| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czyżby koniec z używaniem klejów do poszycia?
pionier01 - 2018-05-31, 23:34 Temat postu: Czyżby koniec z używaniem klejów do poszycia? Przeczytałem ostatnio artykuł w polskicarawaning.pl i przytoczę pewien fragment:
"W ostatnich latach przemysł caravaningowy odkrywa też możliwości nowoczesnych taśm klejących i coraz częściej sięga po proste i niezawodne rozwiązanie, zapewniające wytrzymałość i trwałość połączenia oraz szybki i ekonomiczny montaż. Mowa o dwustronnie klejących akrylowych taśmach 3M™ VHB™"
Czyli klejenie części konstrukcyjnych kampera zwykłą taśmą dwustronną! Uśmiałem się ale wtedy natrafiłem na filmik z USA:
Budowa przyczep towarowych
I szczęka mi opadła! Mam nadzieję że to fikcja bo właśnie swojego kleję SIKAFLEXEM!
maszakow - 2018-06-01, 01:29
Artykuł sponsorowany i to mocno sponsorowany.
Miałem widziałem zastosowania taśm VHB, miałem próbki w rękach widziałem też filmy na których monster trucki sklejone taśmą próbowały się rozrywać.
One są mocne i to bardzo ale sekret leży nie w taśmie ale w prawidłowym przygotowaniu powierzchni i odpowiednim docisku.
POlecam doczytać jak się to robi i czym.
Taśmy takie np nie będą trzymały na lakierze bo... odejdą razem z nim
A o cenie to na razie w ogóle nie rozmawiajmy....to są taśmy przemysłowe - do zastosowań przemysłowych
|
|