Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Przekładka silnika w Ducato II - kto zrobi?

ginter - 2018-05-28, 09:41
Temat postu: Przekładka silnika w Ducato II - kto zrobi?
Witam.
Wiem że na forum działają osoby które robią przekładki silnika w naszych kamperkach. Kiedyś wpadłem na kilka takich postów a teraz za żadne skarby nie mogę ich odnaleźć :oops:
Podpowiedzcie proszę kto się tym zajmuje, lokalizacja nieistotna.

drzevo - 2018-05-28, 11:02

Ja jestem w trakcie przekładki w warsztacie w Warszawie.
Znajdziesz na forum kolegę Gewehr, który pracuje w tym serwisie.

Mimo że jesteśmy w połowie drogi, polecam ich wiedzę, podejście, nastawienie na bezawaryjność auta po przekładce.

Misio - 2018-05-28, 12:42

drzevo napisał/a:
Ja jestem w trakcie przekładki w KMJ Serwis w Warszawie.
Znajdziesz na forum kolegę Gewehr, który pracuje w tym serwisie.

Mimo że jesteśmy w połowie drogi, polecam ich wiedzę, podejście, nastawienie na bezawaryjność auta po przekładce.

Film z przekładki

Potwierdzam złote rączki Marcina,
Wymiana na lepsze - to jego przyczyna.
Czterech sprytnych co czynią cuda,
Sprawny kamperek - to napewno się uda.
:lol:

remi - 2018-05-28, 13:53

Czy będzie to zmiana silnika na inny model czy ten sam .
ginter - 2018-05-28, 17:57

No właśnie jeszcze nie ma konkretnej decyzji jaki motor ale na pewno nie taki sam. Chciałbym przed podjęciem decyzji skonsultować się z fachowcem.
drzevo - 2018-05-28, 18:48

To pisz do Gewehra, pogadajcie, ale nie pakuj się w kolejne 1.9 - lepiej zapolować cierpliwie na 2.8 idTD albo JTD - wyjdzie drożej, ale będziesz wiedział, na co wydałeś pieniądze.
W JTD możesz jeszcze zrobić program, to przy starcie wypadną Ci talerze z szafek ;)

Gdybyś jeszcze myślał o 2.0 HDI / JTD, to tam przynajmniej zrobisz program na ponad 100 koni mechanicznych i zyskasz trochę momentu obrotowego i to będzie się odpychało. W 1.9 TD nic nie wymyślisz (może poza podkręceniem pompy, ale w załadowanym kamperze to raczej nie polecam).

martini44 - 2018-05-28, 19:49

2.5 TDI to miniumum.... 1.9 na 1.9 to z deszczu pod rynnę
remi - 2018-05-31, 08:01

Jak zmieniłem 1.9 na 2.8 JTD to musiał interweniować lekarz od plastyki twarzy bo banan na twarzy 24 godziny.
drzevo - 2018-05-31, 10:44

remi napisał/a:
Jak zmieniłem 1.9 na 2.8 JTD to musiał interweniować lekarz od plastyki twarzy bo banan na twarzy 24 godziny.

Mówisz, że gdyby nie uszy, to śmiałbyś się dookoła głowy? :)
Nie mogę się doczekać finału przekładki u mnie :spoko