| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Instalacja paneli sloneczych na podnoszonym dachu
snake.shoes - 2018-05-29, 15:53 Temat postu: Instalacja paneli sloneczych na podnoszonym dachu Witam i mam nadzieje, ze ktos mi doradzi. Planuje zakup ogniwa na dach (100w)+mppt+105Ah AGM a nie mam odwagi ni czasu zeby sie za to zabrac samodzielnie i chetnie wespre kogos kto by sie podjal instalacji. Kamperek jest w zabudowie z Westfalii ma podlaczenie pradu z zewnatrz ktore laduje akumulator na postoju i zalezaloby mi zeby wszystko bylo spiete tak zeby ladowalo oba akumulatory (pokladowy a jak pelny to rozruchowy) i odlaczalo sie przy dzialajacym alternatorze albo podanym napieciu z zewnatrz. Jestem rownierz otwarty na wszelkie sugestie odnosnie ile tych watow "musze miec" ktore podzespoly, etc. Na fotce nie moj, choc identyczny kamperek. Z gory dziekuje, bo od czytania na necie czacha mi dymi.
KASZUB - 2018-05-31, 09:44
Hej. Może nie jestem najlepszym doradca bo nie znam się na tym ale... Wiem co mam i co poczytałem. Pamiętam też co mi doradzono. Więc nie pękaj. Zepnij poslady i do dzieła. Ja ją dałem radę to każdy da radę
Pytanie ile będziesz prądu potrzebował i do czego? Musisz sobie zrobić bilans. Ile i co potrzebuje prunda.
Ja mam u siebie zestaw taki.
Solar 270W w sztywnej ramie(nie jest ciężki więc by się nadał choć u ciebie przykleilbym elastyczne panele)
Regulator mppt tracer 40A(za duży ale plan był na drugi panel 270W ale okazuje się, że nie trzeba narazie)
Aku 180Ah kwasiak(dużo tańszy niż żel a i tak jak piszą każdy z nich po 3-4 latach trafia na złom. A łatwiej się rozstać z 4ma stowkami niż 1.5tys PLN)
I takie cudo cyrix-ct-12v-120a(acto rozdziela mi aku zabudowy od aku auta. Podczas jazdy ładuje dwa aku. A podczas postoju ładuje oba z solarów. Tak w skrócie.
Prąd używam do oświetlenia Led w aucie,ładowania tel, lodówki 230V 85W(ale jak startuje to przetwornica 450/750 się resetuje więc musi sporo pobierać). Lodówka chodzi nonstop i nigdy nie zabrakło od kilku tygodni prądu. Ba! Nie spadło poniżej 12.1V a auto stoi za domem pół dnia w cieniu przez 22 dni jak mnie nie ma. Potem jak jeżdżę trochę to Cyrix-ct nabija bat po kokardy. I robi to bardzo szybko. Zresztą nie ma wiele do roboty bo bateria nie rozladowuje się za bardzo.
Nie długo dojdzie jakiś tv bo czasem troszkę nudno wieczorami. Więc zużycie się zwiększy. Zobaczymy wtedy. W razie W dołożę baterie bo mam nad produkcje prądu.
Jak już zrobisz bilans co będziesz zasilal, ile masz miejsca na panele itd to ktoś napewno ci tu poradzi. Jest sporo mądrych głów ogarnięty ch w temacie. Mam nadzieję, że moje wypociny do czegoś się przydadzą.
Pozdr.
snake.shoes - 2018-05-31, 16:17
Dzieki KASZUB za odpowiedz.
Akumulator juz mam 105Ah AGM. To jest maly kamperek wiec w sumie tylko lodowka (mala kompresorowa, wbudowana), jakies male swiatelka i komorki do ladowania i tyle. Pi razy oko 100w powinno wystarczyc zeby utrzymywac oba akumulatory naladowane podczas i poza sezonem.
Myslalem o tych:
Panel 100W Aliexpress
Kontroler z uwagi ze 2 rozne akumulatory (zwykly startowy i AGM) to mysle ze ten:
Tez nie wiem jak rozwiazac kwestje wylaczania jak jest podawany prad z zewnatrz i jak dziala alternator. Czy sam kontroler Votronic sie tym zajmie, czy jakies przelaczniki musze instalowac. Jak tak to jakie? I jakie bezpieczniki na kablach i czy wogole?
Pozostaje instalacja. Kto wie u kogo z forum albo gdzie to moge zrobic w Polsce (preferowana polnocna albo po zachodnia)?
KASZUB - 2018-06-01, 06:42
O elektryke pytaj Świstaka lub Kodera.
Instalacje myślę, że może ogarnąć ci BIORCA. Masz najbliżej.
Myślę, że 100W panel ci styknie. Jak dolozysz Cyrix-ct lub ktoś zrobi Ci to na włączniku świateł dziennych jak ma kwpl z rumii. Pogadaj z nimi. Każdy coś ci podpowie.
Powodzenia.
Roberto - 2018-06-01, 07:21
Czy aby na pewno ten regulator ma funkcję MPPT
Wyczytałem w ofertach z kilku polskich sklepów, że tłumaczą MPP jako "Maksymalny punkt mocy", ale na stronach wielu zagranicznych sklepów nic o tym nie piszą...
Co by nie było, że "MPP" to część nazwy Kilka takich cudaków było już w Polsce oferowanych.
Poza tym napisałeś, że będziesz potrzebował około 100W mocy.
Aby tyle uzyskać z tego panela będziesz musiał podnosić dach i ustawiać go pod odpowiednim kątem do słońca Tylko wtedy w przybliżeniu zaspokoisz swoje potrzeby energetyczne. Gdy będzie leżał płasko jego sprawność znacząco spadnie.
Nie rozumiem też po co chcesz ładować oba akumulatory z solara Przecież podczas postoju używasz tylko tego z zabudowy.
Rozruchowy i tak będzie doładowywany przez alternator...
Jedyne co trzeba zrobić to załączanie doładowania aku zabudowy z alternatora podczas jazdy.
Jak masz jakieś pytania to możesz zadzwonić. Mój telefon masz w avatarze.
amples - 2018-06-01, 08:27
| Roberto napisał/a: | | że tłumaczą MPP jako "Maksymalny punkt mocy" |
Krótko :
podpinamy do niego panel 30V -5A (150W) a na wyjściu uzyskamy 12-14V i 5A z groszami (70-80W)
Do wykorzystania reszty mocy jest potrzebny regulator z wbudowaną przetwornicą a tego nie wsadzisz do pudelka wielkości 2 paczek fajek ,
Ten PWM (bo nim jest) nadaje się do paneli 17-20V , tylko po jaką cholerę płacić 440pln , jeśli można mieć 5x taniej
cebek - 2018-06-01, 08:39
Ciągniesz kable od regulatora do poszczególnych akumulatorów i nic cię więcej nie interesuje. Ładowanie z alternatora czy z zewnętrznej ładowarki zostaje bez zmian. Sam sobie z tym poradzisz jeśli potrafisz odróżnić plus od minusa :P
snake.shoes - 2018-06-01, 09:52
Dzieki za odpowiedzi! dodaje otuchy, ze jest tutaj tyle osob, ktorym sie chce odpisac i pomoc.
| Roberto napisał/a: | Nie rozumiem też po co chcesz ładować oba akumulatory z solara Przecież podczas postoju używasz tylko tego z zabudowy.
Jedyne co trzeba zrobić to załączanie doładowania aku zabudowy z alternatora podczas jazdy. |
Roberto Auto mi czasami stoi bez uzytku tygodniami, akumulatorki lubia sobie powolutku popijac prad, sadze ze to mala inwestycja, a moze potencjalnie przedluzyc zycie akumulatorow.
| Cytat: | Krótko :
podpinamy do niego panel 30V -5A (150W) a na wyjściu uzyskamy 12-14V i 5A z groszami (70-80W)
Do wykorzystania reszty mocy jest potrzebny regulator z wbudowaną przetwornicą a tego nie wsadzisz do pudelka wielkości 2 paczek fajek ,
Ten PWM (bo nim jest) nadaje się do paneli 17-20V , tylko po jaką cholerę płacić 440pln , jeśli można mieć 5x taniej
|
Dzieki za wyjasnienie amples. Nie wiem, nie znam sie, zarobiony jestem. Tutaj jest strona z info technicznymi do tych regulatorow, ale sam nie potrafie z tego rozkminic czy to prawdizwy MPPT czy nie. Jak na to spojrzysz to potwierdza to twoje podejrzenie ze to jest PWN? Przyciagnal moja uwage bo mozna wybrac specyficzny program pod rodzaj akumulatora http://www.votronic.de/im...5_1720_1725.pdf
| cebek napisał/a: | | Ciągniesz kable od regulatora do poszczególnych akumulatorów i nic cię więcej nie interesuje. Ładowanie z alternatora czy z zewnętrznej ładowarki zostaje bez zmian. Sam sobie z tym poradzisz jeśli potrafisz odróżnić plus od minusa :P |
No wlasnie slyszalem cebek, ze jezeli akumulatory sa roznego rodzaju, roznej pojemnosci to nie jest to zalecane Bo jak na przyklad jeden juz bedzie naladowany a napiecie dalej podawane to nie jest to niebezpieczne? albo ze napiecie z zewnatrz i z solara? To sie jakos nie sumuje? Nie trzeba zadnych diod dokladac? AGM podobniez jak sa pelne to lubia byc doladowywane kropelkowo, a jak to zrobic jak wepne oba na raz? Nie znam sie
Jeszcze raz dzieki, doceniam wszystkie komentarze!
KASZUB - 2018-06-01, 10:29
Producent przetwornic azo digital z Gdyni napisał do mnie, że będą teraz wypuszczać jakąś przetwornice z regulatorem do solarów. Dedykowana właśnie do tego typu pracy. Może warto się tym zainteresować?
snake.shoes - 2018-06-01, 10:38
| KASZUB napisał/a: | | Producent przetwornic azo digital z Gdyni napisał do mnie, że będą teraz wypuszczać jakąś przetwornice z regulatorem do solarów. Dedykowana właśnie do tego typu pracy. Może warto się tym zainteresować? |
Dzieki KASZUB za tips, bede sprawdzal ich strone, chociaz nie ukrywam ze zalezy mi na "teraz"
amples - 2018-06-01, 10:41
| snake.shoes napisał/a: | | czy to prawdizwy MPPT czy nie. Jak na to spojrzysz to potwierdza to twoje podejrzenie ze to jest PWN? |
To nie jest podejrzenie tylko 100% pewność ,
on nie zwiększy prądu (A) obniżając napięcie (V) , po za tym co jest w stanie dać panel
Jest to PWM różnymi opcjami nastaw , w dodatku przełączane mikroprzełącznikami (anachronizm , a cena taka bo to zabytek )
Obecnie większość sterowana jest mikroprocesorowo z regulacja-ustawienia programowo w cenie ,kilka razy niższej .
.
snake.shoes - 2018-06-01, 12:57
| amples napisał/a: | | Obecnie większość sterowana jest mikroprocesorowo z regulacja-ustawienia programowo w cenie ,kilka razy niższej |
Ok amples, dzieki za wyjasnienie. Bylbys w stanie wskazac alternatywny MPPT z dedykowanymi programami do ladowania 2 akumulatorow: startowego zwyklego i drugiego AGM?
amples - 2018-06-01, 13:52
| snake.shoes napisał/a: | | Bylbys w stanie wskazac , dedykowanymi programami do ladowania 2 akumulatorow: |
Był bym , ale czy warto mi tracić czas na zagłębianie się w specyfikacje , często wyssane z palca ,
jak w tym przypadku , szukanie opinii użytkowników , z doświadczenia wiem że nie warto .
Co do dedykowanych "programów "żebyś się nie zdziwił (niewielka różnica napięcia końcowego ,i prawdo podobnie separująca dioda do drugiego aku),
99% użytkowników nie sprawdza jak to naprawdę działa.
Marketing (odpowiedni) czyni cuda !.
A co do AGM to : przeznaczony jest do urządzeń buforowych a nie do głębokiego i częstego rozładowywania.
Ale to twoja piaskownica i twe zabawki , ja tylko tu sprzątam a rządzisz ty .
"Jak sobie pościelisz tak się wyśpisz"
amples - 2018-06-01, 14:17
| Maciej S. napisał/a: | | ten akurat jest MPPT |
A czytać to umiesz.
cebek - 2018-06-01, 14:32
| snake.shoes napisał/a: | Dzieki za odpowiedzi! dodaje otuchy, ze jest tutaj tyle osob, ktorym sie chce odpisac i pomoc.
| Roberto napisał/a: | Nie rozumiem też po co chcesz ładować oba akumulatory z solara Przecież podczas postoju używasz tylko tego z zabudowy.
Jedyne co trzeba zrobić to załączanie doładowania aku zabudowy z alternatora podczas jazdy. |
Roberto Auto mi czasami stoi bez uzytku tygodniami, akumulatorki lubia sobie powolutku popijac prad, sadze ze to mala inwestycja, a moze potencjalnie przedluzyc zycie akumulatorow.
| Cytat: | Krótko :
|
Dzieki za wyjasnienie amples. Nie wiem, nie znam sie, zarobiony jestem. Tutaj jest strona z info technicznymi do tych regulatorow, ale sam nie potrafie z tego rozkminic czy to prawdizwy MPPT czy nie. Jak na to spojrzysz to potwierdza to twoje podejrzenie ze to jest PWN? Przyciagnal moja uwage bo mozna wybrac specyficzny program pod rodzaj akumulatora http://www.votronic.de/im...5_1720_1725.pdf
| cebek napisał/a: | | Ciągniesz kable od regulatora do poszczególnych akumulatorów i nic cię więcej nie interesuje. Ładowanie z alternatora czy z zewnętrznej ładowarki zostaje bez zmian. Sam sobie z tym poradzisz jeśli potrafisz odróżnić plus od minusa :P |
No wlasnie slyszalem cebek, ze jezeli akumulatory sa roznego rodzaju, roznej pojemnosci to nie jest to zalecane Bo jak na przyklad jeden juz bedzie naladowany a napiecie dalej podawane to nie jest to niebezpieczne? albo ze napiecie z zewnatrz i z solara? To sie jakos nie sumuje? Nie trzeba zadnych diod dokladac? AGM podobniez jak sa pelne to lubia byc doladowywane kropelkowo, a jak to zrobic jak wepne oba na raz? Nie znam sie
Jeszcze raz dzieki, doceniam wszystkie komentarze! |
Jeśli regulator nie ma osobnych programów na różne rodzaje akumulatorów, to i tak nic nie zrobisz. Z busowego doświadczenia kupuję zwykłe akumulatory, bo alternator i tak ładuje obydwa ta samo, więc bawienie się w specjalne programy w regulatorze solarnym ma niewielki sens.
snake.shoes - 2018-06-01, 14:38
Dzieki za odpowiedz amples choc nie jestem pewien, czy rozumiem twoje dwa ostatnie komentarze.
Wydaje mi sie ze w pierwszym po prostu mowisz, ze nie chce ci sie sprawdzac i ze nie wierzysz w dane marketingowe i ze nie uwazasz AGM za dobry wybor do mojego zestawu? Czy dobrze rozumiem?
| amples napisał/a: | | Maciej S. napisał/a: | | ten akurat jest MPPT |
A czytać to umiesz.
|
W drugim, jak rozumiem nie zgadzasz sie z Maciej S., ze to MPPT?
snake.shoes - 2018-06-01, 14:44
| Maciej S. napisał/a: | nie stosuj połączenia na drugi aku tylko zepnij je Cyrixem
To że przełączniki są mikroswitche a nie programowo to uważam za "+', nic nie nie przestawi ad choc, przez przypadek lub z zakłócenia programowego. |
Dzieki Maciej S.. Dlaczego nie korzystac z opcji ladowania na 2 aku? Wydaje sie ze regulator dzieli napiecie w rozny sposob dla roznych aku. Czy moze sie myle?
Moja pierwsza mysl o mikroprzelacznikach byla podobna, lubie proste rozwiaznia
amples - 2018-06-01, 14:45
| cebek napisał/a: | | regulator nie ma osobnych programów na różne rodzaje akumulatorów, |
Dodam ze zamiast rodzaju aku , często jest możliwość ustawiania napięcia końcowego , trzeba odpowiednie napięcie dla danego aku ustawić.
snake.shoes - 2018-06-01, 14:48
| amples napisał/a: | | cebek napisał/a: | | regulator nie ma osobnych programów na różne rodzaje akumulatorów, |
Dodam ze zamiast rodzaju aku , często jest możliwość ustawiania napięcia końcowego , trzeba odpowiednie napięcie dla danego aku ustawić. |
O, to pomocne! a mozna tez zaprogramowac inne napiecie ladowania i inne koncowe jak juz naladowany?
cebek - 2018-06-01, 14:49
Z tego co widzę regulator ma wyjście na dwa akumulatory więc bym z tego korzystał. Pewnie da się ustawić by większość prądu szła na akumulator pokładowy, a rozruchowy będzie tylko doładowywany małym prądem. Zawsze to lepiej dla akumulatorów jeśli nie będą spięte razem. Choć tak jak pisałem z alternatora i tak będą ładowane razem więc niewiele to zmienia :P
amples - 2018-06-01, 14:49
| snake.shoes napisał/a: | | ze nie wierzysz w dane marketingowe i ze nie uwazasz AGM za dobry wybor do mojego zestawu? Czy dobrze rozumiem? |
Dobrze rozumiesz ,
Prawie każdy producent- handlarz napisze -powie to co chce usłyszeć , oczekuje kupujący.
snake.shoes - 2018-06-01, 14:57
| cebek napisał/a: | | Z tego co widzę regulator ma wyjście na dwa akumulatory więc bym z tego korzystał. Pewnie da się ustawić by większość prądu szła na akumulator pokładowy, a rozruchowy będzie tylko doładowywany małym prądem. Zawsze to lepiej dla akumulatorów jeśli nie będą spięte razem. Choć tak jak pisałem z alternatora i tak będą ładowane razem więc niewiele to zmienia :P |
Zgadzam sie z toba cebek odnosnie alternatora. Jak sobie jednak policze ile auto jezdzi a ile stoi to tak sobie mysle ze dla aku bedzie to duza roznica jak jest doladowywany w zdrowy sposob. Co o tym myslisz?
cebek - 2018-06-01, 15:10
| snake.shoes napisał/a: | | cebek napisał/a: | | Z tego co widzę regulator ma wyjście na dwa akumulatory więc bym z tego korzystał. Pewnie da się ustawić by większość prądu szła na akumulator pokładowy, a rozruchowy będzie tylko doładowywany małym prądem. Zawsze to lepiej dla akumulatorów jeśli nie będą spięte razem. Choć tak jak pisałem z alternatora i tak będą ładowane razem więc niewiele to zmienia :P |
Zgadzam sie z toba cebek odnosnie alternatora. Jak sobie jednak policze ile auto jezdzi a ile stoi to tak sobie mysle ze dla aku bedzie to duza roznica jak jest doladowywany w zdrowy sposob. Co o tym myslisz? | Jeśli tak stawiasz sprawę to ma to sens. Pytanie czy na regulatorze możesz poustawiać inne programy na te dwa akumulatory. Jeśli jest taka opcja to dlaczego z niej nie korzystać.
snake.shoes - 2018-06-01, 15:14
| cebek napisał/a: | | czy na regulatorze możesz poustawiać inne programy na te dwa akumulatory |
Z tego co wyczytalem w opisie to mozna.
| Cytat: | | Two Battery Charging Ports: Automatic charging of the main supply board battery (BOARD I), as well as support charging and trickle charging (max. 1 A) of the vehicle's starter battery (Start II) with overcharge protection. |
cebek - 2018-06-01, 15:26
| snake.shoes napisał/a: | | cebek napisał/a: | | czy na regulatorze możesz poustawiać inne programy na te dwa akumulatory |
Z tego co wyczytalem w opisie to mozna.
| Cytat: | | Two Battery Charging Ports: Automatic charging of the main supply board battery (BOARD I), as well as support charging and trickle charging (max. 1 A) of the vehicle's starter battery (Start II) with overcharge protection. |
| Na ile rozumiem to wynika że silnikowy doładowuje prądem 1A ale pytanie czy ładuje do takiego samego napięcia jak pokładowy. bo kwasiak i agm mają różne napięcia ładowania.
snake.shoes - 2018-06-01, 15:47
| cebek napisał/a: | | ale pytanie czy ładuje do takiego samego napięcia jak pokładowy |
Z instrukcji wynika ze nizsze napiecie i tylko jest doladowywany kropelkowo
| Cytat: | | If used, the output for the vehicle's starter battery will be working with reduced voltage and charging current rates. Thus, the valuable solar power will be supplied to board/solar battery I being more suitable. However, the vehicle's starter battery will be kept in a condition, that starting will always be possible, even in case of longer stop periods (such as in winter). |
amples - 2018-06-01, 18:17
| Maciej S. napisał/a: | | Regulator MPPT votronic |
Może napiszesz co rozumiesz pod skrótem MPPT ,
bo tu mowa o MPP 165 duo-digital który jest PWM ( troszkę więcej funkcji) , nim nie podwoisz amperażu z panela np.35v a mppt powinien (bynajmniej tak jest przyjęte).
Bronek - 2018-06-01, 19:41
Ładowanie silnikowego , to przerost formy nad treścią, chyba, że ktoś go wykorzystuje jako akumulator stacjonarny.
Alboa, że jak to u nas bywa często w zwyczaju, stary i zużyty.
Ale nawet wtedy kable rozruchowe wystarczą.
Czy ktoś doładowuwuje akumulatory w cywilnych samochodach, nawet jak stoją częściej niż raz na..... miesiąc?
Oczywiście można dla posiadania, takiego rozwiązania - bo a nuż się przyda? np. raz na dekadę.
koder - 2018-06-01, 20:17
| amples napisał/a: | | Ten PWM (bo nim jest) nadaje się do paneli 17-20V , tylko po jaką cholerę płacić 440pln , jeśli można mieć 5x taniej |
O ile dobrze pamiętam, to seria MPP to faktycznie MPPT, a PWM są w serii SR.
Owszem bazuję na drugiej i trzeciej ręce (tj. deklaracje producenta i doświadczenia kolegi z forum), ale w odróżnieniu do wielu fałszywych MPPT, które oglądałem, Votronic akurat wygląda dobrze.
Możesz podać jakieś źródła do zastrzeżeń? Chętnie poczytam/pooglądam.
EDIT:
| Maciej S. napisał/a: | Ma w swej ofercie 2 typu regulatorów słonecznych:
1. SR czyli zwykłe PWM
2. MPP czyli MPPT |
Dokładnie o tym pisałem, ale jak mówię - doświadczenia z 2+ ręki. Zdarza się deklaracja MPPT która jest "prawdziwa, o ile I<1A" - jeśli tak jest w tym przypadku, chętnie przeczytam szczegóły.
amples - 2018-06-01, 20:48
| Maciej S. napisał/a: | | co może świadczyć o istnieniu przetwornicy step-down | .
Porównaj sobie wielkość i ciężar np . tracera i votronika ,
vortonik 10A:
wymiary- 131 x 40 x 77
waga - 0,19 kg
tracer 1210 RN
Wymiary 156x97x68
Waga 0,55kg
Cyt. z opisu na ich stronie:
Wzrost prądu ładowania MPP w porównaniu do konwencjonalnych kontrolerów przy użyciu najnowszej technologii kontrolera (mikroprocesor) o 10% do 30% konwencjonalny inaczej zwykły pwm
Tak więc zwykły pwm z 30v 5A da na wyjściu 14V 5A
votronik da plus 30% to jest 14v 6,7A to 93W ,
Zrudło 150 W , tracimy 57W
snake.shoes - 2018-06-05, 10:15
Serdecznie dziekuje za wszystkie komentarze! Widze ze wywazala sie tutaj dyskusja na opinie, doceniam to rownierz bo duzo sie z tego ucze.
Teraz pytanie o ten panel, brac, czy nie brac?
https://www.aliexpress.co...iceBeautifyAB=0
Brand Name:DOKIO
Type:Solar Panel
Max. Power:100W
Number of Cells:36
Number of Panels:1
Model Number:DFSP-100M
Flexible Solar Panel:Yes
Size:1190x540x2.5MM
is_customized:Yes
Nominal Capacity:NONE
Foldable Solar Panel:No
Material:Monocrystalline Silicon
Voc:21.60V
Vmpp:18.00VI
sc:5.81AI
mpp:5.56A
Material:Top grade raw materials
Factory Outlet:Yes
Certified:TUV
amples - 2018-06-05, 10:43
Rozważ ,
u chińczyka niecałe 500pln , + ewentualnie cło, wat
a np.Tutaj 550 w kraju , ( nie to że bym ich reklamował , bo u innych tez widziałem poniżej 600) ,
snake.shoes - 2018-06-05, 10:58
| amples napisał/a: | | u chińczyka niecałe 500pln , + ewentualnie cło, wat |
https://www.aliexpress.co...iceBeautifyAB=0
383,79 zl, dostawa z Hiszpanii wiec bez cla i vatu
no ale z gwarancja masz racje...
amples - 2018-06-05, 11:24
| snake.shoes napisał/a: | | 383,79 zl, dostawa z Hiszpanii wiec bez cla i vatu | A dodałeś koszty wysyłki 37$ , z Hiszpanii ale ze strefy wolnocłowej .
snake.shoes - 2018-06-05, 11:34
mieszkam W Holandii i do mnie przesylka za darmo i bez vatu i cla
amples - 2018-06-05, 11:44
| snake.shoes napisał/a: | | Holandii i do mnie przesylka za darmo i bez vatu i cla |
Jeśli tak , to plus dla ciebie .
Bogatemu (tym z zachodu) diabeł dzieci kołysze
snake.shoes - 2018-06-05, 11:53
| amples napisał/a: | | Bogatemu (tym z zachodu) diabeł dzieci kołysze |
nie kazdy bogaty kto z zachodu, nie kazdy biedny kto ze wschodu
tutaj w NL ceny sa jak z kosmosu, dlatego kombinuje.
Szukam tez kogos kto mi to ladnie zainstaluje i pospina w jak bede w Polsce. Ktos cos zna, kto by sie podjal albo zaufany serwis, ktory skory nie zedrze?
Roberto - 2018-06-05, 12:29
| snake.shoes napisał/a: |
Szukam tez kogos kto mi to ladnie zainstaluje i pospina w jak bede w Polsce. Ktos cos zna, kto by sie podjal albo zaufany serwis, ktory skory nie zedrze? |
A kiedy planujesz to robić
snake.shoes - 2018-06-05, 13:11
| Roberto napisał/a: | A kiedy planujesz to robić |
Jak nic innego nie znajde to mam zamiar byc w kraju w polowie sierpnia.
Roberto - 2018-06-05, 15:18
W tym czasie będę już po urlopie więc jak coś to dzwoń na początku sierpnia i uzgodnimy szczegóły.
Firmę mam w Elblągu.
brys - 2019-01-27, 15:44
Witam,
Panowie, potrzebuję porady odnośnie instalacji paneli. Auto - Mercedes Vito Marco Polo 2001 rok, czyli "świnka morska"
Auto ma 2 akumulatory "zwykłe 100ah", jeden rozruchowy i jeden do "zabudowy". Z tego co wiem, to w trakcie jazdy z alternatora ładują się oba, a przy podpięciu do 230V na postoju ładuje się tylko ten od zabudowy.
Prąd z akumulatora rozruchowego ciągnie mi, wiadomo, rozrusznik, ale też radio (stacja 2din z dvd itd.) i chyba część oświetlenia kabiny. Prąd z akumulatora zabudowy idzie na oświetlenie tyłu, lodówkę ok. 50W, pompkę wody, ładowanie telefonów itd.
Na wstępie powiem, że przeczytałem wiele postów na tym forum odnośnie paneli + znalazłem telefon do Bartka ze sklepu, który nie wiem, czy mogę tutaj napisać (żeby nie było, że reklama). Pogadałem dość długo z Bartkiem, ustaliliśmy ceny promocyjne komponentów, jednak chciałem jeszcze Was się zapytać, czy mam dobry zamysł. Do rzeczy co mam zamiar zainstalować:
- 2 x panel elastyczny 100W
- kontroler ładowania MPPT Tracer 1210AN
- Cyrix CT 120A - o tym dowiedziałem się z tego tematu, dzięki!
Zależy mi na tym, żeby solary 200W ładowały domyślnie akumulator zabudowy, ale w momencie gdy on będzie naładowany, żeby ładował się już akumulator rozruchowy.
Więc moje pytania brzmią:
- czy tak zaplanowana instalacja solarna ma sens?
- czy mogę podłączyć 2 identyczne solary pod ten jeden regulator?
- czy Cyrix spełni swoją funkcję w postaci zmiany ładowania na akumulator rozruchowy gdy ten od zabudowy będzie naładowany?
- czy Cyrix nie będzie się "gryzł" z instalacją w sytuacji, gdy auto podłączę do zewnętrznego 230V albo w trakcie jazdy gdy akumulatory będą ładowane alternatorem?
- czy akumulatory połączone Cyrixem mogą być innego typu? Tzn. jeden "zwykły", a drugi AGM/żelowy?
Niestety w temacie elektroniki/elektryki zawsze byłem bardzo słaby i średnio mi idzie nadrabianie tego. Liczę na porady i pozdrawiam
|
|