Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - cieknący kran

Stanek - 2018-05-07, 07:25
Temat postu: cieknący kran
Podczas majówki stwierdziłem wyciek spod kranu kuchennego. Początkowo myślałem, że to opaska na wężu się poluzowała, ale po szczegółowych oględzinach wychodzi, że kapie z wnętrza baterii. Możliwe, że w zimę coś przymarzło chociaż jak zawsze woda była spuszczona. Obawiam się, że czeka mnie wymiana kranu i tu pytanie. Gdzie najlepiej szukać takiego kranu jak na zdjęciu? Może jakieś pomysły na naprawę?
AGAiPIOTR - 2018-05-07, 07:51

rozbierz baterię i sprawdź mieszalnik w środku, nowy można dobrać w supermarkecie budowlanym, u nas niestety pękła nakrętka go mocująca i skończyło się na wymianie całego... ale też z supermarketu bo kamperowy cena x3 :-/ ps. wszystkie rurki pasowały ze starego
MILUŚ - 2018-05-07, 12:15

AGAiPIOTR napisał/a:
rozbierz baterię i sprawdź mieszalnik w środku....

Może podobnie jak u mnie dostały się jakieś fląchy i jest nieszczelny . U mnie po rozebraniu i wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy :ok

rakro1 - 2018-05-07, 12:25

Oby udało się przeczyścić i na tym koniec.U mnie,pomimo spuszczania wody i zostawania otwartych kranów zdarzyła się potrzeba wymiany i w kranie i w prysznicu.od tego czasu dodatkowo przedmuchuję sprężonym powietrzem.Był pretekst aby kupić sobie kolejną zabawkę pt.kompresor.Najgorsze,że wodę nalewa się tuż przed wyjazdem i jest za późno na naprawy.powodzenia.
Stanek - 2018-05-10, 21:51

Dzisiaj wymontowałem kran. Okazało się, że jakimś cudem wysunął się króciec z baterii i stąd ten wyciek. Umieszczenie króćca na swoim miejscu rozwiązało problem i obeszło się bez kosztów :wyszczerzony: