Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Klej do połączenia XPS z blachą

klapouchy - 2018-06-06, 17:27
Temat postu: Klej do połączenia XPS z blachą
Temat pewnie był omawiany, ale nie znalazłem nic konkretnego w starych wątkach.

Szukam sprawdzonego kleju do połączenia izolacji (płyta XPS) z blachą.

Jak narazie znalazłem dwa kleje, które wydają się odpowiednie Sikaflex-521uv oraz Soudal 45a

Dzięki z góry za pomoc

pionier01 - 2018-06-07, 00:27

Jestem na etapie odbudowy tylnej ściany i tylnej podłogi. Właśnie zakończyłem i zbudowałem prasę do klejenia laminatu do stelaża. Całość kleiłem klejem SIKAFLEX 252 z podkładem SIKA PRIMER 205. Tylną ścianę także przykleję tą kombinacją.
klapouchy - 2018-06-07, 08:26

Akurat mam Sika 252, ale po zrobieniu małej próby bardzo słabo to trzymało blachy - wydaje mi się, że ten podkład załatwi sprawę.
pionier01 - 2018-06-07, 09:50

klapouchy napisał/a:
Akurat mam Sika 252, ale po zrobieniu małej próby bardzo słabo to trzymało blachy - wydaje mi się, że ten podkład załatwi sprawę.

Bez Primera nie ma sensu. Podkład przygotowuje laminat i stelaż do trwałego połączenia.

kubanski - 2018-06-12, 18:18

pionier01 napisał/a:
...........zbudowałem prasę do klejenia laminatu do stelaża.....

Skleiłeś już ? Pochwal się efektem.
W innym temacie pokazałeś zdjęcie prasy.Niemcy na tym filmie kleją blachę,nie laminat.

pionier01 - 2018-06-12, 21:08

W czwartek będzie klejenie laminatu. Prześlę zdjęcia jak docisnę prasę. Wybrałem laminat. Długo myślałem nad oryginalną blachą jednak według mnie laminat jest lepszy.

Na dzień dzisiejszy cała powierzchnia laminatu i stelaż ściany tylnej nasączone lub jak kto woli pokryte SIKA PRIMER 210. Laminat ze śliskiego zrobił się klejący. Tak samo stelaż.

Bez PRIMERA klejenie SIKAFLEXEM 252 jest bezsensowne.