| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Dylemat przed zakupem markizy
KASZUB - 2018-05-02, 21:18 Temat postu: Dylemat przed zakupem markizy Witajcie.
Zbieram się do zakupu markizy. W sumie nie chciałem ale po rozpoczęciu "kamperowania" od pobytu na cempingach(a nie miałem korzystać) zauważyłem, że może się przydać. Nie jestem entuzjasta opalania się więc cień się przydaje. A w razie gdy nie będzie drzew nie będę się kisił w lub pod kamperem...
Bardzo ładnie uzasadnilem swoja decyzję więc teraz do rzeczy...
Jeszcze nie wiem jak długa markize bym chciał bo nie zmierzyłem przed wyjazdem kampera cały ja
Ale strzelam w 3.5 lub mniej.
Ma być szara bo tak chce siła wyższa...
I co dalej? Co ona ma mieć? Widziałem jakąś z nóżkami opartymi na ziemi plus odciagi i wbite śledzie. Ale też gdzies widziałem taka z podparciem o auto nogami po skosie.
Nie wiem czy one mają jakąś możliwość ustawienia na tych nogach pod kontem np obniżając nogi?
Czy każda te nogi potrzebuje?
Napewno będę kupował używke więc na co zwrócić uwagę oprócz rozdarć na materiale i czy się otwiera i zamyka... O co pytać? Jaka wybrać markę? Pewnie nie będzie recepty idealnej ale może uda się pozbierać info z którego wyjdzie jakaś wskazówka....
Wiem, że to gdzieś napewno ale na nic nie trafiłem. Jestem za cienki w szukaniu. Pozatym posiadając tylko smartfona nie jest łatwo... Więc proszę o wyrozumiałość.
MILUŚ - 2018-05-02, 22:17 Temat postu: Re: Dylemat przed zakupem markizy
| KASZUB napisał/a: | .....Widziałem jakąś z nóżkami opartymi na ziemi plus odciagi i wbite śledzie. Ale też gdzies widziałem taka z podparciem o auto nogami po skosie.
Nie wiem czy one mają jakąś możliwość ustawienia na tych nogach pod kontem np obniżając nogi?
Czy każda te nogi potrzebuje? .......... |
Mam Omnistora ..........
Nogi są fabrycznie wyposażone w mozliwośc regulacji wysokości ; zakończone uchwytami które można przybić do gleby lub wesprzeć na boku kampera na specjalnych uchwytach .
Dotatkowo mam pas "sztormowy" którym w porywiste dni kotwiczę markizę do ziemi
silny - 2018-05-03, 06:10
Jak będziesz kupował to rozwiń całość do końca bo jest na rynku bardzo dużo markiz po wichurach, naderwanie, wygięte, itd. To właśnie po to wiara kotwiczy do ziemi lub samochodu.
Ja pierwszy raz w życiu jak rozstawiłem kamperka nad morzem i poszedłem z rodziną na spacer to po powrocie płakać mi się chciało markiza na złom
Taka nauczka
andi at - 2018-05-03, 07:12 Temat postu: Re: Dylemat przed zakupem markizy
| MILUŚ napisał/a: | | KASZUB napisał/a: | .....Widziałem jakąś z nóżkami opartymi na ziemi plus odciagi i wbite śledzie. Ale też gdzies widziałem taka z podparciem o auto nogami po skosie.
Czy każda te nogi potrzebuje? .......... |
Mam Omnistora ..........
Nogi są fabrycznie wyposażone w mozliwośc regulacji wysokości ; zakończone uchwytami które można przybić do gleby lub wesprzeć na boku kampera na specjalnych uchwytach .
Dotatkowo mam pas "sztormowy" którym w porywiste dni kotwiczę markizę do ziemi |
Nic dodać nic ująć . Na całą szerokość auta
Warto jeszcze mieć takie coś https://www.obelink.pl/pr...ki-do-busa.html
Lekkie i praktyczne
DC - 2018-05-03, 07:23
Jak by co to mam Fiamme F45Ti kolor płótna Sahara a kaseta srebrna. Długa na 3m z 2011 roku. Sprzedam w niskiej cenie bo trzeba ją przeszyć przy kasecie, naderwane brzegi po ok. 10cm. W razie czego uchwyty do mocowania w komplecie i montaż bo samemu to ciężko
Darek Szczecin - 2018-05-03, 08:41
A ja mam na zbyciu markizę Fiamma 45 S szerokość 300cm obudowa Titanium kolor materiału Royal Grey. W komplecie nowiuśki zastaw do montażu na pionową ścianę Instrukcja montażu, Jakiś taki rozciągany pałąk chyba to Rafter albo coś innego.Nie jest uszkodzona, używana jeden sezon, a dokładnie 3 razy . Musiałem kupić krótszą. Cena całego zestawu 1200 pln.
bert - 2018-05-03, 09:45
| Darek Szczecin napisał/a: | A ja mam na zbyciu markizę Fiamma 45 S szerokość 300cm obudowa Titanium kolor materiału Royal Grey. W komplecie nowiuśki zastaw do montażu na pionową ścianę Instrukcja montażu, Jakiś taki rozciągany pałąk chyba to Rafter albo coś innego.Nie jest uszkodzona, używana jeden sezon, a dokładnie 3 razy . Musiałem kupić krótszą. Cena całego zestawu 1200 pln. |
jestem zainteresowany, daj jakiś tel do siebie proszę
mój 603 744 450
pzdr
Norbert
Darek Szczecin - 2018-05-03, 09:54
| bert napisał/a: | | Darek Szczecin napisał/a: | A ja mam na zbyciu markizę Fiamma 45 S szerokość 300cm obudowa Titanium kolor materiału Royal Grey. W komplecie nowiuśki zastaw do montażu na pionową ścianę Instrukcja montażu, Jakiś taki rozciągany pałąk chyba to Rafter albo coś innego.Nie jest uszkodzona, używana jeden sezon, a dokładnie 3 razy . Musiałem kupić krótszą. Cena całego zestawu 1200 pln. |
jestem zainteresowany, daj jakiś tel do siebie proszę
pzdr
Norbert |
poszło, a i korbka też jest
silny - 2018-05-03, 09:59
To Kaszub powinien mieć prawo pierwokupu jako autor tematu
Darek Szczecin - 2018-05-03, 10:09
| silny napisał/a: | To Kaszub powinien mieć prawo pierwokupu jako autor tematu |
A kurde się potoczyło, ale nie jest źle Kaszub ma ofertę od DC czyli transport gratis bo blisko do siebie mają.
LukF - 2018-05-03, 11:48
Wracając do podparcia nóg markizy do ściany kampera. To musisz oddzielnie dokupić dwa plastikowe białe uchwyty do których te nogi wkładasz i mocujesz by się trzymało. Plastikowe uchwyty przykręca się standardowo do samochodu na dwa blachowkręty każdy oraz masa uszczelniająca od wody. Chyba, że w blaszance masz możliwość dojścia od wewnątrz to wtedy zamiast blachowkrętów śruby na przelot M4 lub M5 by było super mocne
I tyle
ABCkamp.pl - 2018-05-03, 12:36
| DC napisał/a: | Jak by co to mam Fiamme F45Ti kolor płótna Sahara a kaseta srebrna. Długa na 3m z 2011 roku. Sprzedam w niskiej cenie bo trzeba ją przeszyć przy kasecie, naderwane brzegi po ok. 10cm. W razie czego uchwyty do mocowania w komplecie i montaż bo samemu to ciężko |
Leży i czeka
KASZUB - 2018-05-03, 13:15
Qurde dopiero wsatelm po nocce a tu już złoty deal mi przeleciał koło nosa... Oj Darek Darek... Ładna była. Uszkodzonej nie kupię niestety. No cóż będę szukał. Dzięki za wskazówki. Gdyby ktoś chciał coś wrzucić to proszę jeszcze. A intratne propozycje na PV chyba, że w nocy bo wtedy nie śpię
Darek Szczecin - 2018-05-03, 13:34
| KASZUB napisał/a: | Qurde dopiero wsatelm po nocce a tu już złoty deal mi przeleciał koło nosa... Oj Darek Darek... Ładna była. Uszkodzonej nie kupię niestety. No cóż będę szukał. Dzięki za wskazówki. Gdyby ktoś chciał coś wrzucić to proszę jeszcze. A intratne propozycje na PV chyba, że w nocy bo wtedy nie śpię |
Jaki tam złoty wg.mnie ten model nie nadaje się do blaszanki, ma taką budowę pasującą najbardziej do pionowej ściany. A taki model jak na foto to już bardziej. Poszukaj a coś znajdziesz, ja dwa lata potykałem się w garażu o tego klamota, aż doznałem olśnienia widząć twój temat że można sprzedać
KASZUB - 2018-05-03, 13:42
O to to... Taka byłaby najlepsza. Ale jak taka wybrać? Ciężko taka trafić pewnie. Mówię tu o przystępnej cenie...
Darek Szczecin - 2018-05-03, 13:51
| KASZUB napisał/a: | | O to to... Taka byłaby najlepsza. Ale jak taka wybrać? Ciężko taka trafić pewnie. Mówię tu o przystępnej cenie... |
moja to Thule Omnistor 5200
Darek Szczecin - 2018-05-05, 10:24
Jeszcze w temacie zadaszeń, jeśli nie chcesz wydawać za dużo kasy, nie masz ochoty na podnoszenie masy auta (markiza 3m to około 30 kg), planujesz wypady nie tylko latem na południe, to praktycznym rozwiązaniem są przedsionki lekkie. Był gdzieś już wątek na ten temat, generalnie ci co używają są zadowoleni. Szczególnie mają sens takie przedsionki w przypadku blaszanki w której ilość metrów kw jest mocno ograniczona. W przypadku gorszej pogody taki przedsionek to drugi pokój . A jak masz jeszcze suche webasto to możesz zrobić dodatkowy kanał zapewniający nadmuch ciepłego powietrza pod przedsionek (są dostępne nawet dedykowane rozwiązania w katalogach z akcesoriami kamingowymi) oczywiście za pierdylion złoty . No i przez przypadek mam na zbyciu , przedsionek Obelink Lagoon użyty 2 razy w cenie 600 pln . Robię garażową wyprzedaż, bo w tym roku z braku czasu nigdzie nie pojedziemy
LukF - 2018-05-05, 12:29
Dla blaszanki, jeśli ktoś chce w jednym miejscu dłużej pomieszkać, to faktycznie taki drugi pokój lepszy niż markiza
Przewaga markizy to tylko wieksza mobilność tzn.szybko się rozkłada i składa czyli do mieszkania na dziko np.na plaży OK. I wtedy przydadzą się plastikowe mocowania nóżek do ścianki auta. Przez przypadek nie mam na zbyciu
KASZUB - 2018-05-05, 13:39
Siemka panowie. Darek jak zwykle masz fajną rzecz
chętnie wezmę ten przedsionek. Przyda się. Napisałem już na PW. Mam nadzieję, że nie zdążyłes sprzedac jak ostatnio....
Tylko kurde pytanie czy on będzie pasował? Czy w zestawie są sprzedawane z listwa montażowa?? Skąd taka listwe dostać? Kurde nie ma mnie i nie wiem jak z wymiarami....
Nowy kosztuje teraz w promocji 670zl więc tragedii nie ma. Ale ta wysokość....
Darek Szczecin - 2018-05-05, 15:23
| KASZUB napisał/a: | Siemka panowie. Darek jak zwykle masz fajną rzecz
chętnie wezmę ten przedsionek. Przyda się. Napisałem już na PW. Mam nadzieję, że nie zdążyłes sprzedac jak ostatnio....
Tylko kurde pytanie czy on będzie pasował? Czy w zestawie są sprzedawane z listwa montażowa?? Skąd taka listwe dostać? Kurde nie ma mnie i nie wiem jak z wymiarami....
Nowy kosztuje teraz w promocji 670zl więc tragedii nie ma. Ale ta wysokość.... |
A widzisz to nie wiedziałem że takie to tanie teraz ja płaciłem coś około 1200,- w zestawie listwy do kedry nie ma, trzeba dokupić, (mam na sprinterze,ale nie oderwę bez strat ). Do twojego auta będzie pasować bez problemu. Listwy są w różnych cenach zależne od wyglądu i sposobie mocowania. Generalnie potrzebujesz coś takiego jak na foto o długości 3m.
zbyszekwoj - 2018-05-05, 15:32
Mam ten namiocik, kupiłem cus za 800. Listwa do kedry najtaniej u Duniego 25zl za mb. Namiocik własnie stoi rozbity. Rozlożenie trwa prawie tyle co markizy ze sztormiakiem. Mamy tu na kempingu przeglad róznych Obelinków, idzie nowa moda .
Darek Szczecin - 2018-05-05, 18:05
| zbyszekwoj napisał/a: | | Mam ten namiocik, kupiłem cus za 800. Listwa do kedry najtaniej u Duniego 25zl za mb. Namiocik własnie stoi rozbity. Rozlożenie trwa prawie tyle co markizy ze sztormiakiem. Mamy tu na kempingu przeglad róznych Obelinków, idzie nowa moda . |
Bo te przedsionki są bardzo praktyczne i lekkie, w połączeniu z dobrej jakości podłogą znacząco podnoszą komfort pobytu, zła pogoda mniej wkurza i mniej syfu się wnosi do auta
LukF - 2018-05-05, 20:09
Darek Szczecin napisał:
znacząco podnoszą komfort pobytu, zła pogoda mniej wkurza i mniej syfu się wnosi do auta[/quote]
No tak, bo dzięki temu mam dwa pokoje do sprzątania zamiast jeden....
To ja dziękuję bardzo
Bronek - 2018-05-05, 20:14
Room Service, zostawiasz w domu?
Darek Szczecin - 2018-05-05, 20:33
| Bronek napisał/a: | | Room Service, zostawiasz w domu? |
Ja zabieram tylko elektroniczne, jeden robot do mycia szyb i solara, drugi zajmuje się piaskiem, trzeci igliwiem. Robią to dyskretnie podczas naszej nieobecności, aplikacja w telefonie infomje urządzenia że się zbliżamy i spokojnie wycofują się na swoje pozycje do ładowania . Zestaw można rozbudować
wlodo - 2018-05-05, 20:52
| Cytat: | | Skąd taka listwe dostać? |
W hurtowniach/sklepach sprzedających kształtowniki aluminiowe, ja w Poznaniu płaciłem coś koło 30 zł za 5 mb.
daro35 - 2018-05-05, 21:38
Jest taka firma Plastics Group mają oddziały w całej Polsce,ja właśnie kupowałem listwę do takiego daszka z Juli,w twoim przypadku Gdańsk ul.Budowlanych 27.
https://screenshots.firef...www.plastics.pl
LukF - 2018-05-07, 19:55
| Darek Szczecin napisał/a: | | Bronek napisał/a: | | Room Service, zostawiasz w domu? |
Ja zabieram tylko elektroniczne, jeden robot do mycia szyb i solara, drugi zajmuje się piaskiem, trzeci igliwiem. Robią to dyskretnie podczas naszej nieobecności, aplikacja w telefonie infomje urządzenia że się zbliżamy i spokojnie wycofują się na swoje pozycje do ładowania . Zestaw można rozbudować |
No brawo. O jakich kosztach mówimy???
|
|