - 2018-05-29, 11:18
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Oprócz neta kupuje stale nowe mapy papierowe,oraz przewodniki/Krety mam 6 różnych/. |
jedrek49 - 2018-05-29, 15:06
My się nie obrażamy,, KAŻDĄ KONSTRUKTYWNĄ UWAGĘ , DOCENIAMY. Kalimera z Ghitio. Więcej wieczorem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-29, 21:53
jedrek49 - 2018-05-30, 09:01
Z Monewazji, przecinając "paluszek" pojechaliśmy w kierunku zachodnim w stronę Githio. Przy bocznych drogach piękne sady pomarańczowe.
Kilka razy wjeżdżaliśmy na plażę ,wcześniej znalezioną na mapach, ale nie podobało nam się , to do morza za daleko, to zbyt brudno i w końcu zatrzymaliśmy się na parkingu przy statku;gps.36.789159 22.582219.
Na parkingu sporo kamperów i samochodów osobowych,dopiero pod wieczór wyludniło się, także noc była spokojna.
jedrek49 - 2018-05-30, 09:21
Wczorajszy dzień to spacer po Githio ( targ jest tylko w piątek),później bardzo miłe spotkanie z przyjaciółmi Iwonką i Zbyszkiem, którzy przypłyneli z Włoch, oraz wspólne kamperowanie w Githio obok zamku.
Pogaduchy do wieczora i wyrób dżemu pomarańczowego, cieszymy się że zaraziliśmy ich tą pasją
Niestety około siódmej przyjechał policjant i w dość obcesowy sposób kazał nam odjechać( było to pierwsze tak niemiłe spotkanie z policją). W związku z tym że było już późno, pojechaliśmy na znaną nam plażę na ukochanym półwyspie Mani,przed jaskinią Pirgos Dirou i tutaj wspólnie z przyjaciółmi odpoczywamy.
BaWa - 2018-05-30, 10:01
Piwko do dżemu zdradzisz spobób wykonania?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-30, 12:39
No niestety pod zamkiem nie wolno,ze 4 lata temu tam spaliśmy.Znów przejechaliscie daleko,a 4 km plaża Marvouni municypalna,my stoimy zawsze pod prysznicem,dalej jest kilka kempingów,a jeszcze dalej w lewo wspaniałe miejsca. :kawka:Plac w Githio super na tej plaży przeczekujemy do piątku.We wtorek koło kościoła w miescie jest tez plac ale maleńki i inne ceny
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-30, 12:44
[quote="jedrek49"] Pirgos Dirou i tutaj wspólnie z przyjaciółmi odpoczywamy, no szkoda,że tam nie ma kranu z woda,ale miejsce wspaniałe dla kamperów
jedrek49 - 2018-05-31, 07:49
Przepis na dżem z pomarańczy dla BAWA;
- obieramy pomarańcze za skórki
-kroimy w dość drobną kosteczczkę
- wsypujemy do garnka 4 litrowego ,tyle żeby zmieścił się cukier
- dodajemy pokrojoną w kosteczkę skórkę z pomarańczy ( z dwóch do trzech pomarańczy)
- gotujemy ok. godziny i gorącą pulpę blendujemy
- dosypujemy cukier ( na 3,5 litra pulpy ok. 1,5 kg. w zależności od tego jak słodkie są pomarańcze( trzeba próbować)
- gotujemy ąż cukier się rozpuści
- dodajemy pektynę ( ważne ,żeby pektynę bo jest smaczniejszy niż z żelfiksem)
- dalej gotujemy z pektyna aż zacznie żelować
- do słoiczków i gotowe.
W czasie krojenia staramy sie wybrać pestki.Smacznego.
Spax - 2018-05-31, 10:49
Uwielbiam dżem z pomarańczy.
Ponieważ u nas tylko ja go jadam, to dodaję jeszcze do słoiczków kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu. Staje się wtedy bardziej męski i jednocześnie cieszy oko. Ze świeżą bułeczką, rogalikiem albo croissantem - mniam, mniam
jedrek49 - 2018-05-31, 11:46
MNIAM,MNIAM
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-31, 13:06
Jeszcze o dżemie.ja raz próbowałam bo dałes mi półprzepisu. Nie miałam pektyny,nawet nie wiem gdzie kupić/do moich dżemów nic nie dodaje,mam stara mise miedziana z rosji,i dżem duszę 2 dni/,no i nie blendowałam.W kamperze mam blender ale boje się włączyc bo nawet przy suszarce spaliła się przetwornica.
jedrek49 - 2018-05-31, 16:02
Basiu, każdy robi jak lubi, w kamperze trudno dwa dni dusić bo i warunków za bardzo nie ma i za gazem problem My pektynę kupujemy w Polsce w naszym wiejskim sklepiku. Blendować możemy z tym nie ma problemu.
jedrek49 - 2018-05-31, 16:14
Od przedwczoraj stoimy na naszej ulubionej plaży ,obok jaskini Pirgos Dirou ; gps.36.641163 22.383194.
Dziś rano pożegnaliśmy się z Iwonką i Zbyszkiem, którzy pojechali na północ.Oto kila fotek z plaży.
jedrek49 - 2018-06-02, 18:19
Wczoraj opuściliśmy piękny, skalisty Półwysep Mani, owiany tajemnicą, przed laty zamieszkiwany przez rodzinne klany w domach - wieżach. Chwała za to współczesnym mieszkańcom , że zachowują dawną architekturę.
Wisienką na torcie było spotkanie przesympatycznego Polaka ,który po przejściu na emeryturę wrócił na ziemię przodków ( jego dziadek uciekał przed huntą w Grecji i tak jak wielu Greków osiedlił się w Polsce) , po latach wnuk wrócił na Mani i tu realizuje swoje pasje( rzeźbi w kamieniu, uprawia górskie storczyki zbiera i klasyfikuje owady).
Opowiedział nam okrutną historie jak wydarzyła się , w zatoczce w której staliśmy prze parę dni.
Mieszkańcy Mani nie poddali się Turkom ,którzy przez lata gnębili Greków. W czasie jednej z napaści, przywódca hordy tureckiej zwołał wszystkich mężczyzn Mani żeby podpisać z nimi warunki ugody, w tym czasie Turcy wdarli się do zatoczki, kobiety obroniły zatokę używając w tym celu sierpów.
W Gearopoli , na ryneczku stoi pomnik ,kobiety z sierpem , natomiast 23 marca na Mani jest wielkie święto, mieszkańcy oddają cześć obrońcom Mani ( w regionalnych strojach świętują, podobno wygląda to przepięknie)
Pewnie jest wiele takich miejsc w których my spokojnie odpoczywamy ,a dla innych było to miejsce śmierci
Smutne to.
jedrek49 - 2018-06-02, 18:35
Zdjęcia z drogi powrotnej przez Mani
jedrek49 - 2018-06-03, 19:01
Dodając do wczorajszej relacji , na Półwyspie Mani, w miejscowości Lagkada obok urzędu pocztowego jest kran z wodą gps. 36.781921 22. 339853.
jedrek49 - 2018-06-03, 19:18
W piątek, po opuszczeniu Półwyspu Mani ,staliśmy przy plaży w miejscowości Miki Mantineila gps. 36.976198 22. 1480887, niedaleko Kalamaty. W sobotę rano wybraliśmy się na targ w Kalamacie, na zakupy ; świeże owoce warzywa i oliwki.Jest to duży bazar,w hali można kupić świeże ryby. gps .bazaru: 37.046997 22.115686.
W tej chwili stoimy na plaży w miejscowości Velika , duża piaszczysta z dobrym wejściem do wody, woda bardzo ciepła. gps plaży; 36.995706 21.950842.
jedrek49 - 2018-06-04, 20:32
Kolejny piękny dzień nad greckim morze.
Dzisiaj rano opuściliśmy plażę w Velice ( na plaży są trzy czynne prysznice) i w tej chwili stoimy nad brzegiem morza w miejscowości Romanos gps. 36.989556 21.649100.Fajne miejsce , na klifie, wśród skałek, po prawej stronie wejście na piękna piaszczystą plażę.
Zdjęcia z przejazdu i miejsca postojowego.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-05, 09:46
To macie szczęście bo jakiś czs temu policja przegonila wszystkich,bo tu jak i na golden beach jest natura 2000 może jeszcze nie sezon,bo jak my byliśmy to byli sami Anglicy i Niemcy.Jedziecie do góry koło Zaharo plaża Neochori,byl napis można kempingować,wielka plaża za słynną Elea,nazywa się Neochori 37.432436 i 21.657166
jedrek49 - 2018-06-05, 11:04
Witam
Droga Basiu,dzieki sliczne za namiary,bardzo sie przydadza,noc minela spokojnie ,jeden kamper z Holandi stal kolo nas.dis jest pieknie ,tylko duzy wiatr od morza i duza fala,,czekamy na dalsze namiary dobrych plaz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-05, 12:02
Akurat zaczęło padać/ja mam tyle pracy w ogrodzie ,no i czeresnie nie do wyzbierania/dlatego poszukałam kalendarz z 2011r i wtedy może pamiętasz był na forum AFFA. Czytam że zamiast mostem zrobiliśmy wycieczke promem na Peloponez.No i AFFA polecił nam/wielki miłośnik Grecji/Skaidiaprzed Pirgos nad morzem.Znalazłam koordynaty one pokrywają się z obecnymi na maps-me.Salismy na dużym parkingu koło knajpy.Wiele tam spacerowaliśmy po całej okolicy.37.700151 i 21317398 dobrze ze w maps me sa 2 rodzaje koordynatów bo my w naszym GPS mamy inne.A ja nie chce się znać na nawgacji nie zaśmiecam Ci relacji
andrzej627 - 2018-06-05, 12:33
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | A ja nie chce się znać na nawgacji |
Jednak chyba trochę się znasz.
jedrek49 - 2018-06-05, 14:59
Czy chodzi o Skafidię, jeśli tak znamy to miejsce, jest tam piękny " bajkowy las".Pojedziemy tam na pewno.
Basiu masz racje, na pierwszy wyjazd do Grecji tez polecali byśmy Kalambakę z klasztorami - meteorami. Miejsce magiczne. Pozdrawiamy serdecznie, nie przepracuj się.
jedrek49 - 2018-06-05, 15:20
A propo zaśmiecania relacji, my tak nie uważamy , pisz jak będziesz miała ochotę.
jedrek49 - 2018-06-05, 19:24
Drugi dzień w miejscowości Romanos, na klifie.Podoba nam się to miejsce,co prawda nie ma wody , ani koszy na śmieci, ale jest pięknie.Można chodzić na dalekie spacery , nie ma ludzi w pobliżu ,także psiaki mogą biegać wolno.
Kilka zdjęć ze spaceru.
jedrek49 - 2018-06-06, 15:28
Dzisiaj rano zmieniliśmy miejsce pobytu, jadąc wzdłuż wybrzeża dojechaliśmy do Kalo Nero i tutaj stoimy gps.37 17 45.56 21 41 41.45 .Jest to dość fajne miejsce , za parkingiem restauracyjnym, pod tamaryszkiem. Do morza ok. 40 metrów.
Zdjęcia z jazdy wzdłuż wybrzeża.
jedrek49 - 2018-06-07, 11:10
Kalo Nero, stoimy tu drugi dzień. Przy restauracji są czynne prysznice. Niedaleko naszego miejsca postojowego na parkingu stoi 10 kamperów, niestety nie ma kampera z Polski. Spokojnie tu i przyjemnie. Wejście do morza fajne, woda bardzo ciepła.Wczoraj na wieczornym spacerze spotkaliśmy rodzinę z Polski , którzy tu odpoczywają w pięknym hotelu.
Kilka zdjęć z Kalo Nero.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-07, 22:04
Dawno tam nie byliśmy,koło cmentarza kran z wodą tankowaliśmy do pełna,bo z prysznicy jakoś, blisko baru nie pasowało. Fajnie bo widok na morze z góry
jedrek49 - 2018-06-08, 15:41
Witamy serdecznie, dziś jedziemy dalej na północ Peloponezu,najpierw zajechaliśmy na miejsce o gps. 37.349272 21.693342 fajne miejsce można stać ,później odwiedziliśmy słynną Eleia gps. 37.370361 21.685694, piękne miejsce, stary rozłożysty las piniowy ,czysto można stać w cieniu nawet pół roku, na boisku sportowym obok zielonego kontenera jest kran z wodą.
My preferujemy miejsca z widokiem na morze, dlatego nie staneliśmy w Eleii, tylko pojechaliśmy na plażę
Kakovatos gps. 37.456292 21.638599 ,piękne miejsce, szeroka piaszczysta plaża ,wspaniałe wejście do morza, długo ciągnie się płytka , krystalicznie czysta woda ,o podłożu piaszczystym. obok nas prysznic trochę zdewastowany, woda ze studni( kiedyś była tu restauracja). Tu zamierzamy stać parę dni.
Tym razem mniej zdjęć , bo słaby internet.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-08, 22:56
Jędrek,Kakovatos jest rzut beretem za Neochori,możecie sprawdzić idąc plażą w lewo.My też dawno nie byliśmy w Elei,bo tam trochę się zepsuło,a tak jak piszesz nie widać wody.Jak ostatnio byliśmy to oszczekało nas kilka psów,kamperowcy daja im jeść.Sprawdzicie jak jest teraz :kawka:Macie Zacharo z targiem.
jedrek49 - 2018-06-09, 13:07
Nam się Elea podobała,fajnie tam przyjechać w kilka kamperów i biesiadować.
jedrek49 - 2018-06-09, 14:24
Kilka zdjęć z wczorajszego spaceru,po malutkiej miejscowości Kakovacos i dzisiejszego poranka.
jedrek49 - 2018-06-10, 19:10
Kolejny piękny dzień w Kakovakos,na plaży. Dziś morze wzburzone, mocno wieje.
jedrek49 - 2018-06-11, 18:43
Na plaży przy której stoimy już trzeci dzień stoi samotne zniszczone krzesło.
Nie jest ono porzucone,tylko służy mieszkańcom wioski. Co jakiś czas przychodzi starszy człowiek przysuwa krzesło blisko morza,siada zadumany i podziwia , pewnie wspomina swoją historię. Zawsze później odstawia krzesło w to samo miejsce, aby służyło innym.
Niby nic a wzrusza.
jedrek49 - 2018-06-11, 21:31
Na dobranoc
Madan - 2018-06-11, 22:21
Hej
My w ubiegłym roku na opisywanej przez Was plaży przy jaskiniach Dirou, również spotkaliśmy tego Polaka o imieniu Robert. Przesympatyczny człowiek i ogromna kopalnia wiedzy o regionie i historii, ma wiele pasji i przeżył mnóstwo ciekawych przygód. Warto z nim spędzić czas i posłuchać jego opowieści.
Pozdrawiamy i czekamy na dalszy ciąg relacji.
jedrek49 - 2018-06-12, 17:59
Dziękujemy Madan ,fajnie że czytacie nasze wypociny. Dzisiaj witamy ze Skafidii ,zatoczki z małym portem ,restauracją ,plazą i bajkowym lasem.gps.37.699947 21.317470.
Sympatycznie tu,stoimy na skarpie nad samym morzem.Obok restauracji, od strony parkingu są
prysznice i krany z wodą Zostajemy tu do jutra.
Kilka fotek.
jedrek49 - 2018-06-14, 20:37
Rano opuszczamy Skafidię, jedziemy na bazar w Zacharo po świeże owoce i warzywa( nieduży bazar,dobrze zaopatrzony , brakuje tylko oliwek i oliwy).
Zaglądamy w parę miejsc wzdłuż plaży, ale nie podoba nam się jest brudno i sporo starych przyczep,strach tam zostać.
I tak dojeżdżamy do źródeł termalnych w Lautra Kilini gps.37.888550 21.117121 , w parku ładnie zagospodarowanym są źródła i termalne błotko, borowinka ,którą można się posmarować. Woda co prawda ma zapach zgniłych jaj,ale czego nie robi się dla zdrowia.
W końcu stajemy na dwie doby w pięknym miejscu Ilis VIlas gps.37.889500 21.111500.Na skarpie nad piaszczystą plażą,niedaleko restauracji.Przed nami piękny widok na Zakyntos i Kefalonię.Co jakiś czas widać promy kursujące na wyspy.
Mirekl61 - 2018-06-14, 21:23
Tutaj ?
Mirekl61 - 2018-06-14, 22:19
Znalazłem 😊
andrzej627 - 2018-06-14, 22:48
jedrek49 napisał/a: |
W końcu stajemy na dwie doby w pięknym miejscu Ilis VIlas gps.37.889500 21.111500.Na skarpie nad piaszczystą plażą,niedaleko restauracji. |
Ja znalazłem tutaj:
https://goo.gl/maps/UFdzCxeNz6n
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-15, 10:51
andrzej627 napisał/a: | jedrek49 napisał/a: |
W końcu stajemy na dwie doby w pięknym miejscu Ilis VIlas gps.37.889500 21.111500.Na skarpie nad piaszczystą plażą,niedaleko restauracji. |
Ja znalazłem tutaj:
https://goo.gl/maps/UFdzCxeNz6n | jednym słowem czuwasz!ja tez co o Grecji to zawsze czytam.
andrzej627 - 2018-06-15, 22:10
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | jednym słowem czuwasz!ja tez co o Grecji to zawsze czytam. |
Czuwam i mam nadzieję, że na jesieni gdzieś się spotkamy w Grecji.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-15, 23:07
napisz na PW lub skaypie którędy będziesz jechał z
Francji ,czy może przez Kraków za tydzień będę miała już trochę czasu to będziemy rajdać na skaypie. ,we wtorek jedziemy kamperem z wnukami do Energilandii w Zatorze
jedrek49 - 2018-06-16, 12:37
Nie skończyliśmy ostatniej relacji, ponieważ internet nam się zbuntował, powiedział dość .
Odnośnie wód termalnych w Lautra Kilini, są to dzikie źródła, pamiętające czasy starożytne,w lesie eukaliptusowym gdzie są położone,panuje przyjemny mikroklimat, jest chłodno ,pomimo upałów.
Przejeżdżając tamtędy warto zatrzymać się na chwilę.
jedrek49 - 2018-06-16, 12:52
Ilis Vilas gps.37.88950 21.111500
Na skarpie,z widokiem na Zakyntos i Kefalonię to ładne miejsce,plaża piaszczysta, obok restauracja gdzie jest kran z wodą i ubikacja. Obok nas stoi trzynaście kamperów niemieckich.
Przepiękne zachody słońca.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-16, 19:18
fajnie macie,dobre miejsce nieznane Jak wracacie może cos podpowiem.my jednego roku nie jechaliśmy mostem,a zrobiliśmy sobie wycieczke promem,fajne widoki płynąc pod mostem :oops:Loutro Kilini niestety zaniedbane ,byliśmy 3 lutego 2015,moze latemjest bardziej zagospodarowane
jedrek49 - 2018-06-16, 19:38
Witamy z Diakopto, małego miasteczka położonego nad Zatoką Koryncką, u podnóża wąwozu VOURAIKOS.
Można stąd przejechać się kolejką zębatą przez wąwóz, widoki przepiękne, naprawdę warto.
Stoimy przy żwirowej plaży ,kilka metrów od morza .gps. 38.201860 22.193512 Na plaży są prysznice,po raz pierwszy mają założone wodomierze.Jest spokojnie, obok nas stoi kilka kamperów.
Kilka zdjęć ze spaceru do miasteczka i plaży.
jedrek49 - 2018-06-16, 19:41
Dziękujemy Basiu za podpowiedź, będziemy płynąć promem.Odnośnie źródeł w Lautro Kilini,nie są dobrze zagospodarowane, ale było czysto i przyjemnie.
izola - 2018-06-16, 20:06
fajnie tam macie... za nowinki i fotki
jedrek49 - 2018-06-17, 03:32
Dziękujemy ,szkoda że to już końcówka naszych greckich wakacji.
jedrek49 - 2018-06-17, 19:38
Dzisiaj pożegnaliśmy Peloponez, od rana była brzydka pogoda także zdecydowaliśmy się na wcześniejszy wyjazd. Z Patry promem wróciliśmy do Grecji Kontynentalnej.
Piękną widokowo drogą ,wybrzeżem Zatoki Korynckiej do Iteii, później przez góry dojechaliśmy do jeziorka termalnego w Termopilach.
Trochę nam smutno ,że to już prawie koniec naszych wakacji,ale cóż takie jest życie.
Dziękujemy wszystkim którzy, nam sekundowali i odwiedzali nasze posty. W wędrówce po Peloponezie korzystaliśmy z wcześniejszych doświadczeń kamperowiczów, ale mamy nadzieję ,że wrzuciliśmy i naszą cegiełkę.
Przed nami jeszcze tylko riwiera olimpijska, Skopie nocą i baseny termalne w Berekfurdo.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-18, 16:36
Chetnie skorzystamy z miejsca postojowego w Skopje,bo już nie byliśmy ze 3 lata tam.Nasze miejsce na parkingu w centrum,spalone,bo portier poskarżył ,że śpimy i trochę było kłopotów.
jedrek49 - 2018-06-23, 20:23
Jesteśmy już w domu. Czas na krótkie podsumowanie:
- wyprawa trwała 39 dni
- z autostrady korzystaliśmy w czasie przejazdu przez Serbię i Macedonię i niepłatnych odcinków w Grecji
( przejazd przez Serbię i Macedonię jest bezpieczny)
- w czasie odpoczynku na Peloponezie nie korzystaliśmy z kempingów
- był to wyjazd niskobudżetowy
- ze strony Greków nie spotkały nas żadne niemiłe niespodzianki, wręcz przeciwnie, są oni przyjaźnie nastawieni do turystów.
- był to wspaniały wyjazd , mamy nadzieję w przyszłym roku go powtórzyć
izola - 2018-06-23, 21:08
na podsumowanie powiem , dobrze zmajstrowana jazda i ciekawa relacja
jedrek49 - 2018-06-23, 21:16
Dziękujemy
izola - 2018-06-23, 21:32
Cytat: | - był to wspaniały wyjazd , mamy nadzieję w przyszłym roku go powtórzyć |
na takie klimaty też bym chciała...ale po waszemu
jedrek49 - 2018-06-23, 21:36
Izola,po prostu jechać,cieszymy się że nasz sposób podróżowania po Grecji podoba się.
Spax - 2018-06-24, 19:39
jedrek49 napisał/a: | Izola,po prostu jechać |
Izola! właśnie Wiem, że z Twoich stron to trochę daleko - ale tyle samo mamy my jadąc do FR czy ES.
jedrek49, Za fajną relację stawiam Wam zasłużone winko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-25, 17:03
Spax napisał/a: | zasłużone winko | ale winko nie liczy się na plus tak jak piwo
jedrek49 - 2018-06-25, 18:02
Bardzo dziękujemy za winko, szczerze mówiąc bardziej nam pasuje.
|
|