Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - krany (bateria) z kabelkiem

bartxt1 - 2018-05-02, 17:44
Temat postu: krany (bateria) z kabelkiem
dziś chciałem zdemontować Baterię kran i zdiwił mnie podpiety do niego dwużyłowy kabelek :shock: Ma pompę hdroforową która wzbudza sie gdy spada cisnienie.
Do czego zatem te kabelki??? Czy to instalacja do pompy zanurzeniowej (opcja)
dzięki za podpowiedzi

MILUŚ - 2018-05-02, 17:47
Temat postu: Re: krany (bateria) z kabelkiem
bartxt1 napisał/a:
........ Czy to instalacja do pompy zanurzeniowej (opcja)
dzięki za podpowiedzi

Tak i prawdopodobnie poprzedni właściciel kupił taki ...........

KASZUB - 2018-05-02, 19:03

Ja mam pompę zewnętrzna i kran z kabelkami. I podłączyłem sobie pompę pod te kabelki i tak. Choć pompka wyłącza się po nabić ciśnienia. A zrobiłem tak bo krany trochę przeciekaja jak jest stale ciśnienie... Pozatym krany bardzo słabe. Jeden nowy założyłem ale chciałem coś zmienić i ściągając węże pękł mi w rękach.
bartxt1 - 2018-05-02, 20:07

no to już jestem w domu :ok
Dzięki Koledzy :spoko

dziwaczek - 2018-05-02, 20:22

Zapewne kamperek był pierwotnie wyposażony w taką instalację z kabelkami (pompa załączała się jak odkręcano kran). Teraz jest układ ciśnieniowy, u mnie fabrycznie był układ ciśnieniowy i dodatkowo kabelki w kranach, ale działało tylko jako układ ciśnieniowy- dołożyłem zbiornik hydroforowy taki mały niebieski aby stabilizować ciśnienie - pomaga :idea
krzlac - 2018-05-02, 20:53

Większość baterii kamperowych ma mikro-wyłącznik i kabelki. Jeśli jest pompa ciśnieniowa to kabelki można uciąć i wyrzucić.
zdzineks - 2018-06-02, 17:32

Podłączę się pod temat bo akurat wróciliśmy z wyprawy i padła nam lodówka na 12V i przy czyszczeniu szafki pod zlewem widzę jakieś 2 cienkie zwisające kabelki i tak się właśnie zastanawiałem czy to one nie są od lodówki ale teraz myślę, że to jednak od instalacji wodnej.Dziwię się tylko.że wcześniej ich nie widziałem .
SlawekEwa - 2018-06-02, 17:53

zdzineks napisał/a:
że to jednak od instalacji wodnej.

I masz rację :bigok