|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Budowa kampera na bazie Jumpera L3H3
romgol - 2018-05-20, 22:14 Temat postu: Budowa kampera na bazie Jumpera L3H3 Witam , pora przedstawić moje dokonania . niemal po zakończeniu przebudowy.
Bazę zakupiłem przed rokiem i krok po kroku korzystając z wiedzy zgromadzonej na
forum walczyłem z oporem materii . Ponieważ używane elementy wyposażenia
często oferowane są w cenie powyżej nowych ,większość wyposażenia jest
fabrycznie nowa.
Ocieplenie wykonałem z styroduru przyklejanego na piankę montażową .Obudowa ścian
wykonana z sklejki olcha, brzoza 4 mm z elementami z meranti , ścianki z sklejki 4mm +styropian 20mm+sklejka 4 mm ,również te gięto-klejone .
Jedynie tapicerka jest zrobiona na zamówienie.Zależało mi na uzyskaniu jasnego ciepłego
wnętrza oraz funkcjonalności i prostoty obsługi. Mam nadzieję że to uzyskałem,została
mi jeszcze instalacja solarów -niestety jest trudność z podjęciem decyzji co wybrać.
Oczywiście również dopracowanie szczegółów i doposaźenie w gadżety.
Kilka lat użytkowałem przyczepę , adaptowanego busa oraz Detlewsa -dało mi to pewną
dawkę doświadczeń i informacji przydatnych przy budowie.
Bronek - 2018-05-20, 22:38
Lubię takie klimatyczne mebelki . Gratulacje
romgol - 2018-05-20, 22:53
Dziękuję ,tym bardziej że od osoby którą bardzo podziwiam za wiedzę ,dowcip i stałą otwartość do kompetentnej pomocy.
Moje nowe e bike czekają na zaokrętowanie w bagażniku pod łóżkiem na specjalnej wsuwanej rampie (aktualnie w trakcie wykonywania)
zbiegusek - 2018-05-21, 08:43
Duże gratulacje! Domyślam się ogromu nakładu pracy i samozaparcia niezbędnych do uzyskania takiego efektu.
No i jedyne słuszne rozwiązanie rowerowe do kompletu. :)
fan - 2018-05-22, 17:57
rewelacja proszę o więcej zdjęć
romgol - 2018-05-22, 21:03
Miło że się podoba.
Niestety łatwiej przychodzi mi robota niż jej dokumentowanie ,ale kilka zdjęć znalazłem
,jak było i co się zmieniło.
Pozdrawiam
romgol - 2018-05-25, 22:47
Jeszcze kilka zdjęć .Nadal jest coś do uzupełnienia ,okazało się że dla telewizora najlepszym
miejscem jest ścianka łazienki-niestety nie przewidziałem tam kabla antenowego , nad radiem znalazło się miejsce dla tableta.
miciurin - 2018-06-24, 18:12
Kawał dobrej roboty, to jakie długie jest to Ducato wersja L3 czy L4 ?
SlawekEwa - 2018-06-24, 18:14
miciurin napisał/a: | to jaki długi jest to Ducato wersja L3 czy L4 ? |
L3
romgol - 2018-06-24, 20:11
Długość całkowita 598 cm .Dodatkowe rozkładane spanie do fotela kierowcy 172 cm.
Kilka fotek ; Ebiki już na ruchomej rampie , antena na 5 m na regulowanym ,zawieszanym maszcie.
Wyszukuję co by tu jeszcze ,solary zostawiam na przyszły rok.
Pozdrawiam
krzlac - 2018-06-24, 21:08
Zainteresowała mnie ta moskitiera w drzwiach suwanych. Zapodaj kilka zdjęć, proszę.
Z rowerami fajny pomysł.
romgol - 2018-06-24, 21:19
Może za kilka dni jak syn wróci kamperkiem.
Kupiłem używkę ,musiałem ją nieco od dołu skrócić ,natomiast zabudowa była dopasowywana do szerokości.
Jest to super rozwiązanie .siateczka po złożeniu mieści się w ramie .
krzlac - 2018-06-24, 21:31
Ta używka to kamperowa czy zaadoptowana domowa?
romgol - 2018-06-24, 21:44
Kupiłem ją od handlarza przyczep campingowych ,jestem przekonany że była zdemontowana z przyczepy .
Woj-tek - 2018-11-29, 10:52
Stolarsko pierwsza klasa. Te zaokrąglenia super robota.
Prośba, mógł byś podesłać fotki łazienki na pw.
Dzięki
romgol - 2018-11-29, 20:51
Witaj
Łagodne łuki o promieniu powyżej 30 cm można wykonać z zwykłej sklejki 4 mm ,i ja tak też robiłem sklejając 3 warstwy sklejki na odpowiednio uformowanym "kopycie". Przy mniejszych promieniach konieczna jest specjalistyczna sklejka do gięcia .
W moim przypadku , narożne łuki ścian o promieniu około 7 cm , łatwiej mi było zrobić z pełnego drewna sklejając je z listew o przekroju trapezu .Następnie formowałem płaszczyzny poprzez struganie i szlifowanie .
Zdjęć innych nie mam (tydzień temu padł twardy dysk ) w zasadzie nie pokazana jest tylko składana umywalka zintegrowana z szafką.Jeśli masz jakieś konkretne pytania, to mogę zapodać za kilka dni , bo kamper jest w "zimowym garażu" i muszę tam dojechać.
Pozdrawiam
Romek
Woj-tek - 2018-11-30, 09:58
Dzięki, jeszcze szukam inspiracji
gmart - 2018-12-02, 13:30
Świetnie!
Mam pytanie o łóżko z przodu- widzę, ze ma 172 cm, I jak możesz napisać jaka duża jest łazienka...I co to za rowerki?
Potrzebujemy taki sam kamperek ale dla 3 ludzi ok. 175 wzrostu. Dlatego się pytam, bo obecnie planujemy
Pozdrawiam
Gośka
KASZUB - 2018-12-02, 21:22
Well done! Fajny wózek do rowerów. I ciekawie zrobiona ta łazienka. To przeszczep z czegoś? Wrzuć kilka fotek. Jak wyglądają szafki w środku. Interesuje mnie wykończenie szczegółów bo z tym zawsze jest problem. Piwko leci!
romgol - 2018-12-02, 23:01
gmart napisał/a: | Świetnie!
Mam pytanie o łóżko z przodu- widzę, ze ma 172 cm, I jak możesz napisać jaka duża jest łazienka...I co to za rowerki?
Potrzebujemy taki sam kamperek ale dla 3 ludzi ok. 175 wzrostu. Dlatego się pytam, bo obecnie planujemy
Pozdrawiam
Gośka |
Łózko z przodu zrobiłem tylko dlatego by byłą możliwość ugoszczenia ew gości i żal mi było
takiej możliwości nie przewidzieć ,ponieważ dł wyszła 172 cm , a za stołem starczyło miejsca
na wygodną ławkę dla 2 osób,odpuściłem sobie obracanie fotela kierowcy,co wydłużyło by łóżko.
Łazienka (piszę z pamięci bo kamperek jest "za zimowany" i będę tam dopiero za tydzień)
mierząc u podstawy dł, wewnątrz ok 95 cm szerokość ok. 80 cm.
Rowery kupiłem specjalnie do kampera ,miały być niemieckie ale pachną chinami.Jednak z parametrów i ceny jestem zadowolony.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Romek
romgol - 2018-12-02, 23:24
KASZUB napisał/a: | Well done! Fajny wózek do rowerów. I ciekawie zrobiona ta łazienka. To przeszczep z czegoś? Wrzuć kilka fotek. Jak wyglądają szafki w środku. Interesuje mnie wykończenie szczegółów bo z tym zawsze jest problem. Piwko leci! |
Łązienka robiona od podstaw ,jak zobaczyłem u handlarza brodzik z niestety nie kompletną
obudową, to wiedziałem że muszę to kupić mimo świadomości jakie pociągnie to utrudnienia w wykonaniu.
Idea wózka zaczerpnięta z forum ,podstawę stanowi solidna prowadnica meblowa odpowiednio wzmocniona i przebudowana -ważne że znakomicie ułatwia za i rozładunek.
Sprawdza się znakomicie.
Zdjęcia -proszę o cierpliwość ,jadę za tydzień do kamperka . Co do szczegółów to piorytetem
była funkcjonalność oraz świadomość że warto trochę pojeżdzić by ustalić co i jak dopracować .Parę pomysłów już mam .
Pozdrawiam
Romek
gmart - 2018-12-03, 17:55
Dzięki za odpowiedź.A możesz napisać jakiedy szerokie masz łóżko z tyłu?
romgol - 2018-12-03, 20:20
Ponieważ jesteśmy "niskiego sortu" nie zależało mi zbytnio na dużym łóżku.
To co wyszło to prostokąt 178 na 125 cm jednak z wycięciem narożnika w miejscu nóg,
tam gdzie łukiem wchodzi ściana łazienki, i tam szerokość jest ograniczona do 90 cm.
Łóżko było testowane na wyjeżdzie przez większe osoby i pretensji nikt nie zgłaszał.
gmart - 2018-12-03, 20:45
Dzięki. My zrobimy na szerokość 120 cm
MirekKliny - 2018-12-03, 20:54
Faaajny
romgol - 2018-12-04, 21:24
Kilka dodatkowych fotek o które Koledzy prosili.
gmart - 2018-12-05, 17:48
Super
wlodo - 2018-12-05, 19:46
ładna estetyczna robótka, gratulacje, niech przynosi dużo frajdy.
Ta umywalka, się też zastanawiam... oceń czy nie jest kłopotliwa, gdyż po każdym wylaniu tam z tyłu jakoś można wytrzeć ?
Nakrętkę zbiornika uszczelnij od góry, a odpowietrzenie wyprowadź pod nadwozie, tankując do pełna nie zalejesz wnętrza i będziesz widział przelew.
Cytat: | ,jak było i co się zmieniło |
Jak Tyś to zrobił, zaczynał na L4 a skończył na L3
Woj-tek - 2018-12-05, 20:07
Dobra robota👍
romgol - 2018-12-05, 20:07
wlodo napisał/a: | :pifko ładna estetyczna robótka, gratulacje, niech przynosi dużo frajdy.
Ta umywalka, się też zastanawiam... oceń czy nie jest kłopotliwa, gdyż po każdym wylaniu tam z tyłu jakoś można wytrzeć ?
Nakrętkę zbiornika uszczelnij od góry, a odpowietrzenie wyprowadź pod nadwozie, tankując do pełna nie zalejesz wnętrza i będziesz widział przelew.
Cytat: | ,jak było i co się zmieniło |
Jak Tyś to zrobił, zaczynał na L4 a skończył na L3 |
Chyba nie pisałem jednak o L4, choć ten podział nie jest dla mnie jasny. Pewne jest że długość
gabloty = 598 cm.
Umywalka - łatwo się wyjmuje ,wystarczy lekko pociągnąć . Niestety niezbyt dopracowana
,musiałem krawędz zbiornika na gorąco formować,by woda zlatywała do środka a nie kapała na deskę sedesową .
Zbiornik "OTWARTY" na okoliczność zimowego serwisu ,wszystko jest szczelne ,odpowietrzenie wyprowadzone jest pod klapkę gdzie znajduje się korek wlewu wody.
Ale DZIĘKI za czujność ,bo to forum było głównym żródłem wiedzy w trakcie budowy.
Serdecznie pozdrawiam
Romek
Gardobond - 2021-01-19, 09:22
Jaki to model brodzika i kibelka?
romgol - 2021-01-19, 21:12
Ubikacja to Dometic CTS 4110 ,natomiast co to za brodzik nie umiem odpowiedzieć ,znalazłem go u handlarza ,fabrycznie nowy ale z nie kompletną osłoną.
Przy okazji przestroga przed wieszaniem "fajansu" nad muszlą ,we wrześniu
będąc w Cro przypadkowo potrącony pojemnik spadł na ceramiczną muszlę i oczywiście
się rozleciała . Dramat ,ale posklejałem i służyła nam jeszcze dwa tygodnie .Po powrocie miesiąc szukania po serwisach i po następnych 2 tygodniach doszła ,niestety koszt to ponad
700 zł. Oczywiście natychmiast zrezygnowałem z szklanego pojemnika na mydło i szczoteczki na rzecz mniej wystających i bezpieczniejszych.
Pozdrawiam
nysander - 2021-08-30, 22:26
ten masz to jest jakis teleskopowy czy składany? antena TV czy LTE
romgol - 2021-08-31, 22:21
Do DVBT ,zwykły rozsuwany kij do wałka malarskiego.
|
|