|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Kreta 2018 wg KulkiDwie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-05-31, 19:51 Temat postu: Kreta 2018 wg KulkiDwie Paweł przepraszam ale nie mam gdzie z Tobą pisać o Waszej majówce na Krecie wschodniej.Prosze podaj link tak jak mnie,napewno będą czytający. Po przeczytaniu wydaje mi się ,ze bardzo lubicie monastyry i wszystkie ciekawsze wykopaliska.Na Lasthi byliśmy w 2013 roku,wiatraki mamy podobne,oraz po drodze kilka ładnych monastyrów. Do jaskini Dikti nie dotarliśmy.Knossos widziałam dawno temu,płynąc statkiem /rejs po morzu śródziemnym z Logosturem/.Ładne wykopaliska trafiają się przy plazach jedne ogrodzone ,ale widać co za ogrodzeniem,np,mniej znana plaza przy Eloundzie.Monastyrki wszystkie jakie spotykaliśmy,oglądamy z przyjemnoscia. My jesteśmy długo to staramy się pomieszkiwać przy plażach.No drogi sa czasami niesamowite,też nieraz błądzimy.To na razie tyle. :pifkowkleje jak mi odpiszesz
KulkiDwie - 2018-06-01, 07:35
Ja się nie gniewam , a nawet wręcz przeciwnie, miło mi.
Proszę bardzo - oto link do początku relacji z Krety (początek maja 2018)
http://www.cro.pl/male-i-...0.html#p1976673
Ten wątek jest bbbbbbb rozbudowany, jest w nim już kilkanaście co najmniej relacji z Bałkanów (ale ostatnimi laty głównie z Grecji i jej wysp), z ponad 10 lat.
To była nasza 12 podróż do Grecji.
Czy kogoś zainteresuje podróżowanie para-kamperowe to nie wiem, natomiast fajnie że zainteresowało Ciebie
............................
Zgadza się, lubimy odwiedzać monastyry, zwłaszcza te bardziej znane, ale jak trafi się po drodze coś nie rozreklamowanego to też wstępujemy. Często przy okazji uzupełniamy zapasy wody, w monastyrach praktycznie zawsze jest jakiś kranik
Ruiny i wykopaliska też lubimy, w stopniu powiedzmy umiarkowanym. Zawsze odwiedzamy te ważniejsze, podobnie jak muzea w których przechowuje się znaleziska z danego terenu.
Lasithi pojawi się w wątku może jeszcze dziś
W Eloundzie akurat nie bardzo kojarzę wykopaliska przy plaży (poza tymi paroma zatopionymi murkami), fajniejsze były przy plaży Kommos. Pamiętam też ruiny na wschodzie (Itanos oraz Roussolakos).
Też staramy się mieszkać przy plażach , ale na Krecie nie zawsze się to udawało - ze względu na plan konkretnego dnia albo brak odpowiedniej plaży. Na mniejszych wyspach jednak praktycznie zawsze śpimy gdzieś przy plaży :D . Zdecydowanie mniejsze wyspy są tym co najbardziej nam odpowiada
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-01, 09:07
Chodziło mi o plaże Kolokythas ,za kamiennym mostem,szutrówka ale w dwa kampery dojechaliśmy.Niepamietam wszystkich miejsc a co dopiero plaż/nie wszędzie pisze co to za plaża/,dopiero ktoś nam powiedział o tej plaży. :oops:Podpowiedz gdzie plaża Kommos wkleiłam zaległe nie wiedziałam np.o plaży koło Elaonisos ,Kedrodasos dużo ciekawych fot jest na forum Tripadvisor
andrzej627 - 2018-06-01, 09:24
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Podpowiedz gdzie plaża Kommos |
Tutaj: Kommos Beach.
KulkiDwie - 2018-06-01, 09:30
Kolokitha... dojechaliście tam kamperem? no to super, tam właśnie na żwirowym placyku spaliśmy jedną noc (niedaleko kapliczki). A plaża bardzo fajna, piaszczyste wejście i dość długo płytko, tak lubię . Tylko trochę mała.
Kommos - 35°00'44.4"N 24°45'37.9"E - strasznie tam wiało.
Parking spory, żwirowy - płatny już w maju.
Nad samą plażą - mikro placyk, stały tam kamper i bus. Może jeszcze jeden by się zmieścił. Mieliśmy zamiar tam spać ale warunki okazały się niesprzyjające.
Można spróbować zjechać (stromo dość) szutrówką na sam koniec plaży, za kapliczkę (do kapliczki asfalt), może tam się uda. Tutaj: 35°00'32.3"N 24°45'37.3"E
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-01, 09:35
Teraz sobie przypomniałam,tak jest wykopaliska przed Matala,ale parking był płatny,za jakiś czas byliśmy za tą plaża jest długa inna plaża w kierunku Mires :oops:poprawiłam błąd Mires.Andrzej 627 czuwa.Juz Z. na mnie patrzy idź na czereśnie
KulkiDwie - 2018-06-01, 09:37
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | byliśmy za tą plaża jest długa inna plaża w kierunku Mirtos |
No właśnie nie złożyło się (nie było już czasu) by tam podjechać
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-01, 09:43
Czekam na ulubione Bali czyli szacun za plaże K.......koło Eloundy
KulkiDwie - 2018-06-06, 07:04
Skoro mi Basia założyła taki wątek , w miarę postępu relacji będę dodawać odnośniki do początku kolejnego dnia naszej podróży po Krecie.
Dzień pierwszy - 29 kwietnia, niedziela - przypływamy, Knossos, Heraklion (muzeum i miasto), góra Jouchtas.
Dzień drugi - 30 kwietnia, poniedziałek - m.in. monastyr Angarathou, Lasithi i okolice, monastyr Aretiou, plaża Kolokitha.
Dzień trzeci - 1 maja, wtorek - Olous, zamknięta Spinalonga, Agios Nikolaos, wąwóz Kritsa, wąwóz Cha, Ierapetra
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-06, 19:57
Dobry pomysł,dzieki,przeczytałam jeszcze nie wszystko,mam kilka odpowiedzi,ale jeszcze czeresnie na pierwszym miejscu.Własnie mieszm wielką misę jeszcze z ZSRR,bedzie dżem,bo czeresnie nie poszły do koleżeństwa,gdyz zlewa deszczu je uszkodziła. W zeszłym roku nie było żadnych owoców Z rozmowy z Tobą wiem już że nie całkiem zwidziliście wawóz HA.Ja tam byłam już 2 razy.A Ierapetra to dobra dla nas baza ,oraz internet w kiosku jak u nas kioski ruchu,ale tam maja dużo większy asortyment,no i nie każdy może go mieć
W Ag..Nikolasos spędzaliśmy Boże Narodzenie 2014 w 3 kampery,z widokiem na port i morze
KulkiDwie - 2018-06-18, 08:35
Dzień czwarty - 2 maja, środa - monastyr Kapsa, wąwóz Kapsa (Perivolakia), weneckie wille Etia i Voila, Xerokambos, Kato Zakros, wąwóz Zakros (Umarłych)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-18, 16:03
Mam zmniejszone fotki,ale jeszcze nie mam czasu,fajne miejsca ale tempo ekspresowe
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-23, 17:41
Znalazlam trochę czasu,bo pogoda nie sprzyja by działac w ogrodzie.Moje foty nie takie jak Wasze,ja nie mam profesjonalnego aparatu,a do tego zacioł się zum,a nowy kosztuje 150 dolarów to się nie opłaca.Ale i tak kocham te miejsca na fotach
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-23, 17:48
Wawóz Ha
KulkiDwie - 2018-07-03, 21:57
Dzięki Basiu , fajnie zobaczyć znajome miejsca.
Listopad i grudzień a pogoda jak w maju
Wąwóz Ha - REWELACJA , coś fantastycznego, żałuję że nie odkryłem tej możliwości wspięcia się tam skąd zrobiłaś te zdjęcia. Być może już tej możliwości nie ma. Jeśli wybierzemy się jeszcze na Kretę z pewnością podjedziemy by to sprawdzić. Albo może Wy to zrobicie tej zimy
W relacji nastąpiła chwila przerwy ze względu na krótki wypad nad Bałtyk. Ale już działamy
andrzej627 - 2018-07-04, 09:10
KulkiDwie napisał/a: |
Wąwóz Ha - REWELACJA , coś fantastycznego |
Znalazem: Ha Gorge. Na mapie Google'a tutaj.
I takie zdjęcie: Ha canyon entrance, near Ierapetra.
KulkiDwie - 2018-07-12, 06:58
andrzej627 napisał/a: | ... |
Wszystko prawda
A tymczasem...
Dzień piąty - 3 maja, czwartek - wąwóz Chochlakies i plaża Karoumes, plaża Chiona i Kouremenos, monastyr Toplou, Itanos, plaża Vai.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-07-12, 19:07
No po mału koniec przetworów,kamper jedzie do Chorzowa na modernizacje brodzika.Troche ogród trochę kamper,juz nie mogesie doczekać.Trafiłam na blog Zanety Barskiej -powiedz to po grecku.Znowu dowiedziałam się cos nowego,może wiosna wracając zwiedzimy wreszcie Ateny
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-07-12, 19:14
Myśl,ze foty z Waszych okolic z Vaj grzbietami wzgórz szliśmy az do wykopalisk w Itanos.Dużo ,dużo chodzimy na wyjeździe i dlatego chudniemy za każdym razem,wcale nie odchudzając sie
KulkiDwie - 2018-07-17, 07:03
Basiu, dziękuję za fotki
Super jest zobaczyć miejsca znane raz jeszcze, w tak pozesonowej odsłonie.
Fakt, że my byliśmy też jeszcze sporo przed głównym sezonem, ale jednak to nie to samo co grudzień
Fajne to miejsce przy tawernie na plaży Chiona
Vai bez parasolek.... do Itanos kawałek drogi
I nawet przy Chochlakies byliście
My też sporo chodzimy, ale ewidentnie za dużo jemy
Powoli zbliżamy się już do połowy naszej wycieczki...
Dzień szósty - 4 maja, piątek - Tripitos, monastyr i wąwóz Agios Pantes, wąwóz, wodospad i "plaża" Richtis, Mochlos.
KulkiDwie - 2018-07-25, 10:06
Dzień siódmy - 5 maja, sobota - wąwóz Sarakina, południowe wybrzeże Krety (Sidonia, Arvi, Keratokambos, Tsoutsouras), plaża Tripiti, Dytiko (Lentas).
KulkiDwie - 2018-10-19, 17:41
Przerwa spowodowana kolejnymi wakacyjnymi wyjazdami zakończona
Zatem...
Dzień ósmy - 6 maja, niedziela - Kali Limenes, monastyr Odigitria, minojski pałac w Fajstos, wykopaliska Agia Triada, plaża Kommos, Matala, wąwóz Agiofarango.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-10-22, 11:18
Nie dane nam było.Zobaaczymy co przyniesie Nowy Rok
KulkiDwie - 2018-10-25, 10:39
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Nie dane nam było.Zobaaczymy co przyniesie Nowy Rok |
Może powodzenie w inwestycjach...
Tymczasem...
Dzień dziewiąty - 7 maja, poniedziałek - Gortyna (część płatna i darmowa), jezioro Votomos (Zaros, niezdobyty wąwóz Rouvas), monastyr Vrontisi, Agia Galini.
KulkiDwie - 2018-11-01, 18:17
Dzień dziesiąty - 8 maja, wtorek - Mikri Triopetra, palmowa plaża Preveli, monastyr Preveli, wąwóz Kourtaliotiko, Triopetra
KulkiDwie - 2018-11-09, 06:45
Dzień jedenasty i dwunasty - 9,10 maja, środa i czwartek - Plaża Triopetra / minojski cmentarz Armenoi, monastyr Agia Irini, wąwóz Mili (Myloi), Chromonastiri, monastyr Arkadi, Eleftherna, jaskinia Melidoni, Bali
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-11-09, 08:46
Bali,ale nie dla nas zjazd,dla was tak.Ciekawa jestem czy tam byliscie.Szef nas zapraszał na sam dół,ale to zjazd tylko dla osobówek.My mielismy widok z góry.Piszę na PW
KulkiDwie - 2018-11-16, 06:40
Dzień trzynasty - ostatni, 11 maja, piątek - Jaskinia Idajska, Jaskinia Sfentoni (Zoniana), Fodele (Panagia, muzeum El Greco), Paralia Fodele, Tylissos... i powrót do domu.
Dziękujemy za uwagę i pozdrawiamy
Małgosia i Paweł (KulkiDwie)
jedrek49 - 2018-11-16, 09:58
witam
Gratuluje zwiedzania tylu miejsc ,ale szkoda ,ze nie podajacie namiarow GPS
dziekuje
jedrek49
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-11-16, 10:42
jedrek49 napisał/a: | nie podajacie namiarow GPS
dziekuje
jedrek49 | jak jeszcze kiedyś popłyniesz to dostaniesz wszystkie namiary. Oni korzystali z mapy i przewodnika ktory ja posiadam.Wszystko mam naniesione na maps-me.Zastanawialam się jak byłes co widziałeś ,ze tylko byłes o ile się nie myle 3 tygodnie.Jak warunki pozwola to my popłyniemy w marcu :haha
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-11-16, 10:55
KulkiDwie napisał/a: | Triopetra | Ty byłeś chyba po prawej stronie,a my sami po lewej,oraz w 3 kampery też po lewej jak Bar apotiki był już zamknięty, /wtedy mielismy od szefa prąd/a zona greka jest Polka Wiesia,internet miałam od nich.Wracam do czytania o Bali.Ale gdzie to Bali,nie ma ,czy ja jestem gapa :Jeszcze jedno za Preveli jest tak jak przypuszczałeś kilka uroczych małych plaz,troche gorzej z miejscem do staniaa.Jest również specjalnaa plaża dla kamperów,ale nie będę teraz szukac nazwy.Zazdroszcze wam fot,ale my już nie będziemy kupować aparatu Jak czytam to już bym tam chciała być.Okazało się że sa tam nasi znajomi którzy tylko kamperują,inka i Francuz.Troche za późno przysłali nam sms z Krety.Pozdrawiam
krzlac - 2018-11-16, 11:49
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | ...Zazdroszcze wam fot,ale my już nie będziemy kupować aparatu... |
To nie aparat robi te zdjęcia, tylko jedna z Kulek.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-11-16, 12:27
zgadza się,ale dobrym aparatem
krzlac - 2018-11-16, 14:01
Niekoniecznie. Jedna prosta zasada. Zrobić zdjęcie i obejrzeć je. Bezwzględnie nieudane (krzywe, nieostre, poruszone, niedoświetlone, prześwietlone...) usunąć, a nie na siłę publikować na forum.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-11-16, 14:47
krzlac napisał/a: | Niekoniecznie. Jedna prosta zasada. Zrobić zdjęcie i obejrzeć je. Bezwzględnie nieudane (krzywe, nieostre, poruszone, niedoświetlone, prześwietlone...) usunąć, a nie na siłę publikować na forum. | wiadomo,ale nam się zepsuła migawka,i raz aparat zrobi jedno zdjecie,a raz pięć,a czasami trzeba go wyłączyć,poprostu fachman powiedział,że nie opłaca się naprawiać.Mój tel robi ładne foty ale czas upłynie zanim potrenuję wklejanie ich na forum
KulkiDwie - 2018-11-17, 06:43
Na koniec każdej naszej relacji zawsze jest krótkie podsumowanie
...................................................................................................
BaWa, dzięki za piwko
Czy mi się wydaje czy dobrze kojarzę Ciebie z forum CRO?
jedrek49 napisał/a: | Gratuluje zwiedzania tylu miejsc ,ale szkoda ,ze nie podajacie namiarow GPS
dziekuje |
Tak... wiem że Wy (tj.kamperowcy) w większości z tego korzystacie , ja jestem tradycjonalistą i posługuję się mapą papierową. Ostatnio co prawda na miejscu korzystamy sporo ze ściągniętych darmowych map offline (jak np. HERE) albo też po prostu z map google online - pakiety internetu nie są przecież drogie. Niemniej, nie nauczyliśmy się jak dotąd korzystać z podanych współrzędnych, w naszym przypadku nie ma takiej potrzeby, i póki co chyba tak zostanie. Ale zawsze mogę je odszukać i podać dla interesujących miejsc
Dzięki za zainteresowanie
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ty byłeś chyba po prawej stronie,a my sami po lewej |
Zgadza się Basiu, byliśmy po przeciwnej stronie tawern. Przy nich nikt nie stał, widoczne na fotkach kampery były tak mniej więcej pośrodku plaży.
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ale gdzie to Bali |
Jest Bali, jest
Na Karavostasi nie pojechaliśmy, poszliśmy tam pieszo i widzieliśmy plażę z góry. Nie jest to miejsce dla nas , plaża z parasolkami, zabudowana... wcześniej myślałem że gdzieś tam zostaniemy na nocleg, ale nie było gdzie. Pojechaliśmy spać w góry
krzlac napisał/a: | To nie aparat robi te zdjęcia, tylko jedna z Kulek. |
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | zgadza się,ale dobrym aparatem |
Zdjęcia robią obie Kulki , mamy 2 aparaty ale nie jest to górna półka niestety. Oba mają do tego już ładnych parę lat. Jeden to Fuji HS 10, mocno krytykowany swego czasu superzoom, zdjęcia z niego nadają się do pokazania dopiero po choćby minimalnej obróbce, dobry jest jedynie do makro. Natomiast drugi to lustrzanka Pentax k-x z obiektywem Tamron 18-200 bądź 50-300, albo stałką Pentax 50. Tu jest już lepiej z jakością ale ... na pewno mogłoby być jeszcze dużo lepiej. Rozmyslaliśmy nad zakupem czegoś nowego, ale póki co decyzji brak bo taki aparat to mniej więcej koszt naszego 2 tyg. wyjazdu do Grecji
krzlac napisał/a: | Niekoniecznie. Jedna prosta zasada. Zrobić zdjęcie i obejrzeć je. Bezwzględnie nieudane (krzywe, nieostre, poruszone, niedoświetlone, prześwietlone...) usunąć, a nie na siłę publikować na forum. |
Oczywiście racja. My dajemy w relacjach dużo zdjęć bo sami lubimy gdy jest ich dużo w relacjach innych , wtedy można - nie będąc na miejscu - mieć wyobrażenie jak ono wygląda i czy pasuje nam czy nie. Nie piszemy relacji w celach artystycznych a bardziej praktycznych. Ale oczywiście zdjęcia powinny być choć trochę przebrane, dobrane i mieć przyzwoitą jakość (no chyba że są to zdjęcia nocne, z jaskini, albo innych wyjątkowo ciemnych wnętrz, wtedy można trochę przymknąć na to oko ).
Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-11-17, 10:40
KulkiDwie napisał/a: | Na Karavostasi nie pojechaliśmy, poszliśmy tam pieszo i widzieliśmy plażę z góry. Nie jest to miejsce dla nas , plaża z parasolkami, zabudowana... wcześniej myślałem | no wlasnie staliśmy na ostatnim parkingu i plaża była w dole.Parasolek wtedy nie było,wspaniałe widoki spacerem za Karavostasi.My byliśmy tam kilka dni,a szef specjalnie dla mnie zostawił swiatło stolik i internet bo zamykali na zime.Do spacerów wspaniałe miejsce,blisko do jaskini Meldoni,i w niedzielę atmosfera w Monastyrze na górze.Drugim razem byliśmy przy pierwszej plaży ,bo byli teściowie córki i zrobiliśmy im piekna wycieczke po Krecie.nowy alternator Z.założył osobiscie
|
|