|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - kategoria pojazdu
koko - 2018-05-18, 15:41 Temat postu: kategoria pojazdu Jaką macie wpisaną pod pozycją J kategorie pojazdu ? Moim zdaniem powinno być M1
Jest to ważne w przypadku opłat za winiety itp
slawwoj - 2018-05-18, 15:55
w poz, J mam: ---
------------------------------------------------------------------------------------------
Pojazd specjalny – pojazd samochodowy lub przyczepa, przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i przedmioty związane z wykonywaniem tej funkcji. W Polsce ich użytkowanie reguluje Prawo o ruchu drogowym[1].
W klasyfikacji pojazdów określono kategorię homologacyjną samochodu specjalnego:
M1 – pojazdy do przewozu osób mające nie więcej niż osiem miejsc oprócz siedzenia kierowcy
M2 – pojazdy do przewozu osób mające więcej niż osiem miejsc i o masie maks. mniejszej niż 5 ton
M3 – pojazdy do przewozu osób mające więcej niż osiem miejsc i o masie maks. większej niż 5 ton
N1 – pojazdy do przewozu ładunków o masie maks. mniejszej niż 3,5 tony (tzw. sam. dostawcze)
N2 – pojazdy do przewozu ładunków o masie maks. większej niż 3,5 tony, ale nie przekraczającej 12 ton
N3 – pojazdy do przewozu ładunków o masie maks. większej niż 12 ton
-------------------------------------------------------------------------------------------------
kimtop - 2018-05-18, 15:59
---
Bronek - 2018-05-18, 16:13
Gdzie już o tym ..... u mnie były kreseczki - - -
slawwoj - 2018-05-18, 16:18
W tym towarzystwie tylko kampera brakuje
maga - 2018-05-18, 19:52 Temat postu: Re: kategoria pojazdu
koko napisał/a: | Jaką macie wpisaną pod pozycją J kategorie pojazdu ? Moim zdaniem powinno być M1 |
Też mam Konrad kreseczki "---"
Mavv - 2018-05-19, 11:00
U mnie M1 (przed przerobieniem było N1). Ale jeszcze na bramkach nigdzie nikt się nie pytał. Widzą kampera, to płacę jak za osobowy. O, raz tylko mnie pani na bramce pytała, i to u mnie w Irlandii. Ale nie pytała się, czy M1, tylko czy to kamper. Więc też zapłaciłem jak za osobowy.
O, i jeszcze jedno pytanie miałem na A4 w Polsce, czy mam bliźniaki z tyłu.
koko - 2018-05-19, 11:55
Nie chodzi o bramki a o wykup właściwej winiety
salut - 2018-05-19, 12:19
Kiedyś pisałem już o tym. Miałem w DR w rubryce J ---. Diagnosta podczas przeglądu zaproponował wystawienie dokumentu o kategorii M1. Na tej podstawie w Wydziale Komunikacji uzupełnili mi wpis w rubryce J o M1.
W zależności od kategorii zależą winiety i dopuszczalne prędkości. Rubryka rodzaj i przeznaczenie to chyba tylko polski wynalazek.
Gregorio - 2018-05-19, 12:30
Również mam M1
koko - 2018-05-20, 09:39
Nie Polski a Eurpejski
Jak wyglądało uzupełnienie wpisu ?
lepciak - 2018-05-20, 11:39
Mam ten sam symbol to znaczy, że nie ma pomyłki.
andi at - 2018-05-21, 23:10
J ----
Gregorio - 2018-05-22, 18:18
koko napisał/a: |
Jak wyglądało uzupełnienie wpisu ? |
Dokładnie tak jak Salut opisał
koko - 2018-07-05, 12:22
Jestem po korekcie wpisu
Salut napisał uzupełniono w poz J M-1
Okazało się że nie można wpisać w pozycji J M1 a tylko uzupełniono mi w adnotacjach jest błąd w systemie tylko w nowych rejestrowanych z homologacji jest to możliwe wpisać w rubryce J
Bronek Uważaj!!!!
krimar - 2018-07-05, 18:46
Mavv napisał/a: | Ale jeszcze na bramkach nigdzie nikt się nie pytał |
Zapytają w Kłajpedzie na promie na Mierzeję Kurońską - za kampery biorą 25€, za osobowe 5€, a prom płynie może z 5 minut.
Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 01:03
Ja mam M1 w coc i DR, oczywiście specjalny kempingowy, dlatego śmiało pomykam autostradami z właściwą prędkością niemityczną
Bronek - 2018-07-09, 07:33
kategoria M1: pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu osób mające nie więcej niż osiem miejsc oprócz siedzenia kierowcy
A Spejalny kempingowy, to Cytat: | Niezależnie od wyżej wymienionych kategorii pojazdów w procesie homologacji typu pojazdu wyróżnia się także niektóre "pojazdy specjalne", co oznacza pojazdy kategorii M, N lub O, w tym:
5.1."Samochody kempingowe"
5.2."Pojazdy opancerzone".....
..... itd |
Czyli trafisz na mądrego gliniarza
80 km/h prosimy jechać a w porywach szału nawet 70km/h
I optymiści uważali, że można specjalnym kempingowym z M1, jak osobówką.
Pesymiści, że nie!
A prawda jest taka, że można i tak i tak ale zgodnie z przepisami trzeba się wlec 70/80 .. i tyle
Specjalny kempingowy, nie jest poniżej wymieniony
Cytat: | Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:
1. samochodu osobowego, motocykla
dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t: a. na autostradzie – 140 km/h, b. na drodze ekspresowej dwujezdniowej – 120 km/h, c. na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu – 100 km/h, d. na pozostałych drogach – 90 km/h;
2. zespołu pojazdów lub pojazdu niewymienionego w pkt 1: a. na autostradzie, drodze ekspresowej o co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu – 80 km/h, b. na pozostałych drogach 70km/h |
Konkludując, gdybym był gliniarzem, to bym wlepił mandat za przekroczenie prędkości z M1 lub bez (---) w DR, gdy jest wpis specjalny kempingowy. Oczywiście po przekroczeniu w/w prędkości i nie otrzymaniu stosownej zachęty (sex lub kasa), od odstąpienia od czynności mandatowej.
Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 09:03
Ale za co byś ten mandat chciał lepić?
Przeczytaj jeszcze raz to co wkleiłeś, tylko tak wolniutko.
Niezależnie od kategorii pojazdów rozróżniamy pojazdy specjalne które wciąż wchodzą w tę konkretną kategorię
Może z innej mańki spróbujemy temat zrozumieć, a ściślej zrozumieć jak należy odczytywać PORD.
W samochodach osobowych i specjalnych można zmieniać liczbę miejsc siedzących tak?
W ciężarowych nie można tak?
Ponieważ ustawodawca ograniczył tę możliwość dla kategorii N1
Gdyby ograniczył także dla kategorii M1 to guzik by ze zmiany było
Przepisy w PL są pisane w sposób trudny do odczytania dla kierowcy, tu pełna zgoda, ale nie zmienia to postaci rzeczy że kategoria jest podstawowym a więc decydującym (jeśli nie ma wyraźnie wpisanego wyjątku) kryterium dla oceny jakim pojazdem jadę.
Podobne kontrowersje są z naczepami, nie ma kategorii naczepa bo w świetle prawa naczepa jest przyczepą której część spoczywa na pojeździe ciągnącym.
Kamper jest samochodem osobowym przystosowanym do turystyki. Tak ogólnie.
Bronek - 2018-07-09, 10:09
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | Kamper jest samochodem osobowym przystosowanym do turystyki. Tak ogólnie. |
Ogólnie tak . Szczegółowo , to "speeeeecjaaaaalny keeeeempingooooowy .
Wrażam w ten sposób wolne czytanie .
"Specjalny kempingowy" niestety ogranicza prędkość . Bez tego wpisu ok M1 i jedziemy jak osobowy ..
Cytat: | Jeśli kamper jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy (o DMC nieprzekraczającej 3,5 tony) wówczas w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ustawodawca określa dozwoloną prędkość poza obszarem: na autostradzie 130 km/h, droga ekspresowa dwujezdniowa 110 km/h, ekspresowa jednojezdniowa oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach ruchu w tym samym kierunku – 100 km/h, na pozostałych drogach – 90 km/h.
W drugim punkcie mamy pojazdy i zespoły pojazdów nie wymienione powyżej, które mogą poruszać się poza obszarem zabudowanym 80 km/h (m.in. drogi ekspresowe, autostrady) oraz na pozostałych drogach – 70 km/h. Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazd specjalny (nie wymieniony w punkcie pierwszym), czyli obowiązują te dwie prędkości i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi. |
Oczywiście spotykamy się z interpretacja na nasza korzyść , ale wyraźnie to jest niestety błędna interpretacja .
Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 10:46
W kategorii pieczywo mamy chleb, bułki, rogaliki których skład i sposób produkcji reguluje ustawa.
Poza regulacjami wypiekane może być także pieczywo specjalne kempingowe.
Które nadal pozostaje pieczywem mimo że nie zostało w tej kategorii bezpośrednio doprecyzowane.
Owo pieczywo jakkolwiek by się nie nazywało nie jest nabiałem ani chemią.
Bajzel nazewniczy powstał ponieważ europierdzistołki pozostawili wymogi dla "pojazdów specjalnych" w gestii państw członkowskich i wierzajcie mi jest tu ogromny rozrzut.
Oczywiście możecie jeździć 80 po autostradach, mnie to tam rybka, zastanawiam się tylko dlaczego w COC moich kamperów ich producent wpisał M1
Bronek - 2018-07-09, 10:59
Jak to mówią ... " nie ucz ojca dzieci robić " . Wiemy bo stare pryki som .
To nie kwestia UE , tylko naszych popaprańców . Wystarczy zmienić jedno zdanie.
Logikę , to zostaw sobie i tyle .
Prawo niestety jest nielogiczne i to co raz bardziej i to co raz większych aspektów dotyczy .
Dlatego skoro Prezydent może , to ja też sobie pozwalam , ale tak jak "jajeczko częściowo nieświeże" do max 120km/H. Ale wtedy zamykam oczy
amples - 2018-07-09, 11:19
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | dlatego śmiało pomykam autostradami z właściwą prędkością niemityczną | Trafi się taki policmajster dla którego specjalny kempingowy to 80km/h i mandacik , zaczniesz go pouczać to z górnej pułki,
i co Grodzki , ewentualne odwołania , skóra nie warta wyprawki, Grzegorz fest leniwy napisał/a: | spróbujemy temat zrozumieć, a ściślej zrozumieć jak należy odczytywać PORD | U nas nie ma jasnej interpretacji prawa , każdy huj na swój strój .
dziwaczek - 2018-07-09, 11:38
Czyl jeździmy 80 max 90km/h mi to pasuje, spalnie mniejsze - w końcu na urlab jedzemy bez pośpiechu, majestatycznie.
Alkowy (najwolniej) potem pół i integrale (szybciej) no i buso-kryptokamperki (na maxa).
Ja mam dużą alkowę i specjalny kempingowy dostojnie i majestatyczne jadę zawsze
piotr.sto - 2018-07-09, 12:10
dziwaczek napisał/a: | Czyl jeździmy 80 max 90km/h |
Tylko w czasie takiej jazdy lepiej nie włączać CB - inaczej uszy spuchną od komentarzy na nasz temat ze strony kierowców kilkudziesięciotonowych zastawów, którzy będą nas wyprzedzać (wiem, wiem - oni taż tak mają jechać, ale często tak nie jeżdżą).
dziwaczek - 2018-07-09, 12:42
piotr.sto napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | Czyl jeździmy 80 max 90km/h |
Tylko w czasie takiej jazdy lepiej nie włączać CB - inaczej uszy spuchną od komentarzy na nasz temat ze strony kierowców kilkudziesięciotonowych zastawów, którzy będą nas wyprzedzać (wiem, wiem - oni taż tak mają jechać, ale często tak nie jeżdżą). |
Miałem kiedyś CB w kamperku ale po kilkukrotnym nasłuchaniu się inwektyw pod kierunkiem mnie i kamperka itp. dałem je koledze.
Nie polecam.... Jadę jak jadę i tyle
Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 13:00
amples napisał/a: | Grzegorz fest leniwy napisał/a: | dlatego śmiało pomykam autostradami z właściwą prędkością niemityczną | Trafi się taki policmajster dla którego specjalny kempingowy to 80km/h i mandacik , zaczniesz go pouczać to z górnej pułki,
i co Grodzki , ewentualne odwołania , skóra nie warta wyprawki, Grzegorz fest leniwy napisał/a: | spróbujemy temat zrozumieć, a ściślej zrozumieć jak należy odczytywać PORD | U nas nie ma jasnej interpretacji prawa , każdy huj na swój strój . |
Wiesz swego czasu trafił się policmajster który chciał mi wlepić mandat za to że ciągnąłem przyczepę z dwoma osiami na kat B DMC zespołu pojazdów było w porządku i jak najbardziej miałem prawo taką przyczepę ciągnąć. Według Twojej logiki powinienem więcej nie ciągnąć przyczepy z dwoma osiami bo policjantowi dzwoniło tylko nie wiedział w którym kościele?
Ponieważ uparcie chciał mnie naciągnąć na mandat to odmówiłem przyjęcia no i matołek zabrał się za skierowanie sprawy do sądu, tego też nie potrafił sporządzić więc musiałem mu pomóc Na drugi dzień zadzwoniłem do komendy z której pochodził iiiiiii "panie, nie ma żadnego wniosku do sądu i żadnego takiego incydentu nie mamy odnotowanego" hm powiedziałem, a dowód rejestracyjny który ten sam policjant mi zatrzymał to chociaż macie? yyyyyyyeeeeeeaaaaauuuukhemchemsremplumbum....no mamy No to ponieważ wasz nieuk uniemożliwił mi dojazd do pracy na czas....trzymał mnie godzinę....nie wie nawet że adres zameldowania jest wpisany w dowodzie.... kodeks drogowy który miał w radiowozie wydany został ponad 10 lat temu i nie uwzględniał obecnie obowiązującego prawa....to teraz dowód zatrzymany za pęknięty tylny klosz dajcie mu w ząbki i napiszcie mu na karteczce adres....bo sam adresu w dowodzie nie znajdzie a ja w zamian nie zrobię wam medialnej rozpierduchy na komendzie Po rozmowie z komendantem poszliśmy na kompromis, po dowód przyjechałem sobie sam, bez jakichkolwiek badań technicznych, o wniosku słuch zaginął.
Oczywiście to nadal nie zmienia postaci rzeczy...ja dla mnie możecie śmiało jechać 80 na godzinę a ja nadal będę pomykał 140 bez cienia obawy o konfrontację z policmajstrami.
Ahmed - 2018-07-09, 13:06
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | ja nadal będę pomykał 140 bez cienia obawy o konfrontację z policmajstrami. |
Kiedyś się zdziwisz
Kamper jest pojazdem specjalnym , niestety pierwsze badanie techniczne przechodzi po roku od daty pierwszej rejestracji i następnie corocznie , nie jest to samochód osobowy
moskit - 2018-07-09, 13:17
Cosik mi się zdaje że i tym razem Bronek ma rację
To jest już drugi lub trzeci temat dla posła kamperowca
Zmiana DMC dla kategorii PJ "B" na 4250
Zmiana zapisu w Kodeksie RD
Lub zmiana zapisu w DR
Kiedyś ktoś mnie spytał czy moim kamperkiem można jeździć 120 km/h od razu jakoś odechciało mi się z nim rozmawiać
Można, tylko po co , jadąc takim żaglem o dość wysokim środku ciężkości zawsze trzeba uważać a przy prędkości 100-110 trzeba być czujnym jak ważka a przy 120 sumienie obija się o słupki przy drodze
Comsio - 2018-07-09, 13:41
Praca pracą,osobowka, inna bajka.
Nie stety kamper to już całkowicie inna bajka.
O wadze i innych za plecami gratach, co mogą z nas zrobić podczas dzwonu. PAMIĘTAJMY.
Przede wszystkim ile by nie miał pod maską.przy wyprzedzania się przyda.
To turystyka,wypoczynek ,relax ,i przyjemność z podróżowania.
Cb już nie ma smaku,nie musisz wszystkich słychać, skróci się scłeczem.
Przyjemności z Kamperowania życzę.
dziwaczek - 2018-07-09, 13:50
Comsio napisał/a: | Praca pracą,osobowka, inna bajka.
Nie stety kamper to już całkowicie inna bajka.
O wadze i innych za plecami gratach, co mogą z nas zrobić podczas dzwonu. PAMIĘTAJMY.
Przede wszystkim ile by nie miał pod maską.przy wyprzedzania się przyda.
To turystyka,wypoczynek ,relax ,i przyjemność z podróżowania.
Cb już nie ma smaku,nie musisz wszystkich słychać, skróci się scłeczem.
Przyjemności z Kamperowania życzę. |
Z wzajemnością kolego bliźniaka ( z opisu wynika iż posiadamy prawie takie same kamperki a mój do 100km/h idzie a potem już niechce bo niby poco).
Pozdrawiam serdecznie do zobaczenia na trasie
SlawekEwa - 2018-07-09, 19:03
Czyli najlepiej mieć kampera- blaszkę z kategorią N1
HENRYCZEK - 2018-07-09, 19:12
SlawekEwa napisał/a: | Czyli najlepiej mieć kampera- blaszkę z kategorią N1 |
Tak,ale jako drugiego.
dziwaczek - 2018-07-09, 19:13
SlawekEwa napisał/a: | Czyli najlepiej mieć kampera- blaszkę z kategorią N1 |
szybko jedzie, mało pali, wszędzie się zmieści ale...
co kto lubi - ja wole klasyczne kampery takie fabryczne zrobione, już pełnoletnie i z duszą i przeszłością
slawwoj - 2018-07-09, 19:15
dziwaczek napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Czyli najlepiej mieć kampera- blaszkę z kategorią N1 |
szybko jedzie, mało pali, wszędzie się zmieści ale...
co kto lubi - ja wole klasyczne kampery takie fabryczne zrobione, już pełnoletnie i z duszą i przeszłością |
i żeby grzybem woniało
Bronek - 2018-07-09, 19:36
W których straszy biała dama.
No i poprzedni właściciel w nim umarł.
Mnie tam się stare Hymerki podobają. Wyglądają jak żuczki, i w środku te mebelki
piotr.sto - 2018-07-09, 19:41
slawwoj napisał/a: | i żeby grzybem woniało |
Bronek napisał/a: | W których straszy biała dama.
No i poprzedni właściciel w nim umarł. |
Jesteście bezwzględni
dziwaczek - 2018-07-09, 21:01
Bronek -rzadko się z tobą zgadzam ale tym razem
|
|