Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - kategoria pojazdu

koko - 2018-05-18, 15:41
Temat postu: kategoria pojazdu
Jaką macie wpisaną pod pozycją J kategorie pojazdu ? Moim zdaniem powinno być M1
Jest to ważne w przypadku opłat za winiety itp

slawwoj - 2018-05-18, 15:55

w poz, J mam: ---

------------------------------------------------------------------------------------------
Pojazd specjalny – pojazd samochodowy lub przyczepa, przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i przedmioty związane z wykonywaniem tej funkcji. W Polsce ich użytkowanie reguluje Prawo o ruchu drogowym[1].

W klasyfikacji pojazdów określono kategorię homologacyjną samochodu specjalnego:

M1 – pojazdy do przewozu osób mające nie więcej niż osiem miejsc oprócz siedzenia kierowcy
M2 – pojazdy do przewozu osób mające więcej niż osiem miejsc i o masie maks. mniejszej niż 5 ton
M3 – pojazdy do przewozu osób mające więcej niż osiem miejsc i o masie maks. większej niż 5 ton
N1 – pojazdy do przewozu ładunków o masie maks. mniejszej niż 3,5 tony (tzw. sam. dostawcze)
N2 – pojazdy do przewozu ładunków o masie maks. większej niż 3,5 tony, ale nie przekraczającej 12 ton
N3 – pojazdy do przewozu ładunków o masie maks. większej niż 12 ton

-------------------------------------------------------------------------------------------------

kimtop - 2018-05-18, 15:59

---
Bronek - 2018-05-18, 16:13

Gdzie już o tym :bylo ..... u mnie były kreseczki - - -
slawwoj - 2018-05-18, 16:18

W tym towarzystwie tylko kampera brakuje :haha:
maga - 2018-05-18, 19:52
Temat postu: Re: kategoria pojazdu
koko napisał/a:
Jaką macie wpisaną pod pozycją J kategorie pojazdu ? Moim zdaniem powinno być M1

Też mam Konrad kreseczki "---"

Mavv - 2018-05-19, 11:00

U mnie M1 (przed przerobieniem było N1). Ale jeszcze na bramkach nigdzie nikt się nie pytał. Widzą kampera, to płacę jak za osobowy. O, raz tylko mnie pani na bramce pytała, i to u mnie w Irlandii. Ale nie pytała się, czy M1, tylko czy to kamper. Więc też zapłaciłem jak za osobowy.
O, i jeszcze jedno pytanie miałem na A4 w Polsce, czy mam bliźniaki z tyłu.

koko - 2018-05-19, 11:55

Nie chodzi o bramki a o wykup właściwej winiety
salut - 2018-05-19, 12:19

Kiedyś pisałem już o tym. Miałem w DR w rubryce J ---. Diagnosta podczas przeglądu zaproponował wystawienie dokumentu o kategorii M1. Na tej podstawie w Wydziale Komunikacji uzupełnili mi wpis w rubryce J o M1.
W zależności od kategorii zależą winiety i dopuszczalne prędkości. Rubryka rodzaj i przeznaczenie to chyba tylko polski wynalazek.
:spoko :spoko

Gregorio - 2018-05-19, 12:30

Również mam M1
koko - 2018-05-20, 09:39

Nie Polski a Eurpejski
Jak wyglądało uzupełnienie wpisu ?

lepciak - 2018-05-20, 11:39

kimtop napisał/a:
---
Mam ten sam symbol to znaczy, że nie ma pomyłki.
andi at - 2018-05-21, 23:10

J ----
Gregorio - 2018-05-22, 18:18

koko napisał/a:

Jak wyglądało uzupełnienie wpisu ?

Dokładnie tak jak Salut opisał :)

koko - 2018-07-05, 12:22

Jestem po korekcie wpisu
Salut napisał uzupełniono w poz J M-1
Okazało się że nie można wpisać w pozycji J M1 a tylko uzupełniono mi w adnotacjach jest błąd w systemie tylko w nowych rejestrowanych z homologacji jest to możliwe wpisać w rubryce J
Bronek Uważaj!!!!

krimar - 2018-07-05, 18:46

Mavv napisał/a:
Ale jeszcze na bramkach nigdzie nikt się nie pytał

Zapytają w Kłajpedzie na promie na Mierzeję Kurońską - za kampery biorą 25€, za osobowe 5€, a prom płynie może z 5 minut.

Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 01:03

Ja mam M1 w coc i DR, oczywiście specjalny kempingowy, dlatego śmiało pomykam autostradami z właściwą prędkością niemityczną :wyszczerzony:
Bronek - 2018-07-09, 07:33

kategoria M1: pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu osób mające nie więcej niż osiem miejsc oprócz siedzenia kierowcy

A Spejalny kempingowy, to
Cytat:
Niezależnie od wyżej wymienionych kategorii pojazdów w procesie homologacji typu pojazdu wyróżnia się także niektóre "pojazdy specjalne", co oznacza pojazdy kategorii M, N lub O, w tym:
5.1."Samochody kempingowe"
5.2."Pojazdy opancerzone".....
..... itd

Czyli trafisz na mądrego gliniarza :spoko
80 km/h prosimy jechać a w porywach szału nawet 70km/h :mrgreen:
:bylo
I optymiści uważali, że można specjalnym kempingowym z M1, jak osobówką.
Pesymiści, że nie!

A prawda jest taka, że można i tak i tak ale zgodnie z przepisami trzeba się wlec 70/80 .. i tyle

Specjalny kempingowy, nie jest poniżej wymieniony :(
Cytat:
Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:

1. samochodu osobowego, motocykla

dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t: a. na autostradzie – 140 km/h, b. na drodze ekspresowej dwujezdniowej – 120 km/h, c. na drodze ekspresowej jednojezdniowej :spoko oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu – 100 km/h, d. na pozostałych drogach – 90 km/h;

2. zespołu pojazdów lub pojazdu niewymienionego w pkt 1: a. na autostradzie, drodze ekspresowej o co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu – 80 km/h, b. na pozostałych drogach 70km/h

Konkludując, gdybym był gliniarzem, to bym wlepił mandat za przekroczenie prędkości z M1 lub bez (---) w DR, gdy jest wpis specjalny kempingowy. Oczywiście po przekroczeniu w/w prędkości i nie otrzymaniu stosownej zachęty (sex lub kasa), od odstąpienia od czynności mandatowej. 8-)

Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 09:03

Ale za co byś :wyszczerzony: ten mandat chciał lepić?
Przeczytaj jeszcze raz to co wkleiłeś, tylko tak wolniutko.
Niezależnie od kategorii pojazdów rozróżniamy pojazdy specjalne które wciąż wchodzą w tę konkretną kategorię :wyszczerzony:

Może z innej mańki spróbujemy temat zrozumieć, a ściślej zrozumieć jak należy odczytywać PORD.

W samochodach osobowych i specjalnych można zmieniać liczbę miejsc siedzących tak?
W ciężarowych nie można tak?
Ponieważ ustawodawca ograniczył tę możliwość dla kategorii N1
Gdyby ograniczył także dla kategorii M1 to guzik by ze zmiany było :wyszczerzony:

Przepisy w PL są pisane w sposób trudny do odczytania dla kierowcy, tu pełna zgoda, ale nie zmienia to postaci rzeczy że kategoria jest podstawowym a więc decydującym (jeśli nie ma wyraźnie wpisanego wyjątku) kryterium dla oceny jakim pojazdem jadę.
Podobne kontrowersje są z naczepami, nie ma kategorii naczepa bo w świetle prawa naczepa jest przyczepą której część spoczywa na pojeździe ciągnącym.
Kamper jest samochodem osobowym przystosowanym do turystyki. Tak ogólnie.

Bronek - 2018-07-09, 10:09

Grzegorz fest leniwy napisał/a:
Kamper jest samochodem osobowym przystosowanym do turystyki. Tak ogólnie.

Ogólnie tak . Szczegółowo , to "speeeeecjaaaaalny keeeeempingooooowy .

Wrażam w ten sposób wolne czytanie .
:spoko

"Specjalny kempingowy" niestety ogranicza prędkość . Bez tego wpisu ok M1 i jedziemy jak osobowy ..

Cytat:
Jeśli kamper jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy (o DMC nieprzekraczającej 3,5 tony) wówczas w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ustawodawca określa dozwoloną prędkość poza obszarem: na autostradzie 130 km/h, droga ekspresowa dwujezdniowa 110 km/h, ekspresowa jednojezdniowa oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach ruchu w tym samym kierunku – 100 km/h, na pozostałych drogach – 90 km/h.
W drugim punkcie mamy pojazdy i zespoły pojazdów nie wymienione powyżej, które mogą poruszać się poza obszarem zabudowanym 80 km/h (m.in. drogi ekspresowe, autostrady) oraz na pozostałych drogach – 70 km/h. Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazd specjalny (nie wymieniony w punkcie pierwszym), czyli obowiązują te dwie prędkości i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.

Oczywiście spotykamy się z interpretacja na nasza korzyść , ale wyraźnie to jest niestety błędna interpretacja .

Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 10:46

W kategorii pieczywo mamy chleb, bułki, rogaliki których skład i sposób produkcji reguluje ustawa.
Poza regulacjami wypiekane może być także pieczywo specjalne kempingowe.
Które nadal pozostaje pieczywem mimo że nie zostało w tej kategorii bezpośrednio doprecyzowane. :wyszczerzony:
Owo pieczywo jakkolwiek by się nie nazywało nie jest nabiałem ani chemią.
:wyszczerzony:

Bajzel nazewniczy powstał ponieważ europierdzistołki pozostawili wymogi dla "pojazdów specjalnych" w gestii państw członkowskich i wierzajcie mi jest tu ogromny rozrzut.
:wyszczerzony:
Oczywiście możecie jeździć 80 po autostradach, mnie to tam rybka, zastanawiam się tylko dlaczego w COC moich kamperów ich producent wpisał M1 :wyszczerzony:

Bronek - 2018-07-09, 10:59

Jak to mówią ... " nie ucz ojca dzieci robić :mrgreen: " . Wiemy bo stare pryki som .

To nie kwestia UE , tylko naszych popaprańców . Wystarczy zmienić jedno zdanie.

Logikę , to zostaw sobie i tyle . :spoko
Prawo niestety jest nielogiczne i to co raz bardziej i to co raz większych aspektów dotyczy .

Dlatego skoro Prezydent może , to ja też sobie pozwalam , ale tak jak "jajeczko częściowo nieświeże" do max 120km/H. Ale wtedy zamykam oczy :shock:

amples - 2018-07-09, 11:19

dlatego śmiało pomykam autostradami z właściwą prędkością niemityczną
Trafi się taki policmajster dla którego specjalny kempingowy to 80km/h i mandacik , zaczniesz go pouczać to z górnej pułki,
i co Grodzki , ewentualne odwołania , skóra nie warta wyprawki,
spróbujemy temat zrozumieć, a ściślej zrozumieć jak należy odczytywać PORD
U nas nie ma jasnej interpretacji prawa , każdy huj na swój strój .
dziwaczek - 2018-07-09, 11:38

Czyl jeździmy 80 max 90km/h mi to pasuje, spalnie mniejsze - w końcu na urlab jedzemy bez pośpiechu, majestatycznie. :szeroki_usmiech
Alkowy (najwolniej) potem pół i integrale (szybciej) no i buso-kryptokamperki (na maxa).
Ja mam dużą alkowę i specjalny kempingowy dostojnie i majestatyczne jadę zawsze :mrgreen:

piotr.sto - 2018-07-09, 12:10

dziwaczek napisał/a:
Czyl jeździmy 80 max 90km/h

Tylko w czasie takiej jazdy lepiej nie włączać CB - inaczej uszy spuchną od komentarzy na nasz temat ze strony kierowców kilkudziesięciotonowych zastawów, którzy będą nas wyprzedzać :zastrzelic (wiem, wiem - oni taż tak mają jechać, ale często tak nie jeżdżą).

dziwaczek - 2018-07-09, 12:42

piotr.sto napisał/a:
dziwaczek napisał/a:
Czyl jeździmy 80 max 90km/h

Tylko w czasie takiej jazdy lepiej nie włączać CB - inaczej uszy spuchną od komentarzy na nasz temat ze strony kierowców kilkudziesięciotonowych zastawów, którzy będą nas wyprzedzać :zastrzelic (wiem, wiem - oni taż tak mają jechać, ale często tak nie jeżdżą).

Miałem kiedyś CB w kamperku ale po kilkukrotnym nasłuchaniu się inwektyw pod kierunkiem mnie i kamperka itp. dałem je koledze.
Nie polecam.... Jadę jak jadę i tyle :roll:

Grzegorz fest leniwy - 2018-07-09, 13:00

amples napisał/a:
dlatego śmiało pomykam autostradami z właściwą prędkością niemityczną
Trafi się taki policmajster dla którego specjalny kempingowy to 80km/h i mandacik , zaczniesz go pouczać to z górnej pułki,
i co Grodzki , ewentualne odwołania , skóra nie warta wyprawki,
spróbujemy temat zrozumieć, a ściślej zrozumieć jak należy odczytywać PORD
U nas nie ma jasnej interpretacji prawa , każdy huj na swój strój .

Wiesz swego czasu trafił się policmajster który chciał mi wlepić mandat za to że ciągnąłem przyczepę z dwoma osiami na kat B :wyszczerzony: DMC zespołu pojazdów było w porządku i jak najbardziej miałem prawo taką przyczepę ciągnąć. Według Twojej logiki powinienem więcej nie ciągnąć przyczepy z dwoma osiami bo policjantowi dzwoniło tylko nie wiedział w którym kościele?
Ponieważ uparcie chciał mnie naciągnąć na mandat to odmówiłem przyjęcia no i matołek zabrał się za skierowanie sprawy do sądu, tego też nie potrafił sporządzić więc musiałem mu pomóc :wyszczerzony: Na drugi dzień zadzwoniłem do komendy z której pochodził iiiiiii "panie, nie ma żadnego wniosku do sądu i żadnego takiego incydentu nie mamy odnotowanego" hm powiedziałem, a dowód rejestracyjny który ten sam policjant mi zatrzymał to chociaż macie? yyyyyyyeeeeeeaaaaauuuukhemchemsremplumbum....no mamy :wyszczerzony: No to ponieważ wasz nieuk uniemożliwił mi dojazd do pracy na czas....trzymał mnie godzinę....nie wie nawet że adres zameldowania jest wpisany w dowodzie.... kodeks drogowy który miał w radiowozie wydany został ponad 10 lat temu i nie uwzględniał obecnie obowiązującego prawa....to teraz dowód zatrzymany za pęknięty tylny klosz dajcie mu w ząbki i napiszcie mu na karteczce adres....bo sam adresu w dowodzie nie znajdzie a ja w zamian nie zrobię wam medialnej rozpierduchy na komendzie :wyszczerzony: Po rozmowie z komendantem poszliśmy na kompromis, po dowód przyjechałem sobie sam, bez jakichkolwiek badań technicznych, o wniosku słuch zaginął.
Oczywiście to nadal nie zmienia postaci rzeczy...ja dla mnie możecie śmiało jechać 80 na godzinę a ja nadal będę pomykał 140 bez cienia obawy o konfrontację z policmajstrami.

Ahmed - 2018-07-09, 13:06

ja nadal będę pomykał 140 bez cienia obawy o konfrontację z policmajstrami.

Kiedyś się zdziwisz :bajer

Kamper jest pojazdem specjalnym , niestety pierwsze badanie techniczne przechodzi po roku od daty pierwszej rejestracji i następnie corocznie , nie jest to samochód osobowy :spoko

moskit - 2018-07-09, 13:17

Cosik mi się zdaje że i tym razem Bronek ma rację
To jest już drugi lub trzeci temat dla posła kamperowca
Zmiana DMC dla kategorii PJ "B" na 4250
Zmiana zapisu w Kodeksie RD
Lub zmiana zapisu w DR

Kiedyś ktoś mnie spytał czy moim kamperkiem można jeździć 120 km/h od razu jakoś odechciało mi się z nim rozmawiać
Można, tylko po co , jadąc takim żaglem o dość wysokim środku ciężkości zawsze trzeba uważać a przy prędkości 100-110 trzeba być czujnym jak ważka a przy 120 sumienie obija się o słupki przy drodze

Comsio - 2018-07-09, 13:41

Praca pracą,osobowka, inna bajka. :kawka:
Nie stety kamper to już całkowicie inna bajka.
O wadze i innych za plecami gratach, co mogą z nas zrobić podczas dzwonu. PAMIĘTAJMY.
Przede wszystkim ile by nie miał pod maską.przy wyprzedzania się przyda.
To turystyka,wypoczynek ,relax ,i przyjemność z podróżowania.
Cb już nie ma smaku,nie musisz wszystkich słychać, skróci się scłeczem.

Przyjemności z Kamperowania życzę. :spoko

dziwaczek - 2018-07-09, 13:50

Comsio napisał/a:
Praca pracą,osobowka, inna bajka. :kawka:
Nie stety kamper to już całkowicie inna bajka.
O wadze i innych za plecami gratach, co mogą z nas zrobić podczas dzwonu. PAMIĘTAJMY.
Przede wszystkim ile by nie miał pod maską.przy wyprzedzania się przyda.
To turystyka,wypoczynek ,relax ,i przyjemność z podróżowania.
Cb już nie ma smaku,nie musisz wszystkich słychać, skróci się scłeczem.

Przyjemności z Kamperowania życzę. :spoko

Z wzajemnością kolego bliźniaka ( z opisu wynika iż posiadamy prawie takie same kamperki :spoko a mój do 100km/h idzie a potem już niechce bo niby poco).
Pozdrawiam serdecznie do zobaczenia na trasie :bukiet:

SlawekEwa - 2018-07-09, 19:03

Czyli najlepiej mieć kampera- blaszkę z kategorią N1 :bajer
HENRYCZEK - 2018-07-09, 19:12

SlawekEwa napisał/a:

Tak,ale jako drugiego. :kwiatki:

dziwaczek - 2018-07-09, 19:13

SlawekEwa napisał/a:

szybko jedzie, mało pali, wszędzie się zmieści ale...

co kto lubi - ja wole klasyczne kampery takie fabryczne zrobione, już pełnoletnie i z duszą i przeszłością :spoko

slawwoj - 2018-07-09, 19:15

dziwaczek napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:

szybko jedzie, mało pali, wszędzie się zmieści ale...

co kto lubi - ja wole klasyczne kampery takie fabryczne zrobione, już pełnoletnie i z duszą i przeszłością :spoko

i żeby grzybem woniało :szeroki_usmiech

Bronek - 2018-07-09, 19:36

W których straszy biała dama.
No i poprzedni właściciel w nim umarł. :mrgreen:
:spoko

Mnie tam się stare Hymerki podobają. Wyglądają jak żuczki, i w środku te mebelki

piotr.sto - 2018-07-09, 19:41

slawwoj napisał/a:
i żeby grzybem woniało :szeroki_usmiech

Bronek napisał/a:
W których straszy biała dama.
No i poprzedni właściciel w nim umarł. :mrgreen:

Jesteście bezwzględni :haha: :haha: :haha:

dziwaczek - 2018-07-09, 21:01

Bronek -rzadko się z tobą zgadzam ale tym razem :ok