Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Ameryka - Kamperem po Ameryce i świecie

eeik - 2007-03-17, 12:45
Temat postu: Kamperem po Ameryce i świecie
Tak sobie szukam po necie

Co myślicie o takim wyskoku :) szybka przeprawa przez wielką wodę i potem kamperem

Może jak mąż się zdecyduje kiedyś wsiąść do samolotu

Marzy mi się taka jazda :)
http://www.camperboerse.d...ika/buchung.htm

Zresztą można Kanadę, Australię, Nowa Zelandię i Afrykę też myknąć

-------------------------
poprawiłem link. Janusz

edi - 2007-05-02, 08:54

witam,
może wiecie jakie są koszty przerzucenia przez Wielką Wodę (czyt. do Hameryki) vw T4 (westfalia)?
a także moze wiecie jakie koszty na innych trasach wodnych (indie-malezja)?
bede wdzieczny... :-P

wmich - 2007-05-02, 14:38

Bardziej opłaca się wypożyczyć kampera na miejscu niz wozić swojego przez może i oceany.
edi - 2007-05-03, 09:30

pewnie tak, jesli sie planuje krótki wypad - ale jadac na pare miesiecy to przestaje sie oplacac :-)
dlatego szukam info o wodnym transporcie

sasquatch - 2007-05-06, 21:01

Kup tam i sprzedaj po paru miesiącach. Proste :-)
pp - 2007-05-08, 22:01

transport campera za wielką wodę to kupa czasu i jeszcze wiecej pieniedzy! nop i nie wiem czy europejska homologacja jest tam w ogóle dopuszczalna!
pp - 2007-05-11, 11:36

a kto wie gdzie to jest? :-)
janusz - 2007-05-11, 11:47

Na tym transparencie jakieś napisy alfabetem Chińskim albo Japońskim i napis po Arabsku. Stawiam na Chiny.
pabloo - 2007-05-11, 12:04

Tybet????
Pozdrawiam
Pabloo

pp - 2007-05-11, 12:23

brawo!
nie pytaj jak przełęcz się nazywa bo nie pamietam!
wysokość ok 3700 mnpm
widok na północne ściany himalajów!

Adam - 2007-05-14, 22:02

Wybieram sie w przyszłym roku do stanów i chciałbym pojeździć tam kamperem. Powoli szukam kogoś kto ma w stanach kampera a chciałby pojeździć po europie, prosta zamiana na 3-4 tygodnie. Co o tym myślicie ? Gdyby był jeszcze ktoś chętny można by spróbować nawiązać kontakt z jakimś ich klubem.

Pozdrawiam
Adam

janusz - 2007-05-14, 23:13

Pomysł chyba dobry tylko my nie mamy klubu :gwm
kazbar - 2007-05-15, 08:09

Adam napisał/a:
można by spróbować nawiązać kontakt z jakimś ich klubem.
Pozdrawiam
Adam

Znalazłem kiedyś taką stronkę:

www.odkrywcy.com

Może tu pogrzebać?

eeik - 2007-05-15, 09:16

Pomysł świetny,
tylko jak taki "Hamerykanin" posiada kampura typowo amerykańskiego i przyjedzie do Europy/Polski i zobaczy nasze biedronki to w klaustrofobie wpadnie - tak mi się nasuwa.

No chyba , że bedzie świadomy tego czego może się spodziewać.

elaola - 2007-05-15, 12:01

eeik napisał/a:
tylko jak taki "Hamerykanin" posiada kampura typowo amerykańskiego i przyjedzie do Europy/Polski i zobaczy nasze biedronki to w klaustrofobie wpadnie - tak mi się nasuwa.

A mi się wydaje,że nie musi to być"Hamerykanin".
My przed kilku laty byliśmy na campingu we Włoszech swoją Niewiadowką.
Obok nas stał Włoch z ,jak my to mówimy autobusem,czyli przyczepą kilka metrow długą. Dopóki mieliśmy rozstawiony przedsionek wszystko było dobrze,ale kiedy zaczęliśmy się pakować i zobaczył naszą przyczepkę bez przedsionka,to nie mógł się nadziwić jak my się tam mieścimy.Stał 15 minut i w kółko powtarzał picolo,picolo.
Na koniec zwołał chyba z pół campingu,żeby innym pokazać to cudo. : :-D

Adam - 2007-05-16, 21:24

Patrząc na ich sprzęty zwłaszcza te prezentowane w Polskim Caravaningu można mieć wątpliwości. Jednak myślę, że jeżeli ktoś ma w stanach kampera na bazie samochodu terenowego a takich tam jest sporo to jest przyzwyczajony do "normalnych" naszych powierzchni. Ja mam nadzieję, że będą chętni.
kazbar - 2007-05-16, 22:26

Już to widzę:
Zamieniamy kampery.:
Amerykanin wsiada do mojego "trupa". Jedynka, dwójka, trójka, czwórka....
Górka? ...Trójka, dwójka, jedynka....
.....zepsuł się....jak nic! Zepsuł się...!

A tu... wcale się nie zepsuł, tylko "koników" (75 KM) jakby trochę mało!

PS. Mam szwagra w USA. Kilka lat temu przyjechał do "Starego Kraju". Dostał od rodziny Fiacika 126p, by mógł sie poruszać swobodnie tam i ówdzie.
....Jak...mijał ciężarówkę, to zamykał oczy i chował się pod kierownicę. :gwm
A i ten samochodzik to jakiś taki....za duży na nasze drogi!!!

kaimar - 2007-05-16, 23:46

Swego czasu poznałem Amerykanina. Na standardowe pytanie : jak ci się w Polsce podoba? odpowiedział: "Wszystko Ok, ale nie potrafię zrozumieć jak wy możecie się p.... w takich małych samochodach?"
eeik - 2007-05-17, 08:08

Kaimar tak powiedział ???

Hmmmm nie wiem jak w "Hameryce" ale na do tego służy duzo innych miejsc :0

Mało wyobraźni miał.
Ja tam komplesku "mały" nie mam, ale chodzi mi o to że jednak wyobrażenie "kamper"
nasze i ich może być nieco inne.
Adam jeżeli ktoś w stanach ma "naRAMkę" jak ja to nazywam to dopiero będzie w szoku.
Prędzej szukałabym zrozumienia u własciciela takiego Forda do 5.5 tony.
w przybliżeniu jak nasze :) .

Adam - 2007-05-18, 22:24

Zobaczcie taką stronkę www.teardrops.net
Przecież jak ktoś jeździ taką przyczepką to dla niego nasz niewiadówek jest jak autobus.
Pozdrawiam Adam

tatkog - 2007-05-19, 12:43

Jestem pod wrażeniem-po co kupowałem campera?
tadek - 2008-04-24, 23:00

Mam kolegę, który 2-3 razy do roku jeździ kamperem po świecie. Nawiązał kontakt z niemieckim biurem podróży. Wsiada się we Frankfurcie do samolotu a dalej Floryda, RPA, Australia, Kanada. W cenie jest przelot w obie strony i kamper na 2-3 tygodnie. Koszty przy 4 osobach ok. 600-800 euro na głowę. Trzeba dodać paliwo i wyżywienie, oraz atrakcje. Ale sprawa jest do przemyślenia. Postaram się od niego o namiary do tego biura i zamieszczę w tym temacie. :spoko
Ale po powrocie z termali bo właśnie skończyłem pakowanie i jutro ruszam smakować złocistego tokaja. :-D

Asaf - 2009-06-01, 00:14

Może by się jednak udało znaleźć namiar na to niemieckie biuro ?
albo są jakieś nowe wiadomości na temat korzystania z kamperów w USA lub w Kanadzie ?
Rok temu byłem 3 tygodnie w vancouver w Kanadzie i wszystko było pozajmowane i nie udało mi się wynająć kamperka . Przełom maja i czerwca. trzeba chyba by było rezerwować wcześniej.

podaje ceny paliwa w Kanadzie od 4.03 do 4.23 kanadyjskiego dolara za galon czyli 4.54 l