| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - problem z instalacją wodną
przemek_aro - 2018-05-26, 17:28 Temat postu: problem z instalacją wodną Pomocy! Po zimie mało czasu poświęciłem kamperkowi i ZONK. Wyjazd tuż tuż i .... Przy odkręconej wodzie czy zimnej czy ciepłej z rurki przelewowej bojlera Truma leci woda pod kampera. Instalacja 2,8 atm z kranami z wyłącznikami. Zawór spustowy działa prawidłowo, zawór zwrotny sprawny, po odłączeniu zasilania i rurki idącej od boilera na obwód dmuchnąłem przy otwartych kranach- drożne. Co może powodować takie ciśnienie w układzie że przelewa się tą rurką. POMOCY!!!!
dziwaczek - 2018-05-26, 18:58
Sprawdź czy na pewno jest zamknięty zawór spustowy wody (ten na podłodze) - ja po zimie jak włączyłem wodę to mi się też nim lało - okazała się ze go nieumiejetnie zamykam - trzeba wcisnąć przycisk na obudowie na dole niebieski i przekręcić jednocześnie na gorze tą niebieską pokrętkę. Myslę że to to spróbuj go zamknąć przy pracującej pompie będziesz widzieć efekt.
Mógł też uszkodzić się zawór zwrotny do odpowietrzania bojlera ale wtedy leci inna rurką (fotki moze pomogą)
przemek_aro - 2018-05-26, 21:04
Zawór zwrotny z kierunkiem na zewnątrz nic mi nie daje bo wypływa na zewnątrz:) Jak dmuchałem w ten przelew przy otwartych zaworach i wyłączonym prądzie wszystko drożne.
dziwaczek - 2018-05-26, 21:29
To odwróć ten zawór to woda się nie będzie lała - u mnie tak jest! Ten zawór jest do odpowietrzania bojler a nie do spustu wody i musi być w druga stronę.
Tu wyczytałem http://forum.karawaning.p...d%C4%99/?page=3
emeryl - 2018-05-27, 11:00
Miałem sytuację podobną,coś podlazlo pod zawór i w pozycji zamkniętej woda leciała na zewnątrz.Rozruszałem zawór i woda przestała lecieć
przemek_aro - 2018-05-31, 16:36
Problem rozwiązany. Wychodzący z bojlera trójnik jest zaworkiem zwrotnym. Zakupiony, wymieniony, działa. Dzieki za pomoc.
|
|