Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka - czy można pozbyć się zamrażalnika?

dulare - 2018-05-14, 11:39
Temat postu: Lodówka - czy można pozbyć się zamrażalnika?
Pytanie z tytułu jest trochę prowokujące. O co mi konkretnie chodzi?

Wyjeżdżamy czasem na parę dni, czasem na parę tygodni, jak się uda. Po powrocie zazwyczaj w zamrażalniku naszej lodówki jest sporo szronu i lodu. Oznacza to rozmrażanie i pilnowanie żeby woda nie wyciekła na podłogę, zasadniczo dość upierdliwa czynność po powrocie z każdej wycieczki. Jednocześnie w naszym podróżowaniu, przez ostatnie lata użyliśmy zamrażalnika może ze dwa razy, a i wtedy nie było to konieczne.

Myślę zatem o tym czy można na przykład wypełnić zamrażalnik w miarę szczelnie - powiedzmy odpowiednio dociętym styropianem - tak żeby nie było w nim zbędnego powietrza. Jednocześnie uszczelnić drzwiczki zamrażalnika tak żeby powietrze nie dostawało się do niego i zawarta w nim wilgoć nie mogła zamarzać np. przy drzwiczkach.

Pytanie jest następujące - w jaki sposób wpłynie to na działanie lodówki? Czy to raczej bezpieczna procedura, czy lepiej zostawić tak jak jest i rozmrażać po każdym powrocie?

krzlac - 2018-05-14, 13:05
Temat postu: Re: Lodówka - czy można pozbyć się zamrażalnika?
dulare napisał/a:
wypełnić zamrażalnik w miarę szczelnie - powiedzmy odpowiednio dociętym styropianem

Rozumiem, że nisza na butelkę wódeczki w styropianie będzie.

tom-cio - 2018-05-14, 17:52

Na moje to lepiej te plastiki zamrazalnika zdemontowac(nie mam pewnosci ale pewnie masz tak jak my ten maly zamralnik na pol szerokoscimlodowki).Zatkanie go styropianem spowoduje ,ze lodowka przestanie chlodzic.Jak zdemontujesz plastiki to szybciej spadniemtemp w calej lodowce.ja juz dawno wyciagnalem drzwi zamrazalki bo nie uzywalem i w lodowce temp.spada szybciej
Hugo - 2018-05-14, 19:19

:?:
Brat - 2018-05-14, 20:32

tom-cio napisał/a:
Na moje to lepiej te plastiki zamrazalnika zdemontowac(nie mam pewnosci ale pewnie masz tak jak my ten maly zamralnik na pol szerokoscimlodowki).Zatkanie go styropianem spowoduje ,ze lodowka przestanie chlodzic.Jak zdemontujesz plastiki to szybciej spadniemtemp w calej lodowce.ja juz dawno wyciagnalem drzwi zamrazalki bo nie uzywalem i w lodowce temp.spada szybciej
Paweł - ja zrobiłem dokładnie tak samo jak tom-cio ze 3 lata temu i to jest słuszna koncepcja! :)
Ewka B - 2018-05-14, 21:38

A z lodówki woda nie wycieka jak ją wyłączysz? Może lepiej wywal lodówkę, kup turystyczną na wkłady albo taką na 12V. Zyskasz miejsce na szafkę albo dodatkowy fotel
LukF - 2018-05-14, 21:52

Ewka B napisał/a:
Może lepiej wywal lodówkę, kup turystyczną na wkłady albo taką na 12V. Zyskasz miejsce na szafkę albo dodatkowy fotel

Ratunku!!!!!
Wywal coś jeszcze, zyskasz miejsce na sofę :mikolaj

Albo wywal takich doradców jak wyżej :gwm

Po co Ci lodówka... wkłady będziesz sobie w domu mrozić przed wyjazdem, nic Ci nie pocieknie... :brawo: :hihi: :opps:

Skorpion - 2018-05-14, 22:04

https://www.kena.pl
dulare - 2018-05-14, 22:35

Moja lodówka ma akurat taki bardziej normalny zamrażalnik - na pełnej szerokości, z otwieranymi w dół dużymi drzwiczkami. Oddzielony od głównej części lodówki. Nie da się nic zdemontować.

Niestety nie mamy też odpływu wody z lodówki. Wszelka wilgoć wycieka na kuchnię :(

Ewka B - 2018-05-15, 05:50

LukF napisał/a:
Ewka B napisał/a:
Może lepiej wywal lodówkę, kup turystyczną na wkłady albo taką na 12V. Zyskasz miejsce na szafkę albo dodatkowy fotel

Ratunku!!!!!
Wywal coś jeszcze, zyskasz miejsce na sofę :mikolaj

Albo wywal takich doradców jak wyżej :gwm

Po co Ci lodówka... wkłady będziesz sobie w domu mrozić przed wyjazdem, nic Ci nie pocieknie... :brawo: :hihi: :opps:

Sam się wywal

dulare - 2018-05-15, 11:58

No dobra, nie widzę specjalnie wskazówek, więc napiszę co mi przychodzi do głowy:

Nasza lodówka chłodzi "plecami" w zamrażalniku oraz "radiatorem" poniżej zamrażalnika. Energia cieplna tego chłodzenia jest jakoś rozdzielana między tymi dwoma miejscami. Być może po zapełnieniu zamrażalnika styropianem, temperatura radiatora poniżej będzie trochę niższa. Mogę to sprawdzić i zamierzam to zrobić. To w końcu tylko trochę styropianu i trochę czasu. Jeśli okaże się że praca lodówki zmieniła sie bardzo na niekorzyść, zawsze mogę przywrócić stan pierwotny.

O rezultatach postaram się poinformować w tym wątku.

LukF - 2018-05-15, 12:39

EwkaB
Ale Ty się nie dziw, za takie porady...

Fajnie i śmiesznie :mrgreen:

Ewka B - 2018-05-15, 14:11

Znam takich, którzy wywalili lodówkę a nawet kuchnię by zyskać trochę miejsca. A małą lodówkę akumulatorową wrzucili pod łóżko i chwalą sobie to rozwiązanie
dulare - 2018-05-15, 20:29

Cóż, wywalenie lodówki dla nas nie jest opcją, bardzo nam pasuje jej rozmiar i sposób otwierania :) tylko to rozmrażanie zamrażalnika po każdym wyjeździe... :mrgreen:
Ewka B - 2018-05-15, 20:45

Obawiam się czy uda Cisię dociąć styropian aż tak dokłanie by nic tam nie zamarzło. Ale życzę powodzenia i czekam na wieści jak to wyjdzie. Z drugiej strony żeby rozmrażanie sprawiało aż tyle kłopotu??? Wystarczy na najniższej półce postawić tacę tak by wystawała trochę poza lodówkę, otworzyć zamrażalnik i włożyć o niego gruby ręcznik. Za parę godzin wodę wylać, ręcznik wykręcić i rozwiesić, przetrzeć lodówkę i zostawić niech dosycha i się wietrzy. U mnie jak nie włączona to zawsze jest otwarta
Bronek - 2018-05-15, 20:54

Pomysł zapchania zamrażalinika nie jest trafiony. Ale mam sposób na wypełnienie szczelne...
Cienki duży worek foliowy i.... pianka montażowa słaborozprężna
Najwyżej sobie potem podłubiesz :mrgreen:
A folia nie pozwoli na przyklejenie.
Ale to obniży sprawność chłodzenia reszty komory.

U mnie lodówka chodziła cały sezon. a w przerwach pochłaniacz wilgoci. Taki woreczek i kwita.
Też nie używałem.

Janusszr - 2018-05-15, 22:20

Bronek napisał/a:

Cienki duży worek foliowy i.... pianka montażowa słaborozprężna
Najwyżej sobie potem podłubiesz :mrgreen:
.

Rozwali zamrażalnik ta pianka.

Bronek - 2018-05-16, 06:52

Nie rozwali, piszesz ot tak czy z doświadczenia?
100% NIE,, bo to nie przestrzeń w pełni zamknięta. Drzwiczki. NAJWYŻEJ SIĘ NIEDOMKNĄ ale to się dotnie, chć przy zachowaniu uwagi i one pozostaną nietknięte .Wiem ...... robiłem tak w kartonowych pudełkach, potem masz i piękne opakowanie prezentu jak odciśniesz go , zdejmiesz folię i okleisz np welurem. . pistolet, medal dla żony za... itd:mrgreen:

Ale to na narginesie... pomysł w sumie... ..

Ale kto zabronii? :szeroki_usmiech

Janusszr - 2018-05-16, 08:51

Z doświadczenia.
Rozwaliło mi kawał muru z pianobetonu. Myślałem, że jak mam jedną stronę otwartą, to nadmiar pianki sobie wyjdzie. Jednak rozsunęło mi bloczki.

Skwarek - 2018-05-16, 10:28

Też miałem problem z nadmiernym oblodzeniem w lodówce. Ale udało się to opanować poprzez regulację drzwi i uszczelki. Trzeba sprawdzić kartką papieru czy po zamknięciu uszczelka dobrze przylega. poprawić można zawiasami i wsuwając pod uszczelkę w drzwiach plastikowe paseczki. W starszych lodówkach sztywnieją uszczelki i zwłaszcza w narożnikach są trochę zdeformowane.
Teraz po przyjeździe mam trochę szronu ale nic nie muszę wycierać bo nie kapie na zewnątrz.

Dla tych co przy otwartej lodówce lubią sobie podumać co by tu skubnąć też jest sposób, niech zrobią fotkę zawartości i zastanawiają się gapiąc w ekran smatrfona. Bardzo pomaga zmniejszyć oblodzenie :haha:

:spoko